De Uitgeester

18 oktober 2017

De Uitgeester 18 oktober 2017


Treinreizigers Uitgeest flink gedupeerd 535 treinen halen eindstation Uitgeest niet

Foto: De Uitgeester

UITGEEST – Treinreizigers van- en naar Uitgeest op het traject Amsterdam-Uitgeest zijn bij een klein beetje vertraging direct de pineut. Als de sprinter naar Uitgeest zes minuten of meer vertraging heeft, stopt de trein in Wormerveer.

Door om te keren loopt de NS de vertraging in, maar in Uitgeest wachten passagiers dan vergeefs op de trein. Reizigers naar Uitgeest moeten op een andere trein overstappen om toch het eindstation Uitgeest te bereiken. De trein tussen Amsterdam en Uitgeest rijdt vier keer per uur. Tussen januari en augustus 2017 zijn maar liefst 535 treinen opgeheven en niet verder gereden dan Wormerveer.

Rover trekt aan de 'noordrem'
Afgelopen week trok reizigersclub Rover aan de 'noordrem' en heeft NS gevraagd om actie te ondernemen. "Deze overlast kan eenvoudig verminderd worden door minder treinen op te heffen. Bijvoorbeeld door de logistiek zo aan te passen dat er een reservetrein in Uitgeest staat", schrijft Rover aan NS. NS heeft toegezegd extra aandacht te besteden aan de Sprinter maar ziet nog niet meteen mogelijkheden om met concrete oplossingen te komen, zoals een minder krappe keertijd of een reservetrein.

Grazende 'grasmaaiers' in Dorregeestpolder

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST – Het recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer heeft er drie 'grasmaaiers' bij in de vorm van Schotse Hooglanders. Afgelopen donderdag zijn de drie dames uitgezet in de Dorregeestpolder in Uitgeest.

"Het natuurterrein is op dit moment aan het verruigen met riet. De plekken waarin riet staat, breiden zich langzaam maar zeker steeds verder uit. Dit komt door wortelstokken, uitlopers en zaden die het riet verspreid hebben. Voor de schapen, die in het natuurterrein lopen, is dit riet te zware kost", legt het recreatieschap uit. Gelukkig heeft de Schotse Hooglander riet bovenaan de persoonlijke menukaart staan. De drie vrouwelijke hooglanders van anderhalf jaar oud komen dan ook al geroepen. "Er is gekozen voor het vrouwelijke geslacht, omdat koeien niet zo groot en sterk zijn als stieren." De Hooglanders blijven in ieder geval twee jaar. Hierna evalueert het recreatieschap de proef en besluit of er verder gegaan wordt met deze manier van begrazen.

Honden ziek na eten 'poep van junkies'

Zieke hond binnengebracht bij Kliniek voor Gezelschapsdieren Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Zeker drie honden in Uitgeest zijn afgelopen week ziek geworden door het eten van 'poep van junkies'. Dit stelt de 'Kliniek voor Gezelschapsdieren' in Uitgeest.

Bij de kliniek zijn de afgelopen week drie honden binnengebracht met verschijnselen die omschreven kunnen worden als "stoned". De viervoeters hadden alle drie rondgelopen in het hondenuitlaatgebied langs de Ziendervaart in Uitgeest. "De drie honden waren "stoned", waarschijnlijk door het eten van poep van junkies", aldus de Kliniek voor Gezelschapsdieren op hun Facebook-pagina.

"Ze zijn sloom, suf, zakken door achterpoten en laten soms urine en ontlasting lopen. Vaak worden hun pupillen ook groot. Het is verstandig om even langs te komen, zodat we de toestand van het dier kunnen checken. In de meeste gevallen hoeft er geen medicatie gegeven te worden en zullen de verschijnselen de volgende dag helemaal weg zijn." Het advies van de kliniek is dan ook: "goed opletten of zoek een andere uitlaatplaats!"

Thuisbij - het dagboek van Jan

Foto: Aangeleverd

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij dagbesteding Thuisbij Uitgeest.

Zaterdag 14 oktober 2017
Vandaag waren we met een flinke pluk Thuisbij-ers als het ware op schoolreisje naar Thuisbij-Limmen. Daar betrokken de Limmers onder leiding van Anette en Hans hun eigen Thuisbij-pand aan de Schoolweg in het vriendelijke dorp op een steenworp afstand van Uitgeest. Anette Zeeman had al heel lang het idee om met een eigen Thuisbij te beginnen. Ze maakte kennis met Ilona en die gaf met haar Rob de Limmers advies uit eigen ervaring.

Zo zorgde Uitgeester franchisegever Rob voor de foto's die het geheel keurig en kleurig vastlegden, zodat iedereen later kon zeggen 'weet je nog hoe vol het was in onze tuin op die zonnige zaterdag in oktober'. Rob en Ilona sloegen het allemaal trots gade. Men kon veel zeggen, maar de Limmer start was zonder meer geslaagd te noemen. Kortom, een prettig begin.

Vandaag was de officiële opening en daar waren wij van de Uitgeester vestiging dus bij uitgenodigd. Daar staken de Uitgeesters hun jongere broertjes en zusjes een hart onder de riem. Ze zongen er zelfs een welgemeend lied over met onder andere solo's van Tinie en Jan. De rest van de Uitgeesters was ongeveer een vierstemmig koor.

Dat deden ze zo welgemeend – met een lied en een traan – dat tijdens het zingen er spontaan tranen in de Limmer ogen verschenen. Dat vroeg om assistentie van zakdoeken, die dan ook vlotweg aangeboden werden tijdens het concert in de Limmer achtertuin aan de Schoolweg 15.

Onder de talrijke bezoekers noteerden wij – voor zover wij kennis van de Limmer gemeenschap hebben – een wethouder, een vertegenwoordiging van de onmisbare Rabobank, idem van de Viva Thuiszorg, huisartsen en hun ondersteuners, buren, familie en vrienden. Naar men ons vertelde waren er onder de ongeveer 200 bezoekers ook veel gezond-nieuwsgierige bezoekers met het oog op de toekomst.

En die kwamen allemaal met cadeaus zodat de Limmer Thuisbij-ruimten binnen de kortste keren vol met onder andere kleurige bloemstukken en lekkere drankjes stonden. Men kan rustig beweren, dat Thuisbij-Limmen een gezonde start had op deze zon-overgoten zaterdag-morgen in oktober. Het was net of Limmen sinds die zaterdag een stuk rijker was geworden…

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Schrijver op bezoek bij De Wissel

Harald Timmer bezig met het signeren van boeken Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Tijdens de Kinderboekenweek kwam schrijver Harald Timmer meerdere keren langs op basisschool De Wissel in Uitgeest. Timmer is de schrijver, illustrator en uitgever van onder andere 'Het Wiebelmannetje'.

Aan onder andere de leerlingen van groep drie las de schrijver voor uit één van zijn boeken. Ook vertelde Timmer in de klas hoe een boek ontstaat. "Omdat Harald bij alle processen van het ontstaan van een kinderboek betrokken is, kon hij er veel interessants over vertellen. De kinderen vonden het erg boeiend!", aldus Josine van Tol, die als ouder zeer actief bij de Wissel betrokken is. De allerkleinste van de school luisterden ook ademloos naar het voorlezen. Als klap op de vuurpijl kwam Harald op maandag 9 oktober op school zijn boeken verkopen en signeren. Van Tol: "hoe speciaal kan het zijn? Een boek kopen van- en bij de schrijver zelf en dan ook nog eentje met een echte handtekening" Er stond een lange rij met belangstellenden, Timmer kreeg het er warm van. "Het was een groot succes!", besluit Van Tol.

