De Uitgeester

14 augustus 2019

De Uitgeester 14 augustus 2019


Werkenbijdavid.nl: David zoekt verpleging na motorongeluk Geesterweg

Het leven van David is drastisch veranderd. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op zaterdag 26 maart veranderde het leven van David Nicolaï en zijn familie op dramatische wijze. David werd slachtoffer van een motorongeluk op de Geesterweg. Het bericht op de website van De Uitgeester was kort maar de gevolgen voor David en zijn dierbaren zijn niet te overzien:

Getuigen gezocht van zwaar motorongeval

Zaterdagmiddag 26 maart rond 14.00 uur is een 34-jarige motorrijder uit Alkmaar ernstig gewond geraakt bij een ongeval op de kruising Geesterweg/Prinses Beatrixlaan. Een 25-jarige automobilist uit Uitgeest wilde vanaf de Geesterweg afslaan de Beatrixlaan op, maar zag daarbij de motorrijder over het hoofd die van tegengestelde richting kwam. De motorrijder botste tegen de auto aan en is met hoofdletsel naar het ziekenhuis overgebracht.

David laat de moed niet zakken. Foto: Aangeleverd
David zoekt u! Wilt u deel uitmaken van zijn fantastische team? Foto: Aangeleverd

David woont nu thuis bij zijn vader en zijn broer. De familie van David wordt ondersteund door een fantastisch team bestaande uit verpleegsters, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en logopedisten. Via de website zoeken zij meer medewerkers voor de revalidatie van David.

Lees het verhaal van David op pagina…..

Zwembad De Zien beste club van het jaar

Zwembad De Zien. Foto: Sara van den Nieuwendijk

UITGEEST - Afgelopen vrijdag 2 augustus is Stichting Zwembad De Zien door Rabobank IJmond uitgeroepen tot beste club van het jaar in Uitgeest in de categorie 'sport'.

De bank feliciteert de stichting met deze titel. ''Mooi openluchtzwembad welke volledig gerund wordt door vrijwilligers! Gefeliciteerd Zwembad De Zien!'' De stichting toont via Facebook haar blijdschap: ''We voelen ons vereerd, dank aan alle stemmers! Met de titel Club van het Jaar wordt ons ego gestreeld, maar met Club Support wordt ook de kas gespekt!''

Het zwembad doet nu mee in Rabo ClubSupport. Met Rabo ClubSupport investeert Rabobank als coöperatieve bank een deel van de winst in lokale clubs en verenigingen. Rabobank stelt hier dit jaar € 50.000 voor beschikbaar. Vanaf 27 september kun je als lid van jouw Rabobank stemmen op jouw favoriete vereniging of stichting.

Eerste editie Uitgeester Bierenfestival 'Herrie in de Haven'

Bieren van de Noord-Hollandse Bierbrouwerij. Foto: Facebookpagina De Noord-Hollandse Bierbrouwerij

UITGEEST - Tijd voor bier! Wist je dat in de Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest per jaar 100 verschillende bieren worden gemaakt? Maak kennis met een groot deel van deze bieren op de eerste editie van het Uitgeester Bierenfestival 'Herrie in de Haven'.

Het bierenfestival vindt plaats op zaterdag 24 augustus van 16.00 tot 19.00 uur in de jachthaven van Uitgeest, naast de brouwerij. De deelnemers komen overal vandaan: Uitgeest, Castricum, Hoofddorp, Haarlem, Alkmaar, Amsterdam, Amersfoort en Katwijk. Al hun bier wordt in Uitgeest gemaakt, vandaar de naam Uitgeester Bierenfestival. Niet alleen bieren, ook verschillende soorten limonades worden in de brouwerij gemaakt, en ook die kunnen geproefd worden op zaterdag 24 augustus. Het zijn volwassen limonades, gemaakt van vruchtensappen, kruiden en suiker. De limonades bevatten geen alcohol en zijn zeker de moeite waard om te proberen! Naast drank wordt er livemuziek gespeeld door de band Krack en zal er gezorgd worden voor draadjesvlees met friet, een heerlijke combinatie met bier.

Hoe ervaar jij de veiligheid en leefbaarheid in jouw buurt?

Gemeentehuis Uitgeest Foto: Sterre Vreeburg

UITGEEST - Binnenkort ontvang je via de post mogelijk een uitnodiging van I&O Research om de vragenlijst van de veiligheidsmonitor in te vullen. Het gaat om een onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van gemeente en politie bij jou in de buurt.

Voor het onderzoek zijn willekeurig 745 Uitgeesters geselecteerd. Door aan het onderzoek deel te nemen, kun je bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid in jouw buurt. De gemeente Uitgeest zal de uitkomsten van het onderzoek gebruiken bij het vormgeven en evalueren van het veiligheidsbeleid. Voor de betrouwbaarheid van het onderzoek is het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners van het dorp die benaderd worden, ook daadwerkelijk meedoen aan het onderzoek. Dit onderzoek wordt op gemeentelijk en landelijk niveau uitgevoerd. Het gemeentelijk onderzoek begint omstreeks 16 augustus. Deelname aan het onderzoek kan via internet of schriftelijk. De resultaten worden in maart 2020 verwacht.

Laatste keer zomerkoffie

UITGEEST - Het is stil in het dorp. Heel wat mensen zijn ergens van hun vakantie aan het genieten. Maar er zijn ook mensen die door omstandigheden niet op vakantie kunnen. Voor sommige thuisblijvers is de zomer dan erg stil en saai. Voor al die mensen, jong en oud, is er 'Zomerkoffie'.

