De Uitgeester

10 januari 2018

De Uitgeester 10 januari 2018


'Uitgeesters liggen wakker door nachtelijk vliegverkeer' Ernstige slaapverstoring voor twaalf procent van de Uitgeesters

UITGEEST - Bij twaalf procent van de inwoners van Uitgeest zorgen nachtvluchten van en naar Schiphol voor ernstige slaapverstoring en hinderbeleving. De cijfers komen voort uit de Gezondheidsmonitor van de GGD Kennemerland.

In totaal 22 procent van de inwoners uit Uitgeest ervaart hinder door nachtvluchten. De hoge cijfers in Uitgeest vallen op. Niet alleen omdat Uitgeest in het buitengebied van Schiphol ligt, maar ook omdat in de hele regio Kennemerland alleen Haarlemmerliede en Spaarnwoude hoger scoorden met 27 procent ernstige geluidshinder en vijftien procent ernstige slaapverstoring. "Dit bevestigt hoe belangrijk het is dat er aandacht komt voor nachtvluchten en de gevolgen ervan in onze regio," aldus wethouder Kloosterman van de gemeente Uitgeest.

In de regio IJmond kwam beleving van ernstige geluidshinder door vliegverkeer gemiddeld voor bij acht procent van de volwassen bevolking. Het landelijk gemiddelde ligt op drie procent. Lees het vervolg op...

Voor elke kerstboom een halve piek

Vlnr: Jinke, Matthijs en Twan van de Lageweg zitten jaarlijks bovenop de kerstbomen! Foto: Anita Webbe

UITGEEST - De kerstbomen konden afgelopen week de deur weer uit. Vele kinderen in Uitgeest waren druk in de weer met het verzamelen van afgedankte bomen om op die manier een leuk zakcentje te verdienen.

Zo ook de familie Van de Lageweg. Wie na de jaarwisseling een blik wierp op de achtertuin van de woning aan de Burgemeester van Roosmalenstraat, zag een enorme hoeveelheid kerstbomen liggen, hoog opgestapeld tegen de gevel van de woning. De kerstbomen die na de kerst massaal gedumpt worden blijkt lucratieve handel. Matthijs (16), Twan (10) en Jinke (14) zijn hier al jaren achter. Lees verder op pagina...

Hond laten inslapen na aanval op schapen

UITGEEST - Een loslopende hond heeft op zaterdag 6 januari een schaap doodgebeten en negen verwond in een weiland aan de Geesterweg. Volgens de politie en de schapeneigenaren beet dezelfde hond in november ook al vijf schapen dood.

De eigenaren van de schapen laten weten enorm geschrokken te zijn en betreuren alle negatieve aandacht op de sociale media. "Door diverse, onjuiste media berichten is het verhaal uit proportie geraakt," laten zij aan De Uitgeester weten. "Niet alleen voor ons, maar ook voor de eigenaar van de hond is het erg vervelend dat dit gebeurd is. Er zijn bij dit incident helaas alleen maar verliezers!" Omdat de hond voor de tweede keer gebeten heeft, is er besloten om het dier in te laten slapen.

Honden aangelijnd
Wel willen de eigenaren van de schapen iedere hondenbezitter erop wijzen om hun hond niet zomaar los te laten lopen in de buurt van een kudde schapen. "Niet iedere hond zal schapen aanvallen, maar het zit toch in hun natuur. Schapen zijn erg stressgevoelig en dit kan zijn weerslag hebben op andere samenhangende factoren, zoals bijvoorbeeld miskramen en vroeggeboortes. Neem dus het zekere voor het onzekere en houd honden alstublieft aangelijnd in het buitengebied wanneer er schapen in de buurt lopen."

Sporthelden van Uitgeest gehuldigd

Groepsfoto van alle sporthelden van Uitgeest. Foto: De Uitgeester

UITGEEST – Groot feest maandagavond in het gemeentehuis van Uitgeest. Naast de nieuwjaarsreceptie werden ook de sporthelden van het dorp gehuldigd.

Ron Ranzijn (Obstacle Run) werd uitgeroepen tot sportman van het jaar. Sportvrouw werd Anneke Jelsema de Jong (Nederlandskampioen tennis dames 70+). In de categorie sporttalent van het jaar (mannen) werden er twee winnaars uitgeroepen: Wessel Nijman (Kampioen wereld jeugddarts) en Gijs Winter (Regiokampioen 2e klasse jeugd Honkbal). Annemarie den Boer (Unitas finale 3e divisie K.N.G.U en vele medailles behaald) werd bij de meisjes sporttalent van het jaar.

Frank Hooning (2x 1e op EK en Nederlands kampioen met CSV rolstoel handbal) kreeg de prijs in categorie sporter 'Grenzeloos Actief'. In de categorie buiten sporters ging het Team TV de Dog (62-uur Wereldduurrecord Dubbelspel Tennis) er met de prijs vandoor. Tot slot werd MHCU JD1 (Jeugdteam tot 12jr met sportiviteit en samenwerking) benoemd tot sportteam van het jaar 2017.

In totaal werden er voor de sportverkiezing 1273 stemmen uitgebracht. Foto's van de huldiging zijn te vinden op Uitgeester.nl.

Geen bomen, maar euro's tellen... Familie weet rond de honderd bomen op te halen

Vlnr: Matthijs, Jinke en Twan van de Lageweg Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Al weken zijn Matthijs (16), Jinke (14) en Twan (10) Van de Lageweg bezig met de inzameling van kerstbomen. Elk jaar plaatsen zij, nog voordat de verkoop van kerstbomen van start gaat, oproepjes op sociale media en bezorgen briefjes in de omgeving. De kinderen weten op deze manier al een aantal jaren een leuk geldbedrag op te halen.

Met de tractor
Eind oktober vorig jaar behaalde Matthijs zijn tractorrijbewijs, zelf gespaard mede door zijn jarenlange kerstbomenophaaldienst. "Ik ben begonnen op achtjarige leeftijd en haalde voorheen met mijn skelter de kerstbomen op die op straat lagen," vertelt Matthijs. "Onze neef die op Assum woont deed dat daar ook. Samen brachten we de bomen altijd naar Beverwijk met de tractor van mijn oom en opa, want daar kreeg je € 0,50 per boom, terwijl je destijds in Uitgeest alleen een lot kreeg." Zus Jinke en broer Twan helpen tegenwoordig ook fanatiek mee en zien het als een sport om zoveel mogelijk bomen te bemachtigen. Moeiteloos haalt Matthijs nu de kerstbomen op met zijn - onlangs opgeknapte - tractor. "Men hoefde de boom niet per se zelf naar ons te brengen. Het is kerstvakantie, dus het was geen moeite om met mijn tractor de bomen op te halen," vertelt Matthijs trots. "In de zomer gebruiken we de tractor voor hooiklusjes en helpen we klussers die een tractor nodig hebben, dat ook weer een leuk centje in het laatje brengt!"

Bloedfanatiek
In de omgeving is al jaren bekend dat de kerstbomen gretig verzameld worden door de familie Van de Lageweg. De berichtjes bleven binnenstromen en zo ook de bomen. Hele dagen was het drietal bloedfanatiek bezig met verzamelen. Door weer en wind, zelfs tijdens de storm vorige week! Dit jaar stond de teller op ongeveer 100 bomen, al werden er geen bomen meer geteld, maar euro's!

Vanaf 50 opgehaalde bomen komt de versnipperaar aan huis! Foto: Aangeleverd

Versnipperaar aan de deur
Gelukkig hoefden de bomen niet naar de dichtstbijzijnde versnipperlocatie te worden gebracht, maar kwam de versnippermachine gewoon voor de deur. "Dat was de deal wanneer je meer dan vijftig bomen had verzameld. Als wij ze moesten brengen zou het een stressvolle bedoening zijn met zoveel bomen," lacht Matthijs. "Wel is het frustrerend als de versnipperaar is geweest is en we zien nog bomen op straat liggen. Die pakken we dan alsnog op en brengen we naar Beverwijk."

