De Uitgeester

5 april 2017

De Uitgeester 5 april 2017


Uitgeesters met een missie naar Kenia Door: Anita Webbe

Keniaanse kinderen in FCU tenues. Achteraan vlnr: Wilma van Vliet, Marjon Jongejans, Ineke Scholten Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Een vijftal Uitgeesters zijn op 1 maart 2017 afgereisd naar Kenia om de lokale bevolking in Mago te ondersteunen. Voor de mensen in Mago, een vakopleidingsschool en health center in Kenia hebben zij een jaar lang opgespaarde en zelfgemaakte spullen gebracht, die daar zeer welkom zijn.

Wilma en Wim van Vliet, Ton en Ineke Scholten en Marjon Jongejans verbleven in het Guesthouse in Mago. Dit Guesthouse-project, opgezet door Nederlanders, genereert inkomen voor de Mago Youth Polytechnic School om haar opleidingsprogramma te kunnen bekostigen. Het guesthouse is hierdoor selfsupporting en fungeert ook als hotelschool voor de studenten. Deze polytechnische school biedt jongeren een kans om te bouwen aan een toekomst door een vak te leren. Na de lagere school is er namelijk geen geld om een beroepsopleiding te volgen. Ook is er een uitgebreid voorlichtingsprogramma over HIV en aids om verspreiding tegen te gaan.

Voorzieningen
Er zijn een aantal projecten gestart, die door Nederlanders opgezet zijn, zoals een voedselproject voor diverse lagere scholen en schone drinkwatervoorziening voor het hele dorp. Behalve de school en het Guesthouse is er een medisch centrum, waarin artsen, een tandarts, een laborant, een apotheek en een geboortekliniek zijn gevestigd. Op deze manier wordt de lokale bevolking de mogelijkheid geboden zich poliklinisch te laten behandelen of zich door te laten verwijzen naar een ziekenhuis. De bevolking komt vaak van heel ver naar dit medisch centrum.

De Keniaanse schoolkinderen blij met tenues, ballen en schriften Foto: Aangeleverd

"Mago heeft wel een voorkeurspositie ten opzichte van de lokale bevolking", aldus Marjon. De mensen hebben er een baan als onderwijzer, arts of verzorgen de gasten. De voorzieningen in het Guesthouse zijn luxe voor hun begrippen, met toiletten, een keuken en verlichting/elektriciteit. Dit in tegenstelling tot de locals: zij hebben deze luxe niet: Zij slapen zelfs op de grond en eten soms een dag niets. Dan drinken ze alleen sterke thee. Wilma:" Ze kunnen werkelijk alles gebruiken en daar vragen ze ook brutaal om. De mannen daar werken nauwelijks, al het werk wordt gedaan door de vrouwen, zelfs huizen bouwen. We geven alles in natura, want geld wordt opgemaakt door de mannen aan alcohol..."

Bagage
Om een bijdrage te leveren aan de behoefte hebben de Uitgeesters elk 46 kilo aan bagage meegenomen, bestaande uit oude FC Uitgeest shirts, voetballen, tweedehands kleding, voor de toekomstige kraamkliniek uniformen en kleding voor pasgeborenen. Deze zijn beschikbaar gesteld door 'De Kraamvogel.'

Marjon heeft een jaar lang vrolijke bolletjes shawls gebreid en Wilma heeft tijdens een vorig bezoek inheemse Massai stoffen langs de weg en op de lokale markt gekocht en heeft er kleurige plaids en sjaals en mutsen van genaaid. Deze verkocht zij in Nederland. De opbrengst hiervan werd weer gebruikt om artikelen te kopen zoals schriftjes, potloden, waspoeder en zelfs banden plakspullen. Ook werd er ter plaatse gesponsord voor primaire behoeften zoals maandverband. Ton en Wim hebben er verder geholpen met reparatie- en schilder werkzaamheden.

Natuurlijk ging het vijftal ook op safari, om even de aanblik van zoveel armoede en ellende van het netvlies te halen. Ineke: "Ondanks dat zijn ze daar tevreden met weinig en ze zijn ons erg dankbaar. Die blije gezichten...daar doen we het voor! Al met al was het een relativerende reis, die je weer met beide benen op de grond zet!"

Peuterpret op 'schoolreis'

Jens Deijlen vindt zo'n koe toch wel heel groot! Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Alle peuters van 'Peuterpret' gingen donderdag 30 maart op schoolreis naar de boerderij van de familie Van Burgsteden aan Groot Dorregeest.

Op deze heerlijke lentedag kregen de peuters van 2 tot 4 jaar veel indrukjes te verwerken: De koeien waren lief maar wel erg groot van dichtbij. Verder waren er kalfjes, geiten, kippen en paarden en schapen die geaaid mochten worden. Ook dartelden er al heel veel lammetjes blij in de rondte. Achter het stuur van de grote tractor zitten was ook erg spannend!

Zo'n koe is toch wel heel groot! Foto: Anita Webbe

Voordeel voor Vrienden van De Uitgeester

Bij reservering van Funcooking gratis een uur bowlen bij Bobs

Als Vriend van De Uitgeester kunt u het hele jaar een uur gratis bowlen, indien u gezellig zelf komt kokkerellen bij Bobs met Funcooking!

Spelregels:

- minimaal reserveren voor 4 personen
- maximaal 1 bowlingbaan per reservering
- vooraf reserveren o.v.v. Vrienden van Uitgeester actie
- per adres mag er 1x gebruik worden gemaakt van de actie
- deze actie is geldig t/m 31-12-2017, niet geldig op feestdagen of i.c.m. andere acties.

Vrienden van De Uitgeester ontvangen deze week de kortingsbon per e-mail.
Voor meer informatie en reservering: www.bobs.nl of 0251 - 315150.

Winnaar winactie Bloemenshop het Hoekje (als er ruimte is met foto)
Vorige maand maakten alle Vrienden van De Uitgeester kans op een boeket ter waarde van € 25,-, beschikbaar gesteld door Bloemenshop het Hoekje. De winnares van deze actie is geworden: Bianca Weijers. Zij heeft inmiddels een mooi voorjaarsboeket uitgezocht. We hopen dat je ervan hebt genoten, Bianca!

Jeux de boules

Sinds de ANBO Uitgeest hun lidmaatschap heeft opgezegd, is dit spel uit de Sus-krant verdwenen. In de afgelopen jaren was er op het jeux de boules-terrein voor liefhebbers van dit spel donderdags van 10.00 tot 12.00 uur gelegenheid om dit leuke spel te spelen.

Nu is het zo dat we het laatste jaar niet meer in het petanque-gebouw mochten komen, laat staan koffie drinken. Het terrein is van de gemeente, dus we kunnen daar wel terecht om te spelen. Afgelopen jaar heeft het spel stil gelegen. We proberen, nu het lente wordt, de animo weer op te pakken want: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Geef je op als deelnemer bij mij of kom eens vrijblijvend kijken, na het lezen van dit stukje, donderdags tussen 10.00 en 12.00 uur. Eventueel opgeven kan ook bij Enno Bossema (tel. 06-34261812). De start zal zijn wanneer er genoeg animo is.

Met vriendelijke groet,

E. Bossema

Omwonenden niet serieus genomen!

Dat het onderwerp Centrumgebied leeft onder de inwoners bleek vorige week wel uit de opkomst, die nooit in de zaal van Geesterheem had gepast, wat eerst de bedoeling was.

Als de wethouder dan vervolgens hooguit twee personen wil mee laten praten, in de sessies met het nieuwe bureau Res & Smit (350.000 euro), laat iedereen zich horen, want zo ga je niet met je burgers om. Op mijn vraag aan de heer Smit of hij op de hoogte was van de drie varianten voor het gebied, die het vorige bureau ander half jaar geleden in kaart had gebracht, zodat hij niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden, keek de heer Smit mij onwetend aan en kreeg ik geen antwoord. Wel haakte de wethouder hier op in dat er toentertijd door een meerderheid democratisch gekozen was voor een variant, maar die tot op de dag van vandaag door menigeen nog steeds sterk wordt betwijfeld. Ook het verloop van het hele proces, waarbij er al tien jaar over Geesterheem wordt gepraat, is door de wethouder van Zorg in een achterkamertje op zijn kop gezet door Tabijn naar voren te schuiven en een dikke vinger in de pap te geven, terwijl zij moedwillig de renovatie van hun schoolgebouwen op de lange baan hebben geschoven om zodoende nieuwbouw te kunnen verkrijgen en de gemeente straks opzadelt met een risicovol miljoenen project.

Lou Winter

Musical workshop

Een musicalworkhop volgen is leuk! Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Wil jij net als deze kinderen meer leren over musical/theater? Dan kun je in de meivakantie een musical/theater workshop volgen aan de nieuwe muziekschool van Uitgeest.

Zingen, acteren, dansen alles komt aan bod. Natuurlijk houden we rekening met je leeftijd en ervaring, zodat de workshop voor iedereen even leuk is.

Maandag 24 april 2017 leeftijd van 8 t/m 12 jaar
Dinsdag 25 april 2017 leeftijd van 4 t/m 7 jaar

Prijs: € 10,-. Tijd: 9:00-14:30 uur. Enthousiast geworden? Meld je dan nu aan bij: jessicaharmens@ziggo.nl, tel. 06-25157011
(vergeet niet je leeftijd en ervaring in de mail te vermelden).

Studietips KatWijs 2 Slim Studeren

Op 10 mei 2017 starten de Centraal Schriftelijke Examens voor vmbo, mavo, havo en vwo. KatWijs zet een aantal studietips voor alle examenkandidaten op een rijtje. EN: deze tips zijn ook handig voor scholieren en studenten, die nu geen examen doen! Vandaag komt het onderwerp "slim studeren" aan bod.

Al die tekst, al die bladzijden… hoe krijg je alle stof in je hoofd?

  1. Begin bij leerdoelen, eindtermen, studiewijzers: in dergelijke stukken staat meestal op hoofdlijnen beschreven wat je allemaal moet kennen en kunnen. Gebruik die doelen en eindtermen als een soort kapstok waaraan je de stof uit de hoofdstukken, die je leest, kunt hangen.
  2. Samenvattingen kun je op vele manieren maken. Veel scholieren schrijven te veel op. De samenvatting wordt dan lang en onoverzichtelijk. Tip 1: Heel veel mensen zijn visueel ingesteld, dus: probeer de kern van de tekst om te zetten in een plaatje. Dat kun je doen door een mindmap te maken. Op internet kun je vinden hoe je dat kunt doen, bijvoorbeeld op www.leren.nl Tip 2: gebruik de opbouw van de tekst: elke studietekst is verdeeld in hoofdstukken en paragrafen en kopjes. Ga bij elk kopje en bij elke paragraaf na wat het meest belangrijke is van dat stukje en bedenk hoe dat stuk samenhangt met de totale tekst.
  3. Als je bepaalde stof moeilijk vindt, vertel dan aan bijvoorbeeld je vader, moeder, opa, oma, buurvrouw wat je aan het leren bent. Doe dat zo precies mogelijk. Je merkt dan vanzelf waar je vastloopt en dan weet je wat je nog beter kunt bestuderen. Als er even niemand is aan wie je iets kunt vertellen, doe dan alsof… dat helpt ook.
  4. Maak 'flitskaarten' van dingen die je moeilijk vindt: op de voorkant zet je bijvoorbeeld het begrip, op de achterkant de uitleg. ' Flits' deze kaarten zo vaak mogelijk.

KatWijs wenst je heel veel succes! En heb je nog een tip, die je graag wilt delen? Mail die naar: info@katwijs.nl. Volgende week geven we tips over hoe een gezonde leefstijl helpt bij succesvol studeren.

