De Uitgeester

14 maart 2018

De Uitgeester 14 maart 2018


Debatavond Uitgeest goed bezocht

De eerste debatavond in het gemeentehuis van Uitgeest kon rekenen op veel belangstelling. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Donderdagavond 8 maart vond het eerste van twee politieke debatten plaats in het gemeentehuis van Uitgeest. De lijsttrekkers van de zeven politieke partijen in het dorp gingen met elkaar in debat over uiteenlopende onderwerpen.

Ook de Jeugd- en Jongerenraad was aanwezig. Onderwerpen van deze avond waren bestuur, welzijn, zorg, cultuur, sport, jongeren en ouderen. De debatavonden worden georganiseerd in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Het doel is om inwoners beter bekend te maken met de standpunten van de verschillende partijen. Het publiek krijgt ook de gelegenheid vragen te stellen. Lees het vervolg op pagina 14...

Drukbezocht vogelkijkweekend Fort bij Krommeniedijk

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen kwamen afgelopen weekend naar het Fort bij Krommeniedijk. Het Fort, nu Fort K'IJK geheten, was het toneel van een spectaculair vogelkijkweekend. Boswachter Jelle Abma: "Dit is hét mooiste moment van het jaar. Elk jaar zetten we een deel van de Uitgeesterbroekpolder onder water (inunderen). Zo ontstaat een plas-drassituatie die honderden en soms duizenden vogels aantrekt." Zaterdag rond 14.00 uur waren er al 270 bezoekers geweest voor het vogelspotten. Het aantal gespotte vogels stond na paar uur tellen al op 54 soorten.

Politieke special De Uitgeester

UITGEEST - Voor u ligt een extra dikke editie van De Uitgeester. De krant staat deze week grotendeels in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Daarom leest u deze week alles over de standpunten van de politieke partijen, een verslag van het eerste lijsttrekkersdebat en alles wat u moet weten over de verkiezingen. Ook in deze Uitgeester: onze zorgspecial 'Zorg en welzijn'. Natuurlijk ontbreekt ook het sportnieuws en het andere nieuws uit Uitgeest niet!

Het kleurrijke kleurloze boekje

Foto: Josephine Gilissen

De afgelopen maanden is de Jeugd- en Jongerenraad (JJR) van Uitgeest heel erg druk geweest met het maken van een verkiezingsboekje, een boekje voor jongeren door jongeren. Dit boekje bevat onder andere interviews met de leden en/of fractievoorzitters van de zeven politieke partijen van Uitgeest.

Deze week zal iedereen tussen de 18 en de 30 een verkiezingsboekje op de deurmat vinden. De onderwerpen die in het boekje worden behandeld zijn namelijk extra relevant voor deze leeftijdscategorie, jong Uitgeest! Zo vertellen de partijen bijvoorbeeld wat zij vinden dat er met de IJsbaan moet gebeuren, maar ook hoe zij het tekort aan betaalbare woningen voor starters willen aanpakken. Het boekje besteedt extra aandacht aan het IKC. Deze afkorting is waarschijnlijk bij niemand onopgemerkt gebleven, maar wat betekent dit concept? En wat zijn de voor- en nadelen van een IKC hier bij ons in Uitgeest? Daarnaast worden er nog vele andere (voor jongeren) interessante onderwerpen behandeld met als doel iedereen zo goed en breed mogelijk te informeren over de zaken die spelen in Uitgeest. De geïnterviewden vertellen ook iets over zichzelf en waarom zij persoonlijk eigenlijk gekozen hebben voor hun partij. De lezer maakt dus ook echt kennis met de mensen die ons straks gaan vertegenwoordigen, wat een leuke meerwaarde is.

Het maken van het boekje was veel werk maar ik heb er veel plezier in gehad en vond het leuk om de partijleden beter te leren kennen. Ik ben ook erg trots op de sterke inhoud en ik hoop dat het boekje een grote rol gaat spelen voor jongeren in Uitgeest in de aanloop naar de verkiezingen. De JJR is kleurloos en het maakt ons dan ook niet uit op wie je stemt, als je maar geïnformeerd stemt! Bemoei je vooral met de lokale politiek hier in Uitgeest want de politiek bemoeit zich sowieso wel met jou. Lees ons boekje en vorm jouw mening. Bijkomend voordeel: Politieke feitjes doen het altijd goed op feestjes! Succes met stemmen!

Josephine Gilissen
Voorzitter Jeugd- en Jongerenraad Uitgeest

We zouden het heel leuk vinden als je ons achteraf even laat weten wat je van het boekje vond. Mail ons: infojjruitgeest@gmail.com

Column: Monique Teeling - Natuur

Het is best eng die hele opwarming van de aarde met alle nare gevolgen. Maar ik was even een pietsje gerustgesteld toen het twee weken geleden in ene kneiterhard begon te vriezen. Want mijn verontrustende gevoel over een bloedhete toekomst verdween een weekje naar de achtergrond. Kennelijk kon de vrieskou door de klimaatellende heen breken en vormde zich een redelijke ijslaag op sloten en kanalen. Schaatsen uit het vet en glijden maar. Een jongere kennis kon zich geen strenge winter herinneren maar op zulke momenten lanceer ik stoer een verhaal over de winter van 1961. In dat jaar werd mijn zusje geboren en ging mijn vader met de verloskundige een rondje schaatsen op de Amstel. Die Amstel is geen prutsloot maar best breed, dus voordat die dicht zit nou dan vriest het dat het kraakt. Ik vertel dit dan in de trant van 'dat-waren-nog-'s-winters' maar ik was pas drie jaar oud dus heel bewust maakte ik het niet mee. Vooral de wind was afgelopen periode bitterkoud en mijn slaapkamerraam dat 's zomers en 's winters openstaat, ging nu op een kier want iedere keer als ik de slaapkamerdeur opendeed leek het alsof ik een vrieskist betrad. Het was leuk om even een winter te ervaren maar ik vond het prima toen de dooi intrad. De merel in de tuin was ook opgelucht en begon van de weeromstuit prachtig te zingen om zijn territorium af te bakenen. Ook de koolmees en zelfs de vink lieten van zich horen. Maar ik weet dat de maand maart nog lang niet zomerjurkbestendig is. Zelfs in april kan het nog sneeuwen dus ik maakte mij geen enkele illusie. Tot ik vanochtend in ene een mier over mijn aanrecht zag wandelen. Een mier! Begin maart…. Had die niet dood- of ingevroren moeten zijn? De snelheid waarmee hij zich verplaatste zag er zeker niet dood uit. Ik wil geen beesten in mijn keuken en ik plette hem zonder nadenken onbeschroomd met mijn duim. Een weinig boeddhistische actie dus riep ik heel snel 'sorry, sorry, sorry'. Maar dat hoorde hij al niet meer. Mieren zijn eigenlijk helemaal niet zo erg behalve als ze in clubverband tegen je keukenkastjes oprennen. Zover was het in dit geval echter nog lang niet. Ik nam mij ter plekke voor om deze komende zomer wat diervriendelijker te werk te gaan. Bijvoorbeeld spinnen zijn geen vriendinnen maar ik ga ze laten leven als ze mijn pad kruisen. Ik zal even heel diep doorademen, mijzelf streng toespreken, niet in paniek raken en iemand charteren het exemplaar handmatig te verwijderen. Alles wat in de natuur leeft, heeft immers een reden. Alleen… een vriendin vertelde net dat er al muggen voor haar slaapkamerraam dansen en in één klap verdwijnen mijn vredelievende voornemens. Wellicht is er iemand die mij het nut van een mug kan uitleggen, zo niet dan ben ik ready to kill!

Ingezonden brief: Volgende week gaat het gebeuren!

De afgelopen weken heb ik 22 nieuwe politieke gezichten uit De Uitgeester geknipt. Als ik ze dan door elkaar hussel en zonder logo erbij, wordt het een uitzoekerij om de namen op de kieslijst terug te vinden. In 2006 had ik de landelijke primeur met de afgedrukte pasfoto's van de te verkiezen gemeenteraadsleden op de kieslijsten op de stemcomputer. U zult het volgende week zonder moeten doen, maar als u af en toe het wel en wee en de ruzies tussen de partijen gevolgd heeft weet u dat er een splitsing bestaat. Want de 4 coalitiepartijen handhaven al anderhalf jaar een cordon sanitaire t.o.v. de PU en UVP en PvdA, als het op besluiten nemen aankomt. Daarom heb ik vorige week, toen iedereen op het podium stond in de hal van het gemeentehuis tijdens het debat, aan de 4 lijsttrekkers de vraag gesteld: Stel, u rekent zich rijk met een verkiezingswinst zodat u bij wijze van spreken na de verkiezingen kunt blijven zitten en gewoon door kunt gaan met uw spelletjes en plannen om de ijsbaan te bebouwen. Wat is hierop uw antwoord: een resoluut 4 x JA klonk het uit de monden van 3 ex-wethouders en 1 fractievoorzitter. Mocht u dit ook een gruwel vinden (net als de huisarts en vele anderen), dan wil ik u aanraden om de kolommen 2, 4, 5 en 6 van het stembiljet door te strepen. Dit vergemakkelijkt uw keuze voor de namen (en eventueel gezichten) van de kolommen 1 (PU), 3 (UVP) en 7 (PvdA), die wel voor het behoud van een multifunctionele ijsbaan et cetera zijn. Ik zou zeggen: neem een wijs besluit voor de komende vier jaar! Lou Winter.

Thuisbij - het dagboek van Jan (14 maart 2018) Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

Jan Baaij Foto: Aangeleverd.

"Wie een keer in de week wilde werken aan de spierenconditie volgde graag of traag de immer glimlachende gymjuf naar een van de gymzaaltjes binnen Thuisbij."

Vrijdag 9 maart 2018

Vrijdag is een van de twee vaste Ilona-dagen in de week. Dus ik zat keurig op tijd in de hal van Geesterheem op mijn Thuisbij-taxi te wachten. Ik zit daar altijd ruim op tijd, want ik houd er niet van dat de taxichauffeur op mij moet wachten. Het kwam trouwens goed uit dat ik ruim op tijd was, want ik had mijn stok en mijn kunstoortjes in mijn appartement laten liggen. Maar Rob, de Thuisbij-chauffeur was heel gedienstig en haalde mijn vergeten spullen op. Hij is een stuk jonger dan ik, en loopt een stuk vlotter naar mijn kamer en hij kwam probleemloos met oordopjes en wandelstok terug.

Ik frutselde eerst mijn oortjes op hun plaats en liep daarna naar de deur van Thuisbij. Over frutselen gesproken, ik had van Margreet het door haar gefrutselde Paaskleed meegekregen. De bewondering was alom te horen bij mijn mede-koffie-lurkers. Het is trouwens een fraaie Paasversiering voor aan de muur te midden van de aquarellen van onder anderen de Uitgeester kunstschilder Piet Brandjes. Het kleed ligt voorlopig nog, maar het komt echt te hangen.

Sommigen van ons zaten nog hun laatste slokje koffie weg te werken, toen Pilates-lerares Marrigje een grote ballenzak achter zich aansleurend binnenstapte. Wie een keer in de week wilde werken aan de spieren-conditie volgde graag of traag de immer glimlachende gymjuf naar een van gymzaaltjes binnen Thuisbij. De glimlach van de juf tovert een idem op de gezichten van de deelnemers. Die glimlach is echter slechts geleend bij de juf. Niks te glimlachen, er moet gewerkt worden. Hoewel, je kunt ook Pilatussen met een oprecht gemeende lach op je gelaat.

Daarna krijgen we een korte spanne tijds om bij te komen, na die spanne wordt het Thuisbij-middageten geserveerd. Ditmaal was dat pompoensoep met daarin twee hele gepureerde pompoenen, en voor iedereen dat eerder beloofde hard gekookte ei. Verder kon een ieder het zachtgele mengsel op smaak brengen met Maggi of zout en peper. Het klinkt zo eenvoudig, maar het smaakte om met mede Thuisbij-gast-Tinie te spreken verrukkuluk. Of in foutloos Nederlands 'zalig.'

Onze groep Thuisbijers liet zich later naar Johanna's hof brengen voor koffie en gebak. Een van onze vrijwilligers had via marktplaats een antieke kast verkocht en kwam met een zak vol klinkende munten bij Ilona terug met de vraag of zij (Ilona) daar raad mee wist. Wel zeker wel, we gaan voor dat geld koffie en gebak gebruiken bij Johanna's hof. Zo gezegd, zo gedaan.

Dat was zogezegd smikkelen voor onze monden. In het zonnetje. Dat was lente in de zon. Dat was voor de een verwennen en voor de ander verwend worden. Lees alle dagboekverslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan.

Workshop fondsenwerving voor vrijwilligers en organisaties

UITGEEST - Steeds meer (vrijwilligers)organisaties gaan de laatste jaren actief op zoek naar alternatieve geldbronnen, om geld voor hun club of project te werven. Een van de mogelijkheden is een beroep doen op (vermogens)fondsen.

Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) organiseert op 29 maart, van 19:00-21:30 uur, een workshop in het gemeentehuis van Uitgeest. De workshop bestaat uit twee delen en wordt verzorgd door Willemijn van den Bos, fondsenwerver bij Stichting Vrienden van Nieuw Unicum.

Voor de pauze leert u wat fondsenwerving is, welke manieren er zijn om aan geld te komen en welke daarvan het beste passen bij de eigen vereniging of organisatie. Daarnaast wordt besproken hoe een aanvraag kan worden ingediend en aan welke eisen zo'n aanvraag moet voldoen. Na de pauze is gelegenheid om een vraagstuk van de eigen organisatie voor te leggen en met elkaar te bespreken. Meer informatie en opgeven kan via: www.vrijwilligersacademiebuch.nl.

Verkiezingen en kunst in Lees Lokaal

Uitgeest Lokaal aanwezig in het Lees Lokaal Uitgeest. Foto: Lees Lokaal Uitgeest

UITGEEST - Lees Lokaal is er in de eerste plaats voor alle Uitgeesters die graag een goed boek willen lezen. Maar als het even kan wil Lees Lokaal nog veel meer betekenen voor de Uitgeesters.

De afgelopen weken waren daarom alle politieke partijen uitgenodigd om hun programma en hun kandidaten te presenteren. Alle partijen namen die uitnodiging aan en de serie werd afgelopen zaterdag afgesloten door PU en Uitgeest Lokaal. Mocht u nog niet in de gelegenheid geweest zijn de kandidaten naar hun plannen voor de toekomst van Uitgeest te vragen, dan heeft u nog een kans en wel op donderdag 15 maart om 19:30 uur in de protestantse kerk.

Kunst in Lees Lokaal
De komende weken (tot 28 maart) kunt u ook terecht in Lees Lokaal voor kunst van de hand van Riek Koek, een van de publieksfavorieten van de Kunstroute 2016 en 2017. Van harte aanbevolen! Bosgezicht met beek in acryl door Riek Koek (IMG6760) viel in 2017 in de prijzen.

"Door de lens van Bus"

Foto: Ger Bus

UITGEEST - Inundatie 2018 - Uitgeesterbroekpolder. Rond 20 februari werd de hiervoor speciaal aangelegde inlaat opengezet door het Landschap Noord-Holland. Heel langzaam komt het water de dagen daarna op de weilanden. "Ik zou zeggen: mensen ga kijken, want in de tweede helft van maart willen ze de weilanden weer droog hebben. Dan kunnen de grutto's, kieviten en tureluurs er hun nesten bouwen." Ger Bus

Startschot aanpak stationsomgevingen Kennemerlijn

Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Gemeenten, de provincie Noord-Holland, ProRail en de NS gaan gezamenlijk aan de slag met stationsomgevingen langs de Kennemerlijn, de spoorlijn tussen Uitgeest en Haarlem.

Een greep uit de plannen om de stationsgebieden te verbeteren: nieuwe woningen en meer winkels, horeca en voorzieningen rondom de stations, meer fietsenstallingen, betere Park&Ride faciliteiten, heldere bewegwijzering en goede verbindingen naar woonwijken en natuurgebieden.

Vorige week zijn de colleges van de gemeenten en de provincie akkoord gegaan met de aanpak van deze OV-knooppunten. Ze geven daarmee het startsignaal voor de uitvoering van de gezamenlijke strategie en concrete maatregelen per stationsomgeving. De plannen zijn het resultaat van een gezamenlijk proces met bijna 200 lokale en regionale partijen en bewonersgroepen. Onder hen ondernemers, projectontwikkelaars, onderwijs- en zorginstellingen, natuurorganisaties, recreatieve en culturele instellingen.

