De Uitgeester

5 juli 2017

De Uitgeester 5 juli 2017


Kermisloop en kermis 2017 Nieuwe Uitgeester traditie geboren: Kermisloop Uitgeest blijkt groot succes!

Foto: Antoinette Valkering

UITGEEST - Op zaterdag 1 juli 2017 om precies 16.00 uur gaf Burgemeester Wendy Verkleij het startschot voor de eerste Kermisloop van Uitgeest. Een sportief, uitdagend en gezellig evenement, waarvoor het hele dorp voor uit liep. Voor zowel de deelnemers als de toeschouwers was het een bron van (leed)vermaak.

Via een vooraf uitgezet parcours van ongeveer 2,5 kilometer door een deel van het dorp overwonnen de deelnemers verschillende hindernissen. Initiatiefnemer en mede-organisator Perry Meijer: "De Kermisloop is een groot succes geworden. Alle sponsors, bouwers en vrijwilligers wil ik hartelijk danken voor hun geweldige inzet tijdens deze eerste Kermisloop. We hebben genoten van het enthousiasme van alle deelnemers en toeschouwers. Alle uren en dagen van voorbereiding, het was het allemaal waard. Een nieuwe Uitgeester traditie is geboren!" Na afloop van de prijsuitreiking was het nog gezellig napraten, eten en vooral veel drinken bij de feesttent van Restaurant Klaas. Bij wie de adrenaline nog hoog zat, friste zich even lekker op, nam een snack en ging 's avonds weer gewoon 'te kermis'.

Muziek
Bij 't Portiertje en Buona kon men meedoen of aanmoedigen tijdens de hilarische spelletjes zoals het 'Hooivorkdarten' en 'Beerpong Toernooi'. Zowel bij deze cafés als bij Café Restaurant Klaas werd alle gezelligheid muzikaal omlijst met diverse zangers,bands en DJ's als: Ouwe Jongens Krentebrood, Bart Brandjes, Royal Flush, DJ B12, Obsessie, Paperplane, Duo Tjoe en Jeroen, DJ Dolphin, Band Sjook, Fetherlite en de disco-show Band Disciples. Op maandagochtend was het 'deunen' bij Café-Restaurant Klaas: een beruchte Uitgeester traditie die inmiddels een eigen leven is gaan leiden. Deunen, vernoemd naar het 'eerste deuntje', betekent niets minder dan: ontbijten op de vroege morgen en vanaf 8.00 uur is het 'zuipen' geblazen waarbij de houten indiaan Leo tevoorschijn wordt getoverd en toegezongen wordt.

Perry Meijer Foto: Anita Webbe
Foto: Anita Webbe

Kermis
Het zal niemand ontgaan zijn, tot en met 5 juli staat er natuurlijk ook de échte kermis. Een vrolijk festijn voor jong en oud met kraampjes met lekkere versnaperingen, leuke activiteiten en coole attracties. En op woensdagavond volgt er als afsluiting een spetterend vuurwerk.

Heel veel foto's zijn gemaakt door Antoinette Valkering, Patrick Mul, Marianne Jonker en Anita Webbe. De flmpjes, gemaakt door onder andere Daan Kouijzer en 251tv zijn te bekijken via Facebook, YouTube Uitgeester en kermisloopuitgeest.nl. Zie ook de fotocollage van de kermis en kermisloop in deze krant.

Tekst: Anita Webbe

Soap om het ijsbaanterrein

Alwéér een stemming over het ijsbaanterrein. Het terrein kreeg al een wijziging in het bestemmingsplan in 2015. De belofte aan tegenstribbelende Uitgeesters was, dat maar eenderde bebouwd zou worden. Inmiddels zijn de grootse plannen van Tabijn, de toekomstige huismeester van sportclubs, biebboeken en muziekmakers enzovoort zó groot, dat wel vijfderde van het terrein wordt bebouwd met een schoolfabriek voor jeugd van twee tot veertien jaar. Dit alles zonder noemenswaardige parkeerplekken. Dit wordt beslist door bestuurders die geen hart hebben voor historie in Uitgeest. In de oppositie zitten mensen die monddood worden gemaakt, omdat de planners weten wie ze in hun commissies kiezen. Juist, die bouwlustigen, Tabijn-directrice en al die ingehuurde kostbare projectbureaus, om hun beslissende stem.
De burgemeester zou een referendum kunnen houden. Dat durft deze gemeente niet. Men weet dat Uitgeest zal tegenstemmen!
Schaatsen en kermis vieren moet búiten het dorp op het terrein van de huttenweek. Geraamde kosten: vier ton. Die locatie is te klein om vierhonderd vierkante meter schaatsbaan te maken. Voorbijgegaan wordt aan de hele buurt daar, die beloftes hadden van geen activiteiten en bebouwing. Alleen huttenweek was de afspraak. Nu komt ook zelfs de kermis daar. Er wordt geen rekening gehouden met de windrechten van de molens, met het archeologische aspect van dat gebied, de verkeersveiligheid en dure kosten voor de waterhuishouding aldaar. Infrastructuur, hekwerken en gebouw voor de schaatsclub, vier ton? Ongelofelijk. Het aardkundig 'kadettenlandschap' mag wel verdwijnen.
De ambtenaren hebben in al hun wijsheid boven de kaart van Uitgeest gehangen en een locatie uitgekozen. Dát was het vooronderzoek! Deze raad en consorten kunnen niet wachten tot 2018 de verkiezingen zijn. Voor die tijd wil men alles hebben bekokstoofd. Dan komt die nieuwe raad met een heel groot probleem te zitten, want Uitgeesters willen dan alsnog géén mega school op de oude ijsbaan. Zo moet alles weer worden teruggedraaid om te behouden wat we hebben. Dat kost weer het nodige. Wat is er in de achterkamertjes al aan beloftes gedaan?
Want men wil vaart maken al vóór die tijd. Schaatsen en kermis vieren doen we dan voortaan als een van de weinige plaatsen in Nederland búiten het dorp, op het terrein van de huttenweek. Gezellig? Welke feestvierders zien we dan nog op de kermis aldaar?

A. Smulders

Thuisbij - het dagboek van Jan

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij dagbesteding Thuisbij.

Welk ras was mij niet duidelijk, maar hij of zij had wel van die hondstrouwe ogen, waar je niet ongeaaid omheen kon.

Woensdag 28 juni 2017

Bij het binnenkomen bij Thuisbij deze morgen maakten we kennis met Anca, ze is de nieuwe vrijwilligster voor de woensdag. Ze mag dan nieuw voor ons zijn, ze weet wel van aanpakken tijdens het reilen en zeilen in ons Thuisbij-pand. Verder viel de ochtend alleen op door de aanwezigheid van hulpkok Frans. Hij liet zijn handen driftig wapperen. Hij had zelf zijn eigen recept van stamppot rauwe andijvie op het menu gezet en ik kan u met een gerust hart verzekeren dat zijn recept meer dan lekker smaakte. Geen wonder als ik u vertel wat er allemaal in die stamppot ging, en wat het allemaal zo lekker maakte.

