De Uitgeester

5 september 2018

De Uitgeester 5 september 2018


Huttenweek Uitgeest maakt reis om de wereld

Het enorme reisbureau 'De Sleurhut' met bijzondere aanbiedingen. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - In een paar dagen tijd verrees er in Uitgeest een dorp in het dorp. Kinderen timmerden op het Huttenweekveld hun eigen hut, sommige waren wel drie verdiepingen hoog.

Door: Margreeth Anema


In het kader van het thema 'Reis om de wereld' had het Huttenweekdorp eigenlijk alles wat ook écht in een dorp hoort te zijn: een eigen café, een eigen reisbureau en gezellige buren. Douwe Kaandorp, sinds vijf jaar voorzitter van de Huttenweek, is tevreden: "Dit is een prima groep kinderen. Omdat we gisteren de hutten met het zeil waterdicht hebben gemaakt in plaats van vandaag, gooien we straks de waterglijbaan open en we zetten het springkussen op, zo blijven de kinderen lekker bezig". In 1972, een van de eerste keren dat de Huttenweek georganiseerd werd, deed hij zelf mee. Daarvoor werden er ook al hutten gebouwd in groepjes, namelijk op de braakliggende terreinen bij de nieuwbouwwijken. Douwe hoorde bij 'De Kuil', maar er was ook een groepje die bouwde bij 'De Terp', de strijd was soms heftig tussen de 'dorpjes' op zich.

Toen de kinderen van Douwe deelnamen aan de Huttenweek hielp hij een keertje mee met opruimen op vrijdag, en van lieverlee raakte hij steeds meer betrokken bij de organisatie. Nu is hij voorzitter. Het leuke is dat zijn dochter van 17 ook meehelpt bij de Huttenweek, de cirkel is dus rond. Lees verder over de Huttenweek Uitgeest in ons themanummer 'Lekker Genieten'.

De scholen zijn weer begonnen!

Thijn en Dex, de twee vrienden zijn helemaal klaar voor het aankomende schooljaar. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De scholen zijn weer begonnen. De kinderen stonden maandagmiddag met blije gezichten te wachten tot juf de grote houten deur van basisschool De Binnenmeer opende en zij weer in de armen van hun ouders konden vallen. Moe maar voldaan.

Door: Margreeth Anema

Dex zit in groep 3 en is enthousiast over zijn eerste schooldag: "We hebben gerekend en ik had bijna alles in één keer", vertelt hij. Maar het buitenspelen vond hij eigenlijk nog leuker dan het rekenen. Roderick, zijn vader vertelt: "We hebben tijdens de vakantie veel geoefend met lezen en rekenen, ook lazen we hem elke avond voor", de oefening heeft blijkbaar zijn vruchten afgeworpen. Thijn en Dex zijn al lang vrienden en zitten gelukkig alweer bij elkaar in de klas. Thijn gaat zo bij Dex spelen. Lees verder op pagina...

Let op in het verkeer
"De scholen gaan weer open en dat gaan we natuurlijk ook merken in het verkeer. Scholieren die in groepjes over de weg fietsen en niet altijd oog hebben voor wat er om hen heen gebeurt. Dat vraagt om een extra waakzaam oog, niet voor niets vallen er in deze periode bijna twee keer zoveel verkeersslachtoffers dan in de rest van het jaar. En ja, natuurlijk kijken we allemaal goed om ons heen als we in de auto stappen. Maar toch, een ongeluk zit in deze tijd in een groter hoekje dan je denkt!", aldus de gemeente Uitgeest

Toch een traverse in nieuwe stationsomgeving

UITGEEST - Even leek 'een mooie droom' werkelijkheid te worden: de zogenaamde Groene Heuvel in het nieuw te ontwikkelen stationsgebied. Een overkapping van station Uitgeest, met daarop woningbouw en veel groen. Met een krappe meerderheid van 8 tegen 7 kiest de raad echter toch voor een traverse.

Door: Lucia Rodenburg

Dat bleek tijdens de raadsvergadering van donderdag 30 augustus. Belangrijkste reden om toch voor een traverse te gaan: de kosten. De Groene Heuvel zou 18 tot 33 miljoen euro gaan kosten.

'Geen risico's die we niet kunnen dragen'
"Veel te duur", stelde de kersverse wethouder Van Weel. "Ik zit hier weliswaar nog niet zo lang, maar ik weet wel van de financiële situatie van Uitgeest. En die is zeer kwetsbaar. Dan moeten we geen risico's aangaan die we niet kunnen dragen." Lees het vervolg op pagina...

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

"Het was dus het feest van het herkennen. Wij begroeten de bekende gezichten."

Vrijdag 31 augustus 2018

Wij die bij Thuisbij binnenstapten, hadden om half tien des ochtends nog geen bericht van Ilona en Rob en de zonen. We wisten toen dus nog niet of en hoe laat ze te verwachten waren. Later in de ochtend wisten we meer. Ja, onze huismoeder en huisvader en hun kinders kwamen eraan. Het werd dus wel vandaag dat ze thuiskwamen. Hannie bleef nog even de waarnemende Thuisbij-moeder. Dan konden echte paps en mams even lekker rustig terugwennen aan het drukke Thuisbij-leven.

Hoe druk dat leven is, kun je uitrekenen als je weet dat er een tafel voor 12 personen gedekt moet worden met placemats en messen, vorken en lepels. Dat betekent dus even gauw 50 stuks bestek. En ook dat gebeurt met liefde. En voor na het eten hadden we gelukkig de vaatwasser.

Iedereen was ondertussen alweer een week lang thuisgekomen. Het was dus het feest van het herkennen. Wij begroeten de bekende gezichten. Het was dus luid gekakel aan de ochtendtafel. We roken de heerlijke maaltijd die Erica stond klaar te maken. Dat rook weer ouderwets zalig. Het heette 'kip met stoofschotel' en het smaakte om met Tiny te zeggen 'Verrukuluk'.

Het was vandaag vrijdag. Dat wil zeggen dat we Marrigje met de (pilates)ballen konden verwachten, als ze niet de weg kwijt was geraakt tijdens de afdaling van de Mont Ventoux. Nou, ze was er. We gingen er eens goed voor zitten. We lieten de gymnastiekjuf nog even haar kopje koffie opslurpen, maar daarna was het tijd voor de cursus pilates. Maar daar weer na was het aanpakken met en zonder ballen. We hadden een aantal weken zonder pilates gegymd. Dat was dus van je hupsakee. We oefenden er lustig op los. Van je opstaan en zitten gaan. Van de bal tussen de knieën en in je nek. En 20 andere variaties. Te veel om op te noemen. Maar wel goede oefeningen.

Bij het weggaan ontdekte Marrigje dat er een bal te weinig in haar tas zat. We zochten driftig naar de verloren bal. Maar die ontdekten we pas later op een van de dinerstoelen die onder de tafel geschoven waren. Marrigje werd gebeld dat het verloren gymding terecht was en klaar lag voor volgende week vrijdag. En blij dat Marrigje was. Helemaal blij. Ze zei dat ze nog even gauw wat extra oefeningen zou bedenken voor de les van volgende week. En blij dat wij daarmee waren. Dat laat zich makkelijk raden.

Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Ingezonden brief: heel veel mussen

Ik wilde toch even reageren op het bericht van Ger Bus dat er momenteel weinig mussen zijn te traceren in de tuinen. Waarschijnlijk heeft dit puur te maken met het voeren van de vogels. Kijk eens in onze tuin, daar komen wel 40 tot 50 mussen op af. Ze vliegen af en aan en zitten zelfs op de deurknop te wachten op hun eten. Vriendelijke groeten, Nico en José Breetveld-Komen.

Overhandiging cheque aan De Zien

Overhandiging cheque. Foto: Aimée Kniese

UITGEEST - Klanten van supermarkt DEEN konden sinds juli in de winkel hun statiegeldbon doneren aan Zwembad De Zien. Op 1 september om 15:00 uur overhandigde Rino, bedrijfsleider bij DEEN, een cheque met de opbrengst van deze actie aan Rian van Zwembad De Zien.

Het opgehaalde bedrag is € 506,15. Dit bedrag komt volledig ten goede aan het zwembad, er zal namelijk speelmateriaal van gekocht worden. Tevens maakte Zwembad De Zien de winnaars van de Spetterende Deen-DeZien Loterij bekend. Supermarkt DEEN heeft de prijzen beschikbaar gesteld. Het prijzenpakket bestond onder andere uit een schaakspel, een waterpistool, een camera, een sporthorloge, een golfspel, een luchtbed, een rugzak en meer.

