De Uitgeester

12 oktober 2016

De Uitgeester 12 oktober 2016


Onderzoek naar gevaar kunstgras FCU

Het kunstgrasveld van FC Uitgeest. Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - In de uitzending van Zembla van woensdag 5 oktober jongstleden werd aandacht besteed aan de mogelijke gezondheidsrisico's van de rubberen korrels in kunstgrasvelden. In Nederland gaat het in totaal om tweeduizend van deze velden. Ook FC Uitgeest heeft kunstgras met dergelijke rubber vulling, het zogeheten SBR-rubbergranulaat.

In 2006 verscheen er een bericht waarin de mogelijke gezondheidsrisico's van het spelen op kunstgras werd aangekaart (Telegraaf, 30 augustus 2006). Nu pas blijkt uit het onderzoek van Zembla dat de mogelijke gezondheidsrisico's niet voldoende onderzocht zijn. Naar aanleiding van de uitzending van afgelopen woensdag ontving de KNVB vragen van verenigingen en signaleert FC Uitgeest dat verenigingen, spelers en andere betrokkenen twijfels hebben over het spelen op dergelijke velden.

Geen risico's
Jan Dirk van der Zee (KNVB): "Wij begrijpen de twijfels, mede daarom hechten we er waarde aan om iedereen nogmaals te informeren en aan te geven dat uit eerdere onderzoeken door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM), niet gebleken is dat deze kunstgrasvelden gezondheidsrisico's met zich mee brengen. Deze velden kunnen dus gewoon gebruikt worden om op te trainen en te spelen. Wel staat de KNVB erop dat er op korte termijn aanvullend onderzoek moet worden verricht door het RIVM, zodat de leden binnenkort antwoord krijgen op hun vragen." Via www.KNVB.nl en www.fcuitgeest.nl kunt u de berichtgeving volgen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Op www.rivm.nl staan ook tips. Eén ervan is douchen na het sporten en schone kleding aan.

Het nieuwe kunstgras-waterveld bij Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU) heeft de rubberen korrels niet, en vormt dus sowieso geen vermeend gevaar voor de gezondheid. Dit geldt ook voor het combiveld dat in 2017 voor MHCU en Stormvogels wordt aangelegd. Dat kunstgras is namelijk ook van een ander materiaal vervaardigd.

Uitgeest heeft meeste donoren

UITGEEST - Bijna de helft van de Uitgeesters van twaalf jaar en ouder heeft zich geregistreerd als donor. Daarmee heeft Uitgeest het hoogste percentage geregistreerden van Noord-Holland: 46,86%, waarvan 69,20% heeft aangegeven toestemming te geven voor orgaandonatie.

Deze week is het donorweek, een week die gericht is op negen miljoen Nederlanders die nog geen keuze hebben vastgelegd. Er staan nog altijd ruim duizend mensen op de wachtlijst die dringend een orgaan nodig hebben. In 2015 redden 265 orgaandonoren het leven van 759 mensen. Toch overleden er ook nog 134 mensen die op de wachtlijst stonden. Inmiddels legden twee op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder hun keuze vast in het Donorregister. Dat zijn bijna zes miljoen mensen, van wie 60,8% toestemming geeft voor het afstaan van één of meerdere organen na hun overlijden.
Vorige maand is een nieuw wetsvoorstel over orgaandonatie aangenomen door de Tweede Kamer. Dat roept wellicht bij veel Nederlanders vragen op of registreren nog wel nodig is. Echter, zolang de Eerste Kamer er nog geen besluit over genomen heeft, verandert er niets aan het huidige systeem. Het blijft dus voor de mensen die nu op de wachtlijst staan van levensbelang dat zoveel mogelijk mensen hun keuze vastleggen.

Controle foutief parkeren

UITGEEST - De politie gaat strenger toezien op foutparkeerders. Bij de gemeente en de wijkagent komen veel klachten binnen over foutief geparkeerd staande auto's, vooral bij scholen, het station en de omgeving van de Middelweg. De wegen rondom de Middelweg en Dokter Brugmanstraat zijn weer bijna in orde. Dan zal ook de controle op het inrijverbod voor vrachtauto's verhoogd worden.

Ongewoon stationsbezoek

Foto: Ruud Altenburg

UITGEEST - Ruud Altenburg maakte deze foto van een slechtvalk die sinds een week pleistert op het gebouwtje naast spoor 1A van station Uitgeest. "Slechtvalken zijn doorgaans schuwe vogels die overwinteren in open terrein, maar deze vogel heeft het station uitgekozen als uitvalsbasis", aldus de fotograaf. "Omdat alle Nederlandse vogels worden geringd en deze vogel niet geringd is, ga ik ervan uit dat het een vogel is uit noordelijke streken." Ongewoon bezoek dus, op het Uitgeester station.

Zon en amaryllis voor deelnemers verrassingstocht Rode Kruis

De deelnemers aan de verrassingstocht genieten van hun lunch bij hotel Fletcher in Heiloo.

UITGEEST - De vijftigste verrassingstocht die het Rode Kruis organiseerde voor Uitgeesters was een groot succes. De zon scheen zaterdag 1 oktober uitbundig en maakte de uitgezette route door de polder, het tuindersgebied en langs de zee nog mooier. 65 gasten met hun chauffeurs en begeleiders genoten zichtbaar van een gebakje bij Johanna's hof en van de lunch bij Hotel Fletcher in Heiloo. Ben Verheijde nam deze dag na zeventien jaar afscheid als voorzitter van het plaatselijke Rode Kruis. Hij wordt opgevolgd door Marry Zwaan. De verrassingstocht werd gesponsord door de Lions. Dit maakte het mede mogelijk om alle gasten ter herinnering aan deze dag te verrassen met een amaryllisbol. Het bestuur van de afdeling kijkt met een goed gevoel terug op de verrassingsdag en bedankt alle chauffeurs en begeleiders voor hun belangeloze inzet en hoopt volgend jaar weer een beroep op hen te mogen doen.

Politienieuws

Hennepkwekerij
UITGEEST - De politie trof dinsdag 3 oktober een kleine hennepkwekerij aan in de schuur van een woning aan de Wethouder Zonneveld. De kwekerij is ontmanteld en de eigenaar heeft een proces-verbaal gekregen voor het houden van hennepplanten.

Fietsendiefstal
UITGEEST - Vier fietsen werden afgelopen week gestolen vanaf het Stationsplein. De politie gaat proberen om het toezicht bij het station te verhogen. Verder werd een gele mountainbike weggenomen uit de achtertuin van een woning aan De Hartemaat. Twee jongens tussen de zestien en achttien jaar gingen er met de fiets vandoor. Ondanks de melding in de buurtpreventie-Whats App-groep wisten de knapen te ontkomen.

Inbraak
UITGEEST - Een bedrijf aan de Molenwerf was dinsdag 4 oktober de dupe van inbraak. Tussen 23.35 uur en 23.45 uur werden diverse gereedschappen meegenomen. De inbreker(s) had aan de voorzijde een raam opengebroken. Woensdag 5 oktober werd tussen 7.15 uur en 18.00 uur ingebroken in een woning in een appartementencomplex aan de Melksuiker. De cilinder werd uit de voordeur geboord. De woning werd doorzocht en de dief of dieven namen diverse spullen mee. Mensen die menen iets gezien te hebben worden verzocht zich te melden bij de politie: telefoonnummer 0900-8844 of vragen naar wijkagent Frans Pals.

Autobrand
UITGEEST - Een bestelauto vloog zaterdag 8 oktober omstreeks 15.46 uur in brand op de A9. De brand is geblust door de brandweer. De bestelauto is afgevoerd.