Joke Geldhof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland: "Ik ben blij met het concrete resultaat. We gaan nu samen aan de slag om ervoor te zorgen dat nieuwe woningen, voorzieningen en bedrijven vooral terechtkomen in aantrekkelijke en goed bereikbare stationsomgevingen. Daar draagt de provincie graag haar steentje aan bij." Provincie, gemeenten, ProRail en NS willen aantrekkelijke en levendige stationsomgevingen die bovendien goed bereikbaar zijn.

"Stations moeten liefst naadloos aansluiten op hun omgeving en prettig zijn om te verblijven," stelt Kees Rutten, regiodirecteur ProRail. "Komen mensen met de auto of de fiets? Is er voldoende ruimte om prettig te wachten? Is het station goed toegankelijk? ProRail wil de reizigers op weg naar hun bestemming zo comfortabel mogelijk over het station leiden."

"De omgeving van Station Beverwijk biedt bijvoorbeeld volop kansen voor woningbouw. De combinatie van een OV-knooppunt, IJmondiale fietsroutes en faciliteiten als de bioscoop, het ziekenhuis en het stadscentrum op loopafstand maakt het stationsgebied een zeer aantrekkelijke locatie om te wonen," aldus wethouder Tim de Rudder van Beverwijk.

Het gebied langs de Kennemerlijn kent een grote verscheidenheid aan natuurgebieden die gemakkelijk per trein te bereiken zijn, zoals het strand- en duingebied, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de Stelling van Amsterdam en de recreatiegebieden Spaarnwoude en het Uitgeestermeer. Een aantal stationsgebieden langs de spoorlijn zal daarom worden ingericht als toegangspoort naar de natuur. Dat geldt bijvoorbeeld voor Santpoort-Noord.

Kijk op de gemeentelijke website www.uitgeest.nl onder: Wijk & Wonen, Stationsgebied, voor de Stationsvisie Uitgeest.

Gratis compost scheppen in Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Gft scheiden loont: voor Uitgeesters ligt er gratis compost klaar, gemaakt van het ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval. Op zaterdag 17 en zondag 18 maart kunnen inwoners de gratis compost ophalen op het parkeerterrein van FC Uitgeest aan de Zienlaan.

Goed om te weten
U brengt zelf uw schep mee om de compost in door u meegebrachte zakken of een aanhanger te scheppen. Wij wijzen u erop de aanhanger wel goed af te dekken met een zeil of een net. De compost komt van het ingezamelde gft- en groenafval van de Huisvuilcentrale (HVC). De gemeenten en de HVC willen hiermee de inwoners bedanken voor hun inspanning om gft-afval te scheiden. Van iedere volle container van 140 liter kan 15 tot 20 kilo compost gemaakt worden. Naast compost maakt HVC er ook biogas van. Afval is dus geen afval maar een waardevol product als het goed gescheiden wordt.

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar en slechts de helft hiervan belandt in de gft-bak. De andere helft verdwijnt in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna genoeg gas om een huis een hele dag mee te verwarmen. Wethouder De Vink-Hartog komt zaterdag om 10.15 uur helpen met scheppen. Op www.compostdag.nl vindt u meer informatie over de Compostdag.

Operatie 'Contant geld uit de bus' soepel verlopen

UITGEEST - Sinds 10 december 2017 is het voor reizigers zonder OV-chipkaart in alle bussen van Connexxion in Haarlem-IJmond-Uitgeest alleen nog mogelijk om een reiskaartje bij de chauffeur te kopen met pinpas of creditcard.

De maatregel is ingevoerd vanwege de breed gedragen afspraak binnen de OV-sector om contant geld uit de bussen te weren. Dit vergroot de veiligheid van reizigers en chauffeurs. "Ruim twee maanden later kunnen we constateren dat de operatie 'Contant geld uit de bus' soepel is verlopen, dat nog slechts een enkeling zich met contant geld in de bus meldt en dat de veiligheid onder chauffeurs en reizigers verder is vergroot. Wij zijn blij met dit resultaat en danken onze klanten en chauffeurs voor hun bereidwilligheid om deze toch best ingrijpende operatie tot een succes te maken," laat Connexxion weten.

Connexxion Servicepunten
Bij de Connexxion Servicepunten worden reiskaartjes verkocht, maar ook saldo's en abonnementen voor de OV-chipkaart en anonieme OV-chipkaarten. Klanten kunnen daar terecht met al hun vragen over onder meer welk vervoerbewijs aan te schaffen, de OV-chipkaart en de dienstregeling. Toch liever een kaartje met contant geld betalen? Dat kan. Bij een groot aantal servicepunten van Connexxion bestaat de mogelijkheid om tegen contante betaling een reiskaartje te kopen.

Nieuwe 'bromsnor' voor Uitgeest

Foto: Gemeente Uitgeest

UITGEEST - Deze week is in Uitgeest een nieuwe Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) gestart: Joan Rückert. Deze BOA heeft zijn taken vele jaren uitgevoerd in de gemeente Heiloo en gaat zijn kennis en ervaring nu inzetten in Uitgeest.

Wat doet een BOA?
Toezicht houden op de naleving van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is de eerste prioriteit van de heer Rückert. Daarnaast gaat hij, zoals hij het zelf omschrijft, "de ergernissen van inwoners in kaart brengen". Dit doet hij graag samen met u. Denk hierbij aan overlast door hondenpoep, het illegaal storten van afval, overlast door hangjeugd en parkeren. De heer Rückert gaat zich voornamelijk op de fiets door het dorp verplaatsen en staat altijd open voor een goed gesprek.

Inwerkprogramma
Om Uitgeest goed te leren kennen, maakt de heer Rückert samen met burgemeester Verkleij een rondje door het dorp. Er wordt kennisgemaakt met onder andere het havengebied, de lokale horeca, het bedrijventerrein en ondernemers.

Binnenkort open ochtend Tabijnscholen Uitgeest Binnenmeer, Kornak, Molenhoek en Vrijburg openen deuren

Foto: Tabijn

UITGEEST - Op woensdag 11 april 2018 bent u van 09.00 tot 12.00 uur welkom op de Uitgeester basisscholen Binnenmeer, Kornak, Molenhoek en Vrijburg.

Deze ochtend is in het bijzonder geschikt voor ouders met kinderen die binnenkort vier jaar oud worden en die een fijne school voor hun kind(eren) zoeken. U kunt dan op een informele manier kennismaken met de school 'in bedrijf' en sfeer proeven.

Onze leerlingen, ouders en directies beantwoorden graag uw vragen. Leuk om te weten is dat we vrij recent de resultaten van de tevredenheidsonderzoeken onder de ouders, de leerlingen en de medewerkers hebben ontvangen. Wij kunnen trots melden dat de ouders en medewerkers van Binnenmeer, Kornak, Molenhoek en Vrijburg zeer tevreden zijn over hun scholen! De leerlingen geven een dikke 'goed' als eindoordeel.

Kortom, als u voor basisschool Binnenmeer, Kornak, Molenhoek of Vrijburg kiest, dan weet u zeker dat u goed zit. Naast goed onderwijs bieden de Uitgeester Tabijnscholen extra faciliteiten zoals bijvoorbeeld (sport) buitenschoolse opvang in eigen beheer, uiteraard van dezelfde hoge kwaliteit als de scholen. Tot ziens op 11 april!

Toekomststoel voor wethouder Tromp

Wethouder Tromp staat rechts op de foto, links van hem Boas Plinck van de Jeugd- en Jongerenraad. Foto: Yvon van Stiphout / Gemeente Uitgeest

UITGEEST - Wethouder Antoine Tromp heeft afgelopen donderdag in de raadzaal van Uitgeest een wel heel bijzondere stoel in ontvangst genomen: een zogenaamde Toekomststoel. Hij kreeg deze van de leerlingen uit groep 7 van basisschool De Molenhoek, die de stoel zelf hadden vervaardigd.

Ze hebben de stoel groen geschilderd en voorzien van plastic met rode kruizen erin, in de hoop dat de hoeveelheid plastic afval vermindert. De stoel krijgt een mooi plekje in het gemeentehuis! De Molenhoek doet mee aan de Noord-Hollandse Energy Challenges. Dit is een project waar gedrag en techniek samenkomen. Jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school.

Spelenderwijs ontdekken jongeren hun talent en maken ze kennis met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek. Naast De Molenhoek doen de basisscholen De Vrijburg en Kornak mee aan de Energy Challenges. De gemeente Uitgeest heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld.

Ambassadeurs van de toekomst
Antoine Tromp: "Er zijn grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en daar kunnen alle inwoners initiatieven en ideeën voor hebben, ook of juist kinderen. Het is fantastisch om te merken welke verfrissende ideeën kinderen hebben. Zij denken echt in kansen en mogelijkheden voor de toekomst van Uitgeest. Daarom heb ik bij de overhandiging van de Toekomststoel de Jeugd en Jongerenraad uitgenodigd, die werd vertegenwoordigd door Boas Plinck. In een eerder overleg hebben de Jeugdraadleden aangegeven voor Uitgeest de ambassadeurs van de toekomst te willen zijn. Zij kunnen de ideeën van onze jongste inwoners van een advies voorzien voor de gemeenteraad. De stem van de toekomst kan op die manier dan ook echt worden gehoord!"

Idee Jan Terlouw
De stoel is een idee van kinderboekenschrijver en oud-politicus Jan Terlouw. Het is de bedoeling dat deze stoel (of in elk geval een lege stoel) altijd aan de vergadertafel wordt bijgezet. Op deze manier is 'de toekomst' overal en altijd aanwezig waar belangrijke beslissingen genomen worden.

Expositie Nel Riezenkamp in Boekhandel Schuyt

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In de maanden maart en april exposeert Nel Riezenkamp uit Uitgeest bij Boekhandel Schuyt. Ze schildert in aquarel, meestal landschappen en dieren. Ze haalt haar inspiratie overal vandaan, ook uit boeken en tijdschriften.

Nel is begonnen met schilderen bij Jeanne Fenger. Daarna is ze bij Joop de Beer op schilderles gegaan, en dat doet ze nog steeds. En ook schildert ze elke week samen met vriendinnen. Al met al is zij zo al 20 jaar actief met schilderen bezig. En dat heeft dan ook een flink aantal fraaie werken opgeleverd, waar ze zelf ook wel een beetje trots op is. En het wordt ook door anderen gewaardeerd, want ze heeft onder andere bij de Kunstroute van Uitgeest enkele prijzen gewonnen.

De komende maanden hangt er een aantal van haar kleurrijke werken in de boekhandel. Tijdens de openingstijden van de winkel kunt u een kijkje nemen.

Voorjaar bij de peuteropvang de Windmolen

Foto: Peuteropvang de Windmolen

UITGEEST - Het voorjaar is begonnen bij peuteropvang de Windmolen in Uitgeest. Vrijdagochtend kwam de firma Dennenman nieuw zand brengen voor de zandbak. Genietend van een heerlijke voorjaarszon speelden de peuters weer naar hartenlust in de volle zandbak. Nu wachten ze nog op het bloeien van de bolletjes die de peuters in november hebben geplant.

Wie is wie? Help de Vereniging Oud Uitgeest

Help de Vereniging Oud Uitgeest aan de ontbrekende namen. Foto: Vereniging Oud Uitgeest

UITGEEST - In Uitgeest stonden van 1878 tot 1971 schelpkalkbranderijen. De eerste was "De Vlijt" vanaf 1878 tot 1947. De tweede heette "Onrust" van 1916 tot 1970 ("Onrust" in de betekenis van bedrijvigheid). De derde branderij bestond van 1944 tot 1971 onder de naam Cees de Groot.

Deze kalkbranderijen waren te vinden aan de havenmond bij het Uitgeestermeer. Zij waren daar gebouwd met het oog op de aanvoer van de schelpen en de brandstof (turf) per schip. Schelpen werden van oudsher opgevist aan de Noordzeestranden en de turf kwam vanuit het oosten van ons land. Het personeel bestond voor het merendeel uit Uitgeesters.

Op de eerste foto staat het personeel van de branderij van Cees de Groot. Van een vijftal van hen kennen we de namen wel. Van de anderen willen we nog de ontbrekende namen te weten komen. Ook van de andere foto weten we graag de naam van deze rustende werknemer. 1. Willem de Groot - 2. Willem Verdonk (Wormerveer) - 3. ? - 4. Herman de Groot - 5. ? - 6. ? - 7. ? – 8. ? – 9. Niek Molenaar – 10. ? de Groot – 11. ? Graag willen wij de namen weten omdat we op de fotobeeldbank over enige weken weer een speciaal thema 'Kalkovens' gaan presenteren.

U kunt reageren via onze website: www.ouduitgeest.nl (rubriek: wie is wie?). Hier kunt u de foto's op uw scherm bekijken en ook reageren als u namen weet. U kunt ook bellen met Nel Tromp-van Baar: 31 15 72 of Herman Tervoort: 31 31 96. Heeft u ook foto's waarvan u denkt dat ze voor onze vereniging interessant zijn en die nog niet in de fotobeeldbank zijn opgenomen, dan houden wij ons graag aanbevolen.

Wie is deze rustende werknemer? Foto: Vereniging Oud Uitgeest

Open dag basisschool De Wissel

UITGEEST - Op woensdag 21 maart staat de open dag van De Wissel gepland. Bij binnenkomst wordt u ontvangen door twee leerlingen van groep 8. Zij bieden u een kopje koffie of thee aan.

Uw eerste vragen kunt u dan direct stellen aan een ouder van de medezeggenschapsraad. Zij heeft een dochter in groep 3 en een andere dochter bij de voorschool van De Wissel. Vervolgens wordt u rondgeleid door een lid van de directie. "Wij laten u de school zien, vertellen wat daltononderwijs inhoudt en wat de school allemaal te bieden heeft. We nemen samen een kijkje in een kleutergroep en in een groep met wat oudere kinderen. Als u het op prijs stelt, kunnen we ook een kijkje nemen bij onze peutergroep," aldus het schoolbestuur.

"De deur staat voor iedereen open tussen 9.00 en 12.00 uur. Komt dit moment u niet goed uit, dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een persoonlijk gesprek en een rondleiding," laat de school weten.

Ingezonden brief: uitnodiging voor de politiek

Als voormalig inwoner van Uitgeest en zoon van de voorzitter van de IJsclub, volg ik natuurlijk met belangstelling de discussie rond een IKC op het ijsbaanterrein. Wat mij in de discussie opvalt, is dat ambtenaren en politici zich slechts hebben georiënteerd bij IKC's in De Rijp, Haarlem en Utrecht en zich er niet bewust van zijn dat een dergelijk concept is achterhaald. In mijn huidige woonplaats is namelijk een IKC geïntegreerd in de sportvereniging. Uit heel het land - behalve uit Uitgeest dan - komen ambtenaren en politici om hier inspiratie op te doen. Ik zeg natuurlijk niet dat - net als hier in Engelen - een IKC in FC Uitgeest (ik ben zelf nog van USVU) haalbaar is, maar dit behoort een moderne ambtenaar of politicus natuurlijk wel te onderzoeken. Want hoe optimaal is het als de oude voetbalkantine op zou gaan in een groot schoolcomplex, de kinderen in de pauze op het kunstgrasveld kunnen spelen en aansluitend aan de naschoolse opvang naar de voetbal-, korfbal of hockeytraining kunnen gaan? Voor het geval u wel open voor inspiratie staat, kunt u een kijkje nemen op engelerhart.nl. Op zaterdag kunt u ook zelf komen kijken naar de kleinzoon van de IJsclubvoorzitter van Uitgeest. Hij voetbalt gelukkig beter dan dat zijn opa schaatst. Wim van Sambeek

D66 Uitgeest presenteert verkiezingsprogramma voor laaggeletterden

Overhandiging VKP gewone taal in de Brug, Uitgeest. Foto: D66 Uitgeest

UITGEEST - D66 wil gelijke kansen voor iedereen. Dit principe begint met duidelijke taal. Daarom heeft D66 Uitgeest een versie voor laaggeletterden laten opstellen van het D66 verkiezingsprogramma 2018-2022.

Dit aangepaste verkiezingsprogramma 2018-2022 in gewone taal werd 7 maart jl. aan de bewonersgroep van de Brug overhandigd en besproken. Eén op de zes Nederlanders boven de zestien jaar heeft moeite met lezen en schrijven. In de gemeente Uitgeest ligt het percentage laaggeletterden rond de dertien procent. Cees Hazenberg (voorzitter D66 Uitgeest) en Antoine Tromp (kandidaat-raadslid en wethouder voor D66 Uitgeest) namen daarom het initiatief tot een versie voor laaggeletterden van het D66 verkiezingsprogramma 2018-2022. Overigens stellen zij beiden vol overtuiging dat het programma geschikt is voor iedereen.