Eén boom is de versnipperdood bespaard gebleven doordat deze gezegend was met een wortelkluit. Liefdevol geadopteerd zal de boom in de achtertuin worden geplant. Jinke, Twan en Matthijs bedanken iedereen voor de bijdrage. "Volgend jaar weer?"

Rectificatie Men dient het nieuwe jaar goed te beginnen

Nog even over Tabijn met het grote overschot op de begroting. De stichting met het vele geld óver op de begroting. In 2016 was dat zestien miljoen. Hoeveel in 2017, in 2018?

En tóch maar één school willen bouwen voor Uitgeest, met grote verkeersoverlast voor de mensen, en dat afschuiven op de gemeente. Wie zal dat betalen? De inwoners. Wel klagen dat een dak ernstig lekte na jaren geen onderhoud te plegen en het eigen personeel oproepen om te staken! Dit omdat het rijk geen salaris wil verhogen.

En zo Uitgeest opzadelen met een parkeerprobleem door maar één school te willen bouwen en daar tevens huurbaas in willen spelen voor peuteropvang, muzikanten, sporters en bieblezers. Nóg meer auto's naar diezelfde plek in Uitgeest. Schoenmaker hou je bij je leest, suggereerde zelfs een minister.

Niet het ministerie, maar dus de Tabijnstichting had zo verschrikkelijk VEEL GELD OVER. Opgepot, géén onderhoud!

A. Smulders

Babbelen over babbeltrucs

UITGEEST - Adrie Schaap, wijkagente in Uitgeest, komt donderdag 18 januari een lezing geven over de babbeltruc (oplichters/verkopers aan de deur), skimming (veilig pinnen) en inbraakpreventie.

Een interessante lezing waarbij er voldoende gelegenheid is tot het stellen van vragen. Foldermateriaal is aanwezig. Donderdag 18 januari, aanvang 9.30 uur. Kosten 2 euro inclusief koffie/thee in de pauze. Duur: ongeveer 2 uur. U kunt vooraf of aan de zaal (indien voorradig) een kaartje kopen.

De winnaars van de Kerstwoordzoeker

We kregen heel veel reacties op de woordzoeker die in de krant van 20 december stond. De goede oplossing was Tulband en de gelukkige winnaars zijn:
Cadeaubon Café Restaurant Klaas van € 25,-: Loes Berkhout
Pond paling bij Dilvis Akersloot: Mia Nolten
Kistje wijn t.w.v. € 40,- bij Cave du Vin: Cees Glorie

Alle winnaars van harte gefeliciteerd! De genoemde bedrijven: bedankt voor het beschikbaar stellen van de prijs.

Inbraak in woning Kooglaan Uitgeest

UITGEEST - 2018 is voor de bewoners van een woning aan de Kooglaan slecht begonnen. Op donderdagavond 4 januari werd er tussen kwart over zes en tien uur ingebroken in de woning aan de Kooglaan.

Het cilinderslot van de achterdeur was verwijderd. Diverse goederen, waaronder sieraden, werden door de inbreker(s) buitgemaakt, meldt 112-Uitgeest.nl. Getuigen die mogelijk iets verdachts hebben gezien aan de Kooglaan, of meer informatie hebben over de inbraak kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Inbraak woning Aan de Kromme Sloot
Tussen 5 januari 17.00 uur en 7 januari 16.30 uur is er ingebroken in een woning aan de Aan de Kromme Sloot. Ook bij deze woning was het cilinderslot afgebroken en verwijderd en is de woning helemaal doorzocht. Onbekend is wat er is weggenomen.

Burgemeester noemt 2018 'spannend jaar' "Laten we gaan vóór ons dorp en niet tégen elkaar"

Burgemeester Wendy Verkleij brengt toost uit op 2018. Foto: De Uitgeester

UITGEEST – De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Uitgeest in het gemeentehuis werd afgelopen maandag druk bezocht. Veel Uitgeesters brachten samen met burgemeester Wendy Verkleij een toost uit op het nieuwe jaar.

Bewogen en politiek heftig jaar
In de toespraak op de nieuwjaarsreceptie keek de burgemeester terug op een bewogen en politiek heftig jaar. "Hebben we elkaar af en toe flink de waarheid gezegd? Ja. Zijn we soms op elkaars tenen gaan staan? Ja. Maar zijn we ons gemeenschapsgevoel kwijt? Helemaal niet! Misschien zelfs integendeel. Want ik heb toch ook heel wat staaltjes van uitstekende samenwerking, partnerschap en echte gemeenschapszin gezien waar we als Uitgeest trots op mogen zijn."

2018 jaar van de gemeenteraadsverkiezingen
In de nieuwjaarstoespraak keek de burgemeester ook vooruit naar een, vooral politiek, spannend jaar. 2018 is het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. "Ik kijk uit naar een verkiezingstijd waarin goede en waardevolle ideeën voor de toekomst van Uitgeest centraal staan. Waarin politieke opponenten elkaar in hun waarde laten. Waarin correcte omgangsvormen binnen en buiten de politieke arena vanzelfsprekend zijn. Waarin wij als inwoners alle kandidaten het respect betuigen dat ze verdienen."

Maak gebruik van stemrecht
De burgemeester riep de aanwezigen op de nieuwjaarsreceptie op om vooral te gaan stemmen. "Ik roep u nu vast op: maak gebruik van uw stemrecht! Dan weet ik ongeacht de uitslag van de verkiezingen nu al zeker dat we er na 21 maart weer schouder aan schouder zullen staan om ons de komende raadsperiode gezamenlijk in te zetten voor het belang van de Uitgeesters en ons aller Uitgeest. Onze gemeenteraad is en blijft de ruggengraat van onze gemeenschap."

Burgemeester: 2017 bijzonder veilig verlopen
In de nieuwjaarstoespraak haalde de burgemeester diverse lokale hoogtepunten uit 2017 aan. Tot slot werden ook diverse organisaties bedankt voor de veiligheid in Uitgeest. "Mijn grote dank aan de hulpdiensten, de mensen van de politie en de professionals en vrijwilligers van de brandweer, die er met zijn allen weer voor hebben gezorgd dat 2017 in Uitgeest bijzonder veilig is verlopen. Zonder hen zouden wij nergens zijn en dat zeg ik zonder enige overdrijving."

Mooie woorden ter afsluiting
Met een variant op de woorden van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen werd de nieuwjaarstoespraak afgesloten: "Laten we gaan vóór ons dorp en niet tégen elkaar." Na deze woorden was het tijd om de toost op 2018 uit te brengen.

Over huppelen 2 Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Huisarts Dirk Jan van Wijk

Een nieuw jaar is begonnen. Het is weer tijd voor goede voornemens. En in elk geval doen de politieke partijen dat, want in maart zijn de gemeentelijke verkiezingen. En wat vind jij het belangrijkst in je leven? Juist: je gezondheid. En wat vind je daarover terug in de plannen van de diverse partijen? Tja…

Vorige week vertelde ik over de HUP, de Heilzaam Uitgeest Partij. Deze partij komt op voor de gezondheid van alle Uitgeesters. Je hebt in het eerste deel van het partijprogramma kunnen lezen welke maatregelen de gemeente zou kunnen nemen om beweging van haar burgers te bevorderen en ze te stimuleren goede voeding en gezonde drank te laten gebruiken. Hieronder vind je deel 2:

Lucht
Lucht is één van de belangrijkste voorwaarden om te leven en schone lucht is inmiddels erkend als een mensenrecht. In Uitgeest hebben we echter te maken met vervuilde lucht door auto- en vliegverkeer en industrie (Tata). De HUP wil zich daarom inzetten het autoverkeer binnen de gemeente zoveel mogelijk terug te dringen door het stimuleren van het openbaar vervoer (o.a. ontwikkelen van het stationsgebied – zie volgende week) en het aanleggen van autoluwe straten in het dorp. Er moet meer groen komen om de lucht te zuiveren. Dat kan bijvoorbeeld door een parkachtige omgeving rond de Geesterweg (inclusief Hertenkamp, volkstuinen en ijsbaanterrein) te creëren. Verplaatsing van hertenkamp naar ijsbaanterrein nodigt bejaarden rond Geesterheem uit om hierheen te lopen en dus buiten te zijn. Voor schooljeugd biedt het gelegenheid voor educatie in de buitenlucht.