Duik niet zonder gezondheidsrisico

Foto: Anita Webbe

UITGEEST – Een frisse duik in het Zwaansmeer of zwemmen in het water bij Dorregeest? Zwemmers moeten vanaf nu rekening houden dat het zwemseizoen 2017 is beëindigd. Dat betekent dat de officiële zwemplekken in Noord-Holland niet meer worden gecontroleerd op veiligheid en waterkwaliteit tot de start van het zwemseizoen op 1 mei 2018.

Tussen 1 mei en 1 oktober 2017 werd minimaal één keer per maand de waterkwaliteit van officiële zwemplekken gecontroleerd. Bij incidenten wordt dat nog vaker bijgehouden. Een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod wordt afgegeven als de waterkwaliteitsmetingen daartoe aanleiding geven. Tijdens de waterkwaliteitscontroles wordt gekeken naar de aanwezigheid van schadelijke blauwalgen, parasieten en bacteriën. Vooral blauwalgen kunnen in de zomermaanden voorkomen in het oppervlaktewater. Bij alle officiële zwemplekken staan publieksinformatieborden met daarop onder andere een plattegrond, aanduiding van mogelijke vervuilingsbronnen, de waterkwaliteitsklasse en de verboden die gelden. Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op www.zwemwater.nl.

Column: Hanneke Bekkers Jongerentherapie en -coaching

Voor lichamelijke klachten ga je naar de huisarts. Het zou mooi zijn om bij psychische klachten net zo vanzelfsprekend naar een (jongeren)therapeut/-coach te gaan. Gevoelsmatig is deze stap vaak wat lastiger. Je bent toch niet gek, je kunt er toch zelf ook wel uit komen? Natuurlijk. Dat kan alleen wel lang duren, dus waarom niet meteen je problemen aan pakken bij iemand die zich helemaal op jou richt. Waarom leer je alles over Napoleon, het skelet en grammatica, maar vertelt niemand je iets over gedachten, gevoelens, en dat ingewikkelde superdrukke leven van je? Het is soms al gewoon hartstikke moeilijk om jong te zijn, laat staan als je er allemaal problemen bij krijgt. Ik hoop dat ik het een beetje gemakkelijker voor je kan maken. We gaan het niet steeds uitgebreid hebben over problemen, maar vooral over oplossingen. Ik ga ook niet de leraar uithangen. Je moet van mij helemaal niks. Ik begeleid je, geef wat voorzetjes en jij bepaalt of je ze wel of niet inkopt. Jongeren kunnen goed en relatief snel leren hoe zij zelf kunnen zorgen dat ze lekkerder in hun vel zitten. Integratief werken betekent dat je alleen verandert wat jij wilt veranderen. Daarvoor zetten we alles in wat je al in huis hebt. Zo bekeken is integratieve jongerentherapie/-coaching eigenlijk een prachtig cadeau, want wat is er nu mooier dan bij moeilijkheden er zelf voor kunnen zorgen dat je weer lekker in je vel zit en je je fijn kunnen voelen? Informatie of afspraak? 06-18760760 www.bekkers.net

Ingezonden Brief: "D" staat voor Democratie, maar bij wie??

Burgers staan op tegen dwang van een coalitie en worden daarna verweten dat zij voor het belang van de burgers opkomen. Even de feiten: op een onbewaakt moment gaat het college, in weerwil van genomen besluiten, plannen ontwikkelen voor een nieuw dorpscentrum. Reeds gedane plannenmakerij wordt opzijgeschoven, want het komt ze niet uit. Er moet van het college gebouwd worden op plekken waar dat volgens besluiten niet wenselijk is, maar "toen is toen, nu is nu". Dure bureaus worden in de arm genomen en een schijnvertoning wordt opgevoerd om hun plannen het stempel van "goedgekeurd door de burger" te geven. De uitkomst stond al vast, de burgers mochten nog even tekenen bij het kruisje. En als een inspreker wijst op aannemers die al betrokken zijn bij de plannenmakerij, wordt dat door de wethouder glashard ontkend en wordt de inspreker voor leugenaar gezet in een raadsvergadering waar de inspreker niet kan en mag reageren van de burgemeester. Democratie??? Al vanaf het begin hebben we het college gezegd burgerparticipatie serieus te nemen, maar ze bleven doof, rekenend op de fragiele meerderheid van partijen met de "D" van democratie in hun naam, partijen die hun oren laten hangen naar de aannemers, zorginstellingen en een schoolbestuur; geen oog voor de burger, niet luisteren naar andere belanghebbenden. Blind vertrouwen op gekleurde mededelingen van ambtenaren en een goed betaald bureau. En dan, als het niet bevalt, de burgers verwijten maken, o.a. door docenten van slecht onderhouden schoolgebouwen. Gelukkig is er dan nog de Wet op Openbaarheid van Bestuur. Laatste strohalm voor de burgers die door partijen met de "D" van Democratie in hun vaandel in de steek zijn gelaten en voor leugenaar worden gezet. Jos Baltes.

Cheque Kornak voor Lees Lokaal Uitgeest

Cheque van 1000 euro voor Lees Lokaal Uitgeest Foto: Ger Bus

UITGEEST – Het 'Lees Lokaal' in Uitgeest heeft tijdens de Kinderboekenweek een cheque van duizend euro gekregen. Dit bedrag was in juni bij elkaar gelopen door leerlingen van basisschool de Kornak.

Naar goed gebruik zoekt de school altijd een goede bestemming voor een flink deel van de opbrengst en dit jaar viel de keuze op Lees Lokaal. Dat bleek een rake keuze, want de op vrijwilligers steunende leesorganisatie kan zulke giften goed gebruiken. "Met dit geld kunnen wij weer veel boeken aanschaffen. Kinderboeken natuurlijk, die jullie weer kunnen lezen", zei Hetty Franzani tegen de kinderen tijdens de uitreiking van de cheque.

Het Lees Lokaal werkt nauw samen met de basisscholen in Uitgeest. Met de leescoördinatoren van de scholen worden allerlei activiteiten bedacht en programma's opgezet die het leesplezier van kinderen stimuleren.

Verrassingstocht Rode Kruis Uitgeest

Mooie dag voor ouderen dankzij Rode Kruis Uitgeest Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Het Rode Kruis afdeling Uitgeest heeft onlangs weer de jaarlijkse verrassingstocht gehouden. Ruim zestig ouderen werden door chauffeurs en begeleiders in auto's rondgereden door de omgeving. Na een mooie tocht door onder meer Oostknollendam en Spijkerboor werd er genoten van koffie met gebak bij de Rijper Eilanden. Hierna werd de route vervolgd en via Schermerhorn en Oterleek werd Heiloo bereikt voor de lunch. "Mede dankzij de inzet van ruim zestig vrijwilligers kijkt Rode Kruis Uitgeest terug op een geslaagde dag!", aldus de organisatie.

