De Uitgeester

7 november 2018

De Uitgeester 7 november 2018


CDA Uitgeest: 'Begroting is beleidsarm'

UITGEEST - De oppositiepartijen binnen de Uitgeester gemeenteraad waren niet te spreken over de begroting voor 2019 die voorlag tijdens de raadsvergadering van donderdag 1 november. Het CDA sprak van een 'beleidsarme' begroting.

Door: Lucia Rodenburg

De heer Zwarthoed (CDA) vond de begroting op drijfzand gebaseerd en keurde haar dan ook af, net als Uitgeest Lokaal en de Onafhankelijke Fractie Bert Weijers. Bert Weijers is uit Uitgeest Lokaal gestapt en heeft zijn eigen partij opgericht, waardoor er even sprake was van 8 partijen in de 15 zetels tellende raad.

Even, want vrijdag werd bekend dat Judie Kloosterman van Uitgeest Lokaal overstapt naar het CDA, zodat het aantal partijen weer op 7 uitkomt. Ze vertrekt naar de partij van Zwarthoed omdat "het nauwelijks mogelijk is om als eenmansfractie het verschil te maken," zo verklaart ze.

Het CDA, dat nu 2 zetels groot is, is niet zomaar uitgekozen. "Uitgeest Lokaal en CDA hebben altijd een sterke connectie gehad en de verkiezingsprogramma's lijken erg op elkaar." Uitgeest Lokaal verdwijnt nu dus uit de raad, maar mocht Kloosterman ooit weggaan, dan komt de zetel terug naar de partij.

De wethouders waren het eens met de kritiek dat de begroting beleidsarm is, maar wethouder Van Weel wees erop dat het college er nog niet zo lang zit en dat er druk gewerkt wordt om alles goed te onderzoeken en door te rekenen. De raadsvergadering van 18 december wordt daarom doorgeschoven naar eind januari. Dan wordt het echte collegebeleid pas duidelijk. Lees het vervolg op pagina...

Kadootjesmarkt in Uitgeest

UITGEEST - Op 17 november wordt in de NH Kerk aan de Castricummerweg een kadootjesmarkt gehouden. De opbrengst zal voor het goede doel zijn.

"Een aantal vrouwen heeft in de afgelopen tijd nuttige, grappige en mooie dingen gemaakt, dat moet u zien! Voor de liefhebbers zal er ook een kleine rommelmarkt zijn en natuurlijk koffie met lekkers," aldus de organisatie. Iedereen is van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur.

Fruitgeesters slaan hun slag bij Nico Brantjes

De boompjes stonden keurig opgesteld te wachten op hun nieuwe eigenaar. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Zaterdagochtend 10.00 uur stond de koffie klaar in de tuin van Nico Brantjes, beter bekend als duizendknoopjager en voormalig hoofd groenvoorziening van de gemeente Heemskerk. Fruitgeesters konden hun lang verwachte Assumer Peer en Uitgeester Zoet boompjes ophalen.

Er werden zo'n 60 boompjes opgehaald die Nico netjes had opgesteld met naamkaartjes en certificaten erbij voor de nieuwe eigenaar. Jong en oud kwam even buurten en onder het genot van een kop koffie werden de meest uiteenlopende groen-vraagstukken voorgelegd aan Nico, die werkelijk overal een antwoord op weet. De Fruitgeesters die zaterdag de boompjes hebben gehaald bij Brantjes hebben geluk: dit was de laatste keer, na twee jaar is het genoeg geweest. Waarom? Lees het vervolg op pagina...

Sommige Fruitgeesters kwamen lopend, sommige op de fiets en sommige vervoerden de bomen in de auto. Foto: Margreeth Anema

Diederik Samsom brengt bezoek aan Uitgeest

UITGEEST - Politicus Diederik Samsom is op dinsdagavond 20 november vanaf 19.30 uur te gast in het gemeentehuis van Uitgeest. Hier spreekt hij met raadsleden, wethouders en betrokken organisaties over het Klimaatakkoord en de energietransitie. Iedereen is welkom op het gemeentehuis.

Samsom was tot 2016 lid van de Tweede Kamer namens de Partij van de Arbeid. Van 2012 tot 2016 was hij politiek leider van de PvdA en fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. Sinds zijn vertrek uit de politiek houdt Samsom zich bezig met groene energie. Zo is hij adviseur bij afval- en energiebedrijf HVC en commissaris bij Energie Beheer Nederland.

Zonnepanelenactie Uitgeest goed ontvangen

Een volle zaal met belangstellenden voor zonnepanelen. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De lokale zonnepanelenactie is dinsdagavond 30 oktober van start gegaan in Uitgeest. Er waren veel geïnteresseerden die zich uitgebreid lieten voorlichten over de actie.

Importeur Libra en GreenyBros, een van de deelnemende installateurs, namen deel aan de informatiemarkt, waar ook zonnepanelen en een omvormer waren opgesteld. Uit de presentaties blijkt dat het advies is om nu in zonnepanelen te investeren, omdat men op dit moment nog gebruik kan maken van de voordelige salderingsregeling. Verder is gebleken dat het slim is nu te investeren in zoveel mogelijk panelen - meer dan je verbruikt - zodat je klaar bent voor de toekomst. Je hebt dan genoeg eigen elektriciteit voor een warmtepomp of een elektrische auto.

Meer informatie
Er is een brief met een uitgebreide folder huis-aan-huis verstuurd. Deze informatie is ook op de website van DUEC te vinden (www.duec.nl). Opgeven voor de actie kan via de website tot 28 februari 2019. Op donderdag 29 november komt er een bewonersavond georganiseerd door DUEC over collectieve zonnepanelen op een bedrijfsdak in Uitgeest.

Fotoclub Uitgeest exposeert in Lees Lokaal

Prachtige foto gemaakt door een van de leden van Amateur Fotografen Vereniging Uitgeest. Foto: Renske Batist

UITGEEST - Uitgeest kent een rijk verenigingsleven en de Amateur Fotografen Vereniging Uitgeest is er een van. Lees Lokaal heeft haar lokaal beschikbaar gesteld voor een expositie van prachtige natuurfoto's die zijn gemaakt door de leden van deze bloeiende vereniging.

Mocht u nog nooit in Lees Lokaal geweest zijn, of heeft u nog een boek uit/voor Lees Lokaal in de boekenkast staan dan is dit absoluut een extra reden om (weer) eens binnen te lopen op de Dr. Brugmanstraat 11. Mocht u na het zien van al dit moois meer willen weten over deze vereniging bezoek dan hun website www.fotoclubuitgeest.nl.

NK biljarten in Akersloot

AKERSLOOT - Zaterdag 10 en zondag 11 november vindt in Biljartcentrum De Vriendschap het officiële kampioenschap driebanden 3e klasse plaats. Acht finalisten uit het hele land komen dat weekend naar Akersloot om te strijden om de nationale titel. De organisatie is in handen van biljartvereniging Aker '97. Deze vereniging heeft nu drie op rij een NK toegewezen gekregen, een blijk van waardering van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB). De Noord-Hollandse inbreng komt van dhr. Bosman uit Hoogwoud, de overige deelnemers komen uit Brabant, Limburg, Overijssel, Groningen, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. De aanvangstijden zijn: zaterdag 10 november om 10.00 uur en zondag 11 november om 11.00 uur.

Komedie voor de Zonnebloem

LIMMEN - Op vrijdagmiddag 16 november speelt toneelvereniging De Limmer Plankeniers de komedie 'Verbaal Proces' voor gasten van de Zonnebloem Limmen. Dit vrolijke stuk bestaat uit 2 bedrijven en speelt zich onder meer af in het politiebureau. De hoofdcommissaris vraagt als tijdelijke vervanging zijn onervaren neef die veel noten op zijn zang heeft. Een andere agent heeft moeite met relaties en probeert dit via internet. Hij doet zich echter voor als een vrouw en dat is het begin van grote consternatie en verwarring. Kortom, een toneelstuk met onverwachte verwikkelingen die voor hilarische situaties zorgen. Tussendoor vindt een verloting plaats met prachtige prijzen. De voorstelling begint om 14.00 uur en de Heeren van Limmen is om 13.30 uur open. Heeft u problemen met vervoer? Bel Ria Hooijboer: 072-5052235.

Werkzaamheden aan spoor op traject Alkmaar-Uitgeest-Wormerveer

UITGEEST - Komend weekend (zaterdag 10 en zondag 11 november) zijn er werkzaamheden aan het spoor op het traject Alkmaar-Uitgeest-Wormerveer. Er rijden bussen tussen Alkmaar, Uitgeest en Wormerveer.

Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd. Volgens de NS is de extra reistijd een kwartier tot drie kwartier. Als u gebruikmaakt van een NS-bus, dan heeft u een geldig NS-vervoerbewijs nodig. Check voor vertrek de website NS.nl.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 7 november 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 9 november 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zondag 11 november 09.00 uur: St. Maarten, Woord en Communieviering m.m.v. de Cantorij.