Ingezonden brief: Stationsplein

Het Stationsplein. Ooit bestond dat. Vele bestuurders van Uitgeest hebben het zodanig ontmanteld en afgebroken dat het niet eens een straatnaambordje waardig is. Er is geen station. Er stoppen alleen nog treinen bij perrons. College van Uitgeest, durf geld uit te geven om het plein weer een straatnaambordje waardig te zijn. Maak niet weer zoals 18 jaar geleden een zuinige keuze. Mag het weer niets kosten? Schraap het geld desnoods bijeen, maar maak weer een echt plein. We zitten met een nutteloos dak dat een gat in de tunnel overkapt en verder niemand drooghoudt. Wethouders beloofden destijds dat je bij de automaat en bushalte droog stond door dat mooie 'kunstzinnige' dak! Wij staan bovenaan op de lijst van onveilige, meest onzalige stations van Nederland. Recent hebben bestuurders geaccepteerd dat het opstelterrein van NS wel in Uitgeest mag komen, ten koste van ons landelijk gebied. Geen weldenkende gemeente in N-H was ervoor te porren. NS zou Uitgeest compenseren, werd zelfs op bijeenkomsten gezegd door planologen. Compenseren in het stationsgebied. Nu gaan wij zelf zuinig doen om het mooiste plan een kans op eerherstel van het stationsgebied te geven. Eis van NS, ProRail en planologen dat er een haalbare verbinding komt met de Kleis. Bebouwing betaalt het plan! Vele meters bouwgrond winst. Laat ze alle sporen verdiept aanleggen. Het grote gebied bouwgrond dat dan vrijkomt lusten projectontwikkelaars likkebaardend. Onze burgemeester zal blij zijn met zo'n groot nieuwbouwplan. Ze moet immers nog 800 woningen leveren voor een Amsterdams convenant. Eindelijk wordt Uitgeest dan één geheel en krijgen we een metroachtig ondergronds station, met bovengronds een lopende band, 'mind your step' via een winkelstraatje naar het tweede perroneiland. Anita Smulders.

Parochiedag op zondag 9 september

Foto: Aimée Kniese

UITGEEST - Op 8 september viert de Rooms-Katholieke Kerk wereldwijd de geboortedag van Maria, de moeder van Jezus Christus. De Uitgeester parochiekerk is vernoemd naar deze gebeurtenis, vandaar de naam van onze kerk: Onze Lieve Vrouwe Geboorte.

Het feest valt ieder jaar samen met het begin van een nieuw parochieseizoen. Er wordt ook dit jaar traditiegetrouw gestart op zondag 9 september met een plechtige Eucharistieviering waarin pastoor Kaleab zal voorgaan. De viering begint om 10.00 uur. Er zal tijdens de viering speciale aandacht worden geschonken aan het vele belangrijke vrijwilligerswerk. De meer dan 250 vrijwilligers zijn onmisbaar om de kerk en alle daaruit voortvloeiende activiteiten gaande te houden. De parochie kan niet zonder al deze mensen en het bestuur zal altijd blijven vragen of er nog meer Uitgeesters zijn die zich bij een van de werkgroepen zouden willen aansluiten. Zij zijn te allen tijde van harte welkom. Een levendige parochie is immers een rijkdom voor iedere inwoner van Uitgeest. Na de viering is iedereen welkom op het feestelijk ingerichte plein naast de kerk, achter De Klop. Er is koffie met wat lekkers gevolgd door een glas wijn, bier of fris.

Net als vorig jaar zal een aantal vrijwilligers extra in het zonnetje gezet worden vanwege hun speciale verdiensten. Iedereen is welkom, dus ook zij die niet iedere week naar de kerk komen.

Een ex-werkgever als referent opgeven, goed idee?

Esmée Kuyt: "Een ex-werkgever als referent opgeven, goed idee?"

Referenties checken is een vast onderdeel van het sollicitatieproces. Sollicitanten geven doorgaans alleen referenten op waarvan ze verwachten dat deze positieve dingen over het functioneren zeggen.

Als een sollicitant in een sollicitatieprocedure een ex-werkgever aanwijst als referent, geeft de sollicitant daarmee automatisch toestemming informatie te delen over het functioneren en over zijn/haar persoon.

In beëindigingsovereenkomsten staat vaak dat partijen zich alleen maar positief over elkaar zullen uitlaten. Maar let op: dit geldt niet als de oud-werkgever als referent optreedt. Een referent is verplicht een correct en volledig beeld van de sollicitant te geven, zelfs als de nieuwe werkgever dan van een aanbod voor een baan afziet.

In een recent gepubliceerde uitspraak van het Gerechtshof eiste de sollicitant schadevergoeding van zijn ex-werkgever/referent, omdat zijn nieuwe baan niet doorging. De claim werd afgewezen. De ex-werkgever was niet aansprakelijk voor de inkomensschade, omdat hij correcte en noodzakelijke informatie had verstrekt over de sollicitant.

Wat noodzakelijke informatie is, hangt af van de volgende factoren:

  • de vragen die de potentiële nieuwe werkgever stelt;
  • de ernst van de negatieve feiten en de relevantie voor de nieuwe functie;
  • het type functie en type bedrijf;
  • de belangen van de personen/klanten van de potentiële werkgever;
  • hoe recent deden de negatieve feiten zich voor en is er sindsdien verbetering getoond.

Door de 'claimcultuur' is referent zijn risicovoller geworden. Dit geldt als er niet voldoende openheid wordt gegeven door de ex-werkgever, maar ook voor het delen van informatie die niet noodzakelijk was. Maar een werkgever die helemaal geen referenties checkt, kan ook daar weer later verwijten over krijgen als er een arbeidsconflict met de nieuwe werknemer ontstaat.

Bij twijfels of behoefte aan meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij mr. Esmée Kuyt: esmee.kuyt@advocaatlewin.nl

"Morgen mag je weer naar school lieverd"

Thala en Fay beginnen dit jaar in groep 6. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Voor veel kinderen was het een weerzien met vriendjes en vriendinnetjes. Maar voor de allerkleinste de eerste stapjes in hun 'schoolse bestaan'.

Door: Margreeth Anema


Juf Nienke die groep 1 en 2 B van De Binnenmeer onder haar hoede heeft had afgelopen maandag maar liefst zes nieuwe kindjes. "De kinderen vonden het best spannend maar er was gelijk een fijne sfeer", vertelt Nienke die zelf ook even moest opstarten. De dag bestond uit kennismakingsspelletjes zodat de kinderen aan elkaar konden wennen. Ook werden alle kinderen naar de gymzaal geroepen waar Hans, de directeur van de school ze van harte welkom heette in het nieuwe schooljaar.

Eén van de nieuwe kinderen is Fenna, ze had vanmorgen heel veel zin om naar school te gaan vertelt haar moeder. Ze is in de zomervakantie jarig en kreeg voor haar verjaardag een rugtasje waar ze haar broodtrommel in kan doen. De moeder van Fenna moest zelf ook aan sommige dingen wennen, zoals het desbetreffende broodtrommeltje wat 's morgens gevuld moet worden. Tussen alle stralende gezichtjes van de kinderen waarvan de dag erop zit ontwaren we een hele verdrietige Fenna. Het blijkt dat ze niet naar huis wil. "Morgen mag je weer naar school lieverd", hoor ik haar moeder troostend zeggen.

Thala en Fay zijn vandaag gestart in groep 6. De dames zien er prachtig uit maar dat is eigenlijk altijd zo, het is niet speciaal voor de eerste schooldag, vertelt Thala. Fay heeft zich gisteravond goed voorbereid op haar eerste dag, ze heeft al haar schoolspullen bij elkaar gezocht. De dames gingen op tijd naar bed, Thala had familiedag dus ze was ook moe vertelt ze. Vandaag hebben ze veel gepraat in de klas en gewerkt aan "De vreedzame school". "Hier leer je belangrijke dingen waar je je in de klas aan moet houden", verduidelijkt Fay.

Niet alleen de kinderen zien elkaar weer na zes weken zomervakantie, ook de ouders kletsen gezellig even bij. Ilona, Demilsa en hebben het gezellig terwijl ze op de kinderen wachten. Brett, de zoon van Sanne was niet zenuwachtig voor zijn allereerste dag op de basisschool. "Je moet er gewoon geen ding van maken", vertelt de vader van Brett. Als de deuren opengaan rent Brett op papa af en springt in zijn armen. Hij is enthousiast en zit vol verhalen over wat hij vandaag heeft gedaan in de klas.

Open dag bij buurtcentrum de Schuilhoek

REGIO - Zaterdag 8 september houdt Stichting Welschap Welzijn een open dag in buurtcentrum de Schuilhoek. Deze open dag wordt gehouden van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Tijdens deze open dag kunnen er diverse korte workshops gevolgd worden, er is een buurtbakkie speciaal in de tuin en er wordt een kinderrommelmarkt gehouden. Tevens kunt u deelnemen aan de meet & greet met onze welschapshond Chara, voor de kinderen zijn er de hele dag door leuke knutselactiviteiten en ze kunnen zich laten schminken. Uiteraard wordt er ook gedacht aan de inwendige mens, zo kunnen er lekkere hapjes gemaakt en geproefd worden en kunnen de kinderen genieten van een suikerspin. Het buurtcentrum is te vinden aan de Bronckhorststraat 1 in Heemskerk.

College maakt nieuwe start met aanpak Centrumplan Uitgeest

UITGEEST - De gemeenteraad heeft eind 2017 geen akkoord kunnen bereiken over het beeldkwaliteitsplan voor het centrumgebied in Uitgeest. Oorzaak hiervoor was dat er geen meerderheid achter het besluit stond om een scholencomplex in de vorm van een Integraal Kind Centrum (IKC) op een gedeelte van de ijsbaan te realiseren.