Op de eerste plaats de rauwe, kleingesneden andijvie. En de kleine stukjes uitgebakken spek. En de kleine stukjes zure augurken, die het geheel zo lekker fris deden smaken. En een klein gesneden appel, ook zo lekker fris. Wat er verder in de andijviestamppot ging weet ik ook niet meer, maar smakelijk was het wel. Ik vermoedde nog wat lekkers dat het geheel erg smeuïg maakte. We kregen vla toe, in drie smaken, heerlijk. Het was weer echt Thuisbij-op-z'n-breedst.

Wat ook lekker was, waren de twee soorten taart van José. Zij leverde dus het eigen gebakken gebak en dat smaakte bij de koffie. Helemaal nieuw was het door haar zelf aangeheven felicitatielied. "Lang zal zij leven", klonk het luidkeels door onze versierde koffiekamer. Wij signeerden allemaal de felicitatiekaart. Die kaart was zo leuk dat de tranen José spontaan uit de ogen welden.

Na afloop van de middag was er ijs van Dolf, de enige echte Uitgeester ijscoman. Ik kan u allemaal verzekeren dat het een echt portie was. We hadden van Geesterheem een bonnetje voor het ijs gekregen. Dat moest je inleveren, dan kreeg je een verrukkelijk ijsje in de persoonlijk gewenste smaak. Dat smaakte van 'mmmm'. Van ons mocht de ijscoman nog wel een keertje langskomen. Maar dan op zo'n zomers warme dag. Heerlijk. Zalig. Ik heb het ijsje in de hal in ontvangst genomen en op mijn kamer opgelebberd.

Wij kregen ook nog bezoek, in de gang van ons eigenste Geesterheem. Het blafte, het had vier pootjes en het kon je op zijn allerliefst aankijken, terwijl het nog een keertje extra blafte. Volgens kenners was het een echt ras. Welk ras was mij niet duidelijk, maar hij of zij had wel van die hondstrouwe ogen, waar je niet ongeaaid omheen kon.

Lees alle dagboekverslagen op www.thuisbij.eu/dagboek-van-jan.

Geslaagden tweede tijdvak

JAC. P. THIJSSE COLLEGE CASTRICUM

MAVO

AKERSLOOT

Yens Dekker, Jesper Strijker, Nigel Tak

HEEMSKERK

Emma Petit

HEILOO

Joris van As, Sevanja Oud

UITGEEST

Beau Vosse

HAVO

AKERSLOOT

Noah Adriaanse, Sophie Kok, Aniek Schagen, Patrick Veldt

CASTRICUM

Niek ten Broek, Cheyenne Pressani, Jesper Rijkenberg, Akasha Wilms, Amber Wuring

HEILOO

Magnus Beers, Teun Bouwman, Denise Bruin, Yuan Conijn, Ilse Kouwen, Kicky Rozing,

Niels Thomas

LIMMEN

Floor Boon, Jane van der Looij, Jaap Menick, Davey Piepers, Felicia Scheffer,

Loïs Wamsteeker

UITGEEST

Beryar Karim, Luke Ruijs, Julius Warburg

VWO

CASTRICUM

Maxime Hollenberg, Eva Kalshoven, Nina Koene, Sascha Rozemeijer, Susan Ruinaard, Jian Ling Wu

Dorpshuis de Zwaan bestaat tien jaar Open dag op 8 juli

Gerard Hoekstra en Allard Kaai voor de ingang van de Zwaan.

UITGEEST - Dorpshuis de Zwaan bestaat tien jaar en viert dat met een open dag op 8 juli. Het dorpshuis heeft haar bestaansrecht ruimschoots bewezen.

Inmiddels zijn o.a. Stichting De Zwaan Cultureel (filmhuis, theater en muziek optredens), Stichting Uitgeester Senioren (kortweg SUS genaamd), de Soos, toneelvereniging Vondel, musicalvereniging Time Square, de Schilderskring, de fotoclub en de schaakclub zeer tevreden huurders.

Ik kom op een vrijdagochtend binnen tijdens een gesprek van voorzitter Gerard Hoekstra van Stichting Dorpshuis de Zwaan en locatiemanager Allard Kaai met twee vrijwilligers. Er moet die ochtend nog even een logistiek probleem worden getackeld.

Nadat de vrijwilligers vertrokken zijn, begint Gerard te vertellen: "Nu wij tien jaar bestaan en wij, gebouwtechnisch gezien, wat veranderingen hebben doorgevoerd willen wij met betrekking tot benutting van de ruimtes ook wat veranderen. Er bestaat bij veel mensen nogal wat onduidelijkheid over de mogelijkheden van Dorpshuis de Zwaan. Wij als stichting besturen en verhuren de ruimtes aan verschillende verenigingen en stichtingen. Deze huurders maken gebruik van de faciliteiten die wij ter beschikking stellen."

Veranderingen
Gerard vervolgt: "Wij willen na tien jaar een omslag maken door overdag meer mogelijkheden te creëren voor álle doelgroepen, jong en oud. Omdat de avondplanning nu aardig vol zit, gaan we ook overdag ruimten beschikbaar stellen aan potentiële huurders. Er komt een programmaraad waarin alle huurders zitten die de tijdsloten in onderling overleg gaan verdelen. Bij een eventuele patstelling beslist uiteindelijk de Stichting.

Allard: "Als locatiemanager ben ik de enige betaalde kracht van de Stichting. Ik regel onder andere de inkoop en coördineer samen met de vrijwilligers de inrichting en opstelling van de faciliteiten. Een van de plannen is om overdag een inloopmogelijkheid te maken voor alle inwoners, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten of een kopje koffie kunnen drinken met een krantje. Net zoals je vroeger in de bibliotheek deed: een beetje 'de huiskamer van de gemeente Uitgeest'. Maar dat is nog een wens voor de toekomst. Het zou mooi zijn als we de vrijwilligers van de verschillende huurders in een soort pool kunnen plaatsen die overdag deze huiskamer kunnen bemannen. Dan pas kun je echt van een dorpshuis voor iedereen spreken. Dus bij deze een oproep aan inwoners om je als vrijwilliger te melden!"

Rondleiding
Vervolgens krijg ik een rondleiding door het gebouw, een prachtig theater met 120 zitplaatsen en uitgebreide licht- en geluidsfaciliteiten. De bovenverdieping verrast door de riante ruimtes. Gerard: "We hebben in april, met een bijdrage van de provincie, zonnepanelen op de daken laten plaatsen. Dat geeft ons nu al een enorme besparing op de energiekosten."

Een mooie gelegenheid om Dorpshuis de Zwaan te bezoeken doet zich voor op 8 juli. Dan is er 's middags van 14.30 uur tot 17.30 uur open huis, zodat iedere Uitgeester of toekomstige huurder zelf kan zien dat het dorpshuis een prachtige voorziening is op een centrale locatie.