Sport en activiteit
Uitgeest is rijk met vele (sport)verenigingen. Veel Uitgeesters maken hier gelukkig gebruik van, maar de toegankelijkheid voor ouderen, gehandicapten en immigranten laat te wensen over. Verenigingen en welzijnsorganisaties zouden gestimuleerd moeten worden (bijvoorbeeld door de gemeentelijke subsidie ervan afhankelijk te maken) om lichamelijk en geestelijk minder validen en mensen van buitenlandse komaf een plek te geven. Denk hierbij aan loopvoetbal voor ouderen, rolstoeltennis of activiteiten voor mindervaliden door de SUS. Er zou een gemeentefunctionaris moeten komen die mensen de weg leert vinden naar de sportverenigingen en welzijnsorganisaties en nieuwe activiteiten helpt opzetten. Artsen kunnen naar deze functionaris verwijzen ('welzijn op recept').

Ontspanning
Uitgeest ligt midden in het groen, vlak bij de duinen en aan het Alkmaardermeer. Er zou echter veel meer geprofiteerd kunnen worden van deze gelukkige omstandigheden. Het is de HUP een raadsel waarom het nog altijd niet mogelijk is om rond het dorp te wandelen. Er dient een voetpad te komen tussen Waldijk (onder spoor en provinciale weg) naar het havengebied. De Meldijk moet worden afgesloten voor autoverkeer. Het eerdergenoemde 'Geesterwegpark met hertenkamp/kinderboerderij nieuwe stijl' moet alle Uitgeesters uitnodigen hierin te recreëren.

Veiligheid
De driedeling van het dorp (Oude dorp-Koog-Kleis) door spoor/Provinciale weg en Geesterweg dient waar mogelijk te verdwijnen door goede tunnel- en viaductverbindingen en veilige oversteekplaatsen. In de hele dorpskom zou een maximumsnelheid van 30 km/uur moeten komen. Dat zou oversteken over de Geesterweg al een stuk veiliger maken. En hoewel een meerderheid van de Uitgeesters zich heeft uitgesproken voor het individueel afsteken van vuurwerk, is de HUP hier faliekant tegen. Meerdere dorpsgenoten hebben oog-, huid- en hand-letsel opgelopen in de afgelopen jaren en voor huisdieren en mensen die hooggevoelig zijn, is het knallen zeer stressvol. Er zou dus een vuurwerkverbod moeten komen in het hele dorp en een groot gemeentelijk vuurwerk bij de start van het nieuwe jaar, waar de dorpsgenoten elkaar treffen en elkaar een goede toekomst kunnen wensen!

Volgende week HUPpelen we door het laatste deel van het partijprogramma.

Trofee voor team 'wereldrecord dubbelspel tennis'

De 'sporthelden' krijgen een prachtige trofee uit handen van burgemeester Wendy Verkleij. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Ronald Vlieland, Dennis Bakkum, Kees Beentjes, Rob Klaver en Maarten Koelman kregen maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie uit handen van burgemeester Wendy Verkleij een prachtige trofee.

Het vijftal kreeg, namens iedereen die heeft meegewerkt, de trofee voor de geweldige prestatie in 2017: 62 uur tennissen voor een plaats in het Guinness Book of Records. Burgemeester Verkleij: "Op elk van de drie dagen van jullie aanval op dat record ben ik bij Tennisvereniging De Dog gaan kijken om jullie en je begeleiders een hart onder de riem te steken. Met de dag leek jullie enthousiasme en dat van de toeschouwers wel toe te nemen. Zeker ook dankzij de geweldige entourage van toernooien, sportclinics en live muziek. Met als ongelooflijk hoogtepunt natuurlijk het volmaken van de 62 uur en het behalen van een vermelding in het Guinness Book of Records. Jullie hebben met je geweldige sportprestatie en inspirerende actie een bijzonder dikke pluim verdiend."

Tips voor gezellig hout stoken voor u en uw omgeving

REGIO - De afgelopen jaren is het gebruik van met hout gestookte installaties toegenomen. Inmiddels gebruiken zo'n 20% van de Nederlandse huishoudens open haarden, inzethaarden en vrijstaande kachels voor het verwarmen en creëren van sfeer in huis. Echter kan stoken met hout voor omwonenden hinder en gezondheidsklachten veroorzaken. Om overlast te beperken heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een aantal stooktips voor u.

Stooktips: juiste kachel, schoonmaken, droog hout

Zo is het van belang te zorgen voor de juiste grootte kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen. Schoorstenen en rookkanalen moeten goed afgestemd zijn met de haard of kachel en minstens één keer per jaar door een erkend vakman schoongeveegd worden. Maak het vuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes en stook alleen droog, onbehandeld hout. Stook niet bij windstil of mistig weer.

Stooktips: frisse lucht, controleer de vlam
Voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt is belangrijk, net als volledige luchttoevoer tijdens het stoken. Controleer dit door naar de kleur van de rook en de vlam te kijken. En als laatste: laat houtvuur vanzelf uitbranden.

Door de stooktips te volgen kunnen overlast en gezondheidsklachten voor uw omgeving worden voorkomen en beperkt. Meer informatie over de tips kunt u vinden op www.rivm.nl. Overweegt u de aanschaf van een met hout gestookte kachel? Kies dan voor een palletkachel, meer informatie hierover vindt u op www.milieucentraal.nl.

Gezondheidseffecten
Houtrook bevat ongezonde stoffen en draagt bij aan luchtverontreiniging. De GGD geeft informatie over mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan houtrook. Ook geven zij voorlichting over stoken met zo min mogelijk overlast en effect op uw gezondheid. Op www.ggdkennemerland.nl vindt u meer informatie over gezondheidseffecten van houtrook.

Visie Luchtkwaliteit 2017 - 2021
De vier IJmondgemeenten werken sinds 2012 samen aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Initiatiefnemer van de Visie Luchtkwaliteit is het platform Milieu en Gezondheid waarin portefeuillehouders gezondheid en milieu van de vier IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk, Velsen en Uitgeest zijn vertegenwoordigd. Afgelopen vier jaar werkte dit platform nauw samen met Omgevingsdienst IJmond, GGD Kennemerland en Provincie Noord-Holland. Meer informatie vindt u op www.odijmond.nl/luchtkwaliteit.

Uitgeest: 'Aantal nachtvluchten moet omlaag' Negatieve gevolgen met slaapverstoring

Archieffoto: Gerrit Bus

UITGEEST - De gemeente Uitgeest en acht andere gemeenten (Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Heiloo, Uitgeest en Velsen), stellen dat het aantal nachtvluchten omlaag moet.

