De Uitgeester

31 mei 2017

De Uitgeester 31 mei 2017


Wessel Nijman Darts wereldtopper bij de jeugd

Wessel in opperste concentratie Marie José Foto & Design

Door: Kees Deken

UITGEEST - Wessel Nijman, de 16 jaar jonge Uitgeester, timmert hard aan de weg in de wereld van de Dartssport. Op dit moment is Wessel zelfs de huidige nummer één in Worldranking onder 18 jaar van de BDO! Deze ranking heeft hij behaald door het vergaren van de meeste punten in internationale toernooien.

Even ter verduidelijking: er zijn op dit moment twee grote internationale Dartsbonden: de PDC en de BDO. De PDC is de bond waar grootheden als Raymond Barneveld en Michael van Gerwen spelen en astronomische bedragen verdienen. De BDO bond heeft, behalve Wessel, ook gerenommeerde profspelers in de gelederen, zoals de huidige kampioen Glen Durrant en de imposante Ted Hankey.

Als ik Wessel spreek, is hij juist met zijn ouders terug uit Polen van het Pools Open Darts toernooi, waar hij twee keer een derde plaats heeft veroverd. Binnenkort vertrekt hij als onderdeel van de Nederlandse selectie voor het WK Darts naar Japan.

Over hoe hij ooit begon, vertelt hij: "Aanvankelijk was ik keeper bij voetbalvereniging Uitgeest. Ik ben eigenlijk via mijn broer Jesper aan Darts begonnen. Op zondagochtend speelden we voor de toenmalige Dartsvereniging 'The Wolves', die helaas ter ziele is gegaan wegens gebrek aan jeugdleden. Ik vond het direct al heel leuk en bleek ook wel talent hebben. Darts nam op een gegeven moment zoveel tijd in beslag dat ik mijn voetbalschoenen aan de wilgen moest hangen."

Toernooien
Duidelijk is dat Wessel's talent wel impact heeft op het gezin. Ieder weekend staat in het teken van Darts. Hij speelt zijn wedstrijden voor de NDB, Nederlandse Darts Bond, die hem de kwalificatie opleverde voor de NK selectie. Hij speelt ook nog competitie voor Dart Vereniging Kennemerland, die zijn thuiswedstrijden speelt in café 'de Bonte Vivant'. Ze zijn kort geleden kampioen in de eredivisie geworden en gaan nu 2 juli op voor de Nederlandse titel tegen de andere divisiekampioenen. Ook heeft Wessel zich inmiddels geplaatst voor 'Finder Darts Masters' in hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee. Dit evenement vindt plaats van vrijdag 8 tot en met zondag 10 december 2017. Je kunt beelden van Wessel uit 2016 hiervan terug zien op YouTube.

Zijn ouders gaan regelmatig mee, maar dat heeft letterlijk en figuurlijk zijn grenzen. Op WK's en EK's worden alleen de kosten voor Wessel betaald door de Nederlandse Darts Bond. Verder moet het uit eigen middelen worden bekostigd. Zijn ouders en broer gaan binnenkort met Wessel mee naar het EK in Zweden, maar in Japan wordt hij alleen begeleid door de bondscoach en teammanager. Wessel is wel blij dat hij financieel gesteund wordt door verschillende locale sponsors zoals Subway IJmuiden, aannemer Richards Boots uit Akersloot, transportbedrijf Zandbergen uit Limmen en het Uitgeester onderhoudsbedrijf EH (Eduard Hoekmeijer).

Toekomst
Zijn grote droom is ooit nog op de 'Lakeside' te staan. Hét toernooi van de BDO te Frimly Green in Engeland, waar Barney ooit zijn opmars begon. Verder blijft Wessel nuchter: "Het plezier staat bij mij voorop en waar dat toe leidt, dat zie ik dan wel weer." Over mijn opmerking dat ik 'de grote jongens' op televisie ook wel eens beslissende pijlen grandioos zie missen, vertelt Wessel: "Op de vloer missen deze jongens vrijwel nooit, maar de spanning op het podium in volle zalen speelt een grote rol. Ik zie alleen van Gerwen redelijk onverstoorbaar blijven op zulke momenten." Die nuchterheid is volgens zijn moeder een belangrijke eigenschap, die Wessel ook wel bezit. Ze vertelt: "Wessel staat vooraf aan de toernooien rustig in te werpen, terwijl de hectiek vaak enorm is in zo'n zaal."

Wessel is momenteel nog bezig met een opleiding elektrotechniek aan het NOVA college. Zijn school houdt wel rekening met hem en houdt een vinger aan de pols, zodat school en sport niet teveel conflicteren. Dit gaat tot nu toe prima. Wessel's broer Jesper probeert, net zoals vroeger op zondagochtend in sportcentrum De Zien, de dartsport weer nieuw leven in te blazen voor de jeugd. Dus ben je onder de 16 ( jongen of meisje maakt natuurlijk niet uit) en lijkt het je leuk om te darten, dan kun je info krijgen via een e-mail naar ncmnijman@ziggo.nl

Komt u ook naar de Campina Open Boerderijdag?

Harrie en Annie van Burgsteden, zoon William en de kleinkinderen Isa en Semmy nodigen u van harte uit op de Open Boerderijdag Foto: Irene van Burgsteden

UITGEEST - Maandag 5 juni 2017, op tweede Pinksterdag, opent de familie van Burgsteden tussen 10.00 uur en 16.00 uur haar staldeuren op Groot Dorregeest 6a in Uitgeest tijdens de Campina Open Boerderijdag.

Op deze dag kunt u een kijkje nemen op de boerderij, de dieren aaien, machines bekijken of lekker op het weiland tussen de koeien picknicken. De kinderen kunnen aan vele leuke activiteiten deelnemen, zoals laten zien hoe stoer je bent op de boeren stormbaan, een ritje op de rodeo-stier, je koemelk diploma halen, touw vlechten, lekker springen op het springkussen, melkbus heffen en dergelijke. Ook kun je je laten schminken en een rondje pony rijden. Campina zorgt voor een heerlijke zuivelproeverij en ook kunt u wat lekkers kopen op ons gezellige, boeren terras. De entree is gratis.

Fiets mee voor Vereniging Oud Uitgeest tijdens Rabo fietsdag

UITGEEST - Vereniging Oud Uitgeest doet dit jaar mee aan de Rabo Fietsdag op 11 juni. Leden en niet-leden kunnen kiezen uit drie routes. De start is tussen 09.30 en 11.30 uur, met een finish tijd van 16.00 uur. Aanmelden en starten kunt u bij de Patatoloog, Rijksstraatweg 122A of bij IJsclub Kees Jongert, Adelaertlaan 5, beide in Heemskerk.

Fietst u mee voor Vereniging Oud Uitgeest? Het is een gezellig evenement en hiermee ondersteunt u de vereniging. Meer informatie kunt u vinden op de site van de Rabobank.

Oude tijden (kunnen) herleven

1 Foto: aangeleverd

Door: Lou Winter, Narcissenpad

Er wordt al jaren over gepraat. Ook door de ex wethouder, die nu weer teruggekeerd als raadslid aan tafel zit om mee te beslissen, maar vorig jaar in de Zwaan met de opsomming van de meningen van burgers die avond het als volgt verwoorde: "Een nieuw Geesterheem zo dicht mogelijk bij de Slimp." Zie ook het filmpje van 251TV over die informatieavond: https://youtu.be/FIi61PNqr0I

Op bovenstaande foto ziet u de oude situatie van het aan de Middelweg gelegen bejaardenhuis De Pastorijhof (wat nu de leegstaande vleugel van het gemeentehuis is) die door middel van een gang was gekoppeld aan het oude Geesterheem. Na de presentatie van de VIVA zorggroep vorige maand in het gemeentehuis, hoorde ik een ander raadslid zeggen: "Waarom niet de VIVA bij de plannen voor het gemeentehuis betrekken?" Hierdoor zou er een pracht van nieuwbouwlocatie kunnen ontstaan. Twee vliegen in een klap wat betreft de herinrichting van het centrum gebied.

3 Foto: aangeleverd
2 Foto: aangeleverd

Maar er is een oud gezegde, 'oude bomen kun je niet verplanten.'