Hierdoor is de verdere planvorming grotendeels stil komen te liggen. Het nieuwe college wil er nu met frisse moed tegenaan. Om voortgang te houden in het project heeft de raad in de raadsvergadering van januari 2018 besloten om door te gaan het nieuwe woonzorgcomplex op het terrein van de oude bibliotheek te realiseren. Wethouder Brouwer: "Behoud van ouderenhuisvesting in Uitgeest is erg belangrijk! Ik ga mijn uiterste best doen om een woonzorgcomplex in het centrumgebied te realiseren."

Woonzorgcomplex
Op dit moment worden binnen het centrumgebied alle mogelijke locaties voor het complex opnieuw bekeken en afgewogen. Reden hiervoor is dat, voor een optimaal ontwerp van het nieuwe woonzorgcomplex op de voorgestelde locatie in het beeldkwaliteitsplan, meer grond nodig is dan op dit moment beschikbaar is. De ViVa-zorggroep heeft inmiddels aangegeven dat zij bij de ontwikkeling van haar plannen nauw samen wil gaan werken met woningstichting Kennemer Wonen vanwege haar kennis op het gebied van huisvesting voor alle doelgroepen.

Onderwijshuisvesting
Met Stichting Tabijn wordt nauw overleg gevoerd over de huisvesting van de scholen De Molenhoek, Binnenmeer en De Vrijburg op een locatie in of nabij het centrumgebied. Uitgangspunt is de realisatie van twee scholen aan de noordzijde van het spoor. Voor een daarvan is het centrumgebied of de directe omgeving de zoeklocatie. Het centrumplan wordt dus in afgeslankte vorm voortgezet met de focus op het nieuwe woonzorgcomplex en onderwijshuisvesting. De gemeente werkt daarmee aan een herziene visie in de vorm van een masterplan voor het centrumgebied. De samenwerking hierin met inwoners en andere belanghebbenden speelt ook in het vervolg van het proces een belangrijke rol. De leden van de bestaande klankbordgroep komen binnenkort bijeen om over de nieuwe aanpak te praten.

Het nieuwe college heeft er het volste vertrouwen in dat zij met de ViVa-zorggroep op korte termijn tot een goede locatie van een nieuw woonzorgcomplex komt. Om daarna tot de daadwerkelijke realisatie over te gaan.

Vrijwilliger in Beeld

V.l.n.r.: Hannah Sutterland en Jools Koning. Foto: Richard Schmitt

UITGEEST - Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek Hannah Sutterland en Jools Koning.

Sinds februari 2018 verzorgen Hannah Sutterland (11) en Jools Koning (12) de gelijknamige uitzending 'de Koning en Sutherland Show' bij OSU-Radio. De jonge OSU dj's gaan helemaal los tijdens dit vrolijke jeugdprogramma, dat elke dinsdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur te beluisteren is. Een uurtje lokale informatie afgewisseld met door henzelf uitgezochte muziek en tijdens het thema-uurtje kunnen plaatjes aangevraagd worden.

Jools: "Onze taken bestaat uit muziek aankondigen, draaien en afkondigen, vertelt Jools enthousiast. "Verder vertellen we over onze belevenissen op school. Leuk om te doen en gaaf dat zoveel mensen naar ons luisteren. Op basisschool Kornak mochten we ook de radio-uitzending verzorgen, dus vanuit die ervaring wilden wij graag bij OSU-Radio aan de gang. Het is handig om dit met z'n tweeën te doen, zodat de ander alvast het volgende plaatje kan opzoeken. Verstand hebben van muziek is wel handig, maar dat leer je vanzelf. Verder moet je kunnen improviseren want soms gaat het mis, ook al bereiden we ons nog zo goed voor. Maar dit hoort gewoon bij ons programma. Durven spreken maar vooral creatief zijn is belangrijk, zodat je er een draai aan kunt geven."

Hannah en Jools vinden de vele reacties naar aanleiding van een uitzending erg leuk. Richard Schmitt begeleidt het tweetal, maar "het is niet echt nodig, ze redden zich prima". Hannah: "De apparatuur is erg duur, dus we vinden het tof dat we zelfstandig mogen draaien. En ook super dat we gewoon chips en cola mogen pakken!" Na de grote vakantie gaat Hannah naar het Bonhoeffer College en Jools zal tweetalig onderwijs gaan volgen op het Jac.P. Thijsse College. "We blijven lekker onszelf en blijven ook ons best doen. Het lijkt ons geweldig om later radio te maken bij 3FM, dus wie weet horen jullie ons daar nog eens terug!"

Op zoek naar leuk en passend vrijwilligerswerk in Uitgeest? Kijk op onze website: www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl of kom langs op maandag of woensdag 9.30-12.00 uur. Wij zijn te vinden in de hal van het gemeentehuis van Uitgeest.

PU: "De Groene Heuvel is niet realistisch"

UITGEEST - Er lag een voorstel op tafel om akkoord te gaan met de bouw van een traverse, ofwel een doorgang voor treinreizigers bovenlangs het spoor. ProRail is daarmee akkoord en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dekt de kosten van 20 miljoen euro.

Door: Lucia Rodenburg

Een amendement op het voorstel, waarin geopperd werd om verder onderzoek te doen naar de financiële haalbaarheid van de Groene Heuvel, mocht niet baten. Het amendement werd ingediend door Uitgeest Lokaal en CDA, en gesteund door de VVD en D66 (samen 7 zetels). PU, UVP en PvdA (samen 8 zetels) stemden echter tegen.

'Monster van Uitgeest'
Mevrouw Kloosterman (Uitgeest Lokaal) reageerde teleurgesteld, omdat volgens haar vooral gekeken is naar de kosten, en niet naar de opbrengsten, zoals parkeergelden, en de inkomsten uit de ontwikkeling van woningbouw.

Ze lichtte het amendement toe: "Met de Groene Heuvel zullen we veel minder geluidsoverlast van de N203 ervaren en komt er een veel mooier uitzicht. Gaan we nu opeens voor een traverse? Dan kijken we naast het vele asfalt en rails, ook nog tegen een lelijke traverse aan. Het monster van Uitgeest. In januari was iedereen nog enthousiast over de Groene Heuvel, en nu worden de ontwikkelingen geblokkeerd. Laten we in ieder geval onderzoek doen naar de haalbaarheid."

'Wij krijgen de rekening'
De heer Schouten (PU) bracht er tegenin dat de uitkomsten van een eerder haalbaarheidsonderzoek niet meevielen. "18 tot 33 miljoen is veel geld, geld dat Uitgeest niet heeft. Wetende dat met dit soort projecten de kosten altijd hoger uitvallen, komt straks de rekening bij ons terecht. De Groene Heuvel is niet realistisch. Een traverse van 20 miljoen is wel realiseerbaar. Ik verwacht voor dit bedrag een fraaie traverse, en niet het monster van Uitgeest."

Mevrouw Terra (PvdA) sloot zich daarbij aan. "We willen geen gemeente worden die erom bekend staat beslissingen te nemen voordat de risico's bekend zijn. Dan wordt het pas een monster, een financieel monster welteverstaan."

De heer Zwarthoed stelde alleen maar angst te horen bij de PvdA. "Er wordt alleen maar naar de kosten gekeken en niet naar de opbrengsten. Doe dit aanvullende onderzoek en als blijkt dat het echt niet kan, is het oké. Maar stel dat het wel had gekund, dan krijgen we misschien later spijt. Geef het een kans." Het mocht echter niet baten. Het amendement werd met 8 tegen 7 verworpen.

Interwijktunnel opgeknapt
Wethouder van Weel was niet onder de indruk van het opbrengstenargument. "Parkeergelden en ozb? Dat zijn slechts papieren opbrengsten."

Verder maakte ze een compliment naar het voorgaande college. "Dankzij hun inzet is er nu 20 miljoen bij elkaar geharkt voor een traverse. Dat verdient een compliment. Daarom vind ik het jammer dat er gesproken wordt over 'een monster'. Wij hechten aan een goede relatie met de Provincie en ProRail en gaan samen voor een mooie traverse. Daarnaast zal de interwijktunnel gehandhaafd blijven en opgeknapt worden."

Dorpshuis de Zwaan
Ander heikel punt van de avond was de onrust rondom het bestuur van dorpshuis De Zwaan. De nieuwe wethouder Beentjes nam het woord. "Toen het bestuur van vrijwilligers in mei opstapte, was het schrikken voor alle betrokkenen. Hoe nu verder? De oplossing die vanavond voorligt is het betrekken van een organisatie van buiten de gemeente, Sport Servicepunt Langedijk. Dit om de afstand te bewaren en te proberen de emoties niet de overhand te laten nemen. Laten we de rust bewaren en een half jaar de tijd te nemen om de situatie tegen het licht te houden."

Sport Servicepunt Langedijk levert een interimbestuur van drie man, die vanaf 15 oktober zes maanden lang de leiding op zich zal nemen. "Deze stap moeten we nu zetten zodat De Zwaan open kan blijven", aldus wethouder Beentjes. "Het vrijwillige bestuur heeft aangegeven dat ze voor een goede overdracht wil zorgen, waar ik dankbaar voor ben. Je kunt als wethouder van alles bedenken, maar zonder vrijwilligers ben je nergens. Die blijk van waardering wil ik graag uitspreken, en ik zal daar nog een moment voor creëren." De statuten van dorpshuis De Zwaan zullen worden gewijzigd, zodat in de toekomst niet meer nodig is dat de raad moet beslissen over het bestuur.

