De Uitgeester

26 september 2018

De Uitgeester 26 september 2018


Millen Baars in het shirt van Manchester United. Foto: Manchester United FC

UITGEEST - Veel inwoners weten het niet, maar Uitgeest is de bakermat van verschillende topsporters in diverse disciplines. Sommige disciplines liggen niet zo voor de hand. Deze week in deze serie: Millen Baars.

Door: Margreeth Anema

Baars is 18 jaar en fullprof voetballer bij Manchester United. De 18-jarige Millen Baars speelt al sinds oktober 2016 voor Manchester United. Tijdens het ICGT toernooi was de deelname van Millen, die uitkwam voor Manchester United, het gesprek van de dag. Het was ook niet helemaal toevallig dat Manchester de weg naar Uitgeest wist te vinden, de vader van Millen had de organisatie in contact gebracht met de verantwoordelijke bij de club. Millen vond het erg leuk om in de regio te spelen waar hij is opgegroeid. Hij kon niet vrij rondlopen op het complex van FC Uitgeest, de spelers werden omringd door beveiligers van de Engelse club. Millen is hier inmiddels aan gewend, dit was ook het geval bij Ajax, de club waar hij eerder voor speelde. Helaas zat een familiebezoekje er niet in, de focus ligt altijd op het toernooi en het team, daarom worden de spelers afgezonderd, zo meldt Stefan Baars, de trotse vader van Millen. Lees het vervolg op pagina...

Burendag in de Prins Bernhardstraat

Feest voor jong en oud tijdens Burendag in de Prins Bernhardstraat. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op zaterdag 22 september was het weer Burendag. Dit werd uitgebreid gevierd in de Prins Bernhardstraat in Uitgeest.

Het was een gezellige dag waarbij de straat was afgesloten met hekken (met dank aan bouwbedrijf Van der Eng voor het leveren) zodat de kinderen rustig op straat konden spelen. Er was een springkussen en een stormloopbaan, de kinderen vonden het geweldig! Alle buren hebben hun bijdrage geleverd aan de op- en afbouw, het verzorgen van hapjes en drankjes, het maken van een grabbelton, het meenemen van statafels en het draaien van muziek. Hierdoor was het echt een geslaagde Burendag.

Naast het lekkers wat de buren hadden meegenomen had een gemeenteraadslid de straat nog verrast met een heerlijke schaal bittergarnituur. Deze geslaagde dag is mogelijk gemaakt door alle buren van de Prins Bernhardstraat en het Oranjefonds. Ook op andere plekken in Uitgeest werd Burendag gevierd. Lees ook: Burendag Anna van Renesselaan - De Waterdief op pagina...

11-jarige Uitgeester loopt Dam-tot-Dam in Star Wars kostuum

Uitgeester Vinnie van Zandwijk in het bruine Annakin Skywalker outfit. Foto: Aangeleverd

REGIO - De net pas 11-jarige Vinnie van Zandwijk liep afgelopen zaterdag de 10 km Dam-tot-Dam sponsorloop mee. Vinnie liep mee met het team Dutch Garrison, de Nederlandse afdeling van de internationale 501 st. Star Wars screen accurate costume organisation.

"Vinnie liep daarom in zijn Anakin Skywalker Star Wars kostuum en de volwassen leden liepen hoofdzakelijk in hun stormtrooper outfit. Ze liepen de 10 km in nog geen 2.5 uur tijd, wat een bijzondere prestatie is omdat de outfits niet gemaakt zijn om lange afstanden mee te lopen en het zicht van de stormtroopers zeer beperkt is, bij elke stoeprand en andere hindernissen moest er door de begeleiding ook gewaarschuwd worden zodat niemand zou vallen. Een beetje stormtrooper pak kost, omdat ze van filmkwaliteit zijn, zo'n 2500 euro en een barst in de armor is snel gemaakt", vertelt vader René van Zandwijk.

Vinnie was na afloop ook erg moe door het straffe tempo en zijn nog niet goed ingelopen nieuwe laarzen. Moe maar voldaan, want het team liep voor Pink Ribbon en haalde met deze actie 4000 euro op.

HB Class Uitgeest gaat van start!

HB Coaching Uitgeest presenteert: HB Class Uitgeest! Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen maandag startte HB Class Uitgeest, de wekelijkse activiteitenmiddag speciaal voor hoogbegaafde basisschoolkinderen.

Waarom een speciale 'plusklas' voor hoogbegaafde kinderen?
Voor deze kinderen biedt de leerstof op school vaak niet voldoende uitdaging, met als gevolg dat ze zich vervelen en school niet meer leuk vinden. In de plusklassen op school kan dan een beetje meer uitdaging geboden worden, maar voor hoogbegaafden is dit vaak niet toereikend. Óf ook dit niveau is niet voldoende óf de inhoud sluit niet aan op hun manier van werken. Maar er zijn ook scholen die geen plusklas bieden. In HB Class Uitgeest zijn we bezig met én nieuwe leerstof én het aanleren van vaardigheden die veelal onderontwikkeld zijn door het gebrek aan uitdaging.

Wat houdt deze middag in?
We zullen iedere week een onderwerp behandelen op een manier die past bij de denkwijze van hoogbegaafden. We zullen ons verdiepen in het onderwerp en koppelen hier een activiteit aan. Deze eerste middag hebben we ons verdiept in licht en lenzen. We hebben gezien hoe schaduw werkt, hoe licht verspreid wordt bij een bolle lens en naar elkaar toe gaat bij een holle lens en hoe een rietje onder water een stukje lijkt te zijn opgeschoven. Ten slotte hebben we door een echte lichtmicroscoop onder andere gekeken naar hoe een dwarsdoorsnede van de hersenen eruit ziet en naar fruitvliegjes.

Uiteindelijk hadden de kids zoveel nieuwe informatie tot zich genomen dat ze even hun energie kwijt moesten – op de trampoline! Topmiddag! Meer informatie? www.hbcoachinguitgeest.nl

Ruim zesduizend euro voor KWF Kankerbestrijding

UITGEEST - De collecte voor KWF Kankerbestrijding in Uitgeest heeft 6.271,04 euro opgebracht. Met het geld dat de collectanten hebben opgehaald blijft KWF Kankerbestrijding zich inzetten voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven.

Dat doet zij echter niet alleen, maar samen met patiënten, onderzoekers, artsen, donateurs en vrijwilligers. Samen moeten en kunnen we tegen kanker strijden. Door de vergrijzing van de bevolking en omdat kanker eerder ontdekt wordt, zal het aantal kankerpatiënten de komende jaren sterk toenemen. De strijd tegen kanker is dan ook nog niet gestreden. Ondanks de goede resultaten hebben we nog een lange weg te gaan, want helaas overlijden er jaarlijks nog 38.000 mensen aan kanker. Wetenschappelijk onderzoek blijft daarbij nog steeds heel hard nodig. De KWF-afdeling Uitgeest dankt daarom iedereen voor zijn of haar bijdrage aan deze collecte.

Voorstelling: 'Een doos vol kruimels'

De doos waar het allemaal om draait: 'Een doos vol kruimels'. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Toneelvereniging Vondel Uitgeest, vernoemd naar toneelschrijver Joost van den Vondel, speelt voor haar najaarsvoorstelling 'Een doos vol kruimels'. Het stuk is geschreven door Neil Simon en de regie staat onder leiding van Iwan Dam.