Ruim € 1.900 voor onderzoek naar spierziekten

UITGEEST - De collecte voor het Prinses Beatrix Spierfonds in Uitgeest heeft € 1.938,46 opgeleverd voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. Van 11 tot en met 17 september gingen vrijwilligers van het Prinses Beatrix Spierfonds langs de deuren. Hebt u de collectant gemist, maar wilt u toch nog een bijdrage overmaken? Dat kan via giro 969 of sms SPIER naar 4333 (eenmalig €1,50). Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het doel is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen door middel van wetenschappelijk onderzoek. De organisatie financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. Dit is mogelijk dankzij donaties en de inzet van vrijwilligers.
Na acht jaar de collecte georganiseerd te hebben gaan de huidige collectecoördinatoren stoppen. Daarom is men op zoek naar mensen die het leuk vinden te organiseren en hart hebben voor spierziekten. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de regiocoördinator van het fonds, Marja Beukers, m.beukers@spierfonds.nl of 06-10 261 521.

Magie in Lees Lokaal

Foto: Kiek Valkering

UITGEEST - Meer dan twintig aspirant-goochelaars van de diverse basisscholen in Uitgeest hadden zich zaterdagmiddag verzameld in Lees Lokaal voor een optreden van Guyllaume Wibowo, bekend van Zapp Magic Battle. Guyllaume had gelijk de aandacht van zijn jeugdige publiek en vermaakte de kinderen plus de aanwezige ouders met diverse trucs. Regelmatig riep hij de hulp in van de kinderen in de zaal en mochten er kinderen op het podium komen helpen. Dit tot groot vermaak van alle aanwezigen. Aan het einde van zijn show leerden de kinderen een truc waarbij zij met een beetje magie water in ijs konden veranderen. Alle kinderen slaagden met vlag en wimpel en die middag en avond zullen nog vele ouders, opa's en oma's versteld hebben gestaan van de goocheltalenten van deze nieuwe lichting goochelaars. Tot slot gingen de kinderen samen met Guyllaume op de foto en moest Guyllaume nog vele handtekeningen uitdelen. Guyllaume had zo genoten van het enthousiasme van de kinderen dat hij beloofde in 2017 nog een keer terug te komen. Of het door al het oefenen in Lees Lokaal en de optredens thuis kwam zullen we nooit weten, maar feit blijft dat in de nacht van zaterdag op zondag de temperatuur ineens tot het vriespunt daalde.

Wenen toen en nu

UITGEEST - Vrouwen van Nu organiseert een bijeenkomst waarbij Klaas Bakker komt vertellen over het Wenen van toen en nu. Hij toont filmbeelden die de pracht en praal van deze stad weergeven; het reuzenrad, keizerin Sissy, de dierentuin, paleis Schönbrun, schilderijen van Klimt en het Ankeruhr (Jugendstil-klok). En niet te vergeten de Donau. Hierbij klinkt muziek van Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert en Strauss. De bijeenkomst is op 20 oktober om 20.00 uur in dorpshuis De Zwaan aan de Middelweg 5. Inloop 19.30 uur. Bent u geen lid van Vrouwen van Nu, maar bent u wel geïnteresseerd, dan bent u voor € 5,00 euro entree (inclusief koffie of thee) van harte welkom.

Dineren voor Rwanda

UITGEEST - Genieten van een overheerlijke maaltijd en tegelijkertijd het goede doel steunen. Dat kan vrijdag 28 oktober 2016 tijdens Dinner for Rwanda, een diner ten behoeve van de jonge Rwandese student Emmanuel Rutahysire die dit jaar afstudeert in Kampala, Oeganda. Het evenement is een initiatief van Stichting Werkgroep OntwikkelingsSamenwerking Uitgeest. Hetty Franzani zal tijdens de dineravond meer vertellen over deze student. De maaltijd wordt geserveerd in De Klop aan de Langebuurt 39. Inloop vanaf 17.30 uur; aanvang 18.00, sluiting rond 22.00 uur. De kosten zijn € 12,50, exclusief drankjes. Aanmelden bij Thealet Bos (0251-314661), Hennie Kraal (0251-310934) of Fred Maquiné (06-23407362 (of pjmaquine@hotmail.com).

Kerkdiensten

Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 12 oktober, 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 14 oktober, 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 15 oktober: GEEN VIERING.
Zondag 16 oktober, 9.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij, 19.00 uur Rozenkransgebed in de kapel.

Eamonn McCormack komt naar Uitgeest

Eamonn McCormack

UITGEEST - Op uitnodiging van Lakeside Blues Uitgeest komt Eamonn McCormack, voorheen bekend als Samuel Eddy, naar Uitgeest. Hij treedt op in café Buona Sera aan de Langebuurt 14 zaterdag 16 oktober van 16.30 tot 20.00 uur.

Bluesartist Eamonn McCormack werd in 1962 geboren in Dublin, Ierland. Hij begon op zijn tiende met het spelen op een akoestische gitaar, voornamelijk thuis en in kerken. Op zijn veertiende kocht hij zijn eerste elektrische gitaar. Daarmee speelde hij nummers van Slade, Sweet, Chuck Berry en The Rolling Stones in buurthuizen en op garagefeesten. Omdat deze groeiende virtuoos zeer geïnspireerd was door onder anderen B.B. & Freddie King, Stevie Ray Vaughan, Roy Buchanan en Albert Collins, vertrok hij in 1983 naar de USA, waar hij door negentien staten toerde. Na een periode waarin hij jamde met onder anderen J.J. Cale, Johnny Winter en The Heath Brothers, keerde hij terug naar Ierland. Vanaf 1991 speelde Eamonn, toen nog onder de naam Samuel Eddy, regelmatig het dak er af bij jongerencentrum De Kajuit in Uitgeest. Jongeren uit die tijd zullen zich hem nog wel herinneren. En nu keert hij na zoveel jaren weer terug in Uitgeest.

Romeins feestje bij Huis van Hilde

Romeins leger.

CASTRICUM - Hilde is jarig! Op deze dag, zondag 16 oktober, bruist het bij Huis van Hilde in Castricum van de activiteiten. Er is een Romeins festival met muziek- en toneelvoorstellingen, er zijn demonstraties en workshops en heel veel andere leuke dingen om te doen. En natuurlijk is er taart en een cadeautje voor iedereen. Neem een kijkje bij het Romeins kampement of bij de Romeinse ambachten, zoals weven, tin gieten en smeden. Kom naar de Romeinse schoonheidssalon of volg een gevechtstraining met Romeins schild. Voor kinderen zijn er voorstellingen, rondleidingen, games, en allerlei dingen om te doen en te ontdekken. Het feest gaat in de herfstvakantie gewoon door. Er staan dagelijks activiteiten op het programma. In de nieuwe ArcheoHotspot kun je zelf als archeoloog aan de slag. Kijk voor het programma op de website Hildes Verjaardag (16 oktober) en Herfstvakantie = feestweek (15 t/m 23 oktober); www.huisvanhilde.nl.

Collecte Brandwonden Stichting

UITGEEST - Vrijwilligers van de Brandwonden Stichting komen deze week langs de deur om geld in te zamelen. Doel van de stichting is brandwonden littekenloos genezen Het geld dat wordt opgehaald is bedoeld om dit te realiseren. Ambassadeurs Jeroen, Britt, Sharon en Veronica hebben na hun ongeluk ieder op hun eigen manier steun aan de Brandwonden Stichting gehad. Er zijn diverse projecten die mensen met brandwonden ondersteunen bij het oppakken van hun leven. Psychosociale hulp, cursussen waarin je om leert gaan met je littekens, maar ook lotgenotendagen voor kinderen, jongeren en volwassenen. Om dit te kunnen blijven doen, is geld nodig. De Brandwonden Stichting helpt mensen met brandwonden. Kort na het ongeval, maar ook later in de dagelijkse strijd tegen de littekens. De stichting financiert wetenschappelijk onderzoek, ondersteunt artsen en verplegend personeel, zet campagnes in om brandwonden te voorkomen en helpt slachtoffers sterker en weerbaarder te worden. Meer informatie over projecten van de organisatie en het voorkomen van brandwonden is te vinden op www.brandwondenstichting.nl.

5 / 12

Leven op een paar vierkante meter

Scène uit Room.

UITGEEST - De film Room draait vrijdag 14 oktober in filmhuis de Zwaan. De film gaat over het leven van een vijfjarige jongen en zijn moeder in een kamer van een paar vierkante meter.