Verrassingstocht Rode Kruis afdeling Uitgeest

Verrassingstocht in 2017. Foto: Rode Kruis Uitgeest

UITGEEST - Rode Kruis Uitgeest bedankt alle vrijwilligers, collectanten en inwoners van Uitgeest voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte is er 4843,80 euro opgehaald.

"Met een deel van dit mooie bedrag kunnen wij onder andere voor de 52ste keer onze jaarlijkse verrassingstocht organiseren," aldus de organisatie. Dit jaar zal de verrassingstocht plaatsvinden op 6 oktober. "Veel ouderen in Uitgeest zien uit naar deze tocht. Ieder jaar gaan bestuursleden al voor de zomervakantie op pad om een leuke autoroute uit te zetten en geschikte locaties te vinden voor een kopje koffie en een uitgebreide lunch." De tocht is bestemd voor de oudere Uitgeesters met een mobiele beperking, maar ook voor die Uitgeesters die door omstandigheden nergens komen.

"Helaas komen personen die met de 70+ tocht mee zijn geweest en inwoners van Uitgeest die zelf in staat zijn om leuke dingen te doen, niet in aanmerking voor deelname aan de verrassingstocht," aldus de organisatie. De kosten voor de verrassingstocht bedragen 10 euro per persoon. Belangstellenden kunnen zich vóór 14 september opgeven bij: Bep Nelis, de Bonkelaar 20 te Uitgeest, 0251-313255. Of op maandagmiddag in Zorgcentrum Geesterheem tijdens de sociale activiteiten van het Rode Kruis tussen 14:00 en 16:00 uur in de grote zaal.

The Spirit of Wine en Château Marquette

Lowie en Jennifer van Herpen, The Spirit of Wine. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Lowie van Herpen van the Spirit of Wine geeft al zo'n 25 jaar lang proefavonden en diners in nauwe samenwerking met Château Marquette in Heemskerk. Met de huidige exploitanten van de Relaxed Hospitality Groep uit Haarlem gaat the Spirit of Wine een nieuwe periode in van proeven, dineren, en puur genieten.

Voel je thuis in een echte winkel vol nostalgische sfeer en ouderwetse aandacht met moderne kennis van zaken, en ga met ons op reis in de wereld van prachtige dranken, verhalen en muziek, in het eeuwenoude Château Marquette met zijn klassieke uiterlijk en service maar met een keuken die helemaal bij de tijd is. Alle informatie kun je googelen maar leuker is het om langs te komen in de winkel en met ons te praten.

Intro thema Lekker Genieten

Foto: Pixabay

UITGEEST - Lekker genieten van nazomerweer en vooral nagenieten van een prachtige zomer. In dit themanummer van 'Lekker Genieten' blikken we terug op de Huttenweek in Uitgeest. Ook zit er iets heel lekkers in het vat. Drie Uitgeester buurmannen hebben namelijk hun eerste 'Bier door Mannen - Staal' gebrouwen. Dat en meer in deze heerlijke nazomereditie van 'Lekker Genieten'. Geniet!

10 / 20

Jeugd Uitgeest geniet in laatste week zomervakantie Huttenweek Uitgeest 2018: een dorp in een dorp

Een aantal jongeren van de jeugdleiding: “Ze zeggen meneer tegen me.” Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De laatste week van de zomervakantie stond traditioneel in het teken van de Huttenweek. Verslaggeefster Margreeth Anema van De Uitgeester toog naar het terrein aan de Binnenkruierstraat in Uitgeest.

Door: Margreeth Anema

De kinderen konden munten sparen met diverse klusjes op het Huttenweekveld, de munten worden bewaard in doorschijnende jampotten. Ik tref Veerle, die net een muntje in potje 17 doet. Ze heeft de munt verdiend met de verkoop van cupcakes. Veerle heeft een mooie hut met vrienden en vriendinnen van de Kornak. Veerle is vrijdag jarig, dit wordt dan omgeroepen en vervolgens gaan alle deelnemers, de organisatie en de vrijwilligers voor haar zingen. Als ze eraan denkt dan glimt ze al. Björn, van dezelfde hut, heeft iets anders aan zijn hoofd: hij wil vanavond in de hut slapen. "Dat wordt namelijk niet slapen, dat wordt feesten," zegt Björn vastberaden.

Rens van Lieshout zit op De Wissel in groep 8 en start volgend schooljaar op het PCC. Dit is dus het laatste jaar dat hij mag meedoen en dat vindt hij echt heel jammer. Daarom doet hij nu extra zijn best. Terwijl de andere kinderen aan het spelen zijn legt hij de laatste hand aan Café De Wereld. Hij zet nog even de puntjes op de i zodat iedereen droog in het café kan zitten mocht het gaan regenen.

Quinty Verhagen en Dena Hourik weten alles van de dresscode in het Huttendorp. Foto: Margreeth Anema
Rechtsvoor: Veerle die morgen jarig is, rechtsboven: feestbeest Björn. "We gaan niet slapen maar feesten”. Foto: Margreeth Anema
Safety First, de kinderen van de Molenhoek laten niets aan het toeval over. Foto: Margreeth Anema
Rens van Lieshout, die na de vakantie start op het PCC. Foto: Margreeth Anema
Bo en haar vrienden geven een inbreekcursus en rondleidingen. Foto: Margreeth Anema
Jongerenwerker Dimitri van Zienhouse. Tussen Huttenweek en Zienhouse is een fantastische samenwerking ontstaan. Foto: Margreeth Anema

Safety first bij hut 15, de kinderen zijn druk aan het werk: ze slaan spijkers krom voor extra veiligheid. Jessica, die op de Molenhoek zit, legt uit dat ze een hek om hun hut hebben gemaakt. Vorig jaar werd hun hut namelijk geteisterd door inbrekers. Ook lopen de hutbewoners in wisseldiensten een wachtronde rond de hut om te kijken of alles veilig is.

Quinty Verhagen en Dena Hourik van de Molenhoek leggen de dresscode uit voor Huttenweek. Het belangrijkste is dat je oude kleding draagt, een lange broek die lekker losjes zit is ideaal. Dena vertelt dat een spijkerbroek niet handig is, die zit te strak. Ook is een leuke accessoire bijna een must. Dena draagt een vrolijke diadeem die ze zojuist bij de Action heeft gescoord. De meiden hebben ook nog een verkooptechniek voor de snoepjes die ze vanavond tijdens de markt verkopen. "Alle mensen krijgen een gratis bekertje water bij hun aankoop. Dat kost ons niks want water is gratis," legt Quinty uit.

De verdienmodellen van de kinderen zijn divers. Bij een andere hut geven ze bijvoorbeeld inbreekcursussen en rondleidingen aan de andere kinderen. Er mag betaald worden in spijkers. "Voor twee spijkers mag je bijvoorbeeld tien minuten onder ons zeil als het regent," vertelt de 10-jarige Bo.

Thijs, Ruben, Naut, Casper, Finn en Tijmen bestieren het enige reisbureau van het Huttendorp: Reisbureau Sleurhut. Eerst zou de naam Reisbureau Wegwezen worden, maar het promotiemateriaal was al geprint dus werd het toch Sleurhut. Momenteel hebben de mannen een aanbieding: een reisje Dromenland met 100% korting. "Dan word je knock-out geslagen," verduidelijkt Thijs lachend.

Mariska is een van de begeleiders van de ongeveer 22-koppige jeugdleiding. Haar zoons Sem en Ties maken deel uit van de jeugdleiding. Hannah zegt dat ze bij de jeugdleiding is gegaan omdat ze altijd zelf meedeed met Huttenweek en het anders teveel zou missen. Verder keek ze zelf altijd erg op tegen de jeugdleiding. Nu kijken er weer kinderen tegen haar op, dat vindt ze wel een grappig idee. Jens beaamt dat en zegt lachend: "Ze zeggen meneer tegen me." Mike zit al in de derde klas van de middelbare school maar vertelt dat het ook zo leuk is omdat er zoveel bekenden meedoen: broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes, vrienden. Stan is een echte doener: hij probeert de hutten van de kinderen zo hoog mogelijk te maken, het liefst pakt hij zelf de hamer om te helpen.

Nieuw dit jaar was de samenwerking met Jongerenwerk Uitgeest. Dimitri en Kim die normaal in het jongerencentrum Zienhouse aanwezig zijn staan nu te knutselen met de kinderen van de Huttenweek. De jongerenwerkers hebben van alles georganiseerd op het terrein: een talentenjacht, een estafette met een stormbaan, een dj voor in de disco. Dimitri heeft een hoop 'fans' om zich heen verzameld. Dimitri vertelt dat alle jeugd van Uitgeest eigenlijk even de Facebookpagina van Zienhouseuitgeest moet liken, zo wordt je op de hoogte gehouden van wat Dimitri en Kim nog meer organiseren.