Over mij Door huisarts Dirkjan van Wijk

Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverd

Deze week wijkt mijn column iets af van de andere keren. Meestal besluit ik tot het schrijven over een onderwerp, omdat ik op het spreekuur een paar maal hetzelfde heb uitgelegd. Maar deze keer heb ik mij mede laten inspireren door de ongebruikelijke tekst van een liefdesliedje van Harrie Jekkers. Hij heeft trouwens meer prachtige nummers geschreven. Luister bijvoorbeeld eens naar het sprookjeslied 'Man in de Wolken' over onbetaalbare schoonheid. Maar vandaag wil ik je meenemen naar dit lied:

Ik hou van mij
Ik hou van mij, want ik ben te vertrouwen Ik hou van
mij, van mij kan ik op aan ik hou van mij, op mij kan
ik tenminste bouwen Ik hou van mij en ik Iaat mij
nooit meer gaan!

Ik blijf bij mij, en niet voor even
Ik blijf bij mij, voor eeuwig en altijd
Ben zelfs bereid mijn leven voor mezelf te geven
Ik blijf bij mij, totdat de dood mij scheidt!

'Ik hou van jou'
zeg ik soms ook wel
'Ik hou van jou, schat en ik meen het echt'
Maar 'ik hou van jou' zeg ik alleen maar voor de spiegel
Zo komt "ik hou van jou" weer bij mezelf terecht!

Ik hou van mij, van mij, van mij
en van geen ander!
Want ik ben verreweg, de leukste die ik ken
Ik hoef mezelf zonodig ook van mij niet te veranderen
ik hou van mij, mezelf, gewoon zoals ik ben

Want 'ik hou van jou' betekent meestaI: 'Schat, hier
heb je mijn problemen, los maar op ik leef in een hel
en verwacht van jou de hemel' Je geeft de hel weg,
dank je wel zeg, rot lekker op!

Want houden van een ander,
dat heb jij alleen maar nodig
omdat je niet genoeg kan houden van jezelf
Hou van jou joh, maak de ander overbodig,
want ware liefde, geloof me, begint altijd
bij jezelf

Want 'ik hou van jou' is niet de sleutel tot de ander
maar 'ik hou van mij,' al klinkt het bot en slecht
Want wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars
als ie 'ik hou van jou' tegen een ander zegt

Meerdere keren per dag zie ik mensen, die enorm veel energie steken in aardig gevonden worden, in gewaardeerd te worden. Die hun geluk laten afhangen van wat anderen van ze vinden. En ze komen dan bij mij, omdat ze dat niet langer volhouden. Ze zijn opgebrand en uitgeput of hebben klachten van moeheid of pijn in nek, rug of benen. Wat zou het een hoop energie schelen als je jezelf goed genoeg zou vinden, zoals je bent en doet! Maar hoe moeilijk is dat? Vind je het lastig om van jezelf te houden en heb je daar last van? Kom dan eens kijken op één van de opstellingenavonden, die we maandelijks organiseren. Je bent je eigen liefde waard, toch? En rekening houden met een ander doe je toch wel. Egoïstisch of narcistisch zal je nooit worden, als je het nu nog niet bent.

Paaseieren zoeken bij Zwembad de Zien

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Zaterdag 15 april a.s. om 15.00 uur is er het traditionele paaseieren zoeken bij De Zien.

De paashaas verstopt honderden eieren op het terrein van het zwembad. In de struiken, bij de speeltoestellen en in het gras... Wie het 'Gouden Ei' vindt, wint een jeugdabonnement voor het komende zwemseizoen!

Donderdag 27 april 2017 gaat de poort van De Zien weer open. De voorverkoop van abonnementen is inmiddels gestart. Onder de, in de voorverkoop, verkochte abonnementen worden twee lunch- en twee dinerbonnen verloot. Deze bonnen zijn beschikbaar gesteld door Bistro Nadar, Hogeweg 107 te Uitgeest.

Ook kun je je kind aanmelden voor zwemles. Kijk op www.zwembad-dezien.nl

Dé Fietsenwinkel Bos&Olgers in Krommenie bestaat dit jaar 15 jaar

Het team van Bos&Olgers Foto: Aangeleverd

KROMMENIE - Sacco Bos, Rick Olgers én het enthousiaste team zijn een begrip in de Zaanstreek en wijde omgeving.

Bos&Olgers staat bekend om z'n goede service, advies en klantgerichtheid. Mede door de goede expertise op het gebied van E-bikes, weten de klanten de winkel aan de Noorderhoofdstraat 69 altijd te vinden. Daarnaast beschikt de winkel over een groot assortiment stads-, hybride-, race- en mountainbikes. Bos&Olgers ademt fietsplezier!

Om het groots te vieren heeft Bos&Olgers gedurende de jubileum maanden vele, prachtige acties, waaronder een speciale Jubileum E-bike. Ook bij aanschaf van fietskleding, accessoires of een nieuwe fiets maakt de klant kans op prachtige prijzen. Bij Bos&Olgers maakt de klant onder andere kans op een verzorgd weekend weg in Nederland. Het fietsseizoen start vanaf Bos&Olgers in Krommenie.

5 / 20

Laatste zonsondergang

Foto: Gerbrand Castricum

Ja, het klinkt een beetje triest en dat is het misschien ook wel een beetje, maar ik hoop natuurlijk nog heel veel zonsondergangen in mijn leven mee te maken...Maar toen ik deze foto met de zelfontspanner maakte, voelde het wel een beetje als een afscheid. Ik zat op één van de mooiste eilandjes waar ik ooit geweest ben; een eiland zonder auto's, alleen natuur met prachtige stranden, veel dieren en onder andere prachtige vogels. Ook zijn daar geweldig, aardige mensen. Ik besefte toen ik deze foto maakte, dat het niet alleen het afscheid van de zon was, maar gelijk ook een symbolisch einde van mijn Thailand verhalen. Dit is dan ook m'n laatste bijdrage. Als ik goed heb geteld, is dit verhaal nummer 250!

Maar goed, niet getreurd. Ik ben hier nu weer zes maanden geweest en heb me geen dag verveeld. Bovendien heb ik weer zin in een Hollandse zomer. Begin april ben ik weer thuis en voorlopig heb ik geen plannen om weer terug naar Thailand te gaan. Waar ik het meest naar uit kijk? In de eerste plaats naar mijn dochters Lin en Suus. Ik heb hen de laatste 10 jaar steeds maar een paar maanden per jaar gezien en natuurlijk mijn vier kleinzonen Bob, Tygo, Mike en Luuk: Jullie zullen Opa Thai vanaf nu vaker gaan zien, dus maak de hengels maar in orde!

Kijk deze beslissing heb ik dus genomen, toen ik op die boomstronk naar een prachtige zonsondergang zat te kijken...En geloof het of niet maar ondanks dat het hier in Thailand geweldig is, heb ik ontzettend veel zin om naar huis te gaan. Nadat ik zeker een uur op deze boomstronk had gezeten, zag ik toen ik opstond een groene boomslang snel onder de boomstam verdwijnen, die heeft dus al die tijd vlak achter me gezeten! Kijk ook dit is Thailand.

Sawatdee Gerbrand

S.U.S. organiseert stedenwandeling

Dordrecht is prachtig! Foto: Aangeleverd

STEDENWANDELING DORDRECHT op woensdag 12 april 2017
Dordrecht blijft een aantrekkelijke bestemming. Er is alweer een paar keer om gevraagd. Dordrecht is gesticht aan de oever van de belangrijke waterwegen Oude Maas, Beneden-Merwede en Noord. In 1220 verleende graaf Willem I Dordrecht stadsrechten. De handelsstad werd bezocht door kooplieden en schepen op weg naar Noord Duitsland. Dordrecht verwierf ook het stapelrecht. Dit betekende dat producten, die langs de stad werden vervoerd, er te koop aangeboden moesten worden. Zo was Dordrecht eeuwenlang de belangrijkste en machtigste havenstad van Holland, tot het in de 16e eeuw voorbijgestreefd werd door Amsterdam en Rotterdam. De havenbuurten zijn nog vrijwel ongeschonden. Een wandeling door het oude centrum laat Dordrecht kennen als een rustige stad met plekken van weemoedige verstilling, zoals het plein bij de Grote Kerk en de haven aan de Voorstraat.
Woensdag 12 april, vertrek vanaf station Uitgeest om 09.07 uur. Terug in Uitgeest om ongeveer 18.00 uur. Kosten € 2,--. Reiskosten zijn voor eigen rekening. Eigen lunch meenemen. Gids: Wim Weber (invaller voor Wim de Wit).

INFORMATIE EN OPGEVEN:
Al onze activiteiten vinden plaats in Dorpshuis de Zwaan, tenzij anders vermeld.
Informatie en opgave op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via de mail:
s.u.s@inter.nl.net. Zie ook de website: www.uitgeestersenioren.nl

Workshop Tekenen en Aquarel schilderen

Aquarel van Molen de Dog met Boerderij de Valbrug Foto: Aquarel Joop de Beer

UITGEEST - Zoekt u naar een prettige, leerzame invulling van uw vrije tijd of heeft u iets te vieren, waardoor u met een groepje vrienden/vriendinnen een gezellige dag wilt beleven, dan is kennis maken met kunst schilderen misschien iets voor u.

Op zaterdag 8 april 2017 verzorgt Joop de Beer, docent bij de stichting 'de Nieuwe Kuil' een workshop Tekenen en Aquarelleren. Deze wordt gegeven van 10.00 uur tot 16.00 uur in het Cultureel Centrum aan de Hogeweg 8, 1911GH in Uitgeest.

Bij aanvang van de workshop wordt u geïnformeerd over basisprincipes en materiaalgebruik bij het tekenen en aquarelleren. Hierna vervaardigt u, onder begeleiding, een aquarel van een, voor u, aansprekend onderwerp. Voor deze workshop is geen aanleg benodigd, enkel enthousiasme is voldoende. Indien u niet zelf over teken/schildersmateriaal beschikt, krijgt u alle benodigdheden verstrekt. De deelnamekosten voor deze workshop zijn € 30,00, dit is inclusief het benodigde materiaal en koffie/thee gedurende de workshop. U dient zelf een lunchpakket mee te brengen.

Info/aanmelding bij docent Joop de Beer, Tel. 0251 311348; mail: joop_de_beer@hotmail.com
Website: www.joopdebeer.exto.nl

Overgroot oma leerling Clusius vertelt over WOII

Verhalen over de oorlog maken diepe indruk op Clusiusleerlingen Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Klas 2k1 van het Clusius College Castricum heeft les gehad over WOII.

Bijzonder was de aanwezigheid van de overgroot oma van klasgenoot Floor van Oosten. Deze 96-jarige dame heeft 45 minuten verteld over haar jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Limburg. Het was haar eerste keer voor de klas en ze vond het ontzettend belangrijk en leuk om haar verhaal te vertellen. De leerlingen luisterden heel aandachtig en waren muisstil. Het verhaal maakte indruk zet de leerlingen aan het denken. Ineens is die oorlog niet meer zo ver weg.

Klaverjasavond

UITGEEST - Op Vrijdag 7 april organiseert de Supportersvereniging Geel/Groen weer een klaverjasavond.

Deze vindt plaats in het clubhuis van FC Uitgeest aan de Zienlaan en begint om 20.00 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen! U mag gerust Uw buurman/buurvrouw meenemen voor een ontspannen en fijne klaverjasavond.

Acht gemeenten zetten in op hinderbeperking vliegverkeer

Foto: Vincent Bloothoofd

REGIO - De gemeente Uitgeest ligt onder de aan- en uitvliegroutes van de Polderbaan. Dit heeft gevolgen voor uw leefomgeving. Acht gemeenten (Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Heemskerk, Heiloo, Uitgeest en Velsen) werken daarom samen om toenemende hinder voor de regio beperkt te houden. Daarvoor schuift de gemeente Uitgeest aan bij diverse overlegorganen.

Bestuurlijke agenda
Via een Bestuurlijke Agenda hebben de acht gemeenten gezamenlijk vastgelegd op welke wijze zij inzetten op hinderbeperking. Via de Agenda geven bestuurders naast geluidhinder ook aandacht aan veiligheid, luchtverontreiniging, wonen en vliegen en de communicatie met bewoners. Het gaat hier niet om eigen vastgesteld beleid van de acht gemeenten, maar om de inzet in het bestuurlijke circuit in de Omgevingsraad Schiphol. Daarnaast richt de Bestuurlijke Agenda Schiphol zich vooral op punten, die niet expliciet in het Alders Akkoord staan vermeld.