Heel wat mensen wisten de vorige keren jeugdhuis en kerktuin te vinden en genoten van het mooie weer, de lekkere koffie en goed gezelschap! Op donderdag 15 augustus is iedereen voor de laatste keer weer van harte welkom van 10.00 uur tot 12.00 uur in de tuin achter het jeugdhuis naast de kerk aan de Castricummerweg voor een kopje koffie, thee of limonade met wat lekkers. Gewoon voor de gezelligheid en een praatje met deze of gene. Bij slecht weer wordt de zomerkoffie binnen geserveerd in het jeugdhuis.

Lees Lokaal is weer open!

UITGEEST - Ook zo genoten van een welverdiende vakantie? Of gaat u wellicht binnenkort nog even weg? Iedereen kan weer bij Lees Lokaal terecht voor een heerlijk (vakantie)boek.

Ruil het pas gelezen boek in bij Lees Lokaal en geniet verder van bijvoorbeeld een prachtige biografie, thriller, feelgoodroman, young adult book of groteletterboek. De planken in ons prachtige lokaal staan vol met boeken, vaak nieuw, maar altijd in goede conditie. Onze vrijwilligers zitten weer klaar om u te helpen. Meer dan 1000 Uitgeesters zijn ondertussen Vriend van Lees Lokaal en komen regelmatig een of meerdere boeken ruilen. Nog nooit bij ons binnen geweest? Kom eens langs en verbaas u over het aanbod.

Lees Lokaal is gevestigd aan de Dr. Brugmanstraat 11 (naast Stichting De Nieuwe Kuil).

Erik Glastra nieuw bestuurslid FC Uitgeest

Nieuw bestuurslid Erik Glastra. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Na het aftreden van Frits Walsmit als bestuurslid Voetbaltechnische Zaken van FC Uitgeest moest een geschikte kandidaat voor deze functie worden gevonden. Het bestuur van FC Uitgeest is dan ook verheugd dat Erik Glastra zich kandidaat heeft gesteld.

Erik is 45 jaar en binnen de club al een paar jaar actief (geweest) als jeugdtrainer en coach van de jeugdelftallen van zijn zoons. Het afgelopen seizoen was Erik actief in het jeugdbestuur als Jeugd Coördinator van de JO9 en de JO10 en organisator van de AZ-selectiedag bij FC Uitgeest op 15 mei.

In het dagelijks leven werkt hij bij Eurofiber, waar hij manager is van twee afdelingen die verantwoordelijk zijn voor het zakelijke glasvezelnetwerk in Nederland. Het bestuur is ervan overtuigd dat FC Uitgeest in Erik Glastra een adequate vervanger heeft gevonden voor Frits Walsmit. Frits blijft overigens actief als lid van de Technische Commissie en trainer van de Vrouwen 1.

In de Algemene Ledenvergadering van november zal het bestuur van FC Uitgeest Erik voordragen voor de positie van bestuurslid Voetbaltechnische Zaken.

Jongen (19) mishandeld op Uitgeesterweg: getuigen gezocht

REGIO - Woensdagnacht 7 augustus is er tussen 01.45 en 02.00 uur een 19-jarige jongeman mishandeld op de Uitgeesterweg, tussen Akersloot en Limmen.

Terwijl hij met een groepje vrienden richting Castricum fietste passeerde er een lichtblauwe Fiat Panda. De auto stopte, de bestuurder en de passagier stapten uit en sloegen de jongeman op zijn borst en hoofd, waarna hij ten val kwam en een wond opliep aan zijn scheenbeen.

Het kenteken van de auto begint vermoedelijk met 59. Verdere gegevens of signalement zijn niet bekend. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met 0900-8844.

Nachtzwemmen bij Zwembad De Zien

Sfeervolle verlichting bij het nachtzwemmen in Zwembad De Zien. Foto: Facebookpagina Stichting Zwembad De Zien

UITGEEST - Aanstaande vrijdag 16 augustus is er weer nachtzwemmen in Zwembad De Zien aan de Zienlaan in Uitgeest.

Het nachtzwemmen, door het zwembad ook wel 'nightswimming' genoemd, duurt van 20.30 tot 22.30 uur. Het zwemmen bij invallende duisternis en de gezellige sfeer op het verlichte terrein van Zwembad De Zien is bezoekers al een paar keer goed bevallen. Voor abonnementhouders en Vrienden van De Zien is de entree gratis. Een avondkaartje kost € 3. Het nachtzwemmen is voor alle leeftijden maar een zwemdiploma A is vereist.

Huisarts Dirk Jan van Wijk - Over denken

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Ik zat laatst te denken dat het leuk zou zijn om een stukje te schrijven over denken. Een overpeinzing over peinzen.

Voor- of nadeel?

Het denken (de 'cognitie' met een duur woord) onderscheidt mensen van alle andere dieren. Het heeft ons ongetwijfeld veel voorspoed gebracht, al heeft die voorspoed ook de nodige nadelen voor de Aarde en haar bewoners. Maar 'elk nadeel heeft zijn voordeel', zei een onlangs overleden 'denker' ooit. We profiteren dagelijks van ons denken. Het stelt ons in staat te communiceren, ons werk te doen, te leren en te plannen. Elke goede eigenschap heeft ook een keerzijde. Als je bijvoorbeeld altijd voor een ander klaarstaat, is dat een zeer nobele eigenschap, maar bestaat de kans dat je voorbijgaat aan je eigen behoeftes. Als je hooggevoelig bent, ben je goed in het aanvoelen van anderen en stemmingen, maar loop je ook het risico overprikkeld te raken. Als alleen het beste goed genoeg is voor je, kun je veel bereiken in het leven, maar ook gemakkelijker met teleurstellingen geconfronteerd worden. Zo is het ook met de 'goede' eigenschap van het denken. Er zitten ook nadelen aan, die dieren en planten niet kennen.