Anke de Vink-Hartog lijsttrekker VVD Uitgeest

UITGEEST – Anke de Vink-Hartog is gekozen tot lijsttrekker van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Uitgeest. Dit heeft de VVD afgelopen week bekend gemaakt. Hartog werd door de leden tot lijsttrekker benoemd tijdens de algemene ledenvergadering. Ook de andere VVD-lijsttrekkers voor de BUCH-gemeenten zijn gekozen: Cees Roem (Bergen); Rob Dekker (Castricum) en Rob Opdam (Heiloo).

Griezelen bij Zwembad De Zien

Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Een avond vol spanning en schrikmomenten: zaterdag 28 oktober is er een Halloween feest bij Zwembad De Zien. Tijdens dit feest verzamelen er zich enge en angstaanjagende figuren voor een avond griezelen. Er is onder meer een doodeng spookhuis. Ook is er een waarzegger om de toekomst te voorspellen. Natuurlijk mogen de griezelfilms ook niet ontbreken. De Halloween-avond is voor alle kinderen uit de groepen vijf tot en met acht. Tijdens avond is De Zien van 19.00 tot 21.00 uur open. De entree is 3,50 euro, inclusief een glaasje mysterieuze toverdrank. Aanmelden kan vóór 26 oktober via de website van De Zien: zwembad-dezien.nl. Ouders mogen gratis mee... tenminste, als ze durven.

Foto: Aangeleverd

Musical workshop tijdens herfstvakantie

UITGEEST – In de herfstvakantie wordt er voor kinderen een musical workshop georganiseerd in de kantine van Zwembad de Zien. Zingen, acteren, dansen alles komt aan bod. "Natuurlijk houden we rekening met je leeftijd en ervaring zodat de workshop voor iedereen even leuk is", laat Jessica Harmens van de organisatie weten. De workshop is op maandag 24 oktober van 09.00 uur tot 14.30 uur. Het is voor kinderen in de leeftijd van vier tot tien jaar. De kosten zijn 15 euro en aanmelden kan via: jessicaharmens@ziggo.nl

'Griezelen, gruwelijk eng' op basisscholen Uitgeest

Foto: Basisschool De Kornak

UITGEEST – Kinderboeken met griezels en engerds stonden centraal tijdens de Kinderboekenweek 2017. De scholen in Uitgeest organiseerden tal van activiteiten rond het thema: griezelen, gruwelijk eng. Op Basisschool de Kornak was er afgelopen week een 'spookhol' van de heks. In het 'spookhol' konden kinderen van alles ruiken en voelen. Het was vooral 'gruwelijk eng'...

Ingezonden Brief: Weerwoord op ingezonden brieven

Vanaf 2005 volgen wij de lokale politiek op de voet. In 2006 werd Acties Uitgeest opgericht omdat de Castricummerpolder dreigde bebouwd te worden. Daarna hebben stonden we met succes op de barricaden voor o.a. de inrichting van de waterberging in dezelfde Castricummerpolder en het behoud van de Kagerhoek. Intensiever bemoeiden we ons met de toekomstige plannen in het centrumgebied. We werden door velen benaderd om hierover stelling te nemen. Dit resulteerde in de oprichting van de stichting B.O.B. (vm. Acties Uitgeest) Kiezersbedrog of zetelroof: het betreffende raadslid is volgens, art.27 Gemeentewet "leden van de raad stemmen zonder last", daartoe gerechtigd. Dit besluit nam ze niet zomaar: na ruim 10 jaar actief te zijn, kwam ze in gewetensnood. Ze stapte op om 2 redenen: ze was oneens met de gepresenteerde plannen en ook de manier waarop die tot stand zijn gekomen. Het siert deze volksvertegenwoordigster dat ze naar de burgers luisterde en nam toen deze hele moeilijke beslissing. Haar overstap was niet geregisseerd maar het gevolg van de voorgaande gekozen traject door de coalitie en college. Een mooi IKC voor kinderen en ouders, dat is nog steeds het streven van PU, UVP en de PvdA. Lees het goedgekeurde amendement. Ook zij willen dit en liefst zo snel mogelijk en verwachten dat het zittende college dit net zo voortvarend als met de vorige plannen gaat aanpakken. Snel vooruit met IKC en Geesterheem. St.B.O.B. sluit zich hierbij aan, omdat alle bestemmingen al vaststaan. Frank du Long, voorzitter stichting B.O.B

Ingezonden Brief: Het doel voorop

De gemeente Uitgeest is een prachtig landelijk dorp. Het college van B&W heeft de ambitie om dit dorp ook duurzaam aantrekkelijk te houden als woongemeenschap. Het spreekt voor zich dat kinderopvang en onderwijs daar een belangrijk bestanddeel van zijn. In het belang van ouders en kinderen denkt Tabijn bewust na over: Hoe zorgen we ervoor dat ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar optimaal vorm krijgt? In Nederland is de afgelopen jaren een beweging ontstaan om zogenaamde Integrale Kind Centra (IKC's) vorm te geven. Ook Tabijn gelooft in dit concept. Nu een drietal basisscholen van Tabijn in het centrum van Uitgeest toe zijn aan nieuwe huisvesting, ligt hier een prachtige kans. Een kans die tijdens de gemeenteraadsvergadering van 28 september jl. door alle aanwezige partijen in de raad werd onderstreept. Het Beeldkwaliteitsplan voor herinrichting van het centrumgebied Uitgeest (waar het IKC deel van uit maakt) heeft het echter in de aangeleverde versie tot onze grote spijt niet gehaald. Een amendement werd door een nieuwe meerderheid van stemmen aangenomen. Wat houdt dit amendement in? Er staat letterlijk in dat 'Het college van B&W opdracht krijgt om een ontwerp te maken van een IKC op de Paltroklocatie en de ruimtelijke en verkeerstechnische gevolgen te onderzoeken'. Deze optie is niet nieuw. Er is in het verleden eerder een onderzoek gedaan naar deze locatie. Op basis van dat onderzoek, kunnen we eigenlijk nu al zeggen dat de Paltrok locatie te klein is om een IKC voor 500 leerlingen ruimte te gaan bieden. Of we moeten de hoogte in. De eerder gemaakte keuze voor de IJsbaanlocatie blijft volgens Tabijn de beste. Laten we het gezamenlijke doel niet uit het oog verliezen: een mooi IKC faciliteren met goede huisvesting. Uitgeest verdient dat. Carla Smits Bestuurder Stichting Tabijn

Veel belangstelling voor open dag Fabo Hobbyvereniging

Lekker schilderen tijdens de open dag. Foto: De Uitgeester

UITGEEST – De Fabo Hobbyvereniging in Uitgeest kon afgelopen zaterdag rekenen op veel belangstelling van de Uitgeesters. Tijdens de open dag konden kinderen en hun ouders kennis maken met de hobbyvereniging. De vereniging in het Zienhouse in Uitgeest verzorgt verschillende hobbyclubs voor jongeren van zeven tot vijftien jaar. Daarnaast zijn er clubs voor leden van zestien jaar en ouder. Tijdens de open dag konden kinderen schuiven bij de 'knutselclub' voor het maken van dieren van glazen potjes. Bij de 'elektroclub' kon er een zenuwspiraal gemaakt worden en bij de 'timmerclub' kon er een boter-, kaas- en eierenspel geknutseld worden. Meer informatie over de Fabo Hobbyvereniging is te vinden op fabouitgeest.nl.

Van glazen potjes dieren maken. Foto: De Uitgeester

Ingezonden Brief: IKC op Paltroklocatie is geen alternatief!