Online informatie
Wie plannen heeft om in de omgeving van Schiphol te gaan wonen of daar al woont, kan op www.bezoekbas.nl veel informatie vinden, die voor hem of haar van belang kan zijn. Op deze website is onder de tab 'Wonen bij Schiphol' niet alleen informatie te vinden over het gebruik van de luchthaven, maar ook hoe vaak en hoe hoog er gemiddeld genomen in de afgelopen jaren door startend en landend verkeer van en naar Schiphol over hun woonomgeving is gevlogen.

Kijk voor meer informatie over het thema vliegverkeer & Schiphol ook op www.odijmond.nl/vliegverkeer. Op deze pagina leest u over de Bestuurlijke Agenda, meetpunten, waar u hinder kunt melden en vindt u weblinks naar interessante pagina's binnen het thema.

Hinder? Meld het bij BAS!
Wanneer u hinder ondervindt van vliegtuiggeluid kunt u daarover een melding indienen bij BAS. U kunt dat online doen via www.bezoekbas.nl of telefonisch via 020-6015555. BAS, oftewel Bewoners Aanspreekpunt Schiphol, is een gezamenlijk initiatief van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Amsterdam Airport Schiphol (AAS).

Bron: Gemeente Castricum.

Leerlingen Kornak uit Uitgeest in debat: 'De kinderombudsman en helden'

Foto: aangeleverd

UITGEEST/DEN HAAG - Moet de kinderombudsman een kind zijn? Moeten alle landsgrenzen open voor iedereen? Wanneer ben je een held? Leerlingen van basisschool Kornak gaan op zaterdag 8 april a.s. over deze onderwerpen verbaal de strijd aan tijdens de 11e editie van het Madurodam Basisschool Debattoernooi in Den Haag. In de finalejury neemt ere jurylid Sosha Duysker van Het Klokhuis plaats. De winnaar mag een jaar lang pronken met de titel 'Landelijk Debatkampioen'.

Het toernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut met steun van Stichting Madurodam Steunfonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Fonds21, Stichting Boschuysen en gastlocatie Segbroek College Den Haag.

Door mee te doen aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Voorzitter van Stichting Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken stelt: ''Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn vaak heel betrokken bij de wereld om hen heen. Door met elkaar over actuele onderwerpen in debat te gaan, vergroten ze hun blik op de wereld en maatschappij en verrijken ze hun woordenschat. Daar hebben ze hun hele leven plezier van."

Stellingen
Hoe jong de debaters ook zijn, ze gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. Van Grieken: ''de stellingen sluiten aan bij interesses en belevingswereld van deze leeftijdsgroep en tegelijkertijd ook bij de actualiteit. Daarbij worden de leerlingen geprikkeld om hun argumenten actief en creatief te brengen.'' De leerlingen bereiden de debat stellingen vooraf voor, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Op de dag zelf volgt ook nog een verrassingsstelling. De deelnemers debatteren dit jaar over de volgende stellingen:

  • De kinderombudsman moet een kind zijn
  • Alleen als je risico neemt, kun je een held zijn
  • Alle landsgrenzen moeten open voor iedereen

De deelnemers debatteren in teams van vijf, tijdens drie debatrondes en worden beoordeeld door tientallen vrijwillige juryleden, getraind door de Stichting Nederlands Debat Instituut. De jury bepaalt in die drie debatrondes op basis van argumentatie, presentatie en teamwork, welke twee scholen het verdienen om in het finaledebat te staan.

Programma
De opening vindt om 10.50 uur plaats en wordt geleid door de ervaren dagvoorzitter Joost Hoebink. Het finaleprogramma vangt aan om 14.35 uur in de aula met een quiz voor alle deelnemers én het finale-debat tussen de twee beste scholen.

Geef je op voor de 56e avondvierdaagse van Uitgeest

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Deze week start de inschrijving voor de avondvierdaagse in Uitgeest. Op dinsdag 4, woensdag 5, donderdag 6 en vrijdag 7 april a.s. kunnen kinderen en volwassenen zich weer inschrijven voor de Avondvierdaagse Uitgeest. Aanmelden kan tussen 15.30 - 17.00 uur en 19.00 - 20.00 uur.

Dit wandelevenement, georganiseerd door de Speeltuinvereniging Kindervreugd wordt gelopen op 18, 19, 20 en 21 april 2017. Start en finish is op genoemde dagen bij de speeltuin. Met natuurlijk op de vrijdag de feestelijke binnenkomst op het sfeervolle Reghthuysplein, waarna iedereen doorloopt naar Speeltuin Kindervreugd om de verdiende medaille op te halen.

Kinderen t/m groep 5 lopen elke dag een route van 5 km door het dorp, start om 18.00 uur. Ouders zorgen ervoor dat hun kind onder begeleiding van een volwassene loopt, dat mag in een groepje, de begeleiding mag wisselen en dient een stempelboekje te hebben. Inschrijfgeld € 4,-, geen inschrijving op de loopdagen mogelijk. Kinderen van groep 6 t/m 8 en ouder lopen iedere dag 10 km, start om 18.25 uur. Deze routes gaan ook door de buitengebieden. Inschrijfgeld € 4,- (inschrijving op de eerste loopdag is nog mogelijk tegen € 4,50).

Inschrijfformulieren zijn via de scholen verspreid en aanwezig bij de inschrijving in het gebouw van de Speeltuinverenging Kindervreugd, Middelweg 108-110, 1911 EK Uitgeest. De Avondvierdaagse is te volgen via de Facebookpagina van Speeltuin Kindervreugd.

'Twinkeltegels' op schoolplein Basisschool Kornak

Kinderen blij met interactief buitenspel Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Op donderdag 31 maart jl. is het nieuwe speelconcept 'Twinkeltegels' officieel geopend op het speelplein van basisschool Kornak in Uitgeest door de leerlingen van groep 3 en Marco Heine, de leverancier van deze tegels.

Om het schoolplein aantrekkelijker te maken, heeft Kornak gezocht naar speelmogelijkheden voor jongere en oudere leerlingen. Basisschool Kornak is de eerste basisschool in de regio waar de 'Twinkeltegels' op het schoolplein zijn te vinden. Dit zijn kleurrijke, interactieve tegels, waarbij kinderen zelf verschillende spellen kunnen instellen. De moeilijkheidsgraad past zich automatisch aan, aan het niveau van de spelers. Door de verscheidenheid van spellen, raak je niet snel uitgespeeld en blijven de kinderen steeds in beweging.

Foto: Anita Webbe
Kinderen blij met interactief buitenspel Foto: Anita Webbe

Naast dit spel, dat voor veel speelplezier zorgt, is er ook een wiebelbrug geplaatst op het plein. Deze wiebelbrug heeft Kornak kunnen plaatsen, doordat veel leerlingen mee hebben gedaan aan de Jumbo-actie 'Sparen voor je school'. Tevens zullen er binnenkort nog spelen geschilderd worden op het plein. Op naar een zomer met hopelijk veel "buiten speel-weer", zodat de kinderen vrolijk en sportief kunnen bewegen!

Gringa

De eerste jaren in Costa Rica wilde ik beslist geen Engels spreken. Ik wilde niet dat men dacht dat ik uit de Verenigde Staten kwam. Costaricanen hebben geen hoge pet op van Noord-Amerikanen. Toch had ik al snel de bijnaam Gringa, dat is een Noord-Amerikaanse mevrouw.

Ik geloof dat, na zoveel jaren, de mensen in ons dorpje Jaris wel weten dat ik niet in Amerika geboren ben. Misschien zijn er wel mensen, die denken dat ik mijn hele leven hier al heb gewoond. Ik ben de enige hier met mijn voornaam, dus een bijnaam heb ik niet nodig.

Maar in de hoofdstad San José word ik vaak in gebroken Engels aangesproken en dit vind ik erg irritant. Alleen mensen, waarvan ik merk dat ze geen andere taal spreken dan Engels, krijgen een Engels antwoord terug. Vaak negeer ik de 'Engelstalige', want we zijn in een land waar Spaans de voertaal is, en dit 'Spengels' vind ik moeilijk te verstaan. Praat dán Nederlands met me!

Secretaresse van het Gezondheidscentrum
Loket medicijnenafgifte

Ik was vorige week in het gezondheidscentrum(consultorium) hier in Jaris. Op zo'n dag zijn er altijd mensen die wachten op de verpleegster, die meet en weegt, op de dokter(huisarts), op de secretaresse of op medicijnen. Ik ging even rond met een doosje om geld in te zamelen voor het onderhoud van het gebouwtje. Het gebouwtje is namelijk van het dorp en het ziekenfonds 'leent' ons het personeel twee keer per maand. Als we namelijk naar het officiële gezondheidscentrum moeten, betekent dat een uur reizen per openbaar vervoer, wachttijd meegerekend. En de terugreis ook weer een uur.

Dus redenen te over om bij te dragen, en iedereen deed een paar munten of een biljet in het doosje. Maar één mevrouw, de enige mevrouw die ik niet kende, niet. Mopperend zei ze: 'En als er nou geen geld is?' Ik antwoordde haar: ' Dan moeten we naar Guayabo reizen, want in een slecht onderhouden gebouw zonder elektriciteit en water, komt de dokter niet.' Antwoordt ze: 'Vraag dan aan deze Gringos of ze kunnen betalen.' Ik vroeg me af waar zij op doelde. Ik ben geen Gringa, en ik ben ook geen meervoud. Veel Uitgeesters en mensen uit die regio hebben al vele keren bij gedragen aan het onderhoud van het gebouwtje. Om op die manier dan en dank je wel te krijgen, is niet zo aardig.

Uiteindelijk zeg ik: ' Sorry hoor, maar hier zie ik geen Gringos.' Als de mevrouw later buiten loopt, vraag ik aan Blanca, die meer in het centrum van Jaris woont: 'Weet jij waar die mevrouw vandaan komt? Ik kan me niet herinneren dat ik haar eerder heb gezien.' Blanca zegt dat zij haar ook niet kent. Ik zeg: 'Wat een vreemd mens, ze praat als een buitenaards wezen.'

Informeel overleg centrumgebied Door: Lucia Rodenburg

Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Na de commissie Grondgebiedzaken wordt de kantine van het gemeentehuis opengesteld voor commissieleden, collegeleden en andere belangstellenden. Op deze manier kan informeel overleg plaatsvinden over het nieuwe centrumgebied.

Dat werd duidelijk tijdens de raadsvergadering van donderdag 30 maart jl. Er werd een motie vreemd aan de orde van de dag ingediend, die door de gehele raad werd gesteund.

De partijen stellen in de motie dat Uitgeest voor een aantal belangrijke beslissingen staat in het centrumgebied en dat er tijdens de commissies van de komende maanden belangrijke zaken worden besproken. Ook vinden de partijen dat informele communicatie heel belangrijk is en dat de gelegenheid om dat te doen, wordt gemist.

Daarom was het voorstel om na de commissievergaderingen over Grondgebiedzaken, die eenmaal per maand plaatsvinden, de kantine van het gemeentehuis open te stellen voor informeel overleg. Het college kon zich in het voorstel vinden. Burgemeester Verkleij: "We zullen deze motie overnemen. Wel lijkt het me verstandig om het af te bakenen wat betreft tijd en ongeveer een uur tot maximaal anderhalf uur aan te houden voor dit informele overleg."

De eerstvolgende commissies Grondgebiedzaken vinden plaats op dinsdag 2 mei en dinsdag 13 juni 2017.