Tekst en foto: Kees Deken

Maalboek van een poldermolen – 85

Het is een treurige zaak als een molen in brand staat. Er gaat een werktuig verloren wat mogelijk al honderden jaren voor ons gewerkt heeft. Als het vuur gedoofd is blijft er een kaal geraamte over. Verschillende keren is het al gebeurd dat het geraamte als gevaarlijk beschouwd werd en de opdracht gegeven werd om het omver te trekken. Het geraamte van de molen is gebouwd van dikke balken van soms wel 50 bij 50 centimeter. Over het algemeen wordt aangenomen dat de brand na een uur een cm heeft weggebrand. Dit overblijfsel is nog behoorlijk sterk. Na de brand van de Kat in 1971 werd de opdracht gegeven de restanten omver te halen. Voor zover ik weet heeft het heel veel moeite gekost. De restanten van de molen bleven stevig staan ondanks de brandschade. Er zijn verschillende verhalen in omloop over andere molens die hetzelfde vertellen. Toen ik aan molen de Hommel in Haarlem een bezoek bracht viel het me op dat de balken een zwart geblakerd randje hadden. Daar was het restant van de molen gewoon blijven staan en op de verbrande delen weer opgebouwd. Zo kan het ook. In het kader van hergebruik haal ik van oude zeilen altijd het touwwerk af. Doe ik dat niet, dan gooi ik bij de Dog een behoorlijk aantal meters touw per zeil in de vuilnisbak. Zo is daar het lijktouw, 25 meter. Het vestelingentouw, tien meter. En drie zwichtlijnen, achttien meter. In dit geval had ik twee zeilen en is de molen weer aardig wat meters touw rijker geworden. Een hoek van het zeil knoopte ik vast aan het hek, ik maakte het zeil een klein stukje vrij en sneed met een hobbymes de steken in het lijktouw los. Vervolgens het vestelingentouw, dat zit in lussen gevlochten in het lijktouw. Kan er met een klein beetje handigheid zo uitgehaald worden. De drie zwichtlijnen zitten elk met een oogsplits vastgemaakt aan drie leuvers. Een leuver is een oog gemaakt van een derde deel van een driestrengs touw. Ze zijn voor verder gebruik niet meer van waarde, dus om de zwichtlijnen eraf te halen hoefde ik alleen de leuvers te verwijderen. De rest van de afgedankte zeilen bewaar ik om er later weer iets nieuws van te maken.

De zwaluwen hebben weer bezit van de molen genomen. Bij de wachtdeur onder de molen, tegen de weeg aan de noordkant van de molen, en nogmaals tegen de weeg, maar nu aan de zuidkant van de molen. Het zijn boerenzwaluwen die uit Afrika naar Nederland komen. Ze zijn honkvast en komen elk jaar naar dezelfde plek terug. Het nest bouwen ze van aarde vermengd met speeksel, en daar kunnen ze wel drie legsels per jaar in groot brengen. Het is leuk om ze vanuit de molen te spotten. Ze strijken neer op het hek, met een klontje modder in hun snavel, wachten even, kijken om zich heen, om vervolgens naar hun nest in aanbouw verder te vliegen. Dat groeit gestaag. Nu de molen niet draait hebben ze vrij spel.

Dat de molen niet draait blijft voorlopig nog het geval. Het probleem van de deelbare roeden is onderzocht, de moleneigenaren hebben advies gekregen wat te doen. Voor alle molens met deelbare roeden is een speciale financiële regeling gemaakt. De eigenaar van de molen wordt de keuze geboden voor behoud van de oude deelbare roeden met een aanpassing, of nieuwe gehele roeden. Wat ik vooral zo goed vind is dat er geen grote discussie is ontstaan over de schuldvraag. Ik zag de bui al hangen dat het door zo een discussie een ellenlange lijdensweg zou worden. Dat is ons bespaard gebleven. De twee oranje zeilen die ik al vóór het gedoe met de roeden besteld had zijn geleverd, Willem kwam ze brengen. Om even te kijken of ze goed waren hebben we er eentje voorgehangen. Voor mij natuurlijk spannend, ik heb metingen gedaan en via de mail doorgegeven aan de zeilmaker. Het vervelende was alleen dat de wind dwars op de wieken stond. Het zeil waaide op en kon niet goed gepast worden. Terwijl ik bovenin de wieken stond zijn Stan en Peter gaan kruien van zuid naar west. Leuk om dat nu eens van een heel andere kant te bekijken en te voelen hoe de wieken opzij bewegen. Na tien minuten stonden de wieken keurig op de wind en werd het zeil mooi strak tegen het hekwerk geblazen en bleek het goed te passen. Terwijl ik bovenin de wieken stond was ik met een tuigje gezekerd tegen vallen. Of het handig is, nou nee. De bewegingsvrijheid wordt enigszins beperkt, om een meter lager te gaan moet een speciale klem losgemaakt, en dan een meter lager weer vastgemaakt worden. Onder de molen zijn een aantal ruimtes. De ruimte aan de zuidoostzijde is dichtgemetseld, en een toegangsluik van binnenuit de molen is na het aanbrengen van een nieuwe vloer niet meer teruggeplaatst. Van Jan Dam heb ik nooit duidelijkheid gekregen over het waarom. Aan Willem heb ik gevraagd of hij het luik weer wilde aanbrengen. Dat heeft hij nu gedaan, heel vakkundig. Het waarom is nu duidelijk: de ruimte staat vol water. Het water staat even hoog als het water in de waterloop, er zit dus ergens een gat in de muur. De oplossing van de ene vraag roept direct weer een andere vraag op. We moeten nog maar eens goed onze gedachten erover laten gaan.
Edwin Blok

De Scooterbox: Het vertrouwde adres voor alle tweewielers

Ed Kerkhof.

De Boekel 35a, 1921 CE Akersloot; 06 - 220 207 02;
scooterbox@ziggo.nl; www.descooterbox.nl

Bij De Scooterbox kunt u terecht voor reparaties, schadeherstel en onderhoudsbeurten aan alle merken tweewielers. Dit onderhoud wordt altijd uitgevoerd door Ed Kerkhof, al ruim dertig jaar specialist op het gebied van brom-, snorfietsen en scooters. Met grote kennis van zaken en veel plezier repareert en onderhoudt hij uw tweewieler zodat u weer veilig de weg op kunt.

Nieuw en occasion
Scooters en brommers, fietsen, e-bikes en zelfs zorgmiddelen als rollators en scootmobielen van gerenommeerde merken kunnen nieuw en rijklaar geleverd worden. Het inruilen van uw oude vehikel is ook mogelijk. Nieuwe fietsen van het merk Avalon, e-bikes van het merk Qwic en scooters van onder andere het merk AGM zijn snel leverbaar. Enkele e-bikes en scooters staan voor u klaar om er vrijblijvend eens een proefrit mee te maken. Bent u nog gehecht aan uw eigen tweewieler? De Scooterbox maakt uw (brom)fiets, e-bike, scooter, rollator of scootmobiel weer als nieuw. Heeft u schade? Zowel motorische schade als schade aan chassis wordt vakkundig en met passie voor u gerepareerd. Zijn de banden aan vervanging toe of is reparatie gewenst, dan bent u hier ook aan het goede adres. De tweewieler in een ander kleurtje? Ook dat is mogelijk!

