De Uitgeester

11 januari 2017

De Uitgeester 11 januari 2017


Henk Kempers

Henk Kempers Foto: Kees Deken

Door: Kees Deken

UITGEEST - De 63-jarige Henk Kempers is al vele jaren coördinator van het Internationale Cor Groenewegen Toernooi (ICGT), dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de meest aansprekende jeugdtoernooien in Nederland. Naast zijn baan als accountant is Henk ook nog druk met vrijwilligerswerkzaamheden als bestuurslid van NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) en van Stichting Financiering Bouw Sportaccommodaties Amsterdam (SFBSA). Een nominatie als IJmonder van het jaar is daarom wel op zijn plaats. Deze nominatie is geïnitieerd door zijn vriend Erwin Duits.

Organisatie ICGT
Henk: "In de jaren 80 wilde de toenmalige Voetbal Vereniging Uitgeest een aansprekend toernooi op jaarlijks terugkerende basis organiseren.Vanwege mijn toenmalige bestuursfunctie bij de KNVB had ik contacten met verenigingen uit binnen- en buitenland en zodoende kwam men bij mij uit. Vooral de eerste jaren was het een heel avontuur en veel geïmproviseer om clubs uit het voormalige Oostblok deze kant op te krijgen. Het gebeurde bijvoorbeeld, dat een bus van deelnemers uit Rusland met 30 km per uur van de snelweg gehaald werd. Dan moesten we via via regelen dat er een monteur werd gestuurd. In die tijd werden spelers ondergebracht in verschillende pensions en kleine hotels in onder andere Wijk aan Zee en Bergen. Tegenwoordig speelt dit zich allemaal in Motel van der Valk af. Dat maakt het qua organisatie een stuk overzichtelijker".

Henk combineerde zijn vakanties vaak met het bezoeken van buitenlandse clubs om zo het toernooi vorm te geven. "Het kan van toevalligheden afhangen hoe een club op het toernooi terecht komt. Ik stond tijdens een vakantie eens met autopech in de omgeving van Freiberg in Duitsland, waar ik in afwachting van reparatie, op een terras de regiokrant las. Hier stond een artikel in over aansprekende resultaten van het plaatselijke jeugdteam. Omdat ik toch moest wachten heb ik daar een bezoek gebracht met als resultaat dat ze twee jaren als verdienstelijk deelnemer mee hebben gedaan aan het ICGT toernooi," aldus Henk.

Door de jaren heen zijn er inmiddels zo'n 180 verschillende clubs op het toernooi langs gekomen. Vaak is er tijdens het toernooi aandacht voor een goed doel in de vorm van een loterij of veiling. In het verleden is onder andere ingezameld voor dakloze kinderen uit Colombia en stichting MS research. Tegenwoordig is de organisatie geprofessionaliseerd met liefst elf verschillende coördinatoren die zo'n 250 vrijwilligers aansturen.

Toekomst
Henk : "Ik zou volgend jaar nog graag eens een top vrouwen-voetbaltoernooi willen organiseren. Dat zal dit jaar nog niet lukken vanwege het EK vrouwenvoetbal." Over het komende jeugdtoernooi wil Henk tenslotte nog wel een tipje van de sluier oplichten: "We gaan voor vier Nederlandse eredivisieclubs en vier buitenlandse clubs, waarvan we met AZ en Benfica in een vergevorderd stadium zijn".

Hiske Brouwer

Hiske Brouwer Foto: Jaap van Egmond

Door: Jaap van Egmond

UITGEEST - Hiske Brouwer, educatief medewerkster van het Velsense Pieter Vermeulen Museum, is genomineerd voor de 'IJmonder van het Jaar', een prijs uitgeloofd door Dagblad Kennemerland en de IJmuider Courant. Momenteel worden de voorverkiezingen gehouden, waarbij het publiek stemt voor de finalisten. En het wordt spannend: de 42-jarige Uitgeestse staat momenteel op de derde plaats in de tussenstand. Over enkele weken weten we wie IJmonder van het Jaar is geworden. De verkiezing vindt plaats op 6 februari in het Kennemer Theater.

Piet Paree, directeur van het Velsense museum, heeft Hiske genomineerd. Of ze er blij mee is? "Jazeker, ik vind het heel eervol", zegt ze. "Maar eigenlijk hadden alle vrijwilligers van het Pieter Vermeulen Museum van mij voorgedragen mogen worden. Al die mensen leveren een grote bijdrage aan de activiteiten die we houden. Zonder hen zijn er geen tentoonstellingen". Ze vervolgt: "Wat ik leuk vind aan de nominatie is dat de natuur- en milieueducatie zo onder de aandacht komt. Dat draagt bij aan de bewustwording bij nog meer kinderen wat hun eigen invloed op de natuur en het milieu zou kunnen zijn. Maar daarnaast is het ook leuk voor het Pieter Vermeulen Museum. Dat staat nu ook vol in de aandacht door de publiciteit, die de nominatie met zich meebrengt."

Brouwer stelt in al haar tentoonstellingen kinderen met de natuur in aanraking brengen centraal: "Als kinderen de natuur zelf beleven, dan blijft het veel beter hangen. Als je ze op het strand bijvoorbeeld vertelt dat weggegooid plastic nooit meer vergaat, dan maakt dat indruk. Veel meer dan wanneer het op school via het digibord wordt verteld."

Brugklassers
Ze maakt zich zorgen: "Ik heb weleens het idee dat kinderen vervreemden van de natuur. Laatst waren er brugklassers te gast in het museum. Die kinderen wisten niet de verschillen te benoemen tussen een mannetjes- en een vrouwtjeseend". Ze vervolgt: "Daarom is het zo belangrijk dat je bij ons de natuur kunt voelen, ruiken en van dichtbij kunt zien. Dan krijgen kinderen er aandacht voor. Het is mooi dat wanneer je iets uitlegt, je er meteen iets bij kunt pakken dat kinderen mogen aanraken.'' De inspanningen van Brouwer en haar vrijwilligers leidde er vorig jaar toe dat het Velsense museum uitgeroepen werd tot 'Kidsproof museum 2016'. Het museum werd maar liefst boven 57 andere musea in Nederland verkozen. Brouwer: "De jury vond dat je in ons museum een prachtige speurtocht kunt maken, waarbij de natuur echt te beleven valt".

Of ze er zelf nog wat aan doet om IJmonder van het Jaar te worden? "Nee, niet echt. Ik ben bijvoorbeeld niet actief op social media. En misschien is dat onverstandig. Ik heb gehoord, dat als je een kans wilt maken je dan behoorlijk je netwerk moet aanspreken. Ik zie het wel".

Uitgeesters genomineerd als 'IJmonder van het Jaar 2016

UITGEEST - De zesde verkiezing van 'IJmonder van het Jaar 2016' is in volle gang. Deze verkiezing, georganiseerd door het Noord-Hollands Dagblad en IJmuider Courant telt zestien kandidaten. Zij zetten zich met passie in voor de samenleving, ieder op zijn of haar eigen manier. Twee Uitgeesters; Henk Kempers en Hiske Brouwer staan ook voorgedragen om deze titel in de wacht te slepen. Tot 26 januari aanstaande kan nog worden gestemd op www.ijmuidercourant.nl. De zes kandidaten met de meeste stemmen gaan naar de finale in het Kennemer Theater op maandag 6 februari aanstaande.

De gelukkige winnaars van de kerstpuzzels!

We ontvingen heel veel goede inzendingen voor de 'zoek de verschillen' puzzel in de krant van 14 december en de kerstpuzzel in de krant van 21 december. De oplossing van de kerstpuzzel was: kerstmis is het feest van samenzijn.