Over hoofdpijn

Door: huisarts Dirk Jan van Wijk

Als er vandaag drie mensen op het spreekuur komen met bezorgdheid over hun hoofdpijn, lijkt het nuttig aan dit onderwerp enige aandacht te schenken in deze column. Wanneer zou hoofdpijn 'kopzorg' moeten zijn en wanneer is het maar bij-pijn?

Onschuldig
Hoofdpijn is mogelijk het meest voorkomende lichamelijk ongemak bij de mens. Waarschijnlijk heeft iedereen het wel eens. Bijna altijd is het van voorbijgaande aard en wordt de dokter er niet voor geraadpleegd.

Maar als hoofdpijn aanhoudt, heftig is of vaak terugkomt, kan dat aanleiding tot ongerustheid geven. Angst dat er 'iets in het hoofd zit' of dat het wellicht een voorbode is van een serieuze aandoening. Bijna altijd is die vrees ongegrond. Alleen als je ook ernstig ziek bent of er neurologische uitvalsverschijnselen (zoals een verlamming of een spraakstoornis) bij hebt, is dat reden voor bezorgdheid en bemoeienis van de huisarts.

Spanningshoofdpijn
Meestal is hoofdpijn alleen maar hinderlijk en is het handig als je de oorzaak kent, zodat je het in de toekomst kunt voorkomen. In verreweg de meeste gevallen gaat het om (spier)spanningshoofdpijn. De spanning in de schedelspieren kan ontstaan door een verkeerde houding of ingespannen kijken, maar meestal door psychische spanningen. Wat bezorgt je 'hoofdbrekens'? Wees wijs en doe daar wat aan.

Uitdroging
In de zomermaanden is uitdroging of oververhitting een mogelijke oorzaak. Uitdroging ontstaat, doordat we veel meer zweten zonder voldoende te drinken. Maar ook kan het gebeuren als we wel voldoende drinken, maar vergeten het zoutverlies door het extra zweten aan te vullen. Het grootste risico lopen kinderen (die alleen drinken als het ze wordt aangeboden) en bejaarden (die een verminderd dorstgevoel hebben). Behalve hoofdpijn kan uitdroging ook zorgen voor 'rusteloze benen' en kuitkrampen en bij kinderen ook voor 'groeipijn' (die dus niets met groeien te maken heeft!).

De 'kater' is ook een uitdrogingshoofdpijn. Door alcohol (of koffie) te drinken, ga je overmatig plassen. Het is dan ook een goede gewoonte om na elk glas alcohol of elke kop koffie een glas water te drinken.

Koorts
Elke aandoening, die verhoging van lichaamstemperatuur veroorzaakt, kan ook hoofdpijn geven. Vaak gaat het dan om voorbijgaande virusziektes. Maar, zoals eerder gezegd: ernstig ziek vereist raad van de huisarts!

Neusbijholteverstopping
Verstopte neusbijholten, die bij elke neusirritatie (verkoudheid of allergie) kunnen ontstaan, kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Typisch voor deze hoofdpijn is dat pijnstillers niet helpen en de klachten bij liggen verergeren. Met xylometazoline neusspray (liefst 6 keer per dag gebruiken, maar nooit langer dan een week!) slinkt het neusslijmvlies en zijn de holtes weer snel open. Pas als dit probleem twee weken na het verdwijnen van de verkoudheid nog aanwezig is, wordt de kans op spontaan herstel klein en kan de huisarts helpen.

Migraine
Migraine is een bijzondere vorm van hoofdpijn. Vaak eenzijdig bonkend met lichtschuwheid en misselijkheid. Het komt vooral voor bij plichtsgetrouwe mensen, die zich geen rust gunnen en dan door de migraine gedwongen worden om een dag in bed te blijven. Verandering van levensinstelling is hier veelal het devies.

Luister naar je lijf
Hoofdpijn is dus vrijwel altijd onschuldig, maar vertelt je wel dat je hoofd ergens niet blij van wordt. Vind en elimineer de oorzaak, dat leeft prettiger!

De Zien gooit vrijwilligers niet in het diepe!

Volop waterpret bij zwembad De Zien Foto: Jolanda van der Laan

UITGEEST - De kassa draait, het water golft, de zwemlessen zijn weer in volle gang en de ligweide rondom het bad wordt netjes bijgehouden. Je hoort de kinderen, die zich vermaken op de achtergrond, en je kan de warme zon op je huid voelen. De lente is begonnen en zwembad De Zien is alweer een maand open.

Na een succesvolle opening op 27 april zijn alle vrijwilligers volop bezig om het bad gezellig, veilig en draaiende te houden. De kassavrijwilligers zitten weer op hun plek om iedereen met een geldig kaartje welkom te heten en een fijne dag te wensen. De toezichthouders staan naast het bad om ervoor te zorgen dat het zwembad een veilige plek blijft. En ook de watermakers zijn druk aan het werk om het water schoon en op de juiste temperatuur te houden.

Het team van vrijwilligers Foto: Jolanda van der Laan

Lijkt het jou leuk om nieuwe mensen te leren kennen, door achter de kassa te zitten om mensen te verwelkomen of om mee te draaien in het horecateam? Of heb je zin om technisch bezig te zijn met de waterkwaliteit van ons bad? Laat het ons weten via vrijwilligers@zwembad-dezien.nl. We zijn op zoek naar vrijwilligers om onze kassa-, horeca- en watermakers-teams te versterken. Geen ervaring? Geen probleem; je wordt door ervaren vrijwilligers ingewerkt. De Zien gooit je namelijk niet in het diepe!

Vroeger…

Voorop Cees Berkhout, achter van links naar rechts: Jan Freyee, Arie Mul, Gert Willemse, daarachter Jan de Vries, Cor Beentjes en Jaap Tiebie Foto: aangeleverd

UITGEEST - In de editie van 10 mei staat in de rubriek "Wie is wie" een foto van tamboerkorps ZOSNO (Zonder Onderlinge Samenwerking Nooit Overwinnen). Dit is slechts een gedeelte van het korps. Op de foto van deze week zien we een aantal verkenners, waarmee het allemaal is begonnen.

Rond 1950 kregen zes jongens trommelles van tamboermaître Cees Berkhout. In zijn woning oefenden ze op stukjes hout om daarna met de grote trommels de straat op te gaan. De trommels waren gemaakt van oude meeltonnen, die geschonken waren door bakker Putter. Later kwamen er drie leden van de harmonie bij, ieder met hun eigen kleine trommel.

Het korps groeide en op bovenstaande foto zien we een aantal jonge gidsen, die op de pijper spelen. Dit is een dwarsfluit zonder kleppen gemaakt van eboniet. Zij kregen les van Siem Hoope, muzikant en muziekleraar met een winkel aan de Middelweg. In de vijftiger en zestiger jaren werden in veel dorpen en steden in Noord-Holland muziekconcoursen georganiseerd. Ook ZOSNO deed daar aan mee. Zo ook aan de nationale marswedstrijd in ons eigen dorp.

Tamboerkorps ZOSNO uit 1957 Foto: aangeleverd

5 / 16

Vanuit de tuin zicht op een werkende vulkaan

Het uitzicht vanuit de tuin op vulkaan Poas Foto: Nancy Brantjes

Toen we ons huis gingen bouwen, koos mijn man de plek van het huis voor het uitzicht. Mij leek het iets wat niet belangrijk was, maar nu zie ik in dat hij gelijk had.

Ik heb vanaf mijn huis een prachtig uitzicht over een deel van het dorpje Jaris en de heuvelrug van nationaal park El Rodeo dat uitloopt tot het dorpje Quitirrisí. Wat verder weg zie ik de wat hogere bergen van Escazú met de windmolens en aan de noordkant van ons huis zie ik de grote vallei van stad Alajuela met daarachter twee enorme vulkanen; Poas en Barva. Door de wolken om de bergen heen te bestuderen, kan ik nu redelijk goed het weer voorspellen.