De grenzen van de privacy in het arbeidsrecht, op zoek naar balans

Tamara Koenders van Advocatenkantoor Lewin. Foto: Aangeleverd

Ter gelegenheid van ons vijfjarige bestaan in Uitgeest, organiseren wij, Advocatenkantoor Lewin, op donderdag 22 november 2018 een kennisbijeenkomst over privacy in het arbeidsrecht met een feestelijk tintje. Wij hebben inmiddels 75 aanmeldingen, maar er is nog ruimte.

Dit is de derde keer binnen vijf jaar dat wij een seminar organiseren voor relaties en geïnteresseerden. De eerste bijeenkomst ging over het nieuwe arbeidsrecht (WWZ) en de tweede over de Wet DBA.

Privacy is hot
Over de AVG is al veel geschreven, maar toch blijkt het mkb te worstelen met de privacy van consumenten en ook van werknemers, zo kopten een aantal kranten recent. De vrees is groot omdat de Autoriteit Persoonsgegevens hoge boetes kan opleggen. Het seminar organiseren wij om het bewustzijn over de grenzen van privacy te vergroten en veel praktische informatie te delen.

Locatie en tijdstip
Het seminar vindt plaats bij Bobs Party & Events in Uitgeest, duurt van 15.00 uur tot 17.00 uur (inloop om 14.45 uur) en is gratis toegankelijk. Na afloop maken wij graag met u onder genot van een drankje de balans op.

Wat kunt u verwachten
In twee uur tijd proberen wij helderheid te geven in het doolhof van vragen, zoals: Wat mag je wel en niet bewaren in een personeelsdossier? Mag ik het internetgebruik en de social media van mijn werknemers monitoren? Ik vertrouw de ziekmelding van mijn werknemer niet, wat kan ik doen? Is het gebruik van cameratoezicht en volgsystemen op de werkvloer toegestaan? Wat mag je wel of niet zeggen wanneer je referent bent voor een ex-werknemer?

Geïnteresseerd?
U bent van harte welkom en kunt zich aanmelden via onze website www.advocaatlewin.nl of door een e-mail te sturen naar Leonieke.Kievit@advocaatlewin.nl.

Opening groepsexpositie in het gemeentehuis van Uitgeest

De exposanten en wethouder Van Weel. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op woensdagavond 31 oktober is onder grote belangstelling de expositie van schilderijen van Marga Izeboud-Jansen, Sylvia Bakker-Noomen en Kees Juffermans geopend door wethouder Cecilia van Weel. In een vrolijke toespraak memoreerde de wethouder het uitzonderlijke niveau van de drie amateurschilders en het feit dat zij alle drie voor het eerst met hun schilderwerkstukken exposeren.

De mening van de wethouder dat de kunstwerken van hoge kwaliteit zijn, werd door het talrijk aanwezige publiek onderschreven. Geroemd werden onder andere de veelkleurige portretten van Marga Izeboud, de realistische weergave van de olieverfschilderijen van Sylvia Bakker en bij de schilderijen van Kees Juffermans in het bijzonder de weergave van een viertal zebra's.

Onder het genot van een drankje ontstonden geamuseerde gesprekken over technieken en voorkeuren voor de tentoongestelde schilderijen. Ondanks de drempel die de exposanten moesten nemen om in groepsverband in het gemeentehuis te exposeren, bleken zij allen een bijzonder enerverende en inspirerende avond te hebben meegemaakt. Dat laatste gold ook voor de bezoekers die eveneens af en toe het penseel hanteren. Voldaan keerden allen huiswaarts.

Lees Lokaal juicht voor 'De mooiste vis van de zee'

Een bomvol Lees Lokaal tijdens de voorstelling. Foto: Lees Lokaal

UITGEEST - Na een aantal maanden experimenteren met de aanvangstijd van het voorleestheater in Lees Lokaal lijkt de perfecte tijd gevonden, namelijk 10.30 uur. "Dat onze stoutste verwachtingen zaterdag 3 november werden overtroffen blijkt duidelijk: extra stoelen, krukjes en zitkussens waren echt hard nodig!" aldus de organisatie.

'De mooiste vis van de zee' mag dan al in 1992 door Marcus Pfister zijn geschreven, het verhaal heeft nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren en de aanwezige kinderen (en ouders) genoten dan ook weer volop. Thema's als vriendschap, leren delen en samen spelen zijn superbelangrijk voor zowel klein als groot, en daarom heel herkenbaar. Tineke van Theater Poppekus had ditmaal een perfecte assistente in Lillith (foto, voorgrond rechts). De bladzijden omslaan, de prachtige illustraties aan het publiek laten zien, het verhaal naspelen met Tineke, na afloop alle kinderen een prachtige schelp laten uitzoeken, ze deed het allemaal met evenveel enthousiasme.

Over een kleine maand, op zaterdag 1 december, is er weer een voorleestheater. Ook dan wordt weer begonnen om 10.30 uur en het verhaal zal ongetwijfeld iets met het sinterklaasfeest te maken hebben. Meer informatie over de decembervoorstelling volgt in de Uitgeester van 28 november en vanzelfsprekend ook op de Facebookpagina en website van Lees Lokaal.

Gemeente Uitgeest makkelijker te bereiken

UITGEEST - Met ingang van 1 november is de gemeente Uitgeest telefonisch vaker bereikbaar: op alle werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur. Wie liever niet belt, kan zijn of haar vraag stellen via Twitter, Facebook (Messenger) of WhatsApp.

"Op bovengenoemde werktijden geven wij binnen twee uur antwoord. Als u ons uw vraag per e-mail stuurt, geven wij aan wanneer u een antwoord kunt verwachten," aldus de gemeente. De contactgegevens op een rij. Telefoon: 14 0251. Facebook: Gemeente Uitgeest. Twitter: @gem_Uitgeest. WhatsApp: 06 821 592 96 en e-mail: info@uitgeest.nl.

Optreden leerlingen Nieuwe Muziekschool bij Boekhandel Schuyt

UITGEEST - Zaterdag 10 november zal er in Boekhandel Schuyt een optreden plaatsvinden van de harp- en pianoleerlingen van De Nieuwe Muziekschool Uitgeest. Kom gerust een kijkje nemen, want het belooft een zeer gevarieerd programma te worden.

Zowel de jonge beginners als de vergevorderde leerlingen zullen een programma ten gehore brengen waarbij zowel klassiek, licht klassiek als pop voorbij zal komen. Het optreden begint om 14.00 uur in Boekhandel Schuyt op de Middelweg 139. U bent van harte welkom om naar onze jonge muzikale dorpsgenoten te komen luisteren, de toegang is vrij en de winkel is ook gewoon open.

Rock-`n-rollmiddag in teken van The King

Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Zondag 11 november staat Elvis Presley centraal in de dansmiddag in Café de Vriendschap in Akersloot. De in 1977 overleden zanger-gitarist Elvis Presley is volgens velen 'The King', en nog steeds weten vele fans zijn landgoed Graceland te vinden.

Elvis was in zijn tijd de grote held van vele trouwe fans en vooral was hij een zanger die zeer veel nummer 1-hits op zijn repertoire had staan. Nummers als Heartbreak Hotel, Love me Tender en Jailhouse Rock spreken nu nog steeds tot de verbeelding. De aanvang op zondag 11 november is 13.30 uur en het einde is om 17.00 uur, zodat de mensen op tijd thuis kunnen zijn voor het oer-Hollandse feestje van St.Maarten. Deze dansmiddagen worden eenmaal per maand gehouden en de toegang is ook deze keer gratis.

Monique Teeling - Bahasa Indonesia

Ik ga naar Italiaanse les sinds september omdat ik het niet kan uitstaan dat ik de Italianen niet volledig begrijp. Maar vooral ook omdat ik alleen losse woordjes kan roepen in plaats van hele zinnen. Ik wil gewoon kunnen vragen wat dat voor brood is, nee ietsje meer naar links, nog meer, ja die! Is dit met zout en wat zit er in dat gevlochten geval rechts onder in die mand? Ook wil ik kunnen zeggen dat ik het heel warm heb en dat ik heus heel erg van Italië houd, omdat ze waanzinnig lekkere pasta's en pizza's maken, maar dat ik die kevers die uit de goot komen vallen beslist niet prettig vind.