De winnaars zijn:

Siro/Marskramer, familiespel (t.w.v. € 17,50)
Fé Beentjes, Romy Paling, H. Verduin en Nicoline Jonker

Boek- en kantoorboekhandel Schuyt, cadeaubon € 10,-
Ad van de Heijning en Suzan Hageman

Monkey town, cadeaubon € 7,50
Sven Wormsbecher, L. Hemmer, Jasmijn Pietersen en Tijn Verdoorn

Bob's, een tegoedbon voor een uur bowlen
Jordi Klaver

Taqa Theater de Vest, 2 kaarten voor Wiener Strauss Ensemble t.w.v. € 34,50 per kaartje
R.E. de Graaf-Winter

Vreeburg 2.0, mandje wijn t.w.v. € 45,-
C.M. van Kooten Breetveld en Wolter Beers

Dick Kok Keurslager, cadeaubon t.w.v. € 25,-
Ria van Hameren en Ria Heijne-Zonneveld

Mooier Dan, cadeaubon t.w.v. € 10,-
Edith Konijn en W. van Noort

Restaurant Klaas, cadeaubon t.w.v. € 25,-
Ans de Goede-Stam en Floris van Leeuwen

BeauZen, cadeaubon t.w.v. € 25,-
Dana Vergonet en Christien Stokman

Bakkerij Putter, groot spijsbrood
M. van Kampen en M. Nuijens

Bakkerij Putter, oudhollandse tulband
Karin Groneman en L. Plaisier

Bakkerij Putter, Uitgeester koffie
R. Bruijns en Jan Heijne

Alle winnaars van harte gefeliciteerd en veel plezier met jullie prijs. De ondernemers willen wij hartelijk bedanken voor het beschikbaar stellen van de prijzen!

Inschrijving geopend voor serie Oer-IJ lezingen

Oer-IJ gebied Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Stichting Oer-IJ organiseert in samenwerking Bibliotheek IJmond Noord en het Huis van Geschiedenis Midden Kennemerland de serie Oer-IJ lezingen zoals die eerder in het Huis van Hilde zijn gegeven.

Tijdens deze lezingen komen verschillende deskundigen vertellen over de boeiende geschiedenis van het Oer-IJ gebied. Aan de orde komen het Militair-strategische landschap (Lia Vriend), de natuur (Ron van 't Veer), de pre-industriële ontwikkeling (Wladimir Dobber) en de waterstaatkundige geschiedenis ( Rob Veenman) van het Oer-IJ. De respectievelijke data zijn 31 januari, 28 februari, 28 maart en 18 april. De lezingen vinden plaats in het Huis van Geschiedenis, Westerhoutplein 2a in Beverwijk. Tot de eerste lezing op 31 januari kunt u met korting op deze serie lezingen inschrijven. Kaartverkoop verloopt via de website van de bibliotheek (www.bibliotheekijmondnoord.nl) of via de klantenservice in een van de vestigingen. Op de website vindt u ook meer informatie over de afzonderlijke lezingen.

EUGENIE HERLAAR BIJ DE KVB

Eugènie Herlaar in Uitgeest


UITGEEST - Dinsdag 17 januari a.s. komt Eugènie Herlaar naar Uitgeest en geeft een lezing voor de leden van de Katholieke Vrouwen Beweging (KVB).
Eugènie kreeg landelijke bekendheid toen zij, als eerste vrouw in ons land, bij de televisie redacteur/verslaggever en nieuwslezer werd van het journaal.
Zij zal deze avond komen vertellen over haar tijd bij het NOS-journaal en Ontwikkelingen in de Mode. De avond begint om 20.00 uur in Dorpshuis de Zwaan.

Rectificatie 'Zwembad de Zien vult zich met grootse plannen'

In de tekst van het voorpagina artikel van vorige week staat foutief vermeld: 'Er wordt gefaseerd geïnvesteerd in techniek; er komen binnenkort zonnecollectoren op alle daken. Dit is in de Uitgeester omgebogen tot: 'Er wordt gefaseerd geïnvesteerd in techniek; er komen binnenkort zonnepanelen op alle daken'.
De juiste informatie is: 'In fase één (vóór opening seizoen 2017 (Koningsdag) investeert De Zien in zonnecollectoren op alle daken, waarna fase twee in beeld komt met warmtepompen. Fase drie omvat zonnepanelen om de pompen te voorzien van stroom'.

Brandweer bevrijdt aalscholver uit boom

Aalscholver gered door brandweer Foto: Ruben Noom

UITGEEST - De vrijwillige brandweer van Uitgeest werd op zondag 8 januari rond 16.15 uur gealarmeerd voor hun eerste inzet in 2017.

In een weiland aan de Sluisbuurt zat een aalscholver vast in een boom. De vogel was verstrikt geraakt in een stuk lokaas met visdraad en vervolgens vast komen te zitten. De brandweer werd op verzoek van de dierenambulance gealarmeerd omdat de dierenambulance-medewerkers er niet bij konden komen. De brandweer heeft een ladder gezekerd aan de boom, waarna de tak waaraan de aalscholver vast zat, doorgezaagd kon worden. De aalscholver is meegenomen door de dierenambulance.

Bron:http://112-uitgeest.nl

Over gelukkig nieuwjaar

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

We hebben onze dierbaren onlangs door een kaartje, via Facebook of persoonlijk contact een 'gelukkig nieuwjaar' gewenst. We wensen dat de ander gevrijwaard blijft van pijn, verdriet, verlies, ziekte en andere tegenvallers. Ook ik wens alle lezers dat van harte toe. Helaas kunnen tegenslagen je altijd overkomen. Ik wens je daarom vooral toe dat je, onafhankelijk van wat er op je pad komt, steeds het geluk kunt blijven zien en je goed kunt voelen. Wat ons overkomt kunnen we vaak niet veranderen, maar we hebben wel de mogelijkheid om de manier, waarop we daarmee omgaan, te kiezen. Hoe? Lees verder!

Het leven is altijd onvoorspelbaar, oncontroleerbaar en veeleisend. Al of niet door de (soms verschrikkelijke) omstandigheden voelen we ons dikwijls boos, verdrietig, gefrustreerd, jaloers, nerveus, gespannen, angstig, gekwetst etc. Hoe mooi zou het zijn als we in staat zouden zijn om deze gevoelens zelf te veranderen in positieve gevoelens, zoals berusting, blijheid, vrolijkheid, zekerheid en zelfvertrouwen De één bezit dat vermogen van nature, zelfs als het leven heel erg tegenzit. Voor de ander is het niet zo eenvoudig om zich over tegenslagen heen te zetten. Uit onderzoek blijkt dat iemands vermogen om geluk te ervaren voor 50% wordt bepaald door erfelijke factoren, voor 40% door wat iemand doet en 'slechts' voor 10% door de omstandigheden, door wat je overkomt! Het is dus interessant hoe je die 40% van je geluk zelf kunt maken! Ik las onlangs 'Het boek van vreugde', dat de ontmoeting tussen de Dalai Lama en bisschop Desmond Tutu (die ongelooflijk veel ellende in hun leven hebben moeten overwinnen) beschrijft. Beide mannen bespreken wat je allemaal kunt doen om je gelukkiger te voelen. Ik geef hieronder graag mijn eigen samenvatting van de tips die beide Nobelprijswinnaars hebben voor mensen, die er een hele klus aan hebben om zichzelf positieve gevoelens te bezorgen:

Dankbaarheid
Bedenk bij elke tegenslag wat er allemaal wél goed gaat. Tel je zegeningen en vooral: wees dankbaar voor al het goede en positieve in je leven! Bedenk bijvoorbeeld: Je hebt een dak boven je hoofd, elke dag te eten en mensen om je heen die om je geven.Bedenk dat je negatieve gevoel te maken heeft met de manier, waarop je tegen de situatie aankijkt. Bekijk het eens vanuit een andere invalshoek, vanuit een ander perspectief. Zo had ik er laatst de pest over in dat ik tot op mijn onderbroek nat regende op de fiets. Maar toen herinnerde ik mij iemand die lang in de gevangenis had gezeten en altijd blij werd in de regen, omdat dat voor hem zijn vrijheid symboliseerde en ik vond het op slag minder erg!