Een doos vol kruimels vertelt het verhaal van een verlopen, uitgerangeerde zangeres die na een geslaagde ontwenningskuur haar leven weer op poten wil krijgen. Ze wordt hierin bijgestaan door haar homoseksuele vriend, een acteur voortdurend op zoek naar werk, haar vriendin, een buitengewoon met zichzelf ingenomen vrouw, en haar verstandige nuchtere dochter. Haar ex-minnaar gooit onbedoeld roet in het eten als hij probeert haar voor zich terug te winnen. Als de carrière van haar vriend weer in het slop raakt en haar vriendin tot de ontdekking komt dat haar leven niet zo rooskleurig is als ze zichzelf had voorgehouden en haar ex-minnaar toch weer om haar heen draait, neemt alles een andere wending.

Vondel vertoont het stuk op 11, 12, 13 en 14 oktober in Dorpshuis De Zwaan. Op 11, 12 en 13 oktober beginnen de voorstellingen om 20.15 uur, op 14 oktober om 14.15 uur. Kaarten zijn € 12,50 per stuk en te reserveren door te bellen naar de reserveerlijn: 06-53513750, ten name van Tecla Jansen. Tevens zijn de kaarten te koop bij Boek- en Kantoorboekhandel Schuyt aan de Middelweg.

Zoektocht naar eigenaar foto

Van wie is deze foto? Foto: Aimée Kniese

UITGEEST - Een oplettende lezer heeft in een boek, geruild bij de Little Free Library Uitgeest, een foto van een jonge vrouw gevonden. Nu wordt er gezocht naar de eigenaar van de foto.

Het boek waarin de foto zat was 'Potpourri', geschreven door Penny Black. De vrouw op de foto is twintig jaar oud, zo staat op de achterkant van de foto. De eigenaar van de foto kan deze ophalen bij de Little Free Library, aan de Kooglaan 159.

Back to Church Kerkproeverij

UITGEEST - De locatieraad van de O.L.V. Geboortekerk doet graag mee aan de actie Back to Church–Kerkproeverij en nodigt iedereen uit om op 30 september toch weer eens naar de kerk te komen.

De Nederlandse Bisschoppenconferentie doet een beroep op alle parochies om mee te doen aan deze bijzondere actie, oorspronkelijk Engels 'Back to Church', in het Nederlands genaamd 'Kerkproeverij'. De Back to Church beweging is inmiddels in 17 landen op gang gekomen. De onderliggende gedachte is dat er best veel mensen zijn die graag (opnieuw) eens naar de kerk gaan, maar een te hoge drempel ervaren. Veel parochianen zal dat mogelijk verbazen. Iedereen is toch welkom, de deur staat toch open? In de praktijk wordt dat niet zo ervaren. Niet alleen in de katholieke kerk. Alle deelnemende kerkgenootschappen herkennen dit. Allemaal herkennen ze dat de wederzijdse beeldvorming van kerkgangers en niet-kerkgangers vaak niet beantwoordt aan de realiteit en een update behoeft. Allemaal herkennen ze ook dat iedereen verlangt welkom te zijn, maar dat dat misschien toch niet zo is. Welkom zijn is goed maar uitnodigend zijn is beter.

Een persoonlijke uitnodiging kan echt het verschil maken. Veel mensen zitten eigenlijk op zo'n uitnodiging te wachten. Het vraagt echter van de kerkgangers om hun schroom te overwinnen en op de mensen om hen heen af te stappen: "Ga je met me mee naar de kerk?" De actie is al een succes als wij daadwerkelijk iemand uitnodigen. Er wordt dan gebouwd aan een kerkcultuur die uitnodigend is. De locatieraad van de parochie doet deze oproep ook via De Uitgeester. De locatieraad is blij met deze actie omdat dit ook past in de bouwkundige plannen om de kerk intiemer en meer uitnodigend te maken.

Wij hebben het weekend van 30 september a.s. uitgekozen om de Back to Church-zondag te houden. Wij vinden het fijn om u te mogen verwelkomen. De viering begint om 09.30 uur.

Door de lens van Bus

Foto: Ger Bus

Ochtendmist is een mooi natuurverschijnsel en leent zich dan ook voor heel mooie foto's. Het is een weersverschijnsel waarbij kleine waterdruppeltjes in de lucht zweven, wat het zicht merkbaar beperkt. Met 'een stap' overbelichting wordt de mist wat witter. Dit is ook van toepassing bij sneeuw. De foto is genomen als je met de fiets van Uitgeest richting Castricum gaat. Ger Bus.

Bijzondere vondst op De Bakker in Uitgeest

De gevonden slang in Uitgeest. Foto: Dierenambulance Kennemerland

UITGEEST- Op De Bakker in Uitgeest, in de wijk De Kleis, werd vrijdagmiddag een slang gevonden, zo meldt de Dierenambulance Kennemerland. Ze vermoedden dat de slang is meegelift vanuit het buitenland.

De geschrokken Uitgeesters die de slang vonden kwamen namelijk net terug van vakantie. In de auto hoorden ze al constant een raar geluid wat ze niet konden plaatsen. Toen ze thuis waren en de koffers uitpakten kwam de slang tevoorschijn.

De Dierenambulance vermoedt dat het om een diamantslang gaat, maar onder het bewuste bericht op hun Facebookpagina vermoeden kenners dat het om een onschuldige adderringslang gaat, die bijvoorbeeld in Frankrijk voorkomt. Een diamantslang is namelijk extreem giftig en komt vooral voor in Amerika.

Uitgeest waant zich bespied door laagvliegende helikopter met camera

UITGEEST - Vorige week maandag vloog er een helikopter met camera opvallend laag over Uitgeest. Menig inwoner vroeg zich af of de helikopter opnames maakte en natuurlijk ook om welke reden dat dan was.

De redactie van De Uitgeester ging op onderzoek uit. Het bleek een helikopter van ProRail te zijn. ProRail vliegt de komende tijd regelmatig met een helikopter boven het spoor om luchtfoto's en laserscans te maken van het spoor. "De opnamen maken we om onze eigen topografische kaart, de basisbeheerkaart, te updaten. Ook maken we met de data 3D-weergaven van bijvoorbeeld stations", zo is te lezen op de website van ProRail.

De helikopter vliegt op een hoogte van gemiddeld 190 meter om goed in kaart te kunnen brengen hoe de spoorlijnen liggen. Dit is iets lager dan normaal en dat valt op.

Ingezonden brief: geen besluit

Morgenavond 27 september kan er door de gemeenteraad geen besluit genomen worden over het terug brengen van de Vrijmarkt op Koningsdag op het oude Regthuysplein Dit omdat de voorzitter (burgemeester ) het eigenhandig van de agenda heeft teruggetrokken, en het net als in 2016 het bepalen van de locatie aan de oranjestichting wil overlaten. Hiermee overtreed zij het reglement van het burgerinitiatief dat voorschrijft dat het binnen 3 maanden behandeld moet worden. Dat het al sinds juni op haar bureau ligt heeft zij daar blijkbaar geen boodschap aan. Hopelijk komt de gemeenteraad tot inzicht dat dit zo niet langer kan en volgende maand zelf zal bepalen hoe dit af te handelen. Een vergelijking: Als u een dag te laat bent met het indienen van een bezwaarschrift word u niet ontvankelijk verklaard. Je kunt niet met twee maten meten. Lou Winter

In 2028 meer treinen tussen Amsterdam en Uitgeest

UITGEEST - Advies- en ingenieursbureau Movares heeft van ProRail de opdracht gekregen het traject Alkmaar - Amsterdam zo aan te passen, dat er meer treinen kunnen gaan rijden. Het doel is dat er in 2028 zes sprinters per uur per richting rijden tussen Amsterdam en Uitgeest, nu zijn dat er vier.

Verder heeft ProRail voor ogen dat er in 2028 zes intercity's per uur per richting rijden tussen Alkmaar en Amsterdam, dit zijn er nu ook vier. Er komen dus meer treinen, daarom is meer plek nodig voor het opstellen van treinstellen. Op het hele traject wordt de energievoorziening en spoorbeveiliging aangepast. Op overwegen worden veiligheidsmaatregelen getroffen. Ook wordt onderzoek gedaan naar de behoefte naar verdere maatregelen.