Politieberichten

Snelheidscontroles Provincialeweg (80 km p/u)
                                                 28 maart                         27 maart
Passanten                                 1953                                 2589
Overtredingen                         42                                 128
Hoogste snelheid                        124 km                         148 km

Fietsdiefstallen Stationsplein

26 maart grijze herenfiets, merk Puch Unlimited
30 maart zwarte herenfiets, merk Altec Verona
31 maart blauwe herenfiets, merk Stevens Courier

Tussen 28 en 30 maart jl. werd op een afgesloten bedrijventerrein aan de Lagendijk een buitenboordmotor, merk Yamaha, 150 pk ontvreemd vanaf een boot. De boot was voor onderhoud uit het water gehaald. Tevens werd een afdekzeil stukgesneden. Zwemvesten en hydraulische besturing werden weggenomen.

Aanrijding
Op 30 maart jl. rond 17.30 uur vond een aanrijding plaats tussen twee personenauto's op de afrit van de A9. Beide auto's stonden te wachten voor het rode verkeerslicht, teneinde linksaf te slaan de Provincialeweg op. Toen het verkeerslicht op de andere rijstrook op groen sprong, dacht de achterste bestuurder abusievelijk, dat dit ook voor hem gold. Hij trok op en kwam in aanrijding met zijn nog stilstaande voorganger. Dit voertuig raakte aan de achterzijde beschadigd en de achterruit knapte.

Banketbakkerij Versteeg introduceert 'Vrijdag Weekend Tas'

Elke vrijdag van de maand een 'Vrijdag Weekend Tas' vol ambachtelijke lekkernijen Foto: Aangeleverd

Pasen is één van de leukste feesten van het jaar, zeker de vrolijkste. De handgemaakte chocolade Paaseieren staan kleurrijk op de planken en de chocolade Hazen kijken je lachend aan.

Met ons groot assortiment slaag je altijd, maar niet alleen met de feestdagen kun je bij ons terecht voor ambachtelijk hand gemaakte
producten (koek, gebakjes, taarten, hartige broodjes en brood). Bijna alles wordt in onze Banketbakkerij eigenhandig gemaakt. Om de mensen meer te laten genieten van onze producten, introduceren wij vanaf deze week de 'Vrijdag Weekend Tas.'
Deze tas is iedere vrijdag van de maand gevuld met verschillende producten voor een aantrekkelijke prijs. Dat scheelt toch weer in de portemonnee! Bezoek ook eens onze Website www.banketbakkerijversteeg.nl en volg ons op Facebook.

Iedereen vrij behalve jij?

Esmee Kuyt Foto: Aangeleverd

Iedereen merkt het, de zon schijnt wat langer, alles staat weer in de bloei en de vogeltjes fluiten prachtig. Het voorjaar is gestart en dat betekent ook dat men binnenkort weer tijdens de Paasdagen kan genieten van een lang weekend, een heerlijk Paasontbijt of een zoektocht naar paaseitjes.

Volgens de Algemene termijnenwet kennen we in Nederland 11 officiële feestdagen: Nieuwjaarsdag, Goede vrijdag, Eerste en tweede paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag. Maar betekent een feestdag ook dat je verplicht vrij bent die dag? In de wet staat dit niet. In de meeste CAO's wel. Toch volgen de meeste bedrijven deze reeks vrije dagen met uitzondering van Bevrijdingsdag. Die dag is meestal maar één keer in de vijf jaar een officiële vrije dag.

Maar automatisch vrij zijn geldt zeker niet voor iedereen. Er zijn bedrijven die volcontinue inzetbaar zijn (ziekenhuis/politie/NS). Sommige bedrijven zoals strandpaviljoens, meubelboulevards, autodealers en supermarkten doen juist op een feestdag goede zaken. Daar speelt meer de tegenovergestelde vraag: "Moet ik werken, terwijl mijn familie en vrienden vrij zijn?" Voor deze branches is het antwoord op deze vraag: 'ja." Weigeren kan dan een reden zijn voor ontslag.

We kennen alleen een uitzondering voor werken op zondag en dus voor werken op feestdagen die op zondag vallen. Werken is dan niet verplicht, tenzij de werknemer daarmee heeft ingestemd of als de bedrijfsomstandigheden werken noodzakelijk maken.

Om werken op feestdagen aantrekkelijker te maken, kennen veel CAO's een toeslag op het vaste loon die kan oplopen tot 100%. Je ontvangt dan meer loon voor één dag werken, maar … als er geen CAO is, bestaat er ook geen verplichting een toeslag te betalen.

Voor meer informatie over dit onderwerp en andere arbeidsrechtelijke vragen kunt u contact met mij opnemen via: esmee.kuyt@advocaatlewin.nl

Maalboek van een poldermolen – 80

Foto: Aangeleverd

Door Edwin Blok

De vang van de molen brengt de wieken tot stilstand door een vijftal houten blokken tegen het bovenwiel aan te brengen. Dat moet met beleid: zou het bovenwiel ineens worden stilgezet, dan bewegen de uiteinden van de wieken nog door, breken af en vallen naar beneden. De houten blokken heten de vangstukken, ze worden op hun plaats gehouden door diverse balkjes, plankjes, scharnierstukken en kettingen. Hoe vaker je er mee omgaat, hoe beter je het leert kennen. Zo klonk er tijdens het vangen weleens een bonkend geluid uit de kap. Ik wist wat ik aan het bonken moest doen, maar de oorzaak heb ik nooit kunnen achterhalen. Als ik beneden sta te vangen, kan ik niet zien wat er boven in de kap gebeurt.

Nu Peter en Willem er bij waren, gingen ze toch even een kijkje nemen in de kap. Ik bleef beneden om eventueel het vangtouw te bedienen. Toen ik dat op hun verzoek een aantal malen had gedaan, kwam het euvel boven water. Het onderste deel van de vang, dat heet het buikstuk, had te veel speling. Het buikstuk heeft een stelpunt waar Willem een extra houten balkje van 3 cm tussen heeft geplaatst. De speling was daarmee verdwenen en het gekke geluid ook. De toegang tot de kap wordt gevormd door een luik wat liggend tussen twee latten schuivend open wordt gemaakt. Keurig gemaakt, maar het gaat een keer kapot. Er was een scheur in gekomen, die alleen maar groter werd. Willem heeft het luik opgemeten en een noodluik gemaakt. Het kapotte luik is door een stagiaire bij het Hoogheemraadschap keurig netjes gerepareerd. Een balkje op de hanetree heeft Willem zelf gerepareerd, het ging kapot toen hij er op ging staan. De hanetree is een trappetje wat toegang geeft tot het bovenste deel van de kap. Het zit vastgemaakt aan het voeghout en kan niet net zo makkelijk meegenomen worden als het luik.

Terwijl Willem in de kap bezig was gingen Stan en ik ons bezig houden met de twee paden die naar de molen gaan. Ooit betegeld door Jan Dam, afgestemd op zijn auto. In de loop van de jaren waren ze door gras overwoekerd geraakt. Op mijn verzoek zijn ze weer in ere hersteld, opgehoogd en voorzien van nieuwe tegels. Maar gras groeit en elk jaar zijn schoffel en een afsteekschepje onze wapens. Vier maal veertien meter plus nog eens acht meter extra, reken maar uit. Naast de paden heb ik afzetbanden aangebracht om het geheel nog eens met 10 cm te verbreden. Veel grond hoefde ik er niet uit te halen, een panschop of een steekschop waren veel te breed. Bij toeval heb ik bij een ijzerwarenwinkel echter een drainageschep op de kop getikt. Een schep met een bladbreedte van 12 cm, die precies genoeg grond verplaatst om de banden te plaatsen. Daarmee werd de klus een stuk makkelijker gemaakt. De paden worden goed gebruikt door bezoekers van de molen, dus daar doen we het voor.

In de molen direct naast de deur stond nog steeds een grijs geschilderde houten kist. Het was een kist gevuld met allerlei gereedschap, voornamelijk gereedschap van een timmerman. Schaven, boren, hamers en nog een aantal dingen, die mij niet bekend voorkwamen. Juist om die inhoud stond de kist in de molen, onbekende dingen krijgen plotseling een naam als een bezoeker het herkent en er over vertelt. Bezoekers hebben er echter nooit belangstelling voor getoond. In de herkomst van de kist komt molen de Huisman, staande op de Zaanse Schans, tevoorschijn. Als de kist bij ons op de molen geen functie heeft, dan zal het Zaans Molenmuseum er misschien belangstelling voor hebben. Dat bleek inderdaad het geval. De moeder van Stan had in haar agenda nog een plaatsje vrij en zo reden we met de auto volgeladen naar Koog aan de Zaan. We maakten er een middagje uit van. De oma van Stan ging ook mee, en natuurlijk Stan zelf. Sanne had op het laatste moment helaas afgezegd. De molenaar van de Kat was al in het Molenmuseum toen wij aankwamen. De kist kwam bij hem vandaan en hij kon enige toelichting geven over de achtergrond van de kist en de Huisman op de oorspronkelijke plaats.

Na de aflevering van de kist zijn we nog even het Molenmuseum ingelopen. In de filmzaal kwamen we tot de ontdekking dat de ons zo bekende Joris een hoofdrol speelde in de film, die daar draaide. De film was voornamelijk opgenomen in molen de Zandhaas, en ook voor een klein gedeelte in molen de Dorregeester. Dat verklaarde de commentaarstem bij de film. Ik herkende in de stem de molenaar van de Dorregeester. We zaten aandachtig naar hem te luisteren. Van Stan is bekend dat hij graag aan het timmeren is; bij ons op de Dog is hij altijd bezig. Hij kan nu zijn hart ophalen. Hij is lid geworden van de Zaansche Molen en gaat naar een molen modelbouwclub, die op vrijdag clubavond heeft in oliemolen 't Pink. Deze molen staat vlakbij het molenmuseum, in dezelfde straat. Ze maken daar molentjes, maar het is vooral gezellig. Want ieder heeft dezelfde hobby: molens. Ze praten er over, werken er aan en wisselen informatie uit. In de donkere herfst-, en wintermaanden is dat een nuttige tijdsbesteding.

Wat zijn de plannen voor zorgcentrum Geesterheem? Wethouder Tromp brengt bezoek aan de bewoners en medewerkers

Karin Piña (ViVa) en Wethouder Antoine Tromp spreken met bewoners Geesterheem Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Wethouder Tromp bezocht vrijdag 31 maart jl. Zorgcentrum Geesterheem, met name om de onrust weg te nemen, die er heerst over eventuele sloop van Geesterheem en dat er geen nieuwe zorgvoorziening voor in de plaats zou komen. Verder gaat het gerucht dat mensen, die zwaardere zorg nodig hebben, in de toekomst niet meer in Uitgeest zouden kunnen blijven wonen. Het tegendeel is waar.

In gezelschap van het hoofd van ViVa! Zorggroep Karin Piña-Afonso en met een doos slagroomsoesjes onder de arm sprak wethouder Tromp met de bewoners. "In het werkprogramma-plan van het College staat dat elke bewoner van Geesterheem woonruimte en passende zorg krijgt. Nu is nog niet bekend, waar precies en hoe, maar zeker is dat het in dit centrumgebied zal zijn. Tussen nu en de zomer wordt de invulling hiervan bekend. ViVa! Zorggroep is nauw betrokken bij de klankbordgroep beeldkwaliteitsplan. Haar visie op het plan is de input voor de uitwerking van het plan."

Dubbele functionaliteit

Gefaseerd zal een ontwerp geschetst worden en komt het tot een beeldkwaliteitsplan. Vervolgens zal dat nader worden ingevuld met o.a. functies van ViVa! Zorggroep. Medewerkers en de bewoners zullen door ViVa meegenomen worden, ten aanzien van het programma van eisen, en met betrekking tot het nieuwe Geesterheem. Echter, zover is het nog niet. Randvoorwaarden, zoals de bouwhoogte en te behalen winst met betrekking tot parkeergelegenheid, spelen hierbij een belangrijke rol. Ook wordt er voorzichtig aan dubbele functionaliteit gedacht, zoals ruime parkeergelegenheid en een openbare groene ruimte voor zowel bezoekers aan het zorgcentrum, als voor het Integraal Kind Centrum (IKC). Dit alles omlijst met een veilige 30 km zone en goed toegankelijk voor fietser en voetganger. Kortom, voor kinderen en ouderen een veilige, functionele plek om zich in te begeven.