Accessoires en onderhoudsmiddelen
De Scooterbox is RDW erkend en heeft dealerschappen opgebouwd met AGU, AGM, Cordo, Creco, Gransier, PePe Parts en Qwic. Op het gebied van kwalitatief hoogwaardige onderdelen, onderhoudsmiddelen en accessoires van vooraanstaande merken zoals Kymco, MH, Peugeot, Piaggio en Yamaha is er zeer ruime keuze uit het grote assortiment dat geleverd kan worden. Het brede scala aan accessoires van eveneens hoogwaardige kwaliteit zoals kleding, handschoenen, helmen, hoezen en sloten is ook via dit adres verkrijgbaar. Wat niet op voorraad is, kan besteld worden en is binnen een week leverbaar.

Service en garantie
Op nieuwe artikelen is de normale fabrieksgarantie van toepassing. Voor gebruikte artikelen en op onderhoud of reparatie geldt een garantietermijn van twee maanden. Heeft u pech onderweg en/of kunt u niet meer rijden? De Scooterbox heeft als exclusieve service een gratis haal- en brengservice binnen een straal van 25 kilometer. (Bij een grotere afstand worden wel wat kosten berekend).

Voor een afspraak of advies kunt u bellen of het contactformulier op de website even invullen en versturen.

Tekst en foto: Anita Webbe

IJsbaan toch op Huttenweekterrein

Veld aan de Binnenkruierstraat, beter bekend als Huttenweekterrein Foto: Dennis Spooren

Door Lucia Roodenburg

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 29 juni heeft de gemeenteraad van Uitgeest besloten dat de nieuwe ijsbaan toch op het Huttenweekterrein komt. Het voorstel kreeg acht stemmen voor en vijf tegen (twee raadsleden waren afwezig).

De oppositiepartijen vonden dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar alternatieve locaties en dat omwonenden beter gehoord hadden moeten worden. De heer Brouwer (PvdA): "Dit is veel te kort door de bocht. Ik ben niet te spreken over hoe het college dit heeft aangevlogen. Er zijn alternatieve locaties mogelijk, maar daar is niet goed genoeg naar gekeken. College, kom op uw schreden terug en neem wat langer de tijd om een gedegen beslissing te nemen."

Kosten
De heer Dubelaar (PU) stelde ook voor het besluit uit te stellen. "Wij kunnen niet met dit voorstel akkoord gaan. Het uitgangspunt was een vergelijkbare locatie mét clubgebouw. Ook zetten we grote vraagtekens bij de kosten van 400.000 euro: dat wordt minimaal tweemaal zoveel."
Ook oppositiepartij UVP liet er geen gras over groeien. Mevrouw Krom (UVP): "Wij zijn absoluut tegen. Ten eerste wordt het dorp al genoeg geweld aangedaan met de bouw van de brede school op de ijsbaan en ten tweede wordt, als dit plan doorgaat, het zicht op de molens verpest."

Asfalt
De heer Rodenburg (CDA) bracht er tegenin dat er door de IJsclub Uitgeest een wensenlijst is gemaakt waarmee onderzoeksbureau Antea op zoek ging naar een locatie. "Hier kwam het Huttenweekterrein als beste optie uit. Wij zijn blij met het rapport, maar minder blij met het feit dat de baan op gras zou komen. Op een grasbaan duurt het veel langer voor er geschaatst kan worden. Een asfaltbaan zou daarom beter zijn."
De heer Oud (D66): "De ijsbaan kan wat ons betreft op het Huttenweekterrein komen, maar voorwaarde is wel dat de Huttenweek kan blijven bestaan. De IJsclub heeft aangegeven binnen de bebouwde kom te willen blijven en daar wordt aan voldaan. Bovendien kan het middenveld multifunctioneel gebruikt worden."
Coalitiepartijen CDA, D66, VVD en Uitgeest Lokaal dienden een amendement in om het voorstel op enkele punten te wijzigen. Zij stelden voor onderzoek te doen naar een asfaltvariant, en dat ook gekeken moet worden naar een andere plaats voor het clubgebouw en parkeerplaatsen. Dit alles in overleg met de IJsclub en omwonenden. Het amendement kreeg acht stemmen voor en vijf tegen.

Andere locaties
Wethouder De Vink-Hartog antwoordde dat wel gekeken is naar andere locaties. "We hebben boven de kaart gehangen en gekeken naar De Terp, nabij het Swaansmeer en locatie zwembad. Deze vielen echter om verschillende redenen af en zo kwamen we uit bij het Huttenweekterrein. Ik wil u meegeven dat wanneer extra onderzoek gedaan moet worden, dit wel extra kosten met zich meebrengt."
Het voorstel werd uiteindelijk met acht stemmen voor en vijf tegen aangenomen. Raadsleden Van Son (PU) en Van den Berg (UVP) waren niet aanwezig.

Fort aan den Ham zondag open

Fort aan den Ham laat zien hoe het er vroeger aan toeging. Foto: Fred Braaksma.

UITGEEST - Zondag 9 juli is Fort aan Den Ham, Busch en Dam 13, weer voor publiek geopend. Dit fort is gebouwd in 1903 voor de verdediging van Amsterdam tegen mogelijke vijanden rondom. Van 11.00 tot 16.00 uur bent u welkom. Er is ruim parkeergelegenheid. Het fort ligt net over het spoor tussen Krommenie en Uitgeest aan de provinciale weg N203.

Nu een rustige plek in het Noord-Hollandse landschap maar in de mobilisatietijden 1914-1918 en 1940 vol met soldaten en zware kanonnen. De vrijwilligers hebben van het fort een militair museum gemaakt met behoud van de oude sfeer. Zoveel mogelijk wordt het fort in de oude staat gehouden of teruggebracht met ziekenzaal, keuken, officierskantine en de manschappen privaten. Zondag wordt een radioverbinding gelegd met andere forten in de Telegrafistenruimte. Er zijn diverse exposities te zien over de Stelling, WOII, militaire communicatie, de Linie van Beverwijk, Slag bij Castricum en de Politionele acties gedurende 1945-1950 in voormalig Nederlands-Indië. Ieder uur zijn er rondleidingen met gids. Vrij rondlopen mag ook. Het fort is rolstoelvriendelijk en honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan.

Grill-power Tips voor een heerlijke barbecue

Steekt u graag de barbecue aan als de zon ook maar een beetje schijnt? Met deze tips geniet u nog meer van een gezellig avondje buiten koken.