Column Marjolein Geldermans - Gelukkig in Uitgeest

Foto: Marjolein Geldermans

Sinds twee jaar woon ik in Uitgeest, en wat mij het eerste opviel toen ik, als nieuwkomer, door de dorpsstraten fietste, was de vriendelijkheid van de mensen op straat. Ik kende hier niemand, maar voelde mij meteen thuis en welkom in het dorp. Dat kwam omdat fietsers en wandelaars glimlachten en groetten alsof ik hier al jaren woonde! Met dit hartelijke gedrag droegen de Uitgeesters duidelijk bij aan mijn gevoel van geluk als nieuwe dorpsbewoner. Na mijn omzwervingen door het dorp kwam ik steeds stralend van tevredenheid thuis. Blijkbaar voelen de bewoners van Uitgeest zich hier zelf ook heel gelukkig, zo dacht ik, anders ga je niet steeds groetend en glimlachend over straat. Dit idee werd bevestigd toen ik, in een stukje van een professor die gelukkigheidsonderzoek doet, las dat glimlachen naar elkaar op straat het gevoel van geluk vergroot. Vanuit mijn vak weet ik dat gevoel van geluk in een sociale omgeving zoals een dorp, ook samenhangt met de onderlinge verbondenheid en betrokkenheid. Omdat ik daar graag een bijdrage aan lever ben ik lid geworden van de Dorpsraad, die kan opkomen voor onze belangen (ik hoorde dat die hele goeie dingen deed in o.a. de onderhandelingen met Schiphol). Want ondanks dat de mensen het in Uitgeest erg naar hun zin lijken te hebben blijft er natuurlijk best nog iets te wensen over. Er is vliegtuiglawaai, er zijn parkeerproblemen, er is tekort aan sociale woningbouw voor starters, en we willen allemaal een mooier en veiliger station en een intercity. Desondanks willen degenen die hier wonen er niet meer weg, en komen degenen die weg zijn geweest weer terug. Dus er is veel goeds hier in het dorp! Ik wil dat heel graag zo houden, er zuinig op zijn, dus ga ik met de leden van de Dorpsraad activiteiten bedenken om problemen op te lossen en de leefbaarheid in dit leuke dorp nog te vergroten. Want 'samen staan we sterker' is de slogan. Zullen we beginnen met het aanpakken van de parkeerproblemen? En lieve Uitgeesters, blijf ondertussen vooral glimlachen.

Rotary Kidsfestijn in Monkey Town Uitgeest

Rotary Kidsfestijn in Monkey Town Uitgeest. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De Rotary Club Langedijk-Geestmerambacht heeft meer dan honderd (pleeg-)kinderen en hun ouders of pleegouders een onvergetelijke middag bezorgd. Zij waren allen uitgenodigd op dit kidsfestijn in Monkey Town in Uitgeest.

Het ging om de pleegkinderen en hun pleegouders die zijn aangesloten bij de organisaties Jemagerzijn.nl Noord-Holland, Kenter Jeugdhulp en Parlan. Deze jongelui konden van 16.00 uur tot 20.00 uur naar hartenlust eten, drinken, spelen en kletsen bij Monkey Town, dat exclusief voor hen geopend was. Rotary is een goededoelenclub. De vereniging combineerde haar jaarlijkse familiedag met het in het zonnetje zetten van gezinnen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken en die het verdienen om een keer ontzorgd te worden. Met hulp van sponsoring door verschillende bedrijven uit Uitgeest en omstreken, door Rotary Noord-Holland en door Monkey Town Uitgeest, was het mogelijk om dit feest geheel gratis aan te bieden.

7 september om 16.00 uur werd het festijn geopend door Oehlie, de mascotte van Monkey Town. De kinderen gingen hun gang onder toezicht van de aanwezige Rotary-leden, terwijl hun pleegouders de tijd hadden om ongestoord ervaringen met elkaar uit te wisselen. Intussen lieten kinderen hun nageltjes lakken bij Kids Beauty Spa, kregen ze een stoere tatoeage opgeplakt, of konden ze een cakeje versieren. Spelen maakt hongerig. Na afloop heeft iedereen heerlijk gesmuld van patat en warme snacks. Voor de kinderen was er ijs en natuurlijk nog een zakje snoep voor op de terugweg. Kortom een geslaagd kidsfestijn, dat zeker voor herhaling vatbaar is!

Column: Jeugd- en Jongerenraad (JJR)

Paulien de Jong van de Jeugd- en Jongerenraad (JJR) Uitgeest. Foto: Paulien de Jong

Mijn naam is Paulien de Jong. Namens de Jeugd- en Jongerenraad (JJR) mag ik de eerste maandelijkse column verzorgen na het zomerreces. Vol ideeën en energie hebben wij de afgelopen maand weer voor het eerst vergaderd.

In dit nieuwe jaar kijken wij ernaar uit om het project 'Ambassadeurs van de duurzame toekomst' vorm te geven. Op onze Facebookpagina delen wij regelmatig artikelen over milieu en duurzaamheid. Graag vragen wij uw aandacht voor DUEC (Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie). DUEC wil bijdragen aan de energietransitie. In samenwerking met Uitgeesters willen zij vóór 2030 de energie die we in Uitgeest gebruiken, regionaal opwekken. Op 9 oktober wordt er een bewonersavond georganiseerd. Tijdens de avond zullen er tal van initiatieven besproken worden om Uitgeest een duurzamer dorp te maken. Denk hierbij aan collectieve zonnedaken, volledig duurzame huizen en een bezoek van wethouder Brouwer om de visie van de gemeente op duurzaamheid toe te lichten. Het zal plaatsvinden in Dorpshuis de Zwaan. De inloop is vanaf 19.30 uur. Om 20.00 uur zal het programma starten. Als 'Ambassadeurs van de duurzame toekomst' hopen wij jullie daar te zien.

Dit jaar zal de JJR zich naast actieve projecten, zoals 'Jongeren en Politiek' en 'Kindburgemeester', ook meer richten op het schrijven van adviezen aan de raad. Lijkt het je leuk om hier deel van uit te maken? Wij hebben nog één plekje vrij in de JJR! Dus heb je interesse voor de lokale politiek, lijkt het je leuk om mee te werken aan de projecten voor de jeugd en jongeren van Uitgeest en wil je werken aan je cv? Kom dan een keer vrijblijvend kijken of stuur een mailtje naar infojjruitgeest@gmail.com. Hopelijk tot snel!

Burendag Anna van Renesselaan - De Waterdief

Hapjes, drankjes en muziek. Het was genieten tijdens Burendag. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zaterdag was het Burendag en wat een mooie gelegenheid is dit om elkaar wat beter te leren kennen, bij te praten of te vieren dat het stukje Anna van Renesselaan tussen de Kleis en De Waterdief 25 jaar bestaat.

Vier geweldige buurtjes namen het initiatief en zo stond er, met de hulp van een aantal bewoners van de Anna van Renesselaan, ter hoogte van de nummers 33, 35 en 37 een feestelijke tent met een gitaartrio en allemaal gezellige buurtjes. Alle aanwezigen hadden zelf iets lekkers gemaakt en/of drank meegenomen. "Het weer bleef ons heel lang gunstig gezind en uiteindelijk hebben we de tent met een heleboel buurtjes, tussen de buien door, om 21.00 uur weer afgebroken. Wat was dit een geweldig leuk idee en iedereen hartelijk dank voor zijn of haar inbreng op deze geslaagde en gezellige Burendag," aldus Anja Eeltink.