Dan moet je woordjes kunnen verbinden tot zinnen en precies dat hoop ik te gaan leren tijdens de lessen. Ooit leerde ik Grieks aan de Volksuniversiteit in Haarlem omdat ik drie keer per jaar naar Griekenland vertrok. Grieks is geen taal die ergens op lijkt dus dat was stampen, stampen, stampen van waanzinnige vijflettergrepige woorden. Ik voer geen diepgaande discussies in Ellada maar kan mij daar nog steeds heel aardig redden. Ik deed ook nog een jaartje Bahasa Indonesia, een makkelijke en zeer grappige taal. Kind is anak en kinderen zijn anak anak. Mens is orang en oetan is bos, Orang Oetan is dus bosmens. Ik ga nog even door, gula is suiker, Gula djawa is suiker van Java en gula gula betekent snoepje maar wordt ook weer gebruikt voor een stiekeme minnares. Mijn vader gebruikt ook veel Indische woorden als kali, kepala, telor en ribut. Helaas is er verder nooit iemand in de buurt die ook Bahasa Indonesia spreekt waarmee ik het kan oefenen. Behalve laatst toen hier de weg helemaal opnieuw werd aangelegd en een van de bestraters uit Indonesië bleek te komen. Mijn man raakte met hem aan de praat en schepte op dat ik Bahasa sprak. Dus toen ik weer eens mijn hoofd buiten de deur stak begon hij direct tegen mij te kletsen, wat ik heel leuk vond, maar voor mijn gevoel viel ik door de mand omdat het allemaal weggezakt was. Ooit had ik mijn man een van de grappigste woorden geleerd, namelijk tjeplok: gebakken ei. Tjeplok is het geluid wat het ei geeft als je de schaal kapot maakt en het in de pan laat glijden.

Op een zonnige dag besloten wij een stukje te gaan racefietsen en voorzichtig kluunden wij door de opgebroken straat. Terwijl mijn Indonesische vriend zich in het zweet stond te zwoegen, riep ik hem in zijn moedertaal toe dat het toch wel veel werk was! Ik had het vast goed gezegd want ik kreeg een bijpassend antwoord. Mijn man wilde ook iets aardigs zeggen. Nou is hij erg goed in het oplossen van ingewikkelde sommen en formules maar wordt hij niet gehinderd door enige talenkennis. Enthousiast riep hij: "Hé hallo tjeplok!"

Veel Fruitgeesters benutten laatste kans op bijzondere boom: Nico stopt ermee

De appeltjes smaakten overheerlijk. Foto: Anique de Vries

UITGEEST - De Fruitgeesters die zaterdagochtend 3 november Uitgeester Zoeten en Assumer Perenbomen hebben gehaald bij Nico Brantjes hebben geluk: dit was de laatste keer, na twee jaar is het genoeg geweest. De vrouw van Nico zegt: "Nico is bijna 70 en moet echt gaan strepen, hij neemt heel veel vrijwilligerswerk aan en we hebben het eigenlijk nu nog drukker dan voordat we met pensioen gingen."

Door: Margreeth Anema


Toch verklapt ze dat er wel een ander project op kleinere basis aankomt: "De Velser Kers", een oud ras, niet meer verkrijgbaar in Nederland, maar ontdekt in Oostenrijk. Landgoed Beeckestijn wil deze boom graag in de collectie en Nico gaat de boom naar Nederland halen. De bestelde boompjes staan netjes uitgestald op een rij met een kaartje waarop de naam van de nieuwe eigenaar staat geschreven. Het zijn er 60 dit jaar. "In het voorjaar begon de kweek. Het proces start met de zaailingen (Nico wijst naar de kluit) en daar wordt een tussenstam opgezet. Daarna wordt het ras op de tussenstam geënt, dit betekent dat het ras op de goed groeiende stam wordt 'geplakt', de rassen groeien niet van de grond af," zo legt Nico uit.

Woensdag 31 oktober kreeg hij het bericht dat de bomen klaar waren en hij ze op kon halen bij de kweker. "Dat is altijd weer een feestje. Net als vandaag trouwens, dit is ook een feestje," vertelt Nico die druk door zijn tuin loopt, mensen tips geeft en de boompjes klaarzet. De vrouw van Nico verzorgt ondertussen de koffie en geeft de certificaten uit, want iedere boom heeft een eigen certificaat. De kinderen mogen op een speciale manier een appel (uit eigen tuin) schillen. Iedereen blijft even hangen, het is koud maar gezellig.

Madelief Köhne is ook aanwezig, samen met haar moeder. Ze nemen veel boompjes mee: een hoge en een lage peer, een hoogstam appel, een laagstam appel en de rest halen ze binnenkort op bij de volkstuin van Nico. Vorig jaar kwamen zij in Uitgeest wonen op de Tulpstraat. Ze hebben een hele leuke zonnige tuin van 25 meter diep, voorheen waren dit volkstuinen waar fruitbomen op stonden. "Die fruitbomen moeten daar dus op terug, dat hoort gewoon zo," vertelt de moeder van Madelief. Dit voorjaar kochten zij ook al een kweepeerboom bij Nico. Inmiddels hebben zij geoogst en ze hebben maar liefst 12 potjes jam gemaakt van de kweeperen. "Ik vind in de tuin werken nog veel leuker dan gamen," vertelt de enthousiaste Madelief. Moeder en dochter hoeven maar een klein stukje te rijden met de pas aangekochte bomen: "We laden straks alles in onze stationcar en dan rijden we met de klep open naar huis," vertelt de moeder van Madelief die druk aan het inladen is. De bomen worden vandaag gelijk in de grond gezet, gelukkig is het prachtig 'tuinierweer' voor alle blije Fruitgeesters die vandaag deze bijzondere boompjes op de kop tikten.

Een warm welkom voor alle Fruitgeesters. Foto: Anique de Vries
Madelief Köhne, met boom én certificaat. Foto: Margreeth Anema

Vrijwilliger in Beeld

Wil Feenstra en Marisa Sanen. Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Elke maand laat het Vrijwilligers Informatie Punt een vrijwilliger actief in Uitgeest aan het woord. Deze maand zijn we in gesprek gegaan met onze eigen vrijwilligers Wil Feenstra en Marisa Sanen.

Het Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest (VIP) bestaat in november (de maand van Vrijwilligers Bedankt!) precies één jaar. Marisa Sanen en Wil Feenstra, vrijwilligers van het eerste uur, zijn samen met coördinator Sigrid Wijsman een belangrijke schakel tussen vrijwilligers en (vrijwilligers)organisaties en verenigingen. Samen met geïnteresseerden oriënteren zij zich op passend vrijwilligerswerk en brengen hen met organisaties en verenigingen in contact. Dit verloopt via het inloopspreekuur dat gehouden wordt in de hal van het gemeentehuis, via de digitale vacaturebank, en social media. Organisaties worden bezocht en er wordt veel publiciteit gemaakt voor en over vrijwilligerswerk.

De ondersteuning van het vrijwilligerswerk in het dorp is in opdracht van de gemeente Uitgeest. Ook worden praktijkgerichte cursussen aangeboden aan vrijwilligers, gebundeld in de Vrijwilligersacademie, als steuntje in de rug.

"De behoefte aan vrijwilligerswerk in Uitgeest is groot," vertellen Marisa en Wil. "Een paar uurtjes in de week of een enkele keer per jaar is goed voor de sociale contacten, als hobby of dagritme. Of je 18 of 80 bent, mensen ontmoeten en maatschappelijke betrokkenheid is belangrijk." Dat zoveel mensen blij zijn met het Vrijwilligers Informatie Punt geeft de 'Vippers' ook sociale voldoening en positieve energie: "Uitgeest is een voorbeeld als het gaat om het aantal stichtingen en verenigingen, die kunnen bestaan dankzij de vele vrijwilligers. De vacaturebank heeft binnen een jaar al 38 geregistreerde organisaties en we hebben al heel wat mooie matches gemaakt. Daar doen we het voor!"

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Uitgeest kunt u kijken op de website van het Vrijwilligers Informatie Punt, www.vrijwilligerswerkuitgeest.nl, of kom langs op maandag of woensdag van 9.30-12.00 uur. U kunt ons vinden in de hal van het gemeentehuis.

Vogelrijk Nederland gezien door de lens van een fotograaf

Appelvink met voer. Foto: Roy de Haas

REGIO - Op zaterdagmiddag 17 november houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel: 'Vogelrijk Nederland gezien door de lens van een fotograaf'.

De lezing wordt verzorgd door Roy de Haas en vindt plaats in Bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum, aanvang 14.00 uur. De lezing is gratis voor leden van de vogelwerkgroep, niet-leden betalen 3 euro. Er kunnen 114 mensen in de zaal. Roy de Haas, in het dagelijks leven directeur van een softwarebureau en van een internationaal opererend bedrijf in infraroodverwarming, is een gerenommeerd fotograaf en al 15 jaar mede-eigenaar van een internationaal toonaangevend fotobureau, Agami Photo Agency. Al ruim 30 jaar reist hij samen met zijn vrouw Anja de hele wereld af op zoek vooral naar zeldzame vogels, maar hij onderneemt ook expedities naar gorilla's en chimpansees.