Het verkiezingsprogramma in gewone taal werd overhandigd aan een aantal bewoners van de Brug door lijsttrekker Rene Oud: "We hopen dat dit aangepaste programma de politiek dichter bij inwoners zoals de bewoners van de Brug brengt. Vaak wordt er in de gemeenteraad óver hen gesproken maar D66 praat ook graag mét alle inwoners. Deze versie van ons verkiezingsprogramma helpt daarbij!"

A2-niveau
Het verkiezingsprogramma D66 Uitgeest 2018 is vertaald naar A2-niveau door Teatske de Jong, maar er is geen gelegenheid geweest om dit te laten toetsen door de stichting Makkelijk Lezen. Cees Hazenberg: "Ik vond het een hele gezellige en leerzame ontmoeting. Er werden hele goede en scherpe vragen gesteld aan ons als politici. Het is overduidelijk dat de aanwezigen die avond gaan stemmen op 21 maart. Het zou goed zijn als alle politieke partijen bij de volgende verkiezingen een versie voor laaggeletterden van hun verkiezingsprogramma maken. D66 zal dat bij de evaluatie van de verkiezingen zeker inbrengen."

'Lokaal stemmen beter? Onzin!'

Anke de Vink–Hartog en Mike Zuurbier, respectievelijk de nummers 1 en 2 op de lijst voor de VVD in Uitgeest. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Lokaal stemmen omdat landelijke partijen minder goed zouden weten wat er speelt in de gemeente? Onzin, stellen Anke de Vink–Hartog en Mike Zuurbier, respectievelijk de nummers 1 en 2 op de lijst voor de VVD in Uitgeest voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Lokale partijen winnen aan populariteit in Nederland. De perceptie is dat lokale partijen dichter bij de burger staan. Waarom zou je dan stemmen op een landelijk bekende partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? "Er bestaan een aantal belangrijke verschillen tussen lokale en landelijke partijen," legt Zuurbier uit.

Kennis en opleidingen
"Ten eerste is een landelijke partij gebaseerd op een ideologie, een soort gedachtegoed dat richting geeft aan alles wat we doen. Bij de VVD gaat het dan om Vrijheid, Verantwoordelijkheid, Verdraagzaamheid, Sociale Rechtvaardigheid en Gelijkwaardigheid. Lokale partijen hebben die grondbeginselen niet. Tweede punt is de professionaliteit. Binnen landelijke partijen zijn er veel opleidingsmogelijkheden. Denk dan aan masterclasses over gemeentefinanciën, wetten, en alles wat we moeten weten over decentralisatie, dus wat het betekent als het rijk steeds meer taken overhevelt naar de gemeenten."

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, zorg aan langdurig zieken en ouderen en het domein werk en inkomen. "De interne opleidingsmogelijkheden zorgen ervoor dat we inhoudelijk goed op de hoogte zijn van wat dit betekent voor de gemeente." De Vink–Hartog vult aan over de opleiding die zij zelf ook volgde: "De landelijke kadertraining van de VVD op Nijenrode Universiteit. Dat is best een stevige opleiding."

Netwerk en contacten
"Ook schakelt een landelijke partij makkelijker naar de provincie of de Tweede Kamer," gaat Zuurbier verder. "Als er bijvoorbeeld op de ring Alkmaar (N242) onderhoud wordt gepleegd en men is van plan ook op de N246 (Zaanstad-Alkmaar) tegelijkertijd een brug af te sluiten, kan ik met mijn lokale kennis bij de provincie uitleggen waarom dat geen handig idee is en kan ik het voorkomen. Het netwerk en de contacten die ik heb, kunnen daarbij erg helpen." Maar zitten lokale politici dan niet vast aan landelijk beleid, wat het lastiger maakt om dat aan te passen aan de behoeften van het dorp? De Vink–Hartog: "Wij gaan natuurlijk wel voor de belangen van ons dorp, onze inwoners, en dat zijn vaak andere belangen dan 'Den Haag' heeft. Denk maar eens aan Schiphol. Dat wil graag groeien, maar een kwart van onze inwoners heeft er ernstig last van. Daar moet je dan iets mee."

Geen verschil in betrokkenheid
De lijsttrekker ziet dan ook geen verschil tussen lokale en landelijke partijen als het gaat om betrokkenheid en het weten wat er speelt in de gemeente. "Ook wij staan midden in de samenleving. Onze kinderen groeien hier op, gaan naar school, we komen op de sportclubs en we wandelen door het dorp. Wij zijn net als de lokale partijen ook gewoon inwoners van Uitgeest. We hebben zeker het lokale gevoel, maar toch de steun en het netwerk van een grote partij achter ons."

Waarom gemeenteraadsverkiezingen?

UITGEEST - Eenmaal in de vier jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. De laatste gemeenteraadsverkiezingen waren op 19 maart 2014, dus 21 maart 2018 is het weer zover.

Aan deze reguliere verkiezingen nemen 335 gemeenten deel, waaronder Uitgeest. Een gemeenteraadsverkiezing is een verkiezing waarbij de gemeenteraad van een gemeente wordt gekozen.

Gemeenteraden in vogelvlucht
Per 1 januari 2018 is het aantal gemeenten 380. Drie decennia geleden bestond Nederland nog uit 774 gemeenten. De omvang van een gemeenteraad hangt samen met het aantal inwoners van de gemeente. De grootste gemeenteraden van Nederland (bij gemeenten met meer dan 200.000 inwoners) telt 45 leden, de kleinste 9 leden (bij gemeenten met minder dan 3000 inwoners). Het aantal raadsleden – en dus zetels – is altijd oneven. De gemeenteraad van Uitgeest telt zeven fracties en vijftien zetels.

Dagelijks bestuur van de gemeente
Het college van burgemeester en wethouders (B&W) is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de gemeente. De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en van het college van B&W. Wethouders worden benoemd door de gemeenteraad, burgemeesters door de regering, na een procedure waarin ook de gemeenteraad een belangrijke stem heeft.

Standpunten politieke partijen Uitgeest

UITGEEST - Op 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Op die dag kiezen Uitgeesters van 18 jaar en ouder nieuwe raadsleden. Waar staan de partijen voor en wat zijn de standpunten?

In Uitgeest zijn zeven politieke partijen actief: VVD, D66, UVP, CDA, Uitgeest Lokaal, PVDA en Progressief Uitgeest. Op deze pagina's vertellen de partijen waar zij voor staan. Daarnaast hebben alle politieke partijen in Uitgeest van ons de gelegenheid gekregen hun politieke boodschap uit te dragen in een pitch van ongeveer 1 tot 2 minuten. In deze korte pitch presenteren de partijen zich in een video. Ga voor de video's naar: Facebook.com/DeUitgeester/Videos.

De verkiezingen zijn woensdag 21 maart. Alle stembureaus in Uitgeest zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Stemmen over referendum op 21 maart

UITGEEST - Op 21 maart 2018 kunt u stemmen over het referendum over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de zogenaamde Sleepwet. Meer informatie over het referendum op de website van de Referendum Commissie.

Kiezerspas aanvragen om te stemmen in een andere gemeente
U kunt een kiezerspas aanvragen tot en met 16 maart 2018. Met de kiezerspas kunt u voor het referendum stemmen in heel Nederland. U kunt maar één keer een kiezerspas aanvragen. Als u de kiezerspas kwijt bent, krijgt u geen nieuw exemplaar.

Stemmen per brief bij verblijf in het buitenland
Bent u inwoner van Uitgeest en kiesgerechtigd, maar verblijft u tijdelijk in het buitenland? U kunt dan stemmen per brief. U regelt dit voor 21 februari 2018 bij de gemeente Den Haag. Hoe u kunt stemmen vanuit het buitenland voor het referendum vindt u op de website van de gemeente Den Haag.

Iemand anders laten stemmen
Kunt u zelf niet stemmen bij een verkiezing? Dan kunt u iemand een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen. Een gemachtigde mag niet meer dan 2 machtigingen aannemen. Voor het referendum geldt dat u iemand uit heel Nederland kunt machtigen.

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Uitgeest: www.uitgeest.nl.

College B&W Uitgeest blikt terug op afgelopen periode

Foto archief: Gerrit Bus

UITGEEST – Het college van burgemeester en wethouders heeft bij haar aantreden eind 2015 een collegewerkprogramma vastgesteld. Aan het eind van de collegeperiode is er een evaluatie van het werkprogramma opgesteld.

Vrijwel het gehele programma is uitgevoerd. Slechts enkele onderwerpen zijn nog niet afgerond, onder andere door het uitblijven van besluitvorming door de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders, gevormd door CDA, D66, Uitgeest Lokaal en VVD, heeft bij haar aantreden eind 2015 een collegewerkprogramma vastgesteld. De titel van dat programma is Samen leven, samen werken en samen bouwen aan een sterk, welvoorzien en zorgzaam Uitgeest. In het programma is aangegeven welke doelen het college voor ogen heeft en wat men wil doen om die doelen te bereiken.

Uitgangspunt voor het college is de leefbaarheid van Uitgeest, met bijzondere aandacht voor (de kwaliteit van) de woonomgeving, de staat van de voorzieningen en de manier waarop we als gemeenschap met elkaar willen omgaan. Aan het eind van deze collegeperiode is er een evaluatie van het werkprogramma opgesteld. Hieruit blijkt dat vrijwel het gehele werkprogramma is uitgevoerd. Slechts enkele onderwerpen zijn nog niet afgerond. Soms is dat omdat beslissingen door andere overheden genomen moeten worden. Soms is dat door het uitblijven van besluitvorming door de gemeenteraad, zoals de bouw van een IKC en het beeldkwaliteitsplan voor het centrum, waardoor ook nog geen keuzes zijn gemaakt voor woningbouwlocaties.

Enkele in het oog springende onderwerpen die zijn gerealiseerd:

 • het zoveel mogelijk op participatieve wijze werken aan nieuwe ontwikkelingen en plannen;
 • het vaststellen van beleids- en/of beheerplannen voor bruggen, openbaar groen, rioleringen en wegen;
 • een visie voor de ontwikkeling van het stationsgebied, inclusief een nieuwe verbindingstunnel onder het spoor;
 • het behoud van een leesvoorziening;
 • het vaststellen van duidelijke subsidieregels;
 • de oprichting van het Vrijwilligerssteunpunt;
 • het invoeren van een nieuwe en succesvolle opzet van het jongerenwerk;
 • het instellen van een jeugdfonds voor sport en cultuur;
 • een woonvoorziening in Fort Krommeniedijk;
 • aansluiting bij de duurzame energiecorporatie Regio Alkmaar;
 • een tweewekelijkse inzameling van plastic, metaal en drankverpakkingen;
 • een meerjarenuitvoeringsplan duurzaamheid en milieu, met een financiële bijdrage voor burgerinitiatief DUEC;
 • een budget voor de integrale sanering van de wijk Koog Noord;
 • de afronding van het sportpark door de aanleg van twee nieuwe velden voor hockey en korfbal;
 • het vaststellen van planologische kaders voor de ontwikkeling van het Erfgoedpark;
 • de bebouwing van het plan Smallekamplaan;
 • het overbrengen van de ICT-voorzieningen en de belastingheffing van de gemeente Velsen naar de Werkorganisatie BUCH;
 • een sluitende meerjarenbegroting, waarbij de structurele inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn.

Jack Zwarthoed geeft een voorzet!

Foto: CDA Uitgeest

UITGEEST - Ik ben Jack Zwarthoed, in 1961 geboren in Volendam. Vanaf mijn jeugd zet ik mij in voor de gemeenschap.

Nadat ik gestopt was met voetballen ben ik trainer geworden van de A-junioren van USVU/FC Uitgeest. Daarna ben ik toegetreden tot het bestuur van FC Uitgeest, waarvan 11 jaar als voorzitter. In 2013 ben ik lid geworden van het CDA, in 2014 gekozen als raadslid en vanaf 2015 ben ik wethouder en verantwoordelijk voor de financiële huishouding van Uitgeest. Daarnaast heb ik met twee partners een onderneming die actief is in de financiële dienstverlening. Tijdens de verkiezingsperiode worden door veel politieke partijen beloftes gedaan waarvan men weet dat deze niet haalbaar zijn. Het CDA doet hier niet aan mee!

Vanuit mijn financiële achtergrond staat voor mij voorop dat plannen realistisch en betaalbaar moeten zijn. De financiële positie van onze gemeente is momenteel solide en dient dit ook te blijven. De kwaliteit van het leven van onze inwoners is enorm belangrijk. In de afgelopen jaren is die door de toename van overlast van treinen, auto's en vliegtuigen verslechterd. Ik vind dat toename van de (geluids)overlast moet worden gecompenseerd door bijvoorbeeld het afwaarderen van de N203 en ondertunneling van de A9. Ook parkeeroverlast is een bron van ergernis. In wijken als De Waldijk leidt dit tot onwenselijke situaties. Het CDA is voorstander van een verkeerskundig onderzoek, om tot een structurele oplossing te komen. Het CDA maakt zich sterk voor de veiligheid in ons dorp. Door onvoldoende handhaving voelen inwoners zich soms onveilig.

Het aanstellen van een fulltime BOA is het resultaat van onze inspanningen, maar dit is niet genoeg. Er zal structureel budget voor handhaving dienen te worden vrijgemaakt. In de afgelopen jaren was het CDA in Uitgeest de enige partij die bij haar standpunten bleef. Geen draaikonterij, integer en zich inzettend voor oud en jong. Wij willen ons in blijven zetten voor ALLE inwoners. Stem daarom op het CDA zodat wij door kunnen blijven werken aan een veilig, gezond, gezellig en dynamisch Uitgeest. Vooruitgang door vernieuwing: ik geef graag de voorzet!

Laatste debat in Uitgeest voor verkiezingen

UITGEEST - In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart vinden twee openbare politieke debatten plaats. Afgelopen donderdag was het eerste debat tussen de lijsttrekkers van de politieke partijen in Uitgeest.

Het tweede en laatste debat voor de verkiezingen is op donderdag 15 maart in de protestantse kerk. De bijeenkomst van 15 maart gaat over twee landelijk en lokaal belangrijke thema's: verduurzaming en woningbouw. De avond wordt georganiseerd met Bouwend Nederland en ook bedrijven uit de regio zijn uitgenodigd. De avond in de protestantse kerk aan de Castricummerweg begint om 19.30 uur; vanaf 19.00 uur is de inloop.

Nieuwe service tijdens gemeenteraadsverkiezingen

UITGEEST - Voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft Uitgeest een nieuwe service ingesteld: stemmen bij het NS-station.

Op 21 maart wordt een tijdelijk stembureau ingericht bij het NS-station van Uitgeest. Dit stembureau komt naast de stationsingang aan de dorpszijde (Stationsplein 1) en is bedoeld als extra service voor de forenzende Uitgeesters. Die kunnen hier al vanaf 06.00 uur (en tot 20.00 uur) hun stem uitbrengen. De mobiele stemlocatie is uiteraard ook toegankelijk voor andere Uitgeesters.

Locaties stembureaus in Uitgeest

Vrijburgschool (Niesvenstraat 2)
Basisschool de Paltrok (Wiekenlaan 2)
Molenhoekschool (Meidoornstraat 21)
Gemeentehuis (Middelweg 28, het best toegankelijk voor mindervaliden)
Speeltuinvereniging Kindervreugd (Hogeweg 119)
Obs de Wissel (De Hoop 3)
Basisschool Kornak (Benningskamplaan 60)
Station Uitgeest (Stationsplein)

Belangrijke informatie over stemmen in Uitgeest

UITGEEST - Op woensdag 21 maart 2018 zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. De Uitgeester zet graag de belangrijke informatie op een rijtje.

Met uw stempas en een identiteitsbewijs kunt u op de dag van de verkiezing stemmen in een stembureau. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Om te stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 moet er dus bij 'geldig tot' 22 maart 2013 of een latere datum staan.

Bij het stembureau ontvangt u een stembiljet van een van de stembureauleden. Hierop kunt u in het stemhokje met een rood potlood kiezen voor uw kandidaat. Dit doet u door het vakje voor de naam geheel of gedeeltelijk rood te kleuren. Heeft u uw keuze gemaakt? Dan vouwt u het stembiljet zo op dat uw keuze niet zichtbaar is. Hierna stopt u het stembiljet in de stembus.

De stemming is geheim. De opstelling van de stemhokjes in het stemlokaal moet zo zijn dat niemand kan zien op wie u stemt. Alleen mensen met een lichamelijke beperking mogen hulp krijgen in het stemhokje.