* Heb geduld! Dit is het belangrijkste van het hele barbecuegebeuren. Dus niet aansteken en na tien minuten het vlees erop, maar wachten tot de kolen grijs zijn.

* Stokbrood en salades zijn onmisbaar op een barbecuefeestje. Maar u herkent het vast: tegen de tijd dat het vlees klaar is, heeft iedereen zich al volgegeten aan broodjes kruidenboter. Gewoon het aantal broodjes beperken is hier de oplossing.

* In de supermarkt vindt u de heerlijkste sauzen voor uw vlees- en visgerechten. Zelf maken kan natuurlijk ook. Aioli bijvoorbeeld. Wat je hiervoor nodig hebt: zes eetlepels mayonaise, twee teentjes knoflook (geperst), rasp van een citroenschil (goed gewassen), twee eetlepels olijfolie, twee eetlepels mosterd, zout en peper en een scheutje tabasco. Roer alles door elkaar en klaar!

* Gebruik ecologische aanmaakblokjes in plaats van chemische blokjes, anders krijgt uw eten een vieze chemische bijsmaak.

* Wilt u geen voedselvergiftiging oplopen, laat het vlees dan zo lang mogelijk in de koelkast. Vlees wordt nog weleens naast de barbecue bewaard. Dat is niet heel verstandig, als het warm is groeien bacteriën gestaag.

* Barbecueën kan ook prima zonder vlees. Ananas, mais of paprika kun je prima grillen, net als courgette of aubergine. Of pof een keer een aardappel.

* Door uw vlees, vis of groenten regelmatig in te smeren met (olijf)olie, voorkomt u dat het aanbrandt.

* Maak het rooster schoon als het nog heet is. Als u wacht tot het is afgekoeld, is het vuil te hard. Vet- en etensresten laten gemakkelijk los, wanneer u het rooster inwrijft met een halve citroen en daarna de staalborstel zijn werk laat doen.

Succes en vooral: eet smakelijk!

Meet and greet met Ranomi

Onderste rij v.l.n.r.: Maaike Bleij, Yala Kool. Amara Meirmans, Anne Demmers, Lisanne Hakvoort. Middelste rij v.l.n.r.: Karuna Meirmans, Chantal Half, Kim Oudendijk, Ranomi Kromowidjojo, Marit Hakvoort, Maya Petroutsos, Nanou Kool. Bovenste rij v.l.n.r.: Zias Kool en Bram Loots. Foto: aangeleverd

UITGEEST / DEN HAAG - Een aantal minioren van Kennemer Zwem Club deden 3 maart mee aan de Ranomi Cup in Den-Haag. Voor die tijd konden de zwemmers geld inzamelen voor Unicef, waar Ranomi Kromowidjojo ambassadeur van is. KZC had veel geld ingezameld voor dit goede doel. Hiermee wonnen ze een meet and greet met Ranomi. Op 28 juni ontmoetten de zwemmers hun heldin in Den-Haag, in het Unicef-gebouw. Eerst kregen ze een filmpje te zien over Unicef en daarna mochten ze vragen stellen aan Ranomi. Dit varieerde van 'Wat is je leeftijd?' en 'Wat eet je 's morgens? tot 'Wat is je favoriete slag?' en 'Wat zou je aan jezelf willen veranderen?' De topzwemster zei dat ze graag de schoolslag zou willen beheersen. De langste wedstrijdafstand die ze ooit gezwommen heeft is 800 meter. Maya Petroutsos vroeg of Ranomi het vervelend vindt dat dat sommigen moeite hebben om haar naam uit te spreken. Dat is niet zo. Na afloop kreeg iedereen onder meer een Dopper en een foto met handtekening mee. Daarna mochten ze nog met hun heldin op de foto. Al met al een leuke middag voor de KZC'ers.

Beslistermijn beëindigingsvoorstel werkgever

Ik krijg zeven dagen de tijd om te beslissen op een beëindigingsvoorstel van mijn werkgever. Wat nu?

Veel werkgevers die afscheid willen nemen van een werknemer, doen een beëindigingsvoorstel en geven daarbij een korte beslistermijn: "Je hebt een week de tijd om het voorstel te accepteren. Daarna vervalt het voorstel en gaan we naar de rechter of naar UWV." Niet iedereen is bestand tegen deze tijddruk en zegt snel ja. Is dat verstandig?

Meer ruimte
Onze ervaring is dat een beslistermijn meestal wel verlengd kan worden. Het is voor de werkgever belangrijker dat de werknemer weloverwogen instemt met een voorstel, dan dat hij dat doet omdat hij onder druk wordt gezet. De termijn dient wel een doel, namelijk het managen van het tijdpad. Elke maand die verstrijkt kost immers een maand extra loon. Maar voor een werkgever is het vaak nog veel vervelender als de werknemer niets laat weten. Ze worden dan gedwongen een juridische procedure te starten. Dat kost tijd en geld. Meestal zijn ze wel bereid het aanbod nog een keer te herhalen.

Een betere regeling
Het is ook onze ervaring dat een eerste voorstel zelden het maximale resultaat van een regeling bevat. Onderhandelen loont als je de juiste argumenten gebruikt en de werkgever niet tegen je in het harnas jaagt.

Spijt
Voor de snelle beslissers die achteraf spijt hebben gekregen, is er de wettelijke bedenktijd. Zij kunnen binnen veertien dagen nadat zij met de beëindigingsovereenkomst hebben ingestemd deze overeenkomst herroepen.

Uitzondering
Als het alternatief voor een snelle beëindigingsregeling een dreiging is van ontslag op staande voet, dan is het wel belangrijk de termijn serieus te nemen en z.s.m. juridisch advies in te winnen.

Wij beoordelen dagelijks beëindigingsovereenkomsten en kunnen snel zien of er onderhandelingsruimte is. Behoefte aan advies? U kunt ons bereiken via: 0251-362022 of lewin@advocaatlewin.nl.