Belangrijk ook, want uit eerder onderzoek van deze acht gemeenten bleek al dat het gemeten vliegtuiggeluid in de nacht hoger is dan op grond van de berekeningen mag worden verwacht. Uit dat onderzoek bleek ook dat veel nachtvluchten vakantievluchten zijn. De regio pleit voor het schrappen van deze niet-mainportgebonden nachtvluchten. Die zijn immers van weinig meerwaarde voor de regionale economie. De acht gemeenten pleiten ook voor een breed opgezet kosten-batenonderzoek, om aan te geven tot hoever de nachtvluchten kunnen worden teruggebracht. Op nationaal niveau zijn er vooral baten van de nachtvluchten maar een gemeente als Uitgeest ondervindt de negatieve gevolgen met slaapverstoring. Die moeten nu goed tegen elkaar worden afgewogen.

Hinder blijft gelijk
Voor de vier IJmondgemeenten is hinder door Schiphol geen nieuw gegeven. Cijfers uit eerdere onderzoeken van de GGD Kennemerland tonen aan dat zowel ernstige geluidshinder door vliegverkeer als ernstige slaapverstoring de afgelopen jaren hetzelfde is gebleven.

Ervaren hinder en slaapverstoring bij inwoners
Doel van de Gezondheidsmonitor was inzichtelijk te krijgen hoeveel mensen rond Schiphol hinder ervaren van vliegverkeer, slaapverstoring hebben en bezorgd zijn over de gezondheid vanwege vliegverkeer. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek in de regio Kennemerland is uitgevoerd. Ruim 40.000 volwassenen vanaf 19 jaar werden uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Zo'n 15.600 mensen hebben de vragenlijst ingevuld.

DJ Mentwitt maakt vieren tot een feest! Tel. 06-39786430; Mail: djmentwitt@gmail.com; Website www.feestdjmentwitt.com Facebook, twitter, instagram

Foto: Aangeleverd

Bent u op zoek naar een professionele drive-in show DJ voor een gezellig themafeest, een jubileum, een swingend verenigings- of personeelsfeest of gewoon uw verjaardag groots vieren? Bij Drive-in show 'Feest DJ Mentwitt' bent u aan het juiste adres voor elk geslaagd feest of evenement!

Voorprogramma bekende Nederlandse zangers

In het dagelijks leven werkt Menno Schellevis (18) in een slagerij en volgt hiervoor een intensieve studie. Daarnaast heeft hij zijn passie vormgegeven en ontpopt hij zich regelmatig als DJ Mentwitt. In zijn vrolijk bestickerde bus rijdt de enthousiaste feest-DJ het hele land door en verzorgt al jaren de muziek op de meest uiteenlopende feesten door heel Nederland. Als DJ Mentwitt timmert Menno aardig aan de weg en heeft diverse grote optredens op zijn conto staan. Menno: "Ik heb met succes in A9 Studio's diverse feestavonden verzorgd en op kermissen in Noord-Holland en op diverse (privé)feesten gedraaid." Dat DJ Mentwitt ook in diverse voorprogramma's van BNN-ers gedraaid heeft (Marco Borsato, André Hazes, Xander de Bousonjé, Maan, Nielson, Glennis Grace en de Edwin Eversband) is zeker indrukwekkend te noemen!

DJ Mentwitt houdt u op de dansvloer! Foto: Aangeleverd

Alle muziekstijlen

Of je nu alleen je familie en goede vrienden op je verjaardag hebt uitgenodigd of juist een enorm knalfeest wilt met 800 gasten in een zaal, niets is DJ Mentwitt te gek. "Ik heb alleen een locatie met een stopcontact nodig" vertelt Menno lachend. "Ik heb altijd mijn professionele drive-in-show mee, compleet met licht- en geluidsinstallatie. Ik ben nog wel jong, maar dat neemt niet weg dat ik een zeer breed georiënteerd ben qua muziek en -stijlen. Ik heb alles in huis om een feest geheel naar wens te verzorgen. Wil je een discofeest zoals in de jaren zeventig, een hilarisch Apréski feest of een ouderwetse Amsterdamse avond? Ik draai elke gewenste stijl en creëer een passende, opbouwende maar altijd gezellige sfeer. Alles is vooraf bespreekbaar. Neem via bovenstaande gegevens contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak. "De gastheer of gastvrouw kan lekker meefeesten zonder zich ergens om hoeven te bekommeren," verzekert de enthousiaste DJ.

Vanaf het moment dat er gedanst mag worden, zorgt DJ Mentwitt dat de dansvloer niet meer leeg is voor het feest voorbij is. Het zal gegarandeerd een feestavond worden om nooit te vergeten!

Door: Anita Webbe

'Appelactie' FC Uitgeest doorslaand succes 'Moet jij geen appeltje?'

Bij FC Uitgeest delen ze appels uit om negatief commentaar aan de zijlijn tegen te gaan. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De 'appelactie' van FC Uitgeest is een doorslaand succes. Inmiddels is er vanuit voetbalclubs in heel Nederland belangstelling voor het project. Eind september werden de appels voor het eerst uitgedeeld. Nu weken later worden de appels nog altijd met enige regelmaat uitgedeeld. Dit om het idee achter de 'appelactie' levend te houden. Ook na de winterstop gaat FC Uitgeest er mee door.

Appelactie FC Uitgeest
Onder het motto 'Ouders appel in de mond, beter voor het spel en ook nog gezond' deelde FC Uitgeest eind september appels uit aan ouders langs de lijn. Niet per se om de ouders van de broodnodige vitaminen te voorzien, maar vooral om ze bewust te maken van hun gedrag langs de lijn. "En de invloed die ze daarmee op hun kinderen uitoefenen", aldus initiator Marcel van Herpen.

Erg geschrokken
Toen de voorzitter hoorde van het werk van Van Herpen – hij is als pedagoog onder meer werkzaam in de jeugd van PSV – vroeg hij hem om hulp. 'Prima', zei die. 'Ik wil je graag helpen. Maar dan moet jij eerst een maand lang toekijken zonder iets te zeggen.' Van Zijl begreep niet direct waar Van Herpen met het verzoek heen wilde, maar ging akkoord. Een maand later meldde hij zich weer. 'Ik ben heel erg geschrokken', vertelde hij hem. 'En ik schaam me kapot.' "Door zelf zijn mond te houden kreeg Frans in de gaten hoe andere mensen aan de zijlijn reageren", vertelt Van Herpen. "En hij werd zich er bewust van dat hij ook zijn emoties aan de zijlijn niet altijd zelf onder controle had. Hij coachte ook wel eens wat te fanatiek. Pas nu zag hij de impact van die 'coaching' bij zijn zoon terug."

Ludieke actie
Hier moeten we wat mee doen, was de eensgezinde mening binnen de club. Een ludieke actie werd bedacht en uitgevoerd. "Op de eerste competitiedag hebben we alle mensen aan de zijkant van het veld een appel gegeven. 'Neem een hap van je appel wanneer je de neiging voelt om wat te roepen', hebben we die mensen meegegeven. Iets positiefs zeggen mag natuurlijk altijd, maar laat het coachen aan de coach over en houd je frustraties bij jezelf." Bewustzijn creëren, dat was de bedoeling van de actie. En die opdracht slaagde met vlag en wimpel. Het gros van de mensen reageerde positief, maar er waren er ook een paar die toegaven dat ze het wel lastig vonden. "Geen probleem', vindt Van Herpen. "Als je er maar mee bezig bent en er over nadenkt. Het mooie is, dat er nu ook grappen over worden gemaakt. 'Geef mijn man een emmer appels' of 'geef die man een watermeloen', klinkt het nu. Je ziet het effect."