Geen stempas ontvangen of kwijt
Heeft u geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijt? Dan kunt u bij uw gemeente een vervangende stempas aanvragen. Dit kan mondeling of schriftelijk. Het mondeling verzoek moet uiterlijk op de dag voor de stemming om 12.00 uur zijn gedaan. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 is dit dinsdag 20 maart om 12.00 uur. Het schriftelijk verzoek moet uiterlijk 5 weekdagen voor de stemming zijn ontvangen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart is dit dus uiterlijk vrijdag 16 maart. Vult u hiervoor het aanvraagformulier nieuwe stempas in. U stuurt het ondertekende formulier naar gemeente Uitgeest, Postbus 7, 1910 AA Uitgeest. Persoonlijk bij de balie van het gemeentehuis van Uitgeest tot uiterlijk 20 maart 2018, 12.00 uur. Maak hiervoor telefonisch een afspraak. Bel 14 0251 (zonder netnummer).

Vergeet u niet een geldig identiteitsbewijs mee te nemen of mee te sturen.

Openingstijden stembureaus
Alle stembureaus zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Iemand machtigen om voor u te stemmen
Kunt u zelf niet stemmen omdat u bijvoorbeeld ziek bent of op vakantie in het buitenland? U kunt dan ook iemand machtigen om voor u te stemmen op de verkiezingsdag. Dit kan via uw stempas of een machtigingsformulier.

Blanco stem bij verkiezingen
Wilt u geen kandidaat kiezen maar wel gebruikmaken van uw stemrecht? Dan kunt u een blanco stem uitbrengen. U gaat dan wel naar het stembureau, maar kiest geen kandidaat. U vult dus niets in op het stembiljet. Uw blanco stem heeft alleen een symbolische betekenis en geen invloed op de zetelverdeling. Dit geldt ook als u niet gaat stemmen. Een blanco stem of een niet-uitgebrachte stem gaat dus niet naar de grootste partij. Een blanco stem telt wel bij het bepalen van de opkomst van de verkiezing.

Verkeerd ingevuld stembiljet of vergissing
Als u op het stembiljet meerdere vakjes inkleurt of op het formulier tekent of schrijft, is uw stem ongeldig. Heeft u per ongeluk uw stembiljet ongeldig gemaakt of heeft u zich vergist? Dan mag u eenmalig een nieuw stembiljet vragen bij de stembureauleden in het stemlokaal.

Geen stempas ontvangen of kwijtgeraakt
Heeft u ten onrechte geen stempas ontvangen of bent u uw stempas kwijtgeraakt, dan kunt u een nieuwe stempas aanvragen.

Ingezonden brief: Het Dorpspark

Een aantal betrokken Uitgeesters heeft zich afgevraagd "wat te doen met het ijsbaanterrein". Allereerst willen wij deze aanduiding voor de groene long in Uitgeest niet langer gebruiken, en spreken we voortaan over "Het Dorpspark".

Een unieke locatie in Uitgeest die bij bebouwing het gezicht van Uitgeest blijvend zal veranderen. Geen toerist komt af op een nieuwbouwwijk. Een oude dorpskern in een groene omgeving, daar komt men voor. Het initiatief "wat dan wel" was geboren. Het kijken in andere dorpen naar verschillende gebruiksmogelijkheden, was een ware ontdekkingstocht. Al snel waren we het erover eens dat Het Dorpspark een veilig en multifunctioneel park moet worden. Geschikt voor jong en oud, toegankelijk zowel in de zomer als in de winter. Zonder de bedoeling te hebben om alles tot in detail uit te werken zijn we tot een schets gekomen hoe Het Dorpspark er uit zou kunnen zien. Zeg maar een vertrekpunt om samen met de burgers van Uitgeest en betrokkenen tot een mooi Dorpspark te komen. Functioneel voor de Uitgeester gebruikers en aantrekkelijk voor de toerist om even op adem te komen.

De poster van Het Dorpspark laat een greep zien uit de gebruiksmogelijkheden. Opgenomen zijn: Natuur/Park, Sport/Spel/Recreatie (met name ook voor scholen), Ouderen (waaronder geschikte wandelpaden, beweegtoestellen en bankjes), Evenementen, Recreëren en Cultuur.

Er zijn nog tal van andere gebruiksmogelijkheden te verzinnen. Door deze locatie niet te bebouwen, houdt Uitgeest bijvoorbeeld mogelijkheden open om in de toekomst in te spelen op een veranderend klimaat. Denk aan verkoeling bij zeer warm weer en waterberging bij hoosbuien. De burger is het politiek gedoe om het ijsbaanterrein inmiddels meer dan zat. Wij roepen daarom de burgers en ook de politiek op om dit plan voor Het Dorpspark te omarmen en verder uit te werken. Werkgroep Het Dorpspark

'Minder regels en betere communicatie'

Gina ter Elst en Nino Groen, de nummers 3 en 4 op de lijst voor de VVD in Uitgeest. Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - De lokale politiek zou meer ruimte moeten geven aan initiatieven vanuit burgers en ondernemers zelf, door zo min mogelijk drempels op te werpen. Begrijpelijker communiceren is daar ook een onderdeel van.

Dat vinden Gina ter Elst en Nino Groen, de nummers 3 en 4 op de lijst voor de VVD in Uitgeest voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. "De gemeenten hebben veel meer taken op hun bordje gekregen die eerst werden geregeld door het Rijk", begint Ter Elst. "We krijgen er dus een grote verantwoordelijkheid bij. Maar we hebben nu te veel regels in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening, wetgeving vanuit de gemeente). Dat werpt onnodige drempels op voor ondernemers en ondernemende mensen, terwijl we die daadkracht juist zo goed kunnen gebruiken."

Efficiënt
Groen vult aan: "We moeten ons afvragen; wat behoort nu echt tot de kerntaken van de gemeente? Want elke euro die de gemeente uitgeeft, moet de burger betalen, zo simpel is het wel. De dingen die we volgens de wet moeten faciliteren, moeten we goed doen. Maar de rest moeten we zoveel mogelijk aan de markt overlaten." "Daarbij moeten we ook naar onze eigen organisatie kijken. Een voorbeeld van inefficiëntie is de financiële werkgroep binnen de BUCH. In plaats van dat daar één ambtenaar van financiën zit, zitten ze er alle vier, met ook alle vier de griffiers erbij. Alleen die griffiers kosten twee dagen werk! Dat is zonde, dat is geld weggooien."

40 kantjes
Wat ook efficiënter kan, is de communicatie, vinden de twee. Ter Elst: "Kijk eens naar de raadsstukken, die zijn soms wel 40 kantjes lang. Dat kan toch veel compacter en leesbaarder? Vergeet niet dat die 40 kantjes door een ambtenaar zijn geschreven, daarna wordt het stuk door een manager gecontroleerd, dan wordt er door het college van B&W gelezen en besloten of het naar de raad kan. En ook de raad moet het allemaal lezen. Verspilling van tijd en geld! En we willen allemaal dat de kloof tussen de gemeente en mede-Uitgeester wordt verkleind. Dat doel bereik je niet met zulke ingewikkelde en lange stukken."

Maar zijn de stukken niet zo lang omdat alles nauwkeurig uitgewerkt wordt en ook juridisch moet kloppen? Groen: "De ambtenarentop moet het wel aandurven om het compacter maken van de stukken ruimte te geven. Een lang stuk betekent niet automatisch dat het dán wel klopt. Juridisch kan ook een kort en krachtig stuk gewoon kloppen." Wat kan er concreet gedaan worden om dit aan te pakken? Ter Elst: "De raad kan zeggen: deze lange stukken accepteren we niet meer. En als de raad de stukken niet meer leest, is het college genoodzaakt om met compactere stukken te komen." Groen: "Ik zou beginnen met het benoemen, en dan later actie ondernemen."

Eenvoudig Nederlands
Ook moet de taal naar de burger veel begrijpelijker. Ter Elst: "Kijk bijvoorbeeld naar een willekeurige brief vanuit de overheid. Of te summier of soms niet te begrijpen zonder Google. Als we dus begrijpelijker met elkaar willen communiceren, zodat iedereen snapt wat er staat, dan moeten we bij onszelf beginnen."

14 / 32

Lijsttrekkers nemen het tegen elkaar op in politiek debat Debat over bestuur, welzijn, zorg, cultuur, sport, jongeren en ouderen

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

UITGEEST - Afgelopen donderdag was het eerste debat tussen de zeven politieke partijen in het dorp. De lijsttrekkers gingen aan de hand van vijf stellingen de strijd met elkaar aan.

Eén van de stellingen luidde: 'In Uitgeest wordt voldoende aan burgerparticipatie gedaan'. Een aantal inwoners knikte instemmend en zij haalden successen aan als het behoud van het zwembad. Een andere inwoner was erg ontevreden over het feit dat hij ideeën en plannen aandroeg, maar van geen enkele partij een reactie kreeg, behalve van PU. De heer Schouten (PU): "De gemeente doet nu meer dan ooit aan participatie. Maar het kan altijd beter. Vóórdat er iets speelt, moet je weten wie je erbij moet betrekken. Zorg dat de juiste mensen worden uitgenodigd. Ik hoor nog te vaak: 'Mij is niets gevraagd'."

Mevrouw Kloosterman (Uitgeest Lokaal): "Participatie is ook een kwestie van gewoon doen. Ga gewoon eens langs bij inwoners die een vergunning aanvragen, in plaats van de situatie vanachter een bureau te beoordelen." De heer Zwarthoed (CDA): "Het gaat goed, maar we moeten nog stappen zetten. Uiteindelijk zal er een keer een beslissing genomen moeten worden, en je kunt helaas niet iedereen tevreden houden."

Een dame uit het publiek brak een lans voor alle vrijwilligers in het dorp, wat op applaus kon rekenen. "Participatie komt vanuit de vrijwilligers. Er wordt veel gepraat, maar zij brengen het in praktijk!"

Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl
Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

Obesitas, alcohol- en drugsproblematiek
Een andere stelling was: 'De gemeente moet werk maken van obesitas, alchohol en drugs'. Een lid van de Jeugd- en Jongerenraad stelde dat deze problemen erg worden onderschat. "Er zijn veel psychologische problemen onder jongeren, maar dat wordt onderschat omdat er een taboe heerst op zeggen dat het niet goed met je gaat." De heer Oud (D66) wees op wat er al wel goed gaat. "Er wordt al veel gedaan, we hebben een sterk verenigingsleven in het dorp, er wordt veel gesport en er zijn buurtsportcoaches."

Mevrouw De Vink (VVD) wees op het feit dat voorheen een van de ouders thuis was, terwijl tegenwoordig vaak twee ouders hard werken. Zwarthoed (CDA) vond dat er breder moet worden gekeken dan alleen naar jongeren. "Kijk beter naar de gezinnen waar de problemen ontstaan." Mevrouw Kloosterman (Uitgeest Lokaal): "Wij merken dat de individuele gesprekken met jongerenwerkers goed helpen. Geef jongerenwerkers dan meer uren."

IKC
Tot slot mocht een stelling over het IKC niet ontbreken: 'Het IKC op één plek is een goed idee'. De landelijke partijen, Uitgeest Lokaal en de Jeugd- en Jongerenraad zijn voor. De lokale UVP en PU zijn de twee partijen die tegen zijn. Waarom? Mevrouw Krom (UVP): "Waarom moet het juist op die plek? Het is de kern van het dorp, er worden veel woningen bijgebouwd. Straks kunnen we Uitgeest wel omdopen in betondorp."

De heer Schouten gaf aan wel voor een IKC te zijn, maar dan in de vorm van twee scholen, en niet op de ijsbaan. "Die willen wij behouden als groene long van het dorp. We vinden dat er zowel in de Koog als in het Oude Dorp een volwaardige school moet blijven."

Mevrouw De Vink (VVD) bracht daar tegenin dat de scholen zelf liever één gebouw hebben. "Wij als gemeente gaan niet over de inhoud van het onderwijs, wij faciliteren alleen de gebouwen. De scholen, bij monde van Stichting Tabijn, hebben nadrukkelijk aangegeven dat zij het liefste één gebouw zien." Mevrouw Terra (PvdA) voegde eraan toe: ik heb nog geen enkele ouder gehoord die graag twee scholen wil. Dat is niet de discussie."

De heer Oud (D66): "Natuurlijk moet het IKC op één plek! Wat is er integraal aan twee gebouwen? Alles op één plek, onderwijs, sport en logopedie, is beter voor het kind. Er zou meer vanuit het kind gedacht moeten worden."

De PvdA wil als enige partij een IKC op de Paltroklocatie. Terra: "Wij betreuren het dat er niet verder wordt gekeken dan alleen de ijsbaan. De Paltroklocatie is een geschikte plek, ook wat betreft de afwikkeling van het verkeer. Wij zien een straat met eenrichtingsverkeer voor ons, waar fietsers voorrang hebben en auto's te gast zijn."

Tweede debat
Het tweede en laatste politieke debat is op donderdag 15 maart, 19.30 uur in de protestantse kerk in Uitgeest. De onderwerpen zijn duurzaamheid en woningbouw.

CDA, vooruitgang door vernieuwing

Wilt u ook dat dit wandelpad gerealiseerd wordt, stem dan 21 maart op het CDA. Foto: Monique Teeling

UITGEEST - Zaterdag 10 maart was er een bijeenkomst van het CDA en belangstellenden in basisschool De Kornak. Daar kwamen speerpunten uit het CDA-verkiezingsprogramma aan de orde zoals vernieuwing van het stationsgebied, maar ook woongenot en parkeren in Kleis en Waldijk en het Nieuwe Plankenpad.

Na een kennismaking door raadsleden Annemiek van de Vliet en Wim Rodenburg sprak lijsttrekker Jack Zwarthoed over de aanpak van het fietsparkeerprobleem bij het station. Ook het autoparkeerprobleem in de wijk heeft de volle aandacht van de partij. Samen met de inwoners wil men onderzoeken hoe er voor de wijk een structurele oplossing gevonden kan worden voor de vele auto's die nu vaak half op de stoep geparkeerd staan vanwege ruimtegebrek. Verder moet het stationsgebied een betere verbinding krijgen tussen Kleis/Waldijk en het oude dorp. Raadslid Wim Rodenburg: "De huidige tunnel is lek en onveilig. Wij willen een brede tunnel voor fietsers en voetgangers met de mogelijkheid voor een kleine horecagelegenheid. Hierover wordt onderhandeld en wij hopen dat het nieuwe college straks de plannen kan doorzetten."

Het CDA heeft tevens een duidelijke visie wat betreft woningbouw: in 2025 zijn er voldoende betaalbare huur- en koopwoningen gerealiseerd. Het CDA wil niet elke groene plek in Uitgeest bebouwen, maar alleen waar het kan, waarbij de oorspronkelijke omgeving zoveel mogelijk intact blijft.

Groene Driehoek en het Nieuwe Plankenpad
De Groene Driehoek is aangelegd als waterberging voor de aanleg van de woonwijk Waldijk. Het gebied ligt bovendien in de Ecologische Hoofdstructuur en is voor planten en dieren een belangrijk leefgebied. Het CDA heeft via een brief aan het College van B&W verzocht om een wandelverbinding te maken tussen Waldijk en het dorpscentrum. Volgens het CDA is er nu een mogelijkheid om deze wandelverbinding te maken in combinatie met de plannen van ProRail om de spoorlijn geschikt te maken voor het zogenoemd 'spoorboekloos' rijden van de treinen vanaf Amsterdam naar Alkmaar. Uiteraard zullen hiervoor aanpassingen gedaan moeten worden aan de spoorbrug en zullen wandelbruggen aangelegd moeten worden, onder andere boven de Provincialeweg (N203). Naast de wandelbrug moeten ook boten onder de brug door kunnen blijven varen. Ooit was het Plankenpad een houten weg die vanaf cafe Het Roode Hert aan Westergeest naar het Veerhuis aan de Lagendijk bij Krommenie liep. Het pad was 3,3 kilometer lang en circa 1,8 meter breed en bestond van 1711 tot 1825, toen een overstroming een groot deel van het pad wegvaagde.

Aangezien Uitgeest de aanleg van een rangeerterrein moet accepteren ten oosten van de A9, mag daar volgens het CDA best voor gecompenseerd worden door ProRail en het provinciebestuur door een wandelpad aan te leggen. Het pad vormt een wandelverbinding voor bewoners van Waldijk en Kleis om naar het centrum te wandelen voor boodschappen of een kopje koffie en zou dan uitkomen op de landweg bij De Terp. Tevens zou het pad doorgetrokken kunnen worden over agrarisch land, via de bestaande ondertunneling, onder de A9 door, door het boerenland naar het Fort Krommeniedijk. Uiteraard in goed overleg met landeigenaren die hiervoor een vergoeding krijgen van de Provincie. De route zal aangegeven worden door gekleurde palen in het land. Uitgeest heeft dan weer een 'Nieuw Plankenpad' door het mooie groene buitengebied.

Wilt u ook dat dit wandelpad gerealiseerd wordt, stem dan 21 maart op het CDA.