Vooral vulkaan Poas bestudeer ik vaak en ik heb me altijd afgevraagd hoe deze vulkaan er van dichtbij uit zou zien. Mij was verteld dat je tot de krater kan lopen en dat de krater enorm is. Anderhalf jaar geleden zijn we met de familie daar heen gegaan. Helaas met de pech dat onze auto het niet goed deed en bovendien was het nevelig. Toch hebben we wel bovenop de vulkaan gelopen, vulkaanlucht geademd, vulkaanbegroeiing bestudeerd en het vulkaanmuseum gezien.

De kinderen op weg naar vulkaan Poas Foto: Nancy Brantjes

Tijdens de Goede Week afgelopen maand kwam vulkaan Poas in het nieuws: hij was actiever geworden, met een grote rookpluim. En op Tweede Paasdag zag ik het met eigen ogen: alsof er een dot slagroom tevoorschijn kwam uit de berg, langzaam veranderend in een wolk. Voor de mensen, die op de berghelling wonen, is dit heel erg, maar ik heb hier jaren naar uitgekeken. Een écht actieve vulkaan in mijn uitzicht!

De lol mocht niet lang duren. De volgende dag was het weer veranderd en gedurende een paar weken was de vulkaan in nevel gehuld. Maar in het nieuws werd gezegd dat Poas nog altijd actief was. De paden naar de krater en het bezoekerscentrum zijn gesloten. En de begroeiing op de vulkaan is bedekt onder een grijze laag as. Dus geen toeristen meer in de buurt van Poas en de boeren hebben misschien ook wel schade. Een strop voor deze mensen. Helaas had ik geen foto gemaakt als bewijs, dat ik vanuit mijn tuin een werkende vulkaan kon zien, dus ik had ook niets te vertellen. Maar eindelijk, een week geleden, klaarde het weer op en kon ik de vulkaan weer zien. Meteen heb ik een foto gemaakt; ik hoop dat u het kunt zien.

Fikse buitenbrand geblust door buurtbewoners

Foto: 112-Uitgeest.nl

Bron: 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - De brandweer van Uitgeest werd woensdagmiddag rond 16.10 uur voor de derde keer gealarmeerd. Nadat de brandweer aan het begin van de middag gealarmeerd werd voor een duinbrand in Wijk aan Zee en later voor een koe in de sloot, werden ze ditmaal gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Kruiskamplaan in Uitgeest.

Ter plaatse stond een stuk grasland in de 'Groene Driehoek' tussen de A9 en de Kruiskamplaan in de brand. Buurtbewoners, die gealarmeerd werden door de hoge vlammen en rook, kwamen direct met emmers en brandblussers in actie. Door het snelle ingrijpen van de buurtbewoners werd erger voorkomen. Uiteindelijk restte er voor de brandweer niets anders dan een controle uit te voeren. Door de lastige bereikbaarheid konden de brandweervoertuigen niet al te dichtbij komen. Er ging een stuk van 10 bij 15 meter in vlammen op. De brand is waarschijnlijk aangestoken door twee jongens, die natuurlijk nergens meer te bekennen waren.

Koe in de sloot langs Broekpolderweg.50

Met behulp van een tractor wordt de koe weer op het droge getild Foto: 112-Uitgeest.nl

Bron: 112-Uitgeest.nl

UITGEEST - De brandweer van Uitgeest werd woensdag 24 mei rond 14.50 uur gealarmeerd wegens een koe te water langs de Broekpolderweg in Uitgeest.

Voorbijgangsters hadden de koe al even in het water zien liggen. Hierop werd de brandweer ingeschakeld. Nadat de brandweer ter plaatse was, kwam ook de boer ter plaatse. Met behulp van een tractor van de boer, werd de koe uit de sloot gehaald en terug in het weiland gezet. Nu de temperaturen oplopen, zal het niet de laatste keer zijn dat een koe ervoor kiest om even af te koelen in de sloot.

Bermbrand langs A9 bij Akersloot

Foto: www.112-akersloot.nl

Bron: 112-akersloot.nl

AKERSLOOT - De vrijwillige brandweer van Akersloot en Heiloo werden zondag 28 mei rond 14.50 uur gealarmeerd voor een bermbrand langs de A9 bij Akersloot.

Een flink stuk berm langs de A9, in de richting van Alkmaar, stond in de brand. Bewoners van een naastgelegen boerderij kwamen direct in actie met twee brandblussers om, in afwachting van de brandweer, een begin te maken met het blussen. Brandweer Akersloot heeft het hierna overgenomen en de bermbrand geblust. De bermen zijn door het mooie weer erg droog. Het advies is om sigaretten en glaswerk niet in de bermen te gooien maar in de auto te houden. Ook glas kan vanwege het vergrootglas-effect brand veroorzaken.

Man met zwaard in Uitgeest

Foto: Aangeleverd

Bron: Politie IJmond

UITGEEST - Zondagmiddag zette de politie groot in om een viertal mannen te vinden. Zij waren in een winkel in Uitgeest gezien, terwijl één van hen een zwaard bij zich droeg. Daarna reden ze in een auto weg. Winkelend publiek belde geschrokken de politie.

"Sommigen leven kennelijk nog in de Middeleeuwen. Sinds allerlei aanslagen nemen wij geen enkel risico meer. Mensen met wapens kunnen het op onschuldige burgers hebben gemunt", aldus politie IJmond via Facebook. "Maar ook zonder kwaad in de zin neemt iemand met een wapen een groot risico voor zichzelf." De politie laat weten altijd serieus te reageren, wanneer er wapens worden gezien. "Wij gaan er altijd vanuit dat een wapen echt is, of bedoeld om letsel toe te brengen. Wij reageren daar dan ook uiterst serieus op."

Gelukkig liep dit incident goed af. De mannen werden aangetroffen bij een nabijgelegen recreatieterrein, waar het zwaard werd ingenomen. Het is niet duidelijk waarom de man het wapen bij zich had.

Laatste geldautomaat verdwenen uit Akersloot

Het geldautomaat in Akersloot dat per 19 mei is gesloten Foto: Anita Webbe

AKERSLOOT – In de afgelopen periode zijn plofkraken bij geldautomaten een steeds vaker voorkomend fenomeen geworden. Uitkomst van de veiligheidsanalyse van Rabobank Noord-Kennemerland is dat het risico met betrekking tot de geldautomaat in Akersloot te hoog wordt geacht. De directie van de bank ziet zich daarom genoodzaakt om deze automaat per vrijdag 19 mei te sluiten.

Afweging inzake sluiting
Over het besluit heeft de directie van de bank overlegd met onder andere burgemeester Toon Mans, Rob Dekker als vertegenwoordiger van de dorpsondernemers en Gerard Steenman namens de Dorpsraad Akersloot. Zij begrijpen het veiligheidsrisico. Dit heeft onder meer te maken met de directe nabijheid van omwonenden aan de Akerhof. Ook met een aantal van deze bewoners is gesproken. Directievoorzitter van Rabobank Ugur Pekdemir: "Wij snappen dat deze beslissing voor de mensen uit Akersloot onverwacht is. Ik heb vurig gehoopt deze beslissing niet te hoeven nemen, maar de veiligheid van mensen staat bij mij op de eerste plaats."

Pendelbus om toegang tot contant geld te handhaven
Voor de bewoners van Akersloot betekent de sluiting dat contant geld pinnen lastiger wordt. De Rabobank vindt dit heel vervelend en neemt maatregelen om de inwoners te helpen. Inmiddels heeft de bank een pendeldienst ingezet. Zeven dagen per week, twee keer per dag (om 10.00 uur en 15.00 uur) rijdt er een busje naar Limmen, zodat mensen daar kunnen pinnen. Inmiddels heeft de bank bij de gemeente Castricum een traject in gang gezet voor het plaatsen van een 'pinbox', te plaatsen op afstand van woonhuizen. De bank doet er alles aan om deze pinbox zo spoedig mogelijk te kunnen realiseren. Verder is het advies aan de Akersloters om het pinnen van contant geld zoveel mogelijk te plannen. Op rabobank.nl/nkl zijn de adressen van de overige automaten te vinden. Voor Akersloters zijn de meest nabije geldautomaten in Limmen, Uitgeest, Heiloo en Castricum.