Verschil duidelijk zichtbaar
En dat niet alleen. Ook op het veld is het verschil duidelijk merkbaar. "De zoon van de voorzitter geeft aan dat hij nu weer lekker kan voetballen. En je ziet het aan zijn spel, hij is duidelijk beter gaan spelen. Wat ons betreft het ultieme bewijs om hier mee door te gaan." De appelactie zelf was misschien eenmalig, voor het traject eromheen geldt dat niet. "Het wordt intensief begeleid. We hebben meerdere gesprekken. Met trainers en begeleider, maar ook met ouders en kinderen." De appel is een metafoor, legt Van Herpen uit. "Je ziet het verschil. Vroeger durfden mensen elkaar hier niet over aan te spreken, maar inmiddels durven ze dat wel, gesterkt door de appelactie. Het grappige is dat de mensen die voorheen het hardst stonden te schreeuwen, nu tegen anderen zeggen: 'moet jij geen appeltje?' Dat is precies wat we voor ogen hadden."

'Ik de coach'
Van Herpen schreef er een boek over, 'Ik de coach'. "Een pedagogisch handboek", vertelt hij. "Alle kinderen gaan ooit op voetbal met het idee om daar plezier te maken, maar op een bepaald moment komen daar ook zaken als ontwikkeling en prestatie om de hoek kijken. Dat is een ingewikkeld proces, waar veel mensen mee stoeien. Het uitgangspunt is dat er niemand buitengesloten moet worden, iedereen moet zich op zijn of haar niveau kunnen ontwikkelen." Andere verenigingen hebben inmiddels contact gezocht met Van Herpen. "Een club uit Uden meldde dat zij het niet met appels doen, maar met kersen. 'Want Uden is echt een kersenstad.' Bij een andere club draaien ze het om. Die geven de appels aan de kinderen. Als zij vinden dat hun ouders zich beter zouden moeten gedragen, dan kunnen zij die een appel geven." Van Herpen vindt het geweldig dat de actie navolging krijgt. "Maar het gaat erom dat je de kern te pakken hebt. Het heeft niet zoveel zin om zomaar wat appels uit te delen aan het begin van het seizoen. Er moet echt een idee achter zitten."

Florian Wolf vertrekt bij FC Uitgeest

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Florian Wolf, de ambitieuze trainer van FC Uitgeest, heeft aan het bestuur aangegeven een volgende stap in zijn carrière te willen maken. Zowel de club als de trainer kijken terug op een succesvolle periode.

Vorig jaar werd FC Uitgeest met goed voetbal afgetekend kampioen in de 2e klasse, dit jaar draait het 1e team mee in de subtop van de 1e klasse. Bestuurslid voetbal technische zaken Frits Walsmit: "Florian heeft met deze groep, mede door zijn uitstekende inhoudelijke kennis, op voetbaltechnisch gebied grote stappen gemaakt. Het zal voor ons een uitdaging worden om een trainer van dergelijk kaliber voor volgend jaar aan te trekken."

Ronald Vlieland slaat nieuwe weg in

UITGEEST - Tennisleraar Ronald Vlieland, u weet wel: van de '62-uur Wereldduurrecord Dubbeltennis', heeft besloten zijn carrière buiten het tenniswereldje voort te zetten. Hij gooit het roer volledig om door in de gehandicaptenzorg te gaan werken.

Dit betekent voor TV de Dog dat zij komend seizoen een nieuwe trainer op het park gaan verwelkomen. Ronald en zijn aanstekelijke enthousiasme zal zeker gemist gaan worden en zijn bevlogenheid in de begeleiding van de jeugdleden van TV de Dog. De vereniging bedankt Ronald voor zijn inzet in de afgelopen jaren. Ook besloot Hans Schoone na 10 jaar voorzitterschap ermee op te houden. Het stokje draagt hij vol vertrouwen over aan Ernst van Andel.

Henk Louwe 'stormbreker'

AKERSLOOT - Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan de Hoef is er donderdagavond in geslaagd, tijdens de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup, de volle winst te pakken.

De storm, ook op Sportcomplex de Cloppenburgh, noopte de renners een beetje gegroepeerd te koersen en niet direct een afscheiding te gaan forceren. Deze zware taak werd, zonder te verzaken en dus niet de kop aan een ander over te geven, door Henk Louwe uit Alkmaar op zich genomen. Ronden lang reed deze beul uit Alkmaar op kop met de rest verscholen, zo goed als het kon, achter zijn grote lichaam. Toch moest er iets ondernomen worden, want zo in slagorde naar de streep rijden, dat was zijn volgers toch hun eer te na.

Tegen het eind van de wedstrijd, met nog vijf ronden te gaan, plaatse Henk Jan Verdonk senior vol tegen de storm in een demarage, waarop alleen Wout Bakker uit Heiloo een antwoord had. Henk Louwe had door zijn sociale gedrag zijn kruit verschoten, maar wist toch nog plek drie voor zich op te eisen. De verwachting was, dat Wout Bakker, de winnaar van de laatste koers van 2017, nog iets zou gaan doen.

Maar tegen de superkracht van de storm en die van Henk Jan Verdonk senior was niemand bestand, dus ook de jonge Bakker niet. Met als gevolg dat Verdonk senior zich in de laatste ronde wist te ontdoen van Wout Bakker, die onder deze winderige omstandigheden nog iets te licht is.

Vijfde langebaanwedstrijd IJsclub Uitgeest

UITGEEST / ALKMAAR - Zondag 7 januari is de 5e langebaan clubwedstrijd van IJsclub Uitgeest gereden. Dit was de generale repetitie voor de op zaterdag 27 januari te houden "Clubkampioenschappen".

Door de winterse temperatuur rond 0 graden was de ijsvloer in perfecte harde staat. Het straffe oosterwindje gaf als resultaat dat de jongste pupillen de beste vooruitgang boekten. Na het verrijden van de 100, 500 en 1000m werd er nog een 10km verreden. Hierbij kwamen trainer Kees Molenaar en pupil Thijs van Tol aan de start. Thijs, inmiddels JunB, is ooit begonnen bij het "Jeugdschaatsen" en rijdt alle wedstrijden die maar voorhanden zijn. Nu dan tegen zijn trainer.

Thijs begon voortvarend, maar Kees die iets rustiger op gang moest komen en als een diesel zijn ronden reed, kwam uiteindelijk als 1e over de streep. Zie voor uitslagen van de andere wedstrijden en nieuws de website www.ijsclubuitgeest.nl.

Rick's Fruit op weekmarkt in Uitgeest

Foto: Rick's Fruit

UITGEEST - Wij van Rick's Fruit staan al ruim vier jaar op de weekmarkt in Uitgeest, van 07:00 tot 13:00 uur. Ik ben Rick Beentjes en al de vijfde generatie binnen de familie die werkt met groenten en fruit.

Met veel plezier sta ik elke week donderdag op de weekmarkt. Het is een gezellige ochtendmarkt waar ondertussen alles wat betreft versproducten verkrijgbaar is. Elke donderdagochtend staan we klaar met verse groenten en fruit. Daarnaast staan er ook een visboer, kaasboer, bakker, slager en een notenkraam. We hebben elke week leuke dagaanbiedingen voor elke klant. We zijn gespecialiseerd in de groenten en fruit van het seizoen.

Graag nodigen wij u uit om de gezelligheid en het gemak van de donderdagochtend markt op te zoeken en eens bij ons langs te komen. Wij staan voor u klaar!

Programmering OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Woensdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop.

Donderdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak.
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit.
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain.
22.00 – 24.00 Nieuw programma per 1 januari 2018.

Vrijdag
00.00 – 07.00 OSU door de Nacht.
07.00 – 09.00 Bart van der Molen – In de Ochtendshow.
09.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Max & Jord –
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday.
22.00 – 24.00 Tom Jacobs (DJ Scoja) – Club 106.