Training 'Persoonsgegevens en privacybeleid voor vrijwilligersorganisaties'

UITGEEST - Het Vrijwilligers Informatie Punt verzorgt, in samenwerking met de Vrijwilligersacademie BUCH, op dinsdag 9 oktober van 19.30 tot 22.00 uur de kosteloze training 'Persoonsgegevens en privacybeleid voor vrijwilligersorganisaties'.

De locatie van de training is t Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo. Sinds mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing voor alle organisaties die van persoonsgegevens gebruikmaken. In de training worden vrijwilligersorganisaties op weg geholpen met het opstellen van privacybeleid, het bewaren van persoonsgegevens en het informeren van vrijwilligers over hoe om te gaan met gegevens. Op donderdag 18 oktober oktober (van 19.30 tot 22.00 uur) wordt dezelfde training aangeboden bij Welzijn Castricum in Geesterhage, Geesterduinweg 5 in Castricum

Door Leefstyle niet altijd een pilletje nodig bij ziekte of stress

Anita Veldt. Foto: aangeleverd

In Amerika is het al doodgewoon: Je bent zakenman of -vrouw en hebt het altijd druk. Je wilt geen burn-out dus je hebt een coach. Anita Veldt is zo'n integraal leefstijl- en vitaliteitscoach. "Maar niet alleen voor mensen die het druk hebben hoor, ook bijvoorbeeld voor mensen met een hoge bloeddruk, voor mensen die niet lekker in hun vel zitten of ik word bijvoorbeeld ingezet op bedrijfsmatige basis om een team of personeelslid te begeleiden," glimlacht Anita.

Pilletjes zijn niet altijd de oplossing

Ze werkt al jaren in het ziekenhuis als verpleegkundige. De competenties van een verpleegkundige zijn o.a. gezondheidsbevorderaar, communicator en organisator. Anita merkte dat ze in het ziekenhuis vooral met de ziekte bezig is terwijl zij juist die competenties zo belangrijk vindt. Het protocol van het ziekenhuis is: je hebt een ziekte en voor die ziekte krijg je pilletjes. "Zo wil ik niet werken," besloot Anita. "Pilletjes zijn niet altijd de oplossing, vaak zit er zoveel meer achter een ziekte." Ze begeleidt in het ziekenhuis mensen die een TIA of een beroerte hebben gehad en ze weet inmiddels dat een TIA niet alleen met aderverkalking te maken heeft; veel mensen hebben achterliggende problemen zoals een hoge werkdruk of een slechte relatie. Sommigen roken of zijn iets te zwaar.

Zitten bij de voordeur van het ziekenhuis

Anita wil haar patiënten helpen maar nog liever wil ze bij de voordeur van het ziekenhuis gaan zitten om te zorgen dat niemand erin komt. Ze besloot de opleiding tot leefstijlcoach te gaan volgen en opende haar eigen praktijk in holistisch gezondheidscentrum Meander in Limmen. Het traject begint met een kennismaking. Naast het meten van je stresslevel doet ze ook een uitgebreide lichaamsmeting: wat is je BMI, je vetpercentage, je spiermassa? Daarna wordt er besproken hoe je tegen dingen aankijkt, wie je bent en wat je wilt. Ben je een doorzetter of zit je snel bij de pakken neer? Op deze manier brengt Anita minutieus in kaart hoe je ervoor staat. Daarna volgt een advies en individueel behandelplan. "Door aandacht aan jezelf te geven kan er al heel veel gebeuren en krijg je rust en vertrouwen," vertelt Anita. "Je moet alleen even de eerste stap zetten."

Er zijn verschillende soorten stresssystemen: kort en langdurend. Kortdurende stress is functioneel, langdurende stress ziekmakend. Maar er hangt veel meer mee samen, zoals neurotransmitters, exorfinen, hormonen etc. Stress is een heel ingewikkeld proces in het lichaam. Heb je bijvoorbeeld een tekort aan dopamine (brandstof bij stress), dan helpt antidepressiva niet altijd. Bij serotoninetekort kan je migraine krijgen of soms paniekaanvallen. Voeding kan daar ook weer invloed op hebben. Bananen, zonnebloempitten, broccoli, avocado (magnesium, vitamine C, vitamine B6, foliumzuur) kunnen bijvoorbeeld helpen bij aanmaak van dopamine en serotonine. Dus is het van belang om uit te zoeken wat voor soort stress er speelt en wat het voedingspatroon daarbij is. Maar ook beweging en pro-activiteit speelt een rol, met andere woorden: integraal.

Gekwalificeerd 'stoppen met roken' coach

Voor bedrijven, scholen en organisaties geeft Anita workshops en trainingen, bijvoorbeeld over voeding en stress, maar ze is ook gekwalificeerd 'stoppen met roken' coach. Het is ook mogelijk om een quick scan te laten maken van uw team. In een dagdeel ontdekt Anita de pijnpunten en maakt zij een actieplan om de punten weg te nemen. Anita is ook schaatscoach en voetbalcoach. Als haar team met 16-0 verliest dan sluit ze de wedstrijd toch positief af en als een van haar schaatsleerlingen zegt: "Ik kan dit niet", dan zorgt ze dat diegene over zijn angst heenstapt. "Ik hou ervan het beste uit mensen te halen, daar ga ik voor," besluit Anita het gesprek.

Leefstyle coaching & training

Holistisch centrum Meander

Rijksweg 115

1906 BG Limmen

anita@leefstyle.nl

www.leefstyle.nl

06- 51 911 922

'De billenman' van Uitgeest, een exclusief interview...

Reconstructie van de foto op het terrein van De Driesprong. Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - Tijdens de zomerfotowedstrijd 2018 kon niemand om de foto van de 28-jarige Joost Knijnenberg heen. "Deze foto heeft alles: prachtige molen van Uitgeest, zonsondergang en meteen volle maan", zo beschreef hij zijn foto met als verrassend element een mannelijk model op de voorgrond waarbij de belichting duidelijk was gefocust op zijn ontblote achterwerk. Knap werk vond de jury het, de foto die online op de Facebookpagina van De Uitgeester was te bekijken kreeg dan ook een eervolle vermelding.

Door: Margreeth Anema

Aan de bar bij 't Portiertje zit Joost met zijn professionele Hasselblad H4D-200MS Digital Camera klaar voor het exclusieve interview dat hij hiermee won, samen met model Jos Jonker. "Het was niet zomaar een lucky shot," vertelt Joost. "Op het moment dat Jos zijn broek liet zakken zag ik het perfecte plaatje." Joost legt zich sindsdien volledig toe op het maken van zogenoemde scapes. Dit is een bepaald soort naaktfotografie waarbij het menselijk lichaam het onderwerp is en het hoofd van het model niet in beeld is. "Vaak is het met scapes een spel van licht en donker. Door de schaduw van strijklicht kun je de prachtige vormen van het menselijk lichaam schitterend accentueren," vertelt de bevlogen beeldkunstenaar. Volgend jaar wil hij deze foto dan ook overtreffen door met nog meer modellen te werken en iets meer met licht en diepte te spelen.

Jos, het 2.01 meter lange model, speelt al jaren rugby. Daarom zijn zijn billen zo mooi rond, concluderen we. Nadat Joost de foto publiceerde voor de zomerfotowedstrijd wist binnen vijf minuten heel Uitgeest dat het hier om Jos Jonker ging, ondanks het feit dat zijn gezicht niet te zien is. "Vroeger had ik de bijnaam Jotteke, ik vind de Billenman toch beter," vertelt het model. En hij belooft plechtig zijn bijnaam met trots te dragen.