Door een onverwachte en betreurenswaardige overstap van een door D66-kiezers gekozen raadslid staat het nieuwe centrumplan op losse schroeven. Daarmee ook de bouw van een grote school gei¨ntegreerd in een IKC-complex. Nu is de Paltroklocatie aan de Wiekenlaan/Plevierstraat door de oppositiepartijen weer tot de ideale plek gebombardeerd. Iedere Uitgeester, die enigszins die omgeving kent, ziet onmiddellijk dat deze locatie geheel ongeschikt is voor een grote basisschool/IKC/sportzaal. Toen o.b.s. De Paltrok nog een volwaardige basisschool was, was het tijdens de breng- en haaluren al een chaos op de Wiekenlaan. Veel ouders kwamen hun kinderen per auto brengen of halen. Menigmaal leidend tot heel gevaarlijke situaties met name rondom de vluchtheuvel in de Wiekenlaan, waar vaak door bestelauto's en Jumbo-vrachtwagens links langs werd gereden, omdat auto's noodzakelijkerwijs her en der geparkeerd stonden. Zelfs prive-opritten van direct omwonenden werden gebruikt of geblokkeerd. Als we teruggaan naar die tijd, erger nog als we een twee- of driemaal zo grote school neerzetten, is het verkeersinfarct met bijbehorende gevaren viermaal per dag een feit. En dan zwijg ik nog over de avonduren als sport- en andere activiteiten in het gebouw wellicht nog meer autorijdende bezoekers trekken! Onbegrijpelijk en stuitend is daarom het argument van brievenschrijfster Rodenburg-Tiebie van 13 september j.l., dat er "voldoende parkeergelegenheid" is. Schandalig om lezers op deze manier op het verkeerde been te zetten! De Wiekenlaan en de Plevierstraat zijn GEEN parkeerstraten! Ik roep van harte alle voorstanders van dit onzalige plan op tot bezinning te komen. Wat aan de Wiekenlaan maximaal haalbaar is, is een school ter grootte van (naar mijn inschatting) 150 tot 180 leerlingen. En dan nog zonder IKC-faciliteiten en een te verhuren grote sportzaal. Daarbij in het midden latend of zo'n school wel levensvatbaar is. Henk Pel.

Koffie-dik : verse koffiebonen, thee, chocolade & bonbons Adres: Deutzstraat 20A,1961 NT Heemskerk, tel. 0251-769 027 / 06-21886641, Website/Facebook: www.koffie-dik.nl, mail: koffiedik1971@gmail.com

Martijn Metten: "Koffie- en theedrinken is een beleving" Foto: Anita Webbe

Koffie-dik, is een gecombineerde koffie- en theewinkel met chocoladeverwennerij midden in het gezellige winkelcentrum van Heemskerk. De shop wordt gerund door Martijn Metten: een vrolijke ondernemer met een passie voor food en houdt van gezelligheid. "Een dag begint toch met een goede bak koffie of thee. In combinatie met een heerlijke handgemaakte bonbon of een stukje chocolade maakt de beleving af." Koffie-dik heeft ook alleen maar eerlijke producten waarvan groot aantal biologisch zijn.

Koffiebeleving

De kant en klare koffiepads en -cups en ook het opschenken van vroeger is welbekend. Wanneer u bij Koffie-dik naar binnen stapt merkt u direct dat dit een stapje hoger is. De keuze in melanges en espresso's zijn reuze. De verse koffiebonen uit land van herkomst variëren van van soort en sterkte, naar wens gemalen in grove of fijne structuur. Beleef hoe de boon haar 'fruitsmaak' afgeeft door de manier waarop deze gebrand is. Vanzelfsprekend blijft het drinken van een koffiesoort een kwestie van smaak. Martijn adviseert u graag in de keuze. "Probeer de verschillende koffiesmaken uit, het is een kwestie van oefenen," lacht Martijn. Gebruik hierbij de spaarkaart: Bij afname van 10 x een half pond bonen krijgt u een half pond gratis. "Met betrekking tot de koffiebeleving is de afstelling van de koffiemachine thuis ook een belangrijke factor" weet Martijn.

'My cup of tea'

Er bestaan zeven verschillende theesoorten: groene, zwarte, witte, Rooibos, Oolong, kruiden, en Maté. Deze soorten bestaan uit wel vijftig tot honderd melanges thee. Voor zowel innerlijke (nacht)rust of om juist een boost te krijgen. "Een heerlijke kop thee wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit van de thee, ook de manier waarop thee gezet wordt én de temperatuur van het water is van cruciaal belang. Dit is even een studie, maar ik adviseer ook hierbij graag," aldus Martijn. Bij Koffie-dik kunt u ook een 'take-away' koffie of thee bestellen. Handig voor onderweg of tijdens het winkelen!

(H)eerlijke Chocolade

In de vitrine ligt uitnodigend een variatie aan heerlijke handgemaakte bonbons, van wit tot puur met vulling en/of nootjes. De kleurrijke 'Picasso's' met verrassende vulling, herfstige bonbons en heerlijke chocoladetruffels met slagroom zorgen direct voor een sfeervolle traktatie. Ook zijn er suikervrije chocoladerepen en pastilles verkrijgbaar. "In pure chocolade van boven de 70% cacao zit nauwelijks vet en suiker en wordt zelfs als gezond bestempeld door cardiologen!" vertelt Martijn. Alles is 'fair' verkregen en afkomstig van een cacao plantage waarbij bovendien de vrouwen in Tanzania worden gesteund.

Deze lekkernijen met bijbehorende accessoires zijn in de sfeervolle winkel aanwezig om ook zelf thuis of op kantoor tot leven te brengen, zoals een Perculator, French Press, filters en kannen voor het traditioneel opschenken met Caffetaire, diverse mooie kopjes, schenkers, glazen en mokken. Naar eigen wens kunt u ook gecombineerde cadeau- of (kerst)pakket(ten) laten samenstellen. Een stijlvol cadeau om te krijgen of om weg te geven!

Lezing over geschiedenis Amsterdam

UITGEEST – Ras Amsterdammer en stadsgids René Valensa komt 19 oktober op uitnodiging van 'Vrouwen van Nu' naar Uitgeest voor een lezing. In dorpshuis De Zwaan geeft Valensa een lezing over over de geschiedenis van Amsterdam van 1800 tot heden. Een korte inleiding gaat over de komst van de Joden naar de stad. Aan de hand van beelden zal de Jodenbuurt getoond worden. Niet alleen de huizen en plekken van de (rijke) Joden, weeshuizen, theaters worden getoond maar ook de arme vroegere Jodenbuurt. Hierbij wordt niet de religieuze maar het sociale leven belicht. De zaal is open vanaf 19.30 uur de lezing begint om 20.00 uur. Niet leden zijn ook van harte welkom en betalen vijf euro entree, inclusief koffie of thee.

Ingezonden Brief: Sloop van het gemeentehuis!