Iedereen kent het verhaal van Natascha Kampusch. Over het meisje dat jarenlang gevangen werd gehouden in een Oostenrijkse kelder. Wat als het meisje een kind krijgt en dat kind nog jarenlang moet grootbrengen in dezelfde kelder? Dit zijn min of meer de uitgangspunten die Emma Donoghue in 2010 inspireerde tot het schrijven van haar boek Room. Na enkele jaren vond zij in Lenny Abrahamson een regisseur die haar boek wilde verfilmen. Zij schreef zelf het scenario. De film kwam er in 2015 en won in 2016 veel prominente filmprijzen.

Jack
De kracht van de film is dat hij wordt verteld vanuit het perspectief van de vijfjarige Jack. Jacks kleine wereld bestaat uit slechts enkele vierkante meters. Maar door de zorg van zijn liefdevolle moeder is hij er ondanks alles toch gelukkig. Jack kent de buitenwereld alleen maar via de televisie. Wat gebeurt er als hij uiteindelijk weet te ontsnappen? En hoe weet hij zich te redden in het circus dat ontstaat als zijn ontsnapping wereldkundig wordt gemaakt? En hoe moet hij zich leren handhaven in de wereld die hij nog nooit in het echt heeft gezien.

Te zien op 14 oktober om 20.15 uur in filmhuis De Zwaan. De zaal is open vanaf 19.45 uur Toegang: € 6,- incl. een kopje koffie voorafgaand aan de film. Vrienden van het filmhuis betalen € 5,-. Kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest.

Oud leest voor aan jong

Een oudere leerling leest voor aan een jongere leerling in het kader van de Kinderboekenweek 2016.

UITGEEST - Ook op basisschool de Vrijburg was het afgelopen week een komen en gaan van opa's en oma's. Dat allemaal vanwege de Kinderboekenweek 2016, die in het teken staat van grootouders. Voor altijd jong is het thema van de Kinderboekenweek, die nog duurt tot 16 oktober. Dat is niet zomaar, want opa's en oma's van nu nemen regelmatig actief deel aan het leven van hun kleinkinderen. Niet zelden is er een vaste dag in de week waarop zij de zorg voor de kinderen op zich nemen. Zij brengen hen naar school, gaan met hen naar zwemles, enzovoort. Sinds 27 september werken ze op de Vrijburgschool breed aan dit thema. Het project werd die dag geopend met een kort toneelstukje in de aula, door leerkrachten die verkleed waren als opa, oma of kind. Na de vrolijke opening begonnen de activiteiten. Zo ontwierpen alle leerlingen een boekenkaft. Per groep werden er drie genomineerd voor de zilveren penseel en daaruit werd het winnende exemplaar gekozen. De maker daarvan wint de gouden penseel. Op een ochtend begonnen alle groepen met voorlezen: een ouder kind las voor aan een kind uit een lagere groep. Op die manier was iedereen actief aan het voorlezen of luisteren. Ook hebben veel opa's en oma's voorgelezen aan de groep van hun kleinkind. Dit deden ze uit hun eigen favoriete jeugdboek of uit het lievelingsboek van hun kleinkind. De groepen vijf tot en met acht maakten een vervolg op een aangeleverd beginverhaal. Als zij het verhaal op een bijzondere wijze verder schrijven, komen zij in aanmerking voor de zilveren griffel en misschien zelfs voor de gouden griffel. Ook kunnen de kinderen spelletjes spelen uit grootmoeders tijd. Het thema wordt afgesloten in de vorm van een tentoonstelling. Deze vindt plaats op donderdagavond 13 oktober vanaf 18.30 tot 19.30 uur. Bezoekers kunnen dan zien wat de kinderen hebben gemaakt en verzameld naar aanleiding van het thema. Die dag mogen de kinderen verkleed op school komen als opa of oma. Jong en oud zijn welkom!

Lezing over Cornelis Corneliszoon

Houtzaagmolen.

UITGEEST - Wladimir Dobber geeft morgen, 13 oktober, een lezing over Cornelis Corneliszoon. In 1594 ontwikkelt Uitgeester Cornelis Corneliszoon, ook wel Krelis Lootsje genoemd, een molen die op mechanische wijze hout zaagt. Deze uitvinding maakt het mogelijk om in korte tijd grote hoeveelheden boomstammen te verwerken tot balken en planken. Het zagen met behulp van windkracht is niet alleen goedkoper, maar ook dertig keer sneller dan het tijdrovende en vermoeiende handzagen. Zonder de uitvinding van de Uitgeester zou het haast ondoenlijk zijn geweest het land van al het hout te voorzien, dat voor de toenemende behoefte aan schepen, voor met name de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), nodig was. Wladimir Dobber heeft, samen met tien andere schrijvers, een boek geschreven over de uitvinding van de houtzaagmolen en vertelt hierover op donderdag 13 oktober van 9.30 tot 11.30 uur. De kosten zijn € 2,–, inclusief koffie/thee in de pauze. U kunt vooraf of aan de zaal een kaartje kopen. Het boek kunt u deze ochtend aanschaffen voor € 10,–. Informatie en opgave op het kantoor van Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, Uitgeest. Tel: 0251 – 31 90 20 of e-mail: s.u.s@inter.nl.net.

Voor altijd jong

UITGEEST - Het is weer Kinderboekenweek! Bibliotheken en scholen besteden hier volop aandacht aan, zo ook basisschool De Wissel. Met een uitbundige zang- en dansvoorstelling gaven de leerlingen het startschot voor de Kinderboekenweek 2016, die als thema heeft Voor altijd jong. Dit thema laat zien dat opa's en oma's ook nog jong zijn en midden in het leven staan. Bij De Wissel besteden ze in de klassen op verschillende manieren aandacht aan de boekenweek. Er komen opa's en oma's voorlezen, praten over hun hobby's en sport en er komt zelfs een opa met vrachtwagen naar school. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met 16 oktober.

Testament, algemene volmacht of levenstestament?

Het team van het Uitgeester Notariaat informeert u graag.

(advertorial)

Het is wel bekend dat u met een testament zelf kunt bepalen wie uw erfgenamen zijn en wie wat krijgt. U kunt bij dat testament ook meteen andere zaken voor na het overlijden regelen, zoals het benoemen van een executeur (iemand die uw nalatenschap goed afhandelt). Maar hoe is het met uw wensen tijdens leven? Stel, u moet voor enige tijd naar het ziekenhuis en u weet niet hoe u er na de operatie aan toe bent. Of u verblijft voor langere tijd in het buitenland. Het kan ook zijn dat u een dagje ouder wordt. Dan neemt de kans toe dat u afhankelijk wordt van anderen voor huishoudelijk werk, verzorging of financiële zaken. Het is op zo'n moment goed om erover te denken wie uw financiële belangen gaat behartigen als u dat zelf niet kunt. Dit kan tijdelijk of permanent zijn. In wie hebt u het volste vertrouwen? Neem tijdig de regie in eigen handen om alle volgens uw wensen en behoeften vast te leggen. Dit kan met een volmacht, levenstestament en testament. Uw keuze is afhankelijk van wat u wilt regelen. Met een volmacht bepaalt u wie er namens u mag handelen als u daar zelf (al dan niet tijdelijk) niet toe in staat bent. U geeft volmacht aan iemand die u vertrouwt. Het opstellen van een levenstestament biedt u de mogelijkheid om uw belangen op financieel en medisch gebied te beschermen tijdens uw leven. Dit levenstestament is eigenlijk een combinatie van de algemene volmacht en een overzicht van uw persoonlijke wensen. In het levenstestament benoemt u mensen die zich kunnen ontfermen over bijvoorbeeld uw bankzaken en bezittingen. Ook kunt u hen medische beslissingen voor u laten nemen. U treft hiermee een regeling voor de situatie dat u al dan niet tijdelijk (lichamelijk of geestelijk) niet in staat bent om uw vermogensrechtelijke en/of persoonlijke belangen te behartigen. Voor vragen en advies over het opstellen van een algemene volmacht, levenstestament en testament informeren wij u graag. U kunt een afspraak voor een (vrijblijvende) bespreking met ons maken. Team Uitgeester Notariaat.