Denken
Vrouwen denken veel meer dan mannen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat vrouwen altijd denken. Terwijl mannen ook in staat zijn om niet te denken. Mannen zitten dan in hun zogenaamde 'nothing box'. Mannen zijn in de regel impulsiever, terwijl vrouwen beter zijn in plannen en zichzelf behoeden voor ongelukken. Als we geboren worden, denken we waarschijnlijk nog niet zoveel. Een baby beziet de wereld met alleen nieuwsgierigheid. Maar langzamerhand vormen zich gedachtes en leren we oordelen. We gaan belang toekennen aan dingen en verwachtingen scheppen. Hartstikke handig en… Verwachtingen zijn wel de oorzaak van teleurstellingen. Oordeel is wel de oorzaak van veroordeling, minderwaardigheidsgevoelens, verwijt, haat en oorlog. Zonder denken zouden depressie, (faal-)angst en onzekerheid niet bestaan. Helaas kennen we allemaal deze negatieve denkpatronen en bij sommige mensen beheersen ze zelfs het leven.

Wanneer jouw leven te veel beïnvloed wordt door negatieve gedachtes, is het goed om daar eens met de huisarts of de praktijkondersteuner GGZ over te praten. Die kan je helpen om je denkpatronen te veranderen of je verwijzen naar een psycholoog. Het proces om al die bezwarende gedachtes van je 'af te pellen' noemen we 'persoonlijke ontwikkeling'. Hinderlijke gewoontes en gedachten die je dagelijks omvatten, wikkel je als het ware van je af. En daardoor sta je weer vrijer in het leven. Kun je weer nieuwsgierig zijn en genieten van wat er allemaal is, zonder te piekeren over het verleden of de toekomst. ('Leven in het hier en nu' is het doel van mindfulness.) Je proeft weer bewuster wat je eet, je geniet meer van de natuur. En misschien ervaar je ook het genot van even niet denken als de wind op het strand je hoofd heeft leeggeblazen of je onder de douche even wegzwijmelt! Train jezelf in gedachteloosheid, daar knap je van op!

(Dit stukje is al eens eerder in De Uitgeester geplaatst)

'De anonieme sjaal' in Uitgeest

Een verrassing aan de deurknop. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op de Facebookpagina 'De anonieme sjaal' is het volgende te lezen:

19 januari 2015 dropte ik mijn eerste sjaal in Renkum, wat daarna volgde kan het beste omschreven worden als een enorme sneeuwbal die is gaan rollen. Samen maken we de wereld een beetje vrolijker, samen verspreiden we een glimlach!

De Facebookgroep bestaat uit 17.000 deelnemers die de wereld een beetje vrolijker maken door belangeloos iets voor een ander te doen. Er bestaan ook richtlijnen voor mensen die uit naam van 'De anonieme sjaal' iets voor een ander willen doen; zo worden er bij voorkeur handgemaakte, schone en onbeschadigde spullen 'gedropt' bij bekende maar ook onbekende mensen. Het gaat dus allang niet meer alleen om sjaals.

Een warm gebaar voor de kersverse ouders van Luca. Foto: aangeleverd

De oprichtster van de groep zag ooit een foto op Facebook voorbijkomen. Een groep mensen uit Windsor ( Canada) binden sjaals en warme kleding aan bomen om de daklozen de strenge winter door te helpen en bewustzijn te kweken voor het daklozenprobleem daar. Deze groep heet The Windsor Warming Crew.

Zo kwam zij op het idee om 'De anonieme sjaal' op te richten. Maar niet alleen voor een bepaalde groep, ze wilde gewoon een willekeurig iemand een glimlach bezorgen. "In Nederland hebben we immers al genoeg instanties om de hulpbehoevende mens te helpen en iedereen kan een rotdag hebben, dus een glimlach verdient iedereen", zo meldt zij op de Facebookpagina. Maar ook als je iets leuks hebt meegemaakt loop je de kans dat iemand een glimlacht bij je dropt, zo merkten Jorrit en Irene uit Uitgeest.

Op zondagochtend 4 augustus ging de vlag uit bij de woning van Jorrit en Irene aan de Zonnedauw in De Koog. Zij werden namelijk om precies 08.00 uur 's morgens ouders van een prachtige zoon met de naam Luca. De trotse ouders besloten de vlag uit te hangen en maandag liepen zij gezamenlijk de deur uit om even te kijken hoe de vlag erbij hing aan de voorkant van het huis. Tot hun grote verbazing troffen zij aan de deurknop een lief gebreid knuffeltje aan met een prachtig briefje erbij, afzender: 'De anonieme sjaal'.

De blij verraste ouders plaatsten gelijk een bericht op Facebook om de anonieme afzender te bedanken: "Top op heden weten wij nog steeds niet wie dit mooie gebaar heeft gemaakt. We hebben veel creatieve buren, vrienden en familie maar het kan natuurlijk ook een onbekende zijn," aldus de trotse vader die nu bouwvak heeft en de komende weken heerlijk kan genieten van de gezinsuitbreiding.