De originele foto waar Joost een eervolle vermelding mee verdiende. Foto: Joost Knijnenberg

De foto is gemaakt tijdens het vrijgezellenfeest van Thom Kortekaas, die toen op de Driesprong woonde. De vriendengroep besloot om een keer niet naar Amsterdam te gaan maar een festival in eigen dorp te organiseren, genaamd THOMorrowland. Op het terrein van De Driesprong werd een grote tent en een springkussen neergezet, en een dj verzorgde de muziek. Het was een top vrijgezellenfeest met veel bier en gezelligheid. Behalve voor fotograaf Joost, die drinkt alleen sinas.

Ingezonden brief: Aanzicht van Uitgeest

Wat erg toch dat het steeds maar minder en slechter wordt. De toegangswegen naar Uitgeest zijn een 'goede' graadmeter hoe het met de rest van ons dorp gaat. Beide viaducten stralen van armoedige vieze graffiti. Geef opdracht aan een echte kunstenaar in dat vak en maak het dan hufterproof. Laat de hangjeugd ze helpen een fleurig kunstwerk in te kleuren, zoals dat in Zwolle (en vele andere gemeenten) gebeurt. Bij Bobs staan de 'kassen' te schitteren in de zon. Geen ambtenaar die daar ooit klaarheid bracht in de ongewenste situatie. Laat maar verloederen. Nu zijn projectontwikkelaars er al de baas. Wat verderop werden alle bomen gerooid die iets te hoog of te dicht bij de molens kwamen. Een blotebillenomgeving rest ons. Zoals ook aan de Lagendijk bijna 40 bomen zijn omgezaagd. Géén lommerrijke omgeving van het meer, maar kaalslag ten behoeve van nieuwe villa's. Industrie wordt toegestaan in dat havengebied. De Provincialeweg N203 heeft twee kronkels gekregen die geen enkele automobilist begrijpt en die 'opgesierd' werden met hoogbouw! Tot slot nog heeft men bij het benzinestation alle 35 grote mooie gezonde bomen met de botte zaag (wat nou boomchirurg!) een zodanige kop kleiner gemaakt dat ze nu allemaal het loodje hebben gelegd, en bij het station dreigt weer een monster van Uitgeest te verrijzen. Wat verwacht zo'n gemeente dan van burgers als zij zelf zó met ons dorp omgaan. Anita Smulders.

Millen Baars: 18 jaar en fullprof voetballer bij Manchester United

Regiogenoot Millen Baars speelt bij Manchester United.

UITGEEST - De komende tijd zullen wij in De Uitgeester aandacht besteden aan jonge talentvolle topsporters waarvan Uitgeest de bakermat is. Deze week staat Millen Baars, fullprof voetballer bij Manchester United, centraal.

Door: Margreeth Anema

Millen startte bij de Kennemers in Beverwijk en al snel bleek dat hij met kop en schouders boven zijn teamgenoten uitstak. "Van jongs af aan is hij bezig geweest met een bal in huis en tuin, wat ook een aantal vazen en andere inboedel heeft gekost," vertelt Stefan lachend. "De tuin lag bezaaid met ballen van allerlei formaten." Millen werd gescout door Ajax op 8-jarige leeftijd en werd uiteindelijk aanvoerder van B1. Op een dag moest hij op kantoor van de club komen. Hij moest midden in de voorbereiding van het nieuwe seizoen 2016/2017 en na bijna negen seizoenen vertrekken. Baars mag niets zeggen over zijn exit maar het gerucht gaat dat de aanvoerder een te sterk karakter had, wat niet strookte met de wensen van de trainers.

Achteraf bleek zijn vertrek niet rampzalig, want waar de ene deur dichtgaat gaat de andere deur open: binnen enkele maanden maakte Millen een droomtransfer naar Manchester United. Verschillende grote Engelse clubs zoals Arsenal en Chelsea en clubs uit Italië en Portugal toonden interesse in de toen 16-jarige Millen, maar na een rondleiding bij Manchester was hij direct verkocht. "Deze club gaf mij direct een erg goed gevoel en een mooi perspectief voor de komende jaren door een driejarige aanbieding met de optie voor verdere verlenging. Verder is het een van de allergrootste clubs van de wereld en dat voel je aan alles," vertelt Millen enthousiast.

Het gaat allemaal wel even anders in Engeland: de sportzaal is groter en het trainingscomplex is groter en luxer dan wat hij gewend was in Nederland. De trainingen, de intensiteit en ook de beleving ligt hier veel hoger dan in Nederland, waardoor hij weer andere dingen leert en zich daardoor breder kan ontwikkelen.

In het begin mocht Millen nog niet spelen en zat hij op de bank en tribune omdat hij buiten de transferperiode zijn contract tekende. Hij vond het lastig om zijn teamgenoten te zien spelen terwijl hij zelf alleen maar het veld op mocht tijdens de trainingen en incidentele oefenpotjes. Vorig jaar heeft hij wel het hele seizoen gespeeld in de u18 (A1) en dit nieuwe seizoen gaat hij naar de u23 (Jong). Verder traint Millen ook af en toe met het eerste elftal mee en dat is het meest leerzame wat je kan meemaken op jonge leeftijd, zo vertelt zijn vader.

"Het is mooi om nu fullprof te zijn bij Manchester United, maar dit is pas het prille begin en door hard te werken, te focussen en te leven als een prof hoop ik nog vele jaren dit te doen, hier of elders," vertelt de fanatieke Millen. Zijn dagen zijn dan ook behoorlijk gevuld: in de u18 (A1) kwam hij rond 08.30 uur op de club, waar na het ontbijt een ochtendtraining plaatsvond op het veld of in de gym, na de lunch en wat rust vond er in de middag een tweede trainingssessie plaats. Daarna worden de spelers behandeld of gaan ze in bad en rond 16.00 uur/17.00 uur zijn ze thuis. Verder ging Millen twee halve dagen naar school, maar inmiddels heeft hij zijn diploma's gehaald en nu in de u23 (Jong) heeft hij geen school meer en ligt de focus geheel op het voetbal. De trainingsdagen in de u23 zijn iets korter dan in de u18.

Zijn uiteindelijke doel blijkt een lastige vraag. "Door hard te werken, mezelf te ontwikkelen en het geluk te hebben niet tegen zware blessures aan te lopen hoop ik dat ik de komende jaren dit mag doen en dan zie vanzelf waar het schip uiteindelijk strandt. Voetbalhelden heb ik niet, maar spelers waar ik tegenop kijk en mijn voorbeelden zijn Cristiano Ronaldo en Robben. Ook omdat zij op dezelfde positie spelen en ik daar veel van kan leren."

.

Uitslagen tafeltennisvereniging Uitgeest

UITGEEST - Uitgeest 1 trad aan in en tegen Amstelveen. Amstelveen 4 kende een succesvolle transferperiode. De opstelling van de avond bestond uit een Griek, een Indiër en een Koerd. Het temperament van deze heren was te merken.

Patrick Rasch gaf in elke partij goed weerstand maar kon geen punt binnen hengelen. Rob de Boer, invaller uit team 2, gaf zich ook niet zomaar gewonnen. Uiteindelijk moest ook hij drie keer zijn meerdere erkennen. Jelle van Werkhoven redde de eer voor Uitgeest 1 door op de valreep toch nog een puntje te pakken. Dit kon de tegenstander niet zo goed hebben, wat resulteerde in een kapot batje. Eindstand 9-1 voor Amstelveen 4.

Team 2 speelde thuis tegen Heemstede 2. Het was een zware wedstrijd voor de mannen tegen de koploper. Toch werd er een goed resultaat behaald. Peter Middel en Michel Switser wonnen beiden een enkelpartij. Vooral de overwinning van Michel was een 'close call'. Rob de Boer kende een mindere avond in de enkelpartijen maar kon zich revancheren in de dubbel, die werd gewonnen in een vijfsetter, samen met Peter. Eindstand 3-7 voor Heemstede 2. De mannen raken onderhand gewend aan het niveau van de 4e klasse. Ze beseffen dat er voor elk punt moet worden geknokt.