Bistro Nadar: overdag en 's avonds een culinair uitstapje!

Foto: Myrke van der Does

Hogeweg 107, 1911 GD Uitgeest, Tel. 0251-319009, www.Bistronadar.nl

Bistro Nadar is sinds 15 september van dit jaar op de kaart van restaurants in Uitgeest toegevoegd. Dit heerlijke restaurant aan de Hogeweg 107, waar voorheen "De Eetkamer van Uitgeest" was gevestigd heeft een complete metamorfose ondergaan. De naam Nadar is vernoemd naar een hotel vlakbij Schiphol, waar eigenaar Joël van Duijn zijn vrouw Suzan von Boltog heeft leren kennen.

Inmiddels heeft er een frisse wind door het restaurant gewaaid en heeft Joël (35) het voormalige donkere en gedateerde interieur omgetoverd tot een lichte, moderne ruimte met een gezellige uitstraling. De nieuwbakken eigenaar heeft er veel zin in om de gasten het naar hun zin te maken en ze te verrassen met heerlijke gerechten. Joel: "Ik heb ruime ervaring in de horecabranche en alle facetten ervan meegemaakt. Met het overnemen van dit restaurant kwam een droom uit!" Na zijn horeca-opleiding werkte hij onder andere bij verschillende hotels rond Amsterdam. De laatste tien jaar was hij chef-kok bij strandpaviljoen Zeezicht in Castricum. Daar vandaan komt ook de kok die in de keuken van Bistro Nadar samen Joël en een leerling-kok de scepter zwaaien. Echtgenote Suzan serveert samen met Robin, Myrthe, Susan Noordermeer en Selina Limmen in de bediening. De laatstgenoemden zijn bekende gezichten vanuit De Eetkamer.

Bistro Nadar heeft een internationale keuken met verrassende, overheerlijke gerechten. "Naast het gangbare menu, hebben we wekelijks wisselende gerechten zoals Vis van de dag. Ook serveren wij vegetarische voor- en hoofdgerechten. Sinds de opening hebben wij al veel gasten mogen ontvangen en de recensies zijn zeer positief! We zijn een laagdrempelig restaurant waar gezelligheid en aandacht voor de gasten hoog in het vaandel staat en daarbij natuurlijk de kwaliteit voor de gerechten," aldus Joël.

Bistro Nadar is geopend van dinsdag tot en met vrijdag vanaf 11.00 uur en in het weekend zelfs al vanaf 10.00 uur, voor bijvoorbeeld een heerlijk kopje koffie met (appel)gebak of een heerlijke lunch. Het restaurant en heeft een besloten buitenterras, waar men van vroeg tot laat in het jaar kan genieten van het zonnetje. Binnenkort organiseert Bistro Nadar ook thema-avonden, zoals bijvoorbeeld een wildavond, een stamppotavond, een Italiaanse avond of zelfs een wijnproeverij!

Heeft u iets te vieren? De bistro is uitermate geschikt om met een groep van een borrel en hapjes genieten. Arrangementen voor lunch, brunch, high tea, menu's of keuzemenu's vanaf 10 personen, een walking dinner of een barbeque, alles is te regelen! Vanzelfsprekend zijn uw wensen bespreekbaar en kan een op maat gemaakt arrangement geboekt worden. Hiervoor kunt u een afspraak maken. Verder kunt u digitaal of telefonisch reserveren. Bezoek de website voor de mooie uitgebreide lunch- en diner- en wijnkaart!

Door: Anita Webbe

Alleen de pompoenen nog

Foto: Bianca Ranzijn

UITGEEST - Met een Oogstfeest luidden leerlingen en leerkrachten van de Binnenmeer het einde van het groeiseizoen in. Het feest, dat afgelopen vrijdag plaatsvond, werd druk bezocht. Zo'n vierhonderd mensen keken terug op een vruchtbaar jaar met goede oogsten en iedere vrijdag een volle marktkraam. De oogst van pompoenen was de laatste! Kinderen maakten onder leiding van ouders pompoenjam en pompoensoep, die gretig aftrek vonden. Met de goed verzorgde barbecue, een drankje aan de bar, springkussens, schminken, een quiz en een loterij maakte dit het Oogstfeest tot een topfeest!

Koppel Van Wijk oogst het beste

Door Paul Wijte

Ooit gehoord van De Glorie van Boskoop? Dat is niet een Zuid-Hollands familielid van kapper Teun en heeft ook niks van doen met een historische overwinning in een tachtigjarige oorlog. Nee, De Glorie van Boskoop is een druivenras. In mijn tuin staat er één, mooi op het zuiden, maar ik heb er al twintig jaar lang geen plezier van. In de vroege zomer zie ik dat er allemaal mooie trosjes druiven zijn gevormd en verheug ik mij erop dat ik al dat laaghangende fruit in oktober ga oogsten. Laaghangend fruit plukken is trouwens een eufemisme voor: de makkelijke probleempjes lossen we op, moeilijke problemen schuiven we voor ons uit. Waarom ik geen plezier heb van mijn druif? Omdat vogels geen last hebben van eufemismen. Ze vreten gewoon al mijn druiven op, of ze nu laag of hoog hangen. In ieder geval voor ik de kans krijg om al dat sappige, laaghangende fruit te plukken. Wat heeft dat nu met bridgen te maken? Speel je een sans atout-contract dan is het vaak verleidelijk om je vaste slagen op te rapen en om de moeilijke beslissingen (Zal ik snijden? Over oost of juist over west?') voor je uit te schuiven. Dat gaat acht slagen wel lekker maar opeens blijkt, realiseer je je te laat, dat je eerder wél opties had die je nu niet meer hebt: je moet zelf van aas-vrouw-klein afspelen, en gaat down! Het lijkt het gewone leven wel. En verder lijkt het fruit wel eens laag te hangen als je hebt geloot tegen een paar dat net gepromoveerd is uit een lagere lijn, maar dat kan tegenvallen: de kans bestaat dat je zomaar een giftige appel plukt.

Hieronder ziet u de beste 'fruitplukkers' (niet alleen van laag fruit, maar ook hoog) van iedere lijn. De hoogste score is voor Riny en Ton van Wijk met een vorstelijke 69%. Opvallend ook de score van Petra de Ruyter-André Hermans, gelegenheidskoppel in de E-lijn dat bijna 67% scoort.

A-lijn: 1. Klaas de Groot-Peter Kossen 61,11%, 2. Hans Wijte-Paul Wijte 58,68%, 3. Carien Willemse-Jaap Willemse 56,60%;
B-lijn: 1. Ria Admiraal-Wout Admiraal 64,17%, 2. Arie van der Eng-Mart Rietjens 63,33%, 3. Riet Schafgans-Leo Tromp 56,67%;
C-lijn: 1. Jac Sintenie-Piet de Wildt 62,08%, 2. Annie Bleeker-Guurtje Brakenhoff 60,00%, 3. Nelleke van de Kraats-Joke Mooy 55,83%;
D-lijn: 1. Riny van Wijk-Anton van Wijk 69,79%, 2. Marry Zwaan-Gerda Geukes 60,42%, 3. Auke Hulshof-Gonny Hulshof 54,17%;
E-lijn: 1. Petra de Ruyter-André Hermans 66,67%, 2. Alma Wiersma-Marjan van der Peet 56,94%, 3 Elly Stuijt-Aad Stuijt 55,00%.

FC Uitgeest 'zelfvertrouwt' zich steeds meer.

Tinus Putter was 'onopvallend goed'.

UITGEEST - Toegegeven, de samenstellers van de Dikke van Dale krabben zich achter de oren bij het lezen van de bovenstaande kop. Toch drukt het precies uit wat er op dit ogenblik met het vlaggenschip van FC Uitgeest gebeurt. Het team heeft inmiddels na zes wedstrijden zoveel zelfvertrouwen getankt dat het ook op momenten dat opgelegde kansen gemist worden en de tegenstander gevaarlijk is, volledig de regie in handen houdt. Zelfvertrouwen, een raar, bijna ongrijpbaar fenomeen in de sport, maar o zo'n belangrijk verschil tussen winnen en verliezen. FC Uitgeest heeft 'het' en pakt daardoor punten. KFC weet dat sinds afgelopen zondag. Met 0-3 kwam de thuisploeg uiteindelijk nog genadig weg.