Weloverwogen besluitvorming

"We gaan nu een traject in van een ontwerpschets maken van het gehele centrum. Dit doet de gemeente samen met alle betrokkenen. Voor de zomer wordt het beeldkwaliteitsplan aan de raad ter besluitvorming voorgelegd. Daarna zal binnen dat beeld ViVa haar programma van eisen kunnen opstellen. De gemeente gaat ervan uit dat ViVa dat doet in overleg met medewerkers en bewoners", aldus Wethouder Tromp.

Karin Piña vult aan: "We willen nu doorpakken, want de urgentie is er: De verwachting is dat in de toekomst meer behoefte zal zijn aan wonen met zorg. ViVa! Zorggroep wenst vervanging van het huidige gebouw, maar wel in een goede mix van woon en zorg. Daarom zullen we weloverwogen de invulling vormgeven." Elke partij, zowel Viva, Tabijn als gemeente stelt een programma van eisen op. Wethouder Tromp heeft toegezegd regelmatig langs te komen om de voortzetting van de plannen met de bewoners te delen.

Tekst en foto: Anita Webbe

Open dag bij begrafenis- en crematievereniging Barbara op 13 mei

Foto: Aangeleverd

Begrafenis- en crematievereniging Barbara is een begrip in Uitgeest. Toch hebben veel mensen nog nooit het uitvaartcentrum aan de Niesvenstraat 12 bezocht. Wie in het volle leven staat, voelt doorgaans niet de behoefte om stil te staan bij de dood. Dat is begrijpelijk. Het gezegde 'er als de dood voor zijn' is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Maar vroeg of laat wordt iedereen in zijn of haar omgeving geconfronteerd met een overlijden. En dan is het goed om te weten, welke mogelijkheden er zijn om op een persoonlijke en waardige manier afscheid te nemen.

Barbara denkt graag met u mee om een afscheid een persoonlijke invulling te geven. Als u ervoor kiest om de overledene thuis op te baren, zijn alle voorzieningen,die daarvoor nodig zijn beschikbaar. Maar ook is het mogelijk de overledene in het gebouw aan de Niesvenstraat op te baren. In de aula of in de 24-uurs huiskamer. Deze kamer staat 24 uur per dag tot uw beschikking en biedt de mogelijkheid om in een huiselijke sfeer tijd door te brengen bij uw dierbare. In het gebouw is een ruime aula, die alle mogelijkheden biedt voor een waardig afscheid, condoleances en een samenzijn na de begrafenis of crematie.

Tijdens de open dag staan wij klaar om u alle informatie te geven over zaken, die bij een begrafenis of crematie komen kijken, zoals rouwauto('s), kist, urn, rouwkaart en bloemen. Als u wilt, kunnen wij u ook een indicatie geven van de kosten. Of wij kunnen een afspraak maken om eens bij u thuis, in alle rust, vrijblijvend uw wensen te bespreken. Daarmee hoeft u niet te wachten totdat een overlijden, binnen korte tijd, te verwachten is. Juist bij een onverwacht overlijden, kan het voor nabestaanden veel rust en troost geven, als zij weten wat de wensen van de overledene zijn.

Bestuur en medewerkers van Barbara zien u graag op zaterdag 13 mei a.s.van 11.00 tot 17.00 uur, in het uitvaartcentrum aan de Niesvenstraat 12 in Uitgeest.Telefoon nummer 06-53563780, www.barbara-uitgeest.nl Mail: info@barbara-uitgeest.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg thuis Heiloo bestaat 30 jaar

HEILOO - Voorjaar 2017 bestaat de stichting 30 jaar! Dat betekent dat het team van goed opgeleide en gemotiveerde vrijwilligers al vele mensen heeft mogen bijstaan in hun allerlaatste levensfase.

Ook hun naasten geven aan blij te zijn dat hun zware taak, enkele uren of dagdelen in de week, wordt verlicht. Soms is 'er zijn' al voldoende. Het komt ook voor dat er mooie, soms zelfs diepgaande, contacten ontstaan. Een van de mooie ontwikkelingen van de laatste tijd is dat de VPTZ-vrijwilligers ook kunnen worden ingezet in intramurale instellingen. Een goed lopende samenwerkingsrelatie met bedoelde instellingen maakt dat professionals en vrijwilligers gezamenlijk nog meer kunnen bereiken, opdat niemand in eenzaamheid zal sterven.

Het team zoekt momenteel nog versterking. Wil je je bijdrage leveren aan dit mooie werk, neem dan contact op met een van de coördinatoren voor een informatief gesprek. Tel: 06-17967389. Als je jarig bent nodig je je vrienden uit. De stichting heeft echter alleen een mobiel kantoor. Daarom gaat zij hier en daar zelf een bezoekje brengen aan de organisaties, waar zij regelmatig mee samenwerkt. U krijgt ze dus met recht 'op de koffie.'

Intro

Molen de Kat in rouwstand Foto: Vincent Bloothoofd

In het voorjaar groeit en bloeit alles en er ontstaat nieuw leven. Vaak denken we aan vrolijke dingen. Echter, sombere tijden kunnen zomaar ontstaan, waarbij iedereen, vroeg of laat, ook te maken krijgt met een afscheid, wanneer een leven eindigt. Daarom staan we in deze editie weer even stil bij afscheid nemen en wat daarbij komt kijken.

Verklaring van Erfrecht

Het team Uitgeester Notariaat Foto: Aangeleverd

Een verklaring van erfrecht is een officiële verklaring van de notaris met informatie over de overledene, de nalatenschap en de erfgenamen. De notaris stelt een verklaring van erfrecht op en doet dit op verzoek van de erfgenamen. Het duurt soms even voor de verklaring van erfrecht gereed is. Bijvoorbeeld als de notaris afhankelijk is van informatie van de gemeente of als de erfgenamen moeilijk te vinden zijn.

In een verklaring van erfrecht staat ondermeer:
? of er een testament is
? wie de erfgenamen zijn
? of er een executeur is
? of er iemand gevolmachtigd is om de nalatenschap af te wikkelen

Een verklaring van erfrecht is vaak nodig om:
? bankrekeningen op naam van overledene te deblokkeren
? een uitkering van een levensverzekering te krijgen
? de koopwoning op naam van de erfgenaam te zetten

Voor vragen en advies over het opstellen van een verklaring van erfrecht of andere zaken informeren wij u graag. U kun een afspraak voor een (vrijblijvende) bespreking met ons maken.

Team Uitgeester Notariaat

Nederlandstalige muziek populair op uitvaarten

Nederlanders draaien vaak Nederlandstalige muziek bij het afscheid van een geliefde.Dat blijkt uit intern onderzoek van Monuta. Het traditionele Ave Maria is -in verschillende uitvoeringen- het meest gekozen afscheidsnummer. Monuta analyseerde ruim 3.500 nummers die in 2016 afgespeeld werden bij afscheidsdiensten die de uitvaartorganisatie verzorgde. De volledige top 10 ziet er als volgt uit:

Ave Maria – Diverse uitvoeringen (onder andere van Andrea Bocelli en André Rieu)
Andrea Bocelli & Sarah Brightman - Time to say goodbye
Claudia de Breij - Mag ik dan bij jou
Marco Borsato - Afscheid nemen bestaat niet
Frans Bauer - Een trein naar Niemandsland
Sweet People - En de vogels zongen
Mieke Telkamp - Waarheen, waarvoor
Ede Staal - Het is nog nooit zo donker west
Marco Borsato - Breng me naar het water
Vera Lynn - We'll meet again

In de top 10 Nederlandstalige muziek voert Claudia de Breij de lijst aan met 'Mag ik dan bij jou'. Wim Sonneveld's 'Het dorp', Wia Buze's 'De roos', Piet Veerman's 'Sailing home' en Jannes' 'Zwevend naar geluk' maken de lijst compleet en staan respectievelijk op nummer 7, 8, 9 en 10.

Wanneer een dierbare komt te overlijden, moet er door de nabestaanden in een korte periode veel geregeld worden rondom het afscheid. Roos Zwetsloot, Directeur Uitvaartzorg bij Monuta, benadrukt het belang van het nadenken over en vastleggen van wensen: "De keuze voor muziek is een belangrijk en heel persoonlijk onderdeel van de afscheidsdienst. Om een uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken en nabestaanden niet met onverwachte vragen achter te laten, is het belangrijk dat men nadenkt over de eigen uitvaartwensen en deze bespreekt of ergens vastlegt."

Naast muziek zijn er ook andere belangrijke zaken die geregeld moeten worden rondom een uitvaart, die vooraf vastgelegd en geregeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan kosten, de locatie, uitnodigingen, eten en drinken. Wenselijk is dat iedereen afscheid kan nemen met het juiste gevoel.

Bron: www.monuta.nl

Lumen uitvaart voor een betrokken, betrouwbare en stijlvolle begeleiding van uw uitvaart

Joan van de Ven Foto: Anita Webbe

Wanneer iemand is overleden en u staat voor de taak om de uitvaart te regelen, komt er veel op u af. Sommige mensen zijn daar goed op voorbereid, anderen hebben daar nog nooit over nagedacht of gesproken of, heel bewust, niet over willen nadenken of spreken. In alle gevallen zorgt Lumen uitvaart in haar begeleiding dat er tijd en aandacht is, om uw keuzes bewust te maken.

De uitvaartbegeleidster legt u de verschillende mogelijkheden voor en probeert te schetsen wat de consequenties van de verschillende keuzes zijn. Samen kijken we dan wat het beste bij u én bij degene, die overleden is, past. Zo bespreken we één voor één, zoveel mogelijk in uw tempo, alle aspecten van de uitvaart, van de verzorging en opbaring tot aan de dag van de uitvaart. Ook voor de periode na de uitvaart is zo nodig aandacht.

Als u bewust kiest zal het afscheid uiteindelijk passend zijn bij degene, die is overleden én bij degenen die achterblijven.

Mocht u zich nu al willen voorbereiden, dan kunt u te allen tijde een afspraak maken voor een kosteloos en geheel vrijblijvend voorgesprek, waarin we de wensen voor uw uitvaart of voor de uitvaart van degene, die naast u staat, te bespreken. Naar aanleiding van dit gesprek maak ik dan een transparante en vrijblijvende kostenbegroting.

Lumen betekent licht. Licht kan een gids zijn, het kan verwarmen, het kan verhelderen. Op deze manier wil ik, Joan van de Ven, of één van mijn medewerksters, u begeleiden.

Lumen uitvaart is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op:
06-20822260, zie ook www.lumenuitvaart.nl of lumen uitvaart

Op Westerveld is alles mogelijk IM

Begraafplaats Westerveld Foto: Aangeleverd

"Vanwege het monumentale karakter van Westerveld wordt weleens gedacht dat de mogelijkheden voor begraven beperkt zijn. Het tegendeel is waar. Ook op het gebied van begraven is álles mogelijk. Alleen niet overal." Aan het woord is Carla Bosua, directeur van Begraafplaats & Crematorium Westerveld in Driehuis. "Als wij weten wat iemand graag wil, doen wij álles om daaraan tegemoet te komen."

Ons gedenkpark biedt verschillende soorten graven, die voor een bepaalde tijd gehuurd of gekocht kunnen worden. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat ook familiegraven met eeuwige grafrust mogelijk zijn, en dat families bij leven al een plek kunnen bepalen. Er is zo'n diversiteit in het gedenkpark dat er altijd wel een plekje is dat aanspreekt. En ook voor een monument geldt dat persoonlijke wensen leidend zijn. Een traditioneel gedenkteken van steen is mogelijk, maar ook gedenktekens van moderne materialen, als glas en keramiek, zijn tegenwoordig te realiseren. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden."