Last but not least spreken we Carla en Karin van de EHBO. "Er waren een paar calamiteiten: een van de kinderen had een flinke tik op zijn vingers gehad met een hamer, verder had een van de kinderen een grote bult op zijn hoofd, we zijn even met ze langs de arts gegaan," vertelt Carla. Karin vult aan: "In sport, spel en enthousiasme gaat er weleens wat mis, maar het is gewoon weer een feestje hoor dit jaar." De dames hebben een enorme EHBO-kit mee, maar een snoepje uit de snoeppot blijft toch altijd het beste medicijn. De kinderen die zich bezeerd hebben melden zich dan ook vaak met veel hulptroepen die zich om het slachtoffer bekommeren maar ook geen nee zeggen tegen een snoepje uit de pot van Carla en Karin.

Tekst: Margreeth Anema

Sponsoren Huttenweek Uitgeest, bedankt!

De Huttenweek was een groot succes dankzij alle sponsoren. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Ook dit jaar kijken wij weer terug op een zeer geslaagde Huttenweek! Na het muzikale intro en de officiële opening door onze burgemeester kon de 'reis om de wereld' beginnen. Er werd door de kinderen hard getimmerd en gezaagd en in een mum van tijd stonden er 62 schitterende hutten op het veld te pronken.

Naast het harde werken waren er de hele week superleuke activiteiten georganiseerd door de Stichting Welzijn Bergen 'Zienhouse Uitgeest'. De waterglijbaan en de 'Vrienden van de 648' uit Assendelft zorgden weer voor genoeg waterpret en op de bonte avond zijn veel internationale sterren voorbijgekomen. Volop gezelligheid en vertier! En als kers op de taart het definitieve akkoord voor het slapen.

Stichting Huttenweek Uitgeest wil dan ook alle sponsoren, gulle gevers en hulpouders bedanken, die ervoor gezorgd hebben dat de kinderen en de leiding weer een onvergetelijke week hebben beleefd. Niet alle gulle gevers willen bekendgemaakt worden, maar diegenen die er geen bezwaar tegen hebben willen wij dan ook met naam en toenaam bedanken.

Sponsoren Huttenweek Uitgeest, bedankt!
ENK Software

Stam Bouw BV

Bouwbedrijf Van der Eng

Regiobank / De Groot Verzekeringen

Hans Weeren BV

Berkhout Electrotechniek

Aannemer Ruud Martens

Facta

Tuincentrum Frits Janssen

Zonstijl

Noord Holland Inbouw

Dobber Healthcare Leaflets BV

Van Vliet Tandartsen

Copyshop Uitgeest

Autobedrijf Paul Goeman

Bouwadvies Wim Baltus

Rotho Vloeren

Ton Scholten Tegels & Sanitair

Groen Finance BV

Fysiotherapie Uitgeest

Haarlemse Akademie

OSU radio Uitgeest

Smits Keukens

Rumping Transport

Stichting Welzijn Bergen "De Zienhouse Uitgeest"

Siro Marskramer

Family Snacks

Dekamarkt Uitgeest

Spaansen Tuin & Sierbestrating

Enci

Kruyt Houtdesign

MD Begeleiding

Pieter Deijle Schilderwerk en Onderhoud

Tijmes Tuinen

Adviesburo Van Wees

Beletter Reclame & Belettering

Bamboe Bouw

Van der Lem Groente en Fruit

Boots Apotheek Scharlei

Higher Ground Productions

Norit

Bobs Party & Events

Uitgeester buurmannen brouwen 'Bier door Mannen'

V.l.n.r. de Uitgeester buurmannen Ricardo, Stefan en Roderick. Foto: Bierdoormannen.nl

UITGEEST- Stefan, Roderick en Ricardo, drie buurmannen uit Uitgeest, besloten medio 2017 om zelf een echt 'mannenbier' te gaan brouwen, passend bij een goede barbecue. Ze brachten dagen door in de keuken thuis waar ze veel moesten proeven en bijsturen: een andere hop, minder bitter of juist meer kruiden. Uiteindelijk kwamen zij uit op een tripel dat de naam 'Staal' draagt.

Het testen deden zij overigens niet alleen, via de Facebookpagina 'Bierdoormannen' is er een testpanel samengesteld dat de heren heeft geholpen de juiste combinatie van ingrediënten te vinden om Staal te vervolmaken.

Vrijdag 24 augustus was het grote moment daar: in De Noord-Hollandse Bierbrouwerij brouwden zij hun eerste (ruim) 500 liter bier. Na het kookproces moet het bier tot 4 oktober gisten in de vergistingstank. Daarna moet het gerstenat op fles nog twee weken nagisten. Vanaf 1 november kan heel Uitgeest en omstreken proeven en is het bier te bestellen via de webshop: www.bierdoormannen.nl. Daar ook meer informatie en een video van de brouwdag.

Bierdrinker kiest bewuster voor een bier

Bijna een op de vijf (17 procent) bierdrinkers heeft weleens een bierbrouwerij bezocht. Foto: Bierdoormannen.nl

UITGEEST - De Nederlandse consument duikt steeds dieper in de mogelijkheden van een divers bieraanbod. Hoewel pils nog altijd de onbetwiste leider is in het schap, is er een aanhoudende populariteit van speciaalbier en alcoholvrije en -arme bieren.

Dit blijkt uit het jaarlijks terugkerende Nationaal Bieronderzoek onder 1.000 bierdrinkende Nederlanders van Nederlandse Brouwers. Het onderzoek naar biertrends laat zien dat de bierdrinker bewuster kiest voor een bier. Blond bier wint terrein en deelt binnen de categorie speciaalbieren de eerste plek met jarenlange favoriet witbier. Vrouwen staan door het huidige aanbod steeds meer open voor andere bieren dan twee jaar geleden.

Hoewel pils al jarenlang het meest gedronken bier is wordt de populariteit van ons gerstenat steeds meer bepaald door de keuze in alcoholvrije en -arme bieren. Bijna de helft (45 procent) van de bierdrinkers kiest weleens bewust voor bier met minder alcohol. De helft (52 procent) ziet daarbij alcoholvrij bier als een goed alternatief voor andere alcoholvrije dranken. "De populariteit van alcoholvrij bier is te danken aan een samenspel tussen de meer bewuste consument en het steeds bredere aanbod binnen het segment. Daardoor kan de consument ook meer varianten uitproberen," stelt Cees-Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers.

Fleur over haar vrijwilligerswerk in India

Er was veel lol met het spelen met een ballon. Foto: Fleur Bakkum

"Deze zomer ga ik, Fleur Bakkum, naar India met nog 9 anderen om vrijwilligerswerk te doen met straatkinderen en jongeren. Dit gaat vanuit de organisatie SAMEN, die samenwerkt met Don Bosco over de hele wereld! We gaan onder andere naar Navajeevan in Vijayawada, Anbu Illam in Chennai, Anbu Illam in Kavarapettai en Karunalaya in Chennai.

Na de minivakantie werd de groep weer opgesplitst, wij gingen naar het project Anbu Illam. Hier zaten ook weer jongetjes tussen de 6 en 18 jaar. Op dit project hadden wij overdag tijd om verschillende dingen te bezoeken, wij zijn naar een sloppenwijk geweest. Het was een heel ander soort sloppenwijk dan het standaardbeeld. Het was indrukwekkend om de armoede te zien. Op dit project hebben wij ook een dagje uit gehad met alle jongens, en zij waren heel blij om een dagje uit te hebben. In de bus gingen zij helemaal los met dansen op de typische Indische muziek, dat was erg leuk om te zien. Bij dit dagje uit hebben wij nog andere projecten van Don Bosco gezien; op de hectares grote grond zaten ook universiteiten. Het uitje eindigde wat minder leuk omdat bijen in een bijenkorf boos waren gemaakt door een aantal stenen. Deze bijen begonnen in het rond te steken, meerdere mensen waren geprikt en er was veel paniek. Na 5 dagen op dit project door te hebben gebracht gingen wij met hele groep een weekend gezamenlijk naar een project. Hier werden wij 's avonds warm welkom geheten onder het genot van een kampvuur en een verfrissende regenbui. Er werd gedanst en gezongen. Met het sponsorgeld hadden wij op dit project een uitje georganiseerd, met zwemmen en lekker eten op een onbewoond eiland. In de bus gingen de jongens allemaal weer los op de muziek! Het allerlaatste project werd niet vanuit Don Bosco geregeld, maar er wordt wel hetzelfde werk gedaan voor de kinderen. Hier hebben wij een muurschildering gemaakt samen met de kinderen, een leuke herinnering voor hen en voor ons. We zijn bij de jongens geweest, maar ook twee keer een avond naar de meisjeshuizen, waar getut en gedanst werd. De vlucht terug ging van Chennai naar Mumbai en van Mumbai naar Amsterdam. Het is een hele ervaring geweest, die ik niet snel zal vergeten."