FC Uitgeest startte in de gebruikelijk opstelling van de laatste weken. Terecht want ook hier geldt de aloude regel never change a winning team. Na een indrukwekkende minuut stilte in verband met het overlijden van een gewaardeerd vrijwilliger bij de thuisclub, was het na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Tjong A Hung direct FCU dat het doel zocht van de overigens uitstekend keepende Snip van KFC. Kansjes waren het gevolg maar ook KFC liet zich in die fase niet onbetuigd met een gevaarlijk schot van Tavares dat in het zijnet belandde.

In de 18e minuut kwam groengeel verdiend op voorsprong. Een prachtige splitting pass van de vandaag prima spelende Kick Smit bracht de slim achter de rug van een verdediger weggelopen Lester Half in stelling. Hij faalde niet: 0-1. Het lukte FCU vervolgens maar niet om verder afstand te nemen. Hoe hachelijk dat was bleek in de 30e minuut toen spits Tavares ineens oog in oog stond met keeper Sven Koning. Die zette zijn meest wrede grijns op waarna de speler pardoes in de benen van King Sven schoot. De tweede waarschuwing volgde in de 40e minuut toen de bal na een scrimmage voor het doel van FCU gelukkig net over het doel ging. Na rust ging KFC nog verbetener op jacht naar de gelijkmaker. Bijna kregen ze hun zin want het was meer geluk dan wijsheid toen in de 56e minuut de bal door Pas tegen de paal werd gelopen in plaats van in het doel. Gelukkig steekt het centrale verdedigingsduo Stan Vrouwe en de vandaag weer onopvallend sterk spelende Tinus Putter in goede doen waardoor verdere schade achterwege bleef.

In de 68e minuut viel dan eindelijk de beslissing. Een goed lopende aanval via Yeboah Augustine en Lester Half bracht de bal bij de meegelopen Jorn Brouwer: 0-2. Daarna was het alleen maar FCU dat de klok sloeg. De gastheren werden in de fase die volgde overlopen en het wachten was op meer treffers. Maar juist in deze momenten van de wedstrijd liet FC Uitgeest een klein teken van zwakte zien door een aantal honderd procent kansen niet te benutten. Mede daardoor en ook vanwege goed keeperswerk van Snip duurde het nog tot de 93e minuut voordat de 0-3 op het scorebord kwam. Maar dat was er ook één uit het boekje. De goed mee opgekomen Nayschel Marchena leverde een puike voorzet af die prachtig werd binnengelopen door invaller Romario Aroma: 0-3.

Door het verlies van Kolping Boys is FC Uitgeest nu de eenzame koploper in de tweede klasse A en bezit het nog de ongeslagen status. Hoe 'zelfvertrouwd' dat is blijkt wel uit het zelfvertrouwen van trainer Florian Wolf die denkt dat het beste van FC Uitgeest nog moet komen. Kijk, daar houdt De Afvallende Bal van. Volgende week thuis tegen ZAP meer.

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning, de Jong, Vrouwe, Putter, Marchena, E.Sinnige, Brouwer, Smit (87e Duijn), Olgers (66e de Wit), Yeboah (80e Aroma), Half.

Notariskantoor Lautenbach sponsort hockeyveteranen

De veteranen van MHCU zijn in het nieuw gestoken door notariskantoor Lautenbach.

UITGEEST - De veteranen van Mixed Hockey Club Uitgeest hebben nieuwe hoodies ontvangen van notariskantoor Lautenbach uit Heemskerk. De hoodies werden afgelopen zondag aan de hockeyers geschonken door notaris Harko Lautenbach en zijn twee dochters Isabeau en Celine, beiden ook beëdigd notaris. Hun broer Ruben speelt zelf bij de veteranen van MHCU. Interesse om ook te hockeyen bij de Uitgeester veteranen? Extra spelers zijn welkom! Mail dan naar info@mhcu.nl.

Uitslagen Sjoelschijf

UITGEEST - De uitslagen en standen van de competitie na vijf speelronden: A. Ruud van Kalmthout 36, Anneke van den Heuvel 28, Robert Pick 22; B. Jan de Groot 42, Ingeborg Bruijns 35, Margriet Duin 34; C. Sonja Pick 34, Rita Hoogeland 30, Frans Ponder 25; D. Irma Wijntjes 32, Gerrit Spies 28, Jannie Meems 25. Weekscores: Robert Pick 1324, Monique Brandsma 1318, Jan de Groot 1273, Anneke de Groot 1264, Ingeborg Bruijns 1258, Ab Brandsma 1251, Anneke van den Heuvel 1233, Martin Wilson 1221, Gré de Graaf 1206. Koppels: Martin Wilson/Ruud van Kalmthout 685, Robert Pick/Sonja Pick 681, Kees Konijn/ Ingeborg Bruijns 600. Vrijdag 28 oktober organiseert Sjoelschijf een kienavond in De Jansheeren, Maltezerplein 1, Heemskerk. Aanvang 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur. Er zijn drie kienronden inclusief gratis staande kien. De kosten hiervoor zijn € 8,00. Teven is er een verloting (€ 1,25 per boekje met vier lootjes). De competitieavond van de Sjoelschijf is elke woensdag vanaf 20.00 uur in De Jansheeren, vanaf 20.00 uur.

Goede eerste seizoenshelft voor TTV Uitgeest

UITGEEST - Tafeltennisvereniging Uitgeest heeft een goede eerste seizoenshelft achter de rug. Team 1 staat op een mooie tweede plek in de tweede klasse; zij wisten hun laatste wedstrijd met 6-4 weten te winnen van Diemen 1. Victor Tchernov, Martin van Veen en Patrick Schuddeboom wisten ieder twee van hun drie enkelpartijen te winnen. Team 2 eindigde, na de laatste wedstrijd ook met 6-4 weten te winnen, op de vierde plek van de derde klasse. Renee van Buren en Patrick Rasch wonnen ieder twee enkelspelen, Billy Fatels won er één en zorgde samen met Patrick voor het laatste puntje door de dubbel te winnen. Team 3 staat op een tweede plek in de vijfde klasse. Er is een grote kans dat dit team promoveert. Hun laatste wedstrijd eindigde in een 5-5 gelijkspel. Nico Baltus en Marijn van Kampen wisten een enkel te winnen en Jelle van Werkhoven won er twee. Nico en Jelle wonnen ook de dubbel. Team 4 staat op een derde plek en het lijkt erop dat ze nog als tweede kunnen eindigen. Ook zij sloten de seizoenshelft af met een 5-5 gelijkspel tegen Tazano 96. Huib van Leeuwen en Roger Schuddeboom wonnen ieder twee enkels en Eugenie Rasch zorgde voor het laatste puntje. In de duocompetitie staat Uitgeest 1 aan kop, Uitgeest 2 staat op de derde plek. Uitgeest 1 heeft in haar laatste partij met 4-1 van Patrios 1 gewonnen. Afgelopen donderdag was de eerste gratis jeugdtraining. Jonge meiden en jongens kunnen kennismaken met tafeltennis en trainen voor de US Cup die op 30 oktober in de gymzaal van OBS De Wissel gehouden wordt. De training werd door meer dan twintig jongeren bezocht.

Programma FC Uitgeest

Zondag 16 oktober 14.00 uur: FC Uitgeest 1 – ZAP 1

Het volledige programma is te lezen op www.fcuitgeest.nl.

Inschrijving jeugdschaatsen

Met zijn allen in een kring tijdens het jeugdschaatsen.