Uitvaartverzorging Peter de Haan Bijna nieuwe auto's omgebouwd tot rouwauto

Foto: Aangeleverd

Vorige keer vertelde ik u over de rouwauto's, welke gemaakt worden van bijna nieuwe auto's. Op de foto's ziet u het koetswerk, na de aanpassing, vanaf hier moet alles nog verder opgebouwd en afgewerkt worden.

In Nederland zijn er twee bedrijven die dit doen, zo'n verbouwing duurt enkele maanden er zit veel, voornamelijk handwerk in, wat het dus ook duur maakt. De aandrijving en alle kabels en sensoren moeten worden verplaatst en soms anders gemonteerd. Hier is veel kennis voor nodig, zeker bij de moderne auto's met hoogstaande technische snufjes.

Bij de afwerking wordt er veel materiaal met de hand bewerkt, omdat niets meer is zoals het was; deuren worden verbreed, glas wordt op maat gemaakt etc. Waar geen glas wordt gebruikt, spreken we van een laundelette uitvoering (zo'n 'mooie óf niet' kinderwagen/koets veer ziet u dan op de zijkant). Oorspronkelijk was dit inderdaad bedoeld om de auto nog iets van het uiterlijk van de koets mee te geven. We zien dit nu steeds minder.

Foto: Aangeleverd

Is het nu nodig al dat gedoe? Ja en nee. Er zijn helaas geen standaard auto's, waarin een kist vervoerd kan worden, ook niet in een gangbare station wagen. Een busje dan? Het oog wil ook wat, dus zodoende is er een hele industrie ontstaan om een overledene met statie te kunnen vervoeren.

Peter de Haan

FC Uitgeest beleeft 'slechte dag op kantoor'

Emiel Sinnige is Bakkum en Krookspeler van de week! Foto: Marianne Jonker

Ach, iedereen maakt weleens zo'n dag maandag mee. Op weg naar je werk sta je in de file of er is een overvolle trein. Aangekomen op het werk ben jij net degene, die de koffie moet bijvullen en als je dan eindelijk een bakkie hebt, dan is er een collega die tegen je aanloopt. Koffie over je net gestreken witte shirt. Kijk je op je bureau en zie je je notitie van vrijdag liggen wachten met allerlei doorhalingen van je baas. Enfin, geen 'feel good Monday' dus. Zo'n dag had FC Uitgeest dus, maar dan op zondag, tegen Zilvermeeuwen. Met 2-4 werd een pijnlijke nederlaag geleden en daarmee is een kampioenschap minder vanzelfsprekend geworden, want West Frisia is tot op vier punten genaderd.

FC Uitgeest startte in de vertrouwde opstelling met de weer aanwezige Paul Groen in het centrum. Daardoor moest Tinus Putter genoegen nemen met een plaats op de bank. Opvallend genoeg had trainer Florian Wolf besloten om een tactische ruil toe te passen, want hij startte met ditmaal Lester Half op rechts en Jorn Brouwer op links. Anders dan gewoonlijk dus.

FCU begon overdonderend, want al in de 1e minuut had Lester Half de 1-0 op de schoen maar alleen voor keeper Guebli wist hij het net niet te vinden. Een afschuwelijk misverstand in de verdediging van FCU bracht Zilvermeeuwen echter op voorsprong. Een hele hoge bal in het strafschopgebied leidde tot miscommunicatie (of liever geen communicatie) tussen keeper Sven Koning en de centrale verdedigers Stan Vrouwe en Paul Groen. Niemand deed namelijk wat. Wijndal wist daar wel raad mee, pikte de bal op en scoorde beheerst. 0-1. Terstond was de thuisploeg van slag. Er ging niet veel meer goed en de onvermijdelijk volgende treffer van Zilvermeeuwen kondigde zich in die fase min of meer aan. In de 38e minuut was het dan ook raak. Matig ingrijpen van rechtsback Nino Marchena bracht de bal voor de voeten van Kleiman, die vervolgens keeper Sven Koning kansloos liet. 0-2.

FC Uitgeest leek wakker geschrokken en perste er zowaar een klein offensiefje uit. De beloning volgde in de 42 minuut toen Joost de Jong uit een voorzet van Kick Smit de bal in één op de pantoffel nam. Poefff. 1-2. Na de rust was het FCU dat aandrong en Zilvermeeuwen dat loerde op de counter. Met succes. Bij een afgeslagen aanval in de 60e minuut werd de bal razendsnel naar voren geplaatst. Wederom was Wijndal het eindstation en ook nu faalde hij niet. 1-3.

FC Uitgeest raakte nog meer de kluts kwijt en reageerde zich verbaal af op de scheidsrechter. Gevolg, gele kaarten voor Lester Half en Jorn Brouwer. Die kaart had Kick Smit inmiddels ook op zak voor praten. Met gevolg, want toen hij in de 80e minuut ook nog eens tegen de wens van de scheidsrechter langs de zijlijn ging drinken kreeg hij, misschien kinderachtig van de arbiter, maar zeker niet slim, zijn tweede geel en kon inrukken. Toch werd het nog spannend, want de ingevallen Ruud Koedijk bracht met een fraai ingeschoten vrije trap de spanning weer terug. 2-3. Zou het dan toch nog? Nee, in de 86e minuut maakte Slooten aan alle illusies een einde. Een 'koffie op je witte overhemd' moment van Romario Aroma, die de bal zomaar in de voeten van de snelle spits speelde en ja hoor, 2-4. Aan FC Uitgeest nu de taak om volgende week tegen ZAP te laten zien dat vandaag niet meer was dan een 'slechte maandag op kantoor.'

De Afvallende Bal

FC Uitgeest: Koning. Marchena, Vrouwe, Groen, de Jong, Smit, Olgers, E.Sinnige, Brouwer, Half, Yeboah.

Verdonk junior deelt weer de lakens uit Door: Ton Kramer

AKERSLOOT - Toch weer heeft Henk Verdonk junior uit Egmond aan de Hoef voor de zoveelste keer met overmacht de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup in winst weten om te zetten.

Aanvankelijk was het broer Wim, eveneens woonachtig in Egmond aan de Hoef, die op Sportcomplex de Cloppenburgh een aantal ronden in het wiel kon blijven van veelvraat Henk Verdonk junior, maar daarna toch zijn oudere broer moest laten gaan. Wel kon de jongste van de Verdonken zijn tweede plek tot de streep vasthouden. Vooraf was een beetje de hoop gevestigd op de aanwezigheid van Castricummer Chris Suurmond, die in de trainingen had laten zien, het Henk Verdonk junior moeilijk te kunnen gaan maken. De voor de eerste keer aan de start staande Suurmond had zich bij het begin niet in het voorste lid gemanoevreerd en moest daardoor veel achterstand goed zien te maken. Nadat Chris Suurmond zich door het veld naar voren had geworsteld, stuitte hij op Uitgeester Wilfred Knegt. De taaie Uitgeester moest toch zijn meerdere erkennen in Suurmond. Nadat Suurmond zich definitief van Knegt had ontdaan, sloeg hij in een snelle bocht tegen de grond. Door ontstane materiaalpech moest hij de koers aan zich voorbij laten gaan. De eerst volgende confrontatie tussen winnaar Verdonk junior en pechvogel Suurmond kan een weeklang de gemoederen bezighouden. De als respectievelijk derde en vierde geeindigde Ferry Karssen uit Alkmaar en Castricummer Vincent Beentjes reden een gedegen koers, maar vormden geen bedreiging voor elkaar.

Uitslag: 1. Henk Verdonk junior Egmond aan de Hoef 2. Wim Verdonk Egmond aan de Hoef 3. Ferry Karssen Alkmaar 4. Vincent Beentjes Castricum 5. Wilfred Knegt Uitgeest 6. Henk Jan Verdonk senior Egmond aan de Hoef 7. Henk Louwe Alkmaar 8. Dirk Dekker Egmond aan Zee 9. Ton Wiering Akersloot 10. Lars van den Wijngaard Akersloot

ICGT ijzersterk, Benfica 8e club, maar niet de laatste deelnemer!

Benfica Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Benfica komt dit jaar terug naar Uitgeest om de titel voor de derde keer op te eisen. Na de overwinningen in 2008 en 2015 en een halve finale plek in 2014, weten we inmiddels dat deze club een ijzersterke jeugdopleiding heeft.

Net als Real Madrid heeft ook Benfica geen introductie meer nodig. Ook omdat dit inmiddels de vierde keer is dat ze op het ICGT deelnemen en omdat ze wereldwijd de meeste geregistreerde fans hebben. Daarnaast wordt hun jeugdopleiding op dit moment als één van de beste ter wereld aangeschreven. "We zijn trots! We hebben met Benfica en Real Madrid sowieso een finalist van de UEFA Youth League op ons toernooi, want ze spelen in de halve finale op 21 april a.s. tegen elkaar. Real schakelde Ajax uit in de kwartfinale, dus we hebben dit jaar de top van Europa in ons kleine dorpje." Betere woorden hebben de toernooidirecteuren van de ICGT niet nodig.

"Daarnaast hebben we een nieuwtje, om het nog interessanter te maken, hebben we besloten om dit jaar weer met 12 teams te gaan spelen. Zo kunnen we tijdens het Pinksterweekend nog meer topvoetbal aan het publiek bieden", vertellen Mats Idema en Rolf Jager verder. "De andere 4 teams maken we in de komende 3 weken bekend, we kunnen wel zeggen dat het ICGT 2017 uit 6 Nederlandse en 6 buitenlandse teams zal bestaan."

Met Benfica erbij bestaat het deelnemersveld van het ICGT inmiddels uit thuisclub FC Uitgeest, AZ, Ajax, ADO Den Haag, Torino, RC Lens en Real Madrid. Het ICGT vindt plaats op 3 en 5 juni 2017 op het terrein van FC Uitgeest.

TCU kids boeken met de week progressie

Vlnr: Tim de Groot, Ruben van de Berg, Valentijn Verstraete, Ruben de Visser. Voor: Dean Meijer en Robbin Vredenburg Foto: Aangeleverd

UITGEEST - De World On Tour is in volle gang op alle tennisparken in Nederland. TC Uitgeest doet hier aan mee met veel teams in de kleuren rood en oranje.

Het plezier staat voorop en dat stralen de kids ook elke week uit. Progressie wordt er in elk team ook iedere week. Leuke rally's worden afgewisseld met een prachtige ace! Team oranje2 laat dat ook zien in de score; de eerste week 21 punten 41 in de week erna en afgelopen zondag zelfs 64! Trainers en jeugdcommissie zijn trots op alle kinderen die mee doen!

Uitslagen Tafeltennis wedstrijden

Aantal leden van Tafelvereniging TTVU Foto: Aangeleverd

REGIO - Er werden afgelopen weekend weer spannende wedstrijden gespeeld door de Uitgeester Tafeltennis Vereniging (TTVU).

Team 1 kreeg bezoek uit Haarlem van Spaarne 6. Billy Fatels begon de avond sterk en won de eerste partij in drie games, waarvan de laatste met 11-0. Alleen de laatste partij verloor Billy. René van Buren had ook een top avond en leverde de spannendste partijen. Zijn laatste partij speelde hij in 5 games en altijd met 2 punten verschil (behalve een) werd er gewonnen/verloren. René was mentaal heel sterk bezig. Patrick Rasch was deze avond niet te verslaan en zorgde voor de meeste punten voor Uitgeest, die met 8-2 wonnen.

Team 2 speelde tegen GSV Heemstede 2. Marijn van Kampen stapte als eerste aan tafel en had een lastige tegenstander, maar zijn tweede partij verliep beter. Ook al kwam hij twee games achter te staan, wist hij het om te keren en te winnen. Ook de dubbel met Dennis Janssen was een succes. Dennis was weer de sterkste speler deze avond en won zijn eerste twee partijen met die ongelofelijk harde smash van hem en de derde net niet. Pim Koelman is het laatste hulpmiddel als het team tekort komt en speelt vrij weinig deze dagen. Hij zorgde weliswaar voor een punt voor de eindscore en heel veel zweet bij de tegenstanders. 5-5 is de eindstand..