Tekst: Margreeth Anema

Burendag 28 september

REGIO - Burendag is een jaarlijks feest dat je samen viert met je buren en de wijk. Het is een dag waarop je gezellig samenkomt en waarbij veel buren iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Minstens één miljoen mensen in Nederland vieren Burendag!

In veel dorpen en steden organiseren buren allerlei activiteiten. U kunt dit ook doen en dat kan heel eenvoudig! U kunt bijvoorbeeld een gezellige koffietafel organiseren of een lunch waarbij bewoners allemaal iets meenemen. Een bloem of een kaartje afgeven omdat u het burencontact waardeert is een fijne verrassing voor uw buren. Misschien willen uw kinderen op deze dag hun buitenspeelgoed delen met buurtkinderen? Heeft een buur hulp nodig? Het is een prachtig gebaar om juist op deze dag te helpen, eventueel met anderen. Kinderen zullen u dankbaar zijn wanneer u een speurtocht uitzet in de wijk. Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Deze dag is bij uitstek een gelegenheid om buurtgenoten te ontmoeten waar u anders niet zo snel contact mee heeft of u kunt uw bestaande burencontacten versterken.

Is er een buur waar u minder goed mee om kunt gaan? Dan is Burendag wellicht aanleiding om daar iets aan te veranderen. Een kleine toenadering kan al voldoende zijn om een betere sfeer te creëren. Als u daar hulp bij nodig heeft, dan kunt u bellen met De Bemiddelingskamer die zich inzet om de leefbaarheid tussen buren te vergroten. We wensen alle buren en buurtgenoten een fijne en gezellige Burendag toe!

Meer informatie via www.debemiddelingskamer.nl of bel 06-39839515 (Bergen), 06-41198555 (Heiloo) of 06-41198606 (Castricum/Uitgeest). Buurtbemiddeling wordt gefinancierd door gemeenten en woningcorporatie Kennemer Wonen. Meer weten over Burendag en de financiering van activiteiten? Kijk op www.burendag.nl.

Foto: Ger Bus

De oorsprong van het sinaasappelboompje ligt in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Het boompje heeft groenblijvend blad en geurende bloemen. Bovendien kunt u de sinaasappeltjes gewoon eten, maar erg lekker zijn ze niet. Ze smaken namelijk zuur en bitter. De sinaasappeltjes zijn wel geschikt om jam mee te maken. De sinaasappelboom kan goed tegen de kou, maar zodra het dreigt te gaan vriezen, moet u hem naar binnen halen.

Kookpotten en kanonnen, beleef het soldatenleven in Fort K'ijk

Een van de voormalige soldatenverblijven. Foto: Mike Bink fotografie

UITGEEST - Altijd al eens een echt fort van binnen willen bekijken? Kom dan op 22 augustus of 26 september om 13.30 uur naar Fort K'ijk bij Uitgeest. Ontdek meer over het leven van de 263 soldaten in dit fort, hoe ze sliepen en hoe het 'kiekeboe' kanon werkte en later een prachtig uitkijkpunt werd.

In de keuken staan nog drie kookpotten en originele pannen, je zou er zo aan de slag kunnen. De gidsen hebben een persoonlijke binding met deze plek en kunnen je er smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over vertellen.

Fort K'ijk is onderdeel van de beroemde Stelling van Amsterdam en ligt prachtig aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en nu opengesteld voor publiek. Je kunt bij een bezoek ook genieten van een versnapering in de Theeschenkerij en een audiotour volgen over de Stelling en de omliggende natuur.

Ontslag per 1 januari 2020 makkelijker en meestal goedkoper

Foto: Natasja Noordervliet

Het arbeidsrecht wordt opnieuw ingrijpend veranderd, en dat gaan werkgevers en werknemers allebei merken. Vanaf 1 januari 2020 wordt het ontslagrecht versoepeld en er komen nieuwe regels voor de berekening van de transitievergoeding.

Wat verandert er in 2020?

- Medewerkers in vaste dienst ontslaan wordt makkelijker. Ontbinding kan worden uitgesproken op de 'i-grond' als voor de rechter duidelijk is dat sprake is van een onwerkbare situatie door een combinatie van redenen. Aan een niet complete ontslaggrond hangt wel een prijskaartje: de transitievergoeding wordt in dat geval met 50% verhoogd. Ontslag wordt dus makkelijker, maar soms 50% duurder.

- De regels voor de berekening van de transitievergoeding veranderen:

  • Deze wordt lager voor werknemers met meer dan 10 dienstjaren. Vanaf 1 januari 2020 is elk dienstjaar ongeacht de leeftijd van de werknemer en de grootte van de organisatie nog maar 1/3 bruto maandinkomen waard.
  • Alle werknemers bouwen vanaf de eerste dag een aanspraak op transitievergoeding op. Deze wordt straks per dag berekend en niet meer per half jaar. Nu hebben alleen werknemers die twee jaar of langer in dienst zijn recht op deze vergoeding.
  • Voor kleinere werkgevers die financieel slecht draaien, wordt ontslag juist duurder. Zij kunnen geen gebruik meer maken van korting op de transitievergoeding.

Gebruikmaken van de wetsverandering in de komende maanden?

- Kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers) die al langer in financiële problemen verkeren, doen er verstandig vóór 1 januari 2020 een ontslagprocedure in gang te zetten.
- Werkgevers die te maken hebben met disfunctionerende oudere werknemers, met lange dienstverbanden, kunnen beter de resterende maanden in 2019 gebruiken voor een serieus verbetertraject.

Wilt u weten wat er nog meer verandert? Wij organiseren de komende maanden meerdere kennissessies. Wilt u hierbij aanwezig zijn, meld u aan door te mailen naar: koenders@advocaatlewin.nl.

Zomerfoto's 2019: U kunt nog foto's insturen!

Vandaag bij Linnaeushof geweest! Heerlijk in de zon in het waterparadijs! Thijs en Saar Termes uit Heemskerk vermaken zich uitstekend! Foto: Ilona Admiraal

UITGEEST - Wat een enthousiasme! De jaarlijkse zomerfotowedstrijd was nog maar net begonnen of de lezers van De Uitgeester stuurden al de mooiste zomerfoto's in. Hierbij alvast een greep uit de inzendingen. De redactie is ook benieuwd naar úw zomerfoto. U kunt de foto mailen naar info@uitgeester.nl en daarmee maakt u kans op een leuke prijs.

Zusjes Maud & Lizz samen aan de wandel op ‘De sprookjescamping’ in Overijssel. Foto: Ramona de Vries
Groetjes uit Slovenië! Foto: Marije Meulie
Met ome Ko is het altijd lachen! Foto: Sabrina de Vries
"Mijn kleindochters verkleed als heks en als Roodkapje, gemaakt in de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum op 15 juli," aldus Els. Foto: Els Mens
Familievolleybal tijdens een mooie zomeravond. Foto: Marina Hoogerbrugge
Het einde van de Tolweg, als we wandelend op weg zijn naar de weekmarkt in Heemskerk. Foto: Peter Schilperoord
"Wat was het heerlijk afkoelen op het meer. Al hadden mijn dochters Pien en Jet wel wat bijzondere vangst met hun tenen," aldus Esther. Foto: Esther de Reus
Gewoonweg prachtig: een soort van regenboog zonder dat er regen viel. Foto: Annet de Boer
Cas is de hele dag heerlijk aan het fietsen. Foto: Lisa Kramer-Butter
Summertime. Foto: Pauline Rote
Op de Campina Open Boerderijdag bij de familie Burgsteden was het koeien knuffelen en aaien Eva's favoriete activiteit. Foto: Rosaline Rodenburg
Isabella Hulshof aan het genieten in het prachtige Zuid-Frankrijk. HET zomergevoel krijgen wij als we naar de foto kijken! Foto: Lenneke Hulshof
Deze foto heb ik zaterdagmiddag gemaakt langs de Geesterweg waar zo’n 250 schapen het grasveld mochten begrazen. Landelijker kan toch niet? Foto: Lea van Dommelen

De dag dat alles anders werd

"David had zijn nieuwe motor net een dag. De bewuste dag wilde hij een rondje rijden, het was een van de eerste mooie dagen van het jaar. Op weg naar huis ging het mis. De bestuurder die afsloeg en David over het hoofd zag gaf geen richting aan. David kon het niet beremmen en botste op de auto, hij sloeg met zijn hoofd tegen de deurpost," aldus Jeroen Nicolaï, de broer van David. Hij doet het woord voor David. De bestuurder van de auto werd schuldig bevonden aan het ongeval en kreeg 500 euro boete. Hoewel dit een bittere pil is voor Jeroen en voor vader Gerard richten zij zich liever op het herstel van David: "Ik rij regelmatig langs Uitgeest en dan denk ik aan de dader die hier woont. Ik krijg dan vaak boze gevoelens, dit is overigens zacht uitgedrukt. Maar ik wil er geen energie aan besteden. Dat doe ik liever aan ons huishouden." Gerard is hier kort over: "De dader is niet mijn prioriteit, mijn zoon David is mijn prioriteit."

"Reserveer maar een plekje in een verpleeghuis"
Vóór het ongeluk was David een snelle jongen, hij hield van spannende dingen. Hij maakte graffitikunstwerken met zijn broer, deed aan urbex-fotografie, had een mooi huis en een fijn leven. Na het ongeluk is David nooit meer de oude geworden. Nadat hij 8 maanden in coma lag kon hij niets meer: niet lopen, niet praten en zijn kortetermijngeheugen is weg. De artsen gaven hem zelfs op na 8 weken therapie: "Reserveer maar een plekje in een verpleeghuis", wist de arts te melden aan vader Nicolaï. Maar zo zit de familie Nicolaï niet in elkaar. Vader Gerard: "Ik dacht: dat gaat niet gebeuren, ik neem hem in huis." Vader Gerard kreeg op de bewuste dag voor de tweede keer in zijn leven het ergste telefoontje wat je als ouder kunt krijgen. Zoon Jeroen dook namelijk in 1994, tijdens een vakantie met zijn moeder, stiefvader en David, in zee en brak zijn nek. De destijds 16-jarige Jeroen hield hier een dwarslaesie aan over en zit ook in een rolstoel. "Twee dagen ervoor reden we richting Terschelling, waar het ongeluk gebeurde. Ik zei toen tegen David: stel je voor dat we hier een ongeluk krijgen, dan mogen we met de helikopter," vertelt Jeroen, maar het gebeurde. David stond te vissen en zag het gebeuren. In 1996 kwam Jeroen bij zijn vader wonen en daarom werd de woning aangepast.