Frank Rodenburg wint vierde midfondvlucht

UITGEEST - Zaterdag voor de kermis zou de vierde midfondvlucht van het seizoen worden vervlogen vanuit het Franse Morlincourt (350 km). Maar wederom waren de weersomstandigheden de grootste tegenstanders in deze cours. Uitstel van de lossing naar de zondag en verplaatsing naar 'n kortere, hopelijk gunstigere losplaats Peronne (320 km). Maar ook daar zat zondagmorgen alles nog potdicht met zware bewolking zodat al snel werd besloten om nog korter te gaan staan in het Belgische Asse-Zellik (185 km). Dit zijn allemaal geen gunstige omstandigheden om de met zorg geprepareerde duiven zo snel mogelijk naar huis te krijgen. Ook hier moest er tot ver in de middag worden gewacht voordat de duiven uiteindelijk om 14.50 uur konden worden gelost. Voor deze vlucht was het aantal deelnemers slechts zes met 67 duiven. Na ruim tweeënhalf uur vliegen meldde de snelste duif zich om 17.24.44 uur in Uitgeest bij Frank Rodenburg met een snelheid van 1200,422 mpm (ruim 72 km p/uur). De eerste duif werd gemeld bij buurman en oom Wim Rodenburg, zijn duif deed er slechts één seconde langzamer over om zijn hok te bereiken. De afstand tussen de ligging van de hokken maakte uiteindelijk het verschil in de snelheid in meters die de twee duiven maakten. De uitslag van de eerste vijf liefhebbers van de vierde midfondvlucht op zaterdag 2 juli luidt als volgt: 1-8-11-15e Frank Rodenburg (Uitgeest), 2-4-5e Wim Rodenburg (Uitgeest), 3e Piet Groentjes (Uitgeest) 6-7-9-10-12e Peter Schellevis (Uitgeest) en 13-14-16e Hein Berkhout (Uitgeest). De taart van deze vlucht gaat naar de Wim Rodenburg met een duif op de laatste plaats in de uitslag. De attractieprijs geschonken door Henk Brondijk gaat naar Peter Schellevis met zijn duif op de 10e plaats in de uitslag. De eerste duif in de uitslag van Frank Rodenburg was tevens goed voor een 18e plaats in het CC 3/A tegen 40 deelnemers met 475 duiven en een 22e plaats in de gehele Kring 3, tegen 73 deelnemers met 959 duiven. Komend weekend wederom twee vluchten, de tweede jonge duiven gaan naar het Belgische Minderhout (130 km) en de oude duiven gaan naar het Franse Argenton met een afstand van 700 km.

Kay Pronk pakt draad weer op

AKERSLOOT - Kay Pronk uit Limmen heeft, na een tijdje van afwezigheid, weer eens de zege behaald in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Ditmaal op Sportcomplex de Cloppenburgh geen Verdonk junior, maar Pronk die de trom sloeg. De afwezige Verdonken gaven deze keer het stokje over aan Kay Pronk, die op dezelfde manier tekeer ging als normaal Henk Verdonk junior. De enige die redelijk in het spoor van Pronk bleef was Jan Langeveld uit Bakkum, maar kon op geen moment een bedreiging vormen. De optredens van de jongelingen Femke Mossinkoff (Akersloot), Ryan Barneveld (Heerhugowaard), Eva Langeveld (Bakkum) en Akersloter Lars van den Wijngaard baarden opzien en dat geeft hoop voor de toekomst. Waar Femke Mossinkoff op een verdienstelijke derde plek overall uitkwam, voor Chris Kemp uit Egmond aan den Hoef, was het trio Barneveld/Langeveld/Van den Wijngaard aan elkaar gewaagd. Lars van den Wijngaard wist na een lange achtervolging aan te sluiten bij Ryan Barneveld en Eva Langeveld. Na even te herstellen in het wiel van het voornoemde duo kon Van den Wijngaard via een jump de leiding overnemen en stond deze tot de streep niet meer af, ook niet na een ultieme poging van Ryan Barneveld in de laatste meters. Deze zevende plek voor Lars van den Wijngaard leek voor hem als een overwinning. Uitslag: 1. Kay Pronk (Limmen), 2. Jan Langeveld (Bakkum), 3. Femke Mossinkoff, 4. Chris Kemp (Egmond aan den Hoef), 5. Henk Louwe (Alkmaar), 6. Ronald Mossinkoff (Akersloot), 7. Lars van den Wijngaard, 8. Ryan Barneveld (Heerhugowaard), 9. Eva Langeveld, 10. Kees Pronk (Limmen).

Amak estafetteloop

Een perfecte wissel van het gemengde team Fun4Run 2. Foto: aangeleverd.

AKERSLOOT - Voor de twaalfde editie van de Amak-estafetteloop hadden zich 28 teams ingeschreven die er weer een heel leuke loop van maakten. Tussen verschillende teams waren er kleine verschillen wat de nodige strijd opleverde. Een prestatie van formaat werd wel geleverd door een jeugdteam van Lycurgus. Na drie lopers van het team liepen ze nog op de vierde plaats. Na sterk te lopen haalden ze twee teams in en bij de afsluitende ronde konden ze hun tweede plaats veiligstellen. De deelnemers hadden goed weer om te lopen en ook door de gezelligheid werd dit weer een mooie editie.

Uitslag estafetteloop zondag 2 juli te Akersloot (25,1 km):

Heren

1 The Gumps                                 1.38.45 uur

2 Lycurgus jongens C                        1.46.06 uur

3 Team Verstappen                         1.46.31 uur

4 De tennishelden                         1.49.33 uur

Dames

1 Magic legs                                 1.53.30 uur

2 Lycurgus estafette ladies                 2.01.54 uur

3 Team Kleverlaan 1                         2.18.08 uur

4 Cas ladies                                 2.18.52 uur

Gemengde teams

1 Familie Bijwaard                         1.51.12 uur

2 Run with a smile 1                 1.51.54 uur

3 Tatte Machiato                         1.58.30 uur

4 Fun 4 run 1                                 2.00.45 uur

Verklaring van Erfrecht

Het team Uitgeester Notariaat Foto: Aangeleverd

Een verklaring van erfrecht is een officiële verklaring van de notaris met informatie over de overledene, de nalatenschap en de erfgenamen. De notaris stelt een verklaring van erfrecht op en doet dit op verzoek van de erfgenamen. Het duurt soms even voor de verklaring van erfrecht gereed is. Bijvoorbeeld als de notaris afhankelijk is van informatie van de gemeente of als de erfgenamen moeilijk te vinden zijn.

In een verklaring van erfrecht staat onder meer:
* of er een testament is;
* wie de erfgenamen zijn;
* of er een executeur is;
* of er iemand gevolmachtigd is om de nalatenschap af te wikkelen.

Een verklaring van erfrecht is vaak nodig om:
* bankrekeningen op naam van overledene te deblokkeren;
* een uitkering van een levensverzekering te krijgen;
* de koopwoning op naam van de erfgenaam te zetten.

Voor vragen en advies over het opstellen van een verklaring van erfrecht of andere zaken informeren wij u graag. U kunt een afspraak voor een (vrijblijvende) bespreking met ons maken.

Team Uitgeester Notariaat

Lumen uitvaart: voor een betrokken, betrouwbare en stijlvolle begeleiding van uw uitvaart

Het is zomer: voor veel mensen een tijd van vakantie, zon en genieten door te luieren of juist leuke activiteiten te ondernemen. Maar niet iedereen kan genieten van een fijne zomer: verdriet kan soms nog zwaarder wegen als alles om je heen juist zonnig en licht lijkt en jouw omstandigheden dat niet zijn. Voor sommige mensen is onbezorgd genieten moeilijk of onmogelijk omdat hun gezondheid of de gezondheid van hun naasten dit niet toelaat.