Team 3 reisde af om tegen Amstelveen 7 te vechten. Huib van Leeuwen serveerde als eerste en zag het eerste puntje aan zich voorbij gaan. Zijn andere twee sets waren zeer wisselvallig en werden eerlijk verdeeld met de tegenstander. Antoine van der Spek was in vorm en wist twee enkels en de dubbel samen met Peter Middel te winnen. Peter liet ook maar een set liggen en zorgde voor twee punten. 4-6 voor Uitgeest.

In de DUO competitie werd Uitgeest 1 met 5-0 afgestraft. Rob de Boer en Marcel Couwenberg wisten niet wat hen overkwam.
Uitgeest 2 hebben het gelukkig niet zo slecht gedaan. Wel 3-2 tegen HTC 4 in Hoofddorp verloren. Michel Switser en Peter Middel hebben beiden het puntje tegen de zwakkere tegenstandster weten te winnen.

Nieuws van de Bridgeclub Door: Paul Wijte

Schreef ik vorige week nog over een 'lonkende schoffel,' deze week heb ik, ingegeven door het prachtige lenteweer mijn postzegelgrote gazonnetje bewerkt met de verticuteerhark. En dat is hard werken. Ik snap eigenlijk niet dat ik geld betaal aan de sportschool, immers het verticuteren van het gazon is minstens vergelijkbaar met een setje van 10 workouts van 3 keer 10 aan die apparaten in de sportschool. Afijn, je trekt wel een hoop onkruid uit het gazon en het knapt allemaal bijzonder op. Diezelfde verticuteerhark zouden alle bridgers, symbolisch, kunnen gebruiken om gedurende de zomer het arsenaal aan bied-conventies eens een keer op te schonen. 'Exclusion Blackwood?' Vort, weg ermee! 'Tilburgse Twee?' Is zelfs verboden op clubniveau. Wegharken die conventie. 'Last Train,' 'New Minor Forcing'? Allemaal ballast. Vanwaar die tirade tegen die buitenmodel-conventies? Mwah, het hemd is nader dan de rok, we scoorden een kogelronde nul, doordat de tegenstanders zo'n buitenmodelletje gebruikten. En was ik nou zo verstandig geweest om niét te vragen wat zo'n bod betekende, dan had ik de maat van de bieder niet wakker gemaakt en hadden wij een vette top gescoord. Nu triggerde ik hem om nog eens even na te denken, en tja, slapende honden…

Wie we niet wakker hoefden te maken waren Jaap Molenaar-Karin Tushuizen. Met de hoogste score van de avond van bijna 70% leggen zij eer in, maar de eerlijkheid gebiedt te vertellen dat zij in de E-lijn eigenlijk onder hun niveau spelen. Hetzelfde kunnen wij zeggen van Henk Groen-Herman v Sambeek, met een mooie score van bijna 67%, in de C-lijn. Maar deze heren, v/h 'de cowboys,' hebben wel hun rondjes meegedraaid in de A-lijn, dus zo'n score zijn ze aan hun stand verplicht. In die A-lijn doen Klaas de Groot-Peter Kossen goede zaken met een behoorlijke score, waar de medestrevers achterblijven. Hun ruimte wordt gretig ingenomen door Marian de Vries-Truus Jansen en Henk Graafsma-Theo Vijn. Er tekent zich een beeld af.

A-lijn 1 Klaas de Groot-Peter Kossen 61,67% 2 Marian de Vries-Truus Jansen 59,17% 3 Henk Graafsma-Theo Vijn 57,50%
B-lijn 1 Jan Sinemus-Wim Weber 58,33% 2 Tiny ten Hoeve-Aad Wijte 57,50% 3 Theo Huising-Pieter Andringa 55,42%
C-lijn 1 Henk Groen-Herman van Sambeek 66,67% 2 Riet Balster-Evert Rozemeijer 52,78% 3 Lia Hendrikse-Corrie Nijsen 50,69% 3                 Anneke Pel-Karel Romkes 50,69%
D-lijn 1 Gerard Smit-Aad Stuijt 65,10% 2 Laura Bos-Annie Nijman 56,77% 3 Toos Schalk-Jaap Schalk 54,38%
E-lijn 1 Jaap Molenaar-Karin Tushuizen 68,23% 2 Jan van den Booren-Eddy Jansen 55,21% 3 Will Griffith-Loes Apeldoorn 53,65%

Stormvogels weer met beide voeten op de grond

Lisa Haije pareert een schot van DKV Viktoria Foto: Aangeleverd

Afgelopen zondag stond in het teken van de hervatting van de veldcompetitie. Na een succesvol micro-seizoen waarbij Stormvogels het kampioenschap behaalde was het nu van belang om punten te pakken en is de doelstelling om niet te degraderen. Tegenstander was DKV Victoria, die op de ranglijst niet veel hoger staat dan de Uitgeesters. Trainer/coach Ton van Duijn was vooraf optimistisch over de kansen van zijn ploeg, maar kwam bedrogen uit.

Stormvogels kwam oorspronkelijk op achterstand in de tweede minuut, maar wist dat vrijwel direct om te buigen naar een 2-1 voorsprong door scores van Ward Betjes en Eveline Nootebos. Geen van beide ploegen had een daadwerkelijk overwicht waardoor het een gelijkopgaande wedstrijd was met scores om en om. Weliswaar geen doelpunt-rijk spektakel, maar wel enerverend. Bij een stand van 5-5 in de 28e minuut was het routinier Gerard Valkering die zijn ploeg op een 6-5 voorsprong bracht. De Uitgeesters hielden deze vast tot aan de rust en konden tevreden zijn met het vertoonde spel. Van Duijn benadrukte tijdens de onderbreking dat het verzuimen van het benutten van kansen het grootste obstakel was. Accent op de aanval houden was dan ook het credo.

De tweede helft vertoonde aanvankelijk hetzelfde spelbeeld als de eerste. Beide ploegen wisten om en om tot scoren te komen, ware het dat nu de bezoekende ploeg vaker aan de goede kant van de score bleef. Het kantelpunt kwam in de 12e minuut. Stormvogels keek op dat moment tegen een 10-11 achterstand aan, maar kreeg een ultieme kans op de gelijkmaker in de vorm van een strafworp. Deze werd op onfortuinlijke wijze gemist, waarna DKV gedurende 10 minuten vleugels kreeg. In dit tijdsbestek liepen zij uit naar een 10-15 voorsprong, een gat dat onze dorpsgenoten niet meer konden dichten in de resterende speeltijd. Een teleurgestelde Van Duijn zag zijn ploeg uiteindelijk met 15-20 onderuit gaan. Na de euforie van het zaalseizoen staat Stormvogels weer met beide voeten op de grond en zal lijfsbehoud in de derde klasse het hoogst haalbare zijn.

Stormvogels F1 wint bij competitiedebuut

Het speelplezier van de jongste KV spelers spatte ervan af! Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Afgelopen zaterdag was een bijzondere dag voor de jongste jeugd van KV Stormvogels.

De allerkleinsten, variërend in leeftijd van 5-7 jaar speelden hun allereerste competiewedstrijd op eigen terrein. Tegenstander was Oranje Nassau uit Amsterdam. Met veel energie en passie speelden deze talenten van de toekomst een spannende partij. Daan van Duijn wist een prachtig doelpunt te maken en dit werd uitbundig gevierd. Beide ploegjes speelden op de aanval en wisten mooie combinaties te maken. Het spelplezier spatte er vanaf. Stormvogels wist nog een keer te scoren, deze keer was Quiryn Oldenburger trefzeker en met een 2-0 voorsprong raakten de toeschouwers in extase. Tegen het einde van de wedstrijd wist Oranje Nassau ook nog een keer te scoren, maar het mocht de pret niet drukken. Het F1 team van Stormvogels had gewonnen en dat mocht gevierd worden.

Ben je ook enthousiast over korfbal en wil je een keer vrijblijvend meetrainen, neem dan contact op met Nico Molenaar via 06-51218643

Seniorweb organiseert cursussen in Bibliotheek IJmond Noord

Cursus Films op tablet of pc

Dinsdag 18 en 25 april a.s. leren ambassadeurs van SeniorWeb u in twee lessen van twee uur hoe Windows Movie Maker werkt en, indien daar behoefte aan is, ook hoe het programma iMovie (Apple) werkt. U leert een filmpje te maken met een header en een trailer en zet daar muziek onder. Deze cursus wordt gegeven in de Baptistenkerk aan de Maerten van Heemskerckstraat 43 in Heemkerk. Aanvang: 14.00 uur.

Cursus Starten met de iPad

SeniorWeb start in Beverwijk een cursus, waarin u in vijf lessen van twee uur op opeenvolgende woensdagen (19 en 26 april, 3, 10 en 17 mei 2017, aanvang 09.30 uur) leert de iPad te bedienen, verbinding te maken met netwerken, te surfen en e-mailen, downloaden en werken met apps, over apps voor allerlei toepassingen en nog veel meer. Voorkennis is niet nodig. Neem wel uw eigen iPad mee. De cursus wordt gegeven in de bibliotheek aan het Kerkplein 5 in Beverwijk. Het bijbehorende cursusboek is voor € 15,50 te koop bij aanvang van de eerste les.

Cursus Starten met de Samsung-tablet

Vanaf 18 april t/m 16 mei leren vrijwilligers van SeniorWeb u in vijf wekelijkse lessen op dinsdagen van 9.30 – 11.30 uur omgaan met de Samsung Galaxy. U leert die te bedienen, verbinding te maken met netwerken, surfen en e-mailen, downloaden en werken met apps, over apps voor allerlei toepassingen en nog veel meer. Voorkennis is niet nodig.
Neem wel uw eigen Samsung- tablet (Note-Tab 1, 2, 3, 4 of 10.1) mee. Cursuslocatie: Baptistenkerk, Maerten van Heemskerckstraat 43, Heemskerk.

Deze cursussen zijn voor u georganiseerd door SeniorWeb in samenwerking met Bibliotheek IJmond Noord. Meer info en kaartverkoop via www.bibliotheekijmondnoord.nl (zie onder: Agenda) of bij de klantenservice in één van de bibliotheekvestigingen van Bibliotheek IJmond Noord.

Open Watersportdag: startschot voor watersportseizoen 2017

Flyboarden op Open Watersportdag Foto: Vincent Bloothoofd

UITGEEST - Watersportcentrum Uitgeest opent het watersportseizoen op zondag 23 april 2017 met de traditionele Open Watersportdag.

Op zondag 23 april 2017 vindt de 33e editie plaats van de Open Watersportdag van Watersportcentrum Uitgeest. Deze open dag geldt als opening van het watersportseizoen. Op de terreinen van de jachthaven aan de zuidoever van het Uitgeestermeer vinden vanaf 11.00 uur een verscheidenheid aan activiteiten plaats. Zo kunt u onder andere rondvaarten maken met verschillende boten, zijn er aquabubbels, is er een gezellige zeemansmarkt en is er bij de restaurants, maar ook op andere plaatsen over het hele terrein, levende muziek. Ook de jongsten worden hierbij niet vergeten; er is bijvoorbeeld een kinderkermis. Uiteraard wordt ook aan de innerlijke mens gedacht en is er een grote keus aan eten en drinken.

De organisatie van de Open Watersportdag is in handen van alle ondernemers van Watersportcentrum Uitgeest, gevestigd op deze mooie zuidoever van het meer. Voor bezoekers dé gelegenheid om kennis te maken met de vele kanten van de watersport én met de enthousiaste mensen die dat mogelijk maken.

Om de bereikbaarheid zo gemakkelijk mogelijk te maken, willen we bezoekers vragen om met de fiets te komen. In de nieuwe loods is een overdekte en gratis fietsenstalling. Komt u met de auto? Dan kunt u aan de overkant parkeren bij Recreatiepark Dorregeest. Daar vandaan vaart de hele dag een pontje op en neer. Ook die is gratis.