Continue veiligheidsanalyse
Het onderwerp plofkraken houdt alle banken en dus ook Rabobank Noord-Kennemerland zeer bezig. De risicoanalyse is een continu proces. Voor de overige geldautomaten van de bank gelden op dit moment nauwelijks beperkingen. Alleen de automaat bij het bankkantoor in Heiloo is 's nachts van 00.00 tot 06.00 uur niet te gebruiken. Dan is het voorportaal, waar deze automaat zich bevindt, gesloten.

Bob Hes Hobby- en Kunstschilders Artikelen voor uiting van uw creativiteit

Eigenaren Cees en Myrjam van Heijst Foto: Anita Webbe

Kerkweg 72 1961 JE HEEMSKERK; Tel. 0251-241999; website: www.bobhes.nl; mail: info@bobhes.nl

Creatief of niet, wie bij Bob Hes Hobby- en Kunstschilders Artikelen naar binnen stapt, wordt het wel. Deze gezellige hobbywinkel gevestigd in een verrassend groot en diep pand in hartje Heemskerk, is overzichtelijk volgestouwd met kleine en grotere hobby artikelen. Hier kan men naar hartenlust snuffelen tussen alle knutselspullen. Alles wat te maken heeft met pennen, papier, verf, kralen en klei, maar ook stoffen en kaartjes kunt u hier vinden. U kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het. Zelfs al bent u niet meteen van plan om te gaan knutselen, het is zeker een aanrader om eens een kijkje te komen nemen in deze zeer uitgebreide hobbywinkel, al is het alleen maar om inspiratie op te doen.

De klantvriendelijke eigenaren Cees en Myrjam van Heijst zijn echte kenners. Zij verlenen graag advies aan wie professioneel of hobbymatig wat kunst de wereld in wil sturen. Ook kinderen vinden hier zeker iets van hun gading. Trendvolgend blijft deze gezellige creawinkel altijd op de hoogte van de nieuwste 'rages'. Wie graag knutselt, heeft Bob Hes waarschijnlijk al ontdekt, want de winkel bestaat inmiddels al 58 jaar. Maar zeker is, dat de klant bij een volgend bezoek weer iets nieuws ontdekt. Het aangeboden scala aan crea-materiaal is onvoorstelbaar uitgebreid. Breien, haken en borduren is 'in' en niet langer weggelegd voor saaie oude tantes. Ook daarin zijn nieuwe trends te zien, zoals bijvoorbeeld ballen breien of een kruk omtoveren in een knuffelbeest. Een nieuwe trend is bijvoorbeeld Pixelhobby: een combinatie van fotografie, borduren en Mini-steck.

Teken- en kunstschildersartikelen
Bob Hes heeft ook alles in huis op het gebied van kunstschilderen. Onder andere verf van Talens, waaronder Rembrandt, van Gogh, Amsterdam en nu ook Cobra olieverf op waterbasis en de bijbehorende mediums. Van kleine schilderblocs tot grote schildersdoeken en diverse ezels. Op tekengebied zijn er potloden van Derwent en Cretacolour verkrijgbaar, diverse tekenblocs en aanverwante artikelen. Ook zijn er speciale verfstiften om bijvoorbeeld je T-shirt op te leuken.

Modelbouw
Ook aan creatieve jongens en mannen heeft Bob Hes gedacht. Wat dacht u van prachtige, niet gemotoriseerde modelbouwpakketten van bekende merken als Revell en Italeri. Bijbehorende hulpmiddelen zoals (rond)houten latjes, messing en koperen pijp/draad lijmklemmetjes, kwasten, Balsa plankjes en een rek met Evergreen producten zijn vanzelfsprekend ook verkrijgbaar. Ja, zelfs autolak voor de doe-het-zelver heeft Bob Hes in de schappen staan!

Fournituren
In het assortiment vindt u ook knopen, brei- en haakpennen, en de daarvoor benodigde garen in diverse kleuren en diverse stoffen en vilt in vrolijke dessins. Dit is maar een greep uit het assortiment. Het is onbegonnen werk om de complete lijst op te sommen. Het advies luidt daarom ook: loop zelf eens binnen. U gaat beslist naar huis met een massa creatieve ideetjes. Misschien schuilt er in u ook wel een ware kunstenaar?

Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur.

Tekst: Anita Webbe

Algemene Ledenvergadering AVBU

Door: het bestuur van de Dorpsraad Uitgeest in opdracht

UITGEEST - Op 8 juni houdt De Algemene Vereniging van Bewoners/eigenaren te Uitgeest (AVBU) haar jaarlijkse ledenvergadering. Aanvang 20.00 uur in de Zwaan. Er wordt begonnen met een huishoudelijk deel, dit duurt ongeveer een half uur. Verder zal achtereenvolgens aan bod komen: opening, mededelingen, jaarverslag, jaarrekening 2015 en begroting 2016.

Naamswijziging.
Bij dit agendapunt willen we even langer stilstaan. Het bestuur stelt voor om de naam van onze vereniging te wijzigen in Dorpsraad Uitgeest. Voor het bestuur is dit meer dan slechts een andere naam. Wij willen in brede zin de belangen van de inwoners van onze gemeente behartigen en u daar volop bij betrekken. Zeker nu onze gemeente ambtelijk is gefuseerd in BUCH verband, is dat van nog groter belang. Als Dorpsraad stellen wij ons ten doel, dat onze inwoners herkenbaar betrokken worden bij besluiten van de gemeenten, de woningbouwverenging, de provincie, de luchthaven Schiphol en andere instellingen die direct of indirect invloed uitoefenen op de leefbaarheid in onze gemeente. Vol enthousiasme wil het bestuur daar samen met u mee aan de slag.

Schiphol nu en in 2040
Na de pauze zal onze vertegenwoordiger in de ORS (Overlegorgaan Regio Schiphol), Jaap Kroon, ingaan op de ontwikkelingen rond Schiphol. De nachtvluchten, de veiligheid, de 500.000 vliegbewegingen en de gevolgen hiervan voor ons dorp zijn zeer actuele zaken en raken ons direct. Maar we kijken niet alleen naar vandaag, want de toekomstige ontwikkelingen zijn minstens zo belangrijk. Schiphol in 2040, hoe ziet dat er uit en welke invloed kunnen we daar op uitoefenen? Een boeiend onderwerp.

Wij nodigen alle Uitgeesters van harte uit voor deze bijzondere jaarvergadering.

Inschrijving Langemeer Dubbeltoernooi geopend

De commissieleden van het 48e WEA & Wheelers Langemeer Dubbteltoernooi 2017 Foto: aangeleverd

UITGEEST - Tennisclub Uitgeest organiseert dit jaar van zaterdag 24 juni tot en met zondag 2 juli alweer voor de 48e keer het Langemeer Dubbeltoernooi, dit jaar omgedoopt tot het WEA & Wheelers Langemeer Dubbeltoernooi.

Het jaarlijks terugkerende toernooi is een vaste waarde voor toernooispelers. Ook bij dit toernooi staan sportiviteit en gezelligheid hoog in het vaandel, maar strijdt iedereen natuurlijk ook voor de leuke prijzen. Ieder jaar heeft het toernooi een thema. Het thema van de 48e editie is 'de Bouw'. Het park zal worden verfraaid met verschillende elementen uit de bouw en op de doordeweekse avonden zijn activiteiten gepland, die raakvlakken hebben met dit thema zoals het bekende spijker slaan, darten en klaverjassen.

Op vrijdag 30 juni is er een heus bouwvakkersbal met een optreden van een bekende zanger. Wie dat is, blijft nog even geheim, maar gezellig wordt het zeker. Voorafgaand aan het bouwvakkersbal zal er voor studenten in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar een studententoernooi worden georganiseerd, waarbij vooral gestreden zal worden om de eer. Het studententoernooi wordt afgesloten met een gezellige barbecue. Inschrijven voor het WEA & Wheelers Langemeer dubbeltoernooi 2017 kan nu al via www.toernooi.nl. De inschrijving sluit op 10 juni.