Van sondevoeding naar pizzapunten
Gerard haalde David op en zette de VIN-therapie voort waarvan de artsen zeiden dat het niet werkte. Dit is een stimuleringsprogramma voor mensen die in een toestand van verminderd bewustzijn verkeren (vegetatief of laagbewust). Een mijlpaal was dat David van sondevoeding overging op normaal eten. "Het begon met wat saus van de kibbeling, daarna gaf ik David babyvoeding maar toen ik het zelf proefde vond ik het zo vies dat ik hem dat niet wilde aandoen," vertelt Gerard. Hij begon het avondeten te pureren, steeds ietsje minder. Nu eet David met de pot mee. "Ik hou van eten," tikt David in op zijn iPad, waarna de iPad de zin uitspreekt. "Praten is namelijk nog wel een dingetje. Momenteel praat David via de iPad en heeft hij twee keer per week logopedie. Dat wil ik eigenlijk opkrikken tot drie keer per week, daarom zoeken wij er een logopediste bij," aldus Gerard. David heeft een fantastisch team om zich heen van ongeveer 15 hulpverleners, verpleegsters, een fysiotherapeut, een ergotherapeut en een logopediste, die allemaal met hem weglopen. Iedere dag is voor David een werkdag: "Revalideren is keihard werken, je lijf en geest zijn de hele dag bezig," legt vader Gerard uit. Het harde werk loont: in de drie jaar tijd na het ongeluk kan hij weer eten, communiceren via de iPad en oefent hij met staan. "Ik kan mijn benen bewegen," vertelt David opgetogen via de iPad.

Mooi!
Het leven van vader Gerard staat sinds 1994 in het teken van zijn zoons. Hij wil op zijn 70ste met pensioen en daar werkt de familie naartoe. Een mijlpaal voor Gerard is dat hij in dezelfde week van het interview voor het eerst in bijna 15 jaar een nachtje weggaat. "Vorige maand waren er voor het eerst geen hiaten in de verzorging van David, dat gaf voor ons de doorslag voor mijn nachtje weg. Maar als er iets is dan kom ik gelijk terug," aldus Gerard. Zoon Jeroen vult glimlachend aan: "Hier moet ik even streng zijn: mijn vader mag 's avonds absoluut niet thuiskomen, wij gaan dit gewoon redden." Tijdens het gesprek lachen we ons een breuk om bepaalde zaken die in het interview naar voren komen. "De humor zit er hier lekker in inderdaad. Dat moet ook wel, anders word je gek," vertelt Jeroen. Ook David heeft het prima naar zijn zin, merk ik aan zijn gezichtsuitdrukking. Als Jeroen vraagt wat hij van het gesprek vindt typt hij in: "Mooi!" Via de website werkenbijdavid.nl hoopt de familie meer medewerkers te vinden omdat die altijd nodig zijn in het huishouden van de familie Nicolaï. Iedereen wordt dus uitgenodigd om een open sollicitatie te sturen. Op korte termijn is er vooral behoefte aan een logopedist(e). "Mijn leven is ingericht op de jongens maar het is heel dankbaar werk: Jeroen heeft inmiddels een goede functie bij een IT-bedrijf en David zit in een stijgende lijn. Hier doe ik het voor," zo besluit padre de familia Gerard het gesprek.

Politienieuws

UITGEEST - De politie had weer haar handen vol. Lees hier het overzicht van het politienieuws in Uitgeest.

Eenzijdig ongeval Rijksweg A9 afrit Uitgeest
Op zaterdag 3 augustus, omstreeks 04.17 uur, verloor de bestuurder van een personenauto de macht over het stuur op de Rijksweg A9 ter hoogte van de afrit Uitgeest. De man verklaarde dat hij ongeveer 130 km/u had gereden en in slaap was gevallen, waardoor hij de controle over zijn auto verloor en hard regen de vangrail was gereden. Dat was aan de schade ook duidelijk waar te nemen, want de auto was total loss en de vangrail was over een behoorlijke lengte beschadigd. Uit een afgenomen blaastest bleek dat de man vermoedelijk alcohol had gebruikt. De man werd voor nader onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis. Aldaar is een bloedproef afgenomen. Wonder boven wonder bleek het letsel mee te vallen.

Aanhouding voor diefstal fietsen
Op de Anna van Renesselaan werd maandag 5 augustus omstreeks 00.30 uur een 53-jarige man van Turkse afkomst aangehouden vanwege de diefstal van een fiets. De man verbleef hier bij familie tijdens een vakantiebezoek. Door een oplettende getuige was gezien dat de man ter hoogte van de supermarkt aan het Anna van Renesseplein met een fiets bezig was. Dit was zondag 4 augustus 2019 omstreeks 22.45 uur. Hij had gezien dat de man de fiets verplaatste vanaf de supermarkt naar de Anna van Renesselaan t.h.v. de jeugdontmoetingsplaats. Nadat de getuige de politie had ingelicht, is deze ter plaatse gekomen en heeft de fiets in de gaten gehouden. Omstreeks 00.30 uur zag de politie dat er een bestelbus aan kwam rijden en dat de fiets werd ingeladen. De man werd op heterdaad betrapt en meegenomen naar het politiebureau. Een keurige, oplettende actie van de getuige.