Als u in dergelijke omstandigheden bent en het afscheid onontkoombaar nadert kan het soms rust geven om voorbereid te zijn op wat komen gaat. U kunt van tevoren geheel vrijblijvend uw wensen voor uw uitvaart of voor de uitvaart van degene die naast u staat met mij bespreken. In een gesprek leg ik u de verschillende keuzes en de daarbij horende consequenties voor zodat u bewust kunt kiezen wat passend is. Naar aanleiding van ons gesprek maak ik een transparante kostenbegroting voor u. Uiteraard legt u hiermee niets vast en kunt u te allen tijde uw wensen aanpassen en andere keuzes maken.

Als u bewust kiest zal het afscheid uiteindelijk passend zijn bij degene die overlijdt én bij degenen die achterblijven.

Lumen betekent licht. Licht kan een gids zijn, het kan verwarmen, het kan verhelderen.

Op deze manier wil ik, Joan van de Ven, u begeleiden.

Uiteraard is er ook alle tijd en aandacht voor als u geen voorgesprek wilt of als het overlijden onverwacht komt.

Ik wens iedereen een zomer vol lichtpuntjes toe!

Lumen uitvaart is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar op 06-20822260. Zie ook www.lumenuitvaart.nl of Lumen uitvaart op Facebook.

Kunstprogramma over dood

AMSTERDAM - Karel Winterink nodigt acht gasten uit die 's avonds in het Amsterdamse Bos, tijdens de overgang van licht naar donker, hun kijk op de vergankelijkheid gestalte geven. Deze spreekbeurten maken deel uit van het kunstprogramma over de dood dat duurt tot zondag 16 juli.

Karel Winterink (NL, 1958) is uitvaartbegeleider en organiseert sinds 2015 regelmatig Death Cafés en Socratische gesprekken in parken, cafés en bij mensen thuis. Hij organiseert graag een intieme setting voor het praten over onze vergankelijkheid. Op www.uitvaren.com/kunst is een programmaoverzicht te vinden. Het programma is onderdeel van het drieluik LEVEN/ LIEFDE/ DOOD. Aanmelden kan via info@uitvaren.com. Alle programmaonderdelen zijn van 21.00 tot 23.00 uur.

Afscheid

Een toepasselijk woord in deze rubriek. Voorlopig zult u van mij geen stukje meer aantreffen. Niet omdat er niets meer te vertellen valt, wel omdat ik denk dat onze opdrachtgevers (de uitvaartbegeleiders) meer de aangewezen personen zijn om u op het gebied van afscheid wegwijs te maken. Zoals in vorige edities is verteld, doen wij geen uitvaarten. Kort samengevat doen wij het volgende: overbrengen, opbaren/afleggen en statievervoer. Voor al het overige - en dat is veel - kunt u terecht bij iedere zelfstandige uitvaartondernemer, uitvaartvereniging of uitvaartorganisatie. Waar ik u nog wel graag op wil wijzen is dat u een vrije keuze heeft als u onverhoopt voor de moeilijke opdracht komt te staan om een uitvaart te laten regelen. Kiest u vooral de ondernemer waar u zich vertrouwd mee voelt; u bent tot niets verplicht, ook niet wanneer u een verzekering heeft afgesloten. Alleen bij een verzekering in natura is het verstandig u voor te laten rekenen, bij uitkering hiervan in geld (daartoe is de verzekeraar verplicht) krijgt u zeer waarschijnlijk veel minder als de waarde in natura.

Peter de Haan

Trends in de uitvaart

Ook in de uitvaart spelen trends een belangrijke rol. Mensen zijn zich namelijk steeds meer bewust van hun eigen uitvaart en de mogelijkheden die er zijn. Veel mensen denken daarom bij leven al na over wat ze zouden willen als ze zelf komen te overlijden. Een standaarduitvaart ziet u steeds minder vaak, want rondom afscheid nemen is heel veel te regelen. Het zelf regelen van (een deel van) de uitvaart is al een trend te noemen, vooral omdat steeds meer mensen deze wensen ook met anderen bespreken. Zo leggen ze hun uitvaartwensen steeds vaker vast of ze bespreken deze met een uitvaartverzorger.

Milieubewust
Ook ziet u tegenwoordig een groei naar milieubewuste uitvaarten: de zogenaamde groene uitvaarten. Alle onderdelen rondom een uitvaart kunnen groen worden georganiseerd. Denkt u hierbij aan drukwerk, andersoortige vervoersmiddelen en milieuvriendelijke uitvaartkisten, gemaakt van hoogwaardig, onbehandeld hout en bekleed met ongebleekt katoen. Er zijn natuurbegraafplaatsen. Daarnaast kan men kiezen voor een groene asbestemming, zoals een eco-urm, of voor het laten verstrooien van het as in de natuur.

Bron: Monuta

'Op Westerveld is alles mogelijk'

Foto: aangeleverd.

DRIEHUIS - "Vanwege het monumentale karakter van Westerveld wordt weleens gedacht dat de mogelijkheden voor begraven beperkt zijn. Het tegendeel is waar. Ook op het gebied van begraven is alles mogelijk. Alleen niet overal." Aan het woord is Carla Bosua, directeur van Begraafplaats & Crematorium Westerveld in Driehuis. "Als wij weten wat iemand graag wil, doen wij alles om daaraan tegemoet te komen. Er is zo'n diversiteit in het gedenkpark dat er altijd wel een plekje is dat aanspreekt."

Workshop groen op 16 juli
Maar Westerveld is meer dan een gedenkpark met heel veel mogelijkheden. Zo organiseren zij op zondag 16 juli vanaf 14.00 uur de workshop 'Bloemencupcakes maken'. Deelnemers maken, onder begeleiding van medewerkers, met verschillende bloemen en planten van dit seizoen een kleurrijk stuk in de vorm van een cupcake. Aansluitend is er een uitgebreide high tea met diverse zoete en hartige hapjes.

De workshop vindt plaats in Petit Café Westerveld en kost, inclusief high tea, € 22,50. Wilt u zich vooraf aanmelden? Dat kan tot 14 juli via info@bc-westerveld.nl, o.v.v. uw naam en het aantal personen. Het team van Westerveld ziet u graag op 16 juli!

Alsnog de vlag uit?

Nigel Kroone, Rens Ruiter, Eva Gianotten, Sophie Dijkman, Thijs Welkers en Jens van der Putten van het Bonhoeffercollege mogen alsnog hun vwo-diploma in ontvangst nemen.

Door Sara Verveer

UITGEEST - Terwijl vele geslaagden al genoten van hun welverdiende vakantie, waren de afgelopen paar weken nog wel spannend voor een aantal examenleerlingen. Een deel moest namelijk een herexamen succesvol maken om toch te kunnen slagen. Daarbij moest de één een realistische 0,2 hoger halen, terwijl de ander pas bij meer dan 2 punten hoger de vlag kon uithangen. Daarnaast waren er geslaagden die probeerden om hun eindcijfer op te krikken door ook een herexamen te maken. Ikzelf heb het examen Nederlands vwo herkanst, ik had namelijk een punt meer nodig om cum laude te slagen.