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza.
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the Dancefloor.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 09.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
09.00 – 10.30 Live kerkdienst
10.30 – 12.00 OSU Nonstop.
12.00 – 14.00 Ricky Koole – Ricky op Zondag
14.00 – 15.00 OSU Cabaret.
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Old Alkmaar Boardingtoernooi in Akersloot

Foto: Old Alkmaar Boardingtoernooi

AKERSLOOT - Vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 januari staan weer volledig in het teken van het Old Alkmaar Boardingtoernooi. Zoals de voorgaande edities zal dit spetterende voetbaltoernooi weer worden gespeeld in Sporthal de Lelie in Akersloot.

Het deelnemersveld bestaat ook dit jaar uit een aantal zeer bekende profploegen. Ajax, AZ, Volendam en FC Utrecht zullen dit jaar hun opwachting maken. AZ doet dit jaar zelfs mee in twee categorieën. Zij spelen dit jaar op zaterdag en zondag, terwijl de andere profploegen op zondag mee strijden om de prijzen. Verder zullen nog vele teams uit de regio mee doen aan het Old Alkmaar Boardingtoernooi. Dit zijn Meervogels, Reigerboys, SVW '27, V.V. Limmen, AFC '34, HSV Heiloo, FC Uitgeest, ADO '20, de Foresters, FC Castricum, Vitesse '22 en Kolping Boys.

Ruim 100 wedstrijden
Het toernooi wordt inmiddels voor de 11e keer georganiseerd en is een begrip in de regio. De organisatie zet ook dit jaar weer alles op alles om een enerverend toernooi te organiseren voor de toptalenten uit onze regio. Het aantal wedstrijden overstijgt ook dit jaar weer de 100. Daarnaast krijgen de deelnemende spelers een leuke voetbalquiz en is er de finale-opkomst die niet onderdoet voor de opkomst van de Champions League-finale. Niets wordt aan het toeval overgelaten om ervoor te zorgen dat er weer een fantastisch boardingtoernooi gespeeld gaat worden!

Een waar spektakel
Vrijdagavond om 18.00 uur wordt het toernooi afgetrapt met een kwalificatietoernooi voor de JO13-teams uit de regio. Haalt het team de finale, dan zijn zij geplaatst voor de zondagseditie van het toernooi en mogen zij hun opwachting maken tegen de eerder genoemde profploegen. Zaterdagochtend begint het spektakel alweer om 9:00 uur voor de JO9-teams uit de regio. In de middag zal er door JO10/11-teams uit de 1 ste en 2 de klasse worden gestreden om de felbegeerde prijzen en zaterdagavond zullen de JO11-teams uit de hoofdklasse laten zien waarom zij de trofee mee naar huis willen nemen. Voorafgaand aan de finalewedstrijd van de JO11 hoofdklasse-poule zullen de jongste talenten van Meervogels een demonstratiewedstrijd spelen. Zondag 14 januari zal in het teken staan van de JO12/13-poule. De teams die zich hebben geplaatst op de vrijdagavond zullen samen met Meervogels en de Foresters JO13 de strijd aan gaan met de jeugdspelers van Ajax, AZ, Volendam en FC Utrecht. Dit belooft een waar spektakel te worden.

Mooie en spannende voetbalwedstrijden
Voordat het toernooi op zondagmiddag wordt afgesloten, spelen twee G-teams uit de regio nog een spannende demonstratiewedstrijd! Daaropvolgend wordt de finale gespeeld om de meest felbegeerde bokaal van het Old Alkmaar Boardingtoernooi. Het Old Alkmaar Boardingtoernooi is meer dan alleen voetbal. Tussen de wedstrijden door hoeven de teams zich niet te vervelen en wordt er op zaterdag en zondag een spannende sportquiz georganiseerd voor de deelnemers. Het toernooi biedt alle spelers en leiders veel voetbalplezier en sportieve strijd, waardoor het ook voor de toeschouwers meer dan genieten is. Door de plaatsing van een boarding om het veld staat het toernooi garant voor veel mooie en spannende voetbalwedstrijden. Voor meer informatie, poule indelingen en wedstrijdschema kunt u de site www.boardingtoernooi.com raadplegen.

Achtervolging drankrijder in Akersloot

Foto: Facebook Politie Alkmaar

AKERSLOOT - De politie heeft in de nacht van woensdag 3 januari op donderdag 4 januari een korte achtervolging gehad in Akersloot. De politie zag een auto wegrijden bij hotel Akersloot waarna het voertuig een stopteken kreeg.

De bestuurder kreeg het stopteken voor een algemene verkeerscontrole. In plaats van netjes te stoppen ging de bestuurder er als een haas vandoor. Na een korte achtervolging reed de bestuurder zich vast waarna de politie de bestuurder kon laten blazen. De bestuurder bleek teveel alcohol te hebben gedronken. De bestuurder is aangehouden, meldt 112-Akersloot.nl.

Vrouw met slok op veroorzaakt aanrijding

UITGEEST - Een 49-jarige vrouw uit Uitgeest heeft vrijdag rond 23.00 uur een geparkeerde auto geramd op de Vrijburglaan in Uitgeest. De automobiliste bleek onder invloed van alcohol.

Door onbekende oorzaak reed de vrouw hard achteruit en kwam tot stilstand tegen de geparkeerde auto. Op het bureau blies de vrouw 535 ug/l (ruim twee keer te veel). Beide voertuigen liepen schade op. De automobilist raakte niet gewond.

Veroordeelde Alphenaar aangehouden in Uitgeest

UITGEEST - Op een parkeerplaats in Uitgeest hield het EVA-team van Politie Den Haag maandagmorgen een 37-jarige man uit Alphen aan den Rijn aan. Hij stond gesignaleerd voor een schadevergoedingsmaatregel.

De man werd in 2015 vanwege overtreding van de Opiumwet veroordeeld tot een gevangenisstraf en een ontnemingsmaatregel voor wederrechtelijk verkregen voordeel. Dat hield in dat hij een schadevergoeding van bijna 27.000,- moest betalen aan de staat, met als dwangmiddel een gevangenisstraf van 120 dagen. Het EVA-team deed onderzoek naar de verblijfplaats van de man en kon hem maandagmorgen aanhouden op een parkeerplaats in Uitgeest.

Omdat hij niet in staat was de hem opgelegde schadevergoeding te betalen, is hij overgebracht naar het politiebureau en zal hij de als dwangmiddel opgelegde gevangenisstraf moeten uitzitten. De ontnemingsmaatregel blijft ook van kracht waardoor hij na zijn vrijlating alsnog moet betalen.

EVA-team
Het EVA-Team (Executie Vonnissen Afgestraften) houdt zich voor de eenheid Den Haag actief bezig met het opsporen van veroordeelden tegen wie een aanhoudingsbevel is uitgevaardigd. Extra aandacht heeft dit speciale team voor veroordeelden welke er blijkbaar alles aan doen om uit handen van politie en justitie te blijven.

Grootse plannen voor 'entree' Heemskerk

Een van de flats aan de Debora Bakelaan in Heemskerk. Foto: Gemeente Heemskerk

HEEMSKERK - WOONopMAAT en de gemeente Heemskerk hebben de samenwerkingsovereenkomst ondertekend die de herstructurering van de flats aan de Debora Bakelaan, het omliggende openbare gebied én de reconstructie van de Tolweg mogelijk maken.

In de samenwerkingsovereenkomst staan de onderwerpen waarover de gemeente en WOONopMAAT afspraken met elkaar maken om tot realisatie van dit ambitieuze project te komen. Beide partijen kiezen voor sloop en nieuwbouw, omdat dit de kwaliteit van de woningen en de leefomgeving aanzienlijk kan verbeteren. Een stedenbouwkundige visie vormt onderdeel van de overeenkomst.