Op maandag 22 juli werd een fiets weggenomen van een medewerkster van de supermarkt aan de Melis Stokelaan te Uitgeest. De diefstal was terug te zien op camerabeelden. Aan de hand van de camerabeelden herkende de eigenaresse van de fiets de dader toen deze op woensdag 8 augustus weer in de supermarkt verscheen. De politie werd gebeld en de dader werd naar huis gevolgd. Vervolgens is bij de woning van de verdachte een onderzoek ingesteld, waarbij een gestolen fiets werd aangetroffen, alsmede een tweetal frames van bromfietsen en een bromfiets, die ook van diefstal afkomstig waren. De man, een 35-jarige Uitgeester, werd vervolgens op zijn verjaardag aangehouden wegens heling en hij is voor onderzoek overgebracht naar het cellencomplex van de politie in Haarlem.

Snelheidscontrole
Op de Provincialeweg N203 is weer op snelheid gecontroleerd. Op dinsdag 30 juli werd er tussen 19.00 en 21.00 uur een lasercontrole gehouden. Hier werden overtreders aangehouden die de maximum snelheid met meer dan 30 km/u overtraden. Een bestuurder raakte zijn rijbewijs kwijt omdat hij met meer dan 50 km/u de snelheid overtrad. Hij reed namelijk 133 km/u waar 80 is toegestaan. Op maandag 5 augustus werd er tussen 13.00 en 15.30 uur een snelheidscontrole gehouden met de radarauto. Hier liepen 90 overtreders tegen de lamp. Zij krijgen de rekening thuisgestuurd. Hoogste snelheid hier was 113 km/u waar 80 gereden mag worden.

Huttenweek Uitgeest bijna van start!

Huttenweek 2018. Foto: Facebookpagina Osu Uitgeest

UITGEEST - Nog even en dan begint Huttenweek 2019 in Uitgeest! Dit jaar mag er getimmerd en gezaagd worden van maandag 19 augustus tot en met vrijdag 23 augustus. De voorbereidingen zijn al in volle gang.

Dit jaar staat de Huttenweek helemaal in het thema van de jungle. Het belooft weer een prachtige week te worden. Veel vertrouwde activiteiten zoals de waterglijbaan, de huttenweekbingo en het vlaggenmaken zullen deze week dan ook niet ontbreken.

Op maandag 19 augustus worden de kinderen om 08.30 uur verwacht op het huttenweekterrein aan de Binnenkruierstraat om zich aan te melden. Let op: voor het aanmelden is het deelnemersnummer noodzakelijk, dus zorg ervoor dat je dit meeneemt! Dit is niet je groeps- of hutnummer. Je deelnemersnummer is terug te vinden in de mail van de definitieve inschrijving. Om 09.00 uur wordt de feestweek officieel geopend door burgemeester Wendy Verkleij en kan het bouwen van hutten beginnen!

Naast al het klussen worden er leuke activiteiten gepland op dinsdagmiddag 20 augustus en woensdag 21 augustus. Veel wordt er nog niet verklapt, maar de organisatie van de Huttenweek laat al wel weten dat de kinderen iets totaal anders gaan doen dan afgelopen jaren. Op donderdag 22 augustus worden de hutten waterdicht gemaakt en versierd voor de kijkavond die donderdagavond is gepland. Na de kijkavond kan het feest losbarsten en als het weer het toelaat mogen de kinderen in hun zelfgemaakte hut slapen.

S.U.S. en Soos houden Open Dag op zaterdag 7 september

UITGEEST - De S.U.S. en de Soos houden een Open Dag op zaterdag 7 september van 15.00 uur tot 17.00 uur in Dorpshuis de Zwaan. Tijdens de Open Dag bent u van harte welkom om kennis te komen maken met de diensten en activiteiten van de Stichting Uitgeester Senioren en de Soos.

Er zijn diverse informatiestands waar vrijwilligers, docenten en activiteitenbegeleiders aanwezig zijn om u informatie te verstrekken en uw vragen te beantwoorden over yoga, Zumba Gold, fifty fit, koersbal, bridge, kantklossen, Engels conversatie, bingo, handwerken, muziek maken, fotocursus, Schrijverskring Uitgeest en de Hulpdienst Uitgeest. Ook zijn er computerdocenten aanwezig. Wilt u een computercursus of workshop gaan volgen, maar weet u nog niet precies welke en op welk niveau, dan geven de computerdocenten u een persoonlijk advies en uitgebreide informatie. Tevens kunt u zich inschrijven voor activiteiten, cursussen, workshops, lezingen en excursies of kunt u zich aanmelden als vrijwillig(st)er.

Bingo op woensdag 4 september

Op deze bingomiddag kunt u prachtige prijzen winnen en het is elke keer weer gezellig.

Woensdag 4 september. Zaal open om 13.30 uur, aanvang 14.00 uur. Kosten € 5 voor een bingokaart. Er worden 3 ronden gespeeld. Vooraf opgeven is niet nodig.

NIEUWE ACTIVITEITEN VAN DE STICHTING UITGEESTER SENIOREN:

Kantklossen op dinsdagmorgen

Het klossen van kant is een mooie techniek, die al eeuwen bestaat. Kloskant wordt gevlochten waarbij iedere draad op een klosje gewikkeld is. Er worden voor iedereen begrijpelijke werkstukjes gemaakt. Het is een heerlijke hobby met mooie resultaten.

Eenmaal per 2 weken op dinsdag van 09.30–11.30 uur. Startdatum 17 september. Kosten € 15 voor 6 lessen, inclusief huur kantklosbord, klosjes, garen en patronen.