Sloop van het gemeentehuis! Dit waren de plannen van UL,CDA,D66 en de VVD, maar is door de politieke ommezwaai naar PU, UVP en PvdA voorkomen. Met dit waanzinnige sloopplan zou de hal met bijbehorende kantoren en vergaderzaal van het gemeentehuis weg gesloopt worden en het gedeelte van de voormalige Pastorijhof locatie met achteringang vanaf Geesterheem intact blijven. Nu er een nieuw Geesterheem op dezelfde plek zal worden gerealiseerd zullen de overgebleven bewoners tijdelijk moeten verkassen, net als 25 jaar geleden. Toentertijd is mijn moeder met de opname stop tijdelijk naar haar geboortedorp geweest, is maar daarna in een spiksplinternieuwe kamer teruggekeerd. Toen was er ook een veel gehoorde kreet: oude bomen kun je niet verplanten. Maar als nu het huidige deel van het gemeentehuis tijdens de nieuwbouw, het Pastorijhof gedeelte als dependance met kamers en de hal als eetzaal is in te richten, hoeven de Oudjes alleen maar de straat over te steken en kunnen ze nog een kamer krijgen met het vertrouwde uitzicht op een van de twee kerktorens als ze uit het raam kijken. En wie weet zullen er mensen bij zijn die zullen zegge, hier heeft mijn vader of moeder ook nog gewoond. Oude tijden kunnen herleven! Lou Winter

Genieten voor jong en oud

Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Kinderen genoten samen met hun (groot) ouders zaterdagmiddag van de voorstelling "In de dromenschijn" in het Lees Lokaal. De voorstelling werd gegeven door Theater Poppekus. De kinderen genoten volop van de avonturen van Superopa en zijn kleinzoon Daan. Ook voor de volwassenen was het genieten van de woordgrapjes die er allemaal in verstopt zaten en natuurlijk van de reacties van de kinderen. Op dinsdag in de herfstvakantie organiseert Theater Popppekus een educatieve wandeling bij De Hoep in Castricum. De vertrektijden zijn 12.00 en 15.00 uur. Meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina: facebook.com/theaterpoppekus.

Foto: De Uitgeester

FC Uitgeest strijdvaardig verliezer

Keeper Sven Koning bracht Wormerveer niet van zijn stuk Foto: aangeleverd

Het is de 87e minuut. Eén nul achter. Nog drie minuten op de klok, misschien vijf, als hij zich met zijn stevig postuur in de richting van het vijandelijk strafschopgebied beweegt, het eigen doel is nu leeg. Als de keeper van ADO Den Haag het kon waarom hij dan niet. Dromen van het ene moment dat hem voor eeuwig in de geschiedenisboeken van FC Uitgeest zou plaatsen. Een hevige scrummage voor het doel van de thuisploeg, de bal die als in een flipperkast heen en weer springt maar niet goed wil vallen voor de voeten van een Uitgeester. Ook niet voor die van hem, Sven Koning. De teleurstelling is zichtbaar na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Oosterlaken, bij hem en een team dat zich de hele tweede helft in het zweet had gewerkt om een sullig opgelopen achterstand weg te werken. FC Uitgeest startte vandaag zonder de afwezige Emiel Sinnige (voor hem speelde Tomas Duijn) en met Mike Adrichem in de spits voor Jordy Duijn. De wedstrijd is amper begonnen, de vele toeschouwers hebben zich net een plaatsje in de zon en langs de lijn veroverd, als er in de verdediging van FC Uitgeest heel ongelukkig wordt gereageerd op een dieptepass van uitblinker en aanvoerder van Fortuna Milan Klopper. Spits van dienst Heijnis zegt dank je wel en scoort beheerst. 1-0. Het was de opmaat voor een sterke fase van de thuisploeg die in alle opzichten liet zien dat de ongeslagen status niet op toeval berustte. Met slim tussen de linies opererende spelers als Klopper en van den Heuvel en agressief jagende middenvelders werden de gasten uit Uitgeest flink met hun rug tegen de muur gezet. Pas in het laatste gedeelte van de eerste helft slaagde FCU er in om zich enigszins onder de druk vandaan te voetballen. Gelukkig werd die lijn in de tweede helft voortgezet. Nu was FC Uitgeest de overheersende partij maar de verdiende gelijkmaker wilde maar niet vallen. Vooral keeper Bakker onderscheidde zich in die fase met een aantal sterke reddingen op inzetten van Mike Olgers en Mike Adrichem. Het dichtst bij een treffer was FCU in de 88 e minuut toen keeper Bakker de bal bij een hoge voorzet uit zijn handen liet vallen. De daaruit voortvloeiende goal werd echter om onduidelijke redenen afgekeurd. Zelfs de imposante gestalte van keeper Sven Koning bracht Fortuna Wormerveer daarna niet meer van zijn stuk. Het was en bleef 1-0 en daar mochten de gastheren maar wat blij mee zijn. FC Uitgeest mag ondanks de nederlaag toch tevreden zijn. Met het vandaag, tegen een sterk Fortuna Womerveer, vertoonde spel en getoonde inzet kan het niet anders of er gaan nog veel punten gepakt worden. (De Afvallende Bal).

Stormvogels sluit af met winst

Foto: Jelmer van Dam

UITGEEST - Voor de korfballers van Stormvogels was het afgelopen zondag erop of eronder. De ploeg van Ton van Duijn ging de afgelopen twee weken hard onderuit tegen laaggeklasseerde tegenstanders, waardoor het zelfvertrouwen een flinke knauw kreeg. De ambitie voor dit seizoen is om in de derde klasse te blijven spelen, waarbij elk punt van belang is. Tegenstander was Zaandam Zuid, de nummer twee van de ranglijst.

Stormvogels ging voortvarend van start, waarbij Sebastiaan van den Bosch de score in de vierde minuut wist te openen. De condities waren uitstekend, en vele toeschouwers kwamen op deze laatste veldwedstrijd van het seizoen af. Zij zagen een zeer sterk spelend Stormvogels die zich niet liet aftroeven door de opponent. De Uitgeesters waren op alle vlakken beter en straalden dit ook uit. De rentree in de basis van Jord Betjes, na lang blessureleed, paste heel goed in dit plaatje. Na 23 minuten speeltijd leidde Stormvogels met 6-3 en zij speelden de eerste helft soeverein uit om vervolgens met 7-5 te kunnen gaan rusten.

Bij aanvang van de tweede helft maakten Ward Betjes en Van den Bosch echter definitief een einde aan enige illusie die Zaandam Zuid nog mocht hebben. Een gaatje van vier zouden onze dorpsgenoten niet meer weggeven en zo werd de wedstrijd dan ook geroutineerd uitgespeeld. Zaandam Zuid wist de achterstand hooguit te verkleinen naar twee doelpunten verschil, maar Stormvogels bleef dominant. De wedstrijd eindigde tenslotte in een 12-10 overwinning.

Pixel Party in bibliotheek Beverwijk

BEVERWIJK – De bibliotheek van Beverwijk organiseert tijdens de herfstvakantie een tweetal leuke activiteiten. Zo is er op dinsdag 24 oktober tussen 11.00 en 12.30 uur een spetterende 'Pixel Party'. Kinderen van zeven jaar en ouder kunnen deze ochtend lekker komen pixelen. Maak met pixels de leukste sleutelhangers. Verzin de meest kleurrijke, creatieve afbeelding die je kan bedenken en verander het in je eigen persoonlijke sleutelhanger! Vrijdag 27 oktober kunnen kinderen tussen de zes en twaalf jaar op zoek naar hun eigen talent. Talentenfluisteraar Baukje Uilkema helpt kinderen in twintig minuten met het ontdekken van hun talenten en hoe ze die nog meer kunnen ontwikkelen. Beide activiteiten zijn gratis.