UITGEEST - IJsclub Uitgeest organiseert al jaren het jeugdschaatsen voor de kinderen uit Uitgeest in de leeftijd van zeven tot en met twaalf jaar. Kinderen leren op een leuke en speelse manier schaatsen, waardoor zij na één of meerdere seizoenen goed kunnen glijden en afzetten. De ijsclub werkt met een groep enthousiaste vrijwilligers en plezier staat voorop. Mochten we deze winter eindelijk weer verwend worden met natuurijs dan hebben de kinderen een goede basis om vooruit te komen en kunnen zij misschien wel een mooie tocht maken door de polders in de omgeving of op de plaatselijke schaatsbaan. Kinderen die willen meedoen aan het jeugdschaatsen kunnen zich vanaf nu inschrijven via www.ijsclubuitgeest.nl/jeugdschaatsen. Het jeugdschaatsen start op zaterdagochtend 31 december en in totaal zijn er elf lessen, die worden gegeven op de ijsbaan in Alkmaar. Vervoer van en naar Alkmaar gebeurt met een touringcar. Vertrektijd is 9.15 uur en rond 11.30 uur zijn de kinderen weer terug in Uitgeest. Voor inschrijvingen of vragen kan men ook terecht bij Vincent Rozemeijer, Veenislaan 24 in Uitgeest. Tel: 06-10920909, email: jeugdschaatsen@ijsclubuitgeest.nl. Opgeven kan tot en met 30 november met vermelding van naam, adres, telefoonnummer, email-adres, geboortedatum, geslacht en eventueel al behaald diploma. Op myalbum.com/album/QZEmxd1AtvnM staat een foto-impressie van het jeugdschaatsen van vorig jaar.

Donald Satoer en Jurriaan Zweeris winnen BGA Open Rydercup 2016

Het BGA-bestuur met in het midden Ron Zomerdijk, Donald Satoeren, Jurriaan Zweeris en Chiel Baars.

SPIERDIJK/UITGEEST - 22 golfers uit Uitgeest en omstreken togen afgelopen zaterdag naar GC De Koggen in Spierdijk. Het weer was uitstekend en de baan lag er als een biljartlaken bij. Vooraf waren traditioneel uit de 22 deelnemers door loting elf koppels gevormd volgens de spelvorm Texas Scramble (best ball principe). Grote hilariteit ontstond toen voor de vierde maal op rij Olly Satoer gekoppeld werd aan Dirk van de Wateren. De wiskundedocent heeft berekend dat de kans op een dergelijk gebeurtenis kleiner is dan 0,00001%! Echter was Van de Wateren de ochtend van het toernooi ongelukkig ten val gekomen in de badkamer. Een zware blessure weerhield hem tot zijn grote verdriet mee te dingen. Zijn vervanger was het golftalent Ray Post, die gelukkig mee kon doen anders konden er geen elf koppels gevormd worden.
Het was de tweede keer dat de BGA (Bonte Golfers Association) te gast was in Spierdijk. Ook nu had GC De Koggen weer een shotgun-start gearrangeerd, waardoor iedereen gelijktijdig kon starten en ook eindigen. Bij velen werd de spanning soms teveel met als gevolg een enorme hook of slice. Ook werden de mooiste drives, pitches en putts geslagen te horen aan de 'ooohs' en 'aaahs' van het publiek. Na afloop volgde de prijsuitreiking in het clubhuis van de BGA, café de Bonte Vivant in Uitgeest. Met maar liefst 44 Stablefordpunten wonnen Donald Satoer en Jurriaan Zweeris de BGA Rydercup 2016, met twee punten verschil met Ron Zomerdijk en Bas Cornelisse. Geheel volgens traditie van de golfclub werden de BGA green jackets omgedaan door de winnaars van het jaar daarvoor. Dat waren Ron Zomerdijk en Remco van der Schaaff. Dankzij deze winst zijn Satoer en Zweeris verzekerd van deelname voor 2017.

Uitslagen:
Winnaars BGA Open 2016: Donald Satoer en Jurriaan Zweeris
Longest Drive trofee: André Post
The Neary trofee: Hans Boem Baltus
Shortest Drive: Chiel Baars

Stormvogels verliest vooral van zichzelf

UITGEEST - De korfballers van Stormvogels bewezen zichzelf afgelopen zondag geen dienst door tegen OKV geen punten te pakken. De Uitgeesters hebben het niet getroffen met de zware poule-indeling na de promotie naar de derde klasse, maar zouden bij winst aansluiting kunnen vinden in de middenmoot. Een nederlaag zou de ploeg steviger in de onderste regionen drukken.

Stormvogels kwam fel uit de startblokken en wist door een benutte strafworp van Gerard Valkering op voorsprong te komen. Dat dit een van de laatste wapenfeiten van de eerste helft zou zijn, was op dat moment nog niet te bevroeden. De Uitgeesters lieten zich vervolgens simpelweg van het veld spelen. Trainer-coach Ton van Duijn verbeet zich langs de zijlijn; wat hij zag was inspiratieloos, zonder enige bezieling, een volledig gebrek aan scherpte en een waanzinnig contrast met de opdracht waarmee hij zijn ploeg het veld instuurde. Dat zijn ploeg bij rust tegen een 10-3 achterstand aankeek was ronduit een blamage. Met ingetogen woede sprak hij zijn formatie toe om in ieder geval een fatsoenlijke tweede helft neer te zetten, de achterstand was inmiddels te groot om nog aan een overwinning te kunnen denken.

Eerherstel
De boodschap was duidelijk en Stormvogels ging op zoek naar eerherstel. Dit lukte aardig en er was zelfs enige hoop om met heel veel geluk nog een puntje uit het vuur te slepen. Onze dorpsgenoten wisten tot op twee punten van de ploeg uit Oostzaan te komen, maar konden helaas de aansluiting niet vinden. "Het lijkt wel alsof er angst in de ploeg sluipt op het moment dat we terug in de wedstrijd kunnen komen", aldus Van Duijn. Zijn ploeg liet zich defensief binnen een paar minuten weer gemakkelijk in de luren leggen zodat OKV kon blijven leunen op de voorsprong. Stormvogels verloor uiteindelijk met 20-16, maar bovenal van zichzelf door een schandalig slechte eerste helft.

Wilfred Knegt wint

AKERSLOOT - Uitgeester Wilfred Knegt heeft donderdagavond de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op zijn naam geschreven. Aan de start op sportcomplex De Cloppenburgh in Akersloot stonden dit keer veel nieuwe, jonge gezichten vol spanning te wachten. Later zou blijken dat zij zich nog niet in het strijdgewoel konden mengen, maar ze waren wel een geweldige ervaring rijker. Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef, Wilfred Knegt en Wout Bakker uit Heiloo gingen de eerste ronde aan de leiding. Henk Verdonk junior moest even later uitstappen vanwege kettingproblemen. De jonge Wout Bakker kreeg even later in de gaten dat hij nog moet leren doseren, maar zette wel een mooie prestatie neer door de ruim een uur durende koers uit te rijden. Zodoende kwam Wilfred Knegt aan de leiding met Henk Louwe op eerbiedwaardige afstand. Thuisrijder Peter Langevoort wist na een goed opgebouwde race beslag te leggen op trede drie van het podium voor een andermaal opgestoomde Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef.

Uitslag mannen: 1. Wilfred Knegt (Uitgeest), 2. Henk Louwe (Alkmaar), 3. Peter Langevoort (Akersloot), 4. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef), 5. Bram Houtkooper (Alkmaar)
Uitslag vrouwen: 1. Rosan Koper (Heemskerk)

Winkelier(s) aan het Woord: Jolanda Groen van Geluk in Wonen

Jolanda Groen: "Kies waar je blij van wordt."

Bekende en minder bekende winkels staan centraal in de rubriek Winkelier(s) aan het Woord. Ondernemers vertellen over hun bedrijf, hun assortiment, speciale acties of geven tips. Deze week: Jolanda Groen van Geluk in Wonen.?