Weekendtoernooi FCU M015-1 in Leeuwarden

Vlnr boven: Peter spoor, Sofie van Eerden, Dawn Spoor, Denice Westenborg, Dominique Guitoneau, Sanne Jonker, Gaby Duinmaijer, Daphne Mostert, Shari Breetveld. Onder: Nadia Duinmaijer, Daytona Slot, Demi Rasch, Janouk Scholten, Monica van Assema, Phebe Kappel, Shannon Anema Foto: aangeleverd

Door: Shari Breetveld

UITGEEST - Vrijdagmiddag moesten we allemaal verzamelen om 16.00 uur om richting Leeuwarden te gaan voor een gezellig weekend en toernooi. Daar aangekomen, stond er een grote legertent voor ons klaar, waar we twee nachten in mochten slapen.

Na een lange, zware dag en nacht begon zaterdagochtend vroeg het toernooi en wonnen we de eerste wedstrijd tegen Winsum met 3-0. De tweede wedstrijd tegen Kleine Sluis wonnen we met 2-0. Met 32 graden voetballen was best pittig, maar de meiden bleven door knokken: de derde wedstrijd werd ook gewonnen met 1-0 van De Meern. De laatste wedstrijd tegen Leovardia bleef gelijkspel: 0-0. Dat maakte ons eerste in de poule. Na een hele dag in de warmte zijn we ook nog eens het dorp ingegaan om de Mac Donalds op te zoeken. De meiden hadden nog genoeg energie en werden in de avond vermaakt met muziek, schuim en jongens.

Zondagochtend moesten we weer vroeg opstaan, want het toernooi ging weer verder met de winnaars. De eerste wedstrijd tegen Leovardia werd weer een gelijkspel: 0-0. We moesten de tweede wedstrijd spelen tegen een derby, Assendelft, die verloren we helaas in de laatste minuut met 1-0. Het was weer een warme dag. Veel drinken en een broodje gescoord bij de Jumbo. De derde wedstrijd moesten we tegen Blokkers, onze concurrent in de competitie, daar speelden we 0-0 tegen. Het was een super wedstrijd! Tijdens de vierde en tevens laatste wedstrijd tegen Alcides waren de meiden helemaal kapot en verloren met 1-0. Al met al is het een heel mooi toernooi geweest en hebben de meiden onwijs goed gespeeld. Het toernooi heeft FCU MO15-1 uiteindelijk afgesloten met een nette vijfde plaats.

Tennismeiden onverslaanbaar

In het roze, de tenniskampioenen van TC Uitgeest. V.l.n.r.: Shanna, Dewi, Sanne, Quinte, Zoë, Rosa, Lotte Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op het eerste meidenteam tot en met 14 jaar van TC Uitgeest stond deze voorjaarscompetitie geen maat. De zeven speelsters, die iedere week in een andere samenstelling startten, wonnen alle competitiedagen op rij.

Op de laatste competitiedag, 28 mei, hadden de Uitgeesters genoeg aan slechts één overwinning. Alle tennisvriendinnen in het roze kwamen de laatste speeldag de medaille voor het kampioenschap in ontvangst nemen.

Jaarvergadering IJsclub Uitgeest in De Zwaan

UITGEEST - Donderdag 1 juni wordt de Jaarvergadering gehouden van de IJsclub Uitgeest in De Zwaan om 19.30 uur. De agenda staat op de website van de IJsclub Uitgeest. Komt allen.

Genieten op de Stierop

Vrolijk versierde boten Foto: aangeleverd

Ergens ver weg, op de buitenste buitengrens van Uitgeest, gelegen op een historisch kruispunt van vaarwegen, in een prachtige polder en alleen bereikbaar te voet, op de fiets of per boot ligt scoutingboerderij De Stierop.

In het weekend het domein van de (jeugd)leden van vier waterscoutingverenigingen uit de regio. De SEZ uit Zaanstad, de SKZ uit Koog aan de Zaan, Mees Toxopeus uit Beverwijk en de Victorie uit Heiloo beheren hier al sinds jaar en dag de boerderij met bijbehorende kampeervelden en haven om hun jeugd kennis te laten maken met alles wat maar met het thema water te maken heeft. Het terrein wordt door de groepen gebruikt voor allerlei groepsactiviteiten en kampen, maar vooral door hun Zeeverkenners en Dolfijnen.

De Zeeverkenners (11-16 jaar) zijn hier in het zomerseizoen elke zaterdag te vinden. Hun programma bestaat uit roeien, kanoën, vlotten bouwen, maar vooral zeilen! Ze leren de lelievletten en het Uitgeester- en Alkmaardermeer goed kennen en kunnen hier zelfs hun CWO zeildiploma's halen.

Een potje kaarten ter ontspanning Foto: aangeleverd
Hijs de zeilen! Foto: aangeleverd

De Dolfijnen (4-11 jaar) zijn hier ook één keer in de maand te vinden en maken dan spelenderwijs kennis met zeilen en het water. Ook gaan ze regelmatig op 'Stieropkamp'. Voor hen begint het genieten al als ze van de 'overkant' zijn opgehaald door de boot. Zodra de tenten staan, is het tijd om avonturen te beleven. Als echte dolfijnen liggen ze het liefst de hele dag in het water en als de verkenners 's avonds de zeilen gestreken hebben, kiezen de dolfijnen zelf nog even het ruime sop... En na een dag spelen, zwemmen, zeilen, (zelf) koken en een bonte avond is het tijd om te gaan slapen. Morgen nog zo'n dag!

Wil je meer weten of zelf ook op avontuur? Mail dan naar: secretaris@stierop.nl

Lekker Genieten

Foto: Marianne Jonker

Lekker genieten, dat deden ze zeker, de bewoners van De Slimp op de foto. Op het bankje voor zorgcentrum Geesterheem genieten zij -in de schaduw weliswaar- van het heerlijke zomerse weer. De één zoekt verkoeling onder de parasol, waar de ander liever met de zeilboot het water induikt. De één geniet van verse aardbeitjes uit de moestuin, terwijl de ander meer geniet van een lekkere snack een een avondje dansen in de kroeg. Gelukkig is er keuze in overvloed in het veelzijdige Uitgeest. Ga er maar even goed voor zitten, want deze week staat De Uitgeester in het thema van Lekker Genieten!

Heerlijk buiten zwemmen in recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Foto: aangeleverd

REGIO - Nu de zon weer lekker schijnt en het water warmer wordt, kan iedereen zich weer prima vermaken in, op of rondom het water. In recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn verschillende zwemplekken waar kinderen en volwassen heerlijk kunnen zwemmen. Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is in ieder geval klaar voor het zwemseizoen.

Zandstrandjes en grasvelden
Er zijn twee zandstrandjes bij recreatieterrein Zwaansmeer en een bij Dorregeest in Uitgeest. Kinderen vermaken zich altijd uitstekend aan deze zandstrandjes langs het water waar ze mooie zandkastelen kunnen bouwen. Op de recreatieterreinen staan veelal verschillende speeltoestellen en een toiletgebouw. Op Dorregeest staat zelfs een friskleurig paviljoen, waar lekkere snacks, belegde broodjes, ijs en drinken te koop is. De strandjes zijn hiermee een goed alternatief voor de kust; dichtbij dorpjes in een groene omgeving.

Behalve de zandstrandjes liggen er ook grasvelden langs de zwemplekken, hierop kun je heerlijk zonnen en spelen, zonder onder het zand te komen. En op De Hoorne in Akersloot is er zelfs alleen maar gras. Op het water kun je lekker met luchtbedden en andere opblaasbare spullen dobberen. En rondom het water is er voldoende mogelijkheid om te voetballen, te badmintonnen en nog veel meer.

Foto: aangeleverd

Onderhoud en controles
Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer is verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de zwemplekken en de daarbij horende voorzieningen op stranden en ligweiden, zoals toiletten, ballenlijnen en speeltoestellen. De provincie Noord-Holland houdt toezicht op de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken van 1 mei tot 1 oktober.

Aandacht voor darmbacteriën
Het zwemwater wordt tijdens het zwemseizoen regelmatig gecontroleerd op aanwezigheid van schadelijke blauwalg, parasieten en darmbacteriën. Darmbacteriën komen meestal niet van nature in het water voor. Ze komen in het water terecht via lozingen van rioolwater of mest. Aan het voorkomen van verontreiniging met darmbacteriën kun je zelf ook een bijdrage leveren. Gewoon door van het toilet gebruik te maken. Voor baby's en peuters zijn er tegenwoordig hippe zwemluiers. Mede daardoor voorkomen we dat het water vervuilt. We willen immers dat de zwemplekken open blijven, zodat iedereen zich in het water kan blijven vermaken.