Team 3 is ook aan het knokken om te promoveren en terug te keren in de 4e klasse, waar ze zelf vinden dat ze thuishoren. Het volgende slachtoffer van deze dadendrang was Rapidity 12 uit Beverwijk. Alle wedstrijden werden gewonnen. Over de gehele avond gingen er zelfs maar 3 sets verloren. Vooral de resultaten van Eugenie Rasch vallen op. Voor het eerst een niveautje hoger spelen en meer dan 80% van de wedstrijden winnen is een knappe prestatie. Het vizier kan gericht worden op komende vrijdag. Dan staat de topper tegen de enige concurrent voor de titel, Castricum 3, op het programma.

Ook in de DUO kwamen alle teams in actie deze week. Team 1, vertegenwoordigd door Peter Middel en Marijn van Kampen, verstevigde de koppositie in de 4e klasse door een 5-0 overwinning op The Victory 2. Team 2 (Dennis Janssen en Marcel Couwenberg) boekte een mooie 2-3 overwinning op Sporting SDO 1 en revancheerde zich voor de nederlaag van vorige week tegen Uitgeest 3. Ook dit team kwam in actie tegen De Volewijckers 2 uit Amsterdam. Nick de Vries en Dimitry van der Park wisten beiden 1 enkel te winnen. Ook de dubbel werd gewonnen. 3-2 voor Uitgeest 3.

Meet- Up 'Jongeren in de Sport'

Meet-Up 'Jongeren in de Sport' in Sporthal De Zien. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Maandagavond 17 september vond in Sporthal De Zien de Meet-Up 'Jongeren in de Sport' plaats. Deze avond werd georganiseerd door Chantal Thomas, de buurtsportcoach van Uitgeest.

Er waren belangstellenden van verschillende verenigingen/sportaanbieders, jongeren, jongerenwerk, de jeugdconsulent van de BUCH en afgevaardigden van de gemeente. Wethouder Beentjes van sport opende de Meet-Up en Tessa Blom van 'De Sportpedagoog' was de spreker van deze avond. Ook werd er een brainstormsessie gehouden waaruit bleek dat behoud van jeugdige leden grote samenhang heeft met individuele aandacht, structuur en het overdragen van de regie aan de jeugd. "Ik kijk positief terug op deze avond, er zijn nieuwe verbindingen ontstaan tussen verschillende partijen. Ook gingen de aanwezigen met nieuwe ideeën naar huis," aldus Chantal Thomas.

34e editie AMAK-Loop in Akersloot

AKERSLOOT - Op zondag 30 september aanstaande vindt de 34e editie plaats van de AMAK trimloop in Akersloot. Er is een trimloop over 5, 10 en 15 km, die start bij de handbalkantine aan de Boschweg 3 te Akersloot.

De start van alle drie de afstanden is om 11.00 uur. Voor de eerste drie op iedere afstand zijn leuke prijzen te winnen. De jeugd tot en met 8 jaar loopt de halve mijl (805 meter) en de oudere jeugd (tot en met 13 jaar) loopt de hele mijl (1610 meter). De halve mijl start om 10.00 uur en de hele mijl om ca. 10.15 uur. Deelname voor de jeugd is geheel gratis. De jeugd krijgt na afloop een medaille en maakt kans op prijzen in de verloting.

Inschrijven kan op zondag 30 september vanaf 09.00 uur in de kantine van handbalvereniging Meervogels aan de Boschweg 3 te Akersloot en kost € 5. Voorinschrijving is mogelijk via www.inschrijven.nl en kost € 4. Deelname voor de jeugd is gratis. Voor meer informatie kunt u terecht op www.amak.nu.

Toch weer een Verdonk

AKERSLOOT - Wim Verdonk uit Egmond aan den Hoef pakte de welverdiende overwinning in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Op Sportcomplex de Cloppenburgh ontspon zich een mooie strijd tussen Wim Verdonk uit Egmond aan den Hoef, vorige week niet deelgenomen aan de beruchte wedstrijd met de besmette uitslag, en Stijn Hink (Heiloo), nadat laatstgenoemde in de eerste ronden had af te rekenen met de eveneens uit Heiloo afkomstige Wout Bakker. Jammer was het voor Castricummer Vincent Beentjes die al in de eerste omloop, na een goede start, het voor elkaar kreeg een bijna niet te ontwarren kronkel in zijn ketting wist te krijgen. Na deze tegenspoed verholpen te hebben, slaagde Beentjes er toch nog in zich door het hele veld van achter naar voren te werken en naar een vijfde plek te rijden. Ogenschijnlijk met de handrem er op rijdend, maar wel Stijn Hink in de gaten houdend, kwam Wim Verdonk met broer Henk junior met zijn glimmende nieuwe strandbike aan de hand als toeschouwer, met een big smile over de finish.

Goede competitiestart voor FC Uitgeest Vrouwen 1

Woman of the Match: Floor Glorie. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Eindelijk was het zover, de start van de competitie. De doelstelling voor dit seizoen is duidelijk, Uitgeest streeft naar het kampioenschap. Dat betekent dat een goede start essentieel is en dit gezellige vrouwenteam meteen aan de bak moest in de lastige uitwedstrijd tegen DSOV VR1.

Uitgeest en DSOV begonnen gelijkwaardig aan de wedstrijd. Beide partijen hadden kansen op de openingstreffer, maar steeds wist de lat, paal of keeper redding te brengen. Helaas moest keeper Danique van Weelden een van die fantastische reddingen bekopen met een enkelblessure. Gelukkig heeft Uitgeest een goede vervanger in de persoon van Roxanne Kortekaas. Naarmate de wedstrijd vorderde werd Uitgeest dominanter en was het dan ook de uitploeg die na ongeveer een half uur spelen de openingstreffer op het scorebord zette. Na een hoekschop en gekeerd schot, kwam de bal via de kluts tussen de keeper van DSOV en Bo Smit in het doel terecht, 0-1.

De tweede helft begon bijna met een treffer voor Uitgeest. De sublieme steekpass van Sophie Walsmit werd door Bo net niet omgezet in assist. Niet veel later was het toch raak. Dezelfde Sophie bood het andere jonkie, Dawn Spoor, na een mooie crosspass de gelegenheid haar eerste voor VR1 te maken, 0-2. Vijf minuten later werd het verschil nog groter, toen Daniëlle Kortekaas de hoekschop van Anouk de Goede heerlijk tegen de touwen kopte, 0-3. Hierna volgde een periode zonder doelpunten, maar met veel strijd. Lenette Knaap liet zien dat ze de tactiek van de trainer goed begreep, daar ze goed druk zette waar nodig en positioneel goed stond opgesteld. De laatste tien minuten werd het nog even spannend na de 1-3 van DSOV. Gelukkig deed Uitgeest meteen iets terug. Lotte Smit veroverde de bal net buiten de 16 en gaf de assist op Daniëlle, 1-4. Maar zelfs nu was DSOV nog niet gekraakt, want ook de 2-4 kwam op het scorebord. Uitgeest, in de persoon van Lotte, scoorde echter vrijwel meteen weer na de tegentreffer en zo werd DSOV met 2-5 definitief verslagen.

Niet de beste wedstrijd van Uitgeest, maar terecht gewonnen. Volgende week staat een thuiswedstrijd op de agenda tegen een nog onbekende tegenstander, Spaarnwoude sv. VR1. Het team hoopt jullie vanaf 10.30 uur allemaal langs het veld te zien!

Woman of the Match: Floor Glorie
Ze speelt eigenlijk altijd goed, maar deze wedstrijd was zij bovengemiddeld sterk in de duels en bovendien een goede ondersteuning voor de spelers op het middenveld.