Het resultaat van de muurschildering. Foto: Fleur Bakkum
Armbandjes maken. Foto: Fleur Bakkum
Handjes zetten bij de muurschildering. Foto: Fleur Bakkum

Interim-bestuur voor Dorpshuis De Zwaan

Foto: De Uitgeester

UITGEEST - De raad van de gemeente Uitgeest heeft voor zes maanden een onafhankelijk interim-bestuur benoemd voor Dorpshuis De Zwaan. Sportservicepunt Langedijk heeft een drietal ervaren bestuurders bereid gevonden om op basis van hun ervaring en expertise het interim-bestuur van het Dorpshuis De Zwaan te vormen.

Hiermee wordt gegarandeerd dat de geplande activiteiten in het dorpshuis ten behoeve van de inwoners door kunnen gaan. Het openhouden en het garanderen van de continuïteit van deze belangrijke voorziening in het centrum van Uitgeest is voor het college een belangrijke prioriteit geweest. Eerder heeft Sportservicepunt Langedijk al de opdracht gekregen om de komende zes maanden de dagelijkse beheertaken uit te voeren.

Knippend en plakkend het jaar door met Tineke van Theater Poppekus

Een gezellige middag in het Lees Lokaal. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Opa Job nam de aanwezige kinderen en (groot)ouders mee op een reis door de vier jaargetijden, gezien vanuit een prachtige boom midden in Lees Lokaal. Na afloop van het verhaal werd de zaal verdeeld in 4 groepen en werd iedereen gedurende een kleine 10 minuten aan het werk gezet.

Iedere groep kreeg een tas vol seizoensgebonden spulletjes en gekleurde vellen waaruit reeds voorgetekende bladeren geknipt moesten worden. Er werd geconcentreerd gewerkt en het resultaat mocht er iedere keer zijn. De boom werd binnen no time door de kinderen omgetoverd van Lente naar Zomer naar Herfst en ten slotte Winter. Iedereen die wilde mocht daarna met zijn/haar boom op de foto.

'Join in' op basisschool Kornak

Het team van de Kornak is klaar voor Engelse les. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Vanaf dit schooljaar leren de kinderen uit groep 1 tot en met 8 Engels op Kornak. Aan de hand van de methode 'Join In' wordt er in iedere jaargroep Engels gegeven, uiteraard op spelenderwijs aan de allerjongsten.

Voordat het schooljaar begon met de kinderen, heeft het team een Starttraining gevolgd, nadat een werkgroep heeft onderzocht welke methode het best past bij onze school. Een belangrijke les van de starttraining: zorg dat kinderen zich vrij voelen om Engels te spreken en dat fouten maken hierbij hoort en niet gek is. Naast deze nieuwe methode, krijgen de groepen 6 tot en met 8 ook eenmaal per week les van Maya de Loos, een vakdocent Engels van het Bonheuffer College. So, "Let's break a leg and speak English".

Webinar: Uw kind en uitgaansdrugs

REGIO - Op woensdag 26 september organiseert Brijder Jeugd Preventie de webinar Uw kind en uitgaansdrugs. De webinar vindt plaats van 20.00 uur tot 21.00 uur en is gratis te volgen op computer of telefoon.

Wilt u als ouder uw kennis over uitgaansdrugs vergroten en wilt u weten hoe u met uw kind in gesprek kunt gaan over dit onderwerp? Op de webinar vertellen drie professionals van Brijder Jeugd u meer over populaire uitgaansdrugs, komt u te weten hoe u kunt herkennen of uw kind uitgaansdrugs gebruikt en informeren we u over mogelijke risico's van gebruik. Tot slot lichten de professionals toe hoe u eventueel middelengebruik kunt bespreken met uw kind.

Een webinar is een live online uitzending waaraan iedereen kan deelnemen, vanaf elke gewenste plek via pc, laptop of tablet. Tijdens de webinar kunt u via een chat vragen stellen aan onze experts. Uw vragen worden zoveel mogelijk tijdens de webinar beantwoord. Deelnemen is gratis en eenvoudig te regelen door u nu aan te melden via de link op onze website www.brijderjeugd.nl. Brijder Jeugd biedt voorlichting, advies en hulpverlening aan jongeren van 12 t/m 23 jaar met verslavingsproblematiek en aan hun ouders/verzorgers. Advies, voorlichting en hulp betreffen middelengebruik, zoals cannabis, alcohol of XTC, maar ook gokken, gamen of socialmediagebruik.

Introductielessen tijdens kick-off baanseizoen in Sportpaleis Alkmaar

REGIO - Op zaterdag 8 september organiseert Sportpaleis Alkmaar in samenwerking met haar partners de kick-off van het nieuwe baanseizoen. Gedurende deze kick-off worden zowel voor gevorderde renners als voor beginners introductielessen verzorgd op de wielerbaan.

Alle liefhebbers van de baansport, met of zonder ervaring en met of zonder fiets, zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de introductielessen tijdens de kick-off. Roy Lennings, hoofd locatie Sportpaleis Alkmaar: "Wij horen regelmatig van bezoekers dat ook zij weleens de kick van het baanwielrennen willen ervaren. Fietsen over onze houten baan op een echte baanfiets zonder versnellingen en zonder remmen. Tijdens deze kick-off is dat voor iedereen mogelijk." Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door BEAT Cycling en Fietsspecialist Kroone Liefting.

Praktische informatie
Sportpaleis Alkmaar opent haar deuren op 8 september om 09.30 uur. De lessen starten om 10.00 uur en duurt 1,5 uur. Daarna is er de mogelijkheid om zelf een half uur te fietsen op de baan. De kosten voor deze introductie bedragen € 10,00 voor de fietshuur, te betalen op de dag zelf voorafgaand aan de clinic. De minimumleeftijd voor deze lessen is 18 jaar. Meer informatie is te vinden op de website, www.sportpaleisalkmaar.nl/kickoff.

Pleun Lodewijks vliegt over de baan

AKERSLOOT - Akersloter Pleun Lodewijks is donderdagavond in de wekelijkse wedstrijd de verdiende winnaar geworden in de jacht op de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Op Sportcomplex de Cloppenburgh in Akersloot moest de buit verdeeld worden zonder de aanwezigheid van de hele 'Verdonk family', zodat de anderen ook eens de gelegenheid hadden zich in de kijker te rijden.

Een snelle start van Chris Kemp (Egmond aan den Hoef) deed het veld coureurs op een lang lint trekken. Daarna kwamen de renners toch weer in een positie terecht waarbij ze op hun eigen niveau samen het duel aangingen. Al vrij snel werd het duidelijk dat de winnaar moest komen uit de strijd tussen Ferry Karssen uit Alkmaar en thuisrijder Pleun Lodewijks, die de laatste weken een opmerkelijke progressie laat zien. Eenmaal duidelijk afgescheiden van de rest, bouwde het duo een onoverbrugbare voorsprong op. De jonge Hidde Buur, ook al uit Akersloot, reed een opmerkelijke goede koers door mannen van de gevestigde orde achter zich te laten en deze geen schijn van kans te geven.

Al in een vroeg stadium kon Hidde Buur zich ontdoen van Alkmaarder Henk Louwe, de man van de eerste snelle ronde Chris Kemp en Koen Jansen uit Schagen. De karaktervolle Hidde Buur, nog maar net 15 jaar, werd geen bedreiging voor het duo Karsen/Lodewijks maar reed wel zijn medevluchters van het eerste uur ruimschoots naar huis. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat deze Hidde Buur voor insiders een wereldprestatie neerzette. Precies halfkoers sloeg Pleun Lodewijks zijn vleugels uit en de vogel was gevlogen. Echt groot werd het gat niet, zodat Pleun Lodewijks rondenlang diep moest gaan om niet de hete adem van Ferry Karssen in zijn nek te gaan voelen. Het specialisme waar Ferry Karssen om bekendstaat, namelijk een gaatje in een mum van tijd te kunnen dichten, kon hij dit keer niet geheel in praktijk brengen en bleef op de streep op twee fietslengten steken.

Veelbelovende start FC Uitgeest Vrouwen 1

Woman of the Match: Roxanne Kortekaas. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De vrouwen van FC Uitgeest betraden deze zondag met drie oud-bekenden het kunstgrasveld van Koedijk. Robin Leijen, Lenette Knaap en Sandy mochten vandaag laten zien dat zij het voetballen nog niet verleerd waren en dat was niet tegen dovemansoren gezegd.

Uitgeest begon sterk aan de wedstrijd en heeft dit tot het einde volgehouden. Het begon bij de goed meevoetballende keeper, Danique van Weelden, die niet veel te doen kreeg maar wel alert bleef. De verdediging raakte gedurende de wedstrijd steeds beter op elkaar ingespeeld, waardoor automatismen ontstonden en de basis voor een dominerend Uitgeest werd gelegd. Het goed storende werk en combinatiespel van het middenveld en de aanvallers maakte dit wedstrijdbeeld compleet. Met name Bo Smit en Sandy verrichtten hierbij in de as essentieel werk. In de eerste helft kreeg Uitgeest dan ook veel kansen. Toch kwam de enige goal in de eerste helft uit een doodspelmoment. Roxanne Kortekaas krulde de bal vanuit een hoekschop op het hoofd van haar jongere zusje, Daniëlle Kortekaas, die de bal langs de keeper kopte, 0-1.