Jolanda: "Begin dit jaar ben ik mijn webwinkel Geluk in Wonen begonnen. Ik wilde graag iets voor mijzelf doen en dit is goed te combineren met mijn gezin en de administratie die ik doe voor Autobedrijf Uitgeest. Dat het dan iets moest zijn wat met wonen en lifestyle te maken had, was voor mij snel duidelijk; ik word gewoon gelukkig van fijn wonen, vandaar de naam. Heel wat jaren geleden was ik werkzaam in de woninginrichting, namelijk bij 't Woonhuys in Uitgeest. Maar toen er eenmaal kinderen kwamen en ik ook nog samen met mijn man Autobedrijf Uitgeest begon, moesten er keuzes gemaakt worden en stopte ik met werken bij 't Woonhuys. Maar losgelaten heb ik het nooit.
Nu heb ik dus mijn eigen online woonwinkel en deze is gevuld met mooie en betaalbare accessoires van leuke merken en een goede kwaliteit. Onder andere kussens, plaids, manden, dekbedovertrekken maar ook leuke en hippe tassen. Deze tassen zijn niet alleen online te verkrijgen maar ook bij modewinkel Sizeup3860 aan de Middelweg in Uitgeest. Leuk toch, die samenwerking tussen Uitgeester winkeliers? Ook sta ik regelmatig op fairs en gaan twee keer per jaar de auto's uit de showroom en de mooie woonaccessoires erin. Dit is een heel gezellig weekend, het volgende weekend staat gepland voor eind november. Of ik nog een tip heb? Natuurlijk! Durf prints, kleuren en texturen te mixen! Als je kiest voor een terugkerende basiskleur, kun je verder alle richtingen uit. Op deze manier krijg je een interessant en nonchalant eindresultaat. Niet te netjes, maar toch heel stijlvol. Verder zou ik je adviseren om niet overal accessoires neer te zetten maar cluster. Mooie schalen of bladen gevuld met verschillende accessoires. Een vaas, kaars, fotolijst... Maar wat nog veel belangrijker is dan de trend of de mode: hoe voelt het voor jou en waar word jij blij van? Nieuwsgierig? Neem gerust een kijkje op www.gelukinwonen.nl. Ook ben je, op afspraak, altijd welkom op de Populierenlaan 51 in Uitgeest (showroom Autobedrijf Uitgeest)."

Herfstvakantie-activiteiten in Heemskerk

HEEMSKERK - Het kinderwerk van Welschap Welzijn organiseert in de herfstvakantie, van 17 tot en met 21 oktober, diverse activiteiten. Maandag van 9.45 tot 11.15 uur in Het Spectrum en donderdag van 9.45 tot 11.15 uur in De Schuilhoek is er een peuterouderochtend. Peuters kunnen hier spelen en knutselen. Voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar zijn er tijdens de peuterouderochtend leuke dingen doen omtrent het thema herfst en Halloween. Inschrijven is niet nodig. Kosten: € 1,50. Dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een smurfendisco voor kinderen van vier tot en met zeven jaar in Het Spectrum. Kinderen mogen verkleed komen.Kosten: € 1,50. Woensdag van 13.30 tot 15.30 uur kunnen kinderen van zes tot en met twaalf jaar mee gaan bowlen bij bowlingcenter Uitgeest. De kosten zijn € 10,-. Donderdag is er bingo voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar in Het Spectrum. De kinderen mogen verkleed komen. De kosten zijn € 3,-. Vrijdag staat een uitstapje aan Nemo in Amsterdam op het programma. Dit is voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar. Het uitje duurt van 10.00 tot 16.30 uur. Men vertrekt vanaf Het Spectrum en gaat met openbaar vervoer naar Amsterdam. De kosten bedragen € 10,-. Er is een beperkt aantal plaatsen per activiteit beschikbaar. Aanmelden kan digitaal via www.welschapwelzijn.nl. Voor meer informatie kan men contact opnemen met silke.brosig@welschap.nl of kijken op de facebookpagina van Welschap Welzijn.

Fabo-hobbyseizoen weer begonnen

Bij de Fabo kunnen kinderen onder meer een modelboot maken.

UITGEEST - De Fabo hobbyclubs zijn weer gestart. Bij de knutselclub en de modelbouwclub zijn nog enkele plaatsen over. Lijkt het jou leuk om te knutselen of om een modelbouwboot te maken en te varen? Meld je dan aan bij de Fabo via fabouitgeest.nl of kom een keer kijken. Wel graag eerst even een afspraak maken: info@fabouitgeest.nl. Fabo zoekt tevens nog handige vaders en moeders ter versterking van de vrijwillige leiding bij de modelbouwclub (maandag 19.00 - 20.30 uur), de meidenclub (vrijdag 19.00-20.30 uur) en de timmerclub (vrijdag 19.00-20:30 uur).

EHBO in Uitgeest

UITGEEST - In Uitgeest worden veel activiteiten georganiseerd. Maar wat te doen als u tijdens een van deze activiteiten getuige bent van een ongelukkig voorval? Dat kan een omgevallen kop hete thee over een hand zijn, een verstuikte enkel, maar ook een hartprobleem. Met een EHBO-diploma weet u wat u moet doen in zo'n geval. De plaatselijke EHBO-vereniging wil binnenkort starten met een nieuwe cursus en is daarvoor op zoek naar deelnemers. Wie meedoet kan over drie maanden eerste hulp verlenen. Voor informatie: Jan Krom (0251-310150) of ehbouitgeest@gmail.com.

Terug naar de Hoogovens

UITGEEST - Uitgeester senioren brachten dinsdag 27 september een bezoek aan het Hoogovenmuseum. Wim de Wit gaf als gids een rondleiding in en om het museum. Na het ontvangst met een kop koffie of thee en een korte introductiefilm over de geschiedenis van de Hoogovens, nu Tata Steel, werd de groep rondgeleid langs foto's, objecten en historische documenten.

Lasergamen

HEEMSKERK - Jongeren van vijftien jaar en ouder kunnen lasergamen op donderdag 20 oktober van 17.00 tot 19.30 uur bij de Vuurlinie. Ben jij de beste sluipschutter? En kun jij goed samenwerken? Meld je dan aan. Er worden twee speelrondes gespeeld, eentje buiten en eentje binnen. Na afloop is er patat met een snack. De kosten zijn € 10,-. Voor meer informatie of aanmelden: www.welschapwelzijn.nl. Of neem een kijkje op facebook/Jongerenwerk Heemskerk Stichting Welschap.

Prikken voor prikken

Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Klanten van Jumbo konden afgelopen week UNICEF steunen in de wereldwijde strijd tegen tetanus bij pasgeboren baby's en jonge moeders. Bij aanschaf van een pak Pampers doneert het luiermerk namelijk een tetanusvaccin aan UNICEF. Jumbo verdubbelt het totaal aantal vaccins dat gedoneerd wordt. Daarnaast kunnen kinderen ook meehelpen met de actie 'Prikken voor Prikken.' Bij de Jumbo liggen prikplaten klaar. Iedere geprikte, versierde en ingeleverde prikplaat levert een extra vaccin op. Kinderen kunnen de prikplaten nog tot en met zondag 16 oktober inleveren.

Weer thuis

Thuis, zo mag ik Thailand onderhand ook wel noemen. Ik kom hier nu al vanaf 1996 dus dat is al weer twintig jaar. Het begon met een vakantie van twee weken en nu zit ik hier zes maanden per jaar. En het verveelt nog steeds niet, hoewel er ook hier heel veel veranderd is. Sinds het leger het hier voor het zeggen heeft zijn er veel regeltjes aangescherpt en probeert men de corruptie op allerlei manieren de kop in te drukken. Een van de vreemde nieuwe regels is dat er bijvoorbeeld op heel veel stranden op woensdag geen strandstoelen en parasols geplaatst mogen worden,dus die dag is het stil op strand. Voor de toeristen en de verhuurders van de strandstoelen is dit natuurlijk niet leuk.
Het is nu nog steeds regentijd, vooral in het noorden en in Bangkok zijn er plaatselijk overstromingen. Hier aan de kust valt het tot nu toe nog mee, al vallen er soms flinke tropische buien. En niet alleen het vele water geeft veel overlast, ook dieren, vooral slangen, zoeken het hogerop. Deze duiken nu op de vreemdste plaatsen op; bij mensen die in gewone huizen wonen komt het regelmatig voor dat er een slang via het riool de wc-pot uit komt kruipen. Ook grote slangen zoals de Python kom je nu op de vreemdste plaatsen tegen, zoals midden in Bangkok. De python op de foto trof men in een tuin aan waar hij bezig was het hondje van de eigenaar van het huis op te peuzelen. Meestal worden slangen gedood en zelfs opgegeten, maar dit exemplaar is in de vrije natuur weer losgelaten. En zo hoort het.
Zelf ben ik plannen aan het maken om zodra de regentijd voorbij is er weer op uit te trekken. Maar nu blijf ik nog even lekker hier aan de kust. Ik ga vaak vroeg naar het strand en als je een beetje geluk hebt, zie je dan soms duizenden vissen tegelijk uit het water springen. (Het is me nog niet gelukt om dit vast te leggen.) Zij doen dit omdat ze door grote roofvissen naar de kust worden opgejaagd. Zo is er hier altijd wel wat te bekeven.