De beste plek in Uitgeest, dat gun je elk kind het hele jaar door!

Foto: Tabijn

UITGEEST - In deze verkiezingstijd zou je door al het rumoer in de media rond de IKC-locatie bijna vergeten waar het echt om zou moeten gaan: de toekomst van de kinderen.

Op dit moment zijn er drie basisscholen van Tabijn in het oude dorp en in de Koog: Binnenmeer, Vrijburg en de Molenhoek. De leerlingaantallen lopen terug, in het bijzonder op de Vrijburg. Daarnaast is de huisvesting van deze scholen sterk verouderd. Renovatie is geen optie meer. De huidige panden zijn niet langer geschikt voor het onderwijs van de toekomst. Omdat er al 15 jaar (!) sprake is van nieuwbouwplannen zijn de investeringen steeds kortetermijninvesteringen geweest waarbij de veiligheid voorop stond, maar die niet meer kunnen leiden tot een optimale huisvestingssituatie voor kinderen en personeel. De urgentie om in de raad tot een besluit te komen is meerdere malen door Tabijn naar voren gebracht. Hopelijk lukt dit na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart wel. Het wordt hoog tijd!

Tabijn stelt de kwaliteit van het onderwijs voorop. Bij die kwaliteit hoort ook een visie op de toekomst. Wat hebben de kinderen van de toekomst nodig? En wat hebben de ouders van de toekomst nodig? Een nieuwe school bouw je immers voor een periode van minstens 40 jaar, dus we moeten vooruit kijken. Ook om het dorp Uitgeest aantrekkelijk te houden voor de toekomst.

Het aantal gezinnen waarvan beide ouders werken neemt in de toekomst alleen maar verder toe (bron: CBS). Een stel met maar één werkende partner zal steeds minder voorkomen. Door de toenemende vergrijzing neemt bovendien ook de zorg voor ouders en familieleden toe. Deze ontwikkelingen leiden tot een stijgende behoefte aan ondersteuning bij het opvoeden en in veiligheid laten opgroeien van de kinderen.

Daarom staat Tabijn voor het IKC als samenwerkingsvorm voor de toekomst: één plaats voor kinderen, ouders en medewerkers waar alles samenkomt. Ouders vinden meer service en faciliteiten voor hun kinderen op één plek. Ze brengen hun allerkleinste 's ochtends naar het kinderdagverblijf en het oudere kind naar school. Aan het eind van de dag halen ze beide kinderen op op één plek. Geen gesleep naar sportclubjes of muziekles. Vanuit de basisgedachte 'het kind centraal' is een IKC een vorm waarbij onderwijs en opvang vloeiender in elkaar overlopen. Na school zal er ruimte zijn voor activiteiten op het gebied van sport, buiten spelen, in schooltuinen bezig zijn, muziek en creativiteit. Samenwerking met andere organisaties, zoals de muziekschool, staat daarbij voorop en biedt vele kansen.

De drie genoemde scholen zijn al gestart met een traject om te komen tot één gefuseerde school per augustus 2019. Dit betekent dat er vanaf die datum nog maar één school is. Die prachtige nieuwe school, in combinatie met opvang en andere ondersteuning, moet gehuisvest worden op één plek en niet op twee locaties. En om recht te doen aan de wens van veel Uitgeesters om het geen kolossaal gebouw te laten zijn, maar een dorpse uitstraling te laten hebben met groen, is juist de ruimte van belang. Dan pas zijn er mogelijkheden.

Carla Smits, voorzitter College van Bestuur Tabijn

Ingezonden brief: We staan vlak voor de verkiezingen!

Beste bewoners van Uitgeest. Zoals u allen weet staan we vlak voor de verkiezingen. De gemeenteraad is al jaren aan het harrewarren wat er nu eindelijk moet gaan gebeuren in het centrum van ons mooie Uitgeest, of liever gezegd: wáár het moet gebeuren! Er lagen al hele mooie plannen op tafel voor de toekomst van onze ouderen en kinderen. Onderwijs, ouderenzorg, naschoolse opvang, sport, muziek, creativiteit, ook nieuwe woningen voor jongeren en alleenstaanden. Alles was al in kannen en kruiken. En alle partijen omarmden dit concept. Maar omdat mevrouw N.Voordewind opeens over was gestapt van D66 naar de PU ging alles plotseling niet meer door! Daar gingen dan alle stemmen op haar partij! Wat we u eigenlijk willen zeggen: stem niet op een partij die zomaar overloopt naar een andere partij, want dan is uw stem verloren!! Stem op een partij die voor een I.K.C. is in het centrum van ons dorp zodat het voor iedereen en ook voor de mensen die in 'De Slimp' wonen goed toegankelijk is. Laten we niet uit het oog verliezen dat de ijsbaan daar de beste plek voor is. Kies dus voor de juiste partij. Jaap en Annemarie Zonneveld.

Schiphol en de Uitgeester politiek

UITGEEST - Voor Uitgeest is Schiphol belangrijk. Het heeft invloed op het woongenot in ons dorp. Twee leden van de Dorpsraad Uitgeest vertegenwoordigen de belangen van de Uitgeesters in de overlegorganen: André Hermans in de CROS en Jaap Kroon in de ORS. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is de Dorpsraad Uitgeest benieuwd naar de standpunten van de verschillende politieke partijen. Zodoende hebben we álle partijen om hun standpunten omtrent Schiphol gevraagd.

Uitgeest Lokaal
a. Volledige uitvoering van het Alders-akkoord, dus tot en met 2020 max. 500.000 vliegbewegingen.
b. Aantal nachtvluchten moet erg verminderd worden en Schiphol moet 's nachts dicht voor vakantievluchten.
c. Uitbreiding na 2020 alleen als duidelijk is wat de behaalde milieuwinst is (ondersteund met metingen). Pas met volledige instemming van de hele ORS uitbreiding via de 50-50 afspraak.
d. Alleen meer vluchten boven de 500.000 als er overeenstemming is over de veiligheid en de aanbevelingen van de Onderzoek Raad voor Veiligheid zijn uitgevoerd.
e. De afspraken over uitplaatsing naar Lelystad dienen zo snel mogelijk te worden uitgevoerd.

D66 Uitgeest
a. Ook na 2020 handhaven van het Alders-akkoord, dus het aantal van 500.000 vliegbewegingen niet verhogen.
b. Het aantal nachtvluchten moet verminderen.
c. Wij pleiten voor een objectieve vaststelling van de mate waarin de gezondheid van de inwoners van Uitgeest wordt bedreigd. Dus het principe dat we de meetgegevens kunnen benutten om wetenschappelijk aan te tonen hoe groot de gezondheidsrisico's zijn door het vliegverkeer.
d. Realiseren wat in overlegplatforms haalbaar blijkt.

PvdA Uitgeest
a. Schiphol is enerzijds een belangrijke economische motor en een grote werkverschaffer maar anderszins ook verantwoordelijk voor veel (geluids)overlast in Uitgeest. Vooral het hoge percentage slaapstoornissen vinden wij zorgelijk.
b. In de eerste plaats dient tot en met 2020 het Alders-akkoord strikt te worden nageleefd, dus in totaal 500.000 vliegbewegingen, waarvan max. 29.000 in de nacht. Gezien het grote aantal slaapstoornissen vindt de PvdA Uitgeest dat de vakantievluchten 's nachts tussen 00.00 en 06.00 dienen te worden gestaakt.
c. Het uitgangspunt dat 50% van de milieuwinst wordt gebruikt voor vermindering van de overlast voor bewoners moet helder zijn.
d. Verdere groei na 2030 is op de huidige locatie niet mogelijk, daarom dient de mogelijkheid van een vliegveld in zee serieus onderzocht te worden.

Progressief Uitgeest
Er dient een (financiële) regeling afgesproken te worden ter compensatie van de overlast van Schiphol.

De overige partijen in Uitgeest hebben niet op de vragen van de Dorpsraad Uitgeest gereageerd.

10-jarig jubileum Beauty for All

Het Beauty for All team, vlnr: Nel Baltus, Fleur van Egmond, Marcha van Dalen en Michelle Meijer.

UITGEEST - In april 2007 is Beauty for All begonnen met één schoonheidsspecialiste. Dit jaar viert de salon alweer haar 10-jarig bestaan. Inmiddels is de schoonheidssalon flink gegroeid en is er een gezellig team bestaande uit vier dames.

Marcha van Dalen (Schoonheidsspecialiste/Pedicure), Michelle Meijer (Allround Schoonheidsspecialiste gericht op huidverbetering en Pedicure), Nel Baltus (Medisch pedicure/Voetreflexologe) en Fleur van Egmond (Haar en Make- up artist en nagelstylist). Marcha van Dalen: "Ik begon in 2007 als zelfstandig ondernemer bij Beauty for All als schoonheidsspecialiste en werd ook pedicure omdat daar veel vraag naar was. Tot op de dag van vandaag heb ik het erg naar mijn zin en in al die jaren een fijne klantenkring opgebouwd!"

Jubileum
Het 10-jarig jubileum moet natuurlijk gevierd worden, uiteraard mét aantrekkelijke aanbiedingen! Kijk hiervoor op de website. Ook kunt u eenvoudig online een afspraak boeken via de website of even bellen. Website: www.beautyforall.nl - Telefoon: 0251-311198.

Zorg en welzijn

Foto: Spaarne Gasthuis

Voor u ligt het themanummer van De Uitgeester, waarin we aandacht besteden aan zorg en welzijn in onze regio in de breedste zin van het woord. Zo is het deze week de 'Week van Zorg en Welzijn' en heeft het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk speciale kinderfietsjes gekregen. Dat en nog veel meer interessants in deze editie. Kortom een themanummer dat wij met zorg hebben samengesteld. Wij wensen u veel leesplezier.

Fietsjes met infuusaansluitingen voor kinderafdeling RKZ

Foto: Rode Kruis Ziekenhuis

BEVERWIJK - De kinderafdeling van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk is door het zorgautomatiseringsbedrijf ChipSoft verblijd met twee prachtige kinderfietsjes.

De fietsjes mochten vorige week worden uitgepakt en zijn direct uitgeprobeerd door Caitlyn, patiëntje van de kinderafdeling. De kinderfietsjes heeft de Stichting Vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis gewonnen door eind vorig jaar mee te doen met de feestdagenactie van ChipSoft. Met deze jaarlijkse actie geeft ChipSoft alle zorgprofessionals de gelegenheid een donatie te winnen voor een doel waar zij achter staan. Dit kan een grootschalig en landelijk bekend doel zijn, maar ook een kleinschalig doel.

Dit jaar heeft ChipSoft gekozen voor de inzending van de Stichting Vrienden van het Rode Kruis Ziekenhuis, omdat het met deze wens - kinderfietsjes met infuusaansluitingen - de kinderen in het Kinderbrandwondencentrum bewegingsvrijheid en plezier kan geven. Voor patiëntjes met brandwonden, die vaak voor langere tijd zijn opgenomen in het ziekenhuis, is het heel belangrijk om te mobiliseren. Dit is goed voor de genezing van de wonden. Bovendien is fietsen leuk en worden kinderen er blij van. Speciaal voor deze kinderen worden de fietsjes binnenkort voorzien van een infuuspaal.

"We zijn Chipsoft ontzettend dankbaar voor deze mooie gift," laat het ziekenhuis in een reactie weten.

Week van de Hoogbegaafdheid

UITGEEST - HB Coaching Uitgeest steunt de Week van de Hoogbegaafdheid. Deze week is speciaal bedoeld om meer kennis over hoogbegaafdheid te verspreiden en misvattingen weg te nemen.

Weet u bijvoorbeeld dat veel hoogbegaafde kinderen niet naar school gaan, omdat er op scholen vaak onvoldoende kennis is om deze kinderen op een juiste manier te stimuleren en te laten leren? Of dat slechts 20% van de hoogbegaafden een universitair diploma behaalt? Of dat niet veel hoogbegaafden een baan hebben die hun voldoende uitdaging biedt? In Uitgeest en omstreken biedt HB Coaching Uitgeest mogelijkheden om erachter te komen wat hun wél uitdaagt en motiveert!

Coaching voor hoogbegaafden en hun omgeving
HB Coaching Uitgeest richt zich op hoogbegaafde mensen die op welke wijze dan ook tegen problemen aanlopen: op school, thuis, bij vrienden of op het werk. HB Coaching Uitgeest biedt persoonlijke coaching, om inzicht te krijgen in waar de problemen vandaan komen en wat er gedaan kan worden om hier in de toekomst beter mee om te leren gaan. Ook biedt HB Coaching Uitgeest studievaardigheidstrainingen, speciaal voor tieners die niet goed weten hoe ze om moeten gaan met huiswerk, met het maken van planningen of met het leren voor toetsen.

Daarnaast richt HB Coaching Uitgeest zich op de omgeving van deze hoogbegaafden, zoals scholen of bedrijven die aanlopen tegen deze specifieke problematiek. HB Coaching Uitgeest helpt scholen (zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs) met het opstellen van een beleidsplan omtrent hoogbegaafdheid en met het begeleiden van deze leerlingen binnen school. HB Coaching Uitgeest geeft bedrijven handvatten voor de omgang met hoogbegaafd personeel en met het coachen van dit personeel.

Wie is HB Coaching Uitgeest?
Ik ben Masja Nijsen-Kuijpers. Ik heb 20 jaar ervaring met het begeleiden van tieners, als docent en als mentor in het voortgezet onderwijs. De laatste jaren heeft deze begeleiding zich uitgebreid naar het begeleiden van hoogbegaafden. Nu wordt het tijd om ook in mijn omgeving hoogbegaafden te ondersteunen!

Voor meer informatie zie de website: hbcoachinguitgeest.nl.

Voorjaarsspecials - kruidenpeeling en workshops

Foto: Schoonheidssalon Mooier DAN

UITGEEST - Schoonheidssalon Mooier DAN biedt een nieuwe kruidenpeeling aan voor verbetering van de huid. De kruidenpeeling dringt door tot de huidlaag onder de opperhuid en zet aan tot het aanmaken van nieuwe huidcellen en collageen. Dit maakt de huid steviger, fijne lijntjes en pigmentvlekken vervagen.

Na de behandeling ziet de huid er direct frisser uit maar voor een optimaal resultaat is een kuur van drie behandelingen aan te bevelen. De kruidenpeelingbehandeling duurt 45 minuten en wordt speciaal aanbevolen tijdens de winterperiode en in het vroege voorjaar.

Hoe verzorg ik mijn huid na de winter?
In de workshop natuurlijke huidverzorging, geschikt voor maximaal 6 personen, legt schoonheidsspecialiste Danny je alles uit over optimale huidverzorging op basis van 100% natuurlijke producten, die je tevens kunt testen en proberen.

Nagels lakken en make-up aanbrengen bij Beauty Face-je
Speciaal voor jonge meiden (7t/m13 jaar) organiseert Mooier DAN een workshop Beauty Face-je. Hierin gaan we in feestelijke sfeer aan de slag met het reinigen van de huid, nagels lakken en make-up aanbrengen. De kosten bedragen slechts 15 euro per persoon Mooier DAN, Kooglaan 70 Uitgeest, tel. 06-12900228, www.mooierdan.nl, volg ons op FB.

Hoe zit dat met je amandelen?

KNO-arts Spaarne Gasthuis, Dick Wong Chung. Foto: Spaarne Gasthuis

REGIO - Heb jij je amandelen nog? Waar zijn ze nou eigenlijk goed voor en waarom worden ze zo vaak weggehaald? KNO-arts Dick Wong Chung vertelt over de ontwikkelingen die hij meemaakt in zijn vak en wat de verschillen zijn tussen kinderen en volwassenen.

Al je amandelen beschermen je lichaam tegen bacteriën en virussen. Hieronder vallen je keelamandelen, neusamandelen, tongamandelen en ook je lymfeklieren. Je keelamandelen zorgen er vooral voor dat nare stoffen die via je mond binnenkomen, worden gefilterd. Juist die amandelen worden vaak weggehaald. Waarom is dat zo?

Hoe vaak en waarom worden amandelen weggehaald?
"Had ik vroeger wekelijks zestien kinderen op de operatietafel, voor deze week staat er niemand gepland," vertelt Wong Chung. Veel 55-plussers hebben geen keelamandelen meer. Tegenwoordig worden deze echter veel minder snel weggehaald. Alleen wanneer het echt nodig is, besluiten de artsen om de keelamandelen te verwijderen. Bijvoorbeeld als iemand vijf keer in het jaar een keelontsteking heeft of de amandelen te groot worden waardoor iemand zijn neus wordt afgesloten.