Maar uiteraard is er ook veel materiaal uit Nederland, veelal gefotografeerd uit schuilhutten om de vogels zo min mogelijk te verstoren. Over veel van deze reizen geeft hij boeiende lezingen door het hele land. Op 17 november geeft hij voor de Vogelwerkgroep een lezing over algemene en minder algemene vogels in Nederland van o.a. Texel, Oostvaardersplassen, Naardermeer, Veluwe, Marken en Arkemheen. Tips and tricks voor fotografen zullen uiteraard ook gegeven worden tijdens de lezing. Tevens is er de gelegenheid om diverse literatuur (onder andere determinatiegidsen) in te zien die door hem meegenomen wordt.

Nog altijd ongeslagen status voor FC Uitgeest Vrouwen 1

Woman of the Match: Kelly Selvius. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Na twee vrije weekenden mochten de vrouwen van FC Uitgeest het op deze heerlijke voetbalzondag opnemen tegen het nog onbekende vv Zwanenburg VR1. Zaak voor trainer/coach Frits Walsmit om zijn team meteen scherp en agressief aan de wedstrijd te laten beginnen, waarbij hij zoals gewoonlijk weer zijn uiterste best deed om met goede vergelijkingen en anekdotes tot de hoofden van zijn spelers door te dringen.

Agressief starten dus. Om in autotermen te spreken, in lijn met de wedstrijdbalsponsor HB Occasions: meteen doorschakelen naar de vijfde versnelling en niet meer terugschakelen. Het was tot de koppies doorgedrongen. Binnen tien minuten stond de 1-0 op het scorebord. Een sublieme aanname gevolgd door een goede voorzet van Sophie Walsmit, gaf Bo Smit de gelegenheid de openingstreffer te maken. Na een half uur spelen schoot onze 'assistkoningin' Sophie vanuit een hoekschop de bal richting het hoofd van Daniëlle Kortekaas, die de bal keurig laag in de hoek kopte, maar de rebound nodig had om te scoren, 2-0. Uitgeest zat nog altijd in die vijfde versnelling, maar wist niet alle kansen te benutten. Vlak voor rust gaf Kelly Selvius een prachtige diepe bal op Sophie, die de bal vervolgens goed voorgaf, maar de inzet werd van de lijn gehaald. Ook Sandy liet zich vanaf het middenveld weer gelden. Een goede steekpass van haar voet, werd door Bo verlengd. Helaas werd het schot van Lotte Smit gekeerd door de goede keeper van Zwanenburg.

De tweede helft liet hetzelfde beeld zien; Uitgeest in de hoogste versnelling en Zwanenburg niet bij machte om te volgen. Het derde doelpunt kon dan ook niet uitblijven. Nadat de hoekschop in eerste instantie werd gekraakt, bracht Sophie de bal opnieuw in. Via de voet van Bo kwam de bal op de lat, waarna Daniëlle precies op de goede plek stond om de bal alsnog binnen te koppen, 3-0. Hierna volgden nog wat mooi opgezette aanvallen van Uitgeest, o.a. door goed voetbal tussen Lenette Knaap en Lotte, maar het net werd niet meer gevonden. Uitgeest speelde een solide wedstrijd, waarbij het eigenlijk geen moment in gevaar is geweest. Zo heeft Uitgeest na vijf gespeelde wedstrijden de volle 15 punten en kunnen zij zich vol vertrouwen gaan focussen op de lastige uitwedstrijd tegen Overbos aankomende zondag.

Woman of the Match: Kelly Selvius
Ze leidde de verdediging soeverein en overtuigend. De rust in haar opbouw zorgde ervoor dat Uitgeest regelmatig tot een goede aanvalsopbouw kwam. Daarnaast is zij altijd gevaarlijk voor de goal bij aanvallende spelhervattingen.

Vincent Beentjes op herhaling

AKERSLOOT - Evenals vorige week is Vincent Beentjes uit Castricum de winnaar geworden van de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Op Sportcomplex de Cloppenburgh was het Wout Bakker uit Heiloo die het initiatief nam en de groep op een lint trok.

Wellicht dat in de tweede ronde bij Wout Bakker de gedachte opkwam voor Vincent Beentjes de kastanjes uit het vuur te moeten halen, en daardoor leek het op dat moment alsof hij de koppositie aan Beentjes overliet. Dat die redenering niet klopte bleek al snel. Vincent Beentjes nam steeds meer afstand van Bakker en etaleerde zijn overmacht.

Voor de rest van de koers bleef er voor Wout Bakker niets anders over dan zijn tweede positie te verdedigen tegen de opstomende Alkmaarder Henk Louwe. Opvallend was de vijfde plek van Akersloter Piet Veldt, die al voluit in de race is voor zijn zoveelste optreden op de ijsvloer van de Weissensee.

Campagne 'Zet je licht aan' ook bij MHCU

Teksten op de grond voor het clubhuis van MHCU. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Een goede zichtbaarheid in het verkeer is belangrijk. Met de campagne 'Zet je licht aan' wil de ANWB iedereen hierop wijzen. Hockeyster Rosa Taams van Mixed Hockey Club Uitgeest en haar moeder wilden deze fietsverlichtingsactie ook graag onder de aandacht brengen van alle MHCU-leden.

Een mooi initiatief dat het bestuur van de Uitgeester hockeyclub voor 100% ondersteunt vanuit de visie dat veiligheid vooropstaat bij MHCU. Rosa en haar moeder hebben de campagnetekst aangebracht op de stoep bij de fietsenstalling voor het MHCU-clubhuis om het voor alle leden duidelijk te maken: Zet je licht aan bij het fietsen.

Rosa en haar moeder in de weer met de spuitbus. Foto: Aangeleverd

Ferdy Druijf beste talent Keuken Kampioen Divisie

ALKMAAR - Uitgeester Ferdy Druijf (20) is verkozen tot beste talent van de eerste periode in de Keuken Kampioen Divisie. De spits van Jong AZ heeft de individuele prijs in de wacht gesleept met de indrukwekkende cijfers die hij in de eerste periode wist te overleggen, zo meldt mediapartner NH Nieuws.

De aanvaller uit Uitgeest en oud-speler van FC Uitgeest wist in de eerste elf duels van de Keuken Kampioen Divisie liefst elf keer het net te vinden. Daarmee was hij goud waard voor de Alkmaarders, want Jong AZ heeft in totaal pas zestien keer gescoord in die elf duels. Druijf is topscorer in de competitie en scoort gemiddeld een goal per 83 minuten. Jong AZ staat momenteel zestiende.

9 / 16

Bistro 't Schippersrijk zoekt versterking voor de bemanning De keukenbrigade zoekt een fulltime of parttime kok (m/v)

Serina, Sjaak, Carin en Romano Rijke. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Bistro 't Schippersrijk is te vinden op een uniek plekje in de haven van Uitgeest. Op het terras kan de gast heerlijk lunchen en dineren met een weids uitzicht. Eigenaar Sjaak Rijke snijdt nog steeds zelf het vlees voor het restaurant, ook rookt en bewerkt hij diverse specialiteiten.

Eigenaresse Carin Rijke zorgt voor de decoratie en de juiste ambiance. Onze bemanning bestaat uit een hecht team van enthousiaste medewerkers. Op korte termijn zoeken wij een kok die onze bemanning wil komen versterken. Proef op deze pagina alvast de sfeer in ons bedrijf.

(kader) Martijn, sous-chef en rechterhand van chef-kok Remco

Martijn, de rechterhand van chef-kok Remco begon in 2011 als leerling kok: "Mijn gevoel was gelijk goed, ik blijf natuurlijk niet voor niets tot nu bij Bistro 't Schippersrijk," vertelt hij. "Ik blijf nog steeds groeien in het vak, maar ook als persoon."

Wat hij vooral heel bijzonder vind is dat 't Schippersrijk een eigen slagerij én in samenwerking met Jan van de Kommer (de lokale visboer) zijn eigen vlees en vis rookt. "Op deze manier werken we altijd met mooie producten," vertelt Martijn. "De hamburgers worden bijvoorbeeld gemaakt met zelf gerookt vlees dat wij zelf door de gehaktmolen halen. Zelfs de botten worden gebruikt om bouillon van te maken."

Chef-kok Remco en sous-chef Martijn. Foto: aangeleverd
Sous-chef Martijn. Foto: aangeleverd
Je prachtige nieuwe werkomgeving mét uitzicht. Foto: aangeleverd
Chef-kok Remco. Foto: aangeleverd
De keukenbrigade zoekt jou! Foto: aangeleverd

Martijn is onder andere verantwoordelijk voor het verrassingsmenu en als het klaar is brengt hij het persoonlijk naar de tafel van de gast, dit is mogelijk in 't Schippersrijk door de open keuken. "Je hebt veel contact met de gasten, als je het eten brengt dan krijg je gelijk een reactie en daar doe je het natuurlijk voor," vertelt hij. "Daarbij hebben we natuurlijk een fantastisch weids uitzicht, je ziet altijd wie er op het terras zit, de bootjes die voorbij komen, de zeilschool die uitvaart, het geeft een gevoel van vrijheid terwijl je aan het werk bent."