In de tweede helft ging Uitgeest door met het goede spel en zette de stijgende lijn voort. Vanuit de as gaf Sandy een steekpass op Lotte Smit, die keurig afrondde, 0-2. Vervolgens mocht Roxanne vanuit de vrije trap weer haar kenmerkende juich laten zien, doordat zij de bal fraai in de kruising schoot, 0-3. Nog geen vijf minuten later liet ze zien dat ze ook vanuit een mooie aanval kan scoren. Na goed voorbereidend werk van Bo kon Daniëlle dit keer haar oudere zus bedienen, 0-4. Uitgeest kreeg ook nog een tegengoal te verwerken, wat het eerste schot op doel van Koedijk was, 1-4. De laatste goal ontstond nadat de inschuivende Kelly Selvius de bal afleverde bij Sandy. Sandy bracht de bal na een 1-2 met Lotte vanaf rechts voor het doel, waardoor Daniëlle de bal voor het intikken had, 1-5.

Deze wedstrijd liet een sterk voetballend Uitgeest zien, waarin geen zwakke spelers te vinden waren en echt als team werd gestreden. Als dit een voorbode is voor de rest van het seizoen, kunnen de tegenstanders hun borst natmaken. Woman of the Match: Roxanne Kortekaas. Deze dame kan niet lelijk scoren. Met haar twee prachtige goals, juiste timing, goede voortzetting en sterke spel aan de bal verdient zij deze wedstrijd de eretitel.

25e editie van Kroegenbridgedrive

UITGEEST - 196 paren doen op 15 september mee aan de Kroegenbridgedrive van Uitgeest. Deze editie is de 25ste en daarmee het oudste en grootste bridge-evenement in de regio Noord-Kennemerland.

Vanaf 10.30 tot 16.15 uur spelen de deelnemende paren op zeven locaties in het dorp. Vijf hiervan zijn bij de jachthaven: de Caribbean Bar, 't Schippersrijk, 't Stokpaardje, Loods 47 en de botenloods. De twee andere locaties zijn Dorpshuis De Zwaan en De Slimp. Deelnemers melden zich op 15 september aan bij Lekker aan de Haven tussen 9.15 en 10.15 uur. Om 17.15 uur reikt burgemeester Wendy Verkleij de prijzen uit in de nieuwe botenloods.

Kom hockeyen bij MHC Uitgeest

Kom in actie bij MHC Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Sinds vorig seizoen heeft Mixed Hockey Club Uitgeest een tweede hockeyveld, waardoor er gelukkig weer ruimte is voor nieuwe leden. MHCU is een gezellige, actieve, snelgroeiende sportvereniging, waarbij sportiviteit, ambitie, gezelligheid en persoonlijke benadering vooropstaan.

Daarnaast vervullen we de laatste jaren ook een sociaal actievere rol binnen de Uitgeester gemeenschap en de omliggende regio via diverse maatschappelijke projecten. Voor onze leden en vrijwilligers organiseren wij jaarlijks leuke activiteiten zoals een familietoernooi, clinics, feestjes, bootcamps en nog veel meer.

Kennismaken met hockey? Dat kan bij ons!
Wil jij graag een keer hockeyen en zelf ervaren wat een gave sport dit is? Kom dan vrijblijvend proeftrainingen volgen. Meld je aan via onze website (www.mhcu.nl/aanmelden) en je mag 4x gratis meetrainen. Je zult dan merken dat hockey een leuke, uitdagende sport is en MHCU de gezelligste sportclub van Uitgeest!

Programma OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carroussel – Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie
15.00 – 17.00 Jools & Hannah – De Koning en Sutherland Show (Jeugd)
17.00 – 18.00 OSU Infomagazine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland
20.00 – 22.00 Crackhelder & Joe Davinci – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decennia Hits
16.00 – 18.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carroussel met lokale en regionale Informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio
15.00 – 16.00 OSU Carroussel met lokale en regionale informatie
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis
17.00 – 20.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday
22.00 – 24.00 Mike Lambooij – Vinylized & More

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 11.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
11.00 – 12.00 Oranje Top-30
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 18.00 OSU Carrousel met lokale en regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor
22.00 – 24.00 Tom Jacobs – Club 106
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 09.00 Songs of Praise
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de katholieke kerk
10.15 – 12.00 OSU Nonstop
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 15.00 OSU Cabaret
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met lokale en regionale informatie

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester gezelligheid en lokale informatie vooropstaan.

Lijkt het je leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma-idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether op 106FM, Ziggo 104.5FM, Ziggo kanaal 918 en via internet.

Word voorleesvrijwilliger bij Bibliotheek IJmond Noord

REGIO - Bibliotheek IJmond Noord start half september met het nieuwe voorleestraject van De VoorleesBV: een voorleesproject voor de jongste inwoners in Beverwijk en Wijk aan Zee.

Het project laat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met voorlezen en boekjes. Kinderen met een taalachterstand van 1 tot 4 jaar worden 18 weken lang eenmaal per week thuis voorgelezen door een vrijwilliger. De voorlezer geeft samen met de ouders het voorleesritueel een blijvend plekje in het gezin.

Word voorleesvrijwilliger!
Als voorleesvrijwilliger ga je 18 weken langs bij een gezin. Je doet dit een keer per week op een vaste ochtend of middag. De ouders doen vrijwillig mee en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin. Als voorlezer word je speciaal voor dit project getraind en je krijgt een lidmaatschap van de bibliotheek.

Meer informatie via: VoorleesBV@obijmond.nl

Filmhuis De Zwaan trapt af met een topfilm

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Amerikaanse film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) draait vrijdag 7 september 2018 in Filmhuis De Zwaan. Drie reclameborden, al bijna dertig jaar niet meer gebruikt, staan in één klap in de schijnwerpers als Mildred Hayes in dikke, zwarte letters probeert haar verdriet te uiten: waarom loopt de moordenaar van haar dochter nog vrij rond? Deze vraag laat haar niet los.

Hiermee begint Three Billboards Outside Ebbing, Missouri: een misdaaddrama dat verlies, woede en (wan)hoop op een duister komische wijze de revue laat passeren. De controversiële boodschap op de drie reclameborden, die weggebruikers naar het stadje leiden, is gericht aan William Willoughby, de sheriff van de stad. Als zijn hulpsheriff Dixon, een moederskindje, niet vies van geweld, erbij betrokken raakt, wordt de strijd tussen Mildred en Ebbings wetshandhavers alleen maar erger. In deze 'donkere' komedie gebeurt ontzettend veel, soms absurd maar het is verre van eentonig. De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur. Toegang 6 euro ('Vrienden van De Zwaan' 5 euro). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

Zingen is gezond en leuk!

UITGEEST - "Hou je van zingen en ben je op zoek naar een gezellig koor? Kom dan eens vrijblijvend luisteren naar kamerkoor Puur Sangh," aldus Nel Tromp.

"Ons koor bestaat uit twintig mannen en vrouwen die op maandagavond repeteren. Wij zingen vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur in De Klop, Langebuurt 39 in Uitgeest. Ons repertoire bestaat uit licht klassiek en wereldmuziek. Je bent van harte welkom!" aldus Tromp. Voor informatie kun je Nel Tromp bellen op 0251-311572.

Jan Beuving bijt het spits af voor het nieuwe seizoen bij De Zwaan Cultureel

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Met zijn voorstelling Rotatie geeft Jan Beuving vrijdag 14 september het startsein voor het nieuwe seizoen. Een rotatie is een wiskundige draai. En dat is precies wat Jan Beuving doet: hij geeft een wiskundige draai aan de dingen.

De taal maakt pirouettes in zijn liedjes. De logica tolt in zijn zinnen. Of u duizelig wordt? Dat is niet de bedoeling. Alles is volstrekt nozel, navolgbaar en benullig. Maar een reispilletje kan nooit kwaad. Zijn vorige programma 'Raaklijn' werd jubelend ontvangen door pers en publiek. Hij kreeg er bovendien de Neerlands Hoop voor, de prijs voor de cabaretier met het grootste toekomstperspectief.

De voorstelling start om 20.15 uur. De toegangsprijs is € 15, vrienden van De Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via de online kaartverkoop.
Voor meer informatie en andere voorstellingen zie de website van De Zwaan Cultureel, dezwaancultureel.nl.

Dierenshow 'Jong-Leven Uitgeest' in Heemskerk

REGIO - Kleindiersportvereniging Jong-Leven Uitgeest houdt komende zaterdag 15 september haar jaarlijkse Jongdierendag. Ook dit keer vindt deze show plaats bij Dierenwereld Van Someren aan de Strengweg 15 in Heemskerk.

Op deze dag worden de mooiste jonge konijnen, hoenders en dwerghoenders van de leden door gediplomeerde keurmeesters beoordeeld. Ook zijn de dieren door het publiek te bewonderen. Er is een fotograaf aanwezig, dus je kan ook op de foto met je eigen knuffeldier. Bezoekers zijn vanaf 9.00 uur hartelijk welkom. De toegang is gratis en graag zijn de leden bereid om deskundige adviezen te geven over het houden en verzorgen van konijnen en kippen. Een aanrader dus om met het gezin een bezoek te brengen aan deze Jongdierendag.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 5 september 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 7 september 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 9 september 10.00 uur: Parochiefeest en startzondag, H. Eucharistieviering met alle koren.

Activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren

UITGEEST - In het nieuwe seizoen is er plaats bij de volgende activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren.

Computercursussen en workshops: In september starten er weer diverse computercursussen: Windows beginners en gevorderden, cursus Word/Excel, digitale fotobewerking. De workshops iPad & iPhone, Mijn Overheid en Mobiele Telefoon staan ook op het programma. Meer informatie staat vermeld in het programmaboekje dat te verkrijgen is op het kantoor van de S.U.S. en ook te lezen is op de website: www.uitgeestersenioren.nl.

Engels conversatie: Eenmaal per 2 weken op woensdag van 14.00–15.00 uur. Startdatum 5 september. Kosten € 20,-- voor 16 lessen.

Schrijverskring Uitgeest: Eenmaal per 3 weken op maandag van 10.00–12.00 uur. Startdatum 3 september. Kosten € 15,-- voor 12 bijeenkomsten.

Bewegen op muziek: Wekelijks op donderdag van 15.15–16.15 uur, startdatum 4 oktober, kosten € 75,-- voor 25 lessen.

Pilates: Wekelijks op maandag van 09.15–10.15 uur en van 10.15–11.15 uur en eens in de 2 weken op dinsdag van 10.30–11.30 uur. Startdata 3 en 4 september. Kosten € 90,-- voor 30 lessen.

Fifty Fit: (50 + gym) Donderdag van 13.30–15.00 uur. Startdatum 6 september. Kosten € 102,-- voor 34 lessen.

Yog: Dinsdag van 9.15–10.15 uur, vrijdag van 09.00–10.00 uur en vrijdag van 10.15–11.15 uur. Kosten € 90,-- voor 30 lessen.

Koersbal: Wekelijks op woensdag van 10.00–12.00 uur. Kosten € 10,-- per seizoen. Start 6 september. Kosten € 12,-- per seizoen.

Beeldhouwen en boetseren: Wekelijks of eenmaal per 2 weken op donderdag van 09.30–11.30 uur. Startdata 6 en 13 september. Kosten € 20,-- voor 16 lessen of € 40,-- voor 32 lessen.

Kaarten maken: Eenmaal per 2 weken op woensdag van 13.30–15.30 uur, startdatum 12 september, kosten € 20,-- voor 16 lessen

Handwerken: Eenmaal per 2 weken op woensdag van 09.30–11.30 uur, startdatum 5 september, kosten € 20,-- voor 16 lessen.

Tekenen en schilderen: Eenmaal per 2 weken op woensdag van 14.00–16.30 uur, startdatum 12 september, kosten € 20,-- voor 16 lessen.

Theezakjes vouwen: Eenmaal per maand op donderdag van 09.30–11.30 uur. Startdatum 6 september, Kosten € 10,-- voor 8 lessen.

Quilten: Eenmaal per 2 weken op donderdag van 09.30–11.30 uur. Startdatum 6 september. Kosten € 16,-- voor 16 lessen.

Koor: 'De Zingende Zwanen'. Wekelijks op vrijdag van 13.30–15.30 uur. Startdatum 31 augustus. Kosten € 100,-- voor 41 bijeenkomsten.

Scrabble: Wekelijks op donderdag van 13.30–15.30 uur. Startdatum 6 september. Kosten € 12,-- per seizoen.

Informatie en opgeven: Informatie en opgave op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA te Uitgeest, telefonisch: 0251–319020 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook de website: www.uitgeestersenioren.nl.

Lezing over leven na een ernstig ongeluk

UITGEEST - Monique van den Hoed geeft u op donderdag 13 september in de bibliotheek in Castricum een inkijkje in haar leven. In 1995 kreeg zij een zeer ernstig ongeluk waar ze hersenletsel aan overhield. Er volgde een lange weg van revalideren. Monique heeft haar verhaal en ervaringen vastgelegd in het boek 'De wandelende fruitmand'.

De wandelende fruitmand

"Nog net niet overspannen liep ik op de zebra te denken aan welke cliënten ik vandaag zou gaan zien en welke ik klaar moest maken voor de overdracht voor de vakantie. Een bus heb ik nooit gezien. De buschauffeur heeft mij ook niet gezien, althans: te laat. Deze heftige confrontatie vond plaats in 1995. Ik lag hersendood in coma. Na ruim 7 weken ontwaakte ik als een baby. Letterlijk blubberend in een rolstoel en in een luier. In een revalidatiekliniek voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel moest ik revalideren tot volwassene. Alles opnieuw leren, dus. Leren praten, leren lopen en.... zindelijk worden! Jawel, inclusief potjestraining. Ik kan wel stellen dat ik nog elke dag leef met de gevolgen hiervan." Monique van den Hoed is opgegroeid in Haarlem in een gezin met nog een zus. Later woonde zij met haar partner in Noord-Holland en was ze werkzaam als maatschappelijk werkster in Amsterdam. In haar vrije tijd reed zij paard, zat op een koor en had met een vriendin een leesgroep opgezet. In De wandelende fruitmand beschrijft Monique haar proces van ziek zijn naar beter worden en hoe ze het leven in een instelling beleefd heeft.

Aanmelden
U bent van harte welkom op donderdag 13 september om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduinweg 1. De toegang is 3 euro inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda.

Mindfulness, nieuwe start

Foto: Aangeleverd

REGIO - De vakantie is voorbij en de scholen gaan weer beginnen. Iedereen komt weer terug in de structuur van de dagelijkse routines.

Hoe is dat voor jou? Kijk je ernaar uit of beklemt het je? Veel mensen hebben het gevoel zich voort te slepen. Ze zijn somber, verdrietig en soms angstig. Ze liggen 's nachts te piekeren, slapen slecht en raken overbelast. Wie dit treft voelt zich vaak alleen maar is zeker niet de enige.

Vorige maand bezocht Annelies Blom de 'International Conference on Mindfulness' (ICM). Meer dan 600 wetenschappers, therapeuten en trainers vanuit Europa en daarbuiten kwamen bij elkaar op de Universiteit van Amsterdam om kennis en ervaring uit te wisselen over deze problemen en hoe Mindfulness daarin verlichting kan bieden. Het ging over de werking en effecten van Mindfulnessbeoefening bij tal van onderwerpen. In de zorg, bij ziekte, bij opvoeding, op school en op het werk. In grote lijnen staat vast dat Mindfulnessbeoefening leidt tot meer focus en minder concentratieverlies. Het stimuleert creativiteit en reduceert fouten maken. Deelnemers ervaren dat ze minder meegesleurd worden in piekeren en negatieve emoties. Wie dagelijks 10 - 20 minuten Mindfulness beoefent leeft doorgaans bewuster, ervaart meer rust, ervaart meer ruimte en wordt minder meegesleurd in piekeren en andere negatieve emoties. Mindfulness is een vaardigheid. Je kunt het leren.

In Uitgeest en Castricum start deze wetenschappelijk onderbouwde 8-weekse Mindfulnesstraining op maandag 10 september en donderdag 13 september. De training wordt verzorgd door Annelies Blom, gecertificeerd Mindfulnesstrainer cat. 1 en aangesloten bij de VMBN, waardoor dit programma veelal wordt vergoed door werkgevers en zorgverzekeraars. Voor informatie en aanmelden ga naar Blomcoaching.nl of mail naar info@blomcoaching.nl.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

De apenboom is een donkergroene conifeer die bekendstaat om zijn scherpe naalden. Wie de boom ooit eens heeft gesnoeid, zal de scherpe naalden vast en zeker gevoeld hebben. De conifeer kan een hoogte bereiken van ongeveer veertig meter. In Nederland wordt de boom niet veel hoger dan zes meter. In de boom hangen prachtige vruchten. Dit prachtexemplaar werd in Uitgeest op de foto gezet door Ger Bus.

Unieke CD met 60 jaar Akersloter popmuziek te koop

AKERSLOOT - Vanaf de jaren zestig tot heden zijn vele Akersloter muzikanten actief geweest op het podium. Tijdens de kermis, bruiloften of optredens, in de kroegen en uiteraard in de Storey Club.

De bands bestaan vaak niet meer maar de muziek is gebleven. Soms door bewaarde opnames, door de Akerpopconcerten in de Storey Club of omdat de muzikanten recent de studio in zijn gedoken. Al deze muzikale herinneringen zijn samengebracht op een unieke cd. De artiesten en samenstellers hebben belangeloos meegewerkt. Hierdoor is deze cd voor slechts 5 euro te verkrijgen. De oplage is beperkt en de eventuele opbrengst is voor een goed doel (Storey Club en HV Oud-Akersloot). Deze cd is een must voor de liefhebbers van popmuziek met Akersloter roots.

De muzikanten op deze cd: The Magic Strings, De Tophitters, Tineke Schoemaker (Barrelhouse), For2Night, Henk Kerssens, Het Akersloter Kermiskoor, Jan Oud, Indahouse, JUSS, Fabric, Left Behind, Tha Bonerz, Nevertheless, De Bikkels, Be-Rude, Switch, Rainbow Warrior, Between en DJ Korsakoff. De cd is voor 5 euro verkrijgbaar bij NOVY Velzeboer of bij Veldt Toko.