Bij jonge kinderen zijn de amandelen nog erg belangrijk. "Baby's en jonge kinderen hebben nog geen goed afweersysteem. Tot een jaar of twee werken keelamandelen als een extra 'poortwachter'. Naarmate kinderen ouder worden, bouwen zij meer antistoffen op. Dan hebben de amandelen geen functie meer," Aldus Wong Chung.

Hoeveel pijn doet het verwijderen van je amandelen?
Volwassenen hebben vaker last van pijnklachten na het verwijderen van hun amandelen. Dat komt omdat de operatie ingewikkelder is dan bij een kind. "Bij kinderen worden de amandelen geknipt en dat gaat vrij eenvoudig. We maken een klein sneetje waardoor de amandel uit zijn 'schil' kan worden gehaald. Bij wat grotere kinderen en volwassenen worden de amandelen gepeld. Dit duurt langer en gebeurt onder narcose."

Wist je dat...
De amandelen van kinderen in de leeftijd 3 tot 10 jaar groot zijn, ze nog groter worden in de puberteit en daarna weer heel erg klein worden? Bij volwassenen zijn ze heel onopvallend en bijna niet meer te zien. (Bron: Spaarne Gasthuis).

Week van Zorg en Welzijn

UITGEEST - De Week van Zorg en Welzijn vindt plaats tot 17 maart 2018. Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openen deze week hun deuren om te laten zien hoe het eraan toegaat op de werkvloer.

Neem een kijkje bij het verpleeghuis om de hoek of in een operatiekamer in een groot ziekenhuis in de buurt! Van zorgboerderij tot GGZ, van nieuwe zorg in de wijk, kleinschalig wonen in de ouderenzorg, revalidatie in de gehandicaptenzorg, ziekenhuizen, mondzorg, buurthuizen, huisartsen, kinderopvang, noem het maar op, alles is te zien! Benieuwd naar de locaties in de buurt van Uitgeest? Bekijk de kaart op: weekvanzorgenwelzijn.nl.

Pilot 'Beweeg je beter!' tijdens opname

REGIO - Bewegen is goed voor iedereen. Ook voor een patiënt die in het ziekenhuis verblijft. De conditie blijft beter op niveau en het heeft een positief effect op het herstel.

Voor de afdeling fysiotherapie van locatie Alkmaar is het de aanleiding om binnen Noordwest Ziekenhuisgroep bewegen tijdens een opname onder de aandacht te brengen. Dit doen zij met het project 'Beweeg je beter!' In februari is een pilot gestart met de verpleegafdeling cardiologie (211) en de longafdeling (317) van locatie Alkmaar. Zo zijn er op beide afdelingen voor patiënten gekleurde looproutes uitgezet, staan er hometrainers en is er oefenmateriaal beschikbaar, zoals gewichten of banden van elastiek.

Verder krijgt elke patiënt een folder met beweegtips en oefeningen die zittend, staand of liggend zijn uit te voeren. Ook is er een 'beweegrecept' voor patiënten die persoonlijk advies nodig hebben. Ten slotte staan er op www.nwz.nl/beweegjebeter '7 minute workouts' met oefeningen voor als je zit, staat of ligt. De pilot duurt een half jaar. Het project Beweeg je beter! wordt daarna ingevoerd op alle verpleegafdelingen van Noordwest Ziekenhuisgroep.

Genieten, lukt dat nog?

Foto: Blomcoaching

UITGEEST - Lukt het jou nog om spontaan een kwartier in het zonnetje te zitten? Zonder opgejaagd gevoel, zonder piekeren en spanning om zorgen die er zijn. Het lijkt simpel maar toch is chronische stress voor veel mensen realiteit. Een op de zeven werknemers zit opgebrand thuis. Voor hen is de weg naar herstel lang, pijnlijk en verdrietig.

Wie dit liever wil voorkomen kan leren bewuster te leven en overmatige stress te vermijden. Door een mindfulnesstraining te volgen, vaak met vergoeding door de werkgever. In acht weken leren om bewuster te leven, minder te piekeren en beter te slapen met behulp van meditatieoefeningen. De mindfulnesstraining van Blomcoaching.nl is beslist niet zweverig maar nuchter met beide voeten stevig op de grond.
Op 16 en 19 april starten nieuwe groepen in Castricum (maandagochtend) en Uitgeest (maandagavond en donderdagavond). Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.blomcoaching.nl of bel Annelies Blom (VMBN cat.1) op 06-24447688.

FC Volendam tweede Nederlandse profclub op ICGT

UITGEEST – Weer mooi ICGT-nieuws! FC Volendam doet dit jaar mee en is daarmee de tweede bevestigde Nederlandse profclub voor ICGT 2018. FC Volendam is zeker geen onbekende van het ICGT en daarom vinden we het hartstikke leuk dat 'het andere Oranje' weer van de partij is.

De organisatie laat weten: "We namen even een kijkje in onze geschiedenisboeken. In 1992 was FC Volendam voor het eerst op het ICGT te zien. Het werd toen vijfde. In totaal deden de Volendammers twaalf keer mee aan het ICGT. Daarmee is het na AZ en Telstar (allebei dertien deelnames) de profclub die het vaakst op het toernooi uitkwam. Het beste resultaat? Twee keer tweede, in 2002 en 2003, toen het de finales verloor van respectievelijk Burkina Faso en Carl Zeiss Jena. Wordt het de derde keer scheepsrecht voor FC Volendam?"

De concurrentie voor de titel op het ICGT is moordend. Uit eigen land heeft FC Volendam concurrentie van FC Uitgeest en NEC/FC Oss. De buitenlandse clubs die bevestigd zijn voor ICGT 2018 zijn ook zeker niet de minste: Red Bull Brasil, Palmeiras en niemand minder dan Manchester United zijn al vastgelegd. FC Volendam mag zijn borst dus zeker natmaken!

Verwacht wordt dat FC Volendam met een sterk en talentvol team naar Uitgeest komt. Het komt daar in ieder geval een oude bekende tegen: NEC/FC Oss, waartegen het speelt in de competitie. In het laatste duel was deze ploeg FC Volendam te sterk af met 2-0, maar wie weet komen er op het ICGT nieuwe ronden, nieuwe kansen! Met de bevestiging van FC Volendam zit het aantal bevestigde clubs nu alweer op zes teams. Nog twee clubs te gaan en het deelnemersveld is compleet. Zodra dit het geval is volgt de loting snel en wordt bekend welke teams het in de twee poules tegen elkaar opnemen.

"We zijn erg blij dat een mooie club als FC Volendam dit jaar voor de dertiende keer actief zal zijn op het ICGT," vertelt toernooidirecteur Mats Idema. "FC Volendam is een sympathieke club die zeker past bij ons toernooi. Natuurlijk kijken we er weer naar uit om de club en hun supporters op ons toernooi te verwelkomen. Uiteraard verwachten we dat de 'Hollandse school' van FC Volendam mooie dingen laat zien aan de andere mooie namen die naar ons toernooi komen."

Wat Houdini kon, kan FC Uitgeest ook!

UITGEEST - Op het prachtige voetbalcomplex van SV Hillegom speelde FC Uitgeest gelijk tegen laagvlieger SV Hillegom. Eindstand 1-1, tot stand gekomen in de laatste minuten van de wedstrijd door een ontsnappingsact waar zelfs Houdini trots op zou zijn geweest.

FC Uitgeest startte met Margel Muzo in plaats van Tinus Putter, die tijdens de warming-up geblesseerd moest afhaken. In de spits was dit keer een plaats ingeruimd voor Augustine Yeboah. Tomas Duijn verving de afwezige Dennis de Wit en ook Jorn Brouwer startte vandaag in de basis. Beide teams gingen fanatiek van start maar dat resulteerde voor beide teams in weinig tot geen kansen in de eerste helft. Veel balverlies en gehaast spel van beide kanten. SV Hillegom nam geleidelijk iets de overhand. Spits De Jong van SV Hillegom draaide handig weg op de rand van het strafschopgebied maar schoot naast. In de 30e minuut van de wedstrijd kwam rechtsbuiten Ryan van SV Hillegom gevaarlijk door, zijn voorzet werd door Stan Vrouwe ternauwernood tot corner verwerkt. FC Uitgeest deed in de 33e minuut van zich spreken.

Uit een vrije trap van Kick Smit kreeg Jordy Duijn de bal voor zijn voeten, zijn schot werd door keeper Braggaar tot corner verwerkt. Uit de corner kopte de mee opgekomen Stan Vrouwe over. In de 36e minuut sloeg even de vlam in de pan. Na een overtreding op Jelle Hopman gaf scheidsrechter Oosterlaken voordeel maar voor de daaropvolgende overtreding floot de leidsman wel. Maar op hetzelfde moment reageerde Jelle Hopman zijn frustraties af op zijn tegenstander. Natrappen, oordeelde scheidsrechter Oosterlaken. Rood was het gevolg. FC Uitgeest met 10 man met nog bijna een uur te spelen. Mike Olgers nam de linksbackpositie over en deed dat uitstekend.

In de tweede helft kwam de thuisploeg iets beter uit de startblokken, zo leek het. In de 51e minuut leidde dat tot een miraculeuze scrimmage voor het doel waarbij uiteindelijk Paul Roos de bal kon grijpen. In de 56e minuut was het raak voor de thuisploeg. Een voorzet van de rechterkant eindigde bij linksbuiten Van Dongen van SV Hillegom omdat Tomas Duijn uitgleed in het strafschopgebied. Van Dongen aarzelde niet. Zijn schot verdween, na een lichte touche door Tomas Duijn, vlak onder de lat, onhoudbaar voor keeper Paul Roos. Het spel ging over en weer maar tot veel echte kansen kwam het niet. In de 68e minuut een dubbele wissel voor FC Uitgeest. Mike Adrichem en Mark Dijkkamp in plaats van Augustine Yeboah en Margel Muzo. FC Uitgeest gaf het niet op en begon met 10 man de druk op te voeren. Uit een vrije trap van Kick Smit belandde de bal via Paul Groen bij Stan Vrouwe. De bal daalde echter net niet snel genoeg om tot een goed schot te komen.

Trainer Florian Wolf wisselde in de 79e minuut voor de derde maal. De teruggekeerde Lester Half verving Jorn Brouwer. Lester Half liet direct van zich spreken maar zijn schot eindigde in het zijnet. In de 88e minuut leek het doek definitief te vallen voor FC Uitgeest. Na een splijtende dieptepass op rechterspits Ryan moest Mike Olgers handelend optreden. Onreglementair, oordeelde scheidsrechter Oosterlaken. Overtreding op een doorgebroken speler dus rood. FC Uitgeest met 9 man, een onmogelijke opgave of… In de blessuretijd zet FC Uitgeest toch nog alles op alles. In de 92e minuut was het Mike Adrichem die sterk doorzette, zich goed vrijmaakte en een puntgave voorzet afleverde. Deze bal was een prooi voor de onverwoestbare Jordy Duijn die vallend de bal binnen kopte. Met 9 tegen 11 toch nog een punt uit het vuur gesleept. Een ware Houdini-act? Nou een beetje dan, het eindigde tenslotte in 1-1. (De Reservebal)

Henk Verdonk junior zet zegereeks door

AKERSLOOT - Na afgelopen zondag op het strand van Bakkum vice-kampioen te zijn geworden in het Nederlands Kampioenschap Strandrace, pakte Henk Verdonk junior (Egmond aan den Hoef) ruimschoots de winst in Akersloot.

Was het zondag nog nipt, nu stond er donderdagavond op Sportcomplex de Cloppenburgh geen maat op Verdonk junior. In de strijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup speelde het gevecht zich af achter de rug van Henk Verdonk junior. Vooral Jan Langeveld uit Bakkum reed zich goed in de kijker en zijn directe achtervolgers Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) en Alkmaarder Henk Louwe beten zich stuk op de taaie Bakkummer. Egmonder Peter Dekker opende met een sterke start, zakte terug naar de middenmoot, maar herstelde zich geweldig door zich op te werken naar een uiteindelijke vierde plek.

Uitslag: 1. Henk Verdonk junior (Egmond aan den Hoef) 2. Jan Langeveld (Bakkum) 3. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) 4. Peter Dekker (Egmond aan Zee) 5. Henk Louwe (Alkmaar) 6. Chris Kemp (Egmond aan den Hoef) 7. Pleun Lodewijks (Akersloot) 8. Martin Meijer (Heerhugowaard0 9. Piet Veldt (Akersloot) 10. Sjors Dooper (Broek op Langedijk).

Vrouwen FC Uitgeest winnen op tactiek

Woman of the match: Anouk Vrouwe. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Op een regenachtige zondag mochten de dames van FC Uitgeest het in een uitwedstrijd opnemen tegen een lastige tegenstander, Overbos VR3. Trainer Frits Walsmit had het team daarom op het hart gedrukt de gekozen tactiek goed uit te voeren.

Goed voorbereid begonnen de dames aan de eerste helft. Waar nog niet alles meteen soepel verliep en Overbos het betere spel had, wist Uitgeest dit keer de gekregen kansen te verzilveren. In de 18e minuut was het Sanne Kaandorp, die op aangeven van Daniëlle Kortekaas de openingstreffer op het bord zette, 0-1. De voorhoede was vandaag vlijmscherp, bijna alle kansen werden in de eerste helft keihard afgestraft. Al twee minuten na de openingstreffer hadden Sanne en Daniëlle de rollen omgedraaid, waar Daniëlle nu het eindstation was, 0-2. Toch bleef Overbos ook goed spelen.

Kort na de 0-2 brachten zij de spanning terug, 1-2. Uitgeest bleef de taken echter goed uitvoeren; de verdediging stond sterk en de voorhoede werd goed bediend. Ook de derde goal werd gemaakt door Daniëlle, weer op aangeven van Sanne, 1-3. Ook de 1-4 legde Sanne mooi klaar voor de net ingebrachte Manon Oudejans, die met haar eerste balcontact wist te scoren.

De tweede helft ging het gelijk op, hoewel de kansen voor Overbos minder werden door de goede organisatie bij Uitgeest. Slechts één goal viel nog in de tweede helft en kwam op naam van wie anders dan Sanne Kaandorp, die deze wedstrijd bij alle goals betrokken was. De assist werd geleverd door de zeer sterk keepende Danique van Weelden, die Uitgeest een paar keer goed had gered.

Woman of the match
Anouk Vrouwe. Mede door haar goede positionering en druk zetten op de juiste momenten kon Uitgeest de gekozen tactiek goed uitvoeren. Daarnaast verdedigend sterk gespeeld.

Rommelmarkt in De Zien

UITGEEST - Op zondag 18 maart wordt er een grote overdekte rommelmarkt gehouden in sporthal De Zien in Uitgeest. Een mooie gelegenheid om overtollige spulletjes te verkopen en natuurlijk bij anderen te struinen.

De rommelmarkt heeft 70 kramen (4 x 1.20 m). Een kraam kost 20 euro en 5 euro borg. Reserveren is vanaf heden mogelijk. De rommelmarkt is van 11.00 tot 15.00 uur. De entree bedraagt 2 euro, kinderen gratis. Voor meer informatie: tel. 06-40289163 of tel. 06-13564979.

Programma FC Uitgeest

Zondag 18 maart 2018
14.00 uur FC Uitgeest 1 – LSVV 1

Moestuin van 77-jarige weduwnaar moet wijken voor hotel; zoon zoekt nieuwe grond

Foto: Dennis Ton

AKERSLOOT - Toen zijn vrouw overleed, stortte de 77-jarige Klaas uit Akersloot zich met ziel en zaligheid op zijn groentetuin. Nu moet de tuin wijken voor 'de ongebreidelde groei' van Hotel Akersloot. Zijn zoon Dennis zoekt daarom naar een nieuwe lap grond, om zijn vader weer een doel te geven.

Door: Mediapartner NH Nieuws

"Zijn tuin was alles voor hem," vertelt Dennis op Facebook. "Die gaf hem een doel, nadat mijn moeder overleed. Groente en fruit is duur en hij teelde voor ons, zijn kinderen. De tuin is nu van hem afgepakt. Weer iets weggenomen."

Nuttig
Klaas zocht na het verliezen van zijn hobby niet actief naar een nieuwe tuin, en dus besloot Dennis zich te richten tot de inwoners van Akersloot. "Hij wil nog graag nuttig zijn," aldus Dennis. "Dan kun je zeggen, geef je vader een hond, kan hij lekker lopen. Maar ik geef hem liever een tuin. Dus heeft iemand een stukje grond voor hem, die hij kan bebouwen?"

Inmiddels heeft Akersloot massaal gehoor gegeven aan de oproep. "Ik heb ontzettend veel aanbiedingen gekregen," vertelt Dennis aan NH Nieuws. "We gaan wat uitzoeken en mijn vader dan helpen om de boel op gang te brengen. Zodra het tuintje loopt en draait, kan hij er weer tegenaan."