Knutselen in de herfstvakantie

CASTRICUM – Bij de bibliotheek in Castricum kunnen kinderen in de vakantie weer komen knutselen in het 'BIEB Atelier'. Op dinsdag 24 oktober van 10.00 tot 11.30 uur kunnen jonge creatievelingen zich uitleven. Afval kan direct worden weggegooid, maar er kunnen ook prachtige dingen van gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van dieren met behulp van plastic flessen of een grappig mannetje van een drinkblikje met ogen van doppen. De activiteit is bedoeld voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Meedoen? Kom dan op 24 oktober naar Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduinweg 1. Omdat het aantal kinderen dat deel kan nemen beperkt is, is aanmelden vooraf noodzakelijk. De toegang is 3,50 euro. Aanmelden kan via de jeugdagenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

Stormvogels F1 kampioen na zinderende wedstrijd

Achter van links naar rechts : Myrthe de Kort, Quiryn Oldernburger, Luc Sely en Nikita Gorkoel (trainer/coach Eveline Nootebos) Voor van links naar rechts : Amber Verduin, Dewi Heijne, Daan van Duijn, Marit Nootebos en Niek van Dam. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Groot feest bij K.V. Stormvogels: de jeugdploeg (5-7 jaar) werd afgelopen zaterdag veldkampioen. Dit gebeurde na een zinderende wedstrijd tegen korfbal grootmacht Groen Geel uit Wormer. Beide ploegen streden voor de titel, waarbij de winnaar er met de titel vandoor zou gaan. De wedstrijd bleef heel lang 0-0, waardoor de beslissing pas in de slotfase viel. Door scores van Daan van Duijn (2) en Dewi Heijne wisten de jonge "Vogels" de wedstrijd met 3-0 te winnen waarna het kampioenschap gevierd kon worden.

Ingezonden Brief: CDA duldt geen andere mening

Voor het CDA zijn nu de druiven zuur, maar vergeet de rotstreek niet die het 2 jaar geleden zelf uithaalde met PU toen Spaanderman (CDA) de coalitie opblies. CDA ging met anderen verder. Deze vier partijen waren bereid het ijsbaan terrein wel te bebouwen, PU niet en moest dus vallen. Op 28 september bleek dat de coalitie financieel nog niets geregeld had met de Fam. Berkhoud. Op 28 september zou het nieuwe centrum gebied beklonken worden. Dat liep gelukkig anders door de overstap van Natasja. Ja, wat is kiezersbedrog? S.Doeve en C.Schouten stappen op, UL houdt zich niet aan zijn verkiezingsprogram, het CDA vermeldt niets over bebouwing ijsbaan, ga zomaar door. Waar blijven de jonge ouders trouwens op de raadsvergaderingen? Het is juist hun belang. Als de sporthal op dezelfde plaats blijft betekend dit dat de kinderen naar buiten gaan en dan kan het wel eens regenen, het stukje lopen is een "uitje" voor hen, geloof mij en ze maken kennis met het verkeer. Wat het CDA verder vermeldt over Geesterheem is onzin, het CDA is het spoor kwijt dat blijkt uit het in een kwaad daglicht stellen van PU. S. Cornelisse

Verkeersexpert: "gevaar op de loer tijdens herfstachtig weer"

De laagstaande zon zorgt in de herfst voor meer ongelukken. Foto: Mike van den Bos

REGIO – De donkere dagen staan weer voor de deur en dit brengt een hoop gevaarlijke verkeersmomenten met zich mee. Regen, gladheid en het feit dat het veel vroeger donker wordt zorgt voor veel onveilige situaties op de weg.

"Fietsers hebben snel het idee dat ze goed zichtbaar zijn. Maar geloof mij. Dit is echt niet waar. Vanuit een auto zijn fietsers zonder licht echt niet te zien. Laat staan met donkere kleding in de regen", Stelt Mike van den Bos. Met zijn bedrijf 'driver-academy.nl' verzorgt de verkeersspecialist al jaren rijtrainingen voor hulpdiensten, rijopleidingen voor particulieren en driver-events zoals anti-slip trainingen.

Op het gebied van verkeer is Mike van den Bos een echte expert en weet als geen ander welke gevaren er op de loer liggen tijdens herfstachtig weer. "Belangrijk tijdens de herfstdagen is een goede zonnebril. Laaghangende zon is iets om goed rekening mee te houden. Afstand houden en de snelheid aanpassen is een must. Vergeet niet dat 93% van de ongevallen te wijten is aan menselijk falen", aldus Van Den Bos.

Het belangrijkste van autorijden is dan ook vooral: fouten proberen te voorkomen en de fouten van anderen opvangen. "Dit kan alleen als je bezig bent met verkeer. En vergeet niet. Iedereen heeft een speciale functie op z'n mobiel voor tijdens de rit of op de fiets: een uit-knop".

De tweejarige Caz geniet van de herfstblaadjes in het bos. Foto: De Uitgeester

De herfst heeft zijn intrede gedaan, ook al waren de afgelopen dagen boven verwachting zomers. In onze najaarsbijlage vindt u leuke en handige tips voor de kinderen en uzelf en een aantal wetenswaardigheden. Geniet van de schoonheid van de herfst, vooral tijdens de aankomende vakantie en mét De Uitgeester!

Herfstvruchten omgetoverd tot spinnenwebben en poppetjes. Foto: De Uitgeester
Deze herfsttuin aan de Middelweg is helemaal klaar voor Halloween. Foto: De Uitgeester
Het was de afgelopen dagen heerlijk weer voor een herfstwandeling. Foto: Lenneke Hulshof

Vikingenspektakel in Huis van Hilde

Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Op zondag 22 oktober 2017 viert Hilde haar verjaardag met een groot Vikingenspektakel in en voor Huis van Hilde. Er is van alles te beleven op de historische markt. Handelaren uit de vroege middeleeuwen stallen hun spulletjes uit en Vikingen demonstreren ambachten. Ontmoet echte Vikingen, die laten zien hoe in de vroege middeleeuwen het smeden, tin gieten, kleding maken, spinnen, vilten en leer of been bewerken in z'n werk ging. Kom kijken en doe ook zelf mee. Je kunt vuur maken, koekjes bakken, Viking knutselen en armbandjes weven. Of leren vechten als een Viking. En natuurlijk zijn er voorstellingen en klinkt er muziek. De tentoonstelling 'Van Viking tot Graaf van Holland' is voor het eerst te bezichtigen. Daar zijn de onlangs in Bakkum opgegraven munten te zien die het bewijs zijn van de aanwezigheid van Vikingen in deze regio. En wie jarig is trakteert; Hilde zorgt voor taart en een cadeautje, zolang de voorraad strekt. Op het terras is een scala aan middeleeuwse happen verkrijgbaar. De provincie Noord-Holland is hoofdsponsor van het festival, de gemeente Castricum draagt bij aan het evenement. De hele herfstvakantie is het ook nog feest en zijn er elke dag leuke kinderactiviteiten.

Bourgondische Brillenweken

Eigenaar Rob Zonneveld.

