De Uitgeester

19 april 2017

De Uitgeester 19 april 2017


Yarray Martens 'draait door' Met zijn eigen draaiorgel op Open Watersport Dag

Yarray Martens draait graag op de Open Watersport Dag Foto: Anita Webbe

Door: Anita Webbe

UITGEEST - Yarray Martens (17) heeft een grote hobby en dat is orgeldraaien. Niet op de moderne, maar op de traditionele manier. Hij kijkt uit naar de Open Watersport Dag waar hij op de zeemansmarkt naar hartelust goed passende muziek zal draaien met zijn eigen draaiorgel.

Yarray raakte op 2,5 jarige leeftijd al gefascineerd door draaiorgelmuziek via een TV programma. Daarin speelde orgelman Ton Roos 'We zijn er bijna' en dit werd Yarray's lievelingsnummer. "Op 5-jarige leeftijd ontmoette ik Ton Roos in levende lijve op een draaiorgel-evenement in Haarlem. Op dit evenement mocht ik later ook een paar keer helpen. In 2013 zag ik een advertentie op marktplaats waarin een draaiorgel werd aangeboden. Heel toevallig bleek dit orgel van Ton Roos zelf te zijn." Ton besloot het orgel te komen brengen op de verjaardag van Yarray. "Ik wist van niets dus dat was erg leuk!"

Traditioneel mét centenbakje
Inmiddels heeft Yarray een grote verzameling muziekboeken, intussen wel zestig stuks, van klassiek tot moderne pop, zowel Engels- als Nederlandstalig. "Ik heb ze zelf uit gekozen en heb er ook al tien laten maken door orgelmannen. Ik vind de manier waarop een orgel is gemaakt en de klank ervan erg mooi. Het is zo lekker Nederlands en dat mag zeker goed bewaard blijven voor de toekomst. Je moet het draaien niet onderschatten, er komt veel spierkracht bij kijken, bovendien moet je ook een goed gevoel voor ritme hebben, anders klinkt het vals," aldus Yarray. Tegenwoordig draaien veel orgels op midi, via een USB. Daar vindt de jonge orgelman niets aan. "Voor mij telt alleen de traditionele manier, inclusief het rammelen met een centenbakje. Hier helpt mijn zusje wel bij. Ik doe het niet voor het geld, maar wat ik verdien besteed ik aan onderhoud zoals stemmen en schoonhouden. Ook koop ik af en toe een boek erbij. Per meter kost de muziek gemiddeld zeven euro. Een boek is gemiddeld dertien meter dus dat is best duur."

Yarray houdt het bij een leuke hobby. "Ik zit nu op de Daaf Gelukschool in Haarlem. Later wil ik wel graag iets in de media gaan doen. Op 22 april sta ik met plezier op de Eemhof voor Stichting Opkikker te draaien en de dag erna tijdens de Open Watersport Dag op zondag 23 april in Uitgeest. Ik kijk ernaar uit!"

Open Watersportdag startschot voor watersportseizoen 2017

Impressie van de Watersportdag 2016 Foto: Gerrit Bus

UITGEEST - Op zondag 23 april 2017 vindt de 33e editie plaats van de Open Watersportdag van Watersportcentrum Uitgeest. Deze open dag geldt als opening van het watersportseizoen.

Op de terreinen van de jachthaven aan de zuidoever van het Uitgeestermeer vindt vanaf 11.00 uur een verscheidenheid aan activiteiten plaats. Zo kunt u onder andere rondvaarten maken met verschillende boten, zijn er aquabubbels, is er een gezellige zeemansmarkt en is er bij de restaurants, maar ook op andere plaatsen over het hele terrein, levende muziek. Ook de jongsten worden hierbij niet vergeten er is bijvoorbeeld een kinderkermis. Uiteraard wordt ook aan de inwendige mens gedacht en is er een grote keus aan eten en drinken.

De organisatie van de Open Watersportdag is in handen van alle ondernemers van Watersportcentrum Uitgeest, gevestigd op de mooie zuidoever van het meer. Voor bezoekers dé gelegenheid om kennis te maken met de vele kanten van de watersport én met de enthousiaste mensen die dat mogelijk maken. Om de bereikbaarheid zo gemakkelijk mogelijk te maken, willen we bezoekers vragen om met de fiets te komen. In de nieuwe loods is een overdekte en gratis fietsenstalling. Komt u met de auto? Dan kunt u aan de overkant parkeren bij Recreatiepark Dorregeest. Vanaf het recreatiepark vaart de gehele dag een gratis pontje op en neer.

Impressie van de Watersportdag 2016 Foto: Gerrit Bus
Impressie van de Watersportdag 2016 Foto: Gerrit Bus

De Open Watersportdag vindt plaats aan de Lagendijk in Uitgeest en wordt om 13.00 uur geopend door de burgemeester van Uitgeest, Wendy Verkleij. De festiviteiten duren tot 17.00 uur. Meer informatie voor de Openwatersportdag Uitgeestermeer kunt u vinden op: http://www.watersportcentrumuitgeest.nl/ en www.facebook.com/openwatersportdag.

Epke en Dafne in Uitgeest

Still: YouTube

UITGEEST - Enige tijd geleden gingen de geruchten al door het dorp dat Epke Zonderland en Dafne Schippers in Uitgeest waren voor opnames van een TV-commercial van Campina. Daar konden de beelden nog niet van getoond worden, maar nu is de commercial klaar en wordt deze binnenkort uitgezonden op TV. Daa in zijn de twee sporters hardlopend te zien op de Lagendijk. Kunt u niet wachten? Bekijk dan het filmpje op YouTube: https://youtu.be/v8hBxGAN5sE

Studietips KatWijs 4 Social Media en jezelf belonen

Op 10 mei2017 starten de Centraal Schriftelijke Examens voor vmbo, mavo, havo en vwo. KatWijs zet een aantal studietips voor alle examenkandidaten op een rijtje. EN: deze tips zijn ook handig voor scholieren en studenten, die nu geen examen doen! Vandaag de laatste tips: over 'social media en jezelf belonen.'

Social Media?

Natuurlijk hoef je je niet af te sluiten van de wereld! Gebruik social media slim! Zet alles uit, of leg je telefoon weg wanneer je actief aan het leren bent. De berichten, die binnenkomen, halen je steeds uit je concentratie! En nee… we kunnen NIET multitasken. In de geplande pauzes kun je weer even je social media checken.

Je zou social media slim kunnen inzetten samen met medescholieren. Jullie zouden bijvoorbeeld een whatsApp-groep kunnen aanmaken, waarin je elkaar vragen stelt over de te leren stof. Wat ook heel goed werkt, is dat je de te leren stof uitlegt aan elkaar: je leert immers het beste wanneer je de leerstof actief gebruikt. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken, dat je met drie medescholieren elkaar de stof uitlegt middels een gesproken whatsApp bericht, natuurlijk verdelen jullie de stof… zo heb je in ieder geval een stuk stof actief gebruikt, en hoor je ook de uitleg van je medescholier. Kleine kanttekening: trap niet in de valkuil om andere berichten via social media toch even snel te beantwoorden…

Beloon jezelf!

Wees lief voor jezelf. Doe elke dag, waarop je hard gestudeerd hebt, ook iets wat je heel leuk vindt. Bedenk aan het begin van de dag, wat dat is. Dat helpt je misschien door een 'dipje' heen. En heb je nog een tip die je graag wil delen? Mail die naar: info@katwijs.nl

KatWijs wenst je heel veel succes!

Over zien

Door: huisarts Dirk Jan van Wijk

Op het moment dat ik dit stukje schrijf is het 15 april 2017. De dag voor Pasen. En de dag dat mijn moeder 90 jaar zou zijn geworden. Mijn moeder is tweeëneenhalf jaar geleden overleden. En inspireert mij om nu een stukje over 'zien' te schrijven. (Zo beleeft zij ook een soort wederopstanding!)

Mijn moeder hield vooral van lezen, bridgen en borduren. Tien jaar voor haar overlijden werd ze plotseling vrijwel blind. In één klap kon ze al haar hobby's niet meer doen. Ik heb haar nooit horen klagen. Ze genoot van het contact met andere mensen en leek de dingen nog scherper in de gaten te hebben dan daarvoor. Ze kon nauwelijks kijken, maar had alles door!

Kijken
Kijken (waarnemen) kunnen we bijna allemaal vanaf onze geboorte. Er valt licht in onze ogen en wij krijgen een beeld in ons hoofd. Iedereen die kan kijken, vindt dat heel gewoon. Tenzij je quantumfysicus bent, dan kijk je met andere ogen. Alles om ons heen, of we dat nu wel of niet waarnemen met onze ogen, bestaat uit atomen en die zijn voornamelijk leeg. Hoe kan het nu dat we in die lege ruimte allemaal hetzelfde huis en dezelfde boom zien en allemaal niets zien tussen ons en dat huis? Quantumfysici hebben bedacht dat het vooral energieverschillen zijn, die we zien. Onze ogen zijn de ontvangers van straling, zoals ook een televisie of radio.

Zien
En dat beeld dat we ontvangen, interpreteren we vervolgens allemaal verschillend. En dat noemen we 'zien'. We kunnen die boom mooi vinden en dat huis stevig. En we kunnen ons wel of niet bewust worden van dat beeld. Gelukkig zien we de meeste dingen niet bewust. Er is immers zóveel, dat we er anders knettergek van zouden worden!

Voorbeeld
Een bekend voorbeeld om dit te illustreren is dit eenvoudige plaatje. Je neemt zwarte en witte vlakken waar en interpreteert hierin een (mooie of lelijke?) witte vaas of de contouren van twee gezichten (die elkaar agressief benaderen of juist op weg zijn naar een tedere zoen?).

Keuze
Het grappige is dus dat je kunt zien wat je wilt!
Zie je in de straat je favoriete auto, de slechte staat van het trottoir of de bloesem aan de bomen? En zie je in die bloesem het vrolijke voorjaar of de angst voor je boompollenallergie? Je kunt dus kiezen wát je ziet, hóe je dat ziet en hoe je dat belééft. Je kunt je eigen perspectief kiezen, zelfs als je gezichtsvermogen slecht is! Geweldig toch?
Geloof dus vooral je eigen ogen als je blij wordt van wat je ziet! En bevalt het je niet, kies dan een andere invalshoek!

Mijn moeder kon slecht zien, maar zag veel en genoot ervan. Dank je wél, mam, voor het inzicht dat je me nog altijd geeft!

Kidstour op Koningsdag 2017 weer een oude traditie terug in Uitgeest

Wie wordt de nieuwe Max Verstappen? Foto: aangeleverd

UITGEEST - Terug van weggeweest! Op Koningsdag kunnen kinderen (4-12 jaar) GRATIS karten bij het Watersportcentrum aan de Lagendijk in Uitgeest. Over het haventerrein is een heuse, coole kartbaan aangelegd waar jij met een kidskart jouw race skills kunt testen.

In de voetsporen van onze Max Verstappen treden? Dit is jouw kans! Het karten staat onder leiding van ervaren kart fanaten uit Uitgeest en in samenwerking met Kartcentrum Lelystad, vertegenwoordigd door Wim van Velzen. Deze kart experience wordt mede mogelijk gemaakt door Watersportcentrum Uitgeest. Tickets zijn op de dag verkrijgbaar bij de aanwezige Marshalls. De start is om 11:00 uur en de finish wanneer iedereen heeft gereden. Word jij de nieuwe Max?

Stichting B.O.B.: 'Slechts zes weken voor beperkte inspraak'

UITGEEST - Stichting Burgerbelang Omgevingskwaliteit BUCH regio (Stichting B.O.B.) maakt zich grote zorgen om de plannen van het college van B&W in Uitgeest. In onderstaande ingezonden brief tonen zij aan waarom.

Vlekkenplan
Het college van B&W in Uitgeest wil een vlekkenplan voor een nieuw centrumgebied in een recordtempo erdoor stampen, met inspraak van dorpsbewoners. Zes weken staan ervoor, in een periode van schoolvakanties en andere vrije dagen. Een beeldkwaliteitsplan ontwerpen, zonder voldoende informatie, is utopisch en het plan er in een recordtempo doorheen jassen, vraagt om grote moeilijkheden. Eerder waren we meer dan een jaar bezig in zes werkgroepen met daarna een klinkende presentatie in ons dorpshuis en dan… op de plaats rust. De burgerparticipatie in de koelkast en nu dit. Het college heeft haast, grote haast en daarbij sneuvelde de inspraak. Is dit goed voor de kwaliteit van ingrijpende plannen in een belangrijk stuk oud Uitgeest?

Multidisciplinair (school)gebouw
Het raadsbesluit om het ijsbaanterrein te bebouwen met een mega schoolgebouw is in strijd met bestaand beleid, die door een minimale meerderheid van de raad toch werd goedgekeurd, terwijl velen het daar totaal niet mee eens zijn. Een schooltje van eerst 500 leerlingen, groeide inmiddels naar circa 600 leerlingen (hoezo 'Onderwijs dicht bij jou' – slogan van Tabijn). De verantwoordelijke wethouder, met sociaal domein in zijn portefeuille, schetste ons eerst een gebouwtje voor op circa 1/3e deel van het ijsbaanterrein. Helaas, dromen zijn bedrog: er zullen daar vele vierkante meters bij moeten komen. Uiteindelijk komt er dan een mega gebouw, 52 weken per jaar open van 's morgens 07.30 uur tot 's avonds laat. Want in dit multifunctionele gebouw komen nog meer disciplines bijeen, zoals een sportzaal (of sportzalen) voor heel Uitgeest, de wegbezuinigde bibliotheek, de overgebleven muziekschool en een stukje cultuurcentrum. Allemaal functies die tot nu toe in de lucht gehouden worden door vrijwilligers en gedwongen ZZP-ers. Daarnaast moet er ook een dagopvang komen. Stichting Tabijn nieuwe stijl gaat hier als huisbaas de scepter over zwaaien. Stichting Tabijn gaat ook het IKC aansturen. Met al deze functies op één locatie, en bijbehorende verkeersproblematiek, een zeer ondoordacht en doorgedrukt plan. Dit alles op basis van geheim overleg met Tabijn, maar zonder enige vorm van inspraak door omwonenden, ouders en alle andere belanghebbenden. En op een zeer wankele, nog steeds geheime, financiële basis. De verantwoordelijke wethouder geeft dit alles uit handen.

Woonunits voor ouderen
Naast dit alles komt nu het plan van Viva erbij. In het beoogde nieuwe centrumgebied moeten op korte termijn circa 75 woonunits met een servicegebouw komen voor ouderen, waaronder units voor ouderen die niet meer in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Ook zij hebben recht op wonen, recreatie en ontspanning (dagbesteding). Voor hen is deze centrale ligging in de nabijheid van allerlei voorzieningen en hun families ideaal te noemen. De wens van 75 units zal echter een veel groter gebied vergen dan de huidige locatie. Maar ook hier: geen doordacht plan, geen financiële onderbouwing. Het college gaat uit van een leeg gebied, waar zij over kunnen beschikken, zonder fatsoenlijke inspraak van alle belanghebbenden.

Stichting B.O.B. kiest er voorlopig voor om mee te praten, misschien kunnen we het college nog op andere ideeën brengen. Laat uw stem nogmaals horen.

Column MCM

Foto: aangeleverd

Op de bovenverdieping van het MCM is op de dinsdag- en de vrijdagmiddag een vestiging van Dokter Bosman geopend. Bij ons gaat psychologische zorg hand in hand met een persoonlijke, praktische en positieve aanpak. Wij stimuleren talenten en leren u omgaan met de problemen, waar u in het dagelijks leven tegenaan loopt. Dat is Dokter Bosman en dat is volgens ons psychologie van nu. Wij zijn er voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Specialistische kennis
Dokter Bosman Uitgeest / Castricum is er voor kinderen met ontwikkelings- en gedragsproblemen. Maar we zijn er ook voor volwassenen met angstklachten, stemmingsklachten, persoonlijkheidsproblematiek, trauma-gerelateerde klachten. We zijn gespecialiseerd in het doen van traumabehandeling EMDR. We leren ook omgaan met kanker en/of andere (chronische) ziektes.

Diagnostiek bij kinderen en jongeren
Van oudsher zijn we gespecialiseerd in het doen van intelligentieonderzoek en onderzoek naar leerproblemen, we kunnen nu ook uitgebreid onderzoek doen naar het werkgeheugen en hoogbegaafdheid. Wanneer er problemen zijn met het leren, betrekken wij ook altijd de school erbij en geven de school en de ouders gericht advies.

Behandeling
Dokter Bosman Uitgeest/Castricum werkt veelal kortdurend en oplossingsgericht. Dit houdt in dat we samen met u bekijken, welke concrete doelen u wilt bereiken. Tijdens de gesprekken kijken we vooral naar wat er voor u werkt om de doelen te realiseren. De focus ligt op het onderzoeken van uw eigen veerkracht en hulpbronnen in plaats van uw tekortkomingen. Op deze manier nodigen we u uit om actief mee te werken aan het vinden van oplossingen. Zijn de problemen complexer en langer durend, of bij kinderen en jeugd verweven met de gezinsdynamiek, dan zijn er ook langer durende behandelingen mogelijk.

Nieuw bij Dokter Bosman Uitgeest/Castricum: Vet Cool & Psycho-educatie AD(H)D voor ouders.
Vet Cool is een begeleidingsprogramma voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar met (beginnend) overgewicht of obesitas, waarbij ook de ouders/verzorgers intensief worden betrokken. Bij de aanpak van overgewicht is het belangrijk dat het hele gezin wordt ondersteund. Vet Cool is een interactief programma met behulp van een werkboek. Naast Dokter Bosman zijn ook de diëtist en kinderfysiotherapeut betrokken bij dit project.

Psycho-educatiegroep over AD(H)D
In deze bijeenkomsten krijgt u samen met andere ouders uitleg over AD(H)D. Wat het is, wat de oorzaken zijn en enkele adviezen voor de aanpak. Daarnaast is ruimte voor onderlinge uitwisseling en het delen van ervaringen. De groep wordt gegeven op onze poli in Castricum.

Wij staan voor u klaar
Wilt u graag in gesprek met een professional van Dokter Bosman, onze specialisten staan klaar om naar u te luisteren en geven u graag advies. Bel ons op het algemene nummer op 088 226 76 26 of meldt u aan bij 0251- 700224.

Uitrol duurzaamheid De Zien

Zonnecollectoren worden bevestigd bij zwembad De Zien Foto: Marianne Jonker

UITGEEST - Er wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de duurzaamheid van zwembad De Zien. Dit resulteert op dit moment in de plaatsing van ruim 1300 zonnecollectoren op de daken van sportcomplex De Zien.

Investeren in technische duurzaamheid begon in 2015, na sluiting van het zwembad De Crommenije in Krommenie, met het overnemen van de twee afdekzeilen. Dit leverde het afgelopen zwemseizoen een besparing op van ruim € 5.000,--. In 2016 heeft het bestuur en de werkgroep techniek veel energie gestoken in verdere investeringen van duurzaamheid. Dit resulteerde in een verlenging van de overeenkomst met de gemeente voor een periode van tien jaar (waar de gesprekken ter afronding hiervan nog lopen), waardoor de zonnecollectoren besteld konden worden.

Twee weken geleden arriveerde eindelijk de langverwachte vrachtwagen met collectoren en de frames, om ze in vast te maken. De afgelopen week is er door de werkgroep techniek, onder de bezielende leiding van bestuurslid Rob Bottelier, hard gewerkt om de 44 frames op de daken van De Zien te krijgen. De komende week staat in het teken van de plaatsing van de ruim 1300 collectoren in de frames. Daarna zal er een leiding worden gegraven naar de ketel, waarna uiteindelijk het gehele systeem zal worden getest, alvorens de vrijgekomen warmte, gedoseerd, aan het zwemwater terug gegeven kan worden. Als dit alles volgens planning verloopt, zal op de dag van de opening, Koningsdag, het technische geheel in gebruik worden genomen. Voor belangstellenden van dit duurzaamheidsproject worden er op 27 april a.s. van 14.00-16.00 uur rondleidingen gegeven door de werkgroep techniek. De toegang is, zoals gebruikelijk op de openingsdag, gratis.

5 / 12

Nieuws van Stichting Hertenpark Uitgeest

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Stichting Hertenpark Uitgeest beheert een park aan de Geesterweg nabij het station van Uitgeest en naast zwembad De Zien. Het bestuur is onlangs gewijzigd van samenstelling en heeft volop plannen voor de toekomst. Het bestuur, de beheerder en een vijftiental vrijwilligers zetten zich hier dagelijks voor in. De stichting wordt niet gesubsidieerd en is geheel afhankelijk van donaties en giften.

Op het park lopen herten, ezels, geiten, schapen, eenden, ganzen, kalkoenen, nandoes, varkens, konijnen, kippen en pauwen. Er zijn onlangs twee geitjes geboren en een lammetje, die al vrolijk rondhuppelen en hun weg vinden op het park. Dagelijks zijn er veel mensen, die langs het park lopen of op de bankjes gaan zitten en de dieren voeren. De dieren weten dit heel goed en rennen altijd op de gulle gevers af. Sommige bezoekers worden herkend door de dieren en zeker de ezels verwelkomen u luid balkend, tenminste… als ze denken dat er iets lekkers te halen valt.

Afgelopen week heeft de gemeente Uitgeest een aantal bomen bij het zwembad weggehaald. Sommige bomen hadden zeer zware overhangende takken op het hertenpark, waardoor ook voor de dieren onveilige situaties konden ontstaan. Dit is nu opgelost. De grote wilg midden op het hertenpark wordt stevig ingesnoeid. Dit is noodzakelijk om de wilg gezond en de omgeving voor de dieren veilig te houden. De dikke stammen, die overbleven, zijn achtergelaten op het park waardoor een geweldige klimboomstam is ontstaan voor de geitjes.

Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

Regelmatige nieuwtjes, foto's en filmpjes zijn te vinden op de Facebookpagina van Stichting Hertenpark Uitgeest. Medio mei wordt ook de kersverse website gelanceerd, waarin de openingstijden, park wetenswaardigheden en nog veel meer te lezen zal zijn. Vrijwilliger worden? U kunt zich aanmelden via Facebook en binnenkort via de website. Wilt u het park financieel ondersteunen als vaste of eenmalige donateur? Uw donatie kunt u overmaken op IBAN NL12 RABO 0363 4019 97 ten name van Stichting Hertenpark Uitgeest onder vermelding van: donatie 2017.

De Goede Week

Zoon Benny, verkleed als apostel Foto: Nancy Brantjes

Door: Nancy Brantjes

Costa Rica is een katholiek land. Jaris is een katholiek dorp; hier wordt dus de Goede Week gevierd. De hele week zijn de scholen in Costa Rica gesloten. En op Witte Donderdag en Goede vrijdag ligt heel Costa Rica plat. Veel wegen en straten zijn uitgestorven. Zelfs winkels, die 7 dagen per week open zijn, gaan even dicht. Wat doet men op deze dagen?

Niet-katholieken of half-katholieken gaan een paar dagen op vakantie. Maar voor de katholieken zijn er missen en kruiswegen. Zo ook in Jaris. Op Palmzondag hadden we een mis met échte palmbladeren en een échte intrede (van de priester in de kerk). Op Witte Donderdag een plechtige mis, waarbij gedurende de viering onze priester twaalf voeten wast van als apostelen verklede buren. Op vrijdagochtend een kruisweg door de straten van Jaris. Wij zijn zelf de figuranten van een toneelstuk, verkleed als Romein, apostel of gewoon mensen op straat. Ik las een statie. Mijn man was dit jaar weer Simon van Cyrene. Hij ging zó op in zijn rol, dat de mensen dachten dat hij Jesus was. Hij duwde al slingerend Romeinse soldaten de greppels in, om ze te pesten. Ja, stilletjes hebben wij katholieken soms de grootste lol, ook al lijkt en is alles heel serieus. Maar de schrammen, die ze opliepen, waren wél echt.

Man Johnny, in de rol van Simon van Cyrene, onder het kruis, in de processie op vrijdagochtend. Foto: Nancy Brantjes

Op vrijdagmiddag werd het lijden van Christus nog een keer voorgelezen in een viering in de kerk. Daarna was er een korte processie in de kerk met de glazen kist met de gestorven Jezus. Op Paaszaterdag komt Costa Rica in beweging. Mensen komen terug van hun vakantie, winkels gaan open, zo hier en daar nog een processie. En dan 's-avonds paasnacht. Die was niet gepland in Jaris. Er was geen priester voor die avond. Maar in de mis op donderdag vroeg onze priester of wij een Paasmis wilden, en dat wilde men wel. Had hij toch een priester gevonden. Dus mochten we in Jaris op paasavond onze kaarsjes in de kerk aansteken. En tot overdaad hadden we op zondag wéér een mis en op 2e Paasdag gaat iedereen gewoon weer aan het werk.

Maar ik heb op zijn Hollands ons huis versierd met eieren. Ik heb hardgekookte, geschilderde eieren op tafel, maak wat lekkers klaar en zeg tegen iedereen: 'Vrolijk Pasen!!!'.

Lezing Oer-IJ

UITGEEST - De Vereniging Oud Uitgeest houdt dinsdag 25 april a.s. haar algemene ledenvergadering in Dorpshuis de Zwaan. De vergadering begint om 19.30 uur en zal ongeveer een half uur in beslag nemen.

Na afloop van de vergadering zal Henk Zwaan, lid van de vereniging, een presentatie geven over 'Sporen in het landschap' en 'Kennis maken met het Oer-IJ'. Naast leden zijn overige belangstellenden van harte welkom. Voor verdere informatie kunt u zich wenden tot Jan van Baar: secretaris@ouduitgeest.nl, tel. 0251-314290.

Gymdiploma voor groep 2 van De Wissel in samenwerking met Unitas Uitgeest

Trotse kleuters met hun diploma Foto: aangeleverd

UITGEEST - In samenwerking met Openbare Basisschool De Wissel heeft Unitas Uitgeest het plan opgepakt om bewegingslessen aan te bieden aan de 'oudste kleuters' in de periode maart en april 2017. Om het speciale gym diploma te krijgen, moesten alle kinderen aan de vooraf vastgestelde eisen voldoen. Elke week waren ze vol overgave en enthousiasme bezig, zodat het zou gaan lukken.

Onder leiding van trainster Erna Oostra van Unitas en de kleuterleidsters van de Wissel werd er goed geoefend aan de koprollen. Maar ook glijden, verspringen, hinkelen, huppelen en met een bal stuiteren of van een kast afspringen, kwamen aan bod. Zelfs bewegende en schommelende vlakken werden gebruikt om alle oefeningen onder de knie te krijgen. Ook hebben de kinderen met ballonnen en ballen geoefend met elke week weer een ander onderdeel. Na weken hard oefenen en door hun enorme inzet, hebben alle kinderen van groep 2 van basisschool de Wissel op 11 april jl. hun gym diploma behaald.

Superstart voor Dirk de Bruin op de eerste Vitesse vlucht

De duiven worden ingeladen voor de eerste vlucht van het nieuwe duivenseizoen Foto: aangeleverd

UITGEEST - Vorig weekend werd er al gestart met een opleer/oefenvlucht vanuit Gorinchem. Deze week stonden alle duivenmelkers weer op scherp voor de eerste officiële vlucht van het nieuwe duivenseizoen. Dit jaar een vernieuwde indeling van het oude Rayon B, dat vanaf nu Kring 3 genoemd zal worden, onderverdeeld op de kortere vluchten en de jonge duiven in 'n CC 3/a (Noorderlijk Kennemerland ) en CC 3/b ( Zuiderlijk Kennemerland).

Voor de eerste Vitessevlucht stond het Belgische St. Job in 't Goor gepland met een afstand van 135 km. Echter een niet tijdig ontvangen losvergunning voor die plaats, noopte de organiserende afdeling de losplaats te wijzigen naar Duffel van 160 km. Er waren tien deelnemers met 223 duiven. Ondanks goede vooruitzichten van het weer werden de duiven toch pas om 10.45 uur met een zwakke zuidelijke wind gelost. Met een prima vertrek vanaf de losplaats meldde om 12.37.21 uur de eerste en snelste duif zich al in Uitgeest bij Dirk de Bruin. Zijn duivin maakte een snelheid van 1416,970 meter per minuut, 85 kilometer per uur.

De duiven worden losgelaten Foto: aangeleverd

De uitslag van de eerste wedvlucht Oude Duiven Vitesse op zaterdag 8 april van de eerste vijf deelnemers luidt als volgt: 1-3-4-10-42e Dirk de Bruin, 2-7-11-13-19e Frank Rodenburg, 5-14-21-22-23e Peter Schellevis, 6-15-16-17-18e Wim Rodenburg en 8-46-73-74-75e Henk Brondijk. De attractieprijs van deze week, geschonken door Wim van Tol, gaat naar Hein Berkhout met een van zijn duiven op de 12e plaats. De taartbon van deze week gaat naar de overwinnaar met ook een van zijn duiven op de 50e plaats in de uitslag. De overwinning van Dirk de Bruin in de vereniging, was tevens goed voor een derde plaats in het CC 3/a tegen 68 deelnemers met 1737 duiven en een tiende plaats in de gehele Kring 3, tegen 130 deelnemers met 3241 duiven. Volgende week de tweede Vitessevlucht vanuit het Belgische Asse-Zellik (circa 185 km).

Drie geslaagde verenigingsscheidsrechters bij FC Uitgeest

Van links naar rechts: Kitho de Haan, Sven Kroeb en Tim de Leeuw Foto: Rik Kempers

UITGEEST - Op dinsdag 11 april jl. was het een spannende aangelegenheid. Het was de vierde en laatste dag, waarop de deelnemers van de cursus Verenigingsscheidsrechter werden getoetst op hun spelregelkennis. Vijftien jonge deelnemers waren aanwezig, waaronder drie van FC Uitgeest. Het werd een spannende en leuke bijeenkomst. Alle deelnemers slaagden voor hun diploma en na afloop werd het Diploma Verenigingsscheidsrechter Veldvoetbal uitgereikt aan deze nieuwe scheidsrechters. Voor FC Uitgeest waren de geslaagden Kitho de Haan, Sven Kroeb en Tim de Leeuw. De scheidsrechtercoördinator van FC Uitgeest Rik Kempers was deze avond ook aanwezig en was bijzonder trots op de geslaagde scheidsrechters. Kitho, Sven en Tim gaan binnenkort hun eerste wedstrijd fluiten.

Als er geïnteresseerden zijn om deel te nemen aan een cursus voor pupillenscheidsrechter of verenigingsscheidsrechter dan kunnen zij dit doorgegeven aan Rik Kempers. Hij is de coördinator voor de jeugdscheidsrechters en van de opleidingen voor scheidsrechters. Bij belangstelling kan een mail worden gestuurd naar scheidsrechters@fcuitgeest.nl. Mogelijk kan een volgende opleiding weer bij FC Uitgeest worden georganiseerd. Ook is aanmelding mogelijk voor een avondcursus assistent-scheidsrechter, deze cursus duurt slechts één avond.

Binnenkort al beginnen als pupillenscheidsrechter (8 t/m 11 jaar)? Dat kan bij FC Uitgeest. Deze wordt door en bij de vereniging georganiseerd en duurt een paar uurtjes. Op een later tijdstip start er weer een officiële cursus voor de pupillen. Na afloop wordt het officiële diploma van de KNVB uitgereikt. Naar verwachting wordt deze cursus in de herfstvakantie gehouden.

Viering Koningsdag bij Boule Plaisir

Een potje Jeu de Boules bij Boule Plaisir Foto: aangeleverd

UITGEEST - 27 april a.s. is het weer zover. Koningsdag wordt dit jaar voor de vierde keer gevierd. Heel Nederland staat in het teken van de verjaardag van Willem Alexander, zo ook in Uitgeest bij de club Boule Plaisir, dat gelegen is aan het Mollenveld 12 naast de ijsbaan.

Er zijn 35 banen om het spel te spelen. In totaal 4 velden zijn verschillend van elkaar. Zo is er een rolveld, een schelpenveld en twee kiezelvelden. Ieder die wil, kan kennismaken met het spel. De trainers zijn bereid om de spelregels uit te leggen, zodat men een aardig potje Jeu de Boules kan spelen. Als extra service is er (Franse) muziek. Ook zijn er twee terrassen, waarop het heerlijk toeven is met een drankje en een hapje, en te kijken naar het spel dat de mensen spelen. Al een aantal jaren komen wethouders van de gemeente Uitgeest een kijkje nemen en meespelen.

Ook wordt er het hele het jaar door toernooien en competities georganiseerd.Het spel wordt recreatief gespeeld en in competitieverband. In Noord Holland zijn 25 verenigingen en meer dan 1800 leden. Er wordt een winter- en zomercompetitie gespeeld. In de winter wordt de competitie binnen, in een verwarmde hal, gespeeld en zomers buiten. Zes daglichttoernooien worden er in een jaar gehouden, iedere tweede dinsdag in de maand vanaf april. De meeste deelnemende teams komen uit Midden-Kennemerland, de Zaanstreek, maar ook uit West-Friesland en Amsterdam. Zij komen ook voor de mooie prijzen, die er te winnen zijn. U kunt zich hier voor opgeven. Zie ook de website: www.bouleplaisir.nl. Boule Plaisir organiseert ook Euro-, Paas-, Luilak-, Sara en Abraham-, en een Pepernotentoernooi.

Petanque staat voor een uitdagende wedstrijdsport, waarbij vaardigheid (techniek), tactiek, concentratie en teamgeest centraal staan. Spelvormen Petanque wordt in diverse teamsamenstellingen beoefend:
• Triplettes, 2 teams van elk 3 personen spelen tegen elkaar, met 2 boules per speler
• Doublettes, 2 teams van elk 2 personen spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler
• Tête à tête, 2 spelers spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler.

Kom eens kijken op Koningsdag, speel vanaf 14:00 uur een spel Jeu de Boules mee en u zult zien dat het een leuk spel is om te spelen.

Rinaldo Isselt nieuwe hoofdtrainer FC Uitgeest Vrouwen 1

Rinaldo Isselt Foto: aangeleverd

UITGEEST - De 28-jarige in Paramaribo geboren sportinstructeur Rinaldo Isselt is aangesteld als trainer van Vrouwen 1, dat momenteel uitkomt in de vierde klasse. De huidige trainer van Vrouwen 1, Douwe Kaandorp, kon het trainerschap niet langer combineren met zijn werk.

Rinaldo is sinds dit seizoen betrokken bij FC Uitgeest als trainer van de JO19-3. De positief ingestelde eigenaar van evenementenbureau "Isselt Events en Solutions" heeft, in een gesprek met het bestuur en een afvaardiging van Vrouwen 1, aantoonbaar gemaakt dat hij de geschikte man is voor dit ambitieuze elftal.

Maalboek van een poldermolen – 81 Door: Edwin Blok

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het lijkt alsof bijgaande foto onscherp en wazig is. Niets is minder waar;de molen draait in de mist. Een uitgebreid mistgebied lag op dat moment over Noord- en Zuid-Holland, de dichtstbijzijnde huizen in de Koog waren nauwelijks te zien. Dat betekent een zicht van minder dan 200 meter. In theorie is het zo dat de mist oplost door de kracht van de zon of door de aanwezigheid van wind. Beide waren echter niet krachtig genoeg om aan de mist iets te doen. De wind was wel krachtig genoeg om de vlag flink in beweging te brengen . Voor mij een aanwijzing dat het zonder vijzel en met vier volle zeilen toch wel mogelijk moest zijn om te draaien met de molen. Goed ingeschat, de molen heeft geen moment stil gestaan.

Al enige tijd draaide er op de molenwerf een behoorlijk spinnetje gemaakt door Willem. Het molenlijf is gemaakt van een massief houten blok, het gedeelte waar de wieken aan vast komen te zitten, is gemaakt van de trapper van een fiets. De bevestiging van de wieken was echter geen groot succes, het kon een windkracht 8 niet aan. Toen ik de molenwerf opkwam, probeerde het spinnetje zielig met drie wieken zijn rondjes te maken. Van de afgebroken wiek was geen spoor te bekennen. Stan en ik hebben in de omgeving van de molen gezocht. In het water, een agressieve zwaan ontwijkend. Met een verrekijker in de weilanden, de wiek was oranje en moest dus makkelijk te zien zijn. Bij de buren in de tuin, ook met de verrekijker, echter geen spoor. In de loop van de middag hebben we de afgebroken wiek toch nog gevonden: in het water voor de wachtdeur onder de molen. Met enige moeite heb ik de wiek opgevist, dezelfde middag heeft Stan hem weer terug geplaatst op het spinnetje. Op het moment dat we het spinnetje kregen, ontbrak nog een staart. Die moet er op om zichzelf op de wind te kunnen richten. Die staart was zo gemaakt. Om zichzelf op de wind te zetten, ontbrak nog een draaipunt aan het molenlijf. Daarvoor was onderop een groot gat geboord waar een dikke stok in kon. Een hooivork, die in de molen stond, paste er precies in. Stan stak de hooivork in de grond vlakbij een stevig ijzeren paaltje en maakte het er aan vast. Om de wieken te repareren kon Stan het molenlijf er zo vanaf halen. Na de reparatie kon hij het ook weer zonder moeite terug plaatsen. Het richtte zich direct op het kleine beetje wind en begon te draaien. Dit in tegenstelling tot de Dog, die had net wat meer wind nodig.

Bij het verven van de oranje zeilen bleek in het tweede zeil een behoorlijke beschadiging te zitten. Draaien met het kapotte zeil was wel mogelijk, maar het oogde niet fraai. Na enige tijd heb ik het zeil daarom naar beneden gehaald en vervangen voor een andere. Om dat soort beschadigingen te repareren, hebben we wat kleine stukjes zeil mee geverfd. De reparatie aan het zeil met de geverfde stukjes heb ik met wat kunst en vliegwerk uitgevoerd. Bij het zeilnaaien merkte ik dat het zeil niet meer van een bijzondere kwaliteit was. Normaal gesproken moet ik bij het zeilnaaien flink wat kracht zetten om de naald door het zeil te steken. Bij dit zeil was dat niet nodig. Om te voorkomen dat we in de loop van het jaar wederom met een kapot zeil komen te zitten, heb ik het Hoogheemraadschap gevraagd om twee nieuwe oranje zeilen. Het staat op de lijst, was het antwoord. Het gerepareerde zeil heb ik intussen al weer terug gehangen, de middag dat het spinnetje in reparatie was bij Stan leende zich daar uitstekend voor. Het verven van de zeilen was een heel leuk project, het heeft echter ook nadelen aan het licht gebracht. Door de verf op het zeil wordt het zeil zwaar en onhandelbaar. Stan heeft het oprollen van de oranje zeilen aan mij overgelaten, hij kon de bruine of witte zeilen beter de baas. En er ontstaan door het oprollen plekken waar de oranje verf van het zeil afgaat. Volgens Joris zou elk zeil daarom jaarlijks opnieuw geverfd moeten worden. Dat doen we niet.

Rond de molen staan vier armaturen, die de molen bij nacht verlichten. Het armatuur aan de westzijde deed het niet, en die aan de noordzijde ook niet. Een onderhoudsverzoek aan het Hoogheemraadschap is de deur uit gegaan. Peter en de monteur hebben uitgevonden dat er sprake was van kabelbreuk. De monteur heeft daarom de twee kapotte armaturen afgekoppeld. Terwijl de monteur toch in de molen bezig was, heeft hij op verzoek van Peter een lichtpunt boven de tafel gemaakt met daarbij nog een extra drievoudige wandcontactdoos voor de voeding van een computer. Die had Peter nog thuis staan en heeft hij in de molen geplaatst. Ook molen de Dog gaat met de tijd mee.

Nieuws van de Bridgeclub

Door: Paul Wijte

UITGEEST - De voorlaatste competitieavond werd gespeeld. De hoogste score van de avond was in de E-lijn voor Jan v/d Booren-Eddy Jansen met bijna 67%. Verder zien we sterk werk van Ria Vessies-Aad Visbeen in de B-lijn, Ria en Wout Admiraal in de C-lijn en Ans Andringa-Ria de Wildt in de D-lijn. En in de A-lijn zien wij een echte brekebeen aan het werk, niet wat bridgen betreft, maar wel als het aankomt op brommerrijden. Cas van Andel neemt, na een paar weken afwezigheid, zijn moeder op sleeptouw en ze laten de gehele A-lijn het achterste van de tong zien met bijna 64%. Zou het kunnen dat een paar weken gedwongen rust ruimte geeft om eens een boekje over bridge te lezen?

Verder is het onderhand weer de tijd dat er allerlei competities worden beslist. Ajax zit Feyenoord op de hielen. West Frisia achtervolgt het leidende FC Uitgeest. En wat het wereldkampioenschap Bridge van Uitgeest betreft, Hans en Paul Wijte hijgen in de nek van Klaas de Groot en Peter Kossen. De situatie aan de kop van de A-lijn is bijzonder spannend.

Met nog één avond te gaan resten er drie scenario's: 1. Klaas en Peter blijven de gebroeders in de periodestand voor, en daarmee zijn zij kampioen (het verschil is nu 0,02%!). 2. Hans en Paul eindigen boven Klaas en Peter. Dan hangt het er van af of zij de vijfde periode winnen of niet. Als dat het geval is, en zij rekenen een beetje op de welwillende medewerking van Paul v/d Meij-Richard Hoeben, zijn zij, met één plaatspunt meer, kampioen. En 3. Is dat niet het geval, dan hebben de rivaliserende koppels evenveel plaatspunten en dan schrijft het reglement voor dat het koppel, dat het hoogste gemiddelde heeft, over het gehele seizoen, kampioen wordt. Nou ja, lekker belangrijk allemaal. We zullen wel zien.

Onderhand heeft elke zichzelf respecterende clubbridger én thuisbridger zich met haar maat natuurlijk ingeschreven voor de Kroegenbridgedrive Uitgeest, in september, toch? Zo niet, ga dan gauw naar http://kroegenbridgeuitgeest.123website.nl/

Hieronder de beste drie van iedere lijn.
A-lijn: 1. Marlene Heijne-Cas van Andel 63,89% 2. Hans Wijte-Paul Wijte 60,76% 3. Fred van Andel-Ruud Berkhout 60,07%
B-lijn: 1. Ria Vessies-Aad Visbeen 60,42% 2. Pieter Andringa-Henk Jonker 59,50% 3. Riet Schafgans-Leo Tromp 56,00%
C-lijn: 1. Ria Admiraal-Wout Admiraal 57,64% 2. Riet Balster-Evert Rozemeijer 56,94% 3. Jac Sintenie-Piet de Wildt 56,94%
D-lijn: 1. Ans Andringa-Ria de Wildt 60,42% 2. Riny van Wijk-Anton van Wijk 57,81% 3. Roland Kiès-Nel van Bergen 51,04%
E-lijn: 1. Jan van den Booren-Eddy Jansen 66,67% 2. Will Griffith-Loes Apeldoorn 56,25% 3. Jaap Molenaar-Karin Tushuizen 55,21%

Uitgeester doelpuntenmachine vertrekt naar ODIN '59

Lester Half kopt een bal Foto: Marianne Jonker

Door: ODIN '59

UITGEEST/HEEMSKERK - Volgend seizoen speelt Lester Half (20) in het geel/blauw in Heemskerk. De CIOS student rondt dit jaar zijn studie af en ziet daarin de uitdaging om op dit moment over te stappen naar een hoger niveau.

De 20-jarige spits speelt (op een uitstapje van een jaar Haarlem na) al zijn hele jonge leven bij FC Uitgeest en is bezig met zijn derde seizoen in de hoofdmacht van de tweedeklasser uit Uitgeest. In 2013-2014 debuteerde hij vlak voor het einde van het seizoen in het eerste en sinds 2014-2015 is hij vaste waarde bij FC Uitgeest. Met een gemiddelde van zo'n 20 doelpunten per seizoen staat hij al drie jaar bovenaan de IJmondse Topscorerslijst en ook dit seizoen was hij al zeventien keer trefzeker.

In 4 Hair Uitgeest bestaat 12,5 jaar

Margret Smit overhandigt het bedrag aan Ronald Vlieland Foto: aangeleverd

UITGEEST - Op 25 februari bestond In 4 Hair - Uitgeest 12,5 jaar. Zij hebben dit vier weken lang gevierd met hun klanten. In de salon stond een echt jubileumwiel ,waar alle klanten enthousiast aan hebben gedraaid. Er waren verschillende prijzen te winnen, maar ook konden zij voor het goede doel draaien.

Een gedeelte van de knipprijs van de klant ging naar Stichting Terre / Rett syndroom fonds. In de afgelopen weken werd er ook veel over gepraat in de salon. Op deze manier werd er ook aandacht voor de stichting gevraagd. Uiteindelijk is er een bedrag van € 385.-- gedraaid door onze klanten, een prachtig bedrag! Afgelopen maandag is de cheque symbolisch overhandigd aan Ronald Vlieland, die aankomende zomer het 62 uur Media Meadows wereldduurrecord dubbeltennis spel gaat spelen met z'n team voor stichting Terre - Rett syndroom fonds.

Diefstal (brom)fietsen
14-04-2017 Stationsplein
- Een zwart/witte ATB fiets, merk Scott Sportster
- Een bromfiets, merk Piaggio, kleur onbekend
- Een damesfiets, merk Giant Twist, kleur blauw (incl. fietstas met 2 doosjes medicijnen, een poncho en handschoenen)

Aanhouding verdwaasde man
15-04-2017 04.30 uur
Bij de NVD kwam een inbraakmelding bij een horecagelegenheid aan de Westerwerf binnen. Ter plaatse werd in de hal een verdwaasde man aangetroffen. Hij zou eerder die nacht naar binnen zijn gelopen en op het toilet in slaapzijn gevallen. Vervolgens was hij niet gezien door het personeel, waarna het pand was afgesloten. De man is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak Benningskamplaan
Tussen 12 april en 15 april jl. werd tijdens afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Benningskamplaan. Het slot van de voordeur werd geforceerd en de gehele woning werd doorzocht. Het is nog niet duidelijk wat er werd ontvreemd.

Paashaas blikt vooruit feestelijke opening De Zien op Koningsdag

De paashaas houdt de boel in de gaten Foto: aangeleverd

UITGEEST - Als de paashaas bij zwembad De Zien komt, gaat het zwemseizoen bijna beginnen. Ook dit jaar heeft de paashaas in alle hoeken en gaten van het zwembad lekkere eitjes verstopt. Pim Putter vond het gouden ei en won daarmee een gratis zwemabonnement voor dit seizoen.

Op Koningsdag gaat het zwemseizoen feestelijk van start. Naast de activiteiten in het dorp, die door de Oranje vereniging worden georganiseerd, zijn er van 14.00-16.00 uur voor groot en klein allerlei Koningsspelen in en rond het water. De 'heatpipes' die het zwemwater duurzaam door zonne-energie zullen verwarmen, worden dan officieel in gebruik genomen. Altijd al willen weten wat er in het ketelhuis van het zwembad gebeurt? Tijdens de opening geven de watermakers graag een kijkje achter de schermen. Toegang is gratis.

Wie vóór 27 april a.s. een abonnement bestelt, dingt mee naar één van de lunch- of dinerbonnen, die beschikbaar zijn gesteld door Bistro Nadar, Hogeweg 107, Uitgeest. De abonnementen kunnen op 24 en 26 april tussen 14.00 en 17.00 uur en tijdens de openingsdag worden afgehaald op het zwembad. Er zijn ook nog plaatsen beschikbaar voor de zwemlessen voor A, B of C-diploma. Voor meer informatie en inschrijfformulieren voor zwemlessen en abonnementen, ga naar de website www.zwembad-dezien.nl

Botsing auto en vrachtwagen op A9

De zwaar beschadigde auto Foto: Ruben Noom

UITGEEST - Een auto en vrachtwagen zijn zaterdagmiddag 15 april jl. rond 12.20 uur met elkaar in botsing gekomen op de A9 bij Uitgeest.

De auto kwam door een nog onbekende oorzaak met de vrachtvragen in botsing en kwam tegen de midden vangrail tot stilstand. De vrachtwagen kwam enkele honderden meters verder op de vluchtstrook tot stilstand. De bestuurder van de auto is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd. De auto raakte zwaar beschadigd en is afgevoerd door een bergingsbedrijf. Twee rijstroken waren tijdens het ongeval niet beschikbaar. Ook de vrachtwagen had schade aan de trekker. Hiervoor werd, nadat de twee rijstroken vrij waren gemaakt, de rechterrijstrook afgekruist, zodat de vrachtwagen gerepareerd kon worden.

Film 'Tonio' te zien in De Zwaan

Foto: aangeleverd

UITGEEST - Het leven van Adri en zijn vrouw Mirjam komt even plots als bruut op zijn kop te staan wanneer een agent, op een zondagochtend in mei, voor de deur staat. Zoon Tonio is die nacht onderweg naar huis op zijn fiets aangereden. Met de taxi vertrekken de twee naar het ziekenhuis om hun enig kind daar in de OK te treffen. Kaalgeschoren, met drains in het hoofd. Enige uren na het ongeluk komt Tonio te overlijden.

Bij Mirjam (Rifka Lodeizen) spat het verdriet eraf. Opgerold als foetus, huilend en schreeuwend probeert zij haar verlies te verwerken. Adri, (Pierre Bokma) even zo verwond, keert in zichzelf en schrijft zijn verlies van zich af. Hij reconstrueert het leven van zijn zoon, omdat dat de enige manier is om hem nog levend te houden. Er volgen sprongen in de tijd, associaties en herinneringen aan het leven van de uitzonderlijke Tonio. Met deze ontroerende film bereikt regisseuse Paula van der Oest, wat ook de auteur van het boek ten doel had. Het leven van Tonio een stukje verlengen.

De zaal is open vanaf 19:45 uur en de film begint om 20:15 uur. Toegang € 6,-- (€ 5,-- voor vrienden van De Zwaan) inclusief een kopje thee of koffie voorafgaand aan de film. Kaarten zijn vooraf in de verkoop verkrijgbaar bij boekhandel Schuyt aan de Middelweg 139 in Uitgeest.

Maandag
00.00 – 02.00 OSU Love Songs.
02.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU Infomagazine (HH).
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt UIT (HH).
20.00 – 22.00 Carry Munter – Carry's Music Machine.
22.00 – 24.00 Rythmo del Mundo – Salsa Radio.

Dinsdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 Tom Jacobs – Jacobs in de Ochtend.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 14.00 Oranje Top 30 (HH)
14.00 – 16.00 OSU Nonstop.
16.00 – 18.00 Bart van de Heuvel – Muzikale tijdmachine.
18.00 – 20.00 Camille Jansen – Hits from the Heartland.
20.00 – 22.00 Crackhelder en Mella – Dubbel & Dwars
22.00 – 24.00 OSU Nonstop.

Woensdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12:00 OSU Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 John van der Geld – In Het Wilde Weg
15.00 – 18.00 Carrousel – Nonstop met Lokale en Regionale informatie.
18.00 – 20.00 Lisette & Paula – Dier en Welzijn.
20.00 – 24.00 Binnenkort nieuw programma.

Donderdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix
10.00 – 12.00 OSU – Nonstop.
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich
13.00 – 15.00 Radio Kornak (Elke 2-weken Schoolradio).
13.00 – 16.00 Carroussel – Nonstop met Lokale Informatie.
16.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Muzikale Tijdmachine
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Lisette Pakt Uit
20.00 – 22.00 Hugo Smit – Soultrain
22.00 – 24.00 OSU Nonstop

Vrijdag
00.00 – 08.00 OSU door de Nacht.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 12.00 OSU muziek Carrousel
12.00 – 13.00 Peter de With – Sandwich.
13.00 – 15.00 Leo van Zwol – Hollandse Toppers.
15.00 – 17.00 Johnny van der Geld – The Other Side of Elvis.
17.00 – 20.00 Carrousel – Lokale en Regionale informatie.
20.00 – 22.00 Richard Schmitt – Back to the 70ties & 80ties.
22.00 – 24.00 DJ Scoja – Club 106

Zaterdag
00.00 – 03.00 DJ Keanu – The Sound of Ibiza
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Hollandse hitmix.
10.00 – 11.00 OSU Nonstop
11.00 – 12.00 Oranje Top-30.
12.00 – 14.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend.
14.00 – 18.00 OSU – Info Carrousel.
18.00 – 20.00 Lisette Prager – Gezondheid & Lifestyle.
20.00 – 22.00 Return to the Dance Classics.
22.00 – 24.00 Ed Hoekmeijer – Tune Inn.
00.00 – 03.00 Jan van Dale – Sessions Mix.

Zondag
03.00 – 08.00 OSU Nonstop.
08.00 – 10.00 Zendtijd voor Kerken / Songs of Praise.
10.00 – 12.00 Ricky Koole – Het Zondagochtend Gevoel.
12.00 – 13.00 Peter de With – Cabaret.
13.00 – 15.00 Louis Carpaij – Prettig Weekend
15.00 – 17.00 Rob Offerhaus – OSU Sportief – Sport op Zondag
17.00 – 18.00 Bart van der Heuvel – Rock & Roll Jukebox.
18.00 – 20.00 Intermezzo – OSU Klassiek
20.00 – 22.00 OSUJazz – Blues and Big Bands.
22.00 – 24.00 OSU – Nonstop

De programma's zijn informatief, sportief, muzikaal en gezellig maar vooral voor en door Uitgeesters, waarbij Uitgeester-gezelligheid en lokale informatie voorop staan.

Lijkt het je leuk om ook een radio-programma te maken? Te presenteren, de techniek bij een programma verzorgen, de redactie helpen of heb je een programma idee en wil je graag meewerken? Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom. Meer informatie? Stuur een mailtje naar info@osuradio.nl of kom langs in de studio. De koffie staat altijd klaar.

U vindt de OSU in de ether 106FM, Ziggo kabel 104.5FM en Ziggo kanaal 918 en via internet.

Grote variatie op het Open Podium

Johan Keeman Foto: Rene Dissel

UITGEEST - Jong of oud, man of vrouw, startend of meer ervaren, zang of instrumentaal… er hebben al heel veel artiesten op het Open Podium bij De Zwaan Cultureel gestaan. En nog steeds weten de artiesten van het Open Podium elke maand weer het publiek te verrassen.

Voor zaterdag 22 april staan te trappelen:
Hangfolk: een groepje, dat na hun verkenningstocht van de Ierse muziek, heeft ontdekt dat Nederlandstalig met een beetje "zilte –zeeblues- melange " (o.a Drijfhout en De Dijk) ook prima te spelen is;
Adrie Winkelaar en Leon Schelvis: twee gitaren spelen een muzikale mix van Mozart, The Beatles, Gipsy swing en The Shadows;
Mandy Lodder: improvisatietheater van de presentatrice van het Open Podium van maart. Altijd een verrassing wat er gaat gebeuren;
Ivo Bernard: een singer/songwriter uit Haarlem zingt en speelt materiaal van zijn cd uit 2014 'Memory Man';
Out Loud: Koor/zanggroep verbonden aan 'De Nieuwe Muziekschool Uitgeest' bestaande uit veertien leden (één man en dertien vrouwen) in de leeftijd tussen de 16 en 50 jaar.
Johan Keeman: singer/songwriter, speelt natuurlijk weer eigen werk, maar dit keer als voorbereiding op zijn eindexamen van de opleiding 'Pop' van het Conservatorium van InHolland.

Het eerste optreden staat gepland om 20.30 uur. De toegang is gratis.

Puur Sangh geeft concert in De Zwaan

UITGEEST - Kamerkoor Puur Sangh geeft zondag 23 april a.s. een concert in dorpshuis De Zwaan, Middelweg 5 in Uitgeest. Het programma doorkruist de tijd en natuur, zowel in jaren als in seizoenen. Er staan klassieke liederen op het programma, als ook hedendaagse muziek. Werken van onder andere Mozart, Hadyn en Beethoven, maar ook van Thomas Moore, S. O'Connor en F. Edam zullen ten gehore worden gebracht. Daarbij wordt het koor ondersteund door het Kennemer Blaaskwintet. Zij spelen ook een aantal eigen werken.

Het koor is opgericht in 2003 en repeteert op maandagavond in parochiehuis 'De Klop' aan de Langebuurt in Uitgeest, onder leiding van Ineke Mulder. Het repertoire is zeer uitgebreid, uit alle windstreken en door de eeuwen heen. Het concert begint om 14.30 uur, de zaal gaat om 14.00 uur open. Toegang is € 5,-- en kaarten zijn te koop bij de koorleden, tel. 0251-311875 en aan de zaal.

Van Hof tot Nachtclub klassiek concert bij De Zwaan Cultureel

Troubadeux Foto: aangeleverd

UITGEEST - Troubadeux presenteert een muzikale reis van twee muzikanten op dertien instrumenten met meer dan honderd snaren. 'Van Hof tot Nachtclub' is de titel van het nieuwe programma van Troubadeux, waarmee ze zondag 30 april 2017 in De Zwaan Cultureel staan.

Troubadeux bestaat uit Hans van Gelderen (vihuela, barok-luit, klassiek gitaar, viola, steelstring- en elektrische gitaar) en Hans Wesseling (renaissance gitaar, barok gitaar, tertsgitaar, Portugese gitaar, armandolino, mandoline, Napolitaanse- en elektrische mandoline). Van renaissance tot jazz, via barok richting romantiek, middels een Choro in Brazilië met een tussenstop van een Guitarrada in Portugal naar een Canzone Napoli in Italië, van guiterne tot elektrische gitaar, van een Gnossienne van Satie tot een standard van Dave Brubeck, brekend door tijdsbarrières en sociale lagen, gaan hun snaren de wereld over. Dit klassieke concert is op zondag 30 april a.s. om 11.00 uur bij De Zwaan Cultureel, Middelweg 5 in Uitgeest. Toegangskaarten kosten € 10,--, vrienden van De Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal ( mits nog beschikbaar).

Portugese fado-muziek bij De Zwaan

Quatro Ventos Foto: aangeleverd

UITGEEST - Onder aanvoering van de Portugese zanger en gitarist Emanuel Pessanha heeft Quatro Ventos zich in twintig jaar ontwikkeld tot een ijzersterk fado-ensemble en dat wordt vrijdag 28 april a.s. uitbundig gevierd.

'Vinte Anos Quatro Ventos!' geeft een prachtig overzicht van het gehele repertoire van de band, van de eerste plaat 'Flor do Mar' (1997) tot het meest recente album 'Mitos e Lendas', volgens Het Parool "een mysterieus album om eindeloos in rond te dolen". Met zijn donkerbruine stemgeluid vindt Pessanha de precieze toon tussen ontspanning en passie, terwijl gitarist Rafael Fraga daar altijd de juiste snaar bij raakt. De aanvang van deze voorstelling is 20.15 uur. Toegangsprijs: € 12,50, Vrienden van de Zwaan Cultureel krijgen € 2,50 korting. Kaartverkoop via boekhandel Schuyt of aan de zaal (mits nog beschikbaar) of via de online kaartverkoop (www.dezwaancultureel.nl).

Vieringen RK Parochie O.L. Vrouwe Geboorte

Woensdag 19 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering in de kapel.
Vrijdag 21 april: 19.00 uur Woord en Communieviering in Geesterheem.
Zaterdag 22 april: 19.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. de Cantorij.
Zondag 23 april: 09.00 uur H. Eucharistieviering m.m.v. Laus Deo.

251tv, televisie voor de regio twee-vijf-één, is te bekijken via YouTube, Facebook en Ziggo Kanaal 42 (digitaal).

De nieuwste programmering start om:

19.00 uur Nieuws uit de regio

20.00 uur Muziek & Entertainment

21.00 uur Informatie en documentaires

22.00 uur Herhaling bovenstaande uitzendingen

Kerkdiensten Protestantse Gemeente Uitgeest - Akersloot

Zondag 23 april a.s. om 10.00 uur in Uitgeest, Castricummerweg. Voorganger Ds. W. Venema