Allerlekkerste aardbeien
Dennis hoopt dan ook dat ze snel weer 'de allerlekkerste aardbeien van de wereld kunnen proeven', en dat zijn vader gezond en fit blijft.

Akersloot brengt mensen in beweging

Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Dit jaar zal alweer voor de vierde keer de OIT-Cross Triathlon Akersloot georganiseerd worden onder auspiciën van de Nederlandse Triathlon Bond. Dit grootse sportevenement zal op zondag 24 juni 2018 plaatsvinden op en om het recreatieoeverpark De Hoorne in Akersloot.

Ook dit jaar is het streven om zoveel mogelijk deelnemers uit onze gemeente en directe omgeving aan de start te zien. Want Akersloot brengt mensen in beweging. Deelname is mogelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. Men kan individueel inschrijven maar ook in teams, zodat elke persoon zich kan richten op één onderdeel! Het parcours begint met 500 meter zwemmen in het mooie Alkmaardermeer waarna doorgegaan wordt met het mountainbiken door Akersloot. Dit fietsparcours is zeer spectaculair en technisch. Voor het laatste gedeelte moeten de lopers ruim 5 kilometer hardlopen om en door weilanden, zoals het hoort bij een echte cross triathlon. Heb je geen mountainbike? Geen probleem, deze kun je huren op deze dag. Informatie hierover en ook de regels van een cross triathlon vind je op de website www.triathlonakersloot.nl.

De voorbereidingen voor deze dag zijn in volle gang. Nu is het ook aan de sporters om zich voor te bereiden. De inschrijving is geopend en verloopt via de NTB site: www.ntbinschrijvingen.nl. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen.

Politienieuws

Snelheidscontroles
Op woensdag 7 maart werd er tussen 09.00 uur en 11.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Geesterweg ter hoogte van de Uitgeesterweg. Er werden maar liefst 96 overtredingen geconstateerd. De hoogste snelheid betrof 73 km/u alwaar 50 km/u is toegestaan. Op donderdag 8 maart werd er tussen 14.00 uur en 17.00 uur op snelheid gecontroleerd op de Provincialeweg N203. Aldaar is 80 km/u toegestaan. Hier werden ook 96 overtreders betrapt. De hoogste snelheid betrof hier 119 km/u.

Inbraak personenauto
Op donderdagavond 8 maart werd er tussen 20.00 uur en 23.00 uur een personenauto van het merk Tesla, kleur blauw, opengebroken op de Westerwerf in Uitgeest. De dader(s) sloeg(en) een ruitje in, waarna uit de auto een laptop en een tablet werden gestolen.

Diefstal van een snorfiets
Op donderdag 8 maart is een snorfiets gestolen, die geplaatst was nabij de fietsenstalling (zuidzijde station) aan de Anna van Renesselaan te Uitgeest. De snorfiets van het merk Piaggio, type C38, kenteken D596RX was 's ochtends geplaatst en toen de eigenaresse 's middags terugkwam ontdekte zij de diefstal van haar eigendom.

Uitslagen Tafeltennisvereniging Uitgeest

Peter Middel, Michel Switser en Rob de Boer van team 4. Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Team 1 had Spaarne 5 uit Haarlem te gast. Voor het eerst deed Frederick Kolff mee; na een rust van 30 jaar tafeltennis was hij bereid om Uitgeest uit de brand te helpen.

Hij is een jaar geleden weer begonnen met tafeltennissen en het niveau zit nog steeds in een stijgende lijn. In zijn eerste competitiewedstrijd wist hij een van de drie enkels te winnen. Meer dan Billy Fatels kan zeggen, die helaas maar één partij in vijven met maar 2 punten verschil aan zich voorbij zag gaan. Samen met Henk Spoelstra wisten ze wel de dubbel te winnen. Henk wist al zijn enkels te winnen. 5-5 werd de eindstand.

Team 3 had ZTTC 7 uit Zaandam over de vloer. Marijn van Kampen had een monsteravond en was niet te verslaan. Alleen in de tiende set werd één game afgepakt, voor de rest kwamen de tegenstanders nauwelijks in de buurt van een overwinning. Alleen in de dubbel moest hij het verlies met Dennis Janssen delen. Dennis liet de tegenstanders zweten, twee keer in vijf games en helaas twee keer verloren, maar de laatste enkel won hij soeverein in drie games. Nico Baltus won dezelfde tegenstander in vijf games, het was een geweldige pot met ontzettend lange rally's. Bij de andere maakt hij minder kans. Ook hier werd het 5-5.

Team 4 had bezoek uit Amsterdam. US 14 kwam naar Uitgeest, maar was niet klaar voor Peter Middel, Michel Switser en Rob de Boer (foto). Zij lieten niets maar dan ook helemaal niets van de tegenstander over. Het was een 10-0 afslachting.

Team 5 reisde af naar HTC 5 in Hoofddorp met een mooie teamoverwinning. Eugenie Rasch, Dimitry van der Park en Huib van Leeuwen hebben ieder voor 2 punten gezorgd door ieder 2 enkels te winnen. Ook zij gingen met een magistraal teamgevoel terug naar Uitgeest door met 4-6 te winnen.

Begeleider voor 'De KoffiePlus' gezocht

UITGEEST - De KoffiePlus bij de Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) is een wekelijkse ontmoetingsochtend waar mensen die van contact en gezelligheid houden, gelijkgestemden ontmoeten. Er wordt gezamenlijk koffie en thee gedronken en geluncht en er worden spelletjes gedaan.

Wegens het vertrek van een van de begeleidsters (in april) zijn we op zoek naar een nieuwe begeleidster die, samen met drie andere begeleidsters, eens in de twee weken (op de maandag van 09.00 – 13.15 uur) wil komen helpen. Tevens zoeken wij een invalbegeleidster. Meer informatie op het kantoor van de S.U.S., tel. 319020. Om u als vrijwillig(st)er te bedanken voor uw inzet wordt u jaarlijks uitgenodigd voor een feestelijke vrijwilligersavond en een gezellig etentje.

Café de Bonte Vivant viert St. Patricks Day

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 17 maart is het St. Patricks Day in Ierland. Zoals elk jaar zal Café de Bonte Vivant wederom omgebouwd worden tot een heuse Ierse pub.

Op de prachtige Ierse songs van The Fisherman's Band and Friends kunt u Ierland op zijn best ervaren. Namelijk in de kroeg met Ierse gezelligheid. Tevens wordt er weer de Ierse quiz gehouden. Het repertoire van de beste Ierse band van Kennemerland bestaat uit nummers als Whiskey in the Jar, The Wild Rover, I love me Ireland en me Lassie. Feest gegarandeerd! Kom het ervaren, dus kom naar Café de Bonte Vivant aan de Middelweg 180 in Uitgeest. Aanvang 21.00 uur. Open vanaf 20.00 uur.

Regionale fietsroute 'Langs buitenplaatsen en kastelen'

Foto: Gemeente Heemskerk

REGIO - Op vrijdag 9 maart is de regionale fietsroute 'Langs buitenplaatsen en kastelen' officieel gelanceerd. De wethouders Toerisme & Recreatie van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen hebben de fietsroute al fietsend geopend.

De fietsroute is tot stand gekomen door samenwerking tussen de drie IJmondgemeenten. In het voorjaar van 2017 werden al verschillende wandelroutes door de IJmond in gebruik genomen, en nu is het de beurt aan een regionale fietsroute. De route is 50 km lang en voert via fietsknooppunten langs verschillende buitenplaatsen, landgoederen en kastelen in de IJmond. Dat juist deze fietsroute tot stand is gekomen, is geen toeval. Het past namelijk goed in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Erfgoed verbindt en daar is deze fietsroute een prachtig voorbeeld van.

Folders van deze fietsroute zijn gratis verkrijgbaar bij de drie gemeentehuizen, de bibliotheken van de IJmondgemeenten, TIP Wijk aan Zee en het VVV-agentschap in IJmuiden. Ook is het mogelijk om de fietsroute vanaf de website van de gemeente Heemskerk te downloaden.

Keezdrive in Akersloot zaterdag 17 maart

AKERSLOOT - De maandelijkse keezdrive in Café de Vriendschap staat gepland op zaterdag 17 maart. Ook u bent van harte welkom om gezellig te komen keezen.

De aanvangstijd is 19.30 uur. U kunt u opgeven via info@vriendschapakersloot.nl of telefonisch: 0251-312866. De keezdrive zelf wordt weer georganiseerd door de Vriendschap zelf , en wordt gespeeld met officiële keezborden. Voor deze drives zijn mooie prijzen te winnen. Naast de drive vindt er ook altijd een superverloting plaats waar nog meer prachtige prijzen te winnen zijn. Er zullen vijf rondes gespeeld worden. Koffie/thee en hapjes worden geserveerd.

Café De Vriendschap, Kerklaan 18 te Akersloot.

'In mijn hoofd' door Debby Petter bij De Zwaan Cultureel

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - 'In mijn hoofd' is de vierde solovoorstelling van Debby Petter in samenwerking met schrijver Thomas Verbogt. Petter speelt bij De Zwaan Cultureel op vrijdag 23 maart om 20.15 uur.

In deze theatermonoloog vertelt een vrouw over haar man. Hij liegt. En dat doet hij niet zachtzinnig. Zijn halve leven is verzonnen. Het gaat niet om leugentjes om bestwil. Nee, echt het grote werk. Zij wil dat hij hulp zoekt, hij wil dat ook. Maar doet hij dat? Of liegt hij daar ook over? Ze wacht op hem. Kwetsbaar en onzeker vertelt ze haar verhaal. Waarom wil ze hem niet kwijt? Het antwoord op deze vraag is glashelder en onthutsend tegelijk.

Ook dit keer is de regie in handen van Koen Wouterse. Debby maakt mooie, kleine juweeltjes. Van het begin tot het eind sleept ze je mee in een andere wereld. Precies zoals theater bedoeld is. De toegangsprijs is 15 euro, vrienden van De Zwaan Cultureel krijgen 2,50 euro korting.

Kaartverkoop via boekhandel Schuyt, aan de zaal (mits nog beschikbaar) of online. Voor meer informatie en andere voorstellingen zie de website van De Zwaan Cultureel: dezwaancultureel.nl.

Zondag DJ Ropie in 't Portiertje

Foto: T'Portiertje

UITGEEST – Elke derde zondag van de maand organiseert 't Portiertje (Langebuurt 16) in Uitgeest iets gezelligs. Deze maand is DJ Ropie geboekt, oftewel Robert van Leeuwen draait vinyl.

Dus die plaat die je zo graag weer eens zou willen horen in het café, vraag je nu gewoon aan. Hij draait deze middag vooral jaren '80/'90 muziek. Dus er kan gedanst worden! Ook draait Ropie muziek die je moet raden: dit noemen we 'Raad de plaat'. Deze middag start vanaf 16:00! Lekker op tijd, dus geen smoesjes dat je moet werken maandag.

En dan even voor in de agenda: elke derde woensdag van de maand is er een pubquiz. Daar moet je je even voor inschrijven en deze keer is het 21 maart. Dus graag tot ziens in 't Portiertje!

Paasconcert door Nieuwe Muziekschool Uitgeest

Foto: Nieuwe Muziekschool Uitgeest (NMU)

UITGEEST - Leerlingen van de Nieuwe Muziekschool Uitgeest (NMU) geven zaterdag 17 maart een Paasconcert voor de bewoners van het Woonzorgcentrum Geesterheem en de omliggende seniorenwoningen.

Naast veel jonge leerlingen op piano, viool en cello zullen ook volwassen leerlingen laten horen hoe de muziek leeft in Uitgeest! Het concert begint om 15.00 uur, geïnteresseerden zijn welkom! Meer informatie via Jürgen Rodemeier (viooldocent), 06-47951370.

Veelvoud aan snaarinstrumenten bij Open Podium

UITGEEST - Een veelvoud aan snaarinstrumenten bij het Open Podium op zaterdag 24 maart. Kortom genieten bij De Zwaan Cultureel.

Van de partij zijn dit keer: (1) SimonèZ: Simone en Dirk Jan Zuurbier met liedjes, songs en chansons over het leven met al zijn lusten en onhebbelijkheden, gezongen in het Frans, Duits, Turks, Nederlands en Engels. Bezetting: zang, contrabas en gitaar. (2) Same Message: Mirjam Franzel en Mark Kirkenier, zang en piano, licht repertoire. (3) Dick Pels: singer/songwriter zingt en speelt o.a. liedjes van zijn cd 'Crosspath', af en toe bijgestaan door Lex van Amsterdam. (4) Ron Lindeman: singer/songwriter uit Almere zingt en speelt liedjes van zijn cd 'The Story Songs'. (5) Henk Ruiter, Ronald Schram, Jan Willem Schroder en Lex van Amsterdam: Americana en o.a. eigen werk van Lex. Bezetting: zang, gitaar, dobro en contrabas. (6) Een koor van francofielen onder leiding van Edouard: Franse chansons met gitaarbegeleiding. Aanvang is 20.30 uur en de toegang is natuurlijk ook dit keer weer gratis.

Over waarde

Huisarts Dirk Jan van Wijk

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Er gaat geen dag voorbij of er is in de media wel discussie over de kosten van de gezondheidszorg: over de stijgende kosten door vergrijzing van de bevolking, dat de farmaceutische industrie de prijzen van de (nieuwe) geneesmiddelen onnodig opschroeft, dat de meeste kosten gemaakt worden in het laatste levensjaar, hoeveel zo'n jaar levensverlenging zou mogen kosten en wat is onze gezondheid ons eigenlijk waard?

Laat ik eens een ander geluid laten horen: de beste geneesmiddelen tegen de meeste ziektes zijn helemaal gratis!

Veel ziektes zijn namelijk een direct gevolg van de manier waarop we leven. Hart- en vaatziekten, diabetes, veel vormen van kanker, botontkalking, gewrichtsaandoeningen, moeheid en stemmingsstoornissen (depressie, burn-out) zouden veel minder voorkomen als we niet zo'n bewegingsarm binnenleven achter beeldschermen hadden, gezonder zouden eten en drinken en niet zouden roken.

Niet alleen kun je bovenstaande ziektes voorkomen, je kunt ze ook verbeteren of genezen met de volgende 'geneesmiddelen', die allemaal niets (extra) kosten en vrijwel geen bijwerkingen hebben:


Bewegen
Je bilspieren heb je gekregen om te lopen, niet om erop te zitten. Beweging helpt beter dan cholesterolverlagers tegen hart- en vaatziekten, is gratis en heeft geen bijwerkingen. En wist je dat bewegen ook beter helpt dan alle cosmetica bij elkaar om je huid gezond te houden? Bewegen is ook (bewezen) de beste behandeling tegen stemmingsstoornissen en helpt bijvoorbeeld veel beter dan antidepressiva. Veel kankersoorten en suikerziekte hebben met overgewicht te maken. En wat is de beste afslankmethode? Juist! Verschillende gewrichtsklachten ontstaan door gebrek aan bewegen en alle gewrichtsklachten zijn gebaat bij bewegen. Dat geldt zeker ook voor botontkalking. Dus: zit niet op je billen, dan hoef je ook geen pillen!

Zonlicht
Door zonlicht maakt onze huid vitamine D aan en onze hersenen serotonine en endorfines. Vitamine D maakt de botten sterk, de spieren soepel en je lijf fit. Serotonine en endorfines houden de hersenen fit en optimistisch. Daarom krijgen virussen meer kans om ons te besmetten in de herfst en in de winter. Het afgelopen najaar begon extreem vroeg en daarom ook de griepgolf. We moeten dus in de buitenlucht op zoek naar onze gezondheid. Ook in de herfst en winter. Weer of geen weer. En liefst tussen 11.00 en 15.00 uur (wandelingetje in de middagpauze!). Ook dat kost niets. Ik vind het jammer dat huidartsen ons zo bang maken voor zonlicht. Overmatige blootstelling (zonnebaden) kan bij mensen die daar gevoelig voor zijn weliswaar basaalcelcarcinoom veroorzaken op den duur, maar die kankervorm is niet ernstig en juist goed te behandelen. Dit eventuele nadeel weegt mijns inziens niet op tegen alle voordelen van zonlicht voor je gezondheid.

Voeding
Dat roken niet alleen veel geld, maar ook je gezondheid kost, hoef ik gelukkig niemand meer uit te leggen. Maar waarom blijven we onszelf wel massaal vergiftigen met alcohol en suikers? En dan eten we ook nog eens veel te veel! Gezonde voeding is (helaas) duurder dan ongezonde. Maar ongezond eten zet aan tot overmatig eten. Daardoor ben je uiteindelijk toch goedkoper uit bij De Raat dan bij de supermarkt. En zeker gezonder!