HEILOO - Het oog wil ook wat en goed zien bevordert bovendien smakelijker eten. Nou zijn wij geen experts in de keuken, wel kunnen wij u met onze brilrecepten perfect laten zien wat er op uw bord ligt en nog veel meer. Want brillen maken kunnen wij als de beste. Maar koken laten we liever over aan andere experts. Daarom organiseren tot en met 25 november de Bourgondische Brillenweken bij Zonneveld Optiek in Heiloo. In die periode kunt u kiezen uit monturen van Face a Face, Lindberg, Orgreen, Res Rei, Mykita en vele andere merken. In de komende feestmaanden kunt u dan niet alleen mooi voor de dag komen, maar ook nog beter zien én smakelijker eten. Want als u tijdens de Bourgondische Brillenweken bij ons een bril koopt, dan krijgt u een diner­bon voor twee personen cadeau. U kunt daarbij kiezen uit één van de aangesloten restaurants bij ons rond het Stationsplein. Wij wensen u plezierige feestmaanden met comfortabel zicht en heel smakelijk eten. Kom snel langs of bel 072-5331275 voor het maken van een afspraak. Informeer bij ons naar de voorwaarden en mogelijkheden. Zie www.zonneveldoptiek.nl/bourgondische-brillenweken

Weerman Rico Schröder over de herfst

Foto: Marianne Jonker

REGIO - De herfst is een prachtig jaargetijde. De bomen verkleuren en laten geleidelijk hun bladeren vallen en ook het weer is sterk wisselend. De temperatuurverschillen zijn in de herfst groot, want het kan al tot lichte vorst komen en ook de eerste sneeuwvlokken kunnen vallen.

Er kunnen ook nazomerse dagen voorkomen met temperaturen ruimschoots boven de 20° en die warme nazomerse dagen komen normaal gesproken voor in september en zelden in oktober en dat maakt de warmte eerder deze week zo bijzonder, stelt AlphenWeerman.nl Rico Schröder. Dat het zo warm kon worden zo laat in het jaar heeft alles te maken met orkaan Ophelia die Ierland begin deze week teisterde. Aan de oostzijde van het systeem kon zeer warme lucht uit Spanje onze streken bereiken. In deze tijd van het jaar komen in onze streken ook herfststormen voor, maar het kan ook windstil zijn met de hele dag dichte mist. Verder valt er regelmatig regen of komt het tot buien en als dan de zon gaat schijnen worden we getrakteerd op een prachtige regenboog.

Als het in andere jaargetijden een keer slecht weer is met regen en wind (hoe vaak gebeurt dat niet) wordt het al snel herfstweer genoemd, dus wat dat betreft hebben we vaak herfst, maar als we het bij de feiten houden dan was september een echte herfstmaand met veel wind en ook heel veel regen. In Uitgeest was maar liefst 295 millimeter gevallen.

Wat staat ons te wachten
Nog even een korte blik op wat ons de komende tijd te wachten staat. Het mooie nazomerse weer hebben we gehad en komt niet meer terug. Sterker nog: we krijgen echt herfstweer met regen en regelmatig veel wind. De temperaturen zullen gaan dalen naar waarden rond de 14° en dat is overigens een hele normale temperatuur voor de tijd van het jaar. Overigens daalt de temperatuur in de herfst van een graad of 20 op 1 september naar ongeveer 7 eind november.

Rico Schröder, weerman Lage Landen (www.alpenweerman.nl)

Foto: Marianne Jonker

Vakmanschap bij Stam Bouw

Een van de onlangs gerealiseerde projecten van Stam Bouw Foto: Daan Kouijzer

Bij Stam Bouw bent U aan het juiste adres voor alle groot- en kleinschalige bouwprojecten. Of het nu gaat om een kleine verbouwing, renovatie, nieuwbouw, woning- of utiliteitsbouw; onze vakbekwame medewerkers bijten zich vast in ieder denkbaar bouwproject.

Stam Bouw zorgt voor een juiste vertaling van uw eisen, wensen en verwachtingen. De expertise en ervaring van onze medewerkers staat van begin tot eind tot uw beschikking. Van planvorming tot koperservaring. Onze klanten moeten altijd van ons op aan kunnen. Sociaal, nuchterheid, eenvoud, vindingrijkheid en ervaren vakmanschap staan centraal in ons handelen.

Stam Bouw biedt U als klant een breed scala aan kennis en kunde. Voor allerlei typen opdrachtgevers op zowel de zakelijke als particuliere markt zetten wij ons vakmanschap in! Met onze medewerkers bouwen wij aan inspirerende projecten.

Meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons dan op 0251 - 31 09 88 of mail naar info@stambouw.com

Whatsapp-groepen in Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST – De Burgeralert Whatsapp groepen in Uitgeest zijn sinds februari 2014 actief in Uitgeest. Het doel van de Whatsapp groepen is met elkaar waakzaam te zijn in eigen omgeving en verdachte situaties met elkaar te delen zodat het dieven gilde minder kans krijgt om hun slag te slaan.

"We zijn in 2014 de Whatsapp groepen begonnen om ook zelf een bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid in Uitgeest", aldus initiatiefnemer Ruben Noom. Het opzetten van deze Whatsapp groepen is een particulier initiatief maar heeft veel contact met de wijkagent van Uitgeest. Alle informatie die binnenkomt via de Whatsapp groepen wordt gedeeld met de wijkagent. Alle meldingen die binnenkomen op de Whatsapp groepen worden zorgvuldig bekeken en afgewogen. "We willen geen heksenjacht creëren op personen. De informatie moet wel dusdanig zijn willen wij actie ondernemen", legt Noom uit.

Echte successen zijn er vooral in het begin geweest toen er een golf van inbraken de dorpskern teisterde. Inmiddels is het hebben van deze groepen al genoeg om af te schrikken. "Inbrekers laten Uitgeest liever links liggen als ze weten dat ze op elke hoek van de straat in de gaten worden gehouden. Voor de wat kleinere meldingen waarvoor we niet direct de Whatsapp Groepen willen inschakelen gebruiken we vooral het Facebook account 112-Uitgeest en de website www.112-uitgeest.nl", legt Ruben Noom uit.

Aanmelden voor de Whatsapp groepen Uitgeest kan via het online formulier op www.112-uitgeest.nl/burgeralert . U krijgt daarna een bevestigingsmail met het protocol. In deze email staat een Whatsapp link. Als je hier op je mobiele telefoon op klikt wordt je automatisch in één van de Burgeralert Whatsapp Groepen Uitgeest geplaatst. Daarbij het is natuurlijk wel belangrijk dat u Whatsapp gebruikt op uw telefoon. In Uitgeest zijn ruim duizend Uitgeesters aangesloten bij de Whatsapp-groepen. Ook is er samenwerking met de Whatsapp-groepen die actief zijn in Akersloot, Limmen, Heiloo en Castricum.

Camera in beeld

Foto: Aangeleverd

UITGEEST -Veel ondernemers gebruiken camera's voor het houden van toezicht en het beveiligen van hun panden en goederen. Ook steeds meer particulieren gaan hun eigendommen beveiligen met camera's. De politie gebruikt in het dagelijks werk vaak camerabeelden om misdaden op te lossen.

Om te weten waar camera's geïnstalleerd zijn en wat zij 'zien', maakt de politie gebruik van een databank, genaamd 'Camera in Beeld'. Met deze databank kan de politie nog sneller zien waar in de buurt van een misdaad (bijvoorbeeld een woninginbraak) zich camera's bevinden die mogelijk beelden van de dader hebben. Hierdoor kunnen daders sneller worden gepakt. Wanneer er bijvoorbeeld een overval, straatroof of een inbraak is geweest, kan de politie heel snel op de kaart zien of er camera's aanwezig zijn, die mogelijk beelden van het incident hebben opgenomen. Als dat zo is, neemt de politie contact op met de eigenaar van de betreffende camera. Met Camera in beeld kan de politie dus sneller meer incidenten op te lossen. Doet u mee met Camera in Beeld? Het aanmelden kan via: www.politie.nl/cib. Dan helpt u dus om uw buurt veiliger te maken.