De voorlopige uitslag werd op woensdag 14 juni bekend, de herexamens begonnen al op de maandag daarop. In vier dagen tijd legden de leerlingen de examens van het tweede tijdvak af om pas anderhalve week later op vrijdag 30 juni de uitslag te horen. Op het Bonhoeffercollege - waar ik zit - werden de examenleerlingen waarbij het slagen op het spel stond gebeld, terwijl de overige examenleerlingen zelf naar school moesten bellen.

Het merendeel van de examenleerlingen waarvoor het nog spannend was, is uiteindelijk toch geslaagd. Zelf heb ik jammer genoeg niet hoog genoeg gehaald om cum laude te kunnen slagen voor mijn gymnasiumdiploma. Desondanks wens ik alle examenleerlingen (ook degenen die niet geslaagd zijn) een hele fijne, zorgloze vakantie toe en heel veel succes komend jaar!

Aldert Winkelman speelt op Adema-orgel

UITGEEST - Aldert Winkelman geeft zondag 9 juli van 15.00 tot 16.00 uur een orgelconcert in de RK Onze Lieve Vrouwe Geboorte-kerk. Hij speelt op het Adema-orgel. De toegang voor het concert is gratis.

Aldert Winkelman werd in 1954 in Uitgeest geboren en woont in Bladel. Hij
volgde in 1964 – 1972 pianolessen aan de Stichting Muziekschool van de
Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst te Haarlem. Aansluitend
studeerde Aldert Winkelman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam
orgel bij Klaas Bolt, klavecimbel bij Kees Rosenhart en kerkmuziek en
koordirectie bij Jan Valkestijn.

Als organist verzorgde hij radio-uitzendingen voor KRO, NCRV, Tros en
Omroep Brabant en gaf concerten op onder andere de orgels van de St.
Nicolaaskerk in Amsterdam, de Église Ste Croix in Aubusson, de Sacré-Coeur
in Bazel, de First United Methodist in Church Crockett USA, de Grote- of
St. Bavokerk in Haarlem, de St. Janskathedraal in 's-Hertogenbosch, de St.
Gummaruskerk in Lier, de Cathedral de Santa Maria in Mahón, de Madeleine
en de Notre Dame in Parijs, de Pfarrkirche Sankt Bartholomäus in
Saas-Grund en de Parr Hall in Warrington. Hij maakte vijf lp's en negen
cd's. Voor meer informatie: ademaorgeluitgeest.nl.

Politieberichten

Kop-staartaanrijding
Op 29 juni om 11.00 uur remde op de Geesterweg de bestuurster van een personenauto voor overstekende eenden. De automobilist kon vervolgens niet tijdig remmen en kwam in aanrijding met zijn voorganger. Er ontstond slechts materiële schade.

Val van dak
Tijdens werkzaamheden op het dak van een schuur van een bedrijf aan Assum, gleed een personeelslid ondanks de valbeveiligingsconstructie van het dak. Dit gebeurde op 28 juni om 11.00 uur. De man maakte een val van ongeveer zeven meter. Hij is ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.
Tijdens werkzaamheden op het dak van een stal aan de Ziendijk zakte 30 juni om 16.45 uur een man door een golfplaat. Hij kwam ongeveer zeven meter lager op een metalen hekwerk terecht. Hij is per ambulance afgevoerd en met inwendig letsel opgenomen in het ziekenhuis.

Hoofdwond
Op 1 juli om 23.15 uur kwam een vrouw door onbekende oorzaak met haar fiets ten val. Zij is met een hoofdwond per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis.

Diefstal
Op 2 juli werd het verzekeringsplaatje van een op de Melis Stokelaan gestalde bromfiets ontvreemd.

Rijden zonder helm
Een bromfietsers werd 2 juli om 21.15 uur bij de Kleistunnel aangehouden voor het rijden zonder helm. Aanvankelijk stopte de bestuurder, maar bij verdere controle rende hij er echter vandoor. Via het kenteken en de eigenaar werd uiteindelijk duidelijk wie de bestuurder was. Hij is thuis opgezocht en voorzien van de nodige bekeuringen.

Rijden zonder rijbewijs
Bij controle van een bromfiets op de Kleis op 2 juli om 19.40 uur bleek de bestuurder niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Zijn rijbewijs was ongeldig verklaard. Hem is proces-verbaal aangezegd.

Snelheidscontrole
27 juni werd een snelheidscontrole gehouden op de Geesterweg. Van de 541 passanten begingen er 29 een overtreding. De hoogst gemeten snelheid was 77 kilometer per uur. Op de Geesterweg is 50 kilometer per uur toegestaan.

Afrikaanse djembépicknick bij Uitgeestermeer

De djembépicknick bij het Uitgeestermeer is een muzikaal festijn. Foto: aangeleverd.

UITGEEST - De multiculturele percussiegroep Zamana organiseert zondag 16 juli een djembépicknick bij het Uitgeestermeer.
Djembéband Zamana is opgericht door artistiek leider Patrick Ngambi en biedt cursisten van de djembélessen de mogelijkheid om hun muzikale talenten aan het publiek te laten zien. De groep wil haar muzikale seizoen afsluiten samen met de inwoners van Uitgeest. Samen muziek maken en gezellig eten, met het American Party-principe: iedereen neemt zelf eten en drinken mee.
De picknick is zondag 16 juli van 14.30 tot 17.00 uur bij het Uitgeestermeer (Dorregeest). Deelnemers moeten zelf stoelen, een kleedje en natuurlijk graag ook een muziekinstrument meenemen. Wie het leuk vindt kan om 15.30 uur een djembéworkshop volgen of zich laten verrassen door een spetterend djembéoptreden van Zamana.
Voor meer informatie: Patrick Ngambi, info@afrikontact.nl, (06) 420 110 93.

Kerkdiensten

Parochie O.L. Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 5 juli: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 7 juli: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 8 juli: 19.00 uur H. Eucharistieviering met samenzang.
In de maanden juli en augustus is het kerkhof op woensdagavond open tot 20.00 uur.
Het secretariaat is tot en met 6 juli op donderdag gesloten.
Zondag 9 juli: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 9 juli: 10.00 uur Akersloot, Dielofslaantje, mevrouw A. Klein

Zwemmen bij maanlicht

UITGEEST - Vrijdag 7 juli is zwembad De Zien open van 20.30 tot 22.30 uur. Het zwembadterrein is sfeervol verlicht voor een bijzonder zwemmoment.
Iedereen met zwemdiploma is van harte welkom om een duik te nemen in het zwemwater van 23 graden. Baantjes trekken of op een vlot stoeien, en daarna naar de kantine voor een hapje of een (warm) drankje. Abonnementhouders en Vrienden van De Zien hebben gratis toegang, een avondkaartje kost drie euro.
De avondopenstelling vervalt hierdoor eenmalig, het zwembad is geopend van 9.00 tot 17.30 en van 20.30 tot 22.30 uur.

15 / 16

16 / 16