Het voorstel is om na de sloop van de vier flats drie woontorens terug te bouwen met in totaal 192 sociale huurwoningen, zodat de woningen beschikbaar blijven voor de laagste inkomensgroepen. Niet alleen de flats worden vervangen, ook de hele omgeving krijgt een opknapbeurt. Belangrijk element daarin is de reconstructie van de Tolweg in een verkeersveilige variant, als een zogenoemde 'Parkweg'. Zo zijn er kansen om meer veilige verbindingen aan te leggen tussen de woonwijk Slotheerenbuurt en het park Assumburg, met een beter zicht op en een veilige toegang tot Slot Assumburg.

Column Jeugd- en Jongerenraad: Julie van de Geer

Foto: Julie van de Geer

Ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Julie van de Geer en ik ben 17 jaar oud. Ik ben sinds oktober 2017 lid van de Jeugd- en Jongeren raad van Uitgeest. Ik heb afgelopen zomer mijn havodiploma gehaald en ik doe nu de studie Media en Entertainment Management aan hogeschool Inholland in Haarlem.

Na het bijwonen van een aantal vergaderingen, heb ik ervoor gekozen om mezelf bij de Jeugd en Jongerenraad aan te sluiten. Ik vond het fantastisch om te zien met welke projecten de raad zich bezighoudt en het leek me erg interessant en leerzaam om zelf ook met deze projecten bezig te zijn. Al na drie vergaderingen heb ik een eerste project op mij genomen, namelijk Jongeren en Politiek. Naast Jongeren en Politiek zijn er nog een aantal lopende projecten, namelijk Kind burgemeester en het Verkiezingsboekje. Jongeren en Politiek wordt elk jaar rond april/mei uitgevoerd. In dit project worden de groepen 7 van de basisscholen van Uitgeest bezocht door de JJR. Het is de bedoeling dat er les wordt gegeven over politiek en dat er groepjes worden gemaakt en at die een idee bedenken voor een verbetering in Uitgeest. Ook zal er een rondleiding worden gegeven in het gemeentehuis.

Tot slot zal er één winnend groepje gekozen worden die het eind mei zal opnemen tegen de winnaars van andere scholen. Naast deze projecten lijkt het mij leuk om meer adviezen te schrijven aan de gemeente. Julie van de Geer

Natasja Voordewind geeft uitleg over overstap

Foto: Natasja Voordewind

UITGEEST - Maanden later geeft Natasja Voordewind alsnog een toelichting op haar overstap naar de fractie van Progressief Uitgeest. In september 2017 stapte Voordewind over van D66 Uitgeest naar PU.

"Na mijn overstap is er veel over mij gezegd en geschreven. Ik mocht veel positieve reacties ontvangen, maar ook enkele vragen over het waarom van mijn overstap naar PU. De emoties liepen soms hoog op en hierbij zal ik eenmalig reageren op mijn overstap."

De reden voor overstappen
"Afgelopen september heb ik mijn raadszetel meegenomen en de overstap naar de PU gemaakt omdat ik mij niet kon vinden in het raadsvoorstel 'Beeldkwaliteitsplan Centrumgebied'. Druppel voor mij was de wijze waarop er met de communicatie en burgerparticipatie is omgegaan. Voor zulke ingrijpende beslissingen heb je immers een breed draagvlak onder je inwoners nodig en dat was er gewoonweg niet."

Toch door in de politiek
"Afgelopen zomer had ik besloten om het na deze raadsperiode voor gezien te houden. Mijn lidmaatschap (landelijk) bij D66 had ik opgezegd. Het raadswerk vergt ook veel (vrije) tijd, zeker nu er steeds meer taken van de overheid naar de gemeente komen en we ook in diverse gemeenschappelijke regelingen zitten. Aan de andere kant wilde ik mij toch inzetten voor ons mooie dorp Uitgeest. Met mijn overstap naar de PU en de ontwikkelingen die er nu spelen, wil ik mij de komende periode opnieuw inzetten voor ons dorp."

Werk aan de winkel
"Er is werk aan de winkel. Een nieuwe school, starterswoningen, zorgappartementen en een nieuw Geesterheem! Wel burgerproof natuurlijk! Vanaf de zijlijn roepen (en schrijven) is altijd makkelijk. Daarom doe ik hierbij een oproep: meld u aan bij een van de zeven politieke partijen en praat mee! U heeft nog enkele weken voordat de kieslijsten ingeleverd moeten worden!"

Zwart varkentje blijkt 'kleine geldkoe'

In december was er veel media-aandacht voor het hertenkamp in Uitgeest. Foto: Hertenkamp Uitgeest

UITGEEST - Het zwarte varkentje Babe van het hertenkamp in Uitgeest blijkt een 'kleine geldkoe' te zijn. Het geld was hard nodig want het dier had problemen met de nagels en de behandeling daarvan was erg kostbaar.

Het begon allemaal begin december met een noodkreet op Facebook over het zwarte varkentje dat het hertenkamp veel te veel geld kost. Deze oproep ging al snel rond op Facebook en bleef ook bij de media niet onopgemerkt. Onder meer NH Nieuws kwam langs en maakte voor de televisie een reportage. Daarin vertelde Thea Kater van het hertenpark dat zij met de handen in het haar zit vanwege het tekort aan donateurs. Deze oproepen waren niet aan dovemansoren gericht. Er is in totaal 398 euro voor de 'zwarte knorder' overgemaakt. "Ongeveer 20 mensen hebben zich aangemeld als donateur en daar zijn wij erg blij mee omdat dit de stabiele basis is van ons hertenpark," vertelt Kater aan De Uitgeester.

Geld is en blijft hard nodig
"Giften zijn altijd welkom, maar daar kunnen wij niet op rekenen, op donaties wel. Dat is het verschil." Aan totale giften ter ondersteuning van het hertenpark hebben wij ook alleen al in december 2017 2327,95 euro ontvangen. "Wij zijn de Uitgeester bevolking heel erg dankbaar voor hun geweldige inzet om het hertenpark te ondersteunen. Het bestuur én de vrijwilligers zijn hier erg trots op," laat Kater weten. Ook geld geven aan het hertenkamp? Want het is en blijft hard nodig. Overmaken kan op
bankrekening Rabobank IBAN: NL12 RABO 0363 4019 97.

Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 10 januari 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 12 januari 19.00 uur: Woord en Communieviering in Geesterheem
Zondag 14 januari 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.

Beginnerscursus 'vogels herkennen'

Foto: Aangeleverd

REGIO - Ter gelegenheid van haar 60-jarig bestaan organiseert Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland dit voorjaar een beginnerscursus Vogels Herkennen voor niet-leden.

De cursus begint op zaterdag 10 maart en omvat een startbijeenkomst in PWN-bezoekerscentrum De Hoep en 10 excursies op zaterdagochtenden in de omgeving van Castricum, Heemskerk, Uitgeest en Bakkum. Kosten voor de cursus bedragen 20 euro per persoon. Minimumleeftijd 16 jaar. Voor verdere inlichtingen of direct opgeven, bel 06-22684313. Er is een gelimiteerd aantal deelnemers. De inschrijving sluit op 31 januari.

Open Podium bij De Zwaan Cultureel

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het maandelijkse Open Podium bij De Zwaan Cultureel is en blijft populair. Zowel bij de artiesten die hier graag optreden, als ook bij de bezoekers die onder het genot van een drankje en een hapje een grote variatie aan optredens voorbij zien komen.