Week van de veiligheid in Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST – De afgelopen week stond in het teken van veiligheid. Want, met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit (overvallen, inbraken) toe. Daarom werd er landelijk en dus ook in Uitgeest 'De week van de veiligheid' georganiseerd. Wat kunt u zelf doen om de veiligheid in Uitgeest te verbeteren? De Uitgeester zet de veiligheidstips en mogelijkheden op een rijtje.

Straattheater om zakkenrollen te voorkomen

Acteurs actief op de Beverwijkse weekmarkt Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK – Op de weekmarkt van Beverwijk doken tijdens 'de week van de veiligheid' ineens drie verdachte figuren op: een opvallend geklede vrouw, een boef en een politieagente. De vrouw leidde het winkelend publiek af, waardoor de boef zijn gang kon gaan en spullen kon stelen. Uiteindelijk kwam de politieagente de gestolen waar weer terugbrengen. Met deze act maakten de acteurs winkelend publiek bewust van het gevaar van zakkenrollen.

Tips van de slotenmaker

Foto: Aangeleverd

REGIO – Tijdens de wintermaanden stijgt het aantal woninginbraken. In de winter 2016 was het aantal inbraken tussen oktober en maart met 60 procent gestegen. Naar verluidt zullen inbrekers ook in 2017 proberen hun slag te slaan tijdens de donkere dagen. "De voornaamste reden dat het aantal woninginbraken zo enorm stijgt is dat inbrekers vrij spel hebben in het donker en dat zij niet zo snel kunnen worden betrapt", verklaart een medewerker van een slotenbedrijf. "Om inbrekers af te schrikken is het verstandig om altijd een lichtje te laten branden in huis. Zeker als er niemand thuis is. Zodoende worden inbrekers om de tuin geleid en zullen ze niet zo snel een poging wagen om een woning binnen te dringen".

Burgernet

Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Om de gemeente Uitgeest nog veiliger te maken, kunnen inwoners zich aanmelden bij Burgernet. Dit is een samenwerking tussen politie, gemeente en inwoners om de veiligheid in de buurt te vergroten. Burgernet werkt heel simpel via het telefoonnetwerk. Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement van een dader beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan: inbraken, overvallen, vermissingen of doorrijden na een ongeval. Help ook mee, ga naar burgernet.nl en meld je aan. Deelname is gratis.

Dienst van de Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Op 22 oktober om 10.00 uur in Uitgeest aan de Castricummerweg met voorganger ds. K. Bras.

Programma OSU Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH)
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Carrousell – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale tijdmachine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland
20.00 – 22.00 Crackhelder – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12:00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn
20.00 – 22.00 Paul van den Berg – Carte Blanche (Start binnenkort)
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de ochtend
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak
13.00 – 16.00 OSU Carroussel – Nonstop met Lokale en Regionale Informatie
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis
17.00 – 19.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
19.00 – 20.00 Max & Jord – ……….. (Start 01-09-2017)
20.00 – 22.00 Joop Schouten – Thank God it's Friday
22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 106

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU door de Nacht – Nonstop
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 11.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
11.00 – 12.00 Oranje Top-30
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 18.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise
10.00 – 12.00 (Binnenkort nieuw programma)
12.00 – 14.00 Ricky Koole –
14.00 – 15.00 OSU Cabaret
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands
22.00 – 24.00 OSU Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester gezelligheid en lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radioprogramma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma te verzorgen, de redactie te helpen of heb je een programma-idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether op 106FM, DAB+ 9C, Ziggo 104.5FM, Ziggo kanaal 918 en via internet.

Dit is het weerbericht van 2050...

Foto: Aangeleverd

CASTRICUM – Ze was jarenlang het vaste gezicht van het RTL-weer: weervrouw Helga van Leur. Woensdag 25 oktober is zij in Castricum aanwezig bij de Waterdag. Het thema van de dag in het PWN-bezoekerscentrum De Hoep is waterveiligheid.

25 oktober zal Helga van Leur een (fictief) weerbericht uit 2050 te presenteren. Sinds het stoppen met het weerbericht presenteren op televisie legt van Leur zich toe op communicatie over klimaat, duurzaamheid en gedrag. Dit doet de toenmalig weervrouw door het geven van lezingen. Om 13.00 zal Van Leur in Castricum 'Het Weerbericht 2050' presenteren. De presentatie wordt herhaald om 14.30 uur. Verder is op de Waterdag te zien hoe je je eigen tuin kunt verfraaien, en er tegelijkertijd voor kunt zorgen dat regenwater goed kan weglopen. Dit scheelt water in het riool dat het extra water moet verwerken.

De Waterdag op 25 oktober (in de herfstvakantie) tussen 10.00 en 16.00 uur wordt georganiseerd door de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN. Meer informatie over de Waterdag met het volledige programma is te vinden op www.castricum.nl/waterdag.

BUCH-gemeenten zoeken ideeën

UITGEEST – Het lijkt nog ver weg: oudejaarsavond. Toch zijn de BUCH-gemeenten al bezig met dit moment. Inwoners worden gevraagd mee te denken en oplossingen aan te dragen om de overlast voorafgaand aan de jaarwisseling te verminderen.

De vier gemeenten leiden elk jaar weer duizenden euro's schade veroorzaakt door vuurwerk. Bovendien hebben veel inwoners en dieren last van vuurwerk dat buiten de afgesproken tijd, van 18.00 tot 02.00 uur, wordt afgestoken. Ideeën doorgeven kan via: teamveiligheid@debuch.nl. Door de gemeente Castricum is onderzocht of het afsteken van vuurwerk centraal kan worden geregeld. Dit brengt zeer hoge kosten met zich mee en bovendien zit lang niet iedereen daar op te wachten. De verkopers worden ook door de gemeente betrokken bij het zoeken naar een oplossing voor het probleem. De gemeente Uitgeest werkt hiervoor samen met de gemeente Castricum, Heiloo en Bergen.

Voor even zuster of arts...

Kinderen kijken en krijgen uitleg over een couveuse. Foto: De Uitgeester

BEVERWIJK – De open dag van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk werd afgelopen zaterdag druk bezocht. Vanuit de hele regio kwamen bezoekers voor een 'leuk bezoekje' naar het ziekenhuis.

De centrale hal stond vol met kraampjes. Bezoekers konden op deze manier kennis maken de vele afdelingen van het ziekenhuis. Bij elke kraam was wel iets te beleven. Zo konden de kleinste bezoekers kijken in een couveuse en kregen ze uitleg over de geboorte van een baby. Natuurlijk kon er ook lekker worden gekleurd en mochten de mondkapjes en haarnetjes natuurlijk niet ontbreken. Kinderen konden zich op deze manier even tot zuster of arts wanen, inclusief witte dokters jas. Door het hele ziekenhuis waren er rondleidingen. Het open huis kon rekenen op ruim 1800 bezoekers.

Mondkapjes en haarnetjes; voor even een echte zuster. Foto: De Uitgeester
De zuster helpen met het om doen van een luier. Foto: De Uitgeester