Martijn woont samen met zijn vriendin in Zaandam, hij heeft een zoontje van 2 jaar. Hij heeft maar één passie en dat is koken. Ook thuis kookt hij graag. Hij eet sowieso twee dagen per week thuis omdat Bistro 't Schippersrijk het belangrijk vindt dat de koks ook avonden vrij hebben, en in overleg zo vaak mogelijk één weekenddag. In de zomer is de bistro zes dagen open en in de winter vijf dagen, dus 's winters hebben de koks twee dagen achter elkaar weekend.

(kader 2) Chef-kok Remco

Chef-kok Remco Meijer staat al 25 jaar aan het roer van de keukenbrigade. "De brigade is één grote familie. Martijn, een van mijn leerling-koks, is nu mijn sous-chef." Er is in mijn keuken geen hiërarchie, iedereen is gelijk. Ook is er veel ruimte voor eigen initiatief. Vorige week heb ik bijvoorbeeld een blackbox wedstrijd georganiseerd: alle leerling-koks kregen een box met zeven ingrediënten waarmee zij door middel van een aantal aangeleerde technieken een mooi gerecht moesten maken. We hopen dat onze toekomstige collega het ook leuk vindt om dit soort uitdagingen te bedenken en zo onze leerling-koks te begeleiden.

Ik wil graag dat mijn toekomstige collega onze (lokale) leveranciers leert kennen, dus neem ik hem of haar graag mee. Ieder jaar gaan we snoekvissen onder leiding van een zoetwatervisser op het Uitgeestermeer en we maken ook uitstapjes naar de groenteveiling en de visafslag. Een sous-chef die een aantal jaar geleden bij ons werkte organiseerde bijvoorbeeld ieder jaar een sportdag voor de keukenbrigade, ook dat vinden we leuk! We hebben naast het harde werken ook ontzettend veel lol met ons team.

"We hebben een dynamische keuken, de kaart wordt ieder seizoen aangepast en constant geüpdatet. Ik kook graag met hetgeen mij wordt aangereikt door lokale leveranciers." Remco vervolgt: "Volgende week komt hier bijvoorbeeld het achterstuk van een hert binnen, we hebben vorig jaar ook gewerkt met tien ganzen en wat smientjes die we konden bemachtigen. We zitten nu in een periode dat de paddenstoelen uit de grond komen, dat betekent dat er weer eekhoorntjesbrood is. Er worden nu ook coquilles gevangen bij Normandië, dit kan dus binnenkort weer op de kaart."

Chef-kok Remco woont samen met zijn vrouw en twee poezen in Heemskerk. Hij leeft zijn vak, hij gaat in de vakantie met de camper op reis maar dan wel het liefst richting Frankrijk waar hij inspiratie op kan doen voor in de keuken. Vorig jaar is hij van Normandië naar Biarritz gereden. "Ik ging op Oestertocht, in elk plaatsje proefde ik de oesters. Zo heb ik dus ongeveer 250 oesters gegeten in twee weken," vertelt hij trots. Serina en Martijn gieren van het lachen, het schijnt namelijk dat het eten van zoveel oesters nogal wat bijwerkingen kan geven.

(kader 3) Serina Rijke, dochter van eigenaren Sjaak en Carin

Het Schippersteam is letterlijk één grote familie en daar zijn wij heel trots op. Onze afwassers zijn voor ons net zo belangrijk als onze chef-kok. We hebben veel 'doorstromers' in ons team die bijvoorbeeld zijn begonnen in de afwas en nu nog steeds bij ons werken, bijvoorbeeld als kok of in de bediening. We doen hier aan participerend leiderschap, dat houdt in dat we alles met z'n allen doen. Ook de eigenaren staan op de werkvloer en mocht de afwas bijvoorbeeld niet af zijn als iedereen klaar is, dan helpen we even een handje mee.

Gastvrijheid staat bij ons hoog in het vaandel en dit proberen wij met de bemanning als dagelijks doel vast te houden. In de keuken wordt er veel aandacht geschonken aan de kwaliteit en duurzaamheid van de producten, in nauwe samenwerking met onze trouwe leveranciers.

Wij kijken terug op een verschrikkelijk leuk jaar: de lange warme zomer waarin onze bemanning mooie dagen op ons prachtige terras hebben gedraaid. Maar natuurlijk was het ook een jubileumjaar: bistro 't Schippersrijk bestaat 25 jaar en dit hebben we goed gevierd met z'n allen. Daarom gaan we nu dicht met kerst, we geven iedereen vrij zodat ze gezellig met het gezin kerst kunnen vieren. Dat hebben ze namelijk verdiend.

Om de bemanning te versterken zijn we op zoek naar een fulltime of parttime kok of kokkin. We zouden het wel fijn vinden als je een paar jaar ervaring hebt en dat je afgestudeerd bent is een must. Denk mee, overleg mee en breng met ons de keuken op een nog hoger niveau. Wij zijn al 25 jaar een leerbedrijf dus je kunt hier ook als leermeester aan de slag. Lees op deze pagina even de stukjes over Remco en Martijn, je toekomstige collega's. Op deze manier krijg je het beste beeld hoe het eraan toegaat in ons Schippersteam.

Daarbij zijn er nog een aantal extraatjes: je overuren krijg je uitbetaald of ze mogen worden opgenomen (dit gaat altijd in overleg met jou). Een van onze sterke kanten is dat we ook goed aan je thuissituatie denken qua rooster én er zijn mogelijkheden om afspraken te maken over vaste werktijden, zolang deze tijden onderling maar goed en eerlijk worden verdeeld. Onze bemanning krijgt overigens de pauzes doorbetaald en je lunch, diner en drinken wordt natuurlijk ook gewoon door ons verzorgd en betaald.

Wij nodigen je van harte uit je sollicitatie te mailen aan info@schippersrijk.nl en we hopen je graag snel aan boord te mogen verwelkomen bij Bistro 't Schippersrijk.

Judie Kloosterman sluit zich aan bij CDA

Judie Kloosterman van Uitgeest Lokaal nu verder binnen het CDA. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Raadslid Judie Kloosterman sluit zich voor de resterende raadsperiode aan bij het CDA. De eenmansfractie Uitgeest Lokaal komt daarmee in de gemeenteraad te vervallen. Het aantal politieke partijen valt hierdoor terug naar 7. Het CDA groeit door de komst van raadslid Kloosterman naar 2 raadszetels.

Judie Kloosterman: "In de praktijk is het nauwelijks mogelijk om als eenmansfractie tussen de acht raadspartijen in de gemeenteraad van Uitgeest het verschil te maken. Ook komen onder de huidige omstandigheden, met steeds meer werk voor raadsleden, het contact met de inwoners en het goed uitvoeren van mijn raadswerkzaamheden onder druk te staan. En juist dát is waarom ik mij bij de gemeenteraadsverkiezingen verkiesbaar heb gesteld en waarvoor ik ben gekozen. Ik wil mijn energie blijven steken in het contact met de inwoners, een goede voorbereiding, een kritische blik en een goede inhoudelijke discussie. Omdat de kiezers in maart van dit jaar met een bepaalde reden voor Uitgeest Lokaal hebben gekozen en ik mij heel goed kan voorstellen dat deze kiezer zich nu afvraagt wat er met zijn stem en de standpunten van Uitgeest Lokaal gebeurt, is er niet willekeurig gekozen voor een partij. Zo zijn de verschillende verkiezingsprogramma's naast elkaar gelegd en is er gekeken welke partij bij mij persoonlijk, maar vooral ook bij de standpunten van Uitgeest Lokaal het beste aansluiten. Het CDA Uitgeest is hierbij de uitgelezen partij. Het CDA en Uitgeest Lokaal hebben altijd al een sterke connectie gehad en de verkiezingsprogramma's komen zeer overeen. Als volksvertegenwoordiger zal ik mij voor uw, maar ook voor mijn dorp blijven inzetten." Het bestuur, bij monde van secretaris Henk Pel: "Wij zijn bij deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd, zowel binnen de partij als met het CDA-bestuur en hieruit is uiteindelijk de conclusie getrokken dat dit de meest haalbare en realistische keuze is."

Fractievoorzitter Jack Zwarthoed van het CDA is blij met de komst van Judie Kloosterman, die volgens hem ook goed past bij het gedachtegoed en de fractie van het CDA: "Judie neemt veel ervaring mee en heeft een uitgesproken mening die op veel terreinen overeenkomt met die van het CDA. We hebben diverse gesprekken gevoerd omdat we absoluut niet over één nacht ijs wilden gaan. En de conclusie is dat dit voor het CDA, voor Judie maar vooral ook voor de inwoners van Uitgeest een positieve ontwikkeling is. De stap van Judie is in meerdere opzichten moedig en dat verdient groot respect. Ik kijk uit naar de samenwerking," aldus Jack Zwarthoed.