Informatie
Als er een waarschuwing of zwemverbod nodig is vanwege een normoverschrijding, wordt dat op het desbetreffende strand met een bord bekend gemaakt. Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op www.zwemwater.nl. Ook de zwemwatertelefoon (088 1021300) biedt gratis actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Nieuwe zwemverboden en negatieve zwemadviezen worden tevens gemeld via Twitter @ZwemwaterRUDNHN. Of raadpleeg de zwemwater app.

Altijd voldoende zwemplekken
Een waarschuwing of zwemverbod heeft meestal betrekking op een klein deel van een strand. Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer kent verschillende zwemplekken. Er blijven dus meestal voldoende plekken over waar het water wel van goede kwaliteit is en er naar hartenlust kan worden gezwommen. Een totaaloverzicht van alle zwemlocaties vindt u op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl.

Afterparty Pinksteren bij 't Portiertje

Foto: aangeleverd

Pinksteren wordt natuurlijk groots in de tent gevierd. Omdat dat maar tot 01.00 uur duurt, wordt het rennen geblazen naar 't Portiertje, want zij zijn wederom tot 04.00 uur open. Zoals iedereen misschien wel weet, is het binnen een half uur vol, dus dat wordt dringen voor de deur. Gelukkig staat DJ Bjorn Beatz in de Buona, dus dat is ook een goede optie. Zondag draait DJ Weize. Voor de echte fans: wees op tijd, want ook dat belooft een drukke avond te worden. Wederom wordt de Buona open gegooid en draait Richard. Tot slot nog eentje voor in de agenda. Vrijdag 16 juni staat De Bende van Ellende met DJ Baba en DJ Wendel in 't Portiertje.

Lekkere snacks bij Cafetaria Family Uitgeest

Cafetaria Family Uitgeest heeft ook een bloeiende bezorgdienst Foto: aangeleverd

Zoals u misschien al weet, is Cafetaria Family Uitgeest gestart met het bezorgen van snacks, maaltijden, broodjes en nog veel meer. De premium hamburger, die u zelf kunt samenstellen, is daarin ook op genomen.

Wij bezorgen van woensdag tot en met zondag vanaf 17.00 tot 21.00 uur. Via de link thuisbezorgd.nl kunt u uw bestelling plaatsen en dan wordt het zo snel mogelijk door onze bezorgers bij u thuis gebracht. We bezorgen vanaf €15,00 en rekenen €1,50 bezorgkosten. Bestelt u boven de € 25,00 dan zijn er geen bezorgkosten.

Natuurlijk hebben wij in de zaak zelf ook heerlijke specialiteiten zoals de Hollandse Glorie, deze bestaat uit een caramel milkshake met slagroom, kaneelsuiker en een topping van stroopwafelstukjes. Ook het tompouce-ijs is heerlijk om een keer te komen proeven. Tot snel!

Braderie ondanks hitte een succes

Prachtige kaarten in de verkoop Foto: aangeleverd

Door: De Oranje Stichting Uitgeest

UITGEEST - Zaterdag 27 mei was het dan zover. Na een zorgvuldige voorbereiding vond, na een aantal jaren, de eerste braderie In Uitgeest weer plaats. De braderie werd gehouden op een parkeerterrein aan de Middelweg, waar voldoende ruimte was voor deze activiteit.

Café Restaurant Klaas stond ook met een kraam op de Braderie Foto: aangeleverd
Wellicht niet zo druk als verwacht, maar gezellig was het zeker Foto: aangeleverd

Door de extreme warmte liepen de klanten al vroeg op de braderie. Mede door deze warmte werd het niet zo druk als gehoopt, maar de reacties van de standhouders waren alle zeer positief. Met trots kan vermeld worden dat alle kramen verschillend waren. De standhouder, die heerlijke droge worst verkocht, complimenteerde ons daarmee, omdat veel braderieën en markten allemaal dezelfde artikelen verkopen. Ook kregen wij nog een cadeautje van een plaatselijke winkel als dank voor de leuke braderie. Hoe leuk is dat?! Het was dus een zeer geslaagde dag, mede door de medewerking van de speeltuin en de standhouders. De braderie is zeker voor herhaling vatbaar en de Oranje Stichting gaat hierover in beraad.

Verrassende OerIJ-wandeltocht door Uitgeest en omstreken "Wat je niet weet, zie je niet"

Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Op Hemelvaartsdag, 25 mei, vond voor de eerste keer de Oer-IJ Expeditie plaats, een verrassende wandeltocht door de regio. Dit nieuwe wandelevenement, mede georganiseerd door Le Champion, leidt dwars door het groene buitengebied van Castricum. Wandelaars konden kiezen uit maar liefst vier verschillende routes van 9, 15, 20 en 25 km. Stichting Oer-IJ, partner van het evenement, zorgde onderweg voor een optimale beleving van het landschap.

Vergeten gebied
De Oer-IJ Expeditie is een echte ontdekkingswandeltocht door een 'bijna' vergeten gebied. Gestart werd bij het Huis van Hilde in Castricum en van daaruit trokken de wandelaars door het land van Hilde het Oer-IJ gebied in. Door dit weidse groene landschap stroomde tot het begin van de jaartelling een zijarm van de Rijn. Via verschillende routes konden de wandelaars kennismaken met het verleden door op een leuke, verassende en soms ludieke manier aan dat verleden te worden herinnerd.

Als onderdeel van de interessante wandeling werd tussen de molens De Kat en De Dog het op de hand zagen van boomstammen gevisualiseerd. Henk Zwaan ( Bestuur Stichting Oer-IJ) licht toe: "Wat deze mannen aan het doen zijn, is uit de tijd. want Cor Corneliszoon vond in de zestiende eeuw de houtzaagmolen uit, die gedraaid kon worden op de wind. In de VOC-tijd was er veel hout nodig voor de schepen en ook om mijnen te stutten, dus dit was een gouden uitvinding!" Meer informatie via: www.houtzaagmolen-uitgeest.nl

Foto: Anita Webbe

Er was onderweg niet alleen aandacht voor de natuur. Het verleden heeft bijzondere sporen nagelaten. De wandelaars van de Oer-IJ Expeditie werden hier op gewezen en zullen voortaan met andere ogen naar dit verrassende landschap kijken. "Het Oer-IJ gebied heeft een zeer interessante geschiedenis waar men geen weet van heeft, dus dat zie je dan ook niet," aldus Henk Zwaan. De Stichting Oer-IJ is actief op vele fronten, variërend van het organiseren van lezingen tot aan rondleidingen en van inspreken op overheidsplannen tot aan publicaties. Meer weten? Bezoek dan de website via www.oerij.eu

Eetbare Natuur in tuinen en plantsoenen van Uitgeest

Afbeelding: aangeleverd

UITGEEST - In het kader van de landelijke tuinweek van Groei en Bloei organiseren Margret en Ineke Rumphorst op zaterdag 17 juni een workshop/rondwandeling onder leiding van biologe Wies Teepe en Aleid Offerhaus door de tuinen van Hogeweg 70 en 66 en de directe omgeving van 'De Kuil'.

"Eten uit de natuur geeft een nieuwe dimensie aan je wandeling of fietstocht. Het is heel bevredigend om al wandelend of fietsend te speuren naar allerlei eetbaars. Ook kinderen vinden wandelen op deze manier een stuk spannender. En van buiten zijn word je beter, hoe vaker mensen buiten in de natuur zijn, hoe gelukkiger, gezonder en tevredener ze zijn. Zeker als ze daarna aan tafel kunnen met eten-uit-de-natuur." Dit zegt Wies Teepe, biologe en natuurgids.