Nederigheid
Bedenk dat we allemaal mensen zijn met onze goede en minder goede kanten en eigenschappen. En we kunnen allemaal fouten maken of verkeerde keuzes. Onze bedoelingen zijn echter altijd goed. Respecteer daarom altijd de ander om wie hij of zij is. En respecteer vooral ook jezelf met al je kwaliteiten en onhandigheden!

Humor
Humor is het beste wapen tegen spanning en stress. Maar maak nooit grappen ten koste van een ander. Zelfspot is echter enorm gezond! En lachen ook (wetenschappelijk bewezen)!

Acceptatie
Verdriet is bijna altijd begrijpelijk, maar niet altijd wenselijk. Acceptatie van de situatie kan helpen. Met 'acceptatie' bedoel ik in dit verband: Stoppen met weerstand bieden tegen onveranderlijke zaken. Mijn voormalige buurman had als levensmotto: 'Accepteer wat je niet veranderen kunt en verander wat je niet accepteren kunt.' Kortom: Stop je energie in dingen waar je invloed op kunt uitoefenen!

Vergeving
Regelmatig voelen we ons gekwetst of beschadigd door anderen of kunnen we zelfs haatgevoelens jegens anderen ontwikkelen. Wellicht helpt het je dan om te bedenken dat er een verschil is tussen hoe mensen zíjn en wat ze dóen. Je kunt andermans dáden veroordelen en toch houden van de persoon zélf. En als je dat verschil kunt zien, kun je de ander zijn daad vergeven, ook al keur je die niet goed.

Compassie
Als mensen anderen pesten of kleineren of zich hooghartig gedragen, doen ze dat uit onzekerheid. Mensen schelden of verheffen hun stem uit frustratie. Laat je niet imponeren en veroordeel zulk gedrag niet, maar bedenk dat het voortkomt uit onvermogen van de ander om zich anders te uiten. En heb ook compassie met jezelf wanneer je (ongewild) kwetsend bent geweest. Denk er echter wel om de ander je excuses aan te bieden!

Edelmoedigheid
Je kunt heel blij worden van een goede daad voor een ander. Je wordt rijk van geven! Van het weggeven van materiële zaken, maar ook van het geven van tijd aan een ander. Altruïsten, mensen die in de eerste plaats aan anderen denken, zijn vaak de gelukkigste mensen. Maar wees ook edelmoedig naar jezelf en wees gelukkig om wat je jezelf gunt!

Gezond
Niet alleen lachen is gezond. Inmiddels is het al talloze malen wetenschappelijk bewezen dat negatieve gevoelens tot weerstandsvermindering en ziekte leiden en positieve gevoelens tot gezondheid. Ik wens je daarom voor 2017 en de jaren daarna niet alleen voorspoed, maar vooral ook het vermogen om in elke situatie positief te blijven denken! Gelukkig Nieuwjaar!

In 2017 Fitkids bij Fysio Uitgeest

Karlijn van de Worp Foto: Anita Webbe

Alle kinderen die willen sporten maar door langdurige beperkingen niet mee kunnen doen op reguliere sportclubs OPGELET! Vanaf 2017 biedt Fysio Uitgeest Fitkids aan.

Fitkids is een geprotocolleerd fitness- en oefenprogramma, opgezet door Stichting Fitkids, voor kinderen met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. Deze kinderen kunnen bij Fitkids gedurende een aantal maanden trainen en bewegen onder professionele begeleiding. Bij elk Fitkidscentrum is een kinderfysiotherapeut betrokken. In een Fitkids-uur wordt er zowel individueel op fitnessapparatuur, als in groepsverband getraind. In groepsverband worden er allerlei soorten sport en spel gedaan.

Voor wie
Fitkids is er voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening, die een inactief leven leiden. De kinderen worden meestal doorverwezen door een kinderarts of specialist. Aan Fitkids doen bijvoorbeeld kinderen mee met astma, taaislijmziekte, downsyndroom, diabetes, jeugdreuma, DCD, autisme of een aangeboren hartafwijking.

Doel van Fitkids
In Fitkids ontdekken de kinderen weer het plezier en het nut van bewegen. Een belangrijk doel is het verbeteren van de fysieke en mentale conditie. Voor ieder kind worden er ook individuele doelen gesteld. In Fitkids wordt het kind gestimuleerd om na het doorlopen van het Fitkidsprogramma door te gaan met een andere sport of activiteit.

Kosten
Fitkids wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Fitkids bij Fysio Uitgeest
Het Fitkids-uur zal plaatsvinden op de dinsdag en donderdag van 16.00 – 17.00 uur in Medisch Centrum Molenstraat te Molenstraat 1 onder begeleiding van kinderfysiotherapeut Karlijn van de Worp.

Heb jij interesse in Fitkids? Meld je dan aan! Een informatiefolder met inschrijfformulier ligt op verschillende locaties, bij ons in de praktijk, de scholen in de regio, bij huisartspraktijken en bureau jeugdzorg. Stuur het inschrijfformulier op of kom langs bij de praktijk. Natuurlijk kun je ook de website bezoeken: www.fysiouitgeest.nl of bellen:0251-313040 of 0251-313894

Karlijn van de Worp
0251-313040 of 0251-313894
Fysio Uitgeest, Molenstraat 1
1911 BR Uitgeest
www.fysiouitgeest.nl

DLL wandeljaar 2017 van start met de Domineestuin Route

Wandelroute langs vele mooie plekjes Foto: Aangeleverd

REGIO - Na een succesvolle december wandelmaand met de Kerstlichtjes Avondwandeling (172 deelnemers) en de Oliebollen Snerttocht ( 230 deelnemers ) start Wandelsportvereniging De Laatste Loodjes deze maand met de reeks midweekse wandelingen. Elke maand een leuke wandeling, op een wisselende dag, telkens vanuit een andere startlocatie met een afstand van ongeveer 10 km.

Op vrijdag 13 januari a.s. vindt de 1e ochtendwandeling De Domineestuin Route plaats vanuit de startlocatie Wormer Vendeliers, Knollendammerstraat 14, 1531 BE Wormer. Inschrijven kan vanaf 9.15 uur, de gezamenlijke start is om exact 10.00 uur. Iedereen loopt zijn eigen tempo en er wordt onderweg niet gepauzeerd. Kosten voor DLL leden € 1,50, bondsleden € 2,50 en niet leden € 3,50. Bij de start ontvangt iedere deelnemer een tegoedbon voor een kop koffie of thee en een parcours beschrijving.

Het wordt een wandelroute langs vele leuke plekjes in de Zaanstreek met veel bezienswaardigheden. Vanuit Wormer gaat de route langs het Zwet, Bartelsluis en via de Kalverringdijk over de Zaanse Schans. Daarna door oud-Zaandijk naar het mooie Zaanse wijkje de Domineestuin, verder naar Wormerveer naar de tuin van 't Hof van Saenden waar men kan genieten van de fraaie voorgevel van het wooncomplex. Vervolgens de Wandelweg, door het Wilhelminapark en over de Zaanbrug terug naar de startlocatie. Iedereen, lid of geen lid,kan meewandelen en is van harte welkom. Een ronde van twee uurtjes wandelen zorgt voor een heerlijke sportieve start van 2017! Alle verdere informatie: www.wsvdelaatsteloodjes.nl

Wie is wie?

Foto: Beeldbank Vereniging Oud Uitgeest

Op deze foto staat een groep meisjes die de Operette Assepoester hebben opgevoerd. De foto is afkomstig van Jaap van der Eng. Verdere informatie ontbreekt. Graag willen wij weten, welke vereniging dit was en wanneer en waar deze operette werd opgevoerd. Natuurlijk zijn we ook zeer benieuwd naar de namen. Daarom is de foto genummerd. De foto is ook te zien op onze website: www.ouduitgeest.nl bij Wie is wie. Daar kunt u uw antwoorden aan ons doorgeven. Ook kunt u telefonisch reageren bij Nel Tromp-van Baar 0251-311572 of Herman Tervoort 0251-313196.

5 / 12

Wie is Columniste Nancy Brantjes?

Nancy Brantjes Archieffoto uit 1991: Nancy Brantjes


Oud-Uitgeestse Nancy Brantjes trekt zich al vanaf 1993 het lot aan van de armsten van centraal Costa Rica. Om haar doelen te bereiken is sinds 12 april 2000 de Alpizar Stichting opgericht. Deze stichting ondersteunt vanuit de thuisbasis Uitgeest het werk van Nancy Brantjes.

Als student landbouwkundig ingenieur met lesbevoegdheid liep zij in 1991 voor haar afstuderen een buitenlandse stage in Costa Rica. Het verblijf was gepland voor een paar maanden. Maar dat liep even anders. Nancy werd verliefd op Johnny Alpizar, haar stagebegeleider uit een bijzonder arm gebied aldaar. Na haar afstuderen vertrokken zij naar Jaris de Mora in centraal Costa Rica waar zij geconfronteerd werd met de armoedige leefomstandigheid van de mensen. Dat riep om verbetering en die roep was bij Nancy niet aan dovemansoren gericht. Na een jaar kregen haar ouders Cees en Marga Brantjes in Uitgeest te horen dat hun dochter ging trouwen en dat zij uitgenodigd waren bij dat huwelijk aanwezig te zijn. Zij schrokken hevig van de armoedige situatie, waarin hun dochter leefde en werkte. Moeder Marga zei bij het zien van Nancy's huis: "Kind, moet je hier leven? Kom toch mee naar huis". Dat liep even anders. Het dorpje Jaris de Mora in Costa Rica werd Nancy's nieuwe huis.

De ouders kwamen met verhalen, foto's en videobeelden thuis en begonnen een actie voor financiële ondersteuning voor het 'ontwikkelingswerk' van hun dochter. Die acties kregen steeds meer gestalte en structuur en dat leidde in 2000 tot de oprichting van de Alpizar Stichting. Nancy heeft daar in de afgelopen jaren veel verbetering aangebracht in onder andere het onderwijs bij de scholen in de dorpjes Jaris de Mora, La Palma, Bajo Morado, Quitirrisi, Barbacoas, Bustamante en Bajo Loaiza. Ook de gezondheidszorg, het milieu (o.a. schoon drinkwater) en bestrijding van het drugsgebruik door voorlichting aan de jeugd werden aangepakt. Dit alles doet zij daar zonder enige financiële vergoeding. Nancy Alpizar-Brantjes is arm met de armen en zegt altijd: "Ik heb niets nodig".

Huisje waar Nancy verbleef in 1992

Meer over het werk van de Alpizar Stichting: http://www.alpizar.nl

Help! Ik heb geen telefoon

Nancy Brantjes (foto uit 1991)

Oud-Uitgeestse Nancy Brantjes woont al 23 jaar in Costa Rica. Ze is verliefd geraakt op Johnny Alpizar én op het land. Ze trekt zich het lot aan van de armsten van centraal Costa Rica. Om haar doelen te bereiken is de Alpizar Stichting opgericht. Deze stichting ondersteunt vanuit de thuisbasis Uitgeest het werk van Nancy Brantjes. Zie haar introductie elders in deze krant.

Help! Ik heb geen telefoon

"Op 9 september 2016 hadden we een stormbui in ons dorp, waarna ik ´s avonds thuis kwam in een huis zonder elektriciteit, telefoon en internet. Als hier de electriciteit of telefoon uitvalt, kunnen we dat telefonisch doorgeven. Maar als je geen telefoon hebt, is dat moeilijk. Met een mobieltje is het bijna onmogelijk, want je moet heel lang wachten (10 tot 45 minuten) voor gehoor, en toetsen indrukken. Gelukkig hadden we 's morgens weer elektriciteit. Maar geen telefoon.

De volgende dag vroeg ik de telefoon te leenvaan mijn schoonmoeder, om de 'Telecom' te bellen. Het lukte me om onze klacht te registreren. Vanaf dat moment moet er de hele tijd een volwassene thuis zijn om de reparateur te kunnen ontvangen. Meestal duurt zoiets een paar dagen. Maar na 5 dagen was er nog niemand langs geweest. Ik belde nog maar een keer naar de klachtentelefoon. Nee, ze waren me niet vergeten: ik was effectief geregistreerd. Vooral de internetaansluiting misten we erg. Mijn zoons konden bepaalde huiswerkopdrachten niet uitvoeren. Na 8 dagen ging ik maar eens persoonlijk langs bij het kantoor van 'Telecom'. Ze beloofden me haast te maken met de reparatie. Ik vroeg of ze mij niet een computer met internetaansluiting konden lenen om even mijn e-mail te checken. Maar nee, geen sprake van.

Na vele dagen begon ik al gewend te raken aan de stille telefoon, toen ein-de-lijk een techneut langs kwam. Hij nam de schade op over de hele lijn, en zei dat het niet makkelijk was om dit te repareren. Toch had ik na een uurtje zowaar weer telefoon en internet! De pret mocht niet lang duren: na drie dagen viel de telefoon weer uit. Ik ging maar eens op straat kijken wat er aan de hand was. De telefoonkabels zijn bovengronds. Zag niets vreemds. Ik praatte met verschillende buren. Zij hadden ook geen telefoon. Ik besloot een uitgebreide brief te schrijven aan het 'Telecom'-bedrijf, waarin ik uitlegde dat ik en mijn familie urgent telefoon en internet nodig hadden. En het belangrijkste aan het eind van de brief: "Om legale redenen verzoek ik u vriendelijk om mij binnen drie weken van antwoord te voorzien". Met bewijs van ontvangst. Een foefje dat ik veertien jaar geleden heb geleerd en dat in Costa Rica kleine wondertjes kan verrichten. En zowaar, één dag na het inleveren van mijn brief, had ik weer telefoon en internet. Tot vandaag de dag. Maar het verhaal is nog niet over. Ik heb een buurvrouw die tegen de 60 loopt, voor haar geestelijk en lichamelijk gehandicapte dochter zorgt en geen auto heeft. Zij kan niet zomaar weg van huis voor een boodschap of zelfs in geval van nood. Haar mobieltje doet het vaak niet. Ik merkte dat haar huislijn niet was gerepareerd. Ze was ten einde raad met de telefoon, want deze haperde al sinds maanden, al vóór de stormbui. Snel maakte ik een kopietje van de brief, die ik had gestuurd, en legde haar uit dat ze de brief kon kopiëren, maar de namen en de situatie moest veranderen. En na een paar dagen had óók zij een werkende telefoonlijn."

Door: Nancy Brantjes

Café 't Portiertje viert tienjarig bestaan

UITGEEST - Op 18 januari 2017 viert Café 't Portiertje aan Langebuurt 16 alweer haar tien-jarig jubileum. Dit zal groots worden gevierd met een weekend vol gezelligheid en diverse optredens. Entree is het gehele weekend gratis!

Hoe het begon
Vader en moeder Scholten wilden het liefst een kroeg beginnen in Uitgeest en daarom kocht Jeroen, samen met Jim en Dennis, de Smederij en doopte deze om tot 't Portiertje. Er volgde een mix van drank, muziek en de leukste gasten, dat zorgde voor veel memorabele momenten. 't Portiertje blijkt een café te zijn, waar de krukken aan het plafond gehangen kunnen worden en met de brommer door de toko kan worden gescheurd. Spectaculaire optredens zijn er geweest van onder andere Spaanse Kees en Country Wilma. Maar ook waren er hilarische evenementen van de varkens, je helemaal "knetterlam" zuipen, totdat je een kabouter werd, of een heel weekend voor een prikkie aan de Bacardi Oakheart zitten. Ook het nog altijd populaire 'hooivork darten' tijdens de kermis was altijd een topattractie en bijzonder was de fameuze Oranje-gekte tijdens het WK van 2010. Nico's zondagmiddagen met voetbal, koffie en tosti's blijven ook onvergetelijk.

Verjaardagsfeest
Sanne Scholten: "Mijn ouders doen inmiddels heel veel achter de schermen, en wij vinden dit wel een mooie gelegenheid om hen te bedanken, mede namens Jim en Dennis, voor alles wat ze voor ons en voor het café doen. Mede dankzij hen bestaan wij 10 jaar. Ik run samen met de bedrijfsleiders Mark en Joost het café. Zowel jong als oud weten ons inmiddels te vinden voor een gezellig avondje uit. Als dank voor deze afgelopen tien mooie jaren, is iedereen van harte uitgenodigd om dit jubileum met ons mee te vieren op 13, 14 en 15 januari aanstaande!"

Het programma

  • Op vrijdag 13 januari vanaf 21.00 uur gaat het feest van start met 'Drink jezelf een portiertje-shirt rijker, twee baco's halen, één betalen!' Met DJ Weizen en DJ Dirty Valente en Be Frank.
  • Op zaterdagmiddag om 15.00 uur wordt er een darttoernooi georganiseerd onder leiding van Ronald Arends. Ga jij voor de trofee, schrijf je dan alvast in via portiertjedarttoernooi@gmail.com
  • Zaterdagavond om 21.00 uur treedt Paperplane op in de tent. Binnen zorgt DJ Dolphin weer voor een hilarische avond!
  • Zondagmiddag om 14.00 uur is er koffie met gebak én bingo onder leiding van Nico en Anneke! Om 16.00 uur speelt de slechtste band van Nederland: Trio Tjoe en Jeroen! Op deze dag worden ook nog eens de prijzen van 10 jaar terug gehanteerd.

Juf Ria Sombroek met pensioen

Juf Ria Sombroek Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Na bijna 30 jaar juf te zijn geweest, waarvan maar liefst 25 jaar op de Vrijburgschool, neemt juf Ria afscheid om van haar welverdiende pensioen te gaan genieten.

Jarenlang leidde zij een kleutergroep, daarna enkele jaren groep 4 en uiteindelijk de combinatiegroep 3-4. Juf Ria is een zeer goede leerkracht en enorm geliefd bij haar leerlingen en collega's. Zij zullen haar dan ook enorm missen en laten haar afscheid daarom niet onopgemerkt voorbijgaan. Er zal een een feestelijke dag voor haar worden georganiseerd. Op woensdagochtend 18 januari a.s. nemen de kinderen en juf Ria afscheid van elkaar. Oud-leerlingen en (oud)ouders nodigen we graag uit om op deze dag aanwezig te zijn bij de receptie in de aula van de school, tussen 15.30 en 17.00 uur. U bent van harte welkom!

Nieuws van de Bridgeclub

Door: Paul Wijte

U kent het. De eerste clubavond na Oud en Nieuw kom je al die mensen, die je al lang kent, weer tegen en ineens is er reden om elkaar alle goeds toe te wensen. Nu is daar op zich niks op tegen, maar het is voor mij een mooie gelegenheid om het nut van wiskunde aan te tonen.

Om 19.00 uur betreedt het eerste lid de kantine van de FC. Kort daarna komt nr. 2 die de hand schudt van het eerste lid onder het uitroepen van 'de beste wensen!' En alras arriveert het derde lid van de club die het tweede lid een hand geeft, en het eerste lid een kus, dan het vierde lid die … enzovoorts. U begrijpt, als ik zo doorga dan is deze pagina van De Uitgeester niet voldoende om alle wensen van alle leden weer te geven. Maar hoeveel keer is er nu 'de beste wensen' gezegd? En daar komt de wiskunde om de hoek kijken. We hebben 120 leden. Elk lid wenst elk ander lid het beste, dat is dus 120 x 119 = 14280 keer, maar dat moet je natuurlijk door 2 delen omdat de wens van het ene lid tegelijkertijd de wens van het andere lid is. In de wiskunde: n * (n-1):2 Dus na n * (n-1):2 keer 'de beste wensen!'

Na deze hersenkraker togen wij aan het bridgen. En dat werd bijzonder goed gedaan door Evelien Huising-Ria Weel die met ruim 66% de hoogste dagscore haalden. Verder zien wij een mooie score in de A-lijn voor onze Akersloters (Carien en Jaap Willemse) en voor onze Heemskerk-Uitgeest combinaties Ed de Ruyter-Siem Wijte en Ria Vessies-Aad Visbeen, die met respectievelijk ruim 56 en 59% weer eens uitstegen boven het kwakkelen. Zelf bakten we er niet zoveel van. Ik denk omdat we meer bezig waren met wiskunde dan met gewoon tellen van de punten. Als de tegenpartij via een simpel biedverloop kenbaar maakt dat zij circa 20 punten hebben, dan mag je, als je zelf 16 punten hebt, niet verwachten dat jouw maat er ook nog eens een stuk of 9 heeft. Dat leverde ons '2log13inhetkwadraat' procenten op. En op het scheiden van de markt bedenk ik dat je juist niet moet delen door 2! Beide handenschudders roepen namelijk 'de beste wensen!'. Wiskunde blijft lastig. Quod erat demonstrandum.

A-lijn 1 Carien Willemse-Jaap Willemse 60,42% 2 Ria Vessies-Aad Visbeen 59,03% 3 Ed de Ruyter-Siem Wijte 56,25% B-lijn 1 Evelien Huising-Ria Weel 66,67% 2 Ria Admiraal-Wout Admiraal 61,81% Nellie Modderman-Ans Stephan 58,33% C-lijn 1 Nelleke van de Kraats-Joke Mooy 59,79% 2 Auke Hulshof-Gonny Hulshof 58,40% 3 Jan Goeman-Henk Zwaan 55,35% D-lijn 1 Wies de Wit-Annie Nijman 60,42 2 Riet Balster-Evert Rozemeijer 59,90% 3 Alijne Dumas-Han Dumas 54,69% E-lijn 1 Jan van den Booren-Eddy Jansen 64,58% 2 Riet Jaape-Petra de Ruyter 55,00% 3 Anneke Pel-Karel Romkes 54,86%

Stormvogels met de schrik vrij

UITGEEST - Na een korfballuwe periode hervatte Stormvogels afgelopen zondag de competitie, tegen hekkensluiter WWSV. Op papier een eenvoudige opgave voor de koploper, maar het stugge spel van de ploeg uit de Wijde Wormer ligt de Uitgeesters over het algemeen niet. Trainer/coach Ton van Duijn benadrukte dat zijn ploeg zich vooral moest concentreren op het eigen spel.

Sebastiaan van den Bosch opende de score, niet veel later gevolgd door een treffer van Demi Erkelens, waardoor Stormvogels al vroeg met 0-2 leidde. WWSV vond echter direct aansluiting, hetgeen symbolisch stond voor het verloop van de eerste helft. Aanvallend ontbeerde het de ploeg van Van Duijn aan enig fortuin, maar defensief werd er te veel weggegeven waardoor WWSV continu aan kon blijven haken. Hoewel de Uitgeesters geenszins in de verdrukking kwamen, de ploeg bleef steeds op voorsprong. Hierdoor werd de wedstrijd wel onbedoeld spannend. Met een schamele voorsprong van 7-8 werd er gerust. "Koploper onwaardig" becommentarieerde een furieuze Van Duijn tijdens de break. Hier averij oplopen zou de titelrace onnodig in gevaar brengen. Met de instelling om de eerste helft snel te vergeten en opnieuw te starten, werd het veld weer betreden.

Hoewel de echte overtuiging ontbrak, wist Stormvogels wel voor het eerst een wat ruimere marge te creëren door scores van Eveline Nootebos, Ward Betjes en Demi Erkelens. De irritaties bij de opponent namen toe, Stormvogels profiteerde hiervan en speelde het spel solide uit. Zonder te imponeren werd een 11-16 zege veilig gesteld. Een opgeluchte Van Duijn was blij met de punten maar realistisch genoeg om te constateren dat tegen elke andere tegenstander er punten verloren zouden zijn gegaan. De Uitgeesters zullen zich heel snel moeten herpakken met een loodzwaar programma in het vooruitzicht.

KPBiking: Henk Verdonk junior weer op zijn troon

Door: Ton Kramer

REGIO - Henk Verdonk junior uit Egmond aan de Hoef heeft de wekelijkse donderdagavond wedstrijd in Akersloot op Sportcomplex de Cloppenburgh weer eens op zijn naam geschreven.

De reeks wedstrijden om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) worden steeds meer gezien als goede voorbereiding voor de vele strandracen en trekken daardoor ook meer deelnemers. Dit keer kwam het succes weer eens langs bij de latere winnaar Verdonk junior. Uit het vertrek nam Alkmaarder Henk Louwe het initiatief en sleepte de groep door het meest technische deel van het parcours. Bij de eerste start/finish passage had Henk Verdonk junior de leiding overgenomen en zonder verdere strubbelingen de race tot een goed einde gebracht, zonder ook maar een moment bedreigd te zijn geweest. Nadat Henk Louwe eerst zijn eerste positie, maar later ook de tweede moest afstaan aan de steeds beter presterende Egmonder Peter Dekker, ging in het resterende deel van de koers ook Jaap Kaan hem nog voorbij. Louwe kon zich Dirk Dekker Egmond aan Zee wel van het lijf houden, want anders was het wel een Egmond gebeuren geweest.

Uitslag; 1 Henk Verdonk junior Egmond a/d Hoef 2 Peter Dekker Egmond aan Zee 3 Jaap Kaan Egmond aan Zee 4 Henk Louwe Alkmaar 5 Dirk Dekker Egmond aan Zee.

Weekbericht De Sjoelschijf

Iedereen in een nieuw shirt, gesponsord door Intersport Veldhuis Foto: Aangeleverd

De bekercompetitie van de Sjoelschijf is gestart. De eerste punten: Chris van Kalmthout, Tini Meijer 10, Gea Meijer 9, Margriet Duin, Frans Ponder, Kees Konijn, Sandra Schaar, Trees Knebel 8, Jan de Groot, Anneke van den Heuvel, Gré de Graaf 7. Libre 3: Robert Pick 765, Evert Hup 707, Jan de Groot 695, Ruud van Kalmthout 691, Gré de Graaf 669. De hoogste weekscores: Robert Pick 1338, Chris van Kalmthout 1296, Anneke de Groot 1291, Monique Brandsma 1284,Evert Hup 1281, Jan de Groot 1277, Anneke van den Heuvel 1276, Martin Wilson 1274, Dennis Swart 1259, Ruud van Kalmthout 1254, Margriet Duin 1210. Op 14 januari (overdag) vindt de eerste van 3 selectiewedstrijden plaats ten behoeve van de afvaardiging naar het NK in Barneveld op zaterdag 15 april 2017. In de Jansheeren worden elke woensdagavond de competitewedstrijden gehouden vanaf 20.00 uur.

Gaat FC Uitgeest in 2017 doorpakken?

Foto: Marianne Jonker

Deel 1

2016 was een mooi jaar voor FC Uitgeest. Het seizoen 2015-2016 werd beëindigd met een mooie tweede plaats en een nieuwe trainer werd aangesteld namelijk Florian Wolf. Hij en de spelers kunnen terugkijken op een prima eerste helft van het seizoen 16-17 bekroond met het zogenaamde herbstmeisterschaft. Wat echter tot nu toe vooral opvalt is het vertoonde spel, de spelvreugde, discipline en natuurlijk als gevolg daarvan de resultaten. Vier punten voorsprong op naaste concurrent West Frisia en geen enkele aanwijzing dat het in de tweede helft van het seizoen ineens allemaal minder zal gaan. Kortom goed bezig. Hoe is dit allemaal tot stand gekomen. Laten we eens terugblikken aan de hand van de koppen van de verslagen van de tot nu toe gespeelde wedstrijden en fragmenten uit dezelfde verslagen. Het geeft een mooi beeld van wat er tot nu toe te beleven viel met FC Uitgeest.

Oefenwedstrijden
FC Uitgeest "fris en fruitig" kopte ik in augustus. Op een oefentoernooi bij De Kennemers werd weliswaar verloren en gelijk gespeeld maar was er al wel het 'ontstaan van een fruitige en zomers frisse vruchtensalade' met uitzicht op een 'hemelse salade'.

FC Uitgeest loopt warm
Een week later was eersteklasser EDO in het bekertoernooi de tegenstander. De Haarlemse ploeg maakte geen schijn van kans en kwam met een 0-2 nederlaag nog goed weg. Voorspellen laat ik meestal aan profeten over maar toch schreef ik toen al op dat "er zo vroeg in het seizoen nog geen conclusies te trekken zijn, maar afgaande op de wedstrijd tegen EDO is de hand van de trainer wel wat zichtbaarder geworden. Vroeg druk zetten, voetballen vanuit een goede organisatie en snelle uitbraken over de vleugels lijken de ingrediënten te worden van een ploeg die dit seizoen echt wil meedoen om de prijzen."

Competitie

FC Uitgeest beleeft goede seizoen ouverture
Om de ambitie te onderstrepen werd in de eerste wedstrijd van het seizoen maar direct de daad bij het woord gevoegd. Het zeker niet zwakke Kolping Boys werd gedecideerd met een 0-2 overwinning opzij gezet en ik kon het verslag eindigen met "als de uitgevoerde ouverture maatgevend is voor de rest van het muziekstuk dan gaan we in Uitgeest dit seizoen nog fijne momenten beleven". Maar dat één zwaluw nog geen zomer maakt werd duidelijk in de volgende wedstrijd.

FC Uitgeest en de zwaarbevochten remise
Dat was namelijk thuis tegen LSVV. In een boeiende wedstrijd werden de punten na een 1-1 gelijkspel broederlijk gedeeld en daar kon men na afloop mee leven. Wel werd duidelijk dat beide teams dit jaar gaan meedoen om de prijzen. "De Langendijkers omdat ze verzorgd en georganiseerd voetbal spelen en de Uitgeesters omdat er voldoende kwaliteit in de selectie zit om niet te verliezen en iedere wedstrijd naar zich toe te trekken".

FC Uitgeest "schiet zich in de eigen voet"
Dit was precies wat FC Uitgeest overkwam tegen Alkmaarsche Boys want bij een dik verdiende 1-0 voorsprong werd verzuimd om één van de talloze mogelijkheden te benutten en zo de wedstrijd naar zich toe te trekken. "Pijlen genoeg werden er aangelegd maar geen enkele trof doel. Juist op het moment dat de thuisploeg dan maar genoegen leek te nemen met een karige overwinning gebeurde het. Een vrij trap in de 89e minuut voor de gasten uit Alkmaar, een muur en een keeper die niet goed staan en een lepe Hofkamp die genadeloos profiteert.1-1. "In de eigen voet geschoten" en één punt in plaats van drie" FC Uitgeest is goed bezig! Volgende week deel 2..(red.)

De Afvallende Bal

Tom Smit volgt Richard Grapendaal op als trainer van FC Uitgeest 2

Tom Smit nieuwe trainer FC Uitgeest 2 Foto:

UITGEEST - Na 5 jaar vertrekt Richard Grapendaal als trainer van FC Uitgeest 2. Richard gaat aan de slag als trainer van DEM 2.

Onder leiding van Richard Grapendaal heeft FC Uitgeest 2 niet alleen stappen gemaakt op voetbal technisch gebied, met onder andere promotie naar de reserve hoofdklasse, ook op het gebied van voetbalbeleving heeft Richard het 2e veel bijgebracht.We zijn dan ook blij dat we een opvolger hebben gevonden, die deze lijn voort kan zetten. Tom Smit is al lange tijd werkzaam binnen FC Uitgeest bij verschillende selectieteams. Dit jaar is Tom naast trainer van de JO19-1 ook werkzaam als assistent van hoofdtrainer Florian Wolf bij het 1e.

James Bond op het Jac. P. Thijsse College

'Mijn naam was Bond'

CASTRICUM - Maandag 30 en dinsdag 31 januari 2017 presenteert de theaterklas 6 vwo van het Jac. P. Thijsse College om 20.00 (zaal open om 19.45 uur), met trots hun zelf geschreven theaterproductie 'De naam was Bond'. Het stuk is een komische variant van de spannende filmreeks James Bond.

Alvast een kijkje in het verhaal: Na jaren van trouwe dienst is ook voor James Bond het moment aangebroken om met pensioen te gaan. Wie is er beter geschikt dan zijn eigen zoon om in zijn voetsporen te treden? De enthousiaste, maar enigszins onervaren, James Jr. kan niet wachten om zijn volle gewicht in de strijd te gooien en te gaan werken bij de MI6-organisatie. Nog nooit stond er zoveel op het spel in een tijd, waarin niemand meer te vertrouwen is. Gaat het James lukken om zijn missie tot een succesvol einde te brengen ondanks zijn morbide obesitas?

Bent u nieuwsgierig geworden? De kaarten zijn voor € 7,50 p.p. verkrijgbaar bij de informatiebalie van het Jac. P. Thijsse College, De Bloemen 65, Castricum. Ook kunt u mailen naar Llw@jpthijsse.nl. Via deze mail kunt u geld overmaken en dan ontvangt u bij binnenkomst een kaartje. De winst, die de voorstelling oplevert, gaat naar Make-A-Wish, een organisatie die de liefste wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte vervult. Een cheque met het opgehaalde bedrag zal na de voorstelling op 31 januari worden overhandigd.

Los van de kaartverkoop kunt u ook een donatie doen op de actiepagina van Make-A-Wish. Elke donatie is welkom, dit kan op de volgende site: http://www.makeawishnederland.org/nl/actiepagina/theatervoorstelling-de-naam-was-bond_1234 Op Facebook @denaamwasbond vindt u grappige filmpjes en de laatste stand van zaken. Op de site http://denaamwasbond.tk/ vindt u nog meer informatie over deze leuke theaterproductie.

Maalboek van een poldermolen – 78

Oude kruiradstaaf krijgt nieuwe functie Foto: Aangeleverd

Door: Edwin Blok

Hergebruik is voor mij een belangrijk streven. Voor de oude kruiradstaaf had ik als nieuwe funktie bedacht deze voor het toegangshek te gebruiken. Door de staaf in de grond te steken wordt voorkomen dat het hek dicht waait. Maar door de afmetingen van de staaf kwam er wel heel veel kracht aan te pas deze in de grond te krijgen. "Kan dat makkelijker?," vroeg ik aan Stan. "Ja, zegt hij, onder de werkbank ligt een grijze plastic buis die je misschien wel in de grond kan doen". Inderdaad, een buis met een doorsnede van 10 cm en een lengte van 60 cm kwam tevoorschijn. "Alleen is die buis wel van Joris," zei Stan. Probleem. "Weet je wat we doen: we stoppen de buis in de grond, als Joris toch zijn buis terug wil, dan halen we deze er zo weer uit". Met een grondboor die we in de molen hebben hangen was de klus zo geklaard. De buis heb ik tot maaiveldhoogte in de grond gewerkt, zodat we er bij het grasmaaien geen last van hebben. Met een lichtelijke overmoed liet ik de staaf in de buis vallen. Door een vrij zachte en vochtige ondergrond verdween de staaf er bijna in zijn geheel in, daarom heb ik het met wat stenen en zand opgevuld. Bij het maken van de betonnen kruipalen heeft Jan Dam met deze zachte ondergrond rekening gehouden. Bij het uitgraven en vrijmaken van de kruipaal vlakbij de buis bleek de kruipaal een tweetal steunen te hebben die zich over een meter uitstrekten. De andere kruipalen zijn op dezelfde manier gemaakt.

In de molen hangt op elke verdieping een brandblusser. Voor de blussers bestaat een onderhoudsplan, ze worden regelmatig gecontroleerd. De controleur had een afspraak gemaakt, het eerste wat hem opviel toen hij de werf opkwam was hoe kort het gras was. Hij komt bij meerdere molens en gemalen, en hij vertelde dat af en toe het onkruid boven zijn hoofd groeit. En hij is niet de kleinste. Dat het ook anders kan bewijst de Dog maar weer. Er waren nog een paar plekjes waar ik met de maaier overheen moest, o.a. onder de wieken. Toen de molen klaar was om te draaien heb ik de wieken overhek gezet. De wieken staan dan diagonaal en de ruimte onder de wieken komt vrij. In de taal van de molen betekent overhek: de molen staat tijdelijk stil maar draait zo verder. Toen ik met het maaien bijna klaar was kwam plotseling de molenaar van de Oude Knegt om de hoek kijken. "Ik zag de molen overhek staan dus ik wist dat je er was. Ik kom even wat voor Stan brengen". De boodschap, die ik bedoelde te geven, was overgekomen. Fijn gevoel is dat. Terwijl ik aan het maaien was gingen Peter en Sanne de olie in de taatspot vernieuwen. In het midden van de molen draait een lange bal,k die de beweging van de wieken op het werktuig overbrengt. Die balk draait in de taatspot en die heeft olie nodig om soepel te blijven werken. Wanneer dit niet meer zo is, meldt het zich vanzelf door te gaan piepen. Ook hier is communicatie het middel gebleken: ik hoorde de piep, vertelde het aan Sanne, zij vertelde het aan Peter en hij kwam de volgende week met een liter motorolie en heeft de klus geklaard. Vervolgens werd zijn aandacht getrokken door een plek in het hout van het veldkruis dicht bij de trap. We hebben daar al eens melding van gemaakt. Kleine gaatjes alsof er een houtworm in zit. Het werd toen nog niet als een nijpend probleem beschouwd, nu is de situatie verergerd. Peter klopte met een hamer op het hout, te horen was een hol geluid. Tien cm omhoog, en het klonk weer massief. Hij heeft er met een botte beitel over de lengte van een meter zonder moeite hout afgestoken. Een beperkt deel van het veldkruis was aangedaan, gelukkig. Hij heeft het ingesmeerd met een antihoutrotmiddel, nu maar hopen dat het afdoende is. Buiten op de overloop boven de vijzelkom zit een betimmering, in die betimmering is een deurtje gemaakt. Iets wat richting de draaiende vijzel drijft, kan dan via het deurtje uit het water gevist worden. In dat deurtje is een slot geplaatst met een sleutel. Tot zover gemakkelijk. Het deurtje is op slot gegaan en de sleutel is aan ons overhandigd. Het probleem kwam een half jaar later boven water. Op het moment dat we het deurtje wilden openmaken, ging dat niet zomaar. Insteken, draaien, morrelen, zoeken, irriteren, niet schelden( helpt niet), tot het ineens na een kwartier toch lukte. In een noodsituatie waren we nu te laat geweest. Daarom heb ik het slot er afgehaald en het deurtje provisorisch met een touw vastgezet tot ik een oplossing verzonnen had. Die oplossing lag in de kast in de molen, daar had ik het ijzerwerk, dat van het gesloopte schuurtje kwam, in een kunststof kratje bewaard. Bovenop lag een prachtige grendel die nu op het deurtje is geplaatst. Wat heb ik toch met hergebruik?

Bescheidenheid sierde Jaap Böckman

Jaap Böckman was meesterlijk in gezichtsexpressies Foto: Aangeleverd

Uitgeester toneelicoon is niet meer

Door: Arjan Hoogvorst

UITGEEST - De begin vorige week op 73-jarige leeftijd overleden Jaap Böckman laat bij velen een grote leegte achter. Onder familie en vrienden, maar niet in de laatste plaats ook de toneelwereld in Uitgeest en omgeving. Voor met name Toneelvereniging Vondel is Jaap Böckman decennialang een markante medespeler geweest. Iemand die alles met overtuiging deed. Böckman op de bühne boeide, van begin tot het eind.

De aanleg voor het rollenspel op de planken werd Jaap Böckman met de paplepel ingegoten. Tijdens zijn in Wormerveer beleefde jeugdjaren was vooral Jaaps moeder bekend van het lokale toneelgebeuren, terwijl vaderlief dikwijls souffleerde. Zo wist de jonge Jaap al vrij snel diverse rolletjes te bemachtigen, om zodoende de eerste schreden op de vloer te maken. Een intrigerende leerschool, die bij hemzelf de nodige nieuwsgierigheid naar Toneelschool Amsterdam wekte. Moeder Marijke stak daar eigenhandig een stokje voor, omdat ze elkaar gewoon te hard nodig hadden. Daardoor is Jaap uiteindelijk voornamelijk in de eigen regio actief gebleven. Met een bevlogenheid die er echter niet minder om was.

Vaste waarde
Bijna zestig jaar lang was Jaap Böckman actief op en rond het toneel, waarvan ruim drie decennia bij de Uitgeester Toneelvereniging Vondel. Daar maakte hij op geheel eigen wijze in talloze uiteenlopende rollen furore en werd hij een vaste waarde in het gezelschap. Niet alleen met het toneelspelen zelf, maar ook met zaken als het bedenken en creëren van decorstukken. Jaap gaf letterlijk en figuurlijk kleur aan het toneel, zowel in als buiten Uitgeest. Zo bestonden tijdens zijn jaren in Wormerveer nog de voetbalclubs WFC en QSC, die inmiddels zijn gefuseerd tot SV Fortuna Wormerveer. Waar anderen voor de keuze stonden om met ofwel de revue van WFC ofwel het toneel van QSC mee te doen, kwam Jaap bij allebei over de vloer.

Dyslexie
Terug naar Uitgeest, waar Böckman zoals gezegd een keur aan rollen op zich nam. Met alle bescheidenheid, want eigen verantwoordelijkheden nam hij serieus. Ieder z'n taak, die Jaap dan ook aan de ander toevertrouwde. Zelf schitterde hij onder meer in uitvoeringen als One Flew Over The Cuckoo's Nest en Het dagboek van Anne Frank. Kenmerkend was vooral zijn minimalistische speelwijze. Met kleine gebaren wist hij een voltallig publiek te boeien. Dat kleine was zijn grote kracht. Omdat Jaap al vrij vroeg kalend was, waren oude-mannenrollen dikwijls haast vanzelfsprekend voor hem weggelegd. Teksten instuderen waren - wegens dyslexie - niet Jaaps liefhebberij, maar eenmaal eigen gemaakt wás hij gewoon het personage. Zoals een kwarteeuw terug in zijn rol als Otto Frank, alsook destijds met soloprogramma Dagboek van een gek. Moest Jaap echter een doortrapte schurk spelen dan vergde dat moeite, omdat zo'n karakter te ver van hem af stond.

Zaanse Ko van Dijk
Buiten zijn werk voor verschillende bekende Zaanse bedrijven en natuurlijk naastenliefde was het vooral toneel dat de klok sloeg in het leven van Jaap Böckman. Hij trok zelfs jarenlang met anderen het land door om een clownerie en poppenkast op te voeren. Zo kwam hij toch nog verder dan het ooit zo gekoesterde Amsterdam. Maar zijn hart lag in Uitgeest en omgeving, waar hij met hart en ziel toneelspeelde. Middels een enorm inlevingsvermogen en meesterlijke gezichtsexpressies kreeg hij telkens weer het publiek mee. Veel of weinig tekst, Jaaps zware stem kleurden zijn woorden. Dat leverde hem ooit 'de Zaanse Ko van Dijk' als bijnaam op. Toch nog een naam met faam voor Jaap Böckman, die groot werd door klein te blijven. Bescheiden als hij was.

Film 'El Olivo' te zien in Filmhuis de Zwaan op 20 januari

Foto: Aangeleverd

De jonge Alma werkt op de familieboerderij in een klein dorpje in Spanje. Op deze boerderij staat ook een boomgaard met olijfbomen. Wegens geldgebrek, en ondanks protesten van Alma's opa, worden de olijfbomen verkocht. Hiermee ook een olijfboom van 2000 jaar oud die al generaties lang in de familie is. Inmiddels, 10 jaar later, heeft deze beslissing een enorme invloed op de onderlinge relaties binnen de familie gehad. Met haar vader praat Alma al lang niet meer en haar opa staart alleen nog maar voor zich uit, eet niet en is er slecht aan toe. Alma begrijpt waardoor dit komt. Onder valse voorwendselen neemt ze haar oom en collega Rafa (die heimelijk verliefd is op haar) mee naar Duitsland waar de boom inmiddels in de lobby van een kantoor staat. Een reis van 1600 kilometer voor een olijfboom, hopende dat opa de boom nog één keer zal zien voor hij sterft.

De zaal is open vanaf 19:45 en de film begint om 20:15. Toegang € 6,- (€ 5,- voor vrienden van de Zwaan) inclusief een kopje thee of koffie voorafgaand aan de film. Kaarten zijn vooraf in de verkoop verkrijgbaar bij boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest.

Onvervalst cabaret bij De Zwaan Cultureel

Foto: Aangeleverd

UITGEEST - In 2014 trad Thijs Kemperink al op bij De Zwaan en dat beviel van beide kanten! Vrijdag 13 januari staat hij weer op ons podium met zijn derde programma, Zleur, waarin hij verhuist naar de buurt waar hij is geboren en opgegroeid. Geen feesten meer tot diep in de nacht, maar recepties ter gelegenheid van het 50-jarig huwelijk van de buren en grootouders, die bang zijn van zijn bouvier. Om de buurt wakker te schudden, wordt een partytent gehuurd en kan men kiezen tussen vlees van de bbq en Twentse tapas. De gay-pride, een pakwerker zonder pak, zangzaad, een boef, het landleven, een aquarium en een avondwake voor een hond. Alles komt voorbij. Een leven met of zonder Zleur? De voorstelling begint om 20.15 uur. De toegangsprijs is € 12,50, Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar), of via de online kaartverkoop. Voor meer informatie en andere voorstellingen zie de website van De Zwaan Cultureel (www.dezwaancultureel.nl).

Vieringen Onze Lieve Vrouwe Geboorte Uitgeest

Woensdag 11 januari 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 13 januari 19.00 uur H. Eucharistieviering in Geesterheem.
Zaterdag 14 januari geen viering.
Zondag 15 januari 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo. Na afloop van de viering is er voortaan elke week koffiedrinken in de Klop aan de Langebuurt 39.

Open Podium bij De Zwaan Cultureel

The Civil Wars Project Foto: Aangeleverd

UITGEEST - Het programma van het eerste open podium in het nieuwe jaar op 21 januari belooft weer veel goeds.

Op het podium staan deze avond:
• The Civel Wars Project: 1 gitarist en 2 zangeressen spelen en zingen covers van het gelijknamige Amerikaanse duo.
• Fatima-Zohra Buurman: Zang en keyboard/gitaar.
• Popkoor 'Singing Out Loud': a Capella popnummers o.l.v. Caroline Van Bavel
• Klaas van der Vliet: Nederlandstalige eigen liedjes, zang en gitaar.
• KlezBb: Klezmermuziek met klarinet, basklarinet, accordeon, piano en contrabas.

Het Open Podium start om 20.30 uur en de toegang is natuurlijk als altijd gratis.