Oppositiepartijen over begroting: 'Uitgeest staat stil'

UITGEEST - De oppositiepartijen binnen de Uitgeester gemeenteraad waren niet te spreken over de begroting voor 2019 die voorlag tijdens de raadsvergadering van donderdag 1 november. Het ging in de discussie al snel over de heikele punten in het dorp: onderwijshuisvesting, woningbouw en het nieuwe stationsgebied.

Door: Lucia Rodenburg

Mike Zuurbier (VVD): "Vier jaar geleden pleitten we al voor nieuwe huisvesting van de scholen. En weet het college al voor wie het woningen gaat bouwen? Het blijkt dat starters liever goedkope koopwoningen hebben dan sociale huurwoningen. En bewoners van Geesterheem vragen zich af ze de bouw van een nieuw Geesterheem nog mogen meemaken."

D66, bij monde van Thijs van Herpen, stelde dat Uitgeest stilstaat, "en de wereld draait door. Er zijn te weinig betaalbare huizen en starters kunnen nergens terecht. Ouderen stromen niet door vanuit eengezinswoningen. Wethouder Brouwer moet hier iets aan doen."

Haast maken
Het CDA betreurde dat de raad van 18 december niet doorgaat. Zwarthoed: "Dan weten we pas over drie maanden wat de plannen zijn. Het hoeft geen betoog dat er haast geboden is bij al deze kwesties. Zelfs met laaghangend fruit wordt niets gedaan. De Paltrok en de bibliotheek kunnen worden gesloopt, dat bespaart weer een hoop onderhoudskosten. Wanneer krijgen ViVa! Zorggroep en Stichting Tabijn duidelijkheid?" Wethouder Beentjes antwoordde dat de gesprekken met Tabijn nog gaande zijn.
De heren Van Herpen (D66) en Zwarthoed (CDA) wilden graag van de PU weten of de partij bereid zou zijn om van haar standpunt af te wijken als de bouw van 2 scholen financieel niet haalbaar is. Er is daarvoor 4,9 miljoen euro begroot. Zwarthoed: "We gaan het met de 4,9 miljoen euro niet redden. Wat gaat de PU doen als het 7 miljoen gaat kosten? Blijft u dan vasthouden aan 2 scholen?"

'Onacceptabel'
De heer Van Son (PU) antwoordde daarop dat door de wethouder duidelijk is aangegeven dat we pas in januari meer weten, omdat dan de cijfers pas doorgerekend zijn. De heer Zwarthoed: "Dus pas over 3 maanden horen we hier weer iets over, terwijl we nu al weten dat we het niet gaan redden. Ik vind het volstrekt onacceptabel." Wethouder Van Weel stelde dat er toch echt eerst zaken doorberekend moeten worden voordat er een uitspraak over gedaan kan worden. "Ik laat u heus geen 3 maanden wachten. Zodra de doorrekening er is, kom ik bij u met scenario's."

Nieuw zorgcentrum prioriteit
Wethouder Brouwer wees er verder nog op dat woningbouw in de Limmerkoog erg lastig ligt, omdat de provincie liever ziet dat er in de buurt van het station en op inbreilocaties gebouwd wordt. "Maar we zijn volop in gesprek, om te kijken of we toch een doorbraak kunnen bereiken. We doen ons best. Onze prioriteit ligt nu bij het nieuwe Geesterheem. Het is van groot belang dat er een nieuw zorgcentrum komt. Dat kan op de plek van de bibliotheek zijn, maar ook op dezelfde plek als nu. Wat betreft de sloop van de bieb: de aanbesteding is bezig en we hopen dit jaar nog een begin met slopen te maken."

De begroting werd uiteindelijk met 11 tegen 3 aangenomen (de heer Oud (D66) was niet op tijd aanwezig om te kunnen stemmen, hij had studieverplichtingen).

Door de Lens van Bus

Foto: Ger Bus

Zaterdag 3 november van 10.00 uur tot 12.00 uur gingen 51 'Fruitgeest' boompjes naar de nieuwe eigenaars. Dit gebeurde in de tuin van Nico Brantjes. Het ging om 11 Assumer Peer en 40 Uitgeester Zoet boompjes. Ook vanuit Heemskerk was er belangstelling en zelfs uit Duitsland werden twee boompjes opgehaald. Men kon er ook een appeltje schillen. Dit werd vooral door de aanwezige jeugd gedaan.

Tussenschoolse opvang op De Wissel

UITGEEST - Op De Wissel is er geen continurooster en gaan de kinderen tussen de middag naar huis om te lunchen. Voor de kinderen die op school moeten eten is er als tussenschoolse opvang de mogelijkheid om over te blijven. Over het overblijven is vorig schooljaar eens goed nagedacht: hoe kun je overblijven zo organiseren dat het zo gezond, actief en leuk mogelijk is?

Voor de herfstvakantie is er gestart met een nieuwe aanpak, verzorgd door 'Brood en Spelen'. Brood en Spelen is een organisatie die vanaf begin oktober de tussenschoolse opvang van de kinderen verzorgt. De persoonlijke aanpak staat centraal bij de gediplomeerde begeleiders van Brood en Spelen. Ze zorgen ervoor dat het overblijven op rolletjes verloopt en dat de kinderen rustig een broodje kunnen eten. Aansluitend wordt er bijvoorbeeld begeleid gespeeld op het plein. Voor kinderen die niet buiten willen spelen wordt er bijvoorbeeld een knutsel- of andere activiteit bedacht. Na het overblijven is er de mogelijkheid bijzonderheden door te geven aan de leerkrachten van de kinderen.

De kinderen nemen zelf eten en drinken mee van huis. Brood en Spelen vindt gezonde voeding belangrijk en besteedt hier aandacht aan. Snoep, koek, frisdrank en energiedrank zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. De begeleiders van Brood en Spelen kijken continu of ze hun aanpak of plannen bij moeten stellen. Een fijne en professionele manier om de kinderen een tussenschoolse opvang te bieden!

Over Sinten

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

De pepernoten liggen alweer een maand in de winkels en het zwartepieten over Zwarte Piet is alweer in volle gang. Wat vind jij ervan? Of wil je eerst weten wat ik ervan vind? Ik denk dat een andere discussie over het sinterklaasfeest veel zinniger is. En ook over Sint-Maarten. Daar hoor je echter niemand over. Maar mij nu wel!


Komende week, op 11 november, is het de naamdag van Sint-Maarten.

Maarten gaf destijds de helft van zijn mantel weg aan een bedelaar, die toevallig Jezus in vermomming bleek te zijn. Nadat hij nog enkele wonderen had verricht, maakte deze goedheid hem tot patroonheilige van de armen en wordt in deze contreien zijn naamdag gevierd met een kinder-bedelfeest.

Toen
Een halve eeuw geleden maakte ik op school elk jaar een lampion voor de sintmaartensviering. Die werd verlicht door een echte kaars. Elk jaar weer waaide het hard en regende het op 11 november. De kaars werd steeds uitgeblazen door de wind en die ene keer dat hij wél bleef branden, brandde de hele lampion af! Ik zong de longen uit mijn lijf bij alle huizen van onze straat en kreeg een stuk taaitaai, trekdrop, schuimpje, jujubes of kaneelstok. Eenmaal thuis bleek de verworven snoepschat door de regen verworden tot een onaantrekkelijke, plakkerige, zoete bal. Ik herinner mij nog goed mijn teleurstelling. Maar nu zie ik dat anders: het herfstweer had het dus gezond met mij voor!

Nu
Hoe de legende van Sint-Maarten verworden is tot het huidige sintmaartensfeest, weet ik niet. (Zoals ook de herkomst van het huidige sinterklaasfeest onduidelijk is.) Maar de liedjes zijn korter geworden en de lekkernijen uitgebreider en liefst verpakt, zodat eventuele regen geen snoepspelbreker kan zijn. Het snoep is bovendien veel giftiger: meer suiker en meer E-nummers die tot verslavend eetgedrag aanleiding geven. Bedenk maar eens of het je ooit gelukt is om maar 1 dropje uit een zak te nemen. Of maar 1 stukje van een reep chocola? Berg jij wel eens een aangebroken zak chips op of gaat de zak altijd leeg? Vrijwel gedachteloos laden we ons lijf vol met gif. Ons arme lijf! Dat doet zijn best om zich te verweren en ons zo min mogelijk klachten te bezorgen. Maar vaak lukt dat niet en wij artsen zien dan ook veel meer mensen (en vooral kinderen!) met buikklachten op het spreekuur in de laatste 2 maanden van het jaar.

Snoepgoed is alleen maar goed voor de producenten ervan!

Alternatief
"Maar wat stel jij dan voor?" hoor ik je vragen. Laat ik vooropstellen dat ik iedereen zijn pleziertjes gun en kinderen hun snoepje. Maar zoveel? En is het dan geen beter idee om biologisch snoep te kiezen zonder suiker (zoals van Candy Tree)?