Mensen wisten vroeger precies wat wel en niet eetbaar was, waar je het kon vinden en wanneer je het het beste kon verzamelen. Die kennis is bewaard gebleven en iedereen kan zich deze opnieuw eigen maken. Deze rondleiding kan een begin zijn. Aanvang:10:00 uur en 14:00 uur, verzamelen aan de Hogeweg 70 te Uitgeest. Tijdsduur: ongeveer twee uur. Aansluitend is er een proeverij van diverse producten. Onkosten: 5 euro (incl. kopje koffie en proeverij), opgeven: info@deblauwevogel.bio. Uiterste inschrijfdatum 6 juni. Deze zaterdag is alleen toegankelijk voor mensen, die zich vooraf hebben opgegeven via de mail.

13 / 16

Overnachtvlieger Kaptein geeft les op de eerste Dagfond

Winnaar Ysbrand Kaptein Foto: aangeleverd

UITGEEST/CHÂTEAUDUN - Warm weer, rond de 30 graden, en met een windrichting tussen oost en zuid. Dit was het scenario voor de eerste dagfond wedvlucht van het jaar. Niet vanuit het Franse Châteaudun, maar door de straffe oostelijke wind uit voorzorg naar een meer oostelijk liggende losplaats Gien op 560 kilometer. Ondanks de voorspelde, matige weersomstandigheden waren er op donderdagavond toch nog 132 duiven ingebracht door zes liefhebbers waaronder vier fondmannen.

Regelmatig de weerberichten volgend en de vele internetsites afkijkend of er wel voor de zaterdag een mogelijkheid zou zijn om vroeg in de morgen te kunnen lossen met het warme weer in het verschiet. Na wijs beraad en in goed overleg met de weersdeskundige van het IWB konden de duiven zaterdagmorgen om 06.45 uur worden gelost. Onderweg zou de strakke en heldere lucht de temperatuur snel doen oplopen naar temperaturen boven de 30 graden. Met deze opgedane informatie settelde elke liefhebber zich enthousiast rond 11.30 uur op z'n uitkijkpost om een eerste glimp van een van zijn duiven te kunnen zien bij aankomst. Het werd wachten en nog eens wachten. Totdat, na bijna zeven uur vliegen, de eerste melding kwam van Ysbrand Kaptein uit Akersloot.

Ysbrand Kaptein is een van de betere, zogenoemde overnachtingsvliegers van Nederland. Dit soort vluchten van circa 550 kilometer zijn voor Ys z'n duiven eigenlijk de opwarmvluchten naar het langere werk met afstanden tussen 800 en de langste naar Barcelona van rond de 1250 kilometer, waar hij al meerdere jaren op excelleerde met fraaie uitslagen. De duif van Ys maakte een snelheid van 1344.069 meter per minuut (ruim 80 kilometer per uur).

De uitslag van de eerste vijf liefhebbers van de eerste dagfondvlucht op zaterdag 27 mei luidt als volgt; 1-3-4-5-9e Ysbrand Kaptein uit Akersloot, 2e Comb. J. Hommes & Zonen uit Akersloot, 7-13-18-24-26e Peter Schellevis uit Uitgeest, 6-11e Comb. Kerssens-Krom uit Akersloot. en 8e Wim van Hoolwerff uit Uitgeest. De taartprijs van deze vlucht ging naar de duif op de laatste plaats in de uitslag van Peter Schellevis en de attractieprijs geschonken door Peter Schellevis gaat naar de Comb. J. Hommes & Zonen met hun duif op de 2e plaats in de uitslag. Deze overwinning van Ysbrand Kaptein was tevens goed voor een 15e plaats in het CC 3/A tegen 52 deelnemers met 957 duiven en een 31e plaats in de gehele Kring 3, tegen 98 deelnemers met 1575 duiven. Volgende week de tweede Midfond vlucht vanuit het Franse Morlincourt op circa 350 kilometer.

Kampioensreceptie FC Uitgeest Een gezellige, goed bezochte avond met speeches en presentjes

De mannen van het eerste elftal kregen allemaal een klein balletje om mee te oefenen Foto: Marianne Jonker

Door: Marianne Jonker

UITGEEST - Vorige week dinsdagavond vond de kampioensreceptie van FC Uitgeest plaats. Na het welkomstwoord van Louis Reuzenaar (secretaris) en speech van clubvoorzitter, Frans van Zijl, werd er afscheid genomen van selectiespeler Joost de Jong. Hij heeft besloten te stoppen in de selectie.

Sponsor Peter de Groot ontving als dank voor zijn inzet een ingelijste foto en sponsor Peter Veldhuis bracht voor selectie en staf nog een presentje mee. Voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen een wedstrijdbal en voor ieder een klein oefenballetje om vooral tijdens de vakantie goed te blijven oefenen. Stan Vrouwe (aanvoerder) kreeg een foto uitgereikt van het kampioensteam, waarna hij het woord nam en iedereen bedankte voor zijn inzet dit seizoen. Hierna was het de beurt aan burgemeester Wendy Verkleij, zij vertelde dat ook het college erg meeleeft met het wel en wee van het eerste elftal van FCU, dat er zelfs onderling tussen de gemeentes 'strijd' is welk team het beste presteert en dat het college natuurlijk heel trots is op de mannen.

Sven Koning werd naar voren geroepen en er werd verteld dat de veel gehoorde kreet van deze keeper, "naar voren", het volgend seizoen het motto moet worden. Volgende spreker was Jacob Groen, die tot plezier van het aanwezige publiek, zijn 'grote omkeer act' nog maar een keer opvoerde (de binnenzijde van zijn colbert is in de clubkleuren Geel/Groen en bij winst wordt dat met trots getoond). Jacob Groen, René Vermeer en Johan de Meij hadden ook nog een verrassing voor iedereen. Zij hebben een jaarboekje samengesteld met alle wedstrijdverslagen, foto's en interviews met Businessclubleden en voor alle spelers en staf een heuse kampioensschaal. Na uitreiking van dit alles was het tijd voor een hapje en een drankje als afsluiting van een gezellige avond.

Kennismaking met voetbal bij FC Uitgeest

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen vrijdag, 26 mei, heeft een grote groep kinderen kennis gemaakt met de mooie voetbalsport. Kinderen in de leeftijd van vijf tot en met tien jaar hebben op speelse wijze proberen te ontdekken of voetbal de sport voor hen is. Die speelse activiteiten stonden onder leiding van een jeugdtrainer (Rick Jonker) en dames (Lotte Smit en Roos Vrouwe) en heer (Stan Vrouwe) uit de selecties van FC Uitgeest en met de medewerking van de selecties van het Heren- en Vrouwenteam van FC Uitgeest.

Onder het genot van een heerlijk zonnetje begon de middag met een gezamenlijke warming up. Nadat iedereen warm was, kon de training echt beginnen. Alle kinderen waren ingedeeld met kinderen van hun eigen leeftijd. In meerdere rondes hebben de kids geoefend met verschillende voetbalelementen, zoals: dribbelen, slalommen, overspelen, schieten, strafschoppen nemen en tegenhouden en het spelen van een partijtje. Jeugdtrainer Rick Jonker wist alle kinderen voor zich te winnen in de ballenfabriek. In de ballenfabriek kwamen bovengenoemde oefeningen aan bod, maar leerden kinderen ook samen te werken en te spelen.

De strafschoppen werden genomen terwijl niemand minder dan aanvoerder van het eerste herenelftal, Stan Vrouwe, op doel stond. Hoewel je zou denken dat dit misschien wat zenuwen op zou roepen bij de penaltynemers, leek niemand hier echt last van te hebben. De een na de andere strafschop vloog in het doel. Gelegenheidskeeper Stan was kansloos. Na een paar rondes werd in de kantine genoten van een welverdiend rustmomentje. Onder het genot van een stukje fruit en wat limonade konden alle kinderen zich weer opladen voor het tweede deel. Het kon ze echter niet snel genoeg gaan, want al snel stonden ze aan de shirtjes van de begeleiders te trekken om te vragen of ze alweer verder gingen. Uiteraard!