Zingeving
Als je dingen doet die je leuk vindt en die je energie geven, blijven lijf en geest gezond. Weerstand tegen dagelijks voorkomende zaken maakt ongelukkig en ziek. Enkele energiegevers: liefde van en naar je naasten. Nuttig en leuk werk. Helpen van anderen (vrijwilligerswerk). Lichamelijke activiteiten (al of niet in teamverband en liefst in de buitenlucht). En zoek je hulp op het gebied van zingeving, dan kan je die gratis krijgen bij (de praktijkondersteuner GGZ van) de huisarts, maatschappelijk werk of gemeente (vrijwilligerspunt, buurtsportcoach en binnenkort wellicht een welzijnsmakelaar).

Je gezondheid is je heel veel waard! Fantastisch toch, dat het niets hoeft te kosten om die te bevorderen!

Mis niks van De Uitgeester op Facebook

Via deze twee stappen blijf je op de hoogte van het nieuws uit Uitgeest. Foto: De Uitgeester

UITGEEST - Facebook gaat veranderen en zal zich binnenkort vooral toeleggen op de berichtgeving van vrienden. Daardoor zou u de nieuwtjes en berichten uit Uitgeest van De Uitgeester mis kunnen lopen.

Om toch op de hoogte te blijven, kunt u de instellingen heel eenvoudig op de Facebookpagina wijzigen door de volgende stappen te ondernemen.

 • Klik op de Facebookpagina van De Uitgeester (www.facebook.com/DeUitgeester) op het vakje "Volgend".
 • Vink daaronder bij IN JE NIEUWSOVERZICHT "Als eerste weergeven" aan. Zie ook de afbeelding (bij dit artikel).

Voor mobiele gebruikers werkt het als volgt.

 • Ga naar je Facebookapp.
 • Zoek onze Facebookpagina "De Uitgeester" en open deze.
 • Klik op 'Volgend' en schuif het vinkje bij 'Meldingen ontvangen' naar 'Aan'.

Zo hoef je niks van ons te missen op Facebook. Kijk voor meer informatie op onze Facebookpagina: www.facebook.com/DeUitgeester

Bemiddelen bij burenconflicten?

UITGEEST - Niemand zit op ruzie te wachten, al helemaal niet met de buren. Maar hoe spreek je elkaar aan? Hoe kom je tot afspraken? En hoe zorg je ervoor dat jij en de buren weer kunnen genieten van jullie leefomgeving?

Wie er onderling niet uit komt, kan gratis buurtbemiddeling inschakelen. Met hulp van vrijwillige bemiddelaars van De Bemiddelingskamer wordt samen naar een oplossing gezocht. Vanaf 1 april a.s. kunnen ook inwoners van de gemeenten Uitgeest, Castricum en Heiloo gebruikmaken van deze buurtbemiddeling. Er is sinds 2010 al veel positieve ervaring opgedaan in de gemeente Bergen. Stichting De Bemiddelingskamer is gespecialiseerd in buurtbemiddeling en heeft het landelijk keurmerk.

Zelf buurtbemiddelaar worden?
Wilt u zelf bemiddelaar bij burenconflicten worden? Dat kan! De Bemiddelingskamer zoekt voor Castricum en Uitgeest nog enthousiaste vrijwillige bemiddelaars. De vacature is te lezen op onze website www.debemiddelingskamer.nl. Buurtbemiddeling wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten en woningcorporaties.

Nieuw hondenbeleid voor recreatiegebied De Buitenlanden

UITGEEST - Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer heeft beleid gemaakt ten aanzien van honden in recreatiegebied De Buitenlanden, gelegen tussen Beverwijk en Assendelft.

Vanaf 15 maart tot 1 oktober moeten honden nu aan de lijn op diverse wandelpaden in het recreatiegebied. Buiten die periode mogen ze daar loslopen. In het midden van het gebied is een groot grasveld gemaakt waar de honden het gehele jaar los mogen lopen. Op overige plekken zijn honden verboden.

Regels
Wandelen met de hond in de vrije natuur is natuurlijk heerlijk. Omdat de natuur kwetsbaar is en om geen overlast voor andere recreanten te veroorzaken zijn er regels opgesteld. Honden moeten nu in het broed- en recreatieseizoen aan de lijn op diverse wandelpaden in het gebied. Pas van 1 oktober tot 15 maart mogen ze daar loslopen. Het gehele jaar vrij rennen kunnen de viervoeters op een speciaal daarvoor gemaakt grasveld van bijna 3 hectare, dat midden in het gebied ligt. In de bosschage, aan de oever, in het water en op plekken waar gewassen groeien mogen honden niet komen.

Folder
In een speciale folder staat aangegeven waar en wanneer de honden los mogen lopen. Ook staan de belangrijkste regels ten aanzien van honden erin. Deze folder staat op de website www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl en hangt in de vitrinekast dicht bij de parkeerplaats.

Overige regels
Voor honden zijn nog meer regels van toepassing volgens de Algemene Verordening van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Uitwerpselen van honden moeten dan ook opgeruimd worden. En je mag niet met meer dan drie honden tegelijk lopen.

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Het recreatieschap beheert twee recreatiegebieden, De Buitenlanden en het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Een heerlijke plek voor een dagje uit. Kijk voor meer informatie op de website www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl.

Aantal weidevogels bij Marquette neemt toe

Het aantal grutto's op landgoed Marquette is flink toegenomen.

REGIO - Het aantal weidevogels op De Kampen bij landgoed Marquette neemt de laatste jaren fors toe. Uit tellingen die beheerder PWN elk jaar houdt blijkt dat het aantal kievitparen in 2017 van 75 naar 86 is gestegen. Het aantal gruttoparen ging van 24 naar 33.

PWN beheert landgoed Marquette en de omliggende polders al sinds 1982. In tegenstelling tot de landelijke trend is er op De Kampen een stijging van het aantal kieviten, tureluurs en grutto's. Uit de tellingen is op te maken dat dit het gevolg is van de aanpassing in het beheer en terrein in 2001 en het aanleggen van een waterberging in 2010. Daarnaast wordt er goed samengewerkt met WBE Wijck- en Langemeer, vogelaars en boer Jaap de Ruiter.

"We zagen het aantal weidevogels op De Kampen teruglopen. Dat was een landelijk beeld. Door de aanleg van plas/dras-gebieden, verhoging van het waterpeil en werende maatregelen tegen de vos, slaagden we er in de neergaande lijn om te buigen," legt boswachter Paul van der Linden van PWN uit.

In de eerste paar jaar blijkt uit de tellingen dat de populatie stabiel wordt en zelfs licht begint te groeien. In 2010 is er een extra waterberging gerealiseerd naast het gebied dat nu aan het reservaat is toegevoegd. Die werd samen met het hoogheemraadschap, de provincie en de gemeente Heemskerk aangelegd. Grutto's en kieviten maken graag gebruik van het natte gebied in drogere periodes en kunnen hier goed voedsel vinden.

Met name de afgelopen jaren ging het aantal weidevogels fors omhoog in het reservaat. Aanleiding om een nieuw project te starten bij het Vennewater bij Egmond-Binnen. Hier hebben ook altijd weidevogels gebroed en het terrein is nog steeds geschikt. "We gaan een proef doen met rasters om grondroofdieren uit het gebied te houden. Dan kunnen de vogels zich weer vestigen. Hiermee willen we starten na het broedseizoen. Want we willen de natuur zo weinig mogelijk verstoren," aldus Van der Linden.

Gratis cursus Politiek Actief

Foto: Provincie Noord-Holland

REGIO - De provincie Noord-Holland biedt twee keer de cursus Politiek Actief aan. De cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de provincie en die wellicht interesse heeft om politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn.

De cursus start op dinsdag 3 april en woensdag 11 april in Haarlem. Wat doet de provincie? Welke plek heeft de provincie in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de provincie? Wat doet een Statenlid? Op deze vragen en meer krijgen deelnemers aan de cursus antwoord. Daarnaast is er een training 'Overtuigend debatteren' en zijn er ontmoetingen met politici en bestuurders uit de provincie om ervaringen uit de praktijk te horen. Ter afsluiting wonen de deelnemers een commissievergadering bij.

Meer informatie
Provinciale Staten van Noord-Holland bieden de cursus aan de inwoners van Noord-Holland aan. ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat - verzorgt de cursussen. Er is een beperkt aantal plaatsen. Aanmelden is gratis en kan via www.noord-holland.nl/politiekactief.

Weginspecteurs zoeken naam voor troostleeuwtje

Foto: Provincie Noord-Holland

REGIO - In Noord-Holland rijdt met alle weginspecteurs van de provincie een troostleeuwtje mee. Maar hoe moet dit sympathieke knuffeltje heten?

Het troostleeuwtje rijdt niet alleen mee voor de gezelligheid, het wordt gegeven aan kinderen die betrokken zijn bij een verkeersongeval, om ze een beetje af te leiden en te troosten. Maar het knuffeltje heeft alleen nog geen naam. De weginspecteurs vragen daarom alle inwoners van Noord-Holland mee te denken. Weet jij een leuke naam? Geef vóór 25 maart 2018 jouw naam door via de website van de provincie Noord-Holland. Wie weet krijgt het leeuwtje straks jouw gekozen naam, en win jij deze knuffel én een kijkje achter de schermen bij onze weginspecteurs.

Weginspecteurs zijn heel belangrijk
De provincie doet er alles aan om haar wegen zo veilig mogelijk te houden. Toch gebeuren er nog kleine en grote ongelukken. De weginspecteurs van de provincie Noord-Holland zijn altijd bij incidenten aanwezig om de hulpdiensten te assisteren en om het verkeer in goede banen te leiden. Maar dat is zeker niet de enige taak van onze weginspecteurs. Zij zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat de wegen vrij zijn van gevaarlijke objecten. En zij controleren of wegwerkzaamheden veilig worden uitgevoerd, niet alleen voor het verkeer, maar ook voor de mensen die aan de weg werken.

Humanitas IJmond zoekt vrijwilligers

REGIO - Humanitas IJmond zoekt vrijwilligers voor de activiteiten in Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen. Maar ook nog een coördinator voor het vrijwilligerswerk, twee bestuursleden beleidszaken en een penningmeester.

Is dit wellicht iets voor u? Humanitas IJmond zorgt voor een volledige opleiding, onkostenvergoeding en leuke activiteiten. Uiteraard kunt u zich aanmelden wanneer u zich wel eens eenzaam voelt of een steuntje in de rug kunt gebruiken. Humanitas IJmond werkt nauw samen met verwijzers en instellingen die zich richten op diverse maatjesprojecten. Ook geven wij graag meer informatie over de activiteiten. U kunt over het vrijwilligerswerk contact opnemen met Astrid van der Sluis, te 0635113435 of via www.humanitas.nl/afdeling/Ijmond.

Wandelaars opgelet: broedseizoen van start

Foto: Aangeleverd

REGIO - De weidevogels zijn begonnen met nestelen. In verband met het broedseizoen zijn vanaf 1 maart tot en met 1 juli delen van de wandelpaden van het Noord-Hollandpad en Wandelnetwerk Noord-Holland tijdelijk aangepast.

Om vogels de gelegenheid te geven ongestoord hun eieren uit te broeden en de jongen groot te brengen zijn er alternatieve routes gemaakt. De routes zijn in het veld aangegeven en ook te vinden op de website van het Noord-Hollandpad en op de website van het Wandelnetwerk Noord-Holland.

Weidevogels
Weidevogels zijn beschermde vogels die steeds zeldzamer worden in Nederland. Weidevogels verblijven bij voorkeur in open weidegebieden, daardoor zijn de legsels extra kwetsbaar. Landschap Noord-Holland is nauw betrokken bij het beschermen van weidevogels.

Noord-Hollandpad en Wandelnetwerk Noord-Holland
In opdracht van de provincie wordt het onderhoud en beheer van het Wandelnetwerk Noord-Holland en het Noord-Hollandpad uitgevoerd door Recreatie Noord-Holland. Op de websites www.wandelnetnetwerknoordholland.nl en www.noordhollandpad.nl vindt u alle informatie over wandelen in de provincie.

Informatie website A8-A9 Verbinding

De verschillende opties voor de toekomstige A8-A9 Verbinding. Foto: Provincie Noord-Holland

UITGEEST - Het ontbreken van een goede oost-westverbinding zorgt dagelijks voor files op de provinciale wegen N203 en N246. Dit leidt in Krommenie en Assendelft tot ernstige overlast van onder meer sluipverkeer, geluidhinder en slechte luchtkwaliteit.

Een betere verbinding tussen de A8 en A9 is van groot belang om deze problemen op te lossen. De provincie Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam en de gemeenten Zaanstad, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk en Velsen onderzoeken samen de mogelijkheden om de doorstroming en de leefbaarheid voor nu en voor de toekomst te verbeteren. Informatie over het project "A8-A9 Verbinding" is te vinden op de website van de provincie Noord-Holland: Noord-holland.nl.

Stichting Uitgeester Senioren zoekt docent Engels

UITGEEST - De docent Engels van de Stichting Uitgeester Senioren (S.U.S.) stopt in april 2018, daarom zoekt de organisatie voor de groep 'Engels conversatie' een nieuwe enthousiaste docent(e).

De groep komt in de periode van september t/m april eens in de twee weken op woensdagmiddag van 14.00 – 15.30 uur (16x per seizoen) bij elkaar in Dorpshuis de Zwaan om de Engelse taal te spreken. "De groep zou natuurlijk heel graag doorgaan en daarom zou het fijn zijn als er een nieuwe docent(e) gevonden gaat worden," laat de organisatie weten. Heeft u voldoende kennis van de Engelse taal, met name het spreken in het Engels, om een bestaande groep te kunnen begeleiden met Engelse conversatie? Bent u enthousiast en gemotiveerd? Heeft u nog vrije tijd over die u op een zinvolle manier wilt invullen? "Dan zijn wij op zoek naar u," aldus de S.U.S.

Informatie en opgave
Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook onze website: www.uitgeestersenioren.nl.

Sinds 1948 Keurslagerij Hoogland Akersloot "Wij laten u graag proeven van 70 jaar vakmanschap"

Foto: Keurslagerij Hoogland Akersloot

AKERSLOOT - Keurslagerij Hoogland bestaat 70 jaar en dat willen wij graag met u vieren. Inmiddels staan wij, (derde generatie Hoogland) Guus en Jeanette, aan het roer. Al 20 jaar staan wij elke dag klaar voor de klanten.

Samen met het hele team bereiden wij de lekkerste maaltijden, salades en soepen uit eigen keuken. De trots van ons bedrijf is toch wel de worstmakerij, waar we heel veel producten zelf maken. Hierdoor houden we de smaak en kwaliteit in eigen hand. De toppers uit de worstmakerij zijn o.a. rookworst, gekookte worst, grillworst, cervelaat en runderrookvlees. Wij zijn trots op ons bijzondere slagersvak en vinden het fijn om onze klanten elke dag weer het beste vlees en de beste vleeswaren aan te bieden en te adviseren.

Daarom willen we deze mijlpaal van 70 jaar Keurslagerij Hoogland in Akersloot niet onopgemerkt voorbij laten gaan! We gaan er een feestweek van maken met een speciale Keurslager-shopper gevuld met onze top 5 producten, diverse proeverijen en voor de kinderen een kleurplaatwedstrijd!

Veel belangstelling voor nieuwe showroom Hummel Kozijnen

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Afgelopen weekend is in het centrum van Heemskerk de nieuwe showroom geopend van Hummel Kozijnen. Veel mensen liepen binnen om het team de feliciteren met deze mijlpaal en te zien wat dit bedrijf allemaal te bieden heeft.

Ook vertegenwoordigers van de leveranciers waren van de partij om het feest mee te vieren. Hummel Kozijnen bestaat sinds 1996. Naast kunststof kozijnen van het kwaliteitsmerk HBI, is hier een uitgebreide collectie zonwering voor binnen en buiten te vinden en een collectie veranda's. De nieuwe showroom van Hummel Kozijnen & Wooncomfort is nu te vinden op de Kerkweg 36. De oude showroom aan de Lijnbaan wordt gebruikt als opslagruimte.

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte

Woensdag 14 maart 19.00 uur: H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 16 maart 15.00 uur: Kruisweg.
Vrijdag 16 maart 19.00 uur: Woord- en Communieviering in Geesterheem.
Weekend van 17 en 18 maart: 5e zondag van de veertigdagentijd.
Zaterdag 17 maar 15.00 uur: Wegzendzegen voor de lopers van de Stille Omgang in Amsterdam. Om 20.30 uur wegzendzegen voor de lopers van de Stille Omgang die met de bus naar Amsterdam gaan.
Zondag 18 maart 09.00 uur: H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.