Nog beter is het natuurlijk als kinderen bij de deuren heel veel fruit en groente (tomaatjes, augurkjes) ophalen en hun buit meenemen naar school. Van die voorraad kan de juf of meester dan dagelijks op een 'fruitmoment' iedereen iets geven. Ik geef toe, het karakter van het feest zou er wel erg door veranderen, maar ik denk dat het idee van het delen van gezond voedsel Sint-Maarten wel erg zou aanspreken!

Herstructurering bedrijventerrein Uitgeest Noord

Wethouder Cecilia van Weel tijdens de bijeenkomst met de ondernemers over het bedrijventerrein Uitgeest-Noord. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Ruim 30 ondernemers van het bedrijventerrein Uitgeest Noord waren aanwezig op een ondernemersbijeenkomst. Ook burgemeester Wendy Verkleij en wethouder Cecilia van Weel waren aanwezig. De gemeente en ondernemers trokken de conclusie dat het terrein op verschillende plekken moet worden geherstructureerd. De partijen zijn daarover al langere tijd in gesprek.

Als eerste is de Populierenlaan aan de beurt. De gemeente start in 2019 met de herstructurering; de weg wordt opnieuw ingericht en tegelijkertijd verduurzaamd. De provincie stelt hiervoor een subsidie beschikbaar.

Greenbiz
Tijdens de bijeenkomst presenteerde Greenbiz IJmond zich aan de Uitgeester ondernemers. Greenbiz is een initiatief voor en door ondernemers. In het kader van GreenBiz IJmond werken ondernemers samen aan het verduurzamen van eigen bedrijf en bedrijventerrein. Zij worden hierbij ondersteund door de Omgevingsdienst IJmond.

De samenwerking tussen de gemeente, ondernemers en bewoners moet leiden tot een breed gedragen visie om het bedrijventerrein Uitgeest Noord toekomstbestendig te maken. Daarvoor zijn nodig: inzicht in de veranderingen die op het gebied afkomen en concrete handvatten om succesvol op de ruimtelijke economische dynamiek in te kunnen spelen. Voor dit onderzoek huurt de gemeente de Stec Groep in voor de noodzakelijke expertise.

Economische functie
Bedrijventerrein Uitgeest Noord is het enige bedrijventerrein van Uitgeest en vervult een belangrijke economische functie voor Uitgeest en de regio Alkmaar. Het vertegenwoordigt ruim 43% van alle banen in de gemeente. Bedrijven op Uitgeest Noord hebben een belangrijke rol in de sociale cohesie in de gemeente, bijvoorbeeld door sponsoring van het verenigingsleven. Er zijn circa 125 bedrijven gevestigd die voorzien in ruim 1600 directe en 700 indirecte banen.

Jongeren met autisme vinden rust in een fort bij Uitgeest

Jongeren met autisme wonen in Fort K'ijk. Foto: NH Nieuws

UITGEEST - Je zou eerder verwachten dat het een retraiteoord is voor ouderen, zo midden in de polder. Maar in Fort K'ijk, vroeger Fort bij Krommeniedijk geheten, wonen tegenwoordig een stuk of zeventien jongeren. Behalve dat ze allemaal ongeveer dezelfde leeftijd hebben, hebben ze autisme als gemeenschappelijke factor.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Het fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, is na een grondige verbouwing nu een jaar open voor autistische jongeren. Het is een unieke stek daar in de polder bij Uitgeest. "Sinds ik hier ben, ben ik de natuur meer gaan waarderen," zegt Tico Triest, een van de bewoners.

Zelfstandiger worden
De jongeren krijgen de begeleiding die ze nodig hebben om binnen drie jaar zelfstandig te kunnen wonen. Tico denkt dat het hem gaat lukken. "Ik ben hier zelfstandiger geworden en pak meer dingen aan. Voor mij is de begeleiding die ik hier krijg heel goed."

Tijd om je passie te vinden
Tico weet wat hij wil, hij volgt een opleiding voor sociaal werker. Daya Kamminga, een andere bewoner, gebruikt haar tijd in het fort juist om te ontdekken wat ze wil. "Ik heb allerlei baantjes gehad, het laatst bij de Lidl. Ik gun mezelf hier de tijd om te bedenken waar echt mijn passie ligt." Begeleider Daan Gort geniet dagelijks van de rust en de natuur, en hij ziet de bewoners ook genieten. "Ik heb echt het gevoel dat deze omgeving een goede uitwerking op ze heeft."

Excelsior Limmen presenteert sint-maartensconcert

Foto: aangeleverd

LIMMEN - "Sinte sinte Maarten, de koeien hebben..." Het is bijna 11 november en dat betekent veel liedjes zingen en snoepjes ophalen. Ook Muziekvereniging Excelsior wil van zich laten horen op deze dag.

Harmonie Excelsior geeft onder leiding van Ruud Pletting die middag om 14.00 uur een gevarieerd concert in Heeren van Limmen. Het repertoire bestaat niet uit sintmaartensliedjes; het programma wordt gestart met het spectaculaire werk 'Rise of the Firebird'. Daarna laat men een aantal gedragen werken horen, zoals 'St. Florian Choral', 'Banks of Doon' en een gedeelte uit 'West Side Story'. Ook komt er een heuse storm langs in de vorm van het stuk 'Kyrill', gelukkig zit u lekker warm binnen. U kunt ook nog zelf meezingen met de bekende melodieën van de film The Wizz in 'Songs of The Wizz'. In dit werk laten diverse solisten van zich horen en komt er zelfs een dixielandorkestje voorbij.

Excelsior hoopt u allemaal te zien op 11 november om 14.00 uur in Heeren van Limmen, waar u onder het genot van koffie, thee of een andere versnapering kunt luisteren naar hun uiteenlopende programma. En natuurlijk worden alle jeugdige luisteraars die met hun lampion komen en samen een sintmaartensliedje kunnen zingen beloond met wat lekkers!

Uitgeester René Vermeer in Nepal: Vrijwilligerswerk in Nepal

Lisanne en Nadien in Nepal. Foto: René Vermeer

UITGEEST - Lachend kijken ze elkaar aan, Lisanne Kuiper uit Apeldoorn en Nadien Saleh, als ik vraag wat ze meenemen uit Nepal en hun tijd als vrijwilliger in het Thiom Laura Home en Marinka Home. Hoewel gezegend met een Brabantse tongval, zijn ze afkomstig uit Castricum. "De lachende gezichten, de dankbaarheid van die kinderen en hun blijheid en vrolijkheid."

"Maar ook," vult Lisanne aan, "dat je merkt dat mensen in Nepal veel meer in het hier en nu leven en dat je daardoor leert zelf veel meer stil te staan bij wat je aan het doen bent." "Mensen, maar ook de kinderen, hebben het misschien heel arm maar ze zijn ook rijk van binnen en dat is heel leerzaam om te zien," stelt Nadien wijs vast. "Waarom ik hier ben? Nou, eigenlijk heel eenvoudig. Ik wilde na 6 vwo op het Bonhoeffercollege in Castricum geneeskunde studeren maar werd uitgeloot en ja, dan ga je nadenken over wat dan. Nou kende mijn moeder toevallig Gerda Oosting van de Stichting Straatkinderen van Kathmandu en die bracht me weer in contact met Lies Vink. Na een gesprek was ik aangenomen en mocht ik voor twee maanden naar Nepal." Lisanne: "Ik hoorde via een vriendin van mijn moeder, die Martine Kok van de Valley Guest House in Kathmandu kende, over het kindertehuis." Ook zij had een gesprek en kon eveneens twee maanden aan de gang. Lisanne heeft vorig jaar haar gymnasiumdiploma gehaald en had al langer het plan voor een tussenjaar. Direct studeren leek haar niet zo veel.

"Wat we hier vooral doen is spelen met de kinderen. Ze op alle mogelijke manieren op een leuke manier bezighouden en af en toe voetballen met de jongens," zegt Nadien, zelf een verdienstelijk voetbalster, met een grote grijns. "Ik kan ze aardig bijbenen." "Het is wel even wennen hoor al die kinderen. Ze vragen veel aandacht dus er wordt voortdurend letterlijk en figuurlijk aan je getrokken," vult Lisanne relativerend aan, "maar je krijgt er zoveel voor terug." "Wie mij zal bijblijven?" Nadien kijkt een moment bedenkelijk. "Ik denk Sombadoe. Zijn broertje en zusje zitten hier ook en dat is gewoon zo'n blij jongetje. Daar word je zelf heel vrolijk van." "Bij mij is dat Chhechi," zegt Lisanne. "Die kwam al vrij snel naar me toe en is heel creatief. Dat is heel leuk om te zien."