De Open Watersportdag vindt plaats aan de Lagendijk in Uitgeest en wordt om 13.00 uur geopend door de burgemeester van Uitgeest, mevrouw Wendy Verkleij. De festiviteiten duren tot 17.00 uur.

Meer informatie voor de Openwatersportdag Uitgeestermeer kunt u vinden op: http://www.watersportcentrumuitgeest.nl/ en www.facebook.com/openwatersportdag.

Onderlinge wedstrijden Unitas

Elena Bruschweiler, Michelle Peeperkoorn en Fabiene Woudstra

UITGEEST - Zaterdag 1 april werden de jaarlijkse onderlinge wedstrijden bij turnvereniging Unitas gehouden in sporthal de Meet. 35 selectieturnsters stonden om 09.15 uur klaar voor hun wedstrijd en allemaal hebben ze het beste uit zich zelf gehaald en mooie oefeningen laten zien.

De uitslag van de selectieturnsters

Senioren: 1. Annemarie den Boer 2. Evelien Schouten 3. Adaja Plinck,
Junioren: 1. Elina Muijskens 2. Zoe Guit 3. Jamie Beentjes, Jeugd: 1. Silvia Berkhout 2. Isa Timmermans 3. Linda den Boer
Pupillen 2: 1.Julia de Wildt 2. Marit Mulder 3. Dena Hourik en Sterre Bakker,
Instap/pupillen: 1. Iris de Ruijter 2. Puck Hessels 3. Pip Loose.

Dit jaar was er weer een loterij, met vele mooie en leuke prijzen, beschikbaar gesteld door de Uitgeester Ondernemers.

Unitas bedankt via deze weg de ondernemers voor hun sponsorbijdrage:
Aannemersbedrijf Piet Putter – Bas Putter Loodgietersbedrijf – Martens keukens en haarden – Facta – Hourik installatietechniek B.V. – Bouwbedrijf van der Eng – Groen finance BV – Bad boys brand – Cor Jongejans – ENK software – Paul Stambouw – Sjaak Jonker Electra – Zonstijl – Aannemersbedrijf Ruud Martens – Berkhout Electrotechniek.

Om 12.00 uur mochten de Jong Talent en recreatie turnsters laten zien waar ze de afgelopen tijd hard voor getraind hadden. En wat was het gezellig tijdens deze wedstrijd. De tribune zat helemaal vol met allemaal enthousiaste ouders, opa's, oma's, familie en vrienden. Alle turnsters hebben goed hun best gedaan en gingen naar huis met een medaille. Ook de 2 G-gym turnsters hebben mee gedaan aan hun 1e onderlinge wedstrijd en ze hebben ontzettend genoten van deze dag.

De uitslag van de Jong Talent:
1.Elles Neeft 2. Nikki Severijnse 3. Joanna Putter

De uitslag van de vrijdagmiddag:
Groep 1:1.Emma van Geenen 2. Fien van de Vlugt 3. Maaike Rol en Emily Groot. Groep 2:
1. Meike van Zutphen 2. Anouk Valkering 3. Dunya Cleeren, Groep 3:1.Isabel Carvalheira
2. Isa Groen 3. Britt Putter en Celine Leyen, Groep 4: 1.Amy Leeflang 2. Ciska de Boer

De uitslag van de Maandagmiddag:
Groep 1:1. Oliva Wielinga 2. Julia Joustra 3. Kriss Birringer, Groep 2.1. Amy Terluin 2. Anouk Duin 3. Luna Bloedjes, Groep 3: 1. Michelle Peeperkoorn 2. Elena Bruschweiler 3 . Fabienne Woudstra Groep 4:1.Tessa Buscop 2. Amy Kalfsvel 3. Robin van Baaren

Het was een zeer geslaagde dag met allemaal leuke wedstrijden!

Leren klaverjassen

HEEMSKERK - Op maandag 10 april a.s. van 13.30 tot 16.30 uur kunnen diegenen, die helemaal niet of enigszins kunnen klaverjassen, alle kneepjes leren tijdens het 'Leren Klaverjassen' in Buurtcentrum Het Spectrum. De kosten bedragen € 2,50 per keer. Buurtcentrum Het Spectrum vindt u aan Het Lauraplein 1 te Heemskerk, tel. 207777.

18 / 20

NIEUW: met een gids op zoek naar het Oer-IJ Elke woensdag een fietstocht en op zondag een wandelexcursie

Elke week zijn er in het Oer-IJ gebied rondleidingen onder leiding van een gids Foto: Aangeleverd

REGIO - Met ingang van april 2017 is het mogelijk om met een gids mee te gaan het Oer-IJ gebied in. Dat kan elke week; op woensdagmiddag is er een fietstocht en op zondagmiddag een wandeling. Er is ook een arrangement, waarbij de buitenexcursie wordt gecombineerd met een museum rondleiding in Huis van Hilde en een lunch in het museumrestaurant.

Het afgelopen jaar zijn de Oer-IJ gidsen opgeleid. Zo'n vijftig mensen uit de regio hebben de cursus met succes gevolgd. Allemaal enthousiaste vrijwilligers. Zij kunnen nu veel vertellen over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het groene gebied in de driehoek Alkmaar, Zaanstad, Velsen. Daar stroomde tot aan het begin van de jaartelling het Oer-IJ, een noordelijke zijtak van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. In het landschap is daar nog veel van terug te zien. Er is onderweg ook aandacht voor de bijzondere natuurwaarden van het gebied, nergens in Nederland is de natuur zo gevarieerd. Verder staan de gidsen stil bij de sporen van opmerkelijke menselijke activiteiten uit het verleden die hier zijn achtergebleven. Zoals de weidse polders, eeuwenoude dijken en historische verdedigingswerken. Ook het grondgebruik van nu krijgt aandacht.

Naast regulier fietstochten en wandelexcursies is het ook mogelijk een gids te bestellen voor een 'eigen' rondleiding met collega's, vriendengroep of in familieverband. Dat kan in principe op elke gewenste dag. Ook bij de invulling van zo'n maatwerk-arrangement zijn er legio mogelijkheden.

Huis van Hilde en de Stichting Oer-IJ werken nauw samen bij de organisatie van de excursies. In het museum van Huis van Hilde te Castricum wordt permanent de bewoningsgeschiedenis van Noord-Holland gepresenteerd aan de hand van archeologische vondsten en reconstructies. Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen rond dit thema. Een buitenexcursie onder leiding van een gids kost € 7,50 per persoon. Voor het uitgebreide Hilde-arrangement wordt € 27,50 in rekening gebracht. De startplaats voor de fietstochten en wandelingen is altijd bij Huis van Hilde, achter het station Castricum. Meer informatie op de website www.oer-ij.eu. Bellen kan ook naar Huis van Hilde: telefoon 023-5143247.

De excursies die worden aangeboden, staan los van het wandelevenement de Oer-IJ Expeditie op 25 mei. Die dag wordt samen met Le Champion georganiseerd. Wie daar meer over wil weten, bezoek de website: oerijexpeditie.nl

Programmering Osu Radio

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU Infomagazine (HH)
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale informatie
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH)
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Nonstop
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland
20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12:00 OSU Nonstop
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn
20.00 – 24.00 Binnenkort nieuw programma

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU – Nonstop
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak (Elke 2-weken Schoolradio)
13.00 – 16.00 Carroussel – Nonstop met Lokale Informatie
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis
17.00 – 20.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the 70ties & 80ties
22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 10

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 11.00 OSU Nonstop
11.00 – 12.00 Oranje Top-30
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
14.00 – 18.00 OSU – Info Carrousel
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret
13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands
22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters waarbij Uitgeester-gezelligheid en Lokale informatie voorop staat.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van Jong tot Oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

The Passion in Uitgeest

SOL Naaldkoor Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Een lokale versie van 'The Passion' wordt opgevoerd door samenwerking van de koren Sound of Life uit Uigeest en Het Naaldkoor uit Santpoort-Noord. Dit muziekproject zal op zaterdag 8 april a.s. om 19.00 uur in de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk, Langebuurt 37 in Uitgeest plaats vinden en in de Naaldkerk, Frans Netcherlaan in Santpoort.

Sound of Life is een vrij jong koor en bestaat uit ongeveer 20 leden. Zij oefenen op donderdagavond om 19.30 uur in de kerk en zingen elke vierde zaterdag van de maand om 19.00 uur.

Vieringen Parochie O.L. Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 5 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 7 april: 15.00 uur Kruisweg.
Vrijdag 7 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.

Zaterdag 8 april: 19.00 uur De Passion m.m.v. Sound of Life en het Naaldkoor uit Santpoort Noord *).
Palmzondag 9 april: 09.30 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo. De palmtakjes worden uitgedeeld. Er is koffiedrinken in de Klop.

*) Het lijdensverhaal wordt verteld, afgewisseld door veel muziek van Nederlandstalig repertoire. De lokale versie van 'The Passion' wordt opgevoerd door samenwerking van de koren Sound of Life uit Uitgeest en het Naaldkoor uit Santpoort-Noord. Sound of Life is een vrij jong koor en bestaat uit ongeveer 20 leden. Zij oefenen op donderdagavond om 19.30 uur in de kerk en zingen elke vierde zaterdag van de maand om 19.00 uur.

Palmzondag 9 april in de Onze Lieve Vrouwe Geboorte

UITGEEST - Om 11.15 uur zal de Palmpasen gezinsviering zijn met medewerking van het koor Sound of Life. Alle kinderen mogen, met of zonder palmpasenstok, om 11.00 uur verzamelen bij Geesterheem.

Kapelaan Mario Agius zal dan met de kinderen in processie naar de kerk lopen. Het is de bedoeling dat de ouders naar de kerk gaan om daar de kinderen te zien binnen komen. Elk jaar is dit weer een bonte en vrolijke optocht. In de kerk maken zij dan nog een rondje, zodat alle ouders, oma`s en opa`s en andere belangstellenden de tijd hebben om de Palmpaasstokken te bewonderen. Hopelijk is de opkomst groot!

'Herman in een bakje Geitenkwark' bij De Zwaan Cultureel

Herman in een bakje geitenkwark Foto: Menno van der Bijl

UITGEEST - Wees de Christoffel Columbus van theaterland en ontdek het tweede programma van Herman in een bakje Geitenkwark als eerste. Reis af naar uw favoriete theater en beleef een avond die de verwachtingen van zelfs de meest doorgewinterde ontdekkingsreiziger zal overtreffen.

Humor? Check. Muziek? Check. Avontuur? Dubbelcheck. Bizons? Dat zou zomaar eens kunnen. Herman in een bakje Geitenkwark '2': koloniseer een stoel voordat het te laat is.

Herman in een bakje Geitenkwark treedt op zaterdag 15 april op, aanvang 20.15 uur. Toegangsprijs: € 12,50, Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal ( mits nog beschikbaar) of via de online kaartverkoop (www.dezwaancultureel.nl).

Vieringen Parochie O.L. Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 5 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 7 april: 15.00 uur Kruisweg.
Vrijdag 7 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.

Zaterdag 8 april: 19.00 uur De Passion m.m.v. Sound of Life en het Naaldkoor uit Santpoort Noord *).
Palmzondag 9 april: 09.30 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo. De palmtakjes worden uitgedeeld. Er is koffiedrinken in de Klop.

*) Het lijdensverhaal wordt verteld, afgewisseld door veel muziek van Nederlandstalig repertoire. De lokale versie van 'The Passion' wordt opgevoerd door samenwerking van de koren Sound of Life uit Uitgeest en het Naaldkoor uit Santpoort-Noord. Sound of Life is een vrij jong koor en bestaat uit ongeveer 20 leden. Zij oefenen op donderdagavond om 19.30 uur in de kerk en zingen elke vierde zaterdag van de maand om 19.00 uur.

Kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Uitgeest-Akersloot

Zondag 9 april om 10.00 uur in Uitgeest, Castricummerweg. Voorganger ds. B. Appers: Palmpasenstokken maken met de kinderen.