Naast de technische oefeningen was er ook tijd voor oefeningen met een wedstrijd- en spelelement. Zo lieten Lotte Smit en Roos Vrouwe de kinderen tegen elkaar strijden in estafettes en partijtjes. Tot slot werd de dag afgesloten met een potje flessenvoetbal. In eerste instantie was iedereen nog een beetje bang om bij haar/zijn eigen fles weg te lopen, maar al snel vlogen de flessen ons om de oren. Waar de meeste kinderen zich meteen vol overgave stortten op de verschillende oefeningen, waren er ook een aantal die hier iets meer tijd voor nodig hadden. Toch zijn alle kinderen uiteindelijk los gekomen van de handen van ouders en begeleiders en hebben ze enthousiast meegedaan.

Wil jij het volgende seizoen ook meedoen aan de voetbalsport, geef je dan nu op. Ben je vijf jaar of ouder? Dan ben je oud genoeg om lid te worden van FC Uitgeest. Jouw aanmelding wordt meegenomen bij de indeling voor het volgende seizoen. Want voetballen doe je natuurlijk bij FC Uitgeest!

Circusdag bij de Binnenmeerschool

Circusdag op de Binnenmeerschool Foto: Bianca Ranzijn

UITGEEST - Dinsdag 30 mei stond de Binnenmeerschool geheel in het teken van Circus en alles wat daarmee te maken heeft. Zij gaan dit jaar niet op schoolreis, maar dit was minstens even leuk: Circus Tadaa uit IJsselstein kwam de leerlingen de kneepjes uit het circusvak bijbrengen.

Vanaf 's ochtends 10.00 uur oefenden alle kinderen in circuits voor de show van 's middags. Iedereen was gesminkt en verkleed. Met behulp van de ouders leerden ze circusvaardigheden als jongleren, trapeze slingeren, fietsen op mini fietsjes en éénwielers. Voor een groot publiek konden zij als ware circusartiesten hun geleerde kunsten vertonen en een groot applaus in ontvangst nemen.

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Infomagazine (HH).
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Nonstop.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 24.00 Binnenkort nieuw programma.

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU – Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak (Elke 2-weken Schoolradio).
13.00 – 16.00 Carroussel – Nonstop met Lokale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 20.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the 70ties & 80ties.
22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 106

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Nonstop
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU – Info Carrousel.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel.
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret.
13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Muziek op schoot

HEEMSKERK - Samen zingen, dansen, luisteren en muziek maken bij (oude en nieuwe) liedjes, die passen bij het jaargetijde, is niet alleen erg leuk om te doen, het is ook een belangrijke ondersteuning in het ontwikkelingsproces van jonge kinderen.

Kinderen worden geboren met een natuurlijke gevoeligheid voor muziek. Baby's luisteren met grote aandacht naar een liedje en rustige kniespelletjes worden met plezier gespeeld. Peuters zingen zelf erg graag en vinden het leuk om bijvoorbeeld met eenvoudige muziekinstrumenten te experimenteren. De cursus 'Muziek op schoot' is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer één tot vier jaar. Belangrijker dan de leeftijd is het of het kind zelfstandig kan lopen. Als dat het geval is, zullen kind en begeleider veel plezier aan de cursus beleven.

Vanaf 2 juni begint de cursus met vervolgens vijf wekelijkse lessen op vrijdagochtend en de les duurt ongeveer drie kwartier. Er worden twee groepen van maximaal tien kinderen (met een volwassene) gevormd. De inschrijving is voor een kind met een volwassene. Dit kan een ouder, grootouder, oppas of iemand anders zijn. Het is echt niet belangrijk dat u kunt zingen of een instrument bespeelt. Iedereen kan meedoen!

De eerste groep met kinderen van ongeveer anderhalf tot tweeënhalf jaar start om 9.30 uur, de tweede groep met kinderen van ongeveer tweeënhalf tot vier jaar start om 10.30 uur. Na de les is er gelegenheid om nog even gezellig na te zitten. De cursus wordt gegeven in Cultuurcentrum Heemskerk, Kerklaan 1 in Heemskerk. Meer informatie en aanmelden kan via de website www.cultuurcentrumheemskerk.nl

Suzuki-lessen een unieke manier om een instrument te leren spelen

Leer onder andere viool spelen Foto: aangeleverd

HEEMSKERK - Dit gaat niet over motoren en auto's. De Suzuki waar dit over gaat, is de beroemde Japanse vioolpedagoog Shinichi Suzuki die een methode heeft ontwikkeld, die over de hele wereld met groot succes wordt gebruikt.

Vijf docenten van Cultuurcentrum Heemskerk (viool, altviool, cello en dwarsfluit), hebben in binnen- en buitenland Suzuki opleidingen gedaan en dat maakt het cultuurcentrum tot een unieke plek. Wat is zo bijzonder aan Suzuki en waarom is dit (volgens de docenten) de allerbeste methode?

Er wordt uit het hoofd gespeeld, individueel én samen, ouder is superbelangrijk, prachtige muziek, etudes zijn muziekstukken, fijne sfeer van gemeenschappelijkheid, ook internationaal en ook voor volwassenen! Kom samen met uw kind kennis maken met deze methode in drie workshops vanaf dinsdag 27 juni van 17.00 tot 18.00 uur. Meer informatie en aanmelden kan via www.cultuurcentrumheemskerk.nl of even bellen: 0251 836003.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 31 mei: 19.00 uur, H. Eucharistieviering in de Kapel
Vrijdag 2 juni: 19.00 uur, H. Eucharistieviering in Geesterheem m.m.v. de Cantorij en met koffiedrinken
Zaterdag 3 juni: GEEN VIERING
Zondag 4 juni: 1e Pinksterdag 10.00 uur, H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo en kinderkerk en koffiedrinken
Maandag 5 juni: 2e Pinksterdag 10.00 uur, H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij

Buitendeurcollecte Week Nederlandse Missionaris met Pinksteren

UITGEEST - Zoals ieder jaar met Pinksteren houdt de AMO een buitendeurcollecte voor de Week Nederlandse Missionaris (WNM). De collecte zal plaatsvinden na afloop van de Hoogmis in de Rooms Katholieke kerk op 1e Pinksterdag. Het thema van dit jaar is 'geloven in de ander'.

Missionarissen geven zo veel en vragen weinig. Gedreven door hun geloof en naastenliefde zetten missionarissen en missionair werkers zich in voor de kwetsbaren in de samenleving. Zij geloven in de ander en blijven waar anderen gaan. Onze steun hebben ze hierbij hard nodig. Door betrokkenheid en gebed, maar ook financieel. U kunt daarin het verschil maken. Niet alleen voor honderden missionarissen en missionair werkers – ook voor de mensen met en voor wie zij werken. Steun de actie en laat zien dat we in onze Nederlandse parochies allemaal achter onze missionarissen staan.

Meer informatie over de WNM en de verhalen van de gedreven missionair werker Ellen Schouten in Venezuela en missionaris pater Nol Verhoeven in Kameroen vindt u op: www.weeknederlandsemissionaris.nl. Uiteraard is het ook mogelijk om een bijdrage over te maken via de AMO: IBAN NL RABO 0152101950 onder vermelding van 'WNM'.

Een hagenpreek met Pinksteren

AKERSLOOT - In Akersloot heeft men daar de afgelopen jaren een traditie van gemaakt: een feestelijke buitengewone dienst van de Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot samen met de Rooms Katholieke parochie 'Bron van levend water' in Akersloot.

Net als voorgaande jaren, komt iedereen op zondag 4 juni bij elkaar op het Scoutingterrein aan de Roemersdijk in Akersloot. Voorgangers zijn de heer Jan Willem van der Straten en pastor Henk Hudepohl. Een oecumenisch projectkoor, wegens succes geprolongeerd, zingt het hoogste lied! De dienst begint om 10.00 uur. Na afloop is er koffie en thee. Neem zo mogelijk uw eigen (tuin)stoel mee. Hopelijk is er een warm voorjaarszonnetje. Mocht het slecht weer zijn, wordt er uitgeweken naar de Rooms Katholieke kerk aan de Kerklaan in Akersloot.

Zondag 4 juni: 10.00 uur, Akersloot Scoutingterrein aan de Roemersdijk, voorgangers Hr. J.W. van der Straten en Pastor H. Hudepohl. Oecumenische viering buiten op het Scouting terrein m.m.v. het Oecumenisch Projectkoor.