Engels conversatie op donderdagmorgen

Hierbij ligt de nadruk op het communiceren in de Engelse taal, zowel het spreken als het verstaan. Ook wordt er aandacht besteed aan de grammatica. Beginners en gevorderden kunnen aan deze lessen deelnemen. U mag altijd vrijblijvend een keer kennis komen maken.

Eenmaal per 2 weken op donderdag van 10.00–11.30 uur. Startdatum 19 september. Kosten € 23 voor 16 lessen.

Zumba Gold - gratis proefles op 3 oktober

Zumba Gold is een variant van zumba met een lagere intensiteit en dus uitermate geschikt voor beginnende sporters en senioren! Deze les geeft een intervalworkout gebaseerd op de leukste Latijns-Amerikaanse dansstijlen zoals salsa, merengue, calypso, soca en bachata. Op rustige tonen en met een eenvoudige basischoreografie zijn de stapjes voor iedereen makkelijk op te pakken. Ervaring is niet nodig, u kunt zo instromen. Het belangrijkste is plezier beleven aan het dansen. Twijfelt u nog? U mag altijd meedoen aan een gratis proefles.

Wekelijks op donderdag van 15.15–16.15 uur. Startdatum donderdag 3 oktober, kosten € 75 voor 25 lessen.

Bridge op vrijdagmiddag

De cursus wordt gegeven volgens de nieuwe methode van de Nederlandse Bridge Bond (NBB) en bestaat uit twee trajecten van elk 12 bijeenkomsten. De methode sluit goed aan bij Berry's Internet Club (BIC), een programma waarmee je bridge op de computer kunt oefenen (op beginnersniveau), zonder dat je daarvoor andere spelers nodig hebt. Er moet per traject een theorie- en werkboek aangeschaft worden.

Wekelijks op vrijdag van 13.30 – 16.30 uur. Startdatum vrijdag 4 oktober 2019. Kosten € 50 voor 24 lessen (exclusief boeken). Docent Paul Wijte.

Nog vrije plaatsen bij:

HANDWERKEN: Eenmaal per 2 weken op woensdag van 09.30–11.30 uur. Startdatum 4 september. Kosten € 20 voor 16 lessen.

KOERSBAL: Wekelijks op woensdag van 10.00–12.00 uur. Startdatum woensdag 4 september. Kosten € 12 per seizoen.

KAARTEN MAKEN: Eenmaal per 2 weken op woensdag van 13.30–15.30 uur. Startdatum 11 september. Kosten € 21,50 voor 16 lessen.

TEKENEN EN SCHILDEREN: Eenmaal per 2 weken op woensdag van 14.00–16.30 uur. Startdatum 11 september. Kosten € 20 voor 16 lessen.

THEEZAKJES VOUWEN: Eenmaal per maand op donderdag van 09.30–11.30 uur. Startdatum 5 september. Kosten € 10 voor 8 lessen.

FIFTY FIT (50+ gym): Wekelijks op donderdag van 13.30–15.00 uur. Startdatum donderdag 5 september. Kosten € 102 voor 34 lessen.

QUILTEN: Eenmaal per 2 weken op donderdag van 09.30–11.30 uur. Startdatum 5 september. Kosten € 20 voor 16 lessen.

SCRABBLE: Wekelijks op donderdag van 13.30–15.30 uur. Startdatum 5 september. Kosten € 12 per seizoen.

KOOR DE ZINGENDE ZWANEN: Wekelijks op vrijdag van 13.30–15.30 uur. Startdatum 31 augustus. Kosten € 100 per seizoen.

DIVERSE COMPUTERCURSUSSEN EN -WORKSHOPS: Wekelijks of tweewekelijks op dinsdag en woensdag. Meer informatie op het kantoor van de S.U.S.

INFORMATIE EN OPGEVEN: Op het kantoor van de S.U.S., 1ste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5 te Uitgeest, tel. 31 90 20, mail s.u.s@inter.nl.net. Zie ook de website: www.uitgeestersenioren.nl.

Uitgeester Bo is Nederlands kampioen harddraven

UITGEEST - 22 jaar is ze pas, Bo Sprengers uit Uitgeest. Maar nu al behoort ze tot de elite van het harddraverswereldje. Met haar paard Doc Holiday werd ze in Santpoort Nederlands kampioen. Donderdag 8 augustus stond ze aan de start in Beverwijk.

Door: Mediapartner NH Nieuws

Op de Breestraat, al jaren het toneel van de plaatselijke kortebaandraverij, trad Bo niet met Doc Holiday in het strijdperk. Het kampioenspaard kreeg rust. Dat bood de rijzende ster van de harddraverij minder kansen, maar een feest werd het toch in Beverwijk. Bo Sprengers: "Het is echt een thuiswedstrijd. Mijn hele familie staat langs de kant. Vooral mijn moeder en mijn oma laten zich flink horen. De mannen blijven wat meer op de achtergrond, maar leven net zo hard mee, hoor."

Paardengezin
Bo komt uit een echt paardengezin. Ze is als het ware opgegroeid in de stallen. Als kind ging ze al mee naar de koersen. Het kon niet anders of ze zou pikeur worden. Toch heeft ze een opleiding tot kapster gevolgd. Daarmee verdient ze nu haar geld. De harddraverij is een hobby, zij het dat het best lucratief is als je zo goed bent als zij. "Dat Nederlands kampioenschap leverde aardig wat op. Maar alleen van de koersen kan ik niet leven. Daarom heb ik ook mijn baan als kapster, en dat doe ik met bijna net zo veel plezier."