Ook dit eerste 'Open Podium' van het nieuwe jaar, op zaterdag 20 januari, belooft weer een heerlijke avond te worden. Hierbij het programma: Nico Heijnis: zang en gitaar, covers van bekend poprepertoire. Mark Minnema: zang en gitaar/mandoline. Americana Stefan Lerz: zang en gitaar, fingerpicking blues. Nicolaas Fiddleson: virtuoos vioolspel in onmogelijke vioolsolo's. William Dashwood: zang en gitaar uit Engeland, zie zijn vermakelijke video op Youtube 'Mutilated Lady'. Rene de Vries: stevig eigen werk, zang en gitaar. De toegang is zoals altijd gratis. Meer informatie www.dezwaancultureel.nl

Félicité in Filmhuis De Zwaan

UITGEEST - De Franse film Félicité (2017) draait vrijdag 19 januari in Filmhuis De Zwaan. Het verhaal van een vrijgevochten, trotse vrouw in een bruisende stad vol muziek en dromen.

Félicité is zangeres in een bar in Kinshasa. Haar leven wordt volledig overhoop gehaald wanneer haar veertienjarige zoon het slachtoffer wordt van een motorongeval. Om hem te redden gaat ze koortsachtig op zoek naar een oplossing. We volgen Félicité op haar tocht door de zinderende straten van Kinshasa in de Democratische Republiek Congo. De film is winnaar van de Grote Juryprijs op het afgelopen filmfestival van Berlijn. Félicité kan met gemak zo'n film zijn die je je hele leven bijblijft als je de Congolese zangeres en hoofdrolspeelster Véro Tshanda Beya Mputu eenmaal hebt horen zingen.

De zaal is open vanaf 19:45 en de film begint om 20:15 uur. Toegang zes euro ('Vrienden van De Zwaan' vijf euro).

Ierse Whiskey proeverij in café 't Portiertje

UITGEEST - Zondag 21 januari is de dag dat er genoten kan worden van 6 heerlijke Ierse whiskeys. De proeverij wordt georganiseerd en aan elkaar gekletst door Theo Tromp en Ronald Plant.

De proeverij wordt opgeluisterd door Ierse livemuziek. Er zullen 6 mooie Ierse whisky's geproefd worden in 2 rondes. De aanvang is 16.00 uur. Deelname kost slechts € 15,00. Voorinschrijving is nodig en kan gedaan worden bij Café 't Portiertje of via 06-14842420 / theo.tjoe@gmail.com.

Humanitas IJmond zoekt 'Maatjes GGZ'

REGIO - Humanitas IJmond zoekt 'Maatjes GGZ' in Uitgeest en de andere IJmondgemeenten. Maatjes GGZ richt zich op mensen die een psychische kwetsbaarheid met een min of meer chronisch karakter hebben.

In Nederland hebben ongeveer 215.000 mensen last van een dergelijke aandoening. Mensen die tot deze groep behoren ondervinden nogal eens problemen op sociaal en maatschappelijk terrein. Eenzaamheid en sociaal isolement komen dan ook veel voor. Toch streeft de overheid ernaar deze mensen zelfstandig te laten leven met behulp van hulp thuis. Isolement is niet nodig. Het gaat erom dat mensen met een psychische aandoening de regie over het eigen leven herstellen als ze dat tijdelijk zijn kwijtgeraakt.

In de 'Maatjes GGZ'-activiteit wordt een deelnemer gekoppeld aan een vrijwilliger. De vrijwilliger bezoekt de deelnemer eens per week of twee weken. Samen ondernemen zij activiteiten die de deelnemer uit zijn isolement haalt. Bij de start van het traject formuleert de deelnemer een aantal doelstellingen. Het traject is tijdelijk en duurt in principe een jaar. Humanitas wil graag samenwerken met de instellingen die zich op deze doelgroep richten, om er zo optimaal mogelijk voor te kunnen zorgen dat mensen met een psychische kwetsbaarheid weer in staat gesteld worden om de regie over het eigen leven te kunnen herstellen. "Mocht u potentiële deelnemers of vrijwilligers kennen dan stellen wij het zeer op prijs als u ze met ons in contact brengt. Ook geven wij graag meer informatie over de activiteit," laat coördinator Henk Mathijssen weten. Voor vragen over deze activiteit kunt u contact opnemen met: 06-13319018 of: henkmathijssen@planet.nl.

Nieuw bij PWN: drie-jaren duinkaart

Foto: PWN

REGIO - "De PWN-website is vernieuwd en dat merken onze klanten ook bij het bestellen van hun nieuwe duinkaart," laat het waterleidingbedrijf weten. Vanaf nu kunnen klanten zelf kiezen op welke datum de duinkaart ingaat én er is een nieuwe kaart bijgekomen: de drie-jaren duinkaart.

PWN probeert waar mogelijk in te spelen op de behoefte van klanten. Omdat klanten aangaven dat ze niet jaarlijks hun duinkaart wilden verlengen, heeft de duinbeheerder daarom een drie-jarenkaart in het assortiment opgenomen. Maar er zijn meer vernieuwingen: klanten kunnen bijvoorbeeld al op woensdag een duinkaart bestellen voor een wandeling in het weekend. En ze kunnen kiezen om een herinnering per e-mail te krijgen als hun duinkaart bijna verloopt.

Naast de jaarkaart, de ruiterkaart en de drie-jarenkaart komt PWN binnenkort ook met een mogelijkheid voor minder frequente duinbezoekers om online hun duinkaart voor een dag of voor een week te kopen. Dat kan gewoon online, op www.pwn.nl/duinkaart.

Duinkaartcontrole
Wie het Noordhollands Duinreservaat bezoekt moet de duinkaart bij controle aan de boswachter kunnen laten zien. De reguliere duinkaart en de drie-jarenkaart worden daarom na online bestelling op naam aan de besteller per post toegestuurd. Voor een dagkaart en een weekkaart volstaat straks het tonen van de uitgeprinte bevestiging of de bevestigingsmail op uw mobiele telefoon. De duinkaart is verplicht vanaf 18 jaar en voor ruiters van alle leeftijden.

PWN verlaagt de gemiddelde drinkwaterfactuur

Foto: PWN

UITGEEST - PWN heeft de prijzen voor het drinkwater in onze regio bekendgemaakt. Het variabele tarief stijgt en wordt 1,31 euro voor 1000 liter water. Het tarief voor vastrecht (de vaste kosten voor een aansluiting) van een gemiddeld huishouden gaat omlaag.

De verlaging van 1 procent is het gevolg van de maatregelen die PWN de afgelopen jaren heeft genomen voor een effectievere en efficiëntere bedrijfsvoering. Ook in de toekomst blijft PWN hierop inzetten. Het drinkwatertarief is opgebouwd uit variabele kosten (de kosten voor het waterverbruik), vastrecht (de kosten voor een aansluiting), belasting op leidingen (een milieubelasting om duurzaam gebruik van kraanwater te stimuleren) en 6 procent btw.

Het drinkwatertarief wordt jaarlijks aangepast. Het tarief is tot stand gekomen door een transparante kostentoedeling zoals de Drinkwaterwet voorschrijft. Dat heeft tot gevolg dat de tarieven nu beter aansluiten bij de kostenstructuur van PWN.

107 miljoen kuub water
Jaarlijks levert PWN ruim honderdzeven miljoen kubieke meter drinkwater aan bijna 783.000 consumenten, bedrijven en instellingen. Dit gebeurt via een drinkwaterleidingnet van ruim 10.250 km lang, ongeveer een kwart van de omtrek van de wereld.

Voorleesvrijwilligers gezocht

REGIO - Bibliotheek IJmond Noord is voor de Lonkende Leestafel op zoek naar vrijwilligers die senioren willen voorlezen. De Lonkende Leestafel is informeel en ontspannend en biedt de deelnemers een zinvolle tijdsbesteding, maar zorgt er tegelijk voor dat ouderen hun leesvaardigheid behouden of vergroten. Meer weten of aanmelden? Neem dan contact op met Denise Verlaat via: lonkendeleestafel@obijmond.nl of kijk op: bibliotheekijmondnoord.nl.