Sawatdee uit Thailand,
Gerbrand

ZienHouse klaar voor nieuw seizoen

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Het ZienHouse luidde vrijdag het nieuwe seizoen met allerlei activiteiten. 's Middags kon er gevoetbald worden, er was een springkussen en een kinderdisco. 's Avonds kwam wethouder Tromp naar het jongerencentrum om de officiële opening, gevolgd door een Frisfeest voor de jeugd.

Programma OSU

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs
02.00 – 08.00 OSU door de nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Nonstop
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 OSU Jukebox
15.00 – 17.00 Carrousel muziek, lokale en Regionale informatie
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH)
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Nonstop
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 Carrousel muziek, lokale en Regionale informatie
16.00 – 17.00 OSU Nonstop
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Country Train
20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12:00 OSU Nonstop
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 17.00 Carrousel muziek, lokale en Regionale informatie
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn
20.00 – 22:00 Wie, Wat, Hoezo? Is alweer Woensdag?
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Nonstop
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak (Elke 2e & 4e donderdag Schoolradio)
13.00 – 15.00 OSU – Nonstop
15.00 – 17.00 Carrousel muziek, lokale en Regionale informatie
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Carrousel muziek, lokale en Regionale informatie
20.00 – 22.00 Ed Hoeknmeijer – Tune-In
22.00 – 24.00 OSU – Dance Night

Zaterdag
00.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 11.00 OSU Nonstop
11.00 – 12.00 Oranje Top-30
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 16.00 OSU – Infomagazine
16.00 – 18.00 OSU Nonstop
18.00 – 20.00 Mirte Kaan & Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle
20.00 – 23.00 Return To The Classics ('70-'80-'90)
23.00 – 01.00 Jan van Dale – Sessions
01-00 – 03.00 OSU – Dance Night

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabarette
13.00 – 15.00 Het is Zondag – Uitgeester verzoekplaten
15.00 – 17.00 OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Bleus and Big Bands
22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester gezelligheid en lokale informatie voorop staat.

Lijkt het u leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie te helpen of heeft u een programma-idee en wilt u graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt OSU in de ether 106 FM, Ziggo kabel 104.5 FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Milieuvriendelijke Tuin heeft plaats voor nieuwe leden

Oogst uit de milieuvriendelijke tuin.

UITGEEST - Vereniging Milieuvriendelijke Tuin heeft er recent een stuk grond bij gekregen. Daardoor is er weer plaats voor enkele nieuwe leden. De milieuvriendelijke tuin is een gezamenlijke onderneming waarbij niet iedereen zijn eigen stukje heeft, maar de leden de tuin als één geheel bewerken. Het gaat daarbij niet alleen om het kweken van onbespoten groenten maar ook om het plezier van het samenwerken en ervaringen uitwisselen. Bovendien is de tuin een plek waar men kan genieten van de natuur, en dat op een paar minuten fietsen van het dorp. Een gezamenlijke tuin heeft het voordeel dat de hele zaak niet verwilderd is wanneer je na drie weken terugkomt van vakantie. Anderzijds is een gezamenlijke tuin ook niet bedoeld voor mensen die er alleen maar komen voor de gezelligheid. Van de leden wordt wel verwacht dat ze er minstens evenveel tijd en energie insteken als in een gewone volkstuin. Dat betekent minimaal vijf tot acht uur per week in het voorjaar en de zomer.
Mensen die belangstelling hebben om volgend jaar lid te worden, kunnen nu alvast een kijkje komen nemen. Dit kan elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. De tuin is gelegen aan de Tolweg, komende vanuit Uitgeest aan de rechterkant na de kruising met Assum/De Weeg. Verdere informatie is te krijgen bij Ad Corten, tel 06-25539238 of adcorten@gmail.com.

Met opa naar de film

UITGEEST - De filmmiddag van Stichting Uitgeester Senioren is woensdag 19 oktober ook toegankelijk voor kinderen. Grootouders kunnen hun kleinkind dan namelijk meenemen. Een leuke herfstvakantie-activiteit! Er draait een Nederlands gesproken familiefilm, geschikt voor alle leeftijden. In verband met de restrictie van de licentie mogen de filmtitels hier niet genoemd worden, maar in dorpshuis De Zwaan hangt een aankondiging. De film begint om 14.00 en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De zaal is open om 13.45 uur. Senioren betalen € 3,- inclusief koffie/thee en cake, kinderen € 1,- inclusief limonade en wat lekkers in de pauze. Men kan vooraf of aan de zaal een kaartje kopen. Informatie en opgave op het kantoor van Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, Uitgeest. Tel: 0251 – 31 90 20 of e-mail: s.u.s@inter.nl.net.

Bowlen bij Bobs levert prijzen op!

Bowlen bij Bobs.

(advertorial)

UITGEEST - De herfstvakantie is het uitgelezen moment om weer eens lekker te bowlen. Om de vakantie extra speciaal te maken kun je bij Bobs de hele week prijzen winnen. Wie de hoogste score behaald binnen de eerste tien keer gooien wint gratis entreetickets voor diverse optredens in A9Studios. De actie geldt als je gaat bowlen voor 17.00 uur en van maandag t/m vrijdag. Bowlen is als familie-uitje uitermate geschikt om te combineren met een van onze funcook arrangementen. Funcooking is gezellig tafelen en tegelijkertijd zelf eten bereiden in uw eigen tempo en naar eigen smaak. U kunt kiezen uit: Teppanyaki, Grillwok, Table Grill en Mexican Sombrero. Wilt u meer informatie over onze Funcookarrangementen of gelijk reserveren? Tel. 0251-315150 of kijkt u eens op www.bobs.nl.

Helga van Leur presenteert weer van 2050

Helga van Leur.

CASTRICUM - Heftige regenbuien, langere periodes van droogte. Dat is het weerbericht voor de komende jaren als gevolg van de klimaatverandering. Tijdens de Waterdag op woensdag 19 oktober in PWN Bezoekerscentrum De Hoep neemt RTL-weervrouw Helga van Leur het weerbericht van 2050 door tijdens een klimaatprogramma. Daarnaast tekenen overheden een intentieovereenkomst over hoe om te gaan met klimaatverandering. De Waterdag wordt georganiseerd door de gemeenten Uitgeest, Bergen, Castricum en Heiloo, hoogheemraadschap en PWN.

Het publiek kan tussen 10.00 en 16.00 uur terecht in De Hoep voor demonstraties en presentaties, exposities en excursies. Zo is er een zolder nagebouwd rondom de vraag: wat neem je mee naar zolder bij een overstroming? Op een 3D-programma is te zien waar het water blijft in onze eigen gemeenten als het hard en lang blijft regenen en ook wat er gebeurt met plekken die lijden onder 'hittestress'. Te zien is ook hoe je je eigen tuin kunt verfraaien en tegelijk het regenwater goed kunt laten weglopen. Dat scheelt opvang in het riool dat snel volloopt bij een stortbui. En wat gebeurt er met de waterspiegel als het ijs smelt? Yvonne van der Laan spreekt namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu over het Deltaprogramma, waarin het Rijk de aanpak presenteert rond bescherming tegen overstromingen en zoetwatertekort.