Nadien gaat haar na haar periode als vrijwilliger terug naar Nederland om opnieuw mee te doen met de loting voor geneeskunde, terwijl Lisanne na Nepal nog gaat reizen naar Australië en daarna naar Zuidoost-Azië. In ieder geval zijn ze Lies en Gerda ontzettend dankbaar dat ze deze twee maanden hebben mogen meemaken. Ook geïnteresseerd om als vrijwilliger aan de gang te gaan? Kijk op de site www.straatkinderenvankathmandu.nl.

Programma OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 Love Songs
02.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 19.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
19.00 – 20.00 Bart van de Heuvel – Barts Guitar Place
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio

Dinsdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale Informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 15.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
15.00 – 18.00 Infomagazine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland
20.00 – 24.00 Nonstop

Woensdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12:00 Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 16.00 Tom Jacobs – Drie Decennia Hits
16.00 – 18.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche
22.00 – 24.00 Nonstop

Donderdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak – Schoolradio
15.00 – 16.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 Rob Offerhaus – Muziek voor het slapen gaan

Vrijdag
00.00 – 07.00 Relaxed door de Nacht
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis
17.00 – 20.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday
22.00 – 24.00 Mike Lambooij – Vinylized & More

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 Dancing door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 11.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
11.00 – 12.00 Oranje Top-30
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 18.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor
22.00 – 24.00 Tom Jacobs – Club 106
00.00 – 03.00 DJ Keanu – Sounds of Ibiza

Zondag
03.00 – 08.00 Relaxed door de nacht
08.00 – 09.00 Songs of Praise
09.00 – 10.15 Live kerkdienst vanuit de katholieke kerk
10.15 – 12.00 Nonstop met lokale en regionale informatie
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 15.00 OSU Cabaret
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox
18.00 – 20.00 Intermezzo – Klassiek
20.00 – 22.00 Jazzylicius- Blues and Big Bands
22.00 – 24.00 Nonstop met lokale en regionale informatie

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester gezelligheid en okale informatie vooropstaan.

Lijkt het je leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma-idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether op 106FM, Ziggo 104.5FM, Ziggo kanaal 918 en via internet.

Informatiebijeenkomst 'Snurken en slaapapneu'

BEVERWIJK - Snurken lijkt misschien een onschuldig probleem. Toch kan er een serieuze aandoening aan ten grondslag liggen: slaapapneu, ademhalingstops tijdens de slaap.

Op donderdag 8 november organiseert het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) een informatiebijeenkomst over snurken en apneu. Wat is het, hoe herken je het en wat kan de gespecialiseerde slaappolikliniek van het RKZ voor u betekenen? De nieuwe benadering met begeleiding in de levensstijl komt ook aan bod.

Risico's slaapapneu
Kenmerken van het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) zijn snurken, stoppen van de ademhaling tijdens de slaap, rusteloze slaap, moe en slaperig zijn overdag en ochtendhoofdpijn. Mensen met slaapapneu hebben onder meer een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Als gevolg van OSAS kun je last krijgen van stemmingswisselingen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en in slaap vallen tijdens routineactiviteiten.

Slaapapneu wordt op de informatiebijeenkomst vanuit verschillende kanten belicht. Een greep uit de onderwerpen die de revue passeren: wat is apneu, hoe stel je de diagnose, wat zijn de risico's als je niet behandelt, wat kan de gespecialiseerde RKZ slaappoli voor u betekenen? Binnen deze poli wordt intensief (multidisciplinair) samengewerkt tussen de longartsen, OSAS zorgcoaches, keel-, neus- en oorartsen, kaakchirurgen, tandartsen, neurologen en psychologen.

De Slaappolikliniek van het Rode Kruis Ziekenhuis heeft vijf sterren (de maximale waardering) gekregen van patiënten van de Apneu Vereniging. De informatieavond wordt donderdag 8 november gehouden in het restaurant van het RKZ op de 2e etage van het ziekenhuis. De avond is van 19.15 tot 21.30 uur. De zaal is vanaf 19.00 uur open. De avond is bedoeld voor iedereen die deze aandoening heeft of denkt te hebben en alle andere belangstellenden. De toegang is gratis, aanmelden is verplicht. U kunt zich aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website: www.rkz.nl

Open Podium bij De Zwaan Cultureel

Marko Poucki speelt tijdens Open Podium bij De Zwaan Cultureel. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het Open Podium van De Zwaan Cultureel staat bij zowel artiesten als publiek zeer goed bekend. Muzikanten spelen er graag en de zaal zit bijna altijd vol. Ook zaterdag 17 november is er weer een grote variëteit aan artiesten.

In willekeurige volgorde: Marko Poucki is een Groningse/Drentse liedjesschrijver die naast eigen werk liedjes van zijn helden zingt, waaronder Ramses Shaffy, Stef Bos, Jacques Brel, Billy Joel en Frank Boeijen. In 2000 won Marko zowel de jury- als de publieksprijs op het Noord-Nederlands Liedjes Festival met zijn nummer 'Niets te zien'. Ook stond hij dat jaar in de regiofinale van de Grote Prijs van Nederland. Hij speelde onder meer op Noorderzon. In 2016 verscheen zijn EP 'Altijd onderweg' en in 2017 verscheen zijn single 'Winnaar of held'. Dick Pels is singer-songwriter en gitarist, hij speelt liedjes van zijn cd Crosspath en van zijn nieuw te verschijnen cd. Singer-songwriter en gitarist William Dashwood speelt onder meer liedjes van zijn cd 'A boy at heart'. Fons Boer is verhalenverteller en presentator, en daarnaast organisator van de open podiummiddagen in Fase Fier in Bakkum. Sven Reus is een 20-jarige singer-songwriter uit Hoogkarspel. Singer-songwriter Klaas van der Vliet speelt Nederlandstalige liedjes met gitaarbegeleiding.

De zaal gaat om 20.15 open, om 20.30 staat de eerste artiest op het podium. De toegang is als altijd gratis.

Alzheimer Trefpunt Akersloot

AKERSLOOT - Op donderdag 15 november vindt weer een Alzheimer Trefpunt in Akersloot plaats, met deze keer als onderwerp: 'Mogelijkheden om de mantelzorger te ontlasten'.

Gespreksleider Elsbeth Holtz gaat over dit thema in gesprek met mantelzorgconsulent Ingrid Zoer. Hierna is het mogelijk om vragen te stellen. Het Trefpunt vindt plaats in 't Kruispunt aan de Mozartlaan 1a te Akersloot. De ontvangst is vanaf 14.00 uur, het programma start om 14.30 uur en eindigt rond 16.00 uur. Iedereen is welkom: mensen met geheugenproblemen, partners, kinderen, vrienden, buren en professionals. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Eerste vuurwerkslachtoffer geopereerd in Beverwijk

REGIO - Paul van Zuijlen, plastisch chirurg bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, heeft in de nacht van zaterdag op zondag het eerste vuurwerkslachtoffer van het jaar geopereerd. Op Twitter uit hij daar zijn ongenoegen over, en ook de meeste volgers zijn het roerend met hem eens.

Door: Mediapartner NH Nieuws

"Lieve mensen, het is 4 november en nacht," begint Van Zuijlen. "Zojuist heb ik alweer het eerste vuurwerkslachtoffer geopereerd. Je zou denken dat dit allemaal toch te voorkomen zou moeten zijn, maar daar vergis ik me dus kennelijk in..."

De plastisch chirurg laat duidelijk doorschemeren dat hij geen fan van vuurwerk is, en dat zijn veel mensen die op de tweet reageren met hem eens. "Personen die hun middelvinger opsteken tegen het vuurwerkverbod moeten niet zeuren als ze die vinger vervolgens aan vuurwerk kwijtraken," aldus een man. "Je eerste operatie van dit jaar en niet je laatste... het is sneu," reageert een ander. Zaterdagavond is een jongen aan de Van Riebeecklaan in Haarlem ernstig gewond geraakt nadat een stuk illegaal vuurwerk ontplofte in zijn hand. Of het om hetzelfde slachtoffer gaat dat is geopereerd door Van Zuijlen, is niet bekend.

Beleef de kerstsfeer van Londen en Düsseldorf in Noord-Holland

Een authentieke kerstbeleving in en rondom een 13e-eeuws slot. Foto: Aangeleverd

REGIO - Van donderdag 29 november tot en met zondag 2 december wordt dé kerst- en lifestyle fair van Noord-Holland gehouden, in en rond Slot Assumburg te Heemskerk.

Donderdag 29 november om 11.00 uur opent de Castle Christmas Fair zijn deuren. Ook dit jaar bestaat de fair uit vele in- en outdoorstands, inspirerende workshops, smaakvolle eetbelevingen en sfeervolle (big)bands en koren. Reguliere tickets voor dit evenement kosten 12,50 euro per persoon, en parkeren kan voor 5 euro per dag. Via www.facebook.com/castlechristmasfair wordt u dagelijks op de hoogte gehouden van het laatste nieuws.