FC Uitgeest start met chagrijn

UITGEEST - Het weer was als de gemoedsrust van FC Uitgeest zondag na afloop van de onnodige nederlaag tegen NVC, namelijk treurig. De gezichten stonden op zware buien en lagedruk gebied nadat vooral in de tweede helft de barometer bij FCU zwaar door de ondergrens was gegaan.

Oh ja, en dan regende het gedurende de gehele wedstrijd ook nog eens pijpenstelen. Een tribune met overkapping ontbrak zodat de twintig toeschouwers die er waren, waarvan de helft overigens nog eens uit ons eigen dorp kwam, zich met behulp van meegebrachte paraplu's probeerde te beschermen tegen wind en regen. En daar glurend onder de regenbeschermer zagen ze een eerste helft waarin FC Uitgeest beter was en had moeten scoren en een tweede helft waarin de gasten om mij onbegrijpelijke redenen ver terugvielen. Zo werd het uiteindelijk 2-1 voor de thuisploeg en verloor FC Uitgeest nu al kostbare punten.

FC Uitgeest startte verrassend genoeg met Thomas Duijn op de rechtsbackplaats daar waar Mike Beentjes die plek tot nu toe had ingevuld. FCU begon sterk. Al na drie minuten had de mee opgekomen Daan Hamaker een unieke mogelijkheid om keeper Hardy te passeren maar die kreeg nog net zijn vingers tegen de kopbal van de verdediger. Vier minuten later had Mike Olgers kunnen en moeten scoren toen hij alleen voor dezelfde keeper de bal over in plaats van in het doel joeg. Het zou voor hem de opmaat zijn voor een wel heel ongelukkige wedstrijd waarin niet veel goed ging. Jammer want een goede, zoals we gewend zijn, Mike Olgers is van onschatbare waarde voor het team.

Vreemd genoeg was het daarna NVC dat steeds meer het initiatief nam. Met fanatiek en opportunistisch spel werden de gasten steeds meer onder druk gezet. Dat alles onder leiding van een scheidsrechter die niet bepaald in het voordeel van FCU floot. Zo ook in de 38e minuut toen een licht vergrijp een vrije trap voor NVC opleverde op de rand zestien. Spits Coban schoot fraai raak met dank aan keeper Sem Bleeker die de bal tussen de vingers door liet glippen. 1-0. Gelukkig zette FC Uitgeest snel orde op zaken want al in de 40 e minuut was het Max Dekker die, achteraf voor de grootste opwinding van de wedstrijd zorgde, door de bal op aangeven van Tinus Putter direct en fraai op de pantoffel te nemen. 1-1. Niets aan de hand zou je zeggen. Echter na rust raakte FCU steeds meer de controle over de wedstrijd kwijt. Het bleek steeds minder opgewassen tegen het "kick and rush" van de ploeg uit Naarden. In de 84e minuut wist Mike Olgers nog onheil te voorkomen door de bal van de lijn te halen. In de 87e minuut was het toch raak. Een half weggeslagen bal van Sem Bleeker belandde op het hoofd van Azzahi die netjes scoorde. 2-1

Zo stond FC Uitgeest na afloop, net zoals supporter Ton Putter wiens paraplu het had begeven, met lege handen. Ton bleef er redelijk stoïcijns onder in plaats van chagrijnig te worden. Misschien moet FC Uitgeest daar maar een voorbeeld aan nemen. Het slechtste van dit seizoen hebben we gehad. Volgende week thuis tegen Velsen beter. (De Afvallende Bal)

Stormvogels onnodig met lege handen

Ward Betjes en Demi Erkelens samen goed voor 7 treffers. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zondag trad het eerste team van KV Stormvogels aan tegen het Haarlemse Aurora. Voorafgaand aan de partij werd een overwinning verwacht voor de formatie van Ton van Duijn.

Aurora staat bekend om haar vechtlust, het was zaak voor de uitgeesters om voldoende afstand te nemen in het verloop van de partij, waardoor het vuurtje bij de tegenstander zou doven. Hier slaagde de ploeg helaas niet in. Demi Erkelens bracht haar ploeg in de openingsfase op een 1-0 voorsprong, waarna Aurora weer langszij kwam. Beide ploegen hadden moeite om tot scoren te komen, mede veroorzaakt door de flinke regenval. Ward Betjes wist deze periode na 10 minuten te doorbreken door twee maal op rij te scoren. Onze dorspgenoten wisten deze voorsprong helaas niet vast te houden, en de tegenstander kwam langszij. In de slotfase van de eerste helft kwamen de bezoekers zelfs op een minimale 4-5 voorsprong, hetgeen Jord Betjes weer rechttrok door een strafworp te benutten. Met een povere 5-5 stand gingen beide ploegen rusten.

Na de hervatting was het Aurora dat de eerste treffer wist te noteren, waarna wederom Ward Betjes trefzeker was. In totaal wist hij maar liefts 5 x te scoren. Partijen gingen in deze fase gelijk op, maar veel doelpunten werden er niet gemaakt. Na een kleine tien minuten gespeeld te hebben in de tweede helft, kwamen "De Vogels" eindelijk op de door hen gewenste voorsprong. Bij een stand van 9-7 moesten zij doordrukken om het sprankje hoop bij de bezoekers weg te nemen, maar dit lukte helaas niet. De opponent kwam wederom op gelijke hoogte en wist in het verloop van de partij en met nog 8 minuten speeltijd de stand om te buigen naar een 10-12 voorsprong. Een afstandstreffer van Jeroen Kuijk deed het publiek nog even opleven in de hoop toch nog een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar het mocht niet baten. Stormvogels trok uiteindelijk aan het kortste eind met een 11-12 nederlaag. Desondanks was coach Ton van Duijn niet ontevreden over het vertoonde spel. "Het enige dat er vandaag aan ontbrak is dat we verzuimden te scoren"

Tim de Goede grote Winnaar Arends Darts Event (ADE)

Tim de Goede gaat ervandoor met de hoofdprijs. Foto: Aangeleverd

UITGEEST – Tim de Goede is afgelopen zaterdag in Sport- en Tenniscentrum De Zien de grote winnaar geworden van de achtste editie van het Arends Darts Event, beter bekend als het ADE.

In een spannende finale tegen Michel Geerlofs was Tim uiteindelijk met 2-1 te sterk en daarmee prolongeerde hij zijn titel. Ook de vorige editie van het ADE won Tim, die nu als enige twee toernooien op rij op zijn naam heeft geschreven. Wat titels betreft staat Tim nu op gelijke hoogte met Robert van Haaster, die ook al twee keer de felbegeerde beker won. Frank Deijkers voert nog altijd de 'All-time ranking' van het toernooi aan.

Na twee spannende groepsrondes, waar in totaal 32 spelers aan meededen, kwamen Tim, Michel, Bob Twaalfhoven en Bouke van den Berg als de beste vier spelers uit de bus. Michel plaatste zich als eerste voor de finale door Bob uit te schakelen in een 'best of three legs'-gevecht. Tim versloeg in de halve finale eerst Bouke en was in de grote finale dus te sterk voor Michel. Maar niet alleen Tim en Michel gingen als nummers 1 en 2 met prijzengeld naar huis. In de 'kleinere finales' verdienden ook William de Lang, Tim Brugman, Martin van den Berghe en Sebastiaan Admiraal een prijs. De organisatie van het ADE kan wederom terugkijken op een zeer geslaagd toernooi en kijkt uit naar de negende editie.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 26 september 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 28 september 19.00 uur: H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zondag 30 september 09.30 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo. Viering Kerkproeverij (Back to Church).

The Insult bij Filmhuis De Zwaan

De film 'The Insult' draait vrijdag 5 oktober 2018 in Filmhuis De Zwaan. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De dramafilm van regisseur Ziad Doueiri 'The Insult' draait vrijdag 5 oktober 2018 in Filmhuis De Zwaan. De zaal is open vanaf 19.45 uur en de film begint om 20.15 uur.

Een groot gedeelte van The Insult, de Libanese inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film en nummer twee op de publieksfavorietenlijst van het afgelopen IFFR, speelt zich af in de rechtszaal. Een simpele belediging geeft de ingewikkelde geschiedenis van Libanon weer.

Tijdens het renoveren van een appartementsgebouw in Beiroet leidt een probleem met de waterafvoer tot een confrontatie tussen bewoner Toni en aannemer Yasser. Toni, een Libanese christen, geeft de planten op zijn balkon water. Het water druppelt ongewild en ongemerkt op het hoofd van Yasser, een Palestijnse voorman op een werf in de buurt. Er ontstaat heftige ruzie. Yasser is woest en beledigt Toni. Toni besluit daarop om Yasser voor het gerecht te slepen. Dit resulteert in een lang proces waarbij Palestijnen en Libanese christenen met elkaar in de clinch gaan.

Toegang € 6,- (Vrienden van De Zwaan € 5,-). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest, of aan de zaal, indien nog beschikbaar.

15-jarig jubileum Lady's Voice: kijk op verandering

UITGEEST - Dit jaar viert het vrouwenkoor Lady's Voice haar 15-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan zijn de koorleden al een jaar lang hard aan het repeteren om op zaterdagavond 29 en zondagmiddag 30 september 2018 twee feestelijk concerten te geven in Dorpshuis De Zwaan in Uitgeest.

Het koor heeft in het kader van het jubileum gekozen voor het thema "Chansing". Alle nummers staan in het teken van verandering, zoals op het gebied van relaties, een mensenleven en de kijk op de wereld. Het is een zeer gevarieerd programma geworden met soms een vette knipoog naar een geheel eigen interpretatie van het thema. Het koor Lady's Voice bestaat uit 13 enthousiaste vrouwen, afkomstig uit de regio Midden-Kennemerland. Onder leiding van dirigent Frank Anepool is het voor hen een uitdaging om met elkaar de juiste klankkleur en balans te vinden. Het koor is veelzijdig en zingt o.a. jazz, pop, close harmony en soms licht klassiek. Ze zingen zowel a capella als nummers met muzikale begeleiding. Voor diegenen die het koor wel eens hebben gezien en/of gehoord is het duidelijk dat zij niet zomaar liedjes zingen, mensen worden door hen geraakt.

Een goede reden om, ook als u hen nog niet kent, naar één van deze concerten te komen luisteren én kijken, want er valt ook veel te zien. Meer informatie vindt u op www.ladysvoice.nl.

Bloembollen, plant ze nu en geniet in het voorjaar van een pracht aan bloemen

Foto: Aangeleverd

Als je in de lente wilt genieten van de bloeiende bollen moet je er op tijd bij zijn. De herfst is namelijk hét moment om (voorjaarsbloeiende) bollen te planten, zoals tulpen, narcissen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Zo geniet je al vroeg in de lente van heel veel kleurenpracht. In het voorjaar kun je zomerbloeiende bollen gaan planten. Als je het goed aanpakt kun je zo maandenlang genieten van bloembollen in je tuin.

Soorten bloembollen

Kleur in de tuin zorgt voor een tevreden glimlach. Het is een niet alleen een lust voor het oog, maar maakt alles ook meteen een stuk gezelliger. Er zijn bollen in allerlei soorten en maten. De belangrijkste verdeling die we kunnen maken is dat er voorjaarsbollen en zomerbollen zijn. Voorjaarsbloeiende bollen: narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Worden in het najaar geplant, het liefst vóór de eerste vorst. Zomerbloeiende bollen (ook wel knollen genoemd): dahlia's, anemonen, Calla's, gladiolen en begonia's. Worden in het voorjaar geplant, het liefst na de laatste nachtvorst.

Wanneer bloembollen planten?

Voorjaarsbloeiende bollen kun je het beste planten vanaf september tot december, het liefst voor de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bollen kun je het beste vanaf het voorjaar planten, zodra de kans op nachtvorst voorbij is tot en met eind mei.

Waar bloembollen planten?

Bollen kun je op verschillende manieren planten: verspreid in een border, in groepjes bij elkaar, tussen het gazon of op het terras in bloempotten. Of ga creatief aan de slag en maak mooie bolpatronen.

Hoe bloembollen planten?Maak de aarde eerst goed los en vermeng deze met Potgrond. Maak voor grotere bollen een gat, ongeveer tweemaal zo diep als de bol hoog is of gebruik een speciale bollenplanter. Voor kleinere bollen kun je een gleuf maken in de aarde waar je ze in legt.Leg de bol of meerdere bollen erin en maak het gat weer dicht met aarde.Geef de bollen na het planten water, zodat ze goed gaan groeien.Wanneer de bollen gaan bloeien kun je heerlijk genieten.

Bij Nuyens Tuin & Groen Shop vindt u een prachtig assortiment bloembollen en aanverwante artikelen.

Fort aan den Ham weer geopend

Fort aan den Ham is op zondag 30 september weer geopend. Foto: Fred Braaksma

UITGEEST - Fort aan den Ham is op zondag 30 september weer geopend voor publiek. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn bezoekers welkom om het in 1913 gebouwde fort te bekijken.

De huidige exposities gaan onder andere over de bezettingstijd, scouting, de politionele acties in Nederlands-Indië, de Linie van Beverwijk, de Slag bij Castricum en militaire communicatie. Er zijn rondleidingen met gids, maar vrij rondkijken kan ook. Toegang is € 3,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Kinderen tot 6 jaar zijn gratis, net als houders van een veteranenpas.

Herinnert u zich deze nog? Nog... Nog...?

Koor Dolorosa en De Tophitters. Foto: Aangeleverd

REGIO - Dans je de hele nacht met mij? Alle leuke jongens willen vrijen of Blue suede shoes en Bye bye love? Vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober komen deze en vele anderen liedjes voorbij tijdens de 'jaren '60 avond' met het Heemskerkse koor Dolorosa en De Tophitters, de legendarische band uit Uitgeest.

De hele avond zal in het teken staan van de muziek uit die tijd. Vanaf 20.00 uur treedt Dolorosa op en aansluitend volgt een spetterend optreden van De Tophitters en kunnen de voetjes van de vloer. Wees er snel bij want zaterdag 27 oktober is al uitverkocht. Vrijdag 26 oktober in Cultureel Centrum De Jansheeren in Heemskerk, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Toegangskaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar via Joke Klingeler 06–4317 6591 en Marian de Ruijter 06- 2980 3276.

Twee blondines, podiumbeesten en cabaretières

Twee blondines, podiumbeesten en cabaretières... Foto: Aangeleverd

UITGEEST - "En zaterdag 6 oktober staan ze bij ons op het podium: schaamteloos, innemend, grappig en oprecht… De dames van 'Niet voor de Poes!'", aldus de organisatie. De onorthodoxe krullenbol Barbara Breedijk staat bekend om haar zwoele zangstem en improvisatietalent.

Ze introduceert haar repertoire op een aanstekelijke wijze aan het publiek. De imposante diva Merel Moistra speelt hilarisch cabaret met een leercurve. Zij kan multitasken: ze zingt, speelt gitaar en drumt tegelijkertijd. Een onstuimige, afwisselende avond, waarbij de twee blonde podiumbeesten van 'Niet voor de Poes' ieder 40 minuten spelen. Dat wilt u niet missen! De toegangsprijs is € 13,50, vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting.

Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via de online kaartverkoop. Voor meer informatie en andere voorstellingen zie de website van De Zwaan Cultureel (www.